2024-05-02 166 views
早期已經在lunch時來過,今次晚餐帶同友人一起試試。鋪面不算大,六點半到都已經坐滿了一半,七點就陸續多人。臨走時見到對面有多一個鋪位,可以坐多數枱。👌🏻秋意去骨豉油雞 半隻 ($98)秋意最出名既就係豉油雞,今次算係慕名而嚟~而呢隻豉油的確沒有令我們失望!半隻雞份量十足💯雞肉超級嫩滑🤍整份雞都被豉油汁裹著,豉油汁鹹鹹甜甜,味道恰到好處,不會太濃味👌🏼送飯一流🤌🏼這個價錢有這個質素和份量沒得挑剔🤌🏼例牌秘制紅燒肉 ($86)紅燒肉比起豉油雞就稍為遜色一點點🤏🏻不過仍然十分送飯。肥瘦適中,份量亦都算多~肥肉入口即溶,令人不禁多扒幾口白飯🍚瘦肉的部份較鞋口和乾身,但搭配肥肉剛好,亦幫助減低了油膩感⬇️白飯($12)🍚蒟蒻麵 ($25)蒟蒻麵入口比一般碳水輕型,也是裏滿了豉油汁,味道稍稍淡,但感覺很健康👌🏼白桃烏龍茶($24)四季春($24)兩款茶都是無糖,茶味算濃。白桃烏龍是有茶包跟上的,帶出啖啖桃的清甜。

秋意去骨豉油雞 半隻 ($98)

例牌秘制紅燒肉 ($86)

白飯($12)🍚

蒟蒻麵 ($25)

白桃烏龍茶($24)

四季春($24)

2024-04-26
2024-04-28 171 views
工廈餐廳 唔算好多位Lunchtime 一時full 一時冇乜人餐牌唔係好多選擇主打豉油雞、口水雞、貴妃雞秋意去骨豉油雞 ($64)基本上每個部位都有啲有雞翼雞髀雞胸位如果淨係想食雞髀可以+$10豉油雞味道正常 唔會好鹹不過皮下脂肪都幾多但係都算滑嘅 反而豉油汁唔係好多就冇咁好撈飯 可以問店員攞薑蓉個飯上面有啲飯素 增加少少唔同味有啲驚喜係隔離竟然有沙律、木耳同埋半隻浸咗花雕酒嘅雞蛋都幾重酒味 我就麻麻哋啦整體成個lunch正正常常又唔係話勁好食 不過都飽肚嘅~

工廈餐廳 唔算好多位
Lunchtime 一時full 一時冇乜人
餐牌唔係好多選擇
主打豉油雞、口水雞、貴妃雞

秋意去骨豉油雞 ($64)
基本上每個部位都有啲
有雞翼雞髀雞胸位
如果淨係想食雞髀可以+$10
豉油雞味道正常 唔會好鹹
不過皮下脂肪都幾多
但係都算滑嘅 反而豉油汁唔係好多
就冇咁好撈飯 可以問店員攞薑蓉
個飯上面有啲飯素 增加少少唔同味
有啲驚喜係隔離竟然有沙律、木耳
同埋半隻浸咗花雕酒嘅雞蛋
都幾重酒味 我就麻麻哋啦

整體成個lunch正正常常
又唔係話勁好食 不過都飽肚嘅~
朋友話去到觀塘不得不食豉油雞令到我略帶少少期待見到牆上訂單幾乎每一張枱都有點秋意豉油雞今次同朋友點咗豉油雞秋魚去骨豉油雞半隻$98一上碟已經覺得雞肉會好入味食落口果然冇令人失望雞肉非常滑身!豉油雞入味,略帶微微甜,唔會過鹹味道同埋雞肉嘅軟滑度都恰到好處唔怪之得台台都必點記住食埋雞皮入口完全係另一個層次招牌去骨口水雞$69佩濃湯雞上海麵轉淨胸+$5加配酒釀糖心蛋$10糖心蛋有微微酒味加埋糖心口感好滿足口水雞的汁較稠花生醬味重啲但都有一定辣酸菜魚配白飯係較坊間重口味版嘅比較健康但酸菜魚該有嘅味都有食完唔會口乾,送飯正,而且魚片大片可一試!
朋友話去到觀塘不得不食豉油雞

