叫了兩個下午茶餐, 份量可不少。咖央鮮油多士 $28咖央鮮油多士用兩片大麥包夾著溶化中的牛油, 牛油軟滑, 唯咖央醬味道並不突出, 感覺在食鮮油麥包。馬來拉茶 (凍) 跟餐免費馬來拉茶味淡, 有點失望。咖喱豬扒飯 $38咖哩辛辣香口惹味, 豬扒鬆軟juicy, 配上青瓜、花生和雜豆, 增添層次。因為是下午茶餐, 份量已減, 但仍足以飽腹。油酥餅 跟餐優惠價 $8油酥餅薄, 表面微脆, 沾上飯的咖哩汁同吃, 增添惹味。馬來喳喳 (凍) 轉飲加 $6喳喳材料甚少, 椰奶味淡, 只屬一般。

叫了兩個下午茶餐, 份量可不少。

咖央鮮油多士 $28

馬來拉茶 (凍) 跟餐免費
馬來拉茶味淡, 有點失望。
咖喱豬扒飯

咖喱豬扒飯 $38
油酥餅 跟餐優惠價 $8

油酥餅 跟餐優惠價 $8
油酥餅薄, 表面微脆, 沾上飯的咖哩汁同吃, 增添惹味。

馬來喳喳 (凍) 轉飲加 $6
喳喳材料甚少, 椰奶味淡, 只屬一般。
2019-02-27
$40 (Tea)
咖喱豬扒飯
2019-02-12 328 views
興起好想食星馬菜,嚟到呢度,叫咗怡保雞絲河粉同埋魚腐滲滲叻沙,另加自家製薏米水同埋南洋白咖啡。魚腐滲滲叻沙湯底香料味十足,香、甜、微辣、酸,是正宗的叻沙口味, 魚腐吸收曬叻沙湯底好好味, 而且配菜好多。之前去馬來西亞怡保食過當地雞絲河粉,呢度做法正宗,芽菜都用咗馬來西亞嘅短芽菜。南洋咖啡亦和之前去星馬喝到的一樣。另外呢度點餐好環保,用臘筆寫在過了膠的餐牌度。 看來稍後我去完星加坡旅行回來後,要回味星馬口味都要再返嚟呢度。
2019-02-03
$50 (Lunch)
2019-01-28 413 views
假日睡醒2點多才岀到旺角,search 到油麻地這家星馬菜就試下。由兆萬過來不算遠,就在中南隔離。😋試了肉骨茶,西多士叻沙。全都有驚喜!cp 值高。可以回來再試其他食品呢!裝潢感覺都乾淨簡潔。原來星期六日無下午茶,要散叫。梅頭瘦肉星洲胡椒 肉骨茶(細)胡椒味超級香濃,我們兩個也大讚!真的大推,值得一試。冬菇豆卜也吸晒肉骨茶的香濃味,非常入味🤤以前飲的肉骨茶也有藥材味,但今次這個沒加,更清新,另有一番風味。咖央西多士很香脆美味,麵包似是使用麥包。如淋面的咖央汁再多一點應會更可口。豬扒滲滲叻沙豬扒很林身,入味。麵條和粉絲撈在一起很正宗,而且美味。湯底不辣,不算太濃。滿$28便可加$8跟餐價點飲品。沒有很特別,一試無妨。
😋

裝潢感覺都乾淨簡潔。

原來星期六日無下午茶,要散叫。

梅頭瘦肉星洲胡椒肉骨茶(細)

梅頭瘦肉星洲胡椒 肉骨茶(細)

