一坐低👉🏻茶位每位$5😂好彩唔洗加一😭味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☀️手抓肉$238 聞落有少少羊so味,食落都有少少😝有4舊羊髀(啲肉瘦d會冇咁滑),同4舊羊肋骨(有啲油脂,滑d好食d!)點粉食更惹味🌞☀️新疆手抓飯 $60(小)好油既飯😂夠2個人食~配搭羊肉同好Q彈既紅蘿蔔(口感似啫喱咁)估唔到又幾好味喎~Btw個飯有羊so味,最後會以回甘既方式出現✨🌤杏仁羊奶凍$30嗯…落完order直接係雪櫃拎出黎😂有杏仁味 但羊奶味我係冇feel到~滑的❤️‍🔥有風味 見好多人都慕名而來 係門口等位2人枱星期日1230黎到要第15分鐘位(越多人既枱應該要等越耐)💨個外賣盒雖然都幾大,但收左3蚊🫠
一坐低👉🏻
茶位每位$5😂
好彩唔洗加一😭

☀️手抓肉$238
聞落有少少羊so味,食落都有少少😝
點粉食更惹味🌞
手抓肉

☀️新疆手抓飯 $60(小)
好油既飯😂夠2個人食~
配搭羊肉同好Q彈既紅蘿蔔(口感似啫喱咁)估唔到又幾好味喎~
Btw個飯有羊so味,最後會以回甘既方式出現✨
新疆手抓飯(小)

🌤杏仁羊奶凍$30

❤️‍🔥有風味 見好多人都慕名而來 係門口等位
💨個外賣盒雖然都幾大,但收左3蚊🫠

2022-11-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
手抓肉
新疆手抓飯(小)
  • 新疆手抓飯
2022-11-23 2630 views
新疆菜喺香港嘅選擇唔多,其中最威威之一就一定係 巴依餐廳,之前連續九年攞到米芝蓮推介,主打羊肉料理,身為「羊魔」梗係要去試試佢。餐廳唔算好大,好彩有訂枱,我地坐低無幾耐已經全場爆滿喇,留意返,佢地嘅「烤羊腿」係需要預訂先有,訂枱嘅時候記得訂埋呀~ 先嚟上左兩個菜先,熗苞菜,一道好常見嘅家常菜,爽口辣辣地非常開胃。 新疆老虎菜,本身以為咩係 老虎菜 個名咁勁,原來 老虎菜 即係 東北菜沙律 嘅意思,將唔同嘅蔬菜切絲撈埋嘅涼菜,亦係另一個東北常見嘅家常菜。洋蔥嘅微辣,醋嘅酸度,青瓜嘅爽甜,加埋晒食落又係非常開胃。再嚟 手抓羊,大大串羊肉,首先留意返, 佢一份係兩串,我地叫左兩份所以先係四串。 一上枱已經聞到勁香羊味,細細粒咁一口一口羊肉 非常之爽。 蘸埋佢啲香料,東北菜嘅味道就更加強烈。主角 烤羊腿 出場喇~ 一大盤嘅羊肉,下面係有連埋條骨,如果鍾意食羊的話一個人劈晒成盤應該無乜問題,肉非常香,個皮都好香口,但係調味上,其實同啱啱食完嘅手抓羊 都幾似。見到隔離枱叫,又叫埋個「羊肉薄皮包子」,佢一份,係15 隻!! 如果人唔多想食就真係要三思,佢真係幾薄皮,所以好易一夾就穿,味道方面,其實佢

手抓羊

烤羊腿

見到隔離枱叫,又叫埋個「羊肉薄皮包子」,佢一份,係15 隻!! 如果人唔多想食就真係要三思,佢真係幾薄皮,所以好易一夾就穿,味道方面,其實佢三個羊嘅菜食都係有同一個情況:係完全唔羶嘅~ 所以如果係好此道者,難免會有啲失望。