秋魚去骨豉油雞半隻$98
一上碟已經覺得雞肉會好入味
食落口果然冇令人失望
雞肉非常滑身!
豉油雞入味,略帶微微甜,唔會過鹹
味道同埋雞肉嘅軟滑度都恰到好處

但都有一定辣

酸菜魚配白飯
係較坊間重口味版嘅比較健康
但酸菜魚該有嘅味都有
食完唔會口乾,送飯正,而且魚片大片
可一試!
  • 口水雞
2024-04-17 137 views
觀塘嘅呢間豉油雞專門店老闆立志淨係專心做好豉油雞一樣餸午飯時間坐到滿晒,睇得出專心做好一樣嘢成功嘅機率好高🤣去呢度食飯,梗係叫佢哋最招牌嘅去骨豉油雞飯一上枱香味已經係咁傳出嚟雞好貼心,咁樣去晒骨啱晒啲懶人 想食雞,但係唔想選骨豉油雞好入味雞肉好嫩滑而且每個飯雞嘅份量都唔少佢仲有配埋一粒蛋同埋少量菜清楚晒,都市人冇得食菜嘅苦惱見到佢仲有酸菜魚同埋其他特色小食望落樣樣都幾吸引有機會嘅話試埋佢其他嘢先😋
觀塘嘅呢間豉油雞專門店
老闆立志淨係專心做好豉油雞一樣餸
午飯時間坐到滿晒,睇得出專心做好一樣嘢成功嘅機率好高🤣
去呢度食飯,梗係叫佢哋最招牌嘅去骨豉油雞飯
一上枱香味已經係咁傳出嚟
雞好貼心,咁樣去晒骨
啱晒啲懶人 想食雞,但係唔想選骨
豉油雞好入味雞肉好嫩滑
而且每個飯雞嘅份量都唔少
佢仲有配埋一粒蛋同埋少量菜
清楚晒,都市人冇得食菜嘅苦惱
見到佢仲有酸菜魚同埋其他特色小食
望落樣樣都幾吸引
有機會嘅話試埋佢其他嘢先😋
  • 秋意去骨豉油雞飯
2024-04-11 177 views
這家餐廳的招牌菜絕對不容錯過!首先是去骨口水雞,雞肉鮮嫩多汁,搭配獨特的口水醬汁,酸辣開胃,香氣四溢。接著是去骨豉油雞,入味的豉油汁液完美滲入肉質,口感滑嫩多汁,香味濃郁。濃雞湯上海麵是一碗溫暖又滿足的湯麵,麵條彈牙有嚼勁,雞湯濃郁香濃,令人垂涎欲滴。芝麻醬拌沙律菜是清新爽口的涼拌菜,脆爽的沙律菜與濃郁的芝麻醬完美結合。最後是撈汁皮蛋,皮蛋的嫩滑與撈汁的酸甜交融,口感絕妙,比出面連鎖米線店的還要好吃!百香果柑吉同白桃烏龍茶都十分解暑!可以平衡豉油雞的味道。這些菜品不僅味道出眾,而且外觀精美。無論你喜歡濃郁口味還是清新口感,這家餐廳將帶給你一場美食之旅,讓你流連忘返。快來品嘗這些精緻美食,享受美味和滿足感!

