2024-01-30 149 views
今日嚟呢間餐廳,心情好期待!嘗咗幾樣東西,先來個馬來喇沙,湯底夠味喇,但個香茅雞扒就真係無驚喜,仲搵唔返香茅嘅影子😞。有彈性嘅油麵配上滑溜溜嘅米粉,這個組合真係满普通🍜。再來嘅香茅豬扒湯金邊粉,湯底清新,豬扒又嫩,但無咩特別,咁啱哋~。呀,但攞嚟話,加$15嘅肉骨茶就真係得嘅!藥材香味溢到四圍都係,迫你一啖再一啖,嗰啖肉嘅滋味,又香又熱烘烘,真係值返個價🍖!飲品就選咗檸檬薏米水,酸酸甜甜,清涼咗成個人😌。雖然每款嘢都唔係完美,但落嚟食個午餐,休息下,都算係一個不錯嘅選擇吖!

2023-12-28 168 views
食晏時間本來諗住去食譚仔,但係經過呢間餐廳見入面無咩人唔洗等位就打算去試下假日都有lunch set, 款式都幾多最後簡左有大姆指推介既馬來海南雞喇沙(滲滲)+凍奶茶 共$68+$3=$71 仲免加一!呢到既喇沙湯底對我嚟講有啲辣,但未至於食唔到辣既程度係平時我15-20分鐘食完既粉,呢碗要食40分鐘🤣不過味道都唔錯既,算好食海南雞比我想像中大份,醬料3款,左邊最好食,中間無特別,右邊都ok但係小辣凍奶茶直得一讚,係我鐘意既口味,茶記奶茶味道,係好飲既!食完先至查下openrice呢間野啲食評,原來咁低分🤣難怪午餐時間都冇咩人不過我食呢個餐,覺得都算喺CP值幾高既,算係大份又抵食味道ok,好夠飽。
食晏時間本來諗住去食譚仔,
但係經過呢間餐廳見入面無咩人唔洗等位就打算去試下

假日都有lunch set, 款式都幾多

呢到既喇沙湯底對我嚟講有啲辣,但未至於食唔到
辣既程度係平時我15-20分鐘食完既粉,呢碗要食40分鐘🤣
不過味道都唔錯既,算好食

凍奶茶直得一讚,係我鐘意既口味,茶記奶茶味道,係好飲既!

$71 (Lunch)
今次喺石門試食嘅旅程,真係一個味覺嘅大激戰😍!先講下嗰個香茅雞翼配泰式湯檬粉啦,真係一啖正!雞翼咬落去肉質鮮嫩,香氣撲鼻,同嗰個湯底搭配得就好似天生一對咁,湯濃郁得嚟清新,一啲都唔膩👌🏼。黎到香茅雞髀就更加驚喜,肉質彈牙得黎香味撲鼻,蘸佢嗰油閃閃嘅醬料,完美無瑕!個香草蒜蓉包出奇嘅香脆,一啖接一啖,根本停唔到手。海南雞飯同生菜包,都算係表現穩陣。雞飯嘅雞肉滑嫩,飯粒夠香,啱哂愛食清淡嘅朋友;生菜包清新爽口,簡單得嚟唔減美味。但講真,今次最勁嘅可能就係嗰碟馬拉炒貴刁喇,佢嗰香辣味,啖啖鮮甜海鮮,每一啖都夠晒勁夠晒味! 成個食飯體驗,好似香港嘅融合一樣,多元又豐富,配合埋友善嘅服務,睇嚟石門真係唔只係個站名噠~🍽️🔥

2023-12-04 435 views
由於30-11-2023(Thur)同老公同佢同事喺鴻星食晚飯,咁大前日(1-12-2023 Fri)就飯帶,咁就約女同事SL ,C同D食晏,佢哋叫我揀,我就揀咗呢間.我哋嚟到都有位,睇完menu後我哋決定各禿食個餐,再叫一個串燒.SL要$68.00嘅招牌去骨海南雞飯餐,飲熱檸檬薏米水,C要$68.00嘅馳名印尼炒飯一樣飲熱檸檬薏米水,我要$78.00嘅泰式鳳梨肉鬆豬頸肉粒飯,要$48.00嘅豬肉沙爹串燒3串.見到招牌去骨海南雞飯大大碗,問SL好唔好食?佢答ok,我食醃蘿蔔,覺得醃唔夠.而佢飲熱檸檬薏米水大讚冇糖好味.味道: 5分豬肉沙爹串燒,3串大大串,沙爹醬辣辣地,冇乜花生香味,豬肉普通正常.味道: 2分泰式鳳梨肉鬆豬頸肉粒飯呢?C俾啲豬頸肉粒我哋食,口感好奇怪,偏實嘅彈,唔好味.印尼炒飯甜甜地唔辣,煎蛋係熟晒,都有兩隻蝦,雞肉一般吧.味道: 1.5分而D好遲至嚟,佢就要咗$68.00嘅招牌去骨海南雞飯餐,飲熱香茅南薑桂圓茶,我亦問佢覺得點?佢答雞肉嚡.味道: 1分椰子妃子雞湯嘅椰子味淡,我哋見到都好油.味道: 2分熱香茅南薑桂圓茶就飲到每樣嘢嘅味道.味道平均分係1.92分服務:落

我哋嚟到都有位,睇完menu後
我哋決定各禿食個餐,再叫一個串燒.

