Restaurant: Auntie 13 Kitchen (Fortune Metropolis)
Info:

❤️紅磡置富都會商場入邊其實都幾多餐廳㗎😳今次食呢個十三姨酸菜魚,一聽個名就知係食川菜啦,價錢都幾吸引,尤其是午餐非常之抵食😛今次叫咗個二人餐試吓,只係$168就已經有大大盤酸菜魚啦😱表示相當驚訝,以下係詳細嘅食評‼️.▫️ 【 二人套餐-酸菜魚】$168呢個酸菜魚真係啱晒食少辣嘅人食呀,辣味啱晒大眾化口味,酸味非常之充足,啱晒我呢啲鍾意食酸野嘅人,而且魚片非常之滑,果然有驚喜!配料都好多㗎,包括有蓮藕片、紅薯粉、萵筍片、芽菜、仲有大量酸菜添,真係好抵食呀!兩個人真係食唔晒,不過最欣賞係佢個湯底唔會好油膩,飲埋湯都仲得添👏🏻😳😳..▫️ 【 二人套餐-椒麻雞】$168椒麻雞味道突出😍雞肉肉質軟腍,鮮味十足,而且仲有大量青瓜墊底,又爽口又入味👏🏻👏🏻出色啊!..▫️ 【 手拍青瓜】$18手拍青瓜好入味,當餐前小食真係令人更加開胃,酸微微啱晒夏天食,而且份量都幾多😍性價比高..▫️ 【 清炒萵筍】$78清炒萵筍隻非常之有鑊氣,一絲絲萵筍考刀工之餘,仲要考佢炒唔炒都好食都有難道㗎,萵筍食落爽口有鑊氣🥳🥳而且仲有香菇配搭,帶點鮮味,亦食得出用上湯兜炒,正‼️❤️

▫️ 【 二人套餐-酸菜魚】$168

▫️ 【 二人套餐-椒麻雞】$168

▫️ 【 手拍青瓜】$18

▫️ 【 清炒萵筍】$78
  • 酸菜魚
  • 清炒萵筍
平日食酸菜魚,一份2人前已經要三四百元,「十三姨」二人餐也只是兩百,包一份魚、無骨雞、白飯及飲料,價錢超划算實惠,找日與朋友一試。招牌二人套餐個人認為必點二人套餐,再加份主食已可湊成三餸,豐富多樣也只需三百來元。招牌十三姨酸菜魚師傅以鱸魚起魚片,再配上寬粉、大量爽脆酸菜及豆芽。湯底酸中帶麻,呷一口麻香酸香並重,酸香而不帶油膩感。份量並沒單點多,但價錢便宜,味道不錯,可以再食之選。啖啖無骨雞今次選了椒麻汁,香港比較少店家提供這口味,以前在大陸嘗過,一試難忘。椒香帶酸、麻中帶甜、散發出淡淡的鮮麻味,值得一讚。黑糖珍珠烏龍茶加配的珍珠烏龍茶,茶湯順滑,烏龍茶清香淡雅,搭上鮮奶,更添奶滑口感。家常肥腸血旺並非四川那種麻辣滿滿紅油的煮法,感覺偏近豆瓣及麻婆醬。血旺滑溜香口,肥腸爽中帶軟沒有腥味。總括來說,這是平價抵食之選,可以成為日常飯堂祭五臟六腑呢。