自家製薏米水
滿$28便可加$8跟餐價點飲品。
沒有很特別,一試無妨。
2019-01-26
$60 (Tea)
梅頭瘦肉星洲胡椒肉骨茶(細)
  • 梅頭瘦肉星洲胡椒肉骨茶
2019-01-23 307 views
在新加坡待過一陣子 有時候會懷念當地食物剛好找到新開的馬來西亞店 所以找朋友一起試試看店裏的位置寬躺 提供籃子給我們放置手袋和外套 當然要點滲滲叻沙 提供不同口味例如:魚腐、魚旦、海南雞等由於比較少見到魚腐叻沙 所以選了叻沙由兩種麵組成 分別油麵和米粉米粉較易吸收湯底的精華但湯底不太濃 比想像中淡整碗最出色是魚腐 好好吃肉骨茶可選小或大碗 大碗份量足夠3人分 味道也是偏淡 肉都算軟 不過不失咖央鮮油多士 朋友說沒有牛油味 而且牛油超薄 普普通通鹹油酥餅配咖喱汁薯仔 也是不過不失 鹹酥餅尚可 但是咖喱汁有點鹹而不辣魷魚春卷不建議大家選 只是用拎卷皮包住一條魷魚鬚 而春卷皮比較油 醬汁不錯惠顧滿$28可以以優惠價$8-10配飲料朋友和我分別點了熱和冰拉茶 兩者味道好似西式餐廳用茶包沖的奶茶 沒有拉茶的風味 超失望整體上食物的溫度是和暖 不太熱 所以待一陣子道冷了 值得一讚店員服務超好 超細心由於米粉吸收整碗叻沙的湯 店員主動幫我們加湯
在新加坡待過一陣子 有時候會懷念當地食物
剛好找到新開的馬來西亞店 所以找朋友一起試試看

店裏的位置寬躺 提供籃子給我們放置手袋和外套

當然要點滲滲叻沙 提供不同口味
例如:魚腐、魚旦、海南雞等
由於比較少見到魚腐叻沙 所以選了

整體上食物的溫度是和暖 不太熱 所以待一陣子道冷了

值得一讚店員服務超好 超細心
由於米粉吸收整碗叻沙的湯 店員主動幫我們加湯

2019-01-15 269 views
夜晚去佐敦上workshop,但時間尚早,上一場喺旺角完左就慢慢行過去,順便睇下有咩好食,經過呢間舖頭就被吸引左入去。之前去過馬來西亞公幹都幾鍾意佢地啲野食,所以望住個餐牌都覺得好吸引,例如怡保最出名既芽菜雞,仲有肉骨茶(有好多餸可以揀添!),但因為最初係比喇沙吸引,我都係叫左雞翼喇沙,另外配左杯薏米水。可能係門口對住條街同彌敦道,突然有隻昆蟲飛左入我杯野度,職員都幫我換左佢,我仲望到廚房係倒左杯野再沖過俾我!感覺都好安全,而且唔驚佢地轉個頭比另一個人飲。馬來西亞既喇沙同新加坡既喇沙有啲唔同,我覺得馬來西亞既喇沙啱我口味啲,唔知點解!不過我反而特別欣賞佢啲芽菜,好爽口!真係諗起怡保既芽菜!!(馬來西亞怡保既芽菜好出名架)希望下次有機會再去,食其他野!

希望下次有機會再去,食其他野!
2019-01-11
2019-01-11 274 views
太太一向很少出post大讚一所食店的。今日就稀有地收到她的訊息,大讚這一間新開了不久的星馬菜店。小弟一路都知道她的存在但就是一直提不起勁去上門幫襯。這樣經她推波助瀾說一下之後,自己當然便就要放低一切雜務,親身到來體驗一下了....太太向我推介肉骨茶。這裡的肉骨茶是走潮式胡椒味濃重的路線。平常我吃的都是福建式黑掹掹的藥材肉骨茶,偶而來嚐一口潮式的,當然亦可以....在星馬一帶吃這一類肉骨茶,米飯是必需要有的。但在此,伴食的就只一兩小截油條,那就未免有點不太正統了....而且甜豉油亦是要我叫侍應才拿來....論味道,這兒肉骨茶的胡椒味及香算是溫和,入口未太辛辣,挺順喉的;一字骨輕輕一咬肉就離骨,肉蠻軟熟;冬菇大大塊盡嗦湯的精華,食起來並不比骨肉遜色....就連油條都是帶微脆的,不錯....料想不到,額外加點的咖椰牛油多士,倒是我近年食過最好的....多士熱烘烘外脆內軟;牛油大大片不是硬崩崩的,在半溶底下滲進多士中吃時是最佳的狀態;配合上甜甜的咖椰醬來食,真是一碟也不易令人夠喉....食完此多士後馬上傳相給太太,反推介她下趟有機會來時,一定要點這個....

