將軍澳東港城開左間泰國🇹🇭過江龍的連續5年米芝蓮推介餐廳,梗係帶家姐同姨甥們try try🤤。聽店員講,無骨海南雞飯、燒豬頸肉、金邊粉都係主打。講到咁梗係試晒去啦!😜 ⦁無骨海南雞飯 $88海南雞肉質嫩滑,雞味香濃。醬料中的姜蓉,磨得超級細滑,食落口唔會起渣。油飯唔會太過油膩,配埋雞肉同埋醬汁一齊食就剛剛好。 ⦁生拆蟹肉炒金邊粉 $138泰國直運的金邊粉配上雪白的蟹肉,金黃的雞蛋,一上枱就十分之吸睛。金邊粉口感煙韌夠乾身唔會一pat pat,而且花生碎辣椒乾全部分可以自由配搭,配合個人口味。 ⦁燒豬頸肉 $68豬頸肉肉質嫩口,燒完都唔會太乾身,配埋酸酸甜甜既汁,超惹味! ⦁青木瓜鹹蛋沙律 $88花生香脆,比坊間無咁大陣魚露味,但相比之下更加清新。 ⦁椰奶雪糕班蘭葉糯米飯 $58雪糕椰奶味香濃唔會太甜。配埋花生綠豆糯米椰漿,多重口感,值得一試。

⦁無骨海南雞飯 $88

⦁生拆蟹肉炒金邊粉 $138

⦁燒豬頸肉 $68

⦁青木瓜鹹蛋沙律 $88
花生香脆,比坊間無咁大陣魚露味,但相比之下更加清新。

⦁椰奶雪糕班蘭葉糯米飯 $58

生拆蟹肉炒金邊粉
燒豬頸肉
青木瓜鹹蛋沙律
椰奶雪糕班蘭葉糯米飯

2022-12-07
$125 (Dinner)
生拆蟹肉炒金邊粉
燒豬頸肉
青木瓜鹹蛋沙律
椰奶雪糕班蘭葉糯米飯
2022-12-10 36 views
餐廳係連續攞咗5年泰國米之蓮推介,食材都係由泰國運過嚟,雖然係咁,但價錢唔貴,而且真係食到泰國嘅味道。連裝修,都有泰國好chill 嘅感覺😋♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 燒豬頸肉炒金邊粉 $88招牌不愧為招牌,豬頸肉燒到表面焦香而帶啲啲脆,肉質保持到爽彈、又嫩有光澤金邊粉剔透,濕潤彈牙,味道相比之前食過嘅酸啲啲,小編食到係泰國嘅味道🤩❥ 無骨海南雞飯 $88揀咗黃油雞作為主角,雞皮爽滑,雞肉嫩滑冇骨👍🏻雞油飯份量好足料,味道香而不膩。冬瓜湯嘅冬瓜腍,有香濃嘅胡椒味。❥ 沙爹豬肉串 $78份量多,豬肉一口一粒,食用size啱啱好。最喜出望外嘅係❕有肉汁、唔韌爽口,味道食落有啲似叉燒。沾埋個酸酸辣辣嘅醬汁,胃口大開🤭❥ 菠蘿汁 $38菠蘿味濃郁,飲得出係用新鮮菠蘿榨出嚟,飲落好順滑冇渣,味道甜、唔酸😋❥ 椰青 $42椰青水非常清甜,一啲酸味都冇。椰肉好易𢳂起,質地軟嫩,大大塊咁食,過足泰國癮😆∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 燒豬頸肉炒金邊粉 $88