手抓羊
烤羊腿
睇過好多食評講呢間米芝蓮都推介既羊肉串同烤羊腿, 今次1行6人book枱留埋烤羊腿試試佢烤羊串 - 要九十幾蚊2串唔平, 上枱好大串而且真材實料, 不過孜然粉另上, 就咁食都夠惹味, 有少少羊油脂所以已經係全晚最膻既菜式, 但怕膻既朋友都食到烤羊腿 - 羊皮硬脆, 羊肉嫩滑, 少少膻味, 調味較單薄要靠旁邊孜然粉, 如果人唔多就唔建議呢到菜 羊肉薄皮包子 - 即係餃子, 不過羊肉份量較少, 餡料主要係洋蔥同紅蘿蔔大盤鷄 - 新疆十大經典名菜之一, 用雞件和薯仔炒燉, 而且會跟皮帶面好正宗, 辣度唔高尚算香辣, 但餐廳對雪藏雞既處理工夫麻麻, 好大雪味新疆老虎菜 - 新疆式沙律, 西北/清真既涼拌菜, 酸辣清爽脆, 開胃解膩, 聽講因為呢道菜刮油猛如虎所以有咁架勢既名, 入面主要係青瓜、洋蔥、蕃茄熗苞菜 - 椰菜 / 捲心菜加乾紅辣椒同花椒炒新疆奶茶 - 熱飲, 牛奶加香料煲既奶茶, 攤涼會易飲到香料味, 幾特別杏仁羊奶凍 - 杏仁霜加羊奶, 2樣都係我喜歡口味, 有羊奶餘韻, 會推薦總結, 可能米芝蓮偏好冇咁膻既羊, 喜歡羊膻味既朋友可能會失望

大盤鷄

熗苞菜 - 椰菜 / 捲心菜加乾紅辣椒同花椒炒
新彊奶茶

2022-11-22 870 views
不知道是不是換了老闆,服務的人和餐廳都不一樣。跟之前吃的差太多,今天飯沒熟,羊肉沒味道,不會再回去了。可能真的換老闆了。要回去需要想清楚。環境跟之前也不一樣雖然裝修後比以前好點
手抓飯
位於水街尾嘅巴依餐廳喺西環有一段日子,事關我喺佢啱啱開業嘅時候已經對佢饒有興趣,但礙於各種終於,等咗好多年終於有得拜訪。🙈記得舊時餐廳門口未係咁人聲鼎沸,喺攞咗好多年米芝蓮推薦同埋得到蔡生讚賞之後,依家要食,最好就提早一個禮拜左右book喇!Book位嘅時候職員會問你使唔使留羊腿——冇食過呢度嘅烤羊腿就唔好話自己嚟過食巴依啦,所以梗係老虎蟹都留啦🙏🏻🙏🏻當晚我只有兩位,所以有好多嘢都未有機會試。但係盡我(肚量)所能,試咗烤羊腿、苞菜、清燉羊肉湯、家常拌麵、酸奶、杏仁羊奶凍,都係有讚無彈。烤羊腿羊皮硬脆,頗有食曲奇餅嘅口感;羊肉十分嫩滑,羊羶味剛剛好,唔會太重但仍有風味,點埋啲孜然粉真係好味到會升仙,不過兩個人食真係食唔晒,如果大家多啲人食會好啲。乾煸苞菜有川菜風味,少有香港餐廳做到呢種感覺。有辣椒香氣、微嗆但不辣喉。清燉羊肉湯,湯頭清,羊羶味偏重,我個人喜歡呢個口味。家常拌麵稍顯普通。酸奶口感較稠唔太抗拒杏仁露味道嘅朋友都可以試試杏仁羊奶凍,杏仁味較出,唔係太多「羊奶」嘅味道,口感順滑。

