2022-08-07 1795 views
有少少時間, 又未肚餓,所以11點幾便去飲吓茶,坐一吓,簡簡單單點左幾樣嘢食,便當提早食午餐1. 喜萬年鮮蝦餃 (特) - 多蝦,蝦餃大大隻👍🏻2. 蟹子燒賣王 (特) - 唔錯3. 四寶雞扎 (特) - 味道唔錯,都幾大碟,魚肚都算大嚿👍🏻4. 焗叉燒餐包 (中) - 熱辣辣,皮薄,唔錯5. 春風得意腸 (頂) - 類似炸兩,不過入邊係蝦肉6. 懷舊蛋散 (中) - 糖漿喺面,咬落很脆口👍🏻其實碟碟都有返咁上下份量,所以四個人都食到好飽😅

1. 喜萬年鮮蝦餃 (特) - 多蝦,蝦餃大大隻👍🏻
2. 蟹子燒賣王 (特) - 唔錯
4. 焗叉燒餐包 (中) - 熱辣辣,皮薄,唔錯
5. 春風得意腸 (頂) - 類似炸兩,不過入邊係蝦肉
6. 懷舊蛋散 (中) - 糖漿喺面,咬落很脆口👍🏻

其實碟碟都有返咁上下份量,所以四個人都食到好飽😅
蝦餃
四寶雞扎
焗叉燒餐包
懷舊蛋散
2022-07-04 1935 views
晏晝,食點心嘆茶第一次嚟呢間酒樓,地方都幾大叫咗些少點心姐姐好快沖好壺茶過嚟最快嚟到嘅,係豬腳薑醋味同豬腳完全地融合咗一齊,好入味,好好食;雞蛋就唔會太硬,咬開一半加淋啲醋,好味道呢個叫春風得意腸,腸粉入面包住蝦春卷,軟中脆口,好得意嘅口感,似炸兩但比炸兩好食呢個尖椒入面,應該係蝦膠,就咁食唔沾鼓油都好味香煎韭菜蝦餅,裡面韮菜味好出,好味糯米雞同燒賣都ok總結:豬腳薑一定要試吓,其他嘢食都唔錯☺️
晏晝,食點心嘆茶
第一次嚟呢間酒樓,地方都幾大

叫咗些少點心
姐姐好快沖好壺茶過嚟

最快嚟到嘅,係豬腳薑
豬腳薑雞蛋

百花煎釀虎皮尖椒
呢個尖椒入面,應該係蝦膠,就咁食唔沾鼓油都好味
香煎韭菜蝦餅
香煎韭菜蝦餅,裡面韮菜味好出,好味
特懷舊糯米雞
糯米雞同燒賣都ok

總結:
豬腳薑一定要試吓,其他嘢食都唔錯☺️
2022-07-02
$163 (Lunch)
豬腳薑雞蛋
百花煎釀虎皮尖椒
香煎韭菜蝦餅
特懷舊糯米雞
2022-07-01 1398 views
疫情嚴峻又遇上打風🌪第一次嚟😊系地鐵站行去都近的~位置系英皇地庫📍老友訂枱一坐低好快已經有人問想食啲乜嘢我比老友決定~😙叫左鮑魚四隻(好味~爽)焗牛舌(外脆內軟~夠味)蝦醬通菜炒鮮油(通菜綠色👍🏻爽呀~魷魚唔硬~味道剛剛好~唔咸)洋蔥炒蠔(蠔外脆內軟~但咸左少少)甜品~紅豆沙(極好味~紅豆已經好林~唔會太甜亦都冇生粉)💯服務員太多~經常都好想收晒你枱面啲嘢😆服務態度ok la….環境衛生~好!💯✨疫情下每張枱都相距一定距離💯
疫情嚴峻又遇上打風🌪
第一次嚟😊
系地鐵站行去都近的~
位置系英皇地庫📍
老友訂枱
一坐低好快已經有人問想食啲乜嘢
我比老友決定~😙
叫左
鮑魚四隻(好味~爽)
焗牛舌(外脆內軟~夠味)
洋蔥炒蠔(蠔外脆內軟~但咸左少少)
甜品~紅豆沙(極好味~紅豆已經好林~唔會太甜亦都冇生粉)💯
服務員太多~經常都好想收晒你枱面啲嘢😆
服務態度ok la….
環境衛生~好!💯✨
疫情下每張枱都相距一定距離💯