招牌十三姨酸菜魚

份量並沒單點多,但價錢便宜,味道不錯,可以再食之選。

黑糖珍珠烏龍茶

家常肥腸血旺

總括來說,這是平價抵食之選,可以成為日常飯堂祭五臟六腑呢。
  • 招牌十三姨酸菜魚
  • 啖啖無骨雞
2021-08-04 55 views
之前一直聽好多朋友講十三姨酸魚值得一試!講到好似好好食咁🤣今日難得出開紅磡,親時嘅仲早未開場就去朝性一下!時間夜晚7點倒門口已經有人排隊,原來佢地一個門口分開金仔同十三姨,各位要留意唔好排錯隊😂店面都以簡約為主,望落乾淨企理👍🏻員工手腳好快,執枱安排坐位都好快👍🏻晚餐時間都有套餐選擇。都幾底食!不過我地今次就散叫左😂成日睇吃播都有酥肉!係香港比較少見到呢味菜,所以點黎試試!不算油膩,肉質煙韌。飲品黎講椰汁盧薈特飲不過不失😂重頭戲酸菜魚!花椒香料十足!魚肉真係好滑同無骨。另下仲有寬粉!好滑同好有咬口,我覺得可以再辣啲🤤總結黎講都係值得再黎食,都算比教地道既口味同埋價錢都還算合理,性價比高👍🏻
之前一直聽好多朋友講十三姨酸魚值得一試!
講到好似好好食咁🤣
今日難得出開紅磡,親時嘅仲早未開場就去朝性一下!

店面都以簡約為主,望落乾淨企理👍🏻
員工手腳好快,執枱安排坐位都好快👍🏻

晚餐時間都有套餐選擇。都幾底食!

不過我地今次就散叫左😂

飲品黎講椰汁盧薈特飲不過不失😂

2021-07-19 1092 views
友人近來愛吃酸菜魚,所以我們周圍去覓食。見到置富都會都有酸菜魚,近火車站方便,便到這裡晚餐。一入商場,直行就到,很方便!原來一個門口分兩邊不同的美食。我們到右邊食酸菜魚。「人氣蕃茄湯清甜魚」都好吸引,但我們還是點了「招牌十三姨酸菜魚配水晶粉(2人份量)」加靈芝菇,再點了「十三姨秘製雞翼(3件)」。順帶提一提,要用QR code 點菜的。招牌十三姨酸菜魚,魚滑溜無骨 靈芝菇已放入湯內,酸菜夠酸!雖然點了小辣,我還是覺得好辣(可能我不食得辣啦),於是我即刻點了「椰汁蘆薈特飲」。椰汁蘆薈特飲,不太甜,可解辣 十三姨秘製雞翼,有3件或5件選擇,我們選了3件淺嚐。嘩!炸得香脆、雞翼肉質嫰滑,十分惹味 友人點了「黑糖珍珠四季春」微甜,他覺得味道不錯!太飽,吃不下甜品,希望下次可品嚐!
友人近來愛吃酸菜魚,所以我們周圍去覓食。
見到置富都會都有酸菜魚,近火車站方便,便到這裡晚餐。

一入商場,直行就到,很方便!
原來一個門口分兩邊不同的美食。

我們到右邊食酸菜魚。

「人氣蕃茄湯清甜魚」都好吸引,
再點了「十三姨秘製雞翼(3件)」。
順帶提一提,要用QR code 點菜的。

招牌十三姨酸菜魚

招牌十三姨酸菜魚,魚滑溜無骨

靈芝菇已放入湯內,酸菜夠酸!
雖然點了小辣,我還是覺得好辣(可能我不食得辣啦),
於是我即刻點了「椰汁蘆薈特飲」。

椰汁蘆薈特飲
椰汁蘆薈特飲,不太甜,可解辣

十三姨秘製雞翼
十三姨秘製雞翼,有3件或5件選擇,我們選了3件淺嚐。
嘩!炸得香脆、雞翼肉質嫰滑,十分惹味

友人點了「黑糖珍珠四季春」微甜,
他覺得味道不錯!

