Restaurant: Auntie 13 Kitchen (Fortune Metropolis)
Info:

2021-06-12 135 views
朋友推介有家酸菜魚在紅磡,晚餐來試一下。裡面跟一般酸菜魚店不同風格,走日系路線,木枱木凳挺溫暖。店員有禮指示qr code和推介菜式。👍🏻招牌秘製雞翼炸得香脆可口,雞翼夠乾身,依舊保持肉質鮮嫩,外面加上花椒,惹味夠香口,推介!😍招牌酸菜魚必點招牌,點了少辣,湯底酸咸夠味,帶輕輕辣味,湯頭足料喝過不停。魚肉大塊不易碎,無骨方便吃,夠彈牙配上酸菜,鮮味更出。裡面還有木薯粉,把湯汁的鮮味都索光,飽肚一流🥰砂鍋扣肉店員推介,用砂鍋上,份外夠熱。汁底不辣偏甜,扣肉每塊肥瘦分明,豬皮彈牙多膠質,瘦肉部分都軟淋,重要的是入味非常,很久沒放肆一下!😆😆小麥茶一直供應在桌上,邊吃邊喝,連鎖集團來說,質素有保證!😉

招牌秘製雞翼

招牌酸菜魚

砂鍋扣肉

2021-06-11 138 views
手撕雞涼粉:醬汁超級好味道,酸酸地又有麻辣味,花辣味很特出,拌飯吃一流。涼粉配辣的東西還是第一次吃,意外地發現會沾到很多汁,口感特別得來又不會覺得古怪,絕對要試一試。蕃茄湯清甜魚:很大一盤,魚肉很多,在外面餐廳通常盤子大魚肉少,這家真的足料,兩個人吃很飽,每一勺都裝得到魚肉。蕃茄魚湯底非常之濃味,魚的味道非常鮮味,而且沒有骨,肉質非常軟身,是可以放心大口大口的那一種,而且還有很多蕃茄肉在湯之中,相信是真材實料的蕃茄湯,另外湯之中有一個很大的洞庭烏冬麵,分量非常之大。
手撕雞涼粉:

蕃茄湯清甜魚:

2021-06-10 69 views
晚上約了朋友一起吃晚飯朋友說好想吃酸菜魚他找來了這一間 — 十三姨酸菜魚 一起試一試環境乾淨舒適/招牌十三姨酸菜魚 配水間粉二人份量 份量十足 大大一盤足夠吃到飽飽的有不同辣度 食唔食得辣都啱食我們不食太辣選擇了小辣 對於我們來說剛剛好湯底味道正宗加上辣椒、胡椒和香料等配有芽菜、酸菜和萵筍片 整體又香又好味魚肉大大一片 肉質嫩滑 很新鮮而且十分入味 配搭酸菜吃 味道正宗而且完全沒有骨刺 難怪是招牌菜啖啖無骨雞有口水汁和椒麻汁兩款口味今次試下比較少吃的椒麻味雞肉十分嫩滑 椒麻香滲滿雞肉配上椒粒 不錯不錯紅糖糍粑炸得外皮脆脆的 灑上黃豆粉再點上糖漿來吃 黏黏韌韌很有口感 當作餸配酸辣魚 或者飯後甜品佳可
晚上約了朋友一起吃晚飯

二人份量 份量十足
大大一盤足夠吃到飽飽的
有不同辣度 食唔食得辣都啱食
我們不食太辣選擇了小辣 對於我們來說剛剛好
湯底味道正宗加上辣椒、胡椒和香料等
配有芽菜、酸菜和萵筍片 整體又香又好味
魚肉大大一片 肉質嫩滑 很新鮮