2022-06-30
$600 (Dinner)
2021-12-29 2454 views
Today is my auntie’s birthday,so I choose this restaurant to eat. There are many kinds of food . I choose sweet and sour pork, deep fried beancurd, suckling pig, giant grouper, kale with ginger sauce, crab legs and lobster rice. All taste was scrumptious but there are bit overpriced. But I think the most scrumptious food is the suckling pig. But the service can be better. The service man is a bit pushy.
2021-12-29 1581 views
好耐未食過咁有懷舊味道嘅美食,包括有乳豬,砂鍋雲吞雞,蝦多士,或非常美味,特別係嗰個西米布甸,超大超好味,而且好平,性價比好高!冇得輸!有時間一定會再嚟食下,再試吓其他美味嘅食物。
2021-09-14 4113 views
當喜萬年遷到這新址的時候,曾經食過一餐非常美味的晚宴。隔了數年之後再次幫襯,可惜超失望我不會再回頭。點了$1,488的四人套餐,1/4隻乳豬件還可但是沒有驚喜。松露香芒脆蝦球只是將芒果切細粒蓋在一隻大炸蝦球上面,散修修之餘,兩樣味道完全沒有關連。香茅煎焗龍躉球是其中一個失敗之作,完全沒有味道和好像連食鹽都沒有落。另一失敗之作是籠仔荷葉蒸蟹飯。蟹蓋超鹹之餘,其他部位和飯都完全沒有味道。整晚最好就只有黑蒜螺頭燉竹絲雞湯和紅豆沙。而蘭度雲耳百合炒海參就中規中矩。四人晚飯埋單$1,710,絕對不值。

四人晚飯埋單$1,710,絕對不值。
2021-09-13
$430 (Dinner)
2021-07-19 3569 views
由細到大都嚟呢度飲茶,點心好食過晚餐。午餐個燒腩仔幾十蚊喳😅😂但係勁好食🥰🥰好食到叉燒明明都好食但都比不上。燒腩仔最正係脆邊得黎唔會硬,係極鬆脆個種🥰🥰
2021-07-05 3201 views
今午又路過這傳統名店正好再探水準能否維持🤔🤔蠔皇柚皮鴨掌柚皮入口鬆化即溶, 味道濃郁可口, 鴨掌入味但我不喜太冧軟, 算合格水晶鮮蝦腸好搶分, 粉皮軟滑有口感, 鮮蝦大大隻又爽口👍👍😋😋蜜汁燒排骨保持一貫水準, 骨肉相連甚有咬感味道吸引👍👍😋😋蝦醬蒸鮮魷蝦膏香氣撲鼻鮮魷片極有嚼口配上粉絲墊底多了一種口感👍👍😋😋香茜牛肉腸芫茜味重牛肉鮮香十分討好😋😋👍👍一頓難以批評的傳统中餐

今午又路過這傳統名店正好再探水準能否維持🤔🤔

蜜汁燒排骨保持一貫水準, 骨肉相連甚有咬感味道吸引👍👍😋😋

香茜牛肉腸芫茜味重牛肉鮮香十分討好😋😋👍👍

一頓難以批評的傳统中餐

2021-07-05
$120 (Lunch)
2021-07-05 2099 views
很久沒探訪這間老字號,今午就來嚐嚐罷。先來個蠔皇柚皮鴨掌味道不錯,對我來說鴨掌炆得太冧沒有咬感,柚皮炆得又冧又入味。水晶鮮蝦腸,腸粉很晶透蝦亦很新鮮很爽。蜜汁燒排骨味道比較濃但有咬感。 蝦醬蒸鮮魷味道頂瓜瓜不鹹有嚼感,放了小小的蝦醬已帶出鮮味,值得讚。香茜牛肉腸芫茜配拾牛肉真的一流,清香。不枉我刻意來到這裡午膳。

