2022-11-21 41 views
🧘‍♀️同事之前食過呢間Baan Phanthai 話幾好食,於是我又心思思去試下。去到門口見到餐廳既裝潢實在太靚啦,係我鍾意既藍色。💙💙💙🐓首先到既係無骨海南雞,有得選擇要油飯定白飯,而我揀咗油飯,海南雞係無骨啖啖肉好正,雞肉滑溜溜,而油飯係粒粒分明夠乾身,好好味。😋🐖最後係燒豬頸肉炒金邊粉,豬頸肉燒到好香,有焦香味,而肉質唔會好硬好鞋相反仲好粉嫩,金邊粉炒得夠哂鑊氣。😍估唔到同事又真係無介紹錯,食物味道同賣相都好正。👀
估唔到同事又真係無介紹錯,食物味道同賣相都好正。👀
2022-11-19 81 views
“無骨海南雞飯”($88)“燒豬頸肉炒金邊粉”($88)“沙嗲雞串”($68)“椰奶芋圓”($58)“百香果梳打”($32)東港城新開咗間以藍色為主嘅泰國餐廳💙呢間餐廳嚟自曼谷,更攞過泰國米芝蓮必比登推介睇睇menu發現選擇唔少,價錢都算實惠☺️而店員都十分熱情咁推介菜式🥰首先點咗份無骨海南雞飯🐔雞肉用上本地三黃雞,食落超級嫩滑🤤點上3款唔同醬汁又有一番唔同風味😋另一個主食就要咗燒豬頸肉炒金邊粉🐷豬頸肉燒得岩岩好🔥香口得嚟肉質腍滑😍金邊粉份量夠哂多,酸酸地咁好開胃😚小食方面要咗沙嗲雞串😛雞肉燒完一啲都唔乾柴👍🏻配上酸汁,沙嗲醬更加惹味😍雖然食到好飽但都忍唔住叫埋甜品🤣點咗顏色好夢幻嘅椰奶芋圓💙除咗芋圓,仲配上大量椰子肉同芋頭😍宜家download埋Global Link app做會員消費可以儲分仲有唔同獎賞🥳
“無骨海南雞飯”($88)
“燒豬頸肉炒金邊粉”($88)
“沙嗲雞串”($68)
“椰奶芋圓”($58)
“百香果梳打”($32)

東港城新開咗間以藍色為主嘅泰國餐廳💙
呢間餐廳嚟自曼谷,更攞過泰國米芝蓮必比登推介
睇睇menu發現選擇唔少,價錢都算實惠☺️
而店員都十分熱情咁推介菜式🥰
首先點咗份無骨海南雞飯🐔
雞肉用上本地三黃雞,食落超級嫩滑🤤
點上3款唔同醬汁又有一番唔同風味😋
另一個主食就要咗燒豬頸肉炒金邊粉🐷
豬頸肉燒得岩岩好🔥香口得嚟肉質腍滑😍
金邊粉份量夠哂多,酸酸地咁好開胃😚
小食方面要咗沙嗲雞串😛
雞肉燒完一啲都唔乾柴👍🏻
配上酸汁,沙嗲醬更加惹味😍
雖然食到好飽但都忍唔住叫埋甜品🤣
點咗顏色好夢幻嘅椰奶芋圓💙
除咗芋圓,仲配上大量椰子肉同芋頭😍
宜家download埋Global Link app做會員
消費可以儲分仲有唔同獎賞🥳
2022-11-18 56 views
Lunch想對自己好D,🇹🇭泰國野好開胃,我最鍾意食。經過呢間餐廳見到門面都幾整潔,估唔到平凡門面之下,整餐飯過程卻是驚喜重重。食材水準極高,服務亦夠貼心。✅無骨海南雞 🐣配白飯/油飯 $78性價比極高之選,😍我最中意的就是呢個,擺盤好精美,雞肉好滑溜、而且好入味,雞皮都滑溜溜,🍚飯粒粒分明,咬落去軟硬適中,非常滋味。🍯飯係薑黃飯, 飯粒分明, 有油香有香料味,我以為會好辣,點知食落又唔會,有少少薑味,但係唔辣,🔥所以我食左好多,而且有非常多配菜,全部都好新鮮。成個set都不錯,肉口感豐富,真的是視覺和味蕾的一大享受。☘️☘️☘️☘️全部食物都好高質,廚師非常用心食完有幸福嘅感覺。真系大贊!❤️
✅無骨海南雞 🐣配白飯/油飯 $78