❥ 無骨海南雞飯 $88
揀咗黃油雞作為主角,雞皮爽滑,雞肉嫩滑冇骨👍🏻
雞油飯份量好足料,味道香而不膩。
冬瓜湯嘅冬瓜腍,有香濃嘅胡椒味。

❥ 沙爹豬肉串 $78

❥ 菠蘿汁 $38

❥ 椰青 $42

餐廳裝修以藍色為主鋪面好有度假feel🥰係泰國 台灣都有分店最近開埋到黎香港有泰廚坐鎮 仲連續5年泰國米芝連💚.🌟無骨海南雞飯 $88海南雞用左三黃雞皮較厚 但脂肪唔算多無骨嘅海南雞食到啖啖肉🥰好方便而且肉質好嫩滑三色醬都係餐廳自家製綠色嘅薑蓉 蒜蓉辣椒🌶️同甜豉油薑蓉磨到好幼細最鐘意蒜蓉辣椒醬 好香 辣有後勁仲有酸薑做碟酸酸辣辣好開胃油飯用左雞湯同雞油煮仲加左少少薑絲 食到雞嘅原汁原味好濕潤 好香👍🏻冬瓜湯就好清甜.🌟豬頸肉金邊粉 $88豬頸肉有成6-7塊肥瘦均勻💕好軟腍調味好好👍🏻仲有豆乾粒 菜脯粒 蛋芽菜好爽口金邊粉好煙韌本身比較淡味伴碟有辣椒粉🌶️同花生🥜可以按自己口味撈如果炒得乾身啲就更好喇🥳整體分量十足❣️.🌟沙嗲豬肉串 $78沙嗲醬係自家製豬肉串有6串🥰出面食嘅串燒都係炸完再燒呢到只係燒食落更juicy🤩唔會太油膩🍢.🌟椰奶雪糕斑斕葉糯米飯 $58有兩球雪糕🍨雪糕仲食到椰絲🥥好重椰奶味仲有炸黃豆粒 花生🥜同椰奶黃豆比起平時見到嘅細粒 好脆口糯米飯超煙韌好香斑斕味💚仲熱辣辣仲有椰奶另上根據自己口味加重椰子味🥥不過過甜🙈將所有材料混合一齊食冰火交融 又食到黃豆同花生嘅脆口同鹹香又
餐廳裝修以藍色為主

奶茶色澤金黃色
奶味較重🥛
甜甜的❤️
幾順滑
📍 Baan Phadthai (將軍澳)
沙嗲豬肉串
  • 燒豬頸肉炒金邊粉
  • 椰奶雪糕斑斕葉糯米飯
最近見到東港城開咗間門面幾靚嘅泰菜, 網上又有人話係連續五年米芝蓮推介, 咁我哋就入咗去試吓😃 餐廳以藍色為主調, 啲卡位係坐得幾舒服嘅💆🏻‍♂️ QR code落單, 叫咗佢幾款招牌菜, 15-20分鐘左右就嚟齊哂🥘燒豬頸肉炒金邊粉可以揀辣度, 我鍾意食辣就叫咗中辣. 豬頸肉份量多燒到勁香勁爽彈, 金邊粉夠鑊氣, 加埋啲花生碎同辣椒碎一齊食, 甜辣惹味🐓無骨海南雞飯用雞脾部位嚟做嘅海南雞肉質特別嫩滑, 今次連雞皮都清埋. 油飯重雞油味👍🏻 另外跟飯會有一碗無味精嘅冬瓜湯🍢沙嗲雞串呢個重點推介, 真係燒到好似喺泰國街邊買到嗰啲咁惹味. 記住點埋個有花生粒嘅沙嗲醬食! 一份有成八串, 幾抵食🥭芒果糯米飯芒果份量都幾多, 配上煙靭嘅斑蘭糯米飯再加上椰汁一齊食, 幾好味💛個人必食推介: 豬頸肉金邊粉, 沙嗲雞串, 泰式奶茶返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#燒豬頸肉炒金邊粉 ($88)#無骨海南雞飯 ($88)#沙嗲雞串 ($68)#芒果糯米飯 ($58)#泰式奶茶 ($30)@baanphadthai.hk ______________________________📍Baan Phadth

🥘燒豬頸肉炒金邊粉

🐓無骨海南雞飯

🍢沙嗲雞串

🥭芒果糯米飯

💛個人必食推介: 豬頸肉金邊粉, 沙嗲雞串, 泰式奶茶

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#燒豬頸肉炒金邊粉 ($88)
#無骨海南雞飯 ($88)
#沙嗲雞串 ($68)
#芒果糯米飯 ($58)
#泰式奶茶 ($30)