百香果柑吉同白桃烏龍茶都十分解暑!可以平衡豉油雞的味道。

2024-04-02 169 views
秋意價錢💲: $64/ $64好味程度😋: 4.5/5 (for豉油雞)服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4.5/5!-之前講過觀塘大熱gelato,其實同一棟仲有被譽為世一豉油雞的秋意!排完gelato咁辛苦當然要順便食埋啦。平日lunch來到預左要等位呀,不過而家佢哋有埋對面舖,人流去得快左。除左豉油雞,其實仲有唔同雞類,同酸菜魚🥳-✅✅秋意去骨豉油雞濃湯幼麵。豉油濃稠而唔過份鹹,完美滲入雞皮到,係一定要食雞皮‼️‼️甜甜的豉油香。而雞肉就冇被豉油滲入,否則成舊會太鹹。雞肉輕輕沾上豉油已經好夠味🤩雞肉滑嫩無比,連雞胸都完全唔鞋,唔會食到肉的纖維。皮薄肉嫩,皮與肉中間有輕輕一層的皮凍,食完成個口都有豉油雞的香氣,比滿粉😝 雞湯麵都唔錯,飲得出係雞骨熬出來的。麵條似幼烏冬,唔會太軟。當日心情唔想食飯呢個麵都係好選擇😚-✅招牌去骨口水雞飯。呢個的雞一樣滑嫩,肉質細緻。皮薄所以唔會覺得好肥膩。調味偏酸辣,有小小似擔擔汁。面頭有好多花生粒+蔥,食落好惹味。如果可以有更多來撈飯就好。呢個都唔錯,但同豉油比,當然係豉油出色啲!-睇番相都流口水,好想再去😳 係我心目
秋意
價錢💲: $64/ $64
好味程度😋: 4.5/5 (for豉油雞)
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4.5/5!

睇番相都流口水,好想再去😳 係我心目中暫時都係世一豉油雞。就算唔豉油,佢地隻雞都係超滑超好食!一定一定會再去!
2024-03-26 153 views
🍊 餐廳名稱:秋意 (觀塘)🐝 味道:8.5/10環境:8.5/10整體分數:8.5/10💰人均:$100———————————————————係觀塘工業大廈入面餐廳,豉油雞作主打。豉油雞嘅精華,一定係豉油汁,店主每朝早都會查個汁,確保質素。豉油雞好好食,係連雞皮都好味道個隻。有時去會排大長龍但都好值得。除了招牌豉油雞之外,都有供應其他唔同菜式,例如麻辣口水雞、酸梅蹄等。另一招牌就係以大量豬骨及雞骨熬製嘅酸菜魚湯,配埋爽嫩魚片,岩晒香港人口味。
🍊 餐廳名稱:秋意 (觀塘)🐝

味道:8.5/10
環境:8.5/10
整體分數:8.5/10

💰人均:$100
———————————————————

2024-03-22 214 views
雖然好鍾意食雞,但身邊總係有朋友因為多骨而唔食,所以之前youtube見有人介紹無骨滑雞已經好想黎試。豉油雞係呢度名物,本來有少少懷疑豉油雞味道來來去去都係咁上下,但一食真係有驚喜。 雞肉入口滑嘟嘟有彈性,連雞胸都好滑。 雞皮唔會好厚,平時懶健康都說服到自己一啖sir落口。 豉油汁都好出色,睇落深色但唔會太鹹或太甜,恰到好處唔會膩。口水雞估唔到都係平分秋色,平時好怕口水雞太多辣油浸住好肥咁,呢個醬花生味比較重唔會覺得油,想要嘅麻辣都做足晒,好惹味。紅燒肉不過不失,調味都唔錯,如果係炆到散晒嘅程度就更好。

紅燒肉不過不失,調味都唔錯,如果係炆到散晒嘅程度就更好。
2024-03-20 243 views
秋意 @autumn_feeling_kt 📍:觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室🚗:觀塘地鐵B2出口 步行5分鐘📞:+852 5602-1645💲:~HKD58-64/head for lunchFood quality✔️:秋意去骨豉油雞 $60👌🏼:白桃烏龍茶(跟餐+$8)、秋意水果茶(跟餐+$8)❌:乾撈低糖蒟蒻面(跟餐+$5)總結:🤔一間喺區內都幾有名氣嘅豉油雞店 店主非常好人咁去哂骨 啱哂我呢啲懶人 但建議唔好抱太大期望去試🙊🤔嚟到當然要試最註名嘅去骨豉油雞 豉油味雖重 雞都夠嫩可惜唔夠滑 可能因為名氣太大期望都相對高所以有點小失望 好食嘅都唔係想像中咁好食🥲🤔白桃烏龍茶同秋意水果茶就正正常常幾好飲 另外水果茶足料😋我好佩服老闆某啲堅持 其實去骨真係喺擺盤present出嚟會細份好多 坊間幾乎冇人會好似佢咁做 但佢都咁做 呢份堅持✊絕對值得加許 雖然驟眼睇好似好少 但其實佢畀嘅份量都唔少 諗埋如果連骨嘅話😨另外跟餐+$5轉咗乾撈低糖蒟蒻面 呢個就唔建議大家轉 非常硬 雖然有重豉油色水但反而好淡味 同豉油雞一啲都唔夾🥲
秋意 @autumn_feeling_kt
📍:觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
🚗:觀塘地鐵B2出口 步行5分鐘
📞:+852 5602-1645
💲:~HKD58-64/head for lunch