招牌去骨海南雞飯餐

而佢飲熱檸檬薏米水大讚冇糖好味.
熱檸檬薏米水
味道: 5分

豬肉沙爹串燒,3串大大串,
豬肉沙爹串燒
沙爹醬辣辣地,冇乜花生香味,豬肉普通正常.
味道: 2分

泰式鳳梨肉鬆豬頸肉粒飯呢?
泰式鳳梨肉鬆豬頸肉粒飯
C俾啲豬頸肉粒我哋食,口感好奇怪,偏實嘅彈,唔好味.
印尼炒飯
印尼炒飯甜甜地唔辣,煎蛋係熟晒,都有兩隻蝦,雞肉一般吧.
味道: 1.5分
味道: 1分

椰子妃子雞湯嘅椰子味淡,我哋見到都好油.
味道: 2分

熱香茅南薑桂圓茶就飲到每樣嘢嘅味道.
味道平均分係1.92分

服務:
落單時,老公提醒印尼炒飯有兩串雞肉,於是我哋將原本要雞肉串燒,改為豬肉沙爹串燒.
落完單,叫個亞姐俾幾個杯我哋斟水,佢問我哋落咗單未,我哋答落咗,但佢都係冇俾杯我哋.之後叫另一個就好快拎嚟.

上泰式鳳梨肉鬆豬頸肉粒飯時,亞姐話印尼炒飯,我就問嗰兩串雞肉呢?不過冇人答我,咁C就食啦,之後另一個上炒飯時,亞姐話印尼炒飯,呢個至係,個亞姐唔知點做嘢.
2023-12-01
$82.5 (Lunch)
熱檸檬薏米水
2023-09-10 435 views
同男朋友行開石門附近,一早已經知道石門多嘢食,不過真係要周圍探索下先知。咁啱見到呢間食海南雞飲嘅餐廳,突然醒起好耐冇食過泰國嘢,於是就入左呢間餐廳。值得一讚嘅係呢度嘅服務態度,個個員工都好有禮貌👍🏼今次試左個生菜包,叻沙同海南雞飯叻沙係酸辣湯底,好惹味。不過食慣bb辣嘅我就覺得幾辣,男朋友就話冇乜辣味😂生菜包就正常水準,不過不失。海南雞飯尚算ok,都算有雞味,個汁都幾食。以呢個價錢來講,質素都唔算太差
值得一讚嘅係呢度嘅服務態度,個個員工都好有禮貌👍🏼
今次試左個生菜包,叻沙同海南雞飯
以呢個價錢來講,質素都唔算太差
2023-07-20 482 views
因為成日去石門做運動,基本京瑞廣場嘅餐廳都食勻晒呢間我周不時都會幫襯又唔覺得似其他食評講嘅咁差味道不過不失 而且佢嘅套餐都幾抵食,幾十蚊就有交易就算想散叫都有好多嘢食選擇*我提供嘅相係我最近食嘅兩次
因為成日去石門做運動,
基本京瑞廣場嘅餐廳都食勻晒
呢間我周不時都會幫襯
又唔覺得似其他食評講嘅咁差
味道不過不失 而且佢嘅套餐都幾抵食,幾十蚊就有交易
就算想散叫都有好多嘢食選擇
*我提供嘅相係我最近食嘅兩次