坑口如果想食泰國菜嘅話選擇比較少東港城最近新開左一間裝修別具特色嘅泰國菜!Baan Phadthai 係泰國過江龍 喺香港都食到泰國滋味除咗有泰國菜必食嘅炒金邊粉之外仲有海南雞飯、其他特色小食等等.《海南雞飯》用咗本地三黃雞製造啖啖肉之餘配埋雞油飯同湯再加埋自家製嘅蔥油 大滿足~.《豬頸肉炒金邊粉》金邊粉彈牙 配埋炭烤豬頸肉、辣粉、乾豆腐等等配料上碟再自行撈勻 可以根據自己口味調配出最適合自己嘅選擇.《蝦餅》蝦餅新鮮炸起真係好香口蝦餅自家手打食得出好足料又夠份量.《蝦醬炒通菜》炒通菜好夠鑊氣 蝦醬同埋其他配料都落得好多完完全全呈現泰國街頭風味.《芒果糯米飯》甜品當然唔少得係芒果糯米飯啦芒果夠晒熟又甜配埋椰汁同糯米飯係最佳嘅配搭

坑口如果想食泰國菜嘅話選擇比較少
東港城最近新開左一間裝修別具特色嘅泰國菜!

除咗有泰國菜必食嘅炒金邊粉之外
仲有海南雞飯、其他特色小食等等

《海南雞飯》
用咗本地三黃雞製造
啖啖肉之餘配埋雞油飯同湯
再加埋自家製嘅蔥油 大滿足~

《豬頸肉炒金邊粉》
金邊粉彈牙 配埋炭烤豬頸肉、辣粉、乾豆腐等等配料
上碟再自行撈勻 可以根據自己口味

甜品當然唔少得係芒果糯米飯啦
芒果夠晒熟又甜配埋椰汁同糯米飯
係最佳嘅配搭
2022-11-17 40 views
住係屯門既我今日都要同朋友一齊出去,將軍澳既泰國餐廳high個tea,雖然路程遙遠,但完全非常值得😌😙「無骨海南雞飯」賣相靚不特止,仲要非常好食😋雞採用黃油雞,所以入口充滿脂香但完全一啲都唔油膩,配搭埋啲醬料一齊食簡直完美,直頭係食過最好食既海南雞飯🤩🥳而朋友個「燒虎蝦炒金邊粉」亦好好食! 蝦新鮮之餘亦大大隻,入口彈牙,而金邊粉亦好爽口,朋友一啖就食晒!😝🥰我地食埋呢碟「沙嗲雞串」為今餐劃上完美句號!雞串沙嗲味濃郁,滲透嫩滑既雞肉每一個角落,點埋啲甜甜酸酸既辣醬一齊食非常過癮!🤩🥳
2022-11-16 57 views
喺坑口一路行 一路搵嘢食無意之中 見到呢間係新開同埋冇人排隊就入左去食🤣咁我地就嗌左🎈燒豬頸肉炒金邊粉🎈💫好食嘅,不過份量有啲少 (如果可以多啲啲會好啲😂)見到都好多枱有嗌佢 唔差嘅🎈沙嗲雞肉串🎈有5條 2個人食岩岩好 個沙嗲醬唔辣嘅 (唔知點解加埋個沙嗲醬食 有陣瓜子味😂個人覺得)最後就到我地嘅甜品✨🎈芒果斑蘭糯米飯🎈個芒果食落去唔酸嘅 綠色嗰個就係斑蘭飯食落去有啲甜甜地 就咁食個椰汁醬(?)都幾好食🤣加埋落飯食幾好味👍🏻總括而言 呢3碟都好食嘅價錢都唔算貴 份量多啲會更好🤣唔食得辣嘅 都可以黎食 以上嘅野食都唔辣會再幫襯
喺坑口一路行 一路搵嘢食

無意之中 見到呢間係新開同埋冇人排隊就入左去食🤣

咁我地就嗌左🎈燒豬頸肉炒金邊粉🎈💫
燒豬頸肉炒金邊粉

好食嘅
,不過份量有啲少 (如果可以多啲啲會好啲😂)
見到都好多枱有嗌佢 唔差嘅

沙嗲雞肉串

🎈沙嗲雞肉串🎈
有5條 2個人食岩岩好 個沙嗲醬唔辣嘅
(唔知點解加埋個沙嗲醬食 有陣瓜子味😂個人覺得)