烤羊腿

清燉羊肉湯,湯頭清,羊羶味偏重,我個人喜歡呢個口味。

家常拌麵稍顯普通。

酸奶口感較稠

2022-10-16 2061 views
上次嚟巴依食飯已經係2018年,5年後終於再有機會親臨光顧。今日同朋友大約晏晝一點半到餐廳,等咗大約5-10分鐘就有枱,不過要搭枱。成間餐廳坐滿人,枱與枱之間都幾迫,但環境都算整潔。好明顯係太旺場,伙記唔夠,都真係要舉一陣手先有人理。見評論話服務唔好,但今日侍應阿姨態度都算客氣,起碼我唔覺得有問題。我哋兩個女仔叫咗一個細嘅新疆手抓飯 ($60),一份烤羊肉串,同兩杯原味酸奶。上菜等得唔算耐,第一道先上手抓飯。個飯有淺淺嘅羊油味,雖然油,但有紅蘿蔔伴住食,唔會覺得膩。羊肉本身煮得夠淋亦唔太膻,面頭有啲孜然粉剛好,所以無蓋過本身嘅羊肉味。如果係重口味可能會嫌太淡,但我覺得唔錯。 果然期望越大,失望越大。本身羊肉味唔夠 (膻味都太少),expect佢孜然粉係已經灑上羊肉度,可惜係要自己點嘅,咁樣個羊肉亦無乜孜然味。多年前曾到烏魯木齊街邊食過當地正宗嘅烤羊肉,相比之下今日嘅真係好失色。食完飲番杯酸奶解油膩,剛好。酸奶質地夠濃夠杰身,唔錯。最驚喜嘅係臨走時,隔離搭枱嘅夫婦叫咗羊肉湯,嚟到發現太大鍋,主動請我哋每人飲咗半碗。飲咗一啖馬上後悔點解要嗌羊肉串😂 個湯好清甜,有香濃嘅羊膻味,但亦唔係會令

新疆手抓飯
烤羊肉串
食完飲番杯酸奶解油膩,剛好。酸奶質地夠濃夠杰身,唔錯。
原味酸奶
最驚喜嘅係臨走時,隔離搭枱嘅夫婦叫咗羊肉湯,嚟到發現太大鍋,主動請我哋每人飲咗半碗。飲咗一啖馬上後悔點解要嗌羊肉串😂 個湯好清甜,有香濃嘅羊膻味,但亦唔係會令我呢個怕膻味嘅人入唔到口嗰種。我會形容係該有的羊膻味❤️
清炖羊肉湯
2022-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$115 (Lunch)
新疆手抓飯
清炖羊肉湯
從未在OpenRice寫食評,此次動筆因為真心想為店家應援,明明是一家美味無比亦富人情的好餐廳。幾年前去新疆玩了一個多星期,對那裡的美景固然回味,但更念念不忘的是各種西北風情美食,回台灣後一直找不到正宗的新疆餐廳,想不到在香港遇上這一家。#羊雜湯麵 用料新鮮湯頭醇厚,愛吃內臟真的會瘋掉。#手抓羊肉 鮮嫩至極,看似清淡其實極夠味。點上孜然粉就這麼抓著吃,實在太美。#烤羊肉串 外酥內軟,照片看不出來,本人其實超大一串。很驚喜的是 #老虎菜 也很地道,雖然感覺有降低調味輕重、迎合南方人口味的清淡,但已很滿足。新疆式的涼拌菜和川式的不同,不放紅油不下花椒,吃來鮮香爽脆帶微辣,剛好平衡羊肉的豐富油脂。(看到其他食評說對老虎菜很失望、怎麼不是麻辣的,我想你不會去到義大利吃pizza卻抱怨怎麼沒加菠蘿吧?)結尾再點個 #手工酸奶,是店家每日新鮮自製,不含多餘添加物,口味滑順酸度自然。我和先生都只喝到兩口,因為一大杯都被兩歲兒子嗑光。這家店在OpenRice上負評甚多,幾乎一面倒都是批評服務不佳,但實際上造訪完全沒這回事,個人的感覺是,客氣親切得不得了。看見我們帶著小朋友不但主動張羅安排易入座的桌位、

羊雜麵

#羊雜湯麵 用料新鮮湯頭醇厚,愛吃內臟真的會瘋掉。

烤羊肉串

#烤羊肉串 外酥內軟,照片看不出來,本人其實超大一串。

老虎菜

這家店在OpenRice上負評甚多,幾乎一面倒都是批評服務不佳,但實際上造訪完全沒這回事,個人的感覺是,客氣親切得不得了。看見我們帶著小朋友不但主動張羅安排易入座的桌位、用餐中也過來關心口味介紹製作方法。

這是人人都可以在網路上高談闊論任意給評價的年代,要求開門做生意的人要禮貌親切還得謙卑,而你又給店家什麼樣的態度應對呢?