2023-07-14 317 views
石門逛街逛到肚餓,想吃海南雞,上網查了一下這家的海南雞評價還不錯。餐廳主打東南亞料理!無骨海南雞配喇沙 $68無骨海南雞不需要自己吐骨,大大增加了食慾,而且雞肉鮮嫩,外皮Q彈,醬汁都很很不錯👍。馬來炒貴刁(下午茶) $48沒想到下午茶餐都可以這麼大份,貴刁炒得不算油膩,入口很香,而且配料很多。有蝦,魚片,臘腸,和豆芽,混合起來很好吃。香茅雞翼雞翼炸得很香很入味而且不油膩。炸蝦餅,香脆炸蝦餅夠鮮味配泰式甜酸醬吃,別具泰式風味。肉骨茶的藥材香味不算很濃很重,一字骨煮得夠入味,入口除了有肉香,還有淡淡藥材香味。
無骨海南雞配喇沙 $68
馬來炒貴刁(下午茶) $48
香茅雞翼
雞翼炸得很香很入味而且不油膩。
炸蝦餅,香脆炸蝦餅夠鮮味配泰式甜酸醬吃,別具泰式風味。
  • 肉骨茶
2023-07-04 291 views
一行七人夜晚在石門附近搵嘢食,見唔使等位就入去試吓,首先入到店,枱面笠痴痴,要出動火酒紙巾自行清潔,餐具亦有油污。首先碟豬頸肉飯,豬頸肉極乾身兼且冇味道,好似食緊柴一樣,火車頭完全冇越式風味,個湯底嘅味道就係似落咗鹽嘅滾水咁,海南雞可以接受,但啲飯係好乾身嘅。炒貴刁及雞扒亦唔好食,全晚最正常就係碟馬拉盞炒通菜。最厲害嘅就係連杯嘢飲都唔好飲👍🏻泰國嘢唔似泰國嘢,越南嘢唔似越南嘢,呢間食店真心伏,下次請我都唔會去食,完全冇心煮嘢!
首先碟豬頸肉飯,豬頸肉極乾身兼且冇味道,好似食緊柴一樣
最厲害嘅就係連杯嘢飲都唔好飲👍🏻

好鍾意食喇沙或者肉骨茶呢類東南亞嘢食,今日就試咗石門呢間亞越泰。 今次就食咗一個二人套餐,有青木瓜沙律、雞串、馬拉盞炒通菜、馬來炒貴刁同埋兩杯嘢飲。再加上海南雞喇沙,冇得輸叫咗杯檸檬薏米水同桂圓茶,中和下!最後仲有甜品,性價比超高。餐廳選擇多,味道合格,價錢合理,服務和環境也不錯。

再加上海南雞喇沙,冇得輸
叫咗杯檸檬薏米水同桂圓茶,中和下!
最後仲有甜品,性價比超高。
餐廳選擇多,味道合格,價錢合理,服務和環境也不錯。

2023-04-29
  • 海南雞,喇沙
2023-04-27 319 views
河粉機做 清湯無味 豬扒勁細塊 牛河完全唔係越南生牛肉個種春卷完全食唔出有咩餡 仲夠膽收6蚊一條點滴咖啡難飲到爆 苦到澀環境去黑沉沉 啲枱好似好六點‘立’好唔乾淨石門嘅人完全唔識野完全無heart
河粉機做 清湯無味 豬扒勁細塊
牛河完全唔係越南生牛肉個種
春卷完全食唔出有咩餡 仲夠膽收6蚊一條
點滴咖啡難飲到爆 苦到澀
環境去黑沉沉 啲枱好似好六點‘立’好唔乾淨
石門嘅人完全唔識野完全無heart
👭 2人自選套餐 $258- 椰子杞子雞湯 (例湯)- 馬來沙嗲串燒雞(4串)唔會燒得太乾, 同埋佢沙嗲汁幾好食- 酸辣肉碎生菜包肉碎炒得好香, 辣度岩岩好- 馬來盞炒通菜- 星加坡XO醬炒蘿蔔糕不過不失,  蘿蔔糕偏軟身既- 檸檬薏米水 + ($3)🌟 套餐選擇多, 價錢又合理, 上班族唔錯既選擇~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 亞越泰Asian Lab地址: 沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G06舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
👭 2人自選套餐 $258
- 椰子杞子雞湯 (例湯)

- 馬來沙嗲串燒雞(4串)
唔會燒得太乾, 同埋佢沙嗲汁幾好食
- 酸辣肉碎生菜包
肉碎炒得好香, 辣度岩岩好
- 馬來盞炒通菜
- 星加坡XO醬炒蘿蔔糕
不過不失,  蘿蔔糕偏軟身既
- 檸檬薏米水 + ($3)