芒果斑蘭糯米飯

燒豬頸肉炒金邊粉
沙嗲雞肉串
芒果斑蘭糯米飯
2022-11-16 54 views
今日放咗工同男朋友去將軍澳拍拖食飯。行哂成個東港城之後,我哋決定去Baan Phadthai 到食晚餐!呢間餐廳我哋食過幾次,覺得佢嘅食物質素同服務都好好!所以我地成日都會嚟呢度食飯!燒虎蝦炒金邊粉,賣相超級吸引!虎虾好大隻,而且非常新鮮😍廚師將虎蝦燒到啱啱好,食落口味道鮮甜,十分彈牙!金邊粉炒得非常乾身,鑊氣十足!超級好味!沙嗲雞串,雞串燒到非常香口。外邊有少少燶,咬落去就嫩滑多汁!再配埋沙嗲醬同酸辣汁。味道惹味!正👍🏻👍🏻無骨海南雞 配白飯/油飯 ,海南雞整得非常出色!肉質嫩滑!而且份量多,絕對係啖啖肉之選😋加埋雞味濃郁嘅油飯一齊食, 呢個配搭真係冇得輸!👍🏻👍🏻
2022-11-15 30 views
今日同朋友係將軍澳做野,做完餓餓地就去左呢度食左個高份量午餐🫖呢碟無骨海南雞配白飯🍗🍚非常抵食,飯大大個不特止,而且仲有湯同四分一隻雞,午餐黎講非常抵食,而味道非常一流,雞肉啖啖肉滑嘟嘟,點醬一齊食更惹味,而個湯🥣亦是誠意之作,絕對不是味精湯😁而燒豬頸肉炒金邊粉🐽🍜亦都好好味!豬頸肉同樣滑嘟嘟,咬落去煙韌同充滿啖啖炭香,而金邊粉亦好彈牙,同樣炒得好惹味☺️兩杯野飲亦好好飲,百香果梳打🍹清甜而青檸梳打🍸酸甜!兩者一樣錦清新錦開胃,岩晒微涼天氣飲☺️

2022-11-11 80 views
今日約咗好耐冇見嘅朋友一齊食飯。知道佢鍾意食泰國嘢,所以特登揀咗一間特色嘅泰國餐廳,去滿足佢對泰國嘢嘅慾望🤣🤣冬蔭功湯🍲- 餐廳嘅招牌菜式。顏色紅卜卜,未飲已經流晒口水!冬陰功湯非常足料,有勁多嘅海鮮係入面!但我最鍾意嘅就係虾!不但鮮可口彈牙,湯底嘅酸辣味令到成個虾嘅味道更突出!而且湯有好濃郁嘅海鮮味。味道同口感都非常豐富!非常好飲!黃咖喱軟殼蟹🦀- 咖哩有好香嘅椰汁味!軟殼蟹炸到脆卜卜,加埋微辣嘅咖喱汁一齊食。味道辣得黎十分惹味!呢個真係食到停唔到!燒豬頸肉🐷-豬頸肉份量大大份!而且燒得好香口。咬落去,外面有少少脆,但入邊就好彈牙!再點埋自製嘅醬汁連青瓜條一齊食,啱啱好中和返豬頸肉嘅濃味!呢個真係值得推介!真係滋味十足!👍🏻
2022-11-10 69 views
突然挑起了吃泰國菜的心癮,便拉着將軍澳之友尋找美味的泰國菜,當然要揀人氣之選Baan Phadthai {黃咖喱軟殼蟹}‼️咖喱味好濃,軟殼蟹炸粉薄脆炸得好好味,我同朋友都食到讚不絕口{馬拉盞炒通菜}‼️鹹香味濃濃通菜食落夠香口,分量都算多,味道唔會太辣同太油{炸蝦餅}‼️一份都有好多件,每件都好大嚿,外表呈金黃色,炸得好香脆蝦肉亦都好彈牙,非常高質{椰青}‼️好大個仲好鮮甜可以刮埋椰青肉食,咁清新嘅飲品配辣嘅餸菜絕對係最佳選擇呢度餐廳裝修精緻配合燈光有情調,環境乾淨衛生食物種類多,價錢亦十分合理,難怪成為人氣之選😋

