➸ 𝐌𝐚𝐜𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐜𝐡𝐨𝐩 𝐛𝐮𝐧 澳門經典豬扒包伴薯角 這個豬扒包我已經encore了數次🤤,每次一樣大大份,惹味又好吃!豬扒包上碟的時候已經切開咗兩半而且插上木籤,方便客人食用👌🏻~麵包烘得外脆內軟,麵包亦都不會太厚或薄,口感很讚,是我喜歡的麵包類型🤩。豬扒厚厚的一塊,肉質軟淋沒有筋。將豬扒包沾沾餐廳提供的辣醬簡直是perfect❤️!➸ 𝐕𝐨𝐥𝐜𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐜𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐮𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐚𝐮-𝐠𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧 溫泉火山口葡國雞芝士焗飯 我猜叫火山口的原因是 餐廳將流心蛋放進了菠蘿的圈圈中,當劃破蛋黃的時候就像火山🌋爆發般~ 雞肉滑溜,分量亦不吝嗇。這個焗飯的汁很多,差不多每一粒飯都沾上了葡國汁😛。因為醬汁很多的緣故,吃完會飽膩~

• 豬扒包
2022-03-25 236 views
有位職員男士高大略肥戴眼鏡態度極差上菜位置又衰 我哋兩人 打對坐 佢求其放 真係好嬲冇人坐個位你放果度做咩嘢之前住元朗對元朗有一種感情所以耐不耐都會想返嚟呢一間我同朋友都未食過就試試佢啦叫咗1、4豬扒包好失望🙃豬扒係凍嘅,冇味嘅個包又係凍嘅,根本成碟嘢都係凍嘅個豬扒又硬又唔冧我食到一半舉白旗小食好食,熱嘅,可以叫唔好意思個飯又係食到一半先記得影🤪過飯係熱嘅,雞有味嘅,個飯有炒底不過炒得好求其,汁水好味,大路茶記味道凍飲正常飯友話好食 我就叫。但真係好大路份量好多夠晒澎湃兩條女食唔晒仲可以外賣食多餐翠玉瓜 我認為係變咗 經理話係用「pesto」醬 所以有咁嘅味 我唔明白點解有隻醬料醃出嚟啲食物係好似腐爛左咁樣我真係見識太少喇但係我認為憑我10幾年嘅入廚經驗,加師承爸爸嘅廚藝我真心認為個翠玉瓜係真係變咗並唔係因為個醬葡撻好食有驚喜,但係個底比較油,我覺得同連鎖店差不多$15一個有啲貴我嘅建議係大家唔好去
有位職員男士高大略肥戴眼鏡態度極差

呢一間我同朋友都未食過就試試佢啦

叫咗1、4
豬扒包好失望🙃
豬扒係凍嘅,冇味嘅
個包又係凍嘅,根本成碟嘢都係凍嘅
個豬扒又硬又唔冧我食到一半舉白旗

小食好食,熱嘅,可以叫

唔好意思個飯又係食到一半先記得影🤪

凍飲正常

飯友話好食 我就叫。但真係好大路
份量好多夠晒澎湃
兩條女食唔晒仲可以外賣食多餐

我唔明白點解有隻醬料醃出嚟啲食物係好似腐爛左咁樣
我真係見識太少喇

我嘅建議係大家唔好去

好耐之前已經聽過呢間餐廳係好好食,但係因為好少去元朗,所以都冇試過,今次入嚟做嘢,就專登過嚟試埋佢。新春二人餐 $498見到個二人餐好抵呀,所以我哋決定嗌個二人餐。喜氣洋洋濃湯(2客)冇乜特別一般般啦,但係唔會難飲嘅~盆滿砵滿小食拼盤呢個拼盤好豐富呀,入邊包含有芝士馬介休薯球、墨魚球、辣蝦柚子沙律、芝士脆豬包。我最鍾意就係芝士馬介休薯球、墨魚球呢兩款,芝士馬介休薯球夠特別之餘墨魚球仲好爽口添☺️😋横財就手葡萄牙脆皮鹹豬手伴薯菜其實我本身係一個非常之鍾意食豬手嘅人嚟嘅,葡式嘅豬手我之前冇食過,不過成日食德國嗰隻脆皮鹹豬手,而呢一款脆皮鹹豬手真係非常之令我驚喜!要形容下佢嘅外皮係表皮微微嘅趣,但係保留左豬手皮嗰一種煙靭又充滿骨膠原嘅感覺,再加上佢調味係啱啱好,一食落去我簡直係呆咗,因為實在太好食啦!!😍😍為咗呢一個豬手我都一定會瘋狂再食呢一間野🤣🤣🤣🤣主菜可以揀富貴蝦子松露意大利麵或者錦繡蝦仁炒飯(即係葡國腸菠蘿蝦黃金咖喱炒飯),我哋揀咗意粉,其實係十月初五蝦子松露意大利麵🥰因為我唔係太食意粉,所以我淨係食咗少少,松露味好香,加上有蝦子,係一個特別又好食嘅菜式,意粉都唔會話煮得太林😆另外仲有