@baanphadthai.hk

📍Baan Phadthai (將軍澳)
將軍澳重華路8號東港城1樓187A及187B號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #東港城 #坑口 #重華路 #坑口美食 #食好西
今日介紹嘅呢一間餐廳位於坑口東港城,喺商場一個比較隱蔽嘅位置,裝修以藍色為主調,座位闊落,感覺舒適。餐廳屬於新派泰國菜,主打豬頸肉金邊粉、無骨海南雞飯。呢一間泰國過江龍餐廳同時亦為連續五年米芝蓮推介。🌟無骨海南雞飯 $88海南雞配油飯及冬瓜湯,冬瓜清熱解毒,內有冬瓜粒,雞肉嫩口,如果有雞髀更加好,配有自家製醬汁,油飯好香帶少少薑黃粉。🌟燒豬頸肉炒金邊粉$88豬頸肉肥美帶點炭燒焦香,做得出色,花生碎同辣椒粉作為伴碟,撈埋金邊粉。🌟炸蝦餅$88炸蝦餅為手打蝦膠,沾上甜酸醬,彈牙脆口。🌟芒果糯米飯$58🌟椰奶雪糕斑蘭葉糯米飯$58兩款都係芒果糯米飯,椰奶雪糕斑蘭葉糯米飯份量少d 不過有更多配料,糯米飯有好香斑蘭味。📌 Baan Phadthai (將軍澳) @baanphadthai.hk 將軍澳重華路8號東港城1樓187A及187B號舖🚇港鐵坑口站 A1出口, 步行約3分鐘📍#將軍澳

🌟無骨海南雞飯 $88

🌟燒豬頸肉炒金邊粉$88

🌟炸蝦餅$88
炸蝦餅為手打蝦膠,沾上甜酸醬,彈牙脆口。

🌟芒果糯米飯$58
🌟椰奶雪糕斑蘭葉糯米飯$58

🚇港鐵坑口站 A1出口, 步行約3分鐘
📍#將軍澳
2022-12-09 38 views
東港城開咗間新嘅泰國菜,連續5年榮獲米其林推介餐廳,梗係要試啦😍😍餐廳環境舒服,服務都好好,問職員有咩好食,佢會好用心推介啲食物俾我哋,非常好👍🏻燒豬頸肉phad thai,$88餐廳最出名嘅炒金邊粉,口味同泰國食到嘅相似,口味偏酸甜,比較乾身,非常正宗,而且粉嘅口感好正,有咬口,我哋揀嘅豬頸肉,又係好爽口,推介大家一定要試呀🤩鮮菠蘿炒飯,$88師傅炒得勁有鑊氣,好香呀,料足味好,海鮮有扇貝、蝦同魷魚,加上粒粒菠蘿,鹹中帶甜,好好味😋炸蝦餅,$88呢度嘅蝦餅係全人手打㗎,而且粉好薄,啖啖肉勁彈牙,佢嘅汁都係酸甜為主,不過同平時食開嘅有少少唔同,配炸嘢一流。茫果糯米飯,$58最後一定要食呢個甜品,上嘅時候啲糯米飯仲係熱嘅,非常香嘅斑斕味,上面有啲脆脆,加埋椰奶,食落口又香又甜,好好味😋菠蘿汁 $38 & 椰青 $42菠蘿汁原來係菠蘿冰😍啱晒我呀,唔會好甜,不過菠蘿味好出,充滿熱帶風味。椰青又係好甜好滋味。食泰國菜一定要飲呢啲。試咗幾樣野都覺得好好味呀,所以下次要試埋咖喱同小菜先😍住附近嘅人記得去食啦。

燒豬頸肉phad thai,$88

鮮菠蘿炒飯,$88

炸蝦餅,$88

茫果糯米飯,$58

菠蘿汁 $38 & 椰青 $42

2022-12-08 39 views
🎉生日朋友話帶我去將軍澳食泰國菜,餐廳格局好優雅有特色,環境又企理好乾淨。朋友話一定要食泰式燉椰子雞湯,🥥雞湯好清甜及香濃,椰子同雞真係絕配,湯質感入口好順滑,感覺成個精華係哂入面。🌈🌟而燒虎蝦炒金邊粉好有鑊氣,味道唔太酸岩岩好,好開胃。🦐虎蝦都幾大隻食落鮮甜爽彈。燒豬頸肉香噴噴,師傅功力高,燒到有香脆焦香但入面肉質仲女juicy。☘️😍😍今餐生日飯好滿意,餐廳環境啱晒影相,無論環境定食物都好有水準,感受到餐廳既用心。🥳