就連油條都是帶微脆的,不錯....

$70 (Lunch)
2019-01-08 222 views
係附近做完野搵野食,朋友話想食湯麵於是就上網睇睇附近有咩麵食,見到呢間好似開左唔係好耐既新加坡餐廳就貪得意入去試下 。見好多人po佢個拉茶就跟餐叫左杯黎試,本身中意飲甜都覺得味道唔錯。最得意係佢隻杯好似以前共產年代用既款。主食揀左海南雞喇沙,以男仔食量黎講其實細碗左少少,不過雞就幾滑,麵都有兩種麵線撈埋一齊食。之後再整多件西多,炸得都好脆身,如果煉奶再多少少就好。整體來說都算中上好食,不過以油麻地區黎講就可能唔算特別抵食。
2019-01-05 253 views
星期六的下午,見到間餐廳門口的下午茶單張價錢ok又包嘢飲,所以入左去。個侍應俾左張餐牌,全部都貴甘多既,問佢攞個下午茶餐牌先知星期一至五先有下午茶,感覺被騙左入去食。。。坐低不耐,已有3張台問下午茶餐牌,當而被告知星期六日無下午茶,先知被騙。因價錢偏貴,只叫左一碗麵食,加$8要杯拉茶。麵味道普通,但份量好少。個經理話原價份量多過下午茶,甘我真係唔可以想像下午茶係幾甘細碗。反而拉茶好ok,有奶同茶味重,夠滑!食完碗麵同拉奶都系半飽,我諗下次食至下午茶都要叫2個餐先夠。

因價錢偏貴,只叫左一碗麵食,加$8要杯拉茶。
反而拉茶好ok,有奶同茶味重,夠滑!
$50 (Tea)
已經幫襯咗三次,都食過幾款食物。喇沙係唔錯嘅,個湯底幾濃;海南雞飯ok,雞都好食;魚蛋河非常普通;咖哩都普通,巴東牛肉吾錯。食物份量:一般嚟講唔係多,只係剛剛好,如果男士可能會有d食唔飽。熱飲就幾好,夠熱又吾孤寒,咖啡拉茶都試過,唔錯。佢嘅桂圓蜜,桂圓糖醬都落一大羹,成杯都甜!講講點解千祈唔好外賣,因為佢哋外賣個碗好細,仲要裝唔滿!外賣一碗喇沙返到屋企只得堂食嘅三分之二,食唔飽!外賣渣咋($16)係用平時茶餐廳外賣熱飲嘅杯裝,好少,唔抵食,不過都幾好飲。我試過外賣粉麵/飯,但係份量都係得堂食三分之二,唔抵食之餘,最慘係食吾飽,所以千祈唔好外賣!講講衛生,我今日特登坐喺佢哋廚房外面嘅枱。佢哋係半開放式廚房,都幾清楚睇到佢哋整嘢食嘅過程。其實做得開放式廚房,客人睇得咁清楚,就應該規矩衛生少少!我見到佢哋嘅樓面,見碗麵少咗啲嘢,就隨手放落去。其實我都知廚房做嘢係咁,不過你做開放式廚房,就唔應該比客見到你咁做。(題外話:我今日叫咗巴東牛肉,我見佢哋嘅巴東牛肉唔係一齊煮,係牛肉還牛肉,巴東汁還巴東汁,到我order時,佢先將巴東汁同牛肉夾埋,煮番熱佢! )今日我order咗個豬扒喇沙,食完之後,

今日我order咗個豬扒喇沙,食完之後,枱上面有啲豬扒骨,樓面呀姐黎收碗時,就用佢隻手,徒手將枱面嘅骨掃落個碗執走,掃完我d豬骨,佢隻手轉頭就攞碗飯攞碗麵俾你食嘞!衛生真係唔合格!