新春二人餐 $498

見到個二人餐好抵呀,所以我哋決定嗌個二人餐。

喜氣洋洋濃湯(2客)

冇乜特別一般般啦,但係唔會難飲嘅~

盆滿砵滿小食拼盤

横財就手

為咗呢一個豬手我都一定會瘋狂再食呢一間野🤣🤣🤣🤣

另外仲有兩杯福虎繽紛特飲送!其實係 fruit punch嚟,唔算係太甜,又有啲生果味,夾豬手食可以減油膩嘅感覺,好好啊👍🏻

📍 亞蘇爾 (形點) (元朗)
元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖
$300 (Tea)
2022-02-13 1422 views
今日放農曆假期最後的一天,懶洋洋心情。老公提議去食中午,選擇屋企樓下形點商場「亞蘇爾」,享受一下食澳門菜。😍來到餐廳門口,好快就有得進入。👏餐廳員工很年青,環境坐得好舒服,還播放輕快音樂,覺得很寫意。🥰餐牌上都是新派澳門特色小菜,價錢都很實惠。👍《海鮮濃湯飯》$168份量十足,大蝦爽口很新鮮,湯味道濃郁配合飯一齊吃好開胃。😋《萄式烤乳豬》$258熱騰騰的乳豬,味道不太鹹,乳豬皮香脆可口,配上薯仔角、蕃茄仔、燒菠蘿、雞髀菇很豐富。😋《盲曹魚伴海蜆》$168魚肉質鮮嫩,蜆肉肥美鮮甜,魚汁酸酸甜甜食落冇腥味。😋《芒果柚子沙冰》$46芒果味濃郁,軟綿綿沙冰,涼快感覺出晒嚟。🥰《芒果梳打》$38芒果味道很濃,不太甜。😋《經典木糠布甸》$28木糠布布甸是澳門出名甜品,口感鬆軟可口,幾得意。😋《葡式布丁》$38士多啤梨新鮮,布丁蛋香,滑溜。😋這次澳門美食之旅很滿足。😍😍

來到餐廳門口,好快就有得進入。👏

餐牌上都是新派澳門特色小菜,價錢都很實惠。👍

《海鮮濃湯飯》$168
份量十足,大蝦爽口很新鮮,湯味道濃郁配合飯一齊吃好開胃。😋

《萄式烤乳豬》$258

《盲曹魚伴海蜆》$168
魚肉質鮮嫩,蜆肉肥美鮮甜,魚汁酸酸甜甜食落冇腥味。😋

《芒果柚子沙冰》$46
芒果味濃郁,軟綿綿沙冰,涼快感覺出晒嚟。🥰

《芒果梳打》$38
芒果味道很濃,不太甜。😋

《經典木糠布甸》$28
木糠布布甸是澳門出名甜品,口感鬆軟可口,幾得意。😋

《葡式布丁》$38
士多啤梨新鮮,布丁蛋香,滑溜。😋

這次澳門美食之旅很滿足。😍😍
2022-02-08
Type of Meal
Lunch
2022-02-12 238 views
《亞蘇爾- Yoho Mall店》元朗元龍街形點一期2樓2056號自上月起晚上沒有堂食,餐廳都多推出了特價的外賣套餐,這餐廳之前食過一次,見有特價外賣晚餐就再試吓~我地叫左外賣套餐B,要晚上6時後先開始有:餐湯,是雜菜湯:葡撻, 凍左都好好食,皮好鬆脆:非洲雞配薯菜,好惹味:十月初五黑松露野菌意大利麵,忌廉汁好濃好香,不過食完好漏:馬介休炒雜菜,食到底有d咸:熱奶茶,味道正常:希望疫情可快些過去吧🙏🏻
《亞蘇爾- Yoho Mall店》