炸得外皮脆脆的 灑上黃豆粉
再點上糖漿來吃 黏黏韌韌很有口感
當作餸配酸辣魚 或者飯後甜品佳可
2021-06-10 77 views
好少過嚟紅磡 知道置富都會有好多食店 行行下見到呢間十三姨酸菜魚 望入去幾企理 又多人幫襯 加上酸菜魚向來係賣飛佛 即管入去試下啦😉◽招牌十三姨酸菜魚(小辣) ◾蔥油雞蛋乾◽椒鹽小酥肉招牌酸菜魚有得揀唔同辣度🌶️我揀咗小辣 辣味都夠突出 而二人份量夠晒足料 兩個人食都唔係好食得晒 入面有大量魚肉🐟係鱸魚嚟架 好滑 而且無骨可以大啖大啖食 酸菜同辣味都好平均 入面仲有水晶粉tim 口感煙韌🤤一場嚟到 再試多兩個小食 雞蛋乾配上蔥油🥚第一次食覺得幾特別 好惹味 而椒鹽小酥肉都好有驚喜🐷炸得香口又鬆脆 肉質仲keep到好嫩滑呢度價錢都幾抵 而且店員好有禮貌又熱情 值得過嚟一試💕

◽招牌十三姨酸菜魚(小辣)
◾蔥油雞蛋乾
◽椒鹽小酥肉

呢度價錢都幾抵 而且店員好有禮貌又熱情 值得過嚟一試💕
2021-06-09 100 views
紅磡愈來愈多好嘢食,火車站附近原來都有一間水準之上的川菜館,眼見每枱客都有一大鍋魚,我們也毫無疑問的叫了招牌十三姨酸菜魚試試。餐廳以QR Code落單,所有食物都可自選大中小辣,小甜走冰等口味。酸菜魚真的很大鍋而且用料十足,內有萵筍、酸菜、芽菜、魚塊及水晶粉,魚塊滑嫩無骨,材料入味小辣,湯底麻香小酸醒胃,水晶粉完全吸收了濃湯精華,雖是2人份量但也非常飽肚。啖啖無骨雞配椒麻汁,大量椒粒鋪面,但其實一點也不辣只有椒香味,雞件多肉滑溜又入味,底下還有滿滿清新的青瓜粒,是個不錯的配搭。椰汁蘆薈特飲甜度適中,杯中有大量蘆薈肉,而椰子香既濃郁又可解辣,真的無叫錯吖!餐廳光猛乾淨坐得舒服,店員友善貼心服務周到,絕對會再光顧。
2021-06-08
  • 招牌十三姨酸菜魚
最近疫情反覆所以想尋找相對人流少的商場吃晚飯,一想便想起紅磡置富商場,這裏無論是否疫情晚上都非常少人(除了有演唱會的時候)!入到商場大門左轉就變看見這家新餐廳,令我眼睛一亮的是原來這家餐廳是吃“酸菜魚”,二話不說便進去試新菜館!環境乾淨優美,卡座相對闊落,裝潢跟一般吃辣的中餐廳有點不一樣!全餐廳是以木色系列為主題,感覺就少許像muji風!全程自己在barcode掃單落單,雖然已經不是新鮮事,但其實方便快捷準確,之後員工便送上以下單的收據,作為精明消費者通常都要對一對是否下錯單,不過其實全程都是自己下單如果有錯都是自己入錯!來到吃辣東西餐廳口水雞基本是必需要點的,但同時亦能夠考驗餐廳食物質素!而他們家的口水雞完完全全合我心意,口水雞辣味十足,雞肉是涼的,配上脆口香花生及香蔥,整個搭配得非常完美!最最最緊要的是這碟口水雞是沒有雞骨!在吃辣東西的時候沒有骨事非常方便!而且份量都很大,非常抵食!後來送上的是主菜酸菜魚,這是二人份量,價格才一百八十八元,十分抵吃!基本上不需加配菜,因為酸菜魚以配上基本配料,“鹹菜,萵筍, 水晶粉,豆芽” 十分豐富,我們還多加了蓮藕片增加口感!雖然不知道他們是用了

後來送上的是主菜酸菜魚,這是二人份量,價格才一百八十八元,十分抵吃!基本上不需加配菜,因為酸菜魚以配上基本配料,“鹹菜,萵筍, 水晶粉,豆芽” 十分豐富,我們還多加了蓮藕片增加口感!雖然不知道他們是用了什麼品種的魚,但我很喜愛吃,原因沒有骨而且不腥!辣味我們點上中度辣,感覺剛剛好!不太辣!不太酸亦!不太鹹!而其實內裏包了水晶分基本上不用點上白飯!

除了酸菜魚及口水雞,吃辣的中餐廳必須點上“酸辣土豆絲”,這也是考驗廚師的技術!這個酸辣土豆絲不過不失,唯一美中不足的是不夠辣不夠酸!