水晶鮮蝦腸,腸粉很晶透蝦亦很新鮮很爽。

蜜汁燒排骨味道比較濃但有咬感。

香茜牛肉腸芫茜配拾牛肉真的一流,清香。

不枉我刻意來到這裡午膳。
2021-07-05
2021-03-08 4168 views
中午人在湾仔路經這七十年代以粤菜成名的名店正好一試,本想捨傳统點心而選燒味小食,可惜滷水豬腳仔决貨未能嘗到,只好再加腸粉及奶黃飽。蜜汁燒排骨,义燒飯無得彈,肉爽味美。水晶鮮蝦腸粉黏度適中,蝦肉爽口。流沙奶黃包沒有我最怕的太流沙餡料外更食到鹹蛋黃香味,整頓午餐無得頂。
蜜汁燒排骨,义燒飯無得彈,肉爽味美。
水晶鮮蝦腸粉黏度適中,蝦肉爽口。
蜜汁燒排骨
2021-03-08
蜜汁燒排骨
2021-03-04 4160 views
等左好耐, 食肆終於可以放寬返4人一枱, 呢日我地就去酒樓嘆返個下午茶。全部點心即叫即蒸, 新鮮熱辣。喜萬年鮮蝦餃 (特點)- 蝦餃有4粒, 全部大大粒又爽口, 皮薄饀靚, 推介。蟹籽燒賣皇 (特點)- 豬肉彈牙, 有咬勁, 有清香既冬菇味。焗叉燒餐包 (中點)- 餐包上枱仲係熱辣辣, 表皮充滿光澤感, 好吸引。叉燒饀好豐富, 甜甜地又唔會過咸, 唔錯。燒鵝飯 ($65)- 鵝皮仲係脆卜卜, 鵝肉味濃郁, 肉汁嫩滑豐富, 肥瘦適中, 配上酸甜醬食一流。喜萬年酒樓灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地庫港鐵灣仔站A3出口

全部點心即叫即蒸, 新鮮熱辣。

喜萬年鮮蝦餃 (特點)
- 蝦餃有4粒, 全部大大粒又爽口, 皮薄饀靚, 推介。

蟹籽燒賣皇 (特點)
- 豬肉彈牙, 有咬勁, 有清香既冬菇味。

焗叉燒餐包 (中點)

燒鵝飯 ($65)

喜萬年酒樓
灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地庫
港鐵灣仔站A3出口
2021-02-07 3592 views
呢間位於灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地庫,叫喜萬年酒樓,呢間酒樓可以叫老字號來形容。由於限聚令關係,公司取消左食團年飯,午餐時間,心血來潮,同飯腳一去喜萬年食飯當團年飯,平時呢間酒樓好多人,基本上唔訂位都好難有位,今日真好彩,去到walk in 竟然有位,坐低見到點心紙,好多選擇,好多食物都想叫,好多懷舊款式點心,待應服務好好。由於我地人唔多,唔能夠叫太多,叫左蝦餃、馬拉糕、春風得意腸粉、蜂巢五香芋角、百花煎釀虎皮尖椒,每款點心都好好味😋👍🏻。
2021-02-05
$130 (Lunch)
2020-10-25 2944 views
今日去灣仔一間較舊式嘅酒樓飲茶,大抵現在嘅懷舊點心都越來越少,大部分酒樓點心都以精緻細粒為主。而大粒又好吃嘅點心就真係少之又少。大約13:30左右,不用排隊就可內進。侍應很快為我們帶枱,而且添水速度快。值得一讚。我們點了幾個點心。出奇地點心份量很大,燒賣大細比起其他酒樓嘅燒賣大一倍,非常難得蒜蓉鮮魷十分足料亦夠傳統蝦餃有至少2隻半嘅蝦在內所以十分大粒抵食馬拉糕十分鬆軟(不過一定要趁熱食)放涼會變硬。