元朗元龍街形點一期2樓2056號

我地叫左外賣套餐B,要晚上6時後先開始有:

餐湯,是雜菜湯:
餐湯

葡撻, 凍左都好好食,皮好鬆脆:
葡撻

非洲雞配薯菜,好惹味:
非洲雞配薯菜

十月初五黑松露野菌意大利麵,忌廉汁好濃好香,不過食完好漏:
十月初五松露意大利麵

馬介休炒雜菜,食到底有d咸:
馬介休炒雜菜

熱奶茶,味道正常:
奶茶

希望疫情可快些過去吧🙏🏻
2022-02-12
TakeAway
$100 (Dinner)
餐湯
非洲雞配薯菜
十月初五松露意大利麵
馬介休炒雜菜
奶茶
2022-01-27 243 views
作為從來冇去過澳門嘅人嚟講一直都好想試吓正式嘅澳門🇲🇴菜係咩味道~呢日就去咗元朗yaho度試吓呢間澳門菜🤣環境都幾大,見到仲有outdoor 位置~整體評分:7/10味道:7/10服務:6.9/10環境:7/10人均消費:$100-200地址:亞蘇爾 (形點) (元朗)元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖招牌葡式烤乳豬($258):比想像中要大份勁多!烤乳豬有成塊面咁大!外皮脆口,仲有肉汁,另外配上辣醬解膩海鮮濃湯飯($168):顏值幾高😍湯底係海鮮濃湯,帶有微微酸味~海鮮都幾多葡國椰香雞配脆豬包($128):呢個比較普通,葡汁椰香雞食落有種泰國串燒嘅感覺😂不過雞肉都算嫩滑,另外配蒜蓉包,幾香口燒牛仔骨($188):呢個意外地唔錯~牛仔骨燒得好香好惹味,另外配上薯條好飽足😋

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:6.9/10
環境:7/10
人均消費:$100-200
地址:亞蘇爾 (形點) (元朗)
元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖

2022-01-25 147 views
叫野飲;叫佢走冰;上杯野飲放低;放左冰。我問點解走冰會有冰;佢地話公司policy 唔可以走冰🙄。只可以另上; 咁我地問,咁點解你地唔幫我地另上,佢話因為你地無叫; 但我話你地根本就無問要唔要另上。有日我地叫杯荔支梳打;叫少甜,佢話無得少甜。 我地話唔緊要,要小d糖漿咪得,佢地話明,但公司policy 一定要落咁多糖漿。咁我話你另外比糖漿我自己落,又話公司policy 唔得。去大家樂有得少冰/少甜🙄呢間咩公司

去大家樂有得少冰/少甜🙄呢間咩公司
2022-01-13 196 views
去元朗行山行完已經是下午時間,再加上依家六點後無堂食,同朋友拿拿臨搵間餐廳醫肚,係Yoho mall見到較少食嘅澳門菜諗起近三年都未食過,決定齊齊懷念一下葡國菜的味道。食葡國菜必點一定係葡撻,送上枱時仲熱辣辣,外脆內嫩!2人食最岩就係叫特色小食拼盤,可以試到好多款式,有芝士馬介休薯球、墨魚球、辣蝦柚子沙律、芝士脆豬包,全部味道也不錯!嚟到主菜叫左非洲雞拼乳豬件,非洲雞用了秘製醬汁醃製,味道惹味令人一試再試!乳豬烤得外皮非常脆,是半肥瘦,咬落去好juicy。帶子鮮蝦紫蘇忌廉汁闊條麵,中規中矩的一道菜,蝦肉數量多,闊條麵好creamy!

食葡國菜必點一定係葡撻,送上枱時仲熱辣辣,外脆內嫩!