太飽,吃不下甜品,希望下次可品嚐!
椰汁蘆薈特飲
十三姨秘製雞翼
2021-07-08 131 views
呢間小店雖然係大商場內,但價錢都相對可以😳同埋食物質素、店員服務態度十分好👍同fd兩個人嗌佐個二人套餐,有魚有肉有飯有飲品😛好抵食啊!首先酸菜魚🐟酸菜魚肉質非常嫩,好新鮮😳睇唔睇到魚肉既晶瑩剔透🤣酸菜魚冇辣度揀,但對於食辣唔係好勁既我黎講魚肉既辣度啱啱好😳但俾嗜好辣既fd黎講,佢試佐啖湯就辣到哇哇叫啊🤣🤣另外酸菜魚有好多酸菜同水晶粉,另有唔同辣椒熬製湯底,兩人食好足夠😳😳套餐揀佐椒麻汁無骨雞🐔呢個好有驚喜!齋聞到陣花椒油香味都流嗮口水😛超級開胃得黎係齒舌間有麻既感覺😍非常好送飯,半碗飯就咁冇佐啦😂😂底下仲有d青瓜塊,清甜爽口👍十三姨秘製雞翼,朋友表示呢個係近期食過最脆既雞翼😳😂😂😂皮薄又脆唔會好油膩,十分香口😍下次要嗌五隻既😂😂紅糖糍粑~呢道算係好傳統既中式甜品~內脆外軟,加埋淋上既黑糖汁同豆沙粉😍好味!野飲嗌左黑糖珍珠四季春同黑糖珍珠烏龍奶茶😍兩杯甜度都啱啱好,四季春有濃厚既甘香味,兩杯都十分解辣同止渴~總括而言,呢間舖都幾有驚喜~難怪多人排隊😳😳😳

總括而言,呢間舖都幾有驚喜~難怪多人排隊😳😳😳
2021-07-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-07-08 95 views
喜歡吃辣, 朋友又住紅磡, 於是我提議黎呢間試試平時只係睇演唱會先黎呢頭, 原來置富都會都有好幾個選擇打過來問, 餐廳不接受訂枱, 我地6點半到, 無人等, 可直接入座餐牌都有頗多選擇, 除散叫亦有晚市套餐, 坐落其實感覺有點像譚仔, 只係較為闊落口水雞做得很好, 雖然唔辣, 但個汁好夠味, 係最好吃的一個餸炸雞翼亦很脆口至於麻辣豬耳同涼拌粉就沒什麼特別豬紅加豬大腸味道帶點酸, 我就不太喜歡價錢不算抵吃
喜歡吃辣, 朋友又住紅磡, 於是我提議黎呢間試試
平時只係睇演唱會先黎呢頭, 原來置富都會都有好幾個選擇
炸雞翼亦很脆口
至於麻辣豬耳同涼拌粉就沒什麼特別
豬紅加豬大腸味道帶點酸, 我就不太喜歡
價錢不算抵吃
2021-07-04
$350 (Dinner)
2021-07-02 133 views
今天老婆寶寶特別想吃酸酸甜甜的東西,我們在網上搜尋到在住家附近的置富都會中新開設的川菜餐廳,由於我們向來對川菜甚為喜愛,所以便拉着老婆寶寶陪同慕名光顧。餐廳原來是巨型的舖位,左右兩邊均各自提供不同菜式!我們來光顧的右邊區域就是以吃酸菜魚、川菜為主。裝潢方面店舖整體皆用上簡潔木系做主題,再配上光亮的白調燈光,感覺整潔光鮮。招牌二人套餐二人套餐包含有五款菜式,分別有魚、兩款小食、飯和飲品,其豐富量足的份量,著實令人飽肚感十足。主菜點選了人氣番茄湯清甜魚口味,橙紅的湯底酸甜清香,茄味濃郁。而魚肉大塊嫩滑,富有魚香,入味無骨。配料還加入了大量烏冬,口感清爽順滑,煙韌彈牙。小食是啖啖無骨雞椒麻汁,入口時雞肉飽滿,嫩滑鮮味,雞香出眾,並有著醋味酸香,讓人開胃。另一款小食是酸辣小木耳,食用時爽口香脆,彈牙清新,酸中帶辣,惹味可口。飯類提供了兩碗珍珠飯,其分量充足大碗,咀嚼時黏口軟綿,糯香圓潤。飲品的豆漿冰涼透心,順喉滑溜,豆味濃郁。酸味青瓜海蜇把青瓜和海蜇加入紅椒絲製作,味道酸酸辣辣,清新開胃。青瓜清甜爽脆,新鮮多汁,而海蜇則煙韌彈牙,鮮脆結實。紅糖糍粑糍粑就是把糯米粉搓成麵團後,再煎至金黃發脹即可
招牌二人套餐
飲品的豆漿冰涼透心,順喉滑溜,豆味濃郁。
酸味青瓜海蜇
紅糖糍粑
糍粑就是把糯米粉搓成麵團後,再煎至金黃發脹即可。食用時淋上紅糖漿、黃豆粉調味,口感外脆內嫩,香甜軟糯,濃稠煙韌。