🌟 套餐選擇多, 價錢又合理, 上班族唔錯既選擇

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 亞越泰Asian Lab
地址: 沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G06舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2022-10-27 652 views
難得返工出街食,今次跟同事一齊出街食,係石門返工,午巿真是好多選擇,今次去到公司附近的亞越泰食,一眼就見到餐牌的馬拉盞干炒牛河。個馬拉盞干炒牛河有一點點辣,可刺激味蕾有點而且油膩,絕對係減肥界天敵馬拉盞干炒牛河份量十足,包熱飲好彩叫左杯熱o茶,解油解辣
馬拉盞干炒牛河份量十足,包熱飲
熱檸茶
好彩叫左杯熱o茶,解油解辣
2022-10-27
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2022-10-14 631 views
京瑞廣場以我覺得算係新興旺得起既新食堂但係唔講唔知其實商場周圍都有好多特別既餐廳, 小編食過京瑞廣場不下6,7間食肆,其實每一間都超乎我期望,呢間都唔例外,晚巿套餐基本上一律258,無加一,鍾意佢夠多選擇,而唔係好多餐廳套餐啲食物都係啲無咩新意,最緊要煮得快又唔貴既野,夾住你要買佢套餐。小編覺得佢個套餐幾合理,有湯有飯有菜有肉,有兩種小食,有飲品有甜品,258兩個人就算最後唔好食都夠晒好滿足蒽油皮蛋子薑沙律🌟🌟🌟🌟小清新前菜,幾特別,係溏心皮蛋。食左幾個,覺得係蒽油皮蛋要夾住一細舊子薑一齊食,就夠晒層次喇。子薑都唔會辣。椰子杞子雞湯🌟🌟🌟🌟所有野除左炒飯即叫即上好快,可能真係咁啱都係唔使煮,雞湯好清甜,啲雞腳都煲得夠耐,食落不費功夫。只係我覺得湯可以再翻熱多少少。但我同女友都覺得好飲。沙嗲雞肉串燒🌟🌟🌟🌟算幾好食,同埋真係有串燒到微燶既感覺,已經好過好多有賣所謂串燒既食肆,炭唔炭火我就食唔出,不過肉質係實既有串燒感覺,有4串就幾好。有食過旺角其他真係好好食既串燒,所以就俾唔到咁高分喇,不過我相信廚師係有誠意既。馬拉盞通菜🌟🌟🌟小編覺得我呢次炒得唔夠熟,通菜有啲位重有啲硬,同埋一樣起菜黎
京瑞廣場以我覺得算係新興旺得起既新食堂

蒽油皮蛋子薑沙律🌟🌟🌟🌟

椰子杞子雞湯🌟🌟🌟🌟

沙嗲雞肉串燒🌟🌟🌟🌟

馬拉盞通菜🌟🌟🌟
小編覺得我呢次炒得唔夠熟,通菜有啲位重有啲硬,同埋一樣起菜黎講,即刻馬拉盞咁油既餸,上菜都無啲炒小菜既餐廳咁熱(因為其實油份係包住啲餸可以好有效保溫既),所以香味唔係咁重,不過唔算鹹,食得晒整碟。

泰式蝦醬海鮮炒飯🌟🌟🌟🌟(無影相)
似係用左頭抽炒咁好醬油味既,定係蝦醬既色就唔知,調味啱啱好,有一隻青口兩隻蝦好似,食得出唔會梅,青口食得出濃既青口味,我覺得主菜黎講都有啲驚喜。

叫左兩杯送既特飲,好似係桂圓茶同青檸薏米水,熱飲,鍾意佢兩杯都唔落糖,健康野飲我都覺得應該由食客自己加糖,而我就無落糖既。薏米夠稔

免費甜品係類似紫米露既野!以為得兩件泰式糕點就算,我喺一間酒店餐廳飲過呢種,不過唔太肯定係咩黎,但總之幾好飲又比較少飲到

放工黎享受下我覺得價錢吸引,無咩壓力,會再試其他野
2022-10-12
2022-05-14 1133 views
週末想買外賣回家煲劇邊食邊睇,揸車經過石門見到呢間東南亞美食小店。心血來潮點咗三個晚餐:印尼炒飯、泰式去骨海南雞飯、泰式蝦球炒金邊粉⋯⋯返屋企溫度仲啱啱好暖,印尼炒飯老秋味香濃、雞肉串燒香滑,泰式去骨海南雞飯雞香嫩滑、雞有雞味、黃薑飯金香軟滑,泰式蝦球炒金邊粉蝦球爽口鮮甜、金邊粉濕度適中有口感、微辣刺激味蕾⋯⋯份量十足、包熱飲,上外賣APP訂購更有折扣優惠。如果佢沙田友想要東南亞美食,呢間可以首選!
2022-05-14
Waiting Time
12 Minutes (TakeAway)
  • 印尼炒飯
  • 泰式炒金邊粉
2022-04-18 689 views
今日係復活節假期的最後一日,決定再同老婆出遊食下午茶。今次去到石門,都有幾多嘢食,不過睇好多餐廳的門口餐牌都仲係午餐,最後見到一間越南泰國菜(雖然呢幾日已經食咗一次越南下午茶,但諗唔到食乜好,於是決定再食過。)今次入到這間食肆,座位都幾寬敞,坐落都幾舒服。打開餐牌,其實諗唔到食乜,見到有蝦多士,於是決定叫。最終分別叫了蝦多士配薯角同沙嗲雞串配青木瓜柚子沙律。先講蝦多士,個賣相唔係幾好,炸到有啲濃,同埋三件個size都幾大分別,同埋食落口都幾油,薯角就無咩特別。至於個沙嗲雞串,味道正常,唔算突出。而青木瓜柚子沙律都無咩特別。