2022-01-11 152 views
亞蘇爾都有好幾間連鎖店澳門菜來講算ok 澳門朋友都話呢間okYOHO 大商場入邊唔會差牛肝菌芝士焗鴨肉飯個飯係用鴨湯煮 出邊再配有鴨肉 全部都係鴨味牛肝菌味道幾出 好香炒飯底係乾身 有芝士係面度焗 就更加香牛肝菌配芝士幾夾
亞蘇爾都有好幾間連鎖店
澳門菜來講算ok 澳門朋友都話呢間ok
YOHO 大商場入邊唔會差

牛肝菌芝士焗鴨肉飯
個飯係用鴨湯煮 出邊再配有鴨肉 全部都係鴨味
牛肝菌味道幾出 好香
炒飯底係乾身 有芝士係面度焗 就更加香
牛肝菌配芝士幾夾
這天中午看完紅葉,到元朗找吃 ...這家的菜牌,好像蠻地道,真的好久未回澳門了,這個像樣,試試看。先來個“葡撻”,熱辣辣,蛋香,不錯,很瑪嘉烈。“炸馬介休球”,也是熱辣辣 的,夠鬆軟,那辣汁很惹味,不過馬介休球薯仔太多,略厭魚味不夠濃。“澳葡鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯”,嘩,這個明顯違反了商品說明條例,「真人靚過上鏡」! 鴨肝煎得很好,夠香,撈飯一流,飯裡面還有點鴨肉,雖然焗過,但不會太乾,還吃得出鴨味,至於那些葡式臘腸和橄欖也很香,把鴨和飯的香味突出不少,不過飯就好像不是用鴨湯和香料“煮”出來的,似乎是“撈”出來的,有部分飯還是白色,有點偷工減料嫌疑, 話雖如此,這鴨飯依然值得推薦,飯夠乾身、煙韌,又夠油香,90分🥳。
這天中午看完紅葉,到元朗找吃 ...

先來個“葡撻”,熱辣辣,蛋香,不錯,很瑪嘉烈。

2021-12-28
$246 (Lunch)
2022-01-04 146 views
行完山已是下午茶時間,到Yoho時急不及待找好吃的,在AZORES門外看下餐牌,服務員隨即向我們介紹食物,那便入內幫襯。小食雙拼有馬介休球,這是葡菜的經典小食,一吃下便吃到魚的鹹香和軟滑的薯蓉,墨魚球就比較實但味道不錯。午市套餐葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯,餐湯是薯仔湯,不是打得滑滑的那款,而是每一口都吃到洋蔥粒和薯仔粒粒,好有口感。牛肝菌芝士焗鴨肉飯好香口,米飯是是鴨湯煮成,除了鴨肉外還加入了匈牙利鴨肝、今整個食物味道提升再配合牛肝菌、洋蔥、蒜蓉、牛油和葡國腸,炒飯爽身香口再加芝士焗製,好香口。東望洋芝士鮮茄焗豬扒飯 香氣十足,豬扒稔滑,鮮茄酸酸甜甜非常惹味。

2021-12-11 282 views
今天和朋友約在yoho mall 一聚,和朋友太久沒有外遊過,所以今天選擇到澳門一遊,確定吃亞蘇爾。店鋪裝潢不是走華麗風,反而是給人一種舒適的感覺。招牌葡式烤乳豬必食之選,乳豬烤得剛剛好,外皮脆,肉雖然厚,但不會烤得失去水分和肉汁,中間的脂肪層不會令人有油膩膩的感覺。盲鰽魚伴海蜆魚沒有腥味,魚肉扎實,加上醬汁,配上海蜆非常鮮味。海蜆沒有沙,十分鮮甜。亞蘇爾小食拼盤拼盤包含的種類非常豐富,西柚大蝦沙律非常開胃,沙律菜非常新鮮,蝦肉亦十分彈牙。還有芝士馬介休球,非常惹味,馬介休配上芝士,不會油膩,反而很搭。葡撻來到葡國菜餐廳,當然必叫葡撻,酥皮酥脆,入面的蛋漿不會太甜,甜度剛剛好。這裡的服務非常好,店員會雖然忙碌,但會經常留意到我們的需要,值得一讚!
店鋪裝潢不是走華麗風,反而是給人一種舒適的感覺。