總結而言,餐廳環境簡樸光亮,舒適整齊。價錢經濟實惠,菜餚份量亦充足豐富,味道水準高質且富有驚喜,是到此吃川菜的好地方。
2021-06-28 150 views
約老人家吃飯,最重要是選間地點便利的餐廳,加上媽媽喜歡吃魚,今次和她到火車站附近的十三姨酸菜魚吃過夠❤️招牌二人套餐招牌十三姨酸菜魚酸菜魚份量足,肉質爽口有咬勁,湯底酸酸辣辣,有豐富的配料;酸菜、菜頭片、花椒粒粒、芽菜等等⋯⋯ 這個套餐光是酸菜魚已經值回票價😛😋椒麻汁啖啖無骨雞有兩種辣到選擇,我就選了這種微辣的,能夠吃到雞味,最緊要係無骨😂媽媽吃得很開心,底下還有青瓜粒,酸酸辣辣,很是開胃。清炒萵筍絲想不到這麼清甜呢,第一次吃🙈清清地,都幾爽甜,有少量菇,有口感。紅糖糍粑糯米糰蒸熟後,再炸👍🏼香口耶!配上紅糖和豆粉,更加滋味。煙煙韌韌,我和媽媽都很喜歡。十三姨的店面光鮮,又有卡位,坐得很舒服,套餐抵叫,愛吃魚的媽媽表示滿意,一於下次再來吧。

椒麻汁啖啖無骨雞

清炒萵筍絲

紅糖糍粑

約好友在紅磡體育館睇演唱會之前去附近置富都會覓食,發現一間門面新淨的十三姨酸菜餐廳,毫不考慮一於入去試試!餐廳外內裝橫都充滿日式風格,地方寬敞舒適,光線充足。分量十足的招牌十三姨酸菜魚當然必點,配料包括有爽脆鹹酸菜和蓮藕片;晶瑩剔透水晶粉、滑溜豆腐、芽菜仔、金菇、指天椒、胡椒粒等,主角魚肉質感滑嫩,熱辣辣酸酸甜甜湯底;入口淨化味蕾。 上面灑上香脆花生和芝麻的啖啖無骨雞,蘸點口水汁另有一番風味。酸甜醒胃鮮蕃茄配充滿骨膠原的腍滑牛筋也是這餐廳的招牌菜,口感突出又健康!這噸演唱會前的晚餐令我們增潻多一幅美好回憶!
餐廳外內裝橫都充滿日式風格,地方寬敞舒適,光線充足。

上面灑上香脆花生和芝麻的啖啖無骨雞,蘸點口水汁另有一番風味

這噸演唱會前的晚餐令我們增潻多一幅美好回憶!