Food quality
✔️:秋意去骨豉油雞 $60
👌🏼:白桃烏龍茶(跟餐+$8)、秋意水果茶(跟餐+$8)
❌:乾撈低糖蒟蒻面(跟餐+$5)

總結:

🤔白桃烏龍茶同秋意水果茶就正正常常幾好飲 另外水果茶足料

2024-03-16 186 views
和老公在观塘行街攰攰地,要keep fit所以早少少吃晚餐,成日聽人講观塘工廈大把隱世名食店,誤打誤撞找到呢間「秋意」!十分之有驚喜!👍上菜先嚟前菜及湯,個蔥油涼拌雙耳十分入味,D汁好好味、個味噌雞腳沒有咸咸感,我老公更加連d汁也飲埋,十分有雞味。蒜泥青瓜就一定冇得輸!呢度還有芝醬拌油麥菜,知唔知碟碟只係$22-24蚊,平到你唔信,有酒樓水準!✅講到正餐揀了兩味「秋意去骨豉油雞」及秘制紅燒肉,最驚喜有「乾撈蒟蒻麵」生桐飲食減肥人的佳音!豉油雞同紅燒肉十分入味,有自家秘制醬汁之感受!一個配上海粗面一個配蒟蒻面(可以同時享受兩種不同口味)!面條爽口好味,試過乾蒟蒻麵後,簡直不能諗到嚟工廈餐廳可以有咁吧嘅出品,十分值得推介!飲品還有洛神花、烏龍凍茶,埋單平到笑,有酒樓水準但價錢真係一D都唔貴,想吃平、靚又健康的中餐,呢間一定係我首選!
十分之有驚喜!
一個配上海粗面一個配蒟蒻面(可以同時享受兩種不同口味)!
豉油雞配蒟蒻麵
豉油雞配蒟蒻麵
2024-03-12 156 views
招牌菜豉油雞$62淨係外觀都覺得好吸引,因為個人本身鍾意食淡味所以覺得中規中矩,雞🐓肉都好嫩滑,豉油味偏向甜小小,仲加咗個酒釀嘅糖心蛋同埋麻辣配菜,有多重口感。😋另外叫咗枝百香果金桔,唔算太甜,啱晒我個人口味😻

招牌菜豉油雞$62

另外叫咗枝百香果金桔,唔算太甜,啱晒我個人口味😻

2024-03-11 5194 views
觀塘工業高CP去骨豉油雞🌸去骨豉油雞半隻半隻都唔細份架!濃香豉油味道,雞皮有濃郁豉油香味,雞胸肉都嫩滑,真的好少有,小編同朋友食得好開心。最後朋友好味到連豉油汁都撈埋麵。🌸酸菜魚上海麵夠酸夠辣,魚片都好滑,完全冇碎骨,酸菜夠多,上海幼麵煮得剛好,連埋湯汁食真不錯。🌸洛神花解渴一流,濃郁既洛神花味道,飲落好似飲果汁咁。🌸四季春茶味夠濃郁,解膩一流🌸白桃烏龍淡淡白桃味道,帶出烏龍味,解膩的不二之選。🌸柑桔百香柑桔味突出,百香果濃郁,飲落似果汁🌸蟲草花膠燉湯======詳情======秋意 (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #觀塘美食 #觀塘好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #去骨豉油雞 #酸菜魚 #上海麵 #洛神花 #白桃烏龍 #柑桔百香 #四季春 #成業工業大廈 #秋意
觀塘工業高CP去骨豉油雞