總括而言,我係會再幫襯嘅,因為鍾意食佢哋的喇沙。
同埋佢哋午飯時間啲枱都坐唔滿,咁樣食飯會舒服啲,吾使好似對面譚仔咁,又嘈又迫,係幾辛苦!

魚旦河粉 $38
巴東牛肉飯
豬扒喇沙
熱拉茶
熱桂圓蜜
2019-01-03
$60 (Lunch)
巴東牛肉飯
豬扒喇沙
熱拉茶
熱桂圓蜜
  • 雞翼喇沙
2018-12-15 218 views
話說前幾日同朋友專程過黎試下呢間星馬菜,試完真心唔會再黎第二次。講差其實佢唔差,不過有啲失望⋯叫左出名嘅馬拉茶、咖央多同個特大喇沙,個喇沙份量真係好大,但味道真係一般到唔一般⋯個馬拉茶⋯同係茶記普通嘅奶茶完全無分別⋯非常之唔吸引,再黎出名嘅咖央多,炸左出黎個樣其實似個炸豆腐,食落好硬而且好似炸過頭咁,唔好食同無乜特色⋯所以試過一次之後真係唔會黎第二次⋯
2018-12-11
2018-12-15 144 views
咖央多士 $22為左減低罪惡感 放棄嗌鮮油咖央多士 好彩呢個都做得好出色 多士烘得鬆脆 中間既咖央份量岩岩好 唔會太乾 甜度適中 咖央陣香味真係好正🤤評分:8.5/10.海南雞滲滲叻沙 $68雞肉尚算嫩滑 雞皮唔會好厚所以唔會好多肥膏 湯底味道無睇落咁濃郁 淨係覺得好重椰奶味 但又唔算話好香😥 想要少少酸味可自行加青檸汁🍋 麵方面 「滲滲」係指兩溝 所以湯粉除左有米粉仲有油麵 但兩種麵一粗一幼 口感似乎唔太夾🙈評分:6/10.豬肋排星洲胡椒肉骨茶(細) $32肉骨茶胡椒既辣勁都幾重 唔食得辣既人士未必接受到 豬肋排煮得腍身易咬 冬菇幾入味🤓評分:7/10.參巴醬通菜 $28參巴醬係來自星馬既辣椒醬 醬汁都幾多 以鹹香味為主 香香辣辣咁好惹味 唔錯🤪評分:8/10
咖央多士 $22
評分:8/10
  • 咖央多士
  • 參巴醬通菜
2018-12-13 169 views
見新開咗呢間峇峇娘惹,想試吓係咪真係星加坡風味。👉🏼星洲魚丸湯河粉賣相唔錯,魚蛋係彈牙嘅,隻雞蛋幾新鮮,河粉都係一般嘅河粉,有半粒青檸俾你調吓味。整體其實同一般粉麵冇乜分別,只係多咗青檸嘅味道。唔難食但冇驚喜。👉🏼巴東牛肉飯呢個飯喺星加坡娘惹菜係好特色嘅,所以要試吓係咪正宗地道喇。啲汁嘅色同星加坡嘅有分別,淺色好多,睇落似咖哩牛肉。味道同普通咖哩冇分別,稱唔上係巴東牛肉。可能要配合香港人口味,所以調教到冇咗星加坡嘅地道口味。
見新開咗呢間峇峇娘惹,想試吓係咪真係星加坡風味。