• 招牌十三姨酸菜魚  無骨口水雞  蕃茄牛筋
2021-06-26 85 views
以前返大陸就係食酸菜魚,而家冇得返大陸亦都唔會返大陸,就係香港尋覓下唔同酸菜魚舖頭,依間係紅磡都好多人食,不過我去得早,所以唔使點等位。叫咗一個二人份嘅酸菜魚,佢入面已經有水晶粉,酸菜魚嘅湯唔會話太酸,而且魚都夠滑,嘢食嚟嘅速度都好快,我仲叫咗一個椒麻口水雞,我好鍾意食佢嘅汁,而且佢嘅雞肉都好滑,雞皮都唔算太肥,所以如果一大班人嘅話我建議可以叫多幾個小食,不過我兩個人食就唔啦。因為太飽啦,所以我冇叫飯,如果食得多嘅朋友可以叫飯,撈埋啲汁就正啦。之後仲叫咗杯嘢飲,椰汁蘆薈,叫咗冇咁甜,都OK嘅,用嚟沖一沖淡返個酸菜魚味就開開心心咁走啦

叫咗一個二人份嘅酸菜魚,佢入面已經有水晶粉,

2021-06-25 133 views
在紅磡站轉車搵過海巴士回家前和朋友到附近食頓簡單晚飯,見到有大盤魚就試試吧。店員很親切殷勤,地方都幾大,有得用QR code下單,但只限第一次,而且相和餸菜圖文不符,有待改善,最終都是人手下單較方便快捷。【蕃茄湯清甜魚】魚是普通魚塊,不過不失。湯底就抵讚,味道清甜又濃蕃茄味道,加埋烏冬一起吃很爽,份量都不少,足夠三人吃到半飽。【啖啖無骨雞】因為近排戒辣,所以選了椒麻汁,非常之開胃,辣度又適中,很重椒香味道,酸酸地,雞件又幾白滑多肉。【家鄉冒菜飯】自由選擇五款以上的配料,賣相一般,有點像車仔麵,不過份量都足料的,推薦娃娃菜和萵荀片!鴨血不夠新鮮。

鴨血不夠新鮮。
家鄉冒菜飯
2021-06-15
$133 (Dinner)
2021-06-24 68 views
香港嘅美食多多,形形色色、各適其適,今次就嚟咗紅磡呢一間酸菜魚度食啦。餐廳主打酸菜魚,有酸菜湯底、蕃茄湯底、同埋仲有好特別嘅「沸騰魚」,見個名咁得意,就點來試試啦。話咁快就到咗啦,「沸騰魚」精華,就係用厚厚嘅油香,配上新鮮嘅魚煮嚟食,條魚非常新鮮,非常滑,一啲腥味都冇,我同朋友都食得好滿足值得留意嘅係,沸騰魚嘅湯底,全部都係油,再配上川淑同埋大量嘅芽菜,呢種煮法未必個個接受,我同朋友都嘗試食芽菜,的確係新鮮嘅,但我哋腸胃麻麻地,受唔住咁多油,但無可否認,佢係好有油香,值得一試同場加映,「小酥肉」一碟,配上川淑,口感也是「麻麻」的

同場加映,「小酥肉」一碟,配上川淑,口感也是「麻麻」的
2021-06-22 1365 views
天氣炎熱無乜胃口,老公提議去食酸菜魚,上網 search 紅磡有間13姨酸菜魚分店,正值紅磡站裝修完重開,可以順便行下,一舉兩得主題酸菜魚吸引圖片迫真地方清潔,燈火通明實體和圖片分別不大,叫了個2人份量小辣雪白大件魚片,入口滑溜無骨配菜豐富,除了有多種香料,酸菜、芽菜、水晶粉、窩筍片之外,比多18元加了蓮藕片,陣容更頂盛,見到都開心😋😋先來過頭啖湯,鮮甜美味帶胡麻辣,舌頭發麻,口唇痺熱,好刺激啊再添加了2個小菜 - 鮮淮山野菌豬肚豬肚軟綿,鮮淮山健脾,獻汁帶有少許胡椒辣味好醒胃,2人食個不停清炒窩筍絲非常清甜,簡簡單單,夏日推介菜式抹茶紅豆鮮奶口感似食某個日本牌子的綠茶紅豆雪條,奶味重,紅豆甜合理價錢,可以再試