我們點了幾個點心。

蒜蓉鮮魷十分足料亦夠傳統

蝦餃有至少2隻半嘅蝦在內所以十分大粒抵食

馬拉糕十分鬆軟(不過一定要趁熱食)放涼會變硬。
2020-09-06 2947 views
上星期飲茶唔係太夠喉, 今日2個人又再出發去飲茶。 今次就去左喜萬年酒樓食點心, 10點開門0,我地10點3到左, 已經半滿, 大家都好早起身食點心。2個人叫左5個點心, 11點3前埋單有75折, 12點半前埋就85折, 真係好抵食, 早起鳥兒有蟲吃。我地2個人埋單191蚊叉燒包:包鬆軟, 內餡都味道適中。菜苗鮮蝦餃:大大隻蝦仁, 彈牙, d豆苗都入晒味。柱候牛筋: 入味但未夠冧,可以再煮耐少少春風得意腸粉:腸粉皮皮包蝦春卷, 腸粉皮好滑百花釀魚肚: d魚肚索晒d湯汁, 好好食。 蝦膠係一整塊, 唔似外面酒精係少少。唯一唔好係, 我地坐門口位, 成有人出出入入。

叉燒包:包鬆軟, 內餡都味道適中。
菜苗鮮蝦餃:大大隻蝦仁, 彈牙, d豆苗都入晒味。
柱候牛筋: 入味但未夠冧,可以再煮耐少少
春風得意腸粉:腸粉皮皮包蝦春卷, 腸粉皮好滑

春風得意腸粉

叉燒包&菜苗鮮蝦餃

百花釀魚肚

柱候牛筋

唯一唔好係, 我地坐門口位, 成有人出出入入。
2020-09-06
$90 (Breakfast)
  • 春風得意腸粉
2020-07-12 3842 views
每次都非常期待到喜萬年食晚飯,因為對她有信心。今晚菜單:乳豬全體- 夠鬆脆七味脆皮豆腐- 味道好,皮夠脆Ok 蜜薯鮮鮑魚- 新鮮配搭黑蒜螺頭燉竹絲雞湯 (忘記拍照)- 非常夠熱、很甜、很夠味百花炸釀蟹鉗- 傳統好味,彈牙蟹鉗蝦子柚皮炆鴨掌- 鴨掌柚皮夠淋黑白胡椒焗海蝦- 蝦夠新鮮,入味魚湯浸菜心- 白色的魚湯重魚味,好味,菜心淋甜雞蛋焗魚腸- 有很多魚腸、陳皮,但可能已是夏天,魚腸沒香味,整體比較淡古法鹽焗雞- 不錯,有雞味,咸味合當籠仔荷葉蒸蟹飯(忘記拍照)- 蟹新鮮及甜,但飯較淡雪菜肉絲煎米粉(忘記拍照)- 利申:太飽,吃不下,但朋友說很香口西米布甸及蛋散- 一定不可錯過的甜品,正西瓜- 夠甜、新鮮、夠凍、夠水總括:材料新鮮、味道合當、上菜時間好、服務好一如既往,食物好👍🏼,沒有失望!
每次都非常期待到喜萬年食晚飯,因為對她有信心。

今晚菜單:
乳豬全體
- 夠鬆脆
- 味道好,皮夠脆
Ok 蜜薯鮮鮑魚
- 新鮮配搭
黑蒜螺頭燉竹絲雞湯 (忘記拍照)
- 非常夠熱、很甜、很夠味
百花炸釀蟹鉗
- 傳統好味,彈牙蟹鉗
- 鴨掌柚皮夠淋
- 蝦夠新鮮,入味
魚湯浸菜心
- 白色的魚湯重魚味,好味,菜心淋甜
雞蛋焗魚腸
古法鹽焗雞
- 不錯,有雞味,咸味合當
籠仔荷葉蒸蟹飯(忘記拍照)
- 蟹新鮮及甜,但飯較淡
雪菜肉絲煎米粉(忘記拍照)
- 利申:太飽,吃不下,但朋友說很香口
西米布甸及蛋散
- 一定不可錯過的甜品,正
西瓜
- 夠甜、新鮮、夠凍、夠水

總括:材料新鮮、味道合當、上菜時間好、服務好

一如既往,食物好👍🏼,沒有失望!
Ok蜜薯鮮鮑魚
乳豬