👉🏼星洲魚丸湯河粉

👉🏼巴東牛肉飯
2018-12-10 144 views
係香港開設既馬來菜一直唔算多,要尋找一間好食既就更加難~~~自從前排去完曼谷之後,重燃我對星馬泰菜式既熱情~~~上個星期食過幾次泰國野之後,開始稍微轉轉口味~~揾一揾馬來菜試下~~~餐廳位於油麻地站C出口附近,位置易揾~~可能因爲新開張關係,加上當日係周末下午茶時段,所以現場食客唔算多,現場座位都算寬落~~~墻壁上擺滿左馬來西亞既風景畫~~~望望餐牌,菜式種類算豐富,基本上希望係馬拉餐廳食到既野,係餐牌上都可以揾得到~~~等左一陣,食物逐一上場~~咖央鮮油多士 $28 - 多士算脆,但由於多士整得太燶,麵包本身既燶味已經掩蓋左咖央醬同鮮油既甜味.......馬來拉茶(凍)- 泡沫算多,證明拉得算均匀,飲落茶味夠,但如果可以再滑d就仲好~~~自家製薏米水(熱)- 都算多薏米,味道偏甜~~~豬肋排星洲胡椒肉骨茶(細)- 胡椒味道較重~~肉都大塊而入味~~但肉骨茶係整體味道上欠缺層次~~~海南雞滲滲喇沙 - 海南雞幾滑(尼個係要讚下),喇沙湯頭算正常,椰奶味較重,但反過黎講,就是欠缺驚喜~~米粉同油麵配搭不俗,充分吸收左湯汁,亦有口感~~埋單人均約$70,算係抵食,但如果你係追求食物質素的話

餐廳位於油麻地站C出口附近,位置易揾~~
墻壁上擺滿左馬來西亞既風景畫~~~

等左一陣,食物逐一上場~~
馬來拉茶(凍)
自家製薏米水(熱)
自家製薏米水(熱)- 都算多薏米,味道偏甜~~~
豬肋排星洲胡椒肉骨茶(細)
海南雞滲滲喇沙
海南雞滲滲喇沙 - 海南雞幾滑(尼個係要讚下
埋單人均約$70,算係抵食,但如果你係追求食物質素的話,相信餐廳暫時未必能夠令你留下深刻印象~~
2018-12-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
馬來拉茶(凍)
2018-12-06 187 views
很久沒有嚐過馬來西亞叻沙,今天特意與另一半前來試個下午茶餐,包括燒肉參參叻沙配凍拉茶,及咖哩雞飯配凍南洋咖啡,另加一份 油酥餅,整體味道不錯,下次可以再試其他菜色。叻沙只是微辣,但很有香味,油麵加爽滑米粉的口感很好,如果燒肉的皮可以脆些會更好,由於是下午茶餐,份量不算太多,結果我連湯也全KO了。雖然是凍拉茶,味道也不錯,茶面的泡沫可以維持很久,吃完叻沙才飲也未散,待天氣涼些要試一杯熱的,相信會更香。咖哩雞飯上有一些新鮮香脆的炸花生, 好味。凍咖啡也算不過不失。 油酥餅用煎pan上,保溫較好, 而且做得頗香。

燒肉參參叻沙
凍拉茶
咖哩雞飯
凍南洋咖啡
油酥餅
體會到其他人說的奇葩服務。點了海南雞飯,價錢不算便宜。首先來的是個超重味精芽菜湯,上面浮著好像不用花錢的海量芽菜,喝了一小口就放棄了。再來端上海南雞飯,份量偏小,旁邊的咸脆花生居然是最好吃的主菜。雞是冰凍的,是剛從冰箱拿出來的那重冰凍,像媽媽的隔夜菜,吃著好難受。油飯也不像一般油飯,比較像是糙米那種很有嚼頭的。忍不住把味精湯全倒進去做個湯飯,真的是「我現時自己肯做飯」。我勉勉強強的吃了半碗,味精湯越喝越咸。噢,我想是因為滲進了我的淚。這個鋪位的食肆好像每間都撐不了多久,看到奇葩經理在呼喝坐旁邊點菜很慢的公公婆婆,我想這裡大概都是命不久矣。
體會到其他人說的奇葩服務。