平時吃中餐特別是川菜或酸菜魚,二人價格都會至少600至700或更貴,這家店埋單只是 300多元,而且沒有加一服務,真係很便宜,很抵食!
2021-06-07
2021-06-06 120 views
最近紅磡多左間酸菜魚 同老公去試下 入到去 環境好寬闊 燈光光猛 一入門口已有好好既招呼 座位多數以卡位形式 首先叫左個無骨雞椒麻味 聞落勁香麻香味 肉質好嫩滑 無骨食落勁方便冰冰的 最岩夏天食 皮薄肉厚 啖啖肉滋味! 海蜇頭配青瓜:份量適中 挺辣的青瓜海蜇頭都非常爽脆 清新開胃黎到重頭戲 酸菜魚啦 叫左二人份 好大既一盆 里面有大量寬粉 魚片 酸菜 如果想加多啲配菜 可自行加錢 魚片無骨 好滑口 寬粉吸哂湯底既精華 非常好食 我地揀左小辣 酸辣味道剛好 整體而言 價錢合理 份量亦不會太少 食飯時會長期有侍應企你左右 服務非常貼心

冰冰的 最岩夏天食 皮薄肉厚 啖啖肉滋味!

海蜇頭配青瓜:份量適中 挺辣的
青瓜海蜇頭都非常爽脆 清新開胃

2021-06-03 136 views
今日去左屋企附近置富都會「十三姨酸菜魚」食晚餐, 地方闊落,坐得幾舒服, 用apps點單方便快捷。招牌十三姨酸菜魚(水晶粉底,小辣) 用料份量足,小辣剛剛好,魚肉好滑,湯底好香,好惹味,最後加咗碗飯,做湯飯一流。紅糖糍粑外酥內軟, 香甜軟脆,入囗Q彈,幾好食。紫薯黑鑽特飲紫薯特飲啲味係真嘅紫薯,唔係嗰啲香精味,但就叫左半糖,真的太少甜味, 下次要 叫返全糖。椰汁蘆薈特飲蘆薈較大粒, 扁咗少冰少甜,甜味剛好, 幾好飲。

招牌十三姨酸菜魚(水晶粉底,小辣)

紅糖糍粑
外酥內軟, 香甜軟脆,入囗Q彈,幾好食。

紫薯黑鑽特飲

椰汁蘆薈特飲
蘆薈較大粒, 扁咗少冰少甜,甜味剛好, 幾好飲。

2021-05-25
2021-05-31 148 views
平時食開酸菜魚,天氣熱就試吓蕃茄魚呢度位於紅磡站隔離,約friend 好方便。仲可以叫台式飲品黑糖珍珠四季春,手機落單可以叫少冰少甜,照顧客戶需要。大熱天時想飲特色飲品good fit. 兩個人嘅份量差唔多,湯底甜甜地,好多魚又冇骨,湯底係可以飲得嗰隻,烏冬浸起底好好食,而且仲可以加配菜加我最鍾意食的午餐肉。好滿足。$188好抵食。還點了個燻香樟茶鴨,食落似豬手,冇醬汁都入味。性價比高,值得encore.
平時食開酸菜魚,天氣熱就試吓蕃茄魚
呢度位於紅磡站隔離,約friend 好方便。

還點了個燻香樟茶鴨,食落似豬手,冇醬汁都入味。

性價比高,值得encore.
2021-05-19 184 views
今日放假去左紅磡都會搵食,去到見到有卡位,就走左入去,原來佢同格黎亞金互通,可以邊食酸菜魚,邊食馬來西亞野,多左選擇。去到岩岩過左兩點,可以選午餐同下午茶。午餐 酸菜魚飯 跟酸梅湯 $68,好大盤酸菜魚,比想像中大。但我覺得個飯有點細,大番1.5倍就岩啲。魚好食無骨(有一條好細),但唔係好辣,魚既份量都算幾多。下午茶 輕怡一字骨肉骨茶配白飯油條 $48 凍飲加3元。個湯都好入味既,不過個骨就唔係咁好食,都幾韌。