#下次要來吃烤羊腿跟大盤雞
#本來以為兩歲吾兒會吃不慣結果他每道菜都狂嗑
#連放了辣椒的老虎菜也不例外
#老兵魂確定

2022-10-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$286 (Dinner)
羊雜麵
老虎菜
  • 烤羊串
  • 手抓肉
  • 原味酸奶
  • 新彊老虎菜
  • 手抓羊
唔知大家又怕唔怕食羊呢?好多人都話食羊會有陣騷味,但食完呢間我包大家唔會再討厭食羊🐏食之前係openrice見到話好評都係買番黎,所以有擔心過下,但食完之後發現佢地先係假嘅,大家可以去一嘗羊肉探索之旅!🫡手抓肉 $238⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🫡原身想烤羊排但已經賣曬了,所以佢推薦我地食手抓肉,但絕對有驚喜!羊肉冇加任何調味但一 啲都唔騷,啲肉嫩到痴晒線,一下鞋口嘅感覺都冇👍🏻配埋佢啲孜然辣粉一絕!份量仲要多到嚇死人(加上都有啲脂肪位會令你少少「流」,但你依然會想繼續食🥹烤羊串 $99⭐️⭐️⭐️⭐️雖然得兩串聽落好少,但黎到枝鐵籤你見到好長下🫡個人覺得手抓肉比烤更好食,因為佢烤完食落都唔會話好焦香惹味(店員會推薦風味羊排,佢係炸羊排其實),炸完反而唔係好食到原汁原味。羊肉包子(係menu睇唔番😂🙏🏻)⭐️⭐️⭐️人多先好叫呢個,千祈唔好衝動🤫因為真係大份到癲左,佢其實就係羊肉小籠包咁但好薄皮。餡料係超紮實嘅羊肉同紅蘿蔔,非常建議配醋食,因為會冇咁濟同清新啲個感覺。味道不過不失,再去食唔會叫呢盤巨野😂🙏🏻見人地都係叫飯多,大家又可以參考下~原味酸奶 $30⭐️⭐️(由於本人唔食杏仁,但佢比較出名,大家可以代我試🙏🏻)

手抓肉 $238
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🫡

烤羊串 $99
⭐️⭐️⭐️⭐️

羊肉包子(係menu睇唔番😂🙏🏻)
⭐️⭐️⭐️

原味酸奶 $30
⭐️⭐️
(由於本人唔食杏仁,但佢比較出名,大家可以代我試🙏🏻)呢杯野唔太特別,第一下飲以為就係蒙牛啲fd,不過佢係「傑」身啲版本,大家可以當甜品/消濟之用。

*平日去都full house,見好多人都係book左枱,大家可以去之前打去留
*溫馨提示烤羊腿係要預早訂
羊肉餃子
2022-09-28
  • 手抓羊肉
2022-08-14 3507 views
羊肉一向係我飛彿,而「巴依」一早已經喺我Bucket List𥚃面, 只係仲未有機會到訪,今日咁啱呀仔請食飯話帶我試吓新餐廳,估唔到咁啱就係佢🤣一進門就見到牆上面掛滿多年「米芝連」推介牌匾,佢好似話你知你冇揀錯地方😍我哋4個人只有3個食羊,但又樣樣想試,最後有共識,食唔晒就打包算吧🤣🤣🔻手撕椒麻雞原先以為好有麻辣味,點知食落只係淡淡清香麻味,可能新疆風味是這樣吧🤔份量有一隻雞,配備京蔥、羊蔥、紅椒及醬油撈埋,好似粵式嘅手撕雞咁樣,味道幾清香,雞肉亦嫩滑😋🔻清燉羊肉湯上枱見到呢個湯,真係唔敢相信只賣$50,裡面有成5件大羊肉,湯清羊嫩👍🔻烤羊串一份兩條大大串,每串最少6大粒羊肉,非常香口野味👍🔻新疆手爪飯呢個飯用羊油煮成,配上新疆香料,好有羊味,不過一定要多人吃,因為會幾肥膩😂🔻手抓羊肉份量好大,應該用清湯燉出嚟,肉質鮮嫩,啖啖肉都唔鞋口,配埋孜然粉,味道一流😋🔻烤羊排烤羊排味道其實同烤羊串接近,喜歡食烤羊提議二選一,咁就可以試多啲其他嘢👌🔻原味酸奶聽侍應講每日新鮮做,我哋一杯飲完又一杯,除咗好飲外,食咁多羊又可以幫手解膩,非常夾👍🔻杏仁羊奶凍最後忍唔住叫埋呢個甜品,又係一絕,杏仁味好香