主題酸菜魚吸引

圖片迫真

地方清潔,燈火通明

實體和圖片分別不大
,叫了個2人份量小辣

雪白大件魚片,入口滑溜無骨

再添加了2個小菜 - 鮮淮山野菌豬肚

清炒窩筍絲

非常清甜,簡簡單單,夏日推介菜式

抹茶紅豆鮮奶

口感似食某個日本牌子的綠茶紅豆雪條,奶味重,紅豆甜

合理價錢,可以再試

• 鮮淮山野菌豬肚
  • 清炒窩筍絲
2021-06-18 1039 views
這次在紅磡覓食,去了一家位於置富都會新開的餐廳,是以吃酸菜魚為主。店舖環境舒適涼快,另有卡位可以坐😆。我們去的時間是午市,餐牌上有多款套餐選擇,跟餐可以加購小食和升級飲品🙈。-💥招牌十三姨酸菜魚飯 HKD$68,這個賣相不錯份量十足,看到滿滿的酸菜魚在面頭🥰。湯底味道酸酸的很開胃,辣度選擇了小辣,味道不算辣也不太咸。魚片大大片不易夾散,肉質煙韌入味。-💥啖啖無骨雞飯 HKD$68,這個有兩款醬汁可選,我們選擇了口水汁。無骨版本更方便吃🤤,辣度選擇了小辣,酸酸辣辣的既開胃又惹味。雞肉肉質嫰滑,雞皮爽口不油膩,雞肉份量挻多的😆。-💥家常肥腸血旺 HKD$88,這個也是滿滿的賣相,自到豬腸和鴨血平均放在碗裡。這個也是小辣口味🤩,醬汁味道很香,慢慢散發出辣味。鴨血口感滑溜溜的,而且不易夾散🤤。豬腸口感煙韌,不會吃到太多肥肉。-💥十三姨秘製雞翼 HKD$28,這個是跟餐加購小食,一份有五隻雞翼。上菜時聞到很香的辣粉味🙈,面頭鋪滿七味粉,雞翼外皮脆卜卜,肉質嫰滑帶肉汁😆,雞翼控表示喜歡💕。-💥紅糖糍粑 HKD$28,這個也是跟餐加朋小食,一份有四件,是喜歡吃的食物之一🥰。吃完辣味食物,吃這個可以中

💥紅糖糍粑 HKD$28,這個也是跟餐加朋小食,一份有四件,是喜歡吃的食物之一🥰。吃完辣味食物,吃這個可以中和辣味,面頭有甜甜的黑糖醬鋪面。糍粑外皮脆內軟,口感韌軟糯🤤。

飲品方面點了黑糖珍珠烏龍茶和可樂,有跟餐升級價。食物質素不錯,食物挻大份的,價格相宜。

2021-06-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2021-06-14 151 views
今日約咗個舊同事去食晚飯 佢喺紅磡放工 於是去咗都會置富廣場睇吓有咩食 發現咗呢間十三姨酸菜魚😋 雖然而家冇得睇演唱會 但係都坐滿晒食客 所以質素應該唔差!當然要嗌佢地嘅招牌十三姨酸菜魚啦 個碟上面寫住一口滑魚,一啖酸菜當然係有佢嘅原因啦~啲魚真係好滑又甜 好有返深圳食正宗酸菜魚嘅感覺 又酸又辣好好食😋另外仲叫咗一碗家常肥腸血旺 香辣口感十足 豬紅吸咗麻辣汁 啖啖都好juicy 麻辣大腸都煮得啱啱好唔會太過冧好有咬口👍🏻👍🏻而呢一碟就係麻辣松花皮蛋 個人覺得好好食 無論係蛋白定蛋黃都好香軟,上面散咗好多蒜蓉辣椒 一定要配住皮蛋一齊食 麻辣皮蛋真係太正啦!!😇
今日約咗個舊同事去食晚飯
佢喺紅磡放工 於是去咗都會置富廣場睇吓有咩食