2021-05-19
$60 (Lunch)
  • 酸菜魚
2021-05-19 178 views
餐廳裝修新穎,環境寬落,座位舒適,是朋友聚會的好地方👍👍👍基本上餐牌都唔使睇 必定係食招牌十三姨酸菜魚,有提供2人或4人份量及各種辣度可選,配料亦可加錢自由選擇☺️☺️用上了新鮮鱸魚煮成,魚肉雪白嫩滑,入口滑溜,鮮甜入味。面鋪滿辣椒和花椒等香料,選了小辣,辣度適中,濃郁之餓酸味也很足,整體味道豐富而且辣得有層次👍👍基本的酸菜、水晶粉及同萵苣片等配料份量足夠二人分享仲點了一份麻辣豬耳,豬耳爽口,味道配合得宜總括來講呢度坐得舒服,服務態度又好,價錢更比一般主打酸菜魚餐廳抵食,下次會同朋友再嚟食過😃😃😃
餐廳裝修新穎,環境寬落,座位舒適,是朋友聚會的好地方👍👍👍

用上了新鮮鱸魚煮成,魚肉雪白嫩滑,入口滑溜,鮮甜入味。

基本的酸菜、水晶粉及同萵苣片等配料份量足夠二人分享

仲點了一份麻辣豬耳,豬耳爽口,味道配合得宜

$180 (Dinner)
2021-05-18 150 views
有一段時間吃不到酸菜魚,曾經在國內旅遊時吃過後便愛上這味道。所以今天工作後約了朋友一起到位於紅磡置富都會商場內的十三姨酸菜魚回味一下!店家好像是新開張不久,裝修方面十分新淨,店面面積空間大,衛生又光猛;餐廳是掃QR Code 落單的,簡單便利,我們點了三道菜。必試當然是招牌十三姨酸菜魚,有兩人及四人份量選擇,有辣度選擇,魚塊份量多又沒有骨,名不虛傳的魚片泡在花椒、辣椒配上大量芽菜,酸菜及彈牙水晶粉,份量十分多,陣陣的酸辣和花椒味道,惹味又開胃。鮮甜而嫩滑的大塊魚肉口感奇佳,魚味十足,湯頭夠鮮不會令人口渴,證明沒有添加味精,真材實料!這道菜還可額外加配料!清炒萵筍絲很鮮甜,幼嫩少油,配一些菇炒在一起,很爽脆,份量大碟!清炒土豆絲同樣地少油,同樣的爽脆,吃得出很有地道口味的土豆,比萵筍絲粗一些,但口感更佳!下次想帶家人一起品嚐這間川菜,食物質素高,交通地點方便,相信家人會讚不絕口!

2021-05-17
  • 清炒萵筍絲
  • 清炒土豆絲
2021-05-17 97 views
同朋友2個人行完一日街,見到呢間新開嘅酸菜魚好似都幾多人排,因為都想食啲中式酸辣野,抱著試下嘅心態去食,果整體感覺都唔錯👍🏻叫咗幾味唔同嘅餸同大家分享吓~酸辣青瓜海蜇🥒海蜇青瓜味道比較濃、較辣,係我自己認為酸辣小食應有嘅味道,青瓜清甜爽脆,海蜇新鮮,非常開胃。酸菜魚小份 小辣 金菇午餐肉 🍲香港食酸菜魚來說味道不錯,酸菜好食辣度適中,魚無骨,份量都算多,我地叫小份2-3人都夠食。我地就加左午餐肉同金菇,整體來說呢個酸菜魚入味,同冇骨。🐟清炒花菜🥦椰菜花就就幾清淡,冇用啲好重味嘅調味料,就係食到爽脆嘅鮮甜椰菜花味,熱辣辣,同酸菜魚一齊味道夾得啱啱好。紅糖滋粑🍮店員話呢個係必點嘅甜品,所以就叫咗一過嚟試。紅糖加花生碎,外脆內軟滋粑,煙煙韌韌、甜甜地,口感一流、值得一試!👍🏻黑糖珍珠四季春加仙草 🧋黑糖珍珠同仙草都非常足料,都幾解油解渴,飲唔晒仲可以拎走飲!👍🏻之後應該都會再嚟,試吓佢其他唔同口味嘅魚!