2022-12-07 42 views
將軍澳東港一向都好好行,商鋪種類又多。依間係泰國榮獲連續5年米芝蓮嘅過江龍《Baan Phadthai》正式落戶香港,即刻去試一試佢。餐廳設計主震用左深藍色同埋淺藍色兩個色調, 加上橙色吊燈同埋木製嘅窗框,比人一種舒適,又好似去左度假嘅感覺。炸蝦餅 $88粒粒炸到金黃色,鮮蝦味好突出,點啲泰式甜酸醬真係一流。生拆蟹肉炒金邊粉 $138雪白色嘅蟹肉放滿金邊粉上面,金邊粉好有鑊氣,唔會粘埋一齊,再放上花生碎同埋豆芽菜一齊炒,十分惹味。無骨海南雞飯 $88起哂骨就啱哂好似我依啲懶人去食。雞皮好滑,肉質又好鮮嫩,有少少雞嘅油脂味。食得海南雞,個飯都好重要,飯粒粒粒分明,每一粒都染上金黃色,有啖啖嘅雞油味,另人停唔到口。椰奶雪糕班蘭葉糯米飯 $58椰子味雪糕有啖啖嘅椰香,配上四碟材料:碎花生,椰奶同埋脆米粒,可以自己mix and match咁樣食,好食又好玩。椰香紅寶石冰 $58,另一個好出名嘅泰國甜品,用左冰鎮嘅形式,紅寶石(water chestnut)加入椰奶同埋椰肉,清暑清熱就啱哂。✨人均200左右如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!

炸蝦餅 $88
粒粒炸到金黃色,鮮蝦味好突出,點啲泰式甜酸醬真係一流。

生拆蟹肉炒金邊粉 $138

無骨海南雞飯 $88

椰奶雪糕班蘭葉糯米飯 $58

✨人均200左右

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2022-12-07 31 views
將軍澳Baan Phadthai是我最喜愛餐廳之一,食物質素高環境舒適,服務一流感覺到非常用心製作❗️🐖泰式豬手飯 -豬手煮得相當滑溜而且肥而不膩,夠稔之餘又有充滿膠質的口感,配菜有酸菜及滷水蛋,加上秘製醬汁令豬手味道昇華,全碟都是送飯佳品🤤🤤❗️🐔無骨海南雞配油飯-份量非常飽肚好抵食,海南雞嫰滑有雞味,唔會有厚厚肥膏,醬汁味道調得不錯食唔停口,還有油飯有味得來香料味不會太重手👏🏻最後不得不讚這裏的店員很有禮貌,服務亦十分周到,所以我同朋友都係好喜歡到呢間泰國餐廳食嘢傾計🍴

Baan Phadthai 帕泰家📍將軍澳重華路8號東港城1樓187A及B舖仲未飛到去泰國🇹🇭好想食地道泰菜今晚來左連續5年榮獲泰國米芝蓮推介@Baanphadtha.hk 。燒豬頸肉炒金邊粉 $88來到必食phadthai ~ 簡左配搭燒豬頸肉豬頸肉係即叫即燒♥️非油炸~食到啖啖碳火香味🔥金邊粉~麵質煙韌~調味貼近泰國的口味值得一讚👍🏻店家非常細心係碟邊放上花生碎同埋辣椒乾🌶️。無骨海南雞飯 - 油飯 $88海南雞用上三黃雞~自家浸製雞皮比較厚身~雞肉幼嫩配上自家調製既薑蓉、泰式辣醬、海南雞醬食到唔同風味~我個人比較喜歡配辣醬食食到雞油香之餘~愈食愈惹味~。炸蝦餅 $88入口超級彈牙~炸粉皮超薄~人手手打蝦肉😃必食跟餐~配上油飯及冬瓜湯。芒果糯米飯 🍚$58 🍚用上班蘭糯米飯食落更清香芒果🥭果肉香甜~椰子漿🥥香濃~完美♥️。泰式香茅茶(冷)$28好小地方飲到泰式香茅茶~🤩見到即嗌~好香香茅味😎餐廳環境舒服~以藍色作為主色空間感大~店員有禮👍🏻有機會會再encore
Baan Phadthai 帕泰家
📍將軍澳重華路8號東港城1樓187A及B舖