2022-11-09 56 views
等咗咁耐終於都出咗Bonus,可以帶屋企人去食餐好嘅。所以今次特別揀咗一間高級及高質嘅泰式越南餐廳!希望屋企人鐘意食!✔️燒豬頸肉🐷呢個豬頸肉煮得好唔錯,豬頸肉外面燒到少少燶。而且有好香嘅炭火味😋,口感脆脆地,咬開仲有好多嘅肉汁流出來,十分juicy。👍🏻好味。✔️沙嗲豬肉串🐷賣相超吸引,豬肉串燒到岩岩好,肉質仍然好嫩滑。每一串豬肉都醃得好入味。就算唔點沙嗲醬, 都有好濃郁嘅沙嗲味喺豬肉串上面!超正✔️黃咖喱軟殼蟹🦀咖喱入面加左椰汁,所以咖喱味特別香濃。再將炸到卜卜脆嘅軟殼蟹浸係咖喱汁入面。軟殼蟹索晒咖喱汁,特別惹味!真係食到舔舔脷😍✔️芒果斑蘭葉糯米飯🥭飯後甜品一定要食芒果糯米飯😍芒果超甜超新鮮,加埋有有好香斑蘭味嘅糯米飯同椰汁夾埋一齊食,味道鮮甜清新!食完飯食埋佢真係超滿足!😍
✔️燒豬頸肉🐷
✔️沙嗲豬肉串🐷
✔️黃咖喱軟殼蟹🦀
✔️芒果斑蘭葉糯米飯🥭
2022-11-07 59 views
👭果日同好閨蜜係將軍澳附近單車運動場踩單車🚴‍♀️,之後搵間好餐廳打卡💎🤪復古藍色既打卡聖地,今次決定試下新野,呢間泰色式餐廳都好特別,打卡點都多㗎。🙂💙 炸蝦餅 💙超級推介!廚師非常有功架,炸得超級好味!🔥蝦肉惹味之餘都保留鮮味。💛 青木瓜鹹蛋沙律 💛味道鮮甜,食落好開胃,加檸檬汁酸甜解膩。🐠💕 馬拉盞炒通菜 💕用特: 用馬拉盞炒,好濃郁,泰菜必叫,口感十足,好爽口。💙燒豬頸肉💙呢個肉肉質非常新鮮 無羶味; 炭燒好香口💜椰奶芋圓💜呢個甜品唔會太膩、芋圓好軟糯,好好enjoy同閨蜜既歡樂時光。呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!👭👭

💙 炸蝦餅 💙

💛 青木瓜鹹蛋沙律 💛

味道鮮甜,食落好開胃,加檸檬汁酸甜解膩。🐠

💕 馬拉盞炒通菜 💕

用特: 用馬拉盞炒,好濃郁,泰菜必叫,口感十足,好爽口。

💙燒豬頸肉💙

呢個肉肉質非常新鮮 無羶味; 炭燒好香口

💜椰奶芋圓💜

呢個甜品唔會太膩、芋圓好軟糯,

2022-11-04 73 views
作為將軍澳人🙋🏻‍♀️,真係不得不再去呢間東港城嘅泰菜!除咗有特色外,而且價錢又唔貴所以成日幫襯🉐 雖然今次下午茶黎講叫得有D多 , 但其實我同朋友都只係食左早餐,應該唔算過份既😜🍝迷你燒豬頸肉炒金邊粉,雖然係迷你,但食完真係好有飽肚感。金邊粉炒得好滑好入味,而且豬頸肉片片都好有口感,份量都好多,仲要唔油膩🙆🏻‍♀️聽講呢度嘅串燒都出名好食,我地又點會放過😜,我地揀左沙嗲豬肉串,香脆可口,配上調味醬汁、辣醬,味道惹味十足😋冬蔭功湯賣相相當吸引。冬陰湯底係我食過比較清嘅一款,偏甜少少,冇平時食得咁油膩,湯底做到完美嘅平衡,層次豐富,吃起來味道跟層次又去了另一境界。我自己幾中意咁樣既湯,食落去冇咁有罪惡感☺️炸蝦餅性價比高🤤炸得十分酥脆,非常好咬口,充滿肉汁,配上泰式辣醬,十分惹味♥️
2022-10-29 122 views
見到介紹有新店,又話材料泰國直送,前往一試。 午市一人餐,豬頸肉金邊粉 配 泰茶 味道普通,豬頸肉份量足但無汁配 乾乾的 金邊粉 煙韌度夠,但比較油膩配料足夠泰茶好甜,標準口味 整體無驚喜,普通正常

味道普通,豬頸肉份量足
但無汁配 乾乾的

金邊粉 煙韌度夠,但比較油膩
配料足夠

泰茶好甜,標準口味

整體無驚喜,普通正常
2022-10-22 201 views
星期六晚,老公話試吓間米芝蓮,咪去試吓⋯嘩!絕對冇諗過!伏到不得了!個$88嘅燒雞沙律少到難以相信!幾塊青瓜、幾粒車厘茄加幾舊雞!味道絕對同米芝蓮掛唔到勾啦!冬䕃公湯河,完全食唔到泰國風味!得個酸字!成碗野,得啲菇同一隻蝦!?個所謂最出名的海南雞飯?啲飯嚡十十!啲雞肉唔滑!冬瓜湯普通⋯沙嗲豬肉串,我吾識欣賞!偏油!同想像絕對有距離⋯⋯$78得三串!唔問佢攞沙爹醬,係欠奉的!性價比極低!絕對中伏!一定冇下次!
絕對中伏!一定冇下次!
2022-10-22
$120 (Dinner)