酸辣青瓜海蜇🥒

酸菜魚小份 小辣 金菇午餐肉 🍲

清炒花菜🥦

紅糖滋粑🍮

黑糖珍珠四季春加仙草 🧋

之後應該都會再嚟,試吓佢其他唔同口味嘅魚!
2021-05-15 112 views
我自己以往食酸菜魚,好似都較大陣仗,要預先約好晒朋友,捐窿捐罅特登去食。最近屋企附近嘅商場開咗間十三姨酸菜魚🤔🤔感覺好似將酸菜魚變得普及化,求其落樓都已經食到😎😎平時放工時間,都見到有唔少人等外賣,睇黎都要試試佢!掃QR code落單,夠方便。佢個餐牌啲相又真係影得幾吸引,一於叫個招牌十三姨酸菜魚😁😁實物同餐牌嘅圖片基本上係一模一樣,貨真價實呀下~ 我哋叫咗小辣,我覺得就算唔食辣嘅人,都可以試吓小辣,起碼飲湯都唔會辣到嗆親😌😌 至於酸嘅程度都OK。另外加咗豆腐,不過佢哋用嘅係滑豆腐,係滑溜既,但唔可以狠狠咁吸晒啲湯汁😛😛值得一讚嘅係,魚好入味而且真係好滑,我食咗好多件,都冇骨,有魚皮但冇魚鱗👍🏼👍🏼啲湯又真係幾好飲,輕輕撥走上面啲油,就可以慢慢飲多啲☺️☺️同水晶粉一齊食都幾正啖啖無骨雞可以揀椒麻或者口水汁我地揀左椒麻,一開始食覺得超級香,跟住食多兩三舊,成個嘴唇麻左😄😄好過癮味道唔會太辣,雞既份量都OK,仲有d青瓜,都幾清新😋😋配埋特色飲品,夠晒享受😌😌咁又一個星期,下星期繼續努力工作,然後又再繼續獎勵自己食下好野😁😁多謝收睇😁😛
求其落樓都已經食到😎😎

平時放工時間,
都見到有唔少人等外賣,
睇黎都要試試佢!

掃QR code落單,夠方便。
佢個餐牌啲相又真係影得幾吸引,
一於叫個招牌十三姨酸菜魚😁😁

實物同餐牌嘅圖片基本上係一模一樣,
貨真價實呀下~

值得一讚嘅係,魚好入味
而且真係好滑,我食咗好多件,
都冇骨,有魚皮但冇魚鱗👍🏼👍🏼

啖啖無骨雞
可以揀椒麻或者口水汁
味道唔會太辣,雞既份量都OK,
仲有d青瓜,都幾清新😋😋

配埋特色飲品,夠晒享受😌😌

咁又一個星期,
下星期繼續努力工作,
然後又再繼續獎勵自己食下好野
😁😁多謝收睇😁😛
2021-05-12 106 views
同朋友去紅磡站交收網上買嘅嘢,順便過去置富都會商場行吓,一過天橋行入去就見到間叫十三姨酸菜魚,大大個招牌非常吸睛,朋友話好耐冇返大陸食酸菜魚,見到餐廳門口的酸菜魚圖片好吸引,想試吓呢間味道如何,我就陪他入座了。朋友連餐牌也不望下,立刻自助落單掃QRCode 叫招牌十三姨酸菜魚配水晶粉,揀咗2人份量和小辣。大大鍋酸菜魚上枱,立即香氣四溢,白雪雪的魚肉、紅卜卜的泡辣椒、黃色的菊花瓣,綠色的酸菜,啡色的花椒,色彩斑斕奪目,湯底味道酸辣惹味,魚肉冇骨啖啖肉,非常嫩滑,真的是色香味俱全,食酸菜魚不可以冇水晶粉,喜歡水晶粉煙韌嘅口感,而且吸湯力一流,必食!啖啖肉無骨口水雞,口水雞有得揀椒麻汁或者口水汁,我哋揀咗口水汁,醬汁味道香辣惹味,雞件冇骨啖啖肉,肉質嫩滑惹味。加咗啲花生增加口感。紅糖滋粑,食咗咁多辣野,食返個甜品中和一下,將炸至金黃色的糯米條淋上紅糖漿,撒熟黃豆粉就可以食,味道香甜口感煙韌 !
Type of Meal
Dinner