仲未飛到去泰國🇹🇭好想食地道泰菜
今晚來左連續5年榮獲泰國米芝蓮推介
@Baanphadtha.hk

。燒豬頸肉炒金邊粉 $88
來到必食phadthai ~ 簡左配搭燒豬頸肉
豬頸肉係即叫即燒♥️非油炸~
食到啖啖碳火香味🔥
金邊粉~麵質煙韌~
調味貼近泰國的口味

值得一讚👍🏻店家非常細心
係碟邊放上花生碎同埋辣椒乾🌶️

。無骨海南雞飯 - 油飯 $88
海南雞用上三黃雞~自家浸製
雞皮比較厚身~雞肉幼嫩

配上自家調製既薑蓉、泰式辣醬、海南雞醬
食到唔同風味~我個人比較喜歡配辣醬食
食到雞油香之餘~愈食愈惹味~

。炸蝦餅 $88
入口超級彈牙~炸粉皮超薄~
人手手打蝦肉😃必食

見到即嗌~好香香茅味😎

餐廳環境舒服~以藍色作為主色
空間感大~店員有禮👍🏻有機會會再encore
2022-12-06 41 views
夜晚幾個朋友收工想聚下食吓嘢,大家收工都係將軍澳所以就約咗來Baan Phadthai,朋友之前食過都覺得值得介紹係佢介紹吓我哋揀咗👉🏻👉🏻🐔沙嗲雞串-串燒嘅火喉控制得啱啱好,唔會過燶所以都好好食🦀黃咖喱軟殼蟹-黃咖喱啲蛋漿甜甜地超級好食,軟殼蟹舊舊都有蟹膏好正👍🥥椰青-好好飲冰涼感十足,飲完可以再食埋嘢青肉當甜品👍🐥無骨海南雞配油飯-海南雞件數真係好多,雞件入味香滑無骨,油飯有雞油嘅香味很出色👍呢一餐食得好🥰豐富美味,令人一試上癮難忘,而且環境舒適枱與枱之間有足夠距離,顯得冇咁擠迫,朋友🍽聚餐呢度都係唔錯嘅選擇❤️

係佢介紹吓我哋揀咗👉🏻👉🏻
🐔沙嗲雞串-串燒嘅火喉控制得啱啱好,唔會過燶所以都好好食
🥥椰青-好好飲冰涼感十足,飲完可以再食埋嘢青肉當甜品👍

2022-12-06 34 views
今日lunch突然間好想食泰國菜,就同同事去位於東港城既泰國餐廳食。🙈👧🏼朋友食既係船河配菜有牛肉,牛腩,牛丸,泰國粉面既特色就係份量唔會過多,女仔食就岩岩好唔怕食唔哂,牛肉同牛腩都好淋,牛丸好有牛味。🐄而我食冬陰功湯河,湯底夠哂濃郁,🌶味道酸酸辣辣好開胃,入面仲有隻蝦,好爽口彈牙,河粉掛汁力都高,每啖都可以食到冬陰功既湯汁。🍹飲品叫左百香果梳打,好香百香果味加上梳打,甜而不膩。另一杯係青檸梳打,感覺好清新,小小酸味,好開胃。
2022-12-02 59 views
早前病左一排,食到口淡淡,突然好想食泰國野。是日久違的將軍澳逛街之旅,見到呢間餐廳有連續五年米芝蓮推介,當然不得不試。 餐廳環境優美,泰有陽光與海灘的風格,貌似去左轉泰國旅行一樣。 餐廳的坐位空間闊落,人流都唔少。 可惜與著小朋友在後,令到感覺不太好。 但餐廳的職員都非常友善和細心,值得欣賞。餐牌類型都算豐富,泰國必食的食物都有齊,且用iPad 看餐牌。最後是日叫左以下的食品。無骨海南雞飯 ($88)湯:冬瓜湯,對於我黎講非常好,可以清熱解毒。唔會太重味精味,清新且有冬瓜粒。油飯:好香,帶少少薑黃粉雞:肉興滑嫩,可配不同醬汁-甜豉油好甜、薑蓉、泰式辣醬燒豬頸肉炒金邊粉( $88 )份量多,炭香爽口的豬頸肉,金邊粉非常煙韌 ,味道偏甜沙嗲雞串( $68 )份量勁多,有8 串,一人有四串,燒得好香,可配兩款不同醬料。泰式奶茶( $30)朋友叫的奶茶,她說非常有泰國的味度,奶味濃。百香果梳打($32)甜甜酸酸清新的百香果梳打