亞蘇爾小食拼盤

2021-12-08
2021-12-09 258 views
因為疫情,很久沒有去澳門了,很想吃吃葡國菜,所以今天下班後便和朋友到公司附近的亞蘇爾試下葡國菜。店鋪裝橫雅致,座位寬敞,服務員都很有禮貌,基本上你一舉手示意,他們會馬上招呼客人,絕不怠慢。吃葡菜怎少得了葡撻,一來到便二話不說點了葡撻滿足口慾,葡撻最先上,外酥內嫩,很好吃。然後,當然吃主菜啦,我們點了葡式烤乳豬,小食拼盤和盲曹魚伴海蜆,兩人食一定夠飽有多了。葡式烤乳豬乳豬半肥半瘦,豬皮很嫩,烤得脆脆的,一口咬下去肉汁在口內爆開,非常滋味,伴菜的菇和蔬菜也烤得不錯,配上炸薯角是個完美的組合。小食拼盤由於朋友很想吃馬介休球,但又想試下其他小事,所以點了這個大小食拼盤,除了馬介休球外,還有蝦球,醬汁魷魚蘇,炸薯角,烤蝦和一些蔬菜沙拉做伴碟,推介馬介休球,炸得很嫩滑,不鹹不硬不膩,讚!盲曹魚伴海蜆用牛油烤焗的魚味道充滿油脂香,魚不鹹,烤得剛好,肉質也鮮美,可惜伴碟的海蜆,反而乾了一些,如果浸滿魚汁或湯汁再烤焗味道應該會更鮮。最後,再來兩個甜品作結,一個木糠布丁和葡式布丁,今晚的晚餐太滿足了!

葡式烤乳豬

小食拼盤

盲曹魚伴海蜆

2021-11-27 366 views
朋友約了我在元朗 Yoho Mall 的亞蘇爾餐廳用膳, 這間餐廳主打澳門菜。我們坐下各自選了一杯白酒,朋友選了Casual Garcia 而我點了Cabriz Colheita,果味清純飄香,很易入喉。先點了乳豬伴薯角,皮脆肉又嫩滑,鹹鹹香香,不用點秘製辣醬汁也好好味,而且很有嚼感。差不多吃完,我們再點里斯本風味燴蝦鍋,把蝦煎香後,用椰菜墊底加了黑橄欖和葡萄牙臘腸,既香口又惹味,真是健康的一道菜。 意猶未盡再加追焗盲鰽魚伴檸檬海蜆,把盲鰽魚煎香後再焗,惹味非常,魚皮很可口,海蜆雖細但肉質飽滿肥美,能提升盲曹魚的鮮甜,有咬感。侍應員真的很殷勤,沒有想過他們在每道菜中間都為我們換上新碟,令我非常欣賞他們的尊業。

2021-11-25 1589 views
相约長大於澳門的朋友去元朗吃這家澳門菜😄😄大商場内的食店,最吸睛是墙壁上的菜名及圖案🤗🤗見餐牌上有葡國餐酒,一向我對葡國酒都好有信心,於是來了Casal Garcia White及 Cabriz Colheita Selecionada White各一杯,前者清甜順滑果香悠揚,後者果香濃郁帶有熱帶水果,青檸獨特香氣,各有特色,又一次要讚下葡國酒👏👏先後點了招牌葡式烤乳豬肉厚味濃,外皮脆内滑軟,此店必食之選😋😋里斯本燴蝦鍋面鋪滿連殼鲜蝦,下層全是 葡國臘腸,底層填滿椰菜粒,蝦鮮味混腸燻香,果然好配合😋😋盲鰽魚伴海蜆魚味重肉質厚實有咬感而搶湯汁香味,混入海蜆更提升魚鮮味😋😋海鮮濃湯飯吃了三道美食意猶未盡,見胃口仍在,决定來個飽肚湯飯,感覺特别,賣相與味道有別一般西班牙,意大利海鮮飯,飯粒含濃香魚湯味,好湯飯者必試😋😋👏👏慢慢品嘗杯中餘下的美酒來完结這餐澳門菜👏👏
相约長大於澳門的朋友去元朗吃這家澳門菜😄😄

大商場内的食店,最吸睛是墙壁上的菜名及圖案🤗🤗

先後點了
招牌葡式烤乳豬
肉厚味濃,外皮脆内滑軟,此店必食之選😋😋

慢慢品嘗杯中餘下的美酒來完结這餐澳門菜👏👏
2021-11-23
$500 (Dinner)