2024-05-22 84 views
和朋友在銅鑼灣找地方喝一杯,本來想去炸雞店,但因為已經吃過飯了就來耀華街找地方Happy Hour。看這一間環境不錯就坐下了。Happy hour的House Red一瓶不用300,Cabernet Sauvignon不會錯,大隻之選。店內Food Menu是泰國菜,點了Nachos,所有部分都相對油膩了一點,很少會有吃不完的Nachos, 不過相對尖沙咀和銅鑼灣其他喝酒的地方,這一間的消費不算高,所以還是可以啦。

2018-01-17 3202 views
返工帶得飯盒多總會想出外吃頓特別午飯。今日同同事選擇咗呢一間食店。唔講唔知,睇個餐牌同普通餐廳一樣冇乜特别,但係睇個舖頭名原来係間酒廊,我地其實已經係午市常客,一踏進,服務員即時代我們下單。常餐永遠係我地必選,因為夠豐富。今日果餐由湯烏冬改為芝士撈烏冬,都係第一次食。雞扒烏冬配芝士比我感覺麻麻地,烏冬太林,質地粉咗唔爽,芝士無乜味。好彩有脆皮腸同太陽蛋,補回票價。再来一杯熱飲,須加费,感覺十分滿足。呢間店舖常常滿座,所以不隔多遠也有另一間分店,服務員送餐時也要兩邊走呢。
B&w
2017-06-20 1680 views
早上廚師太棒了!煮的每一野也很好吃!奶茶非常好飲!在附近返工每日吃也不厭!員工又親切有禮!我第一次忍不住寫食評!大家真的要去試下!last order tea time4.00前!黑椒牛柳或牛扒雞翼、雞翼沙律一定要試!

2017-05-30 1175 views
今晚有點鬱悶,晚餐唔想食,但就想飲杯紅酒,好想同佢一齊飲野,好想但係今日感覺唔好,所以自己飲啦鋪頭因為仲係比較早,所以都唔係好多客,幾好,可以聽下歌,聽緊Stay with me,幾正House Wine 味道就一般,但係可能我今日味蕾反應唔好,所以飲唔好佢😅(送🦐條☺️)

(送🦐條☺️)
House  Wine
2017-05-30
Type of Meal
Dinner
2017-01-21 1028 views
每個週未必一早到銅鑼灣做body, 所以,必到此店吃早餐,因為用心去做,出品佳,味道美,價格相宜,比同類的茶記 - 正!我和朋友是忠實顧客,已經有數年!近來開始,班底變左,水凖下降了,都尚可接受!但最近情況差,多士燒焦的,照樣奉客,煎旦也是勁多油,又很焦,都上枱...可能無洗煎pan呀!怕怕!
!我和朋友是忠實顧客,已經有數年!
近來開始,班底變左,水凖下降了,都尚可接受!但最近情況差,
2014-09-15 1761 views
呢間小店喺耀華街內,其實不起眼。下午時間大部分都係附近工作的人嚟食,夜晚就變成酒吧!今日午餐有3款,點咗焗鮮茄黑松露豬柳飯。個飯一上枱,嘩,不得了,豬柳上放了大約麥提莎咁大嘅黑松露醬係上面,香氣不停呼叫你快D起動!立即將松露與飯混合來食,好味呀!😋連伴碟嘅焗番茄都係好juice,豬柳無被鬆肉粉醃到一陣味,呢個飯,好快已經被clear!再加埋杯咸檸七,perfact Mach !

今日午餐有3款,點咗焗鮮茄黑松露豬柳飯。
立即將松露與飯混合來食,好味呀!😋
再加埋杯咸檸七,perfact Mach !
2014-09-10
$63 (Tea)
2014-03-02 1203 views
近排的晚飯飯局相當多,早前就去了耀華街的酒吧跟好友聚舊,順道來摸摸酒杯底。現在我喝酒,是不能空著肚子,否則我是會很容易睡著,是「人愈大,機器壞」嗎?!。小吃「泰式生菜包」每片小生菜盛載著辣肉碎及一塊金不換香葉,肉炒得乾身,也夠香口,微辣挺醒胃的。「串燒牛舌」用的是熟鹹牛脷,切粒後輕燙,燒至外表焦香再塗上燒汁,沒有甚麼難度,也不會難吃到那裡啊。「卡邦尼意大利粉」友人之前吃過,說弄得不錯,可惜這天出來的效果卻非常強差人意,尤如老婦臉一般乾!幸好店方亦從善如流,說是一時失手,立即換來了另一碟比較好的 ,這點是抵讚的,服務員也沒有任何不悅。其實食物味道都是其次,能夠與好友相聚閒話家常,就已夠高興了!
「串燒牛舌」
「卡邦尼意大利粉」
2014-01-13
2012-09-01 622 views
在銅鑼灣近Time Square這一帶,想找找既好食又平的食肆,的確是寥寥可數。星期六因為公司有些小事而又回公司處理一下,事成後行去銅鑼灣會合太太時發現了這一家酒吧提供既經濟又實惠的午市套餐。星期一的上班日,我就帶著同事,一齊黎探索下。中午的美食,偏向西式,但收取的卻是茶餐廳的價錢,令食客感覺非常之實惠。這一間B&W,看似是兩間獨立的舖,實際上是打通的,一邊是四方餐檯,正正式式的餐廳設計,另一邊是酒吧式,燈光比較昏暗,兩邊舖,一邊以白同光猛做主題,而另一邊以黑暗來做主體顏色,執筆時對應一下店名才感覺得到這是非常貼題的 "Black & White"。我同同事們的食品選擇,也可以叫做貼題的 "B&W",白汁焗魚柳飯就是"白"的代表。白汁,忌廉味道香,是即叫即焗的美妙焗飯,而且看得出這是充滿芝士的一個焗品,因為在青表層看見了燒焦了的芝士,脆卜卜的,十分之香。魚肉,雖不知是什麼魚肉 (就算他們說是石班肉我也不會隨便相信),但也是舊舊肉厚肉滑的魚肉,整體上,成個焗飯確不錯。 我所謂的 "黑" 其實是紅,一大片茄汁豬扒是我們一行五人中的的其中四個食品。汁是

我所謂的 "黑" 其實是紅,一大片茄汁豬扒是我們一行五人中的的其中四個食品。汁是隨意配的,在黑椒、咖喱同茄汁之下,我最終都選了茄汁。大大片的豬扒加上煎蛋一隻,雖然似足快餐店出品但以肉既積素,茄汁既味道,而最重要是環境,好自然地就把這一個平凡的豬扒飯,於賣相同味道上升呢!

加埋飲品,每人都不過$50,地方舒適,是在銅鑼灣區一個集合,好食、抵食、同坐得舒服在一身的食肆。(只是冷氣凍左少少)。
$42 (Lunch)