餐廳的坐位空間闊落,人流都唔少。
可惜與著小朋友在後,令到感覺不太好。

但餐廳的職員都非常友善和細心,值得欣賞。

無骨海南雞飯 ($88)

油飯:好香,帶少少薑黃粉

雞:肉興滑嫩,可配不同醬汁-甜豉油好甜、薑蓉、泰式辣醬

燒豬頸肉炒金邊粉( $88 )
份量多,炭香爽口的豬頸肉,金邊粉非常煙韌 ,味道偏甜

沙嗲雞串( $68 )

泰式奶茶( $30)
朋友叫的奶茶,她說非常有泰國的味度,奶味濃。
百香果梳打($32)
甜甜酸酸清新的百香果梳打

2022-11-29
$150 (Dinner)
2022-12-02 46 views
去將軍澳行街想食泰國野🇹🇭,但係又唔知邊間好食,朋友介紹東港城入面有間泰國菜成日都好full,於是試吓佢好唔好食。😊🔹沙嗲雞串食泰國菜其中一個好鍾意食嘅食物,雞串好有風味,燒到啱啱好。精粹嘅沙嗲汁,仲會食到有花生碎,好有口感。💛💛💛💛💛🔹炸蝦餅蝦餅大大嚿又爽彈,淡淡新鮮蝦肉,中間仲會食到少少蝦肉粒,炸粉唔會好厚,點埋酸辣醬好好味。💛💛💛💛💛🔹冬蔭功湯冬陰功湯賣相已經好吸引,味道唔算話好辣,有微微的酸味,同樣有主角蝦同其他配菜。💛💛💛💛🔹無骨海南雞 配白飯/油飯 $78我好彩今次嘅海南雞係雞髀位,雞皮雞肉嫩滑又肥美,無咩肥膏仲好香雞味。💛💛💛💛

🔹沙嗲雞串

💛💛💛💛

🔹無骨海南雞 配白飯/油飯 $78

💛💛💛💛
2022-12-01 51 views
好開心今晚我同老公係呢度試到正宗好味既Thai菜!點解我哋知道係正宗,因為我老公曾經係泰國做過幾年野,所以一試就知真與假!以上係我地試食報告🔖:馬拉盞炒通菜😍通菜鮮嫩翠綠,炒得非常惹味香口,夠晒鑊氣,辣味同鹹蝦味恰到好處,非常棒!沙嗲雞串😚雞肉大件嫩滑,外脆內軟,完全唔油膩,岩晒愛靚既女士食!而醬料係自家製,食得出係家鄉既味道!燒豬頸肉炒金邊粉😝成碟充滿泰國風味!金邊粉夠晒爽口彈牙同煙韌,而且炒得好均勻,唔會一啲粉無味,一啲太鹹,而豬頸肉醃得好入味好均勻,令人食到停唔到!青咖哩雞☺️雞肉滑嘟嘟不在話下,而青咖喱味道濃郁,夠晒味,而且內裡椰奶令青咖喱好滑好creamy,令成個雞既味道同層次發揮到極致!

馬拉盞炒通菜😍

沙嗲雞串😚