🔻手撕椒麻雞

烤羊排

🔻原味酸奶

🔻杏仁羊奶凍
杏仁羊奶凍
最後忍唔住叫埋呢個甜品,又係一絕,杏仁味好香,奶凍既滑又有淡淡羊奶香,非常非常好味😋

喜歡食羊嘅我地,今晚非常滿足,好明顯今晚叫多咗,但實在好想試多啲唔同羊肉,最後打包左三盒野走😂😂💪
2022-08-12
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
清燉羊肉湯
新疆手爪飯
烤羊排
2022-08-10 2443 views
之前睇蔡生網上介紹想試下,之後係openrice睇食評好壞參半,令我都猶疑咗一排試唔試呢間。之後機緣巧合下同同事經過,就試下呢間食晏。服務嚟講啲姐姐都算客氣,你話要5星級服務緊係冇啦,茶餐廳服務都有嘅。地方裝修都算舒適,一入到門口已經嗅到孜然味。叫咗烤羊腿(之前睇評語話晏晝冇羊腿,唔知點解咁次有,仲做緊特價🤔)、羊肉串、新疆拌麵、炒豆同酸奶。羊腿同羊肉串好食,重點係啲橙紅色調味粉度,加咗佢成件事清新好多,同啲羊肉脂肪香做到個balance同提鮮。炒豆都有鑊氣,拌麵就普通,最後酸奶真係yogurt 嚟,杰身的酸酸都ok嘅。可能晏晝去人唔係太多啲姐姐心情好啲?
地方裝修都算舒適,一入到門口已經嗅到孜然味。
可能晏晝去人唔係太多啲姐姐心情好啲?
烤羊腰
炒豆
羊肉串
2022-08-10
$230 (Lunch)
烤羊腰
2022-08-10 1722 views
一段時間冇嚟過 近排再訪🤭 雖然味道唔錯 但感覺冇以前咁惹味 訂位多數就一定冇預留隻烤羊腿($368) 上枱嘅時候已經拆骨起肉 肉質嫩滑有羊肉香😋 如果個皮可以做到酥脆就會更加分👍🏻 另外烤羊肉串($99/2)同手抓羊 ($238)都係必叫菜式前者烤得焦香 後者肥瘦均勻點孜然粉食夠惹味🫣🤤  hahahaaa!!!📸 1️⃣ 烤羊腿 2️⃣ 烤羊肉串 3️⃣ 手抓羊 4️⃣ 羊肉餃子
一段時間冇嚟過 近排再訪🤭

📸
1️⃣ 烤羊腿

2️⃣ 烤羊肉串

3️⃣ 手抓羊

4️⃣ 羊肉餃子

成間舖七成客都係講普通話😂 你唔信米芝芝外國口味都要信吓啲港飄,嚟巴依食羊無死錯人今次新試咗手抓羊肉,咪睇佢白雪雪好似無乜味咁。係類似清湯腩咁概念。羊肉食落又肥又香,有皮有骨位口感豐富。大推薦另外,羊肉串同手抓飯都係必食之選,全部係羊但唔同位又有唔同嘅食味。老虎菜沙律又辣又澀但基於唔可以無菜落肚,需要強烈譴責咁少青綠色嘅選項。大盤雞份量大,雞肉嫩。唔食羊嘅朋友都有得食反而期待已久嘅羊肉蒸餃就好麻麻。啲皮係薄但全部痴埋曬一齊隻隻夾親都爛都漏汁,而且啲肉質都幾鞋吓。雖然調味幾好都無得救啦服務態度依舊係零,今次遮遮仲同一個客鬧咗勁耐交🙈🙉 之後已經無人手到一個點,自已拎杯拎嘢飲基本嘢啦。啲客開始 self serve 到問隔離枱借開瓶器🤣🤣🤣 都好新嘅體驗嚟嘅溫提,都係記得一定要訂咗位先好去。