🌸去骨豉油雞半隻

🌸酸菜魚上海麵

🌸洛神花
解渴一流,濃郁既洛神花味道,飲落好似飲果汁咁。

🌸四季春
茶味夠濃郁,解膩一流

🌸白桃烏龍
淡淡白桃味道,帶出烏龍味,解膩的不二之選。

🌸柑桔百香
柑桔味突出,百香果濃郁,飲落似果汁

🌸蟲草花膠燉湯

======詳情======
秋意 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室

================
2024-03-08
$150 (Dinner)
  • 酸菜魚上海麵
  • 洛神花
  • 柑桔百香
2024-03-10 202 views
位於觀塘成業工業大廈6樓的「秋意」,餐廳門外充滿日本風情,店內當眼處的紅色牌匾寫上「觀塘豉油雞」,必點推介吧!~秋意去骨豉油雞配白飯:店舖提示這裏的豉油雞,一定要食埋皮,真係好入味。~酸菜魚配上海麵:魚片新鮮彈牙無骨,湯底的酸辣程度正合我心意。~蟲草花烏雞燉花膠湯:非常足料!叫埋味道濃郁,好滋補。~蒜辣牛魔王:即是蒜辣牛舌及牛𦟌,蒜味非常之香,牛舌厚身又好腍。~酒釀溏心蛋:出色的溏心,加上以酒釀製,好有誠意。不得不提這裏的自家製茶飲,百香果金桔及四季春味道都好清新。

~蟲草花烏雞燉花膠湯:非常足料!叫埋味道濃郁,好滋補。

~酒釀溏心蛋:出色的溏心,加上以酒釀製,好有誠意。
不得不提這裏的自家製茶飲,百香果金桔及四季春味道都好清新。
2024-03-06 153 views
今日一個人在觀塘買完旅行篋,跟住順路去朋友推介的秋意吃晚飯,試下他盛讚的秋意去骨豉油雞。叫了份秋意去骨豉油雞配濃雞湯上海麵。豉油雞加$10可轉淨脾。豉油雞份量足,雞肉香甜皮夠滑,真係好食,忍不住雞皮也食埋。濃雞湯配上海麵很好吃,麵有口感湯夠味,蔥花木耳和枝竹增加風味。套餐追加了蟲草花烏雞燉花膠湯,個湯真材實料,味道清甜濃郁,滋潤。酒釀溏心蛋賣相普通,但味道出奇美味,尤其是溏心蛋黃好正。最後,嘆埋酸甜的九製陳皮洛神花茶,為這餐劃上完美句號。

酒釀溏心蛋賣相普通,但味道出奇美味,尤其是溏心蛋黃好正。

最後,嘆埋酸甜的九製陳皮洛神花茶,為這餐劃上完美句號。
  • 蟲草花烏雞燉花膠湯
2024-03-04 142 views
日前朋友帶我去左呢間位於觀塘成業街嘅工廈小店「秋意」食,頗有驚喜,值得推薦。餐廳唔係好大間,但裝修都算有啲特色。店員介紹呢度主打豉油雞,咁梗係要加錢食個雞腿靚位啦。雞腿肉果然好滑,而個豉油雞皮好入味,非常高質!由於怕兩個人食叫半隻太多會試唔到其他野,我同朋友就叫了一客豉油雞腿飯,再叫埋酸菜魚同牛魔皇。酸菜魚賣相吸引,味道唔會太酸太辣,頗適合香港人口味。魚肉好軟無骨,正!牛魔皇係麻辣嘅牛腩同牛𦟌,麻辣嘅風味好惹味,而牛肉都唔會太韌,相當唔錯。但由於都幾辣,我同朋友就叫埋可樂同茶飲。PS:跟飯嘅溏心蛋同沙律菜都好好味,所以單獨encore

餐廳唔係好大間,但裝修都算有啲特色。

PS:跟飯嘅溏心蛋同沙律菜都好好味,所以單獨encore