大盤雞份量大,雞肉嫩。唔食羊嘅朋友都有得食

溫提,都係記得一定要訂咗位先好去。
2022-04-23
$200 (Dinner)
2022-08-02 1183 views
其實唔想做咪汁咗佢,以前真係好好食。你而家間簡直係得罪人D羊又唔係用返,新疆羊,又冇咗羊餃,仲同我講不嬲都冇,我20年前已經幫襯你地,以前午餐有个羊排粉好出色。而家入到黎咩都冇。連以前好有heart 个个肥經理都唔見咗。
其實唔想做咪汁咗佢,以前真係好好食。你而家間簡直係得罪人

• 羊肉餃子
2022-07-25 903 views
Come here if you are hungry ... for abusive customer service.We had a booking for 3 people. I was the first to arrive. I went in and gave them my friend's name. The lady said, what's his phone number? I said I don't know. Then, she screamed, you go back outside and wait. Everyone arrived. She said our booking is for 7:30, not 6:00. We said no. She screamed, again: you guys go back outside and wait if you want.Honestly, the staff were more like beasts than human beings. Please, don't patronize th
Please, don't patronize this place. They do not deserve our business.
2022-07-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
尋晚8:00去到,訂咗枱三位,去到嘅時候全場坐滿得一張二人枱,佢居然叫我迫少少坐埋去,我即刻同佢講‘’我哋三位喎”,佢就好晦氣咁同我講咁等一陣啦,我心諗,咁我訂位嚟做咩?主菜當然係食羊腿啦,羊腿嚟到嘅時候,並唔係我喺OpenRice見到嘅樣,OpenRice上面嘅圖片係佈滿孜然粉,見到都流口水,我嘅羊腿送到我嘅面前嘅時候,都唔係嗰個樣嘅,白雪雪好似冇味咁,只有少量嘅孜然粉喺碟入邊嘅角落頭,咁我就叫店員幫我加啦,佢居然只係加咗少少去返個角落頭度,我話‘’想多少少‘’,佢話“你用匙羹自己整上去啦”,我叫佢擺低樽孜然粉,佢唔應我就走咗🫠OK!咁我就食啦,食到一半多啲啲孜然粉已經食晒,我再問另一個員工想要多啲孜然粉,佢終於放低比我自己加。係呢個時候,頭先好串又唔肯俾多啲孜然粉我嗰個員工見到我自己加既時候,佢居然同佢另一個同事講叫佢過嚟收返,然後另一個同事就行過黎同我哋講“用完啦係咪啊?用完我拎返走”🙃以上情形係我親眼望住。講番啲嘢食先,個酸奶名副其實非常酸,升嘅程度就好似飲緊檸檬汁,不推薦。羊肉餃子$180 15粒除咗佢大粒之外,完全冇優勝之處,入邊啲羊肉勁老,另外叫咗個炒土豆絲,普通水準,唔

講番啲嘢食先,個酸奶名副其實非常酸,升嘅程度就好似飲緊檸檬汁,不推薦。羊肉餃子$180 15粒除咗佢大粒之外,完全冇優勝之處,入邊啲羊肉勁老,另外叫咗個炒土豆絲,普通水準,唔難食囉。

食完嘅時候都九點幾,我同另外兩個朋友喺度傾偈,佢走過來同我講要唔要打包?我都未俾反應佢嘅時候,佢再用普通話同我講一次😒我話唔使啦,佢就同我講‘’要賣單呀,我地食個半鐘架咋‘’,個重點係餐廳當都有幾張吉枱,出邊又冇人等位,佢居然吹我走。

提提大家晚上9:00係佢哋食晚飯嘅時候,佢哋所有員工會同一時間食飯,廚房同埋樓面都會同一時間食,大家盡量唔好喺九點嘅時候落單啊。

總括嚟講,啲嘢又唔係好食,服務態度極之差,而且亦都唔平,我唔明點解佢可以連續咁多年米芝蓮⋯⋯鐘意試伏既朋友推薦!