6 day(s) ago 0 views
今日星期日係拍拖日,話明拍拖當然要食好啲啦。揀咗呢間壽喜燒小店,真係驚喜重重。我哋叫咗個一人餐,佢會有一個野菜拼盤同埋一隻雞蛋。雞蛋係用嚟點和牛嘅,如果野菜盤就係食完晒啲牛肉之後攞嚟打邊爐用嘅。我哋揀咗個和牛封門柳餐,封門柳呢個部位牛尾會濃啲,而且比較有口感,食落都瘦啲,因為佢係和牛嘅關係,比起普通出邊食到嘅封門柳會再腍身少少,我自己就比較鍾意呢一種。另外見到另外一款個名好似好勁,係澳洲唯一純血統和牛,即刻要叫嚟試一試啦。見到佢啲紋路都好靚,最重要嘅係佢做到入口即溶嘅口感,但係又唔會覺得好肥膩,真真正正嘅比例恰當。食完晒啲肉好滿足,當然要食埋個野菜拼盤,令自己個心理平衡啲,感覺上冇咁肥膩。佢呢度啲款式都唔少,我幾鍾意佢呢度個壽喜燒汁,因為佢個甜度啱啱好,唔會好似其他地方咁樣死甜,因為如果太過甜嘅話煮完啲菜出嚟都好奇怪。而佢個湯汁亦都比個超彈牙冬粉朔晒,入晒未之餘,行到甜度都啱啱好。除咗壽喜燒出色之外,我想講佢呢度嘅炸物都好正,因為我咁啱坐嘅位置可以望到廚房。我見到佢所有嘅嘢都係即叫即整。呢個吉列豬扒超大份,而且好鬆軟。個炸粉亦都唔會太厚,所有嘢都啱啱好。另外我哋叫咗個炸池魚片,估唔到係

個炸粉亦都唔會太厚,所有嘢都啱啱好。

另外我哋叫咗個炸池魚片,估唔到係有四嚿咁大嚿嘅。

啖啖肉真係好正,再配埋佢個芥末蛋黃醬,真係超好味。第一次會食晒人哋嘅醬,因為真係好夾。

我哋仲叫咗兩款日本直送嘅果汁,分別係蘋果汁同埋提子汁,兩款都唔會太甜,飲得出係真係新鮮果汁嘅味道。

兩個人食咗咁多好嘢都只係$700有找,壽喜燒嚟講,真係超級無敵勁抵食,最重要嘅係全日都唔收加一㗎。
2025-01-12
$350 (Lunch)
————————————————————————餐廳名:八不·壽喜燒地址:太子大南街52號地舖在繁忙的都市中,八不·壽喜燒為食客提供了一個高雅而舒適的用餐環境,讓人一踏入就感受到一種放鬆的氛圍。這裡的裝潢時尚典雅,一定要order一個壽喜燒set感受和牛和不同部位的牛的不用口感😛🟠推薦食物 Recommended🔹 極品·八不壽喜燒二人牛盛🥩($788):絕對是壽喜燒愛好者不容錯過的選擇。餐盤中包含了A5佐賀牛、和牛封門柳、安格斯牛小排,以及新鮮的野菜盒。 A5佐賀牛以其極致的油花和鮮嫩的質地著稱,每一口都散發著濃郁的肉香,融化在口中,讓人感受到極致的奢華享受😎 和牛封門柳肉質稍有嚼勁,口感豐富,其獨特的風味與壽喜燒的醬汁相得益彰,讓整體味道更加層次分明🥩安格斯牛小排肉質較為結實,但仍然保持著良好的多汁感,為整個菜品增添了不同的風味🔸名古屋風味粟米🌽($58):這道小菜簡直是驚喜,甜美的粟米搭配特製醬料,口感鮮甜,且帶有一絲微微的焦香,一定要order!🔹日本木村靜岡柑橘汽水🍊($26):清新爽口,酸甜適中,是搭配重口味壽喜燒的完美飲品🥤🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹
————————————————————————

柑橘汽水

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
服務員熱情周到,對菜品的介紹細緻入微,能夠根據顧客的需求提供建議,讓每位食客都有賓至如歸的感覺

🟡環境 Environment
環境優雅高貴,營造出一種高雅閒適的用餐氛圍,柔和的燈光和精緻的桌椅設計

🟠總評分Overall (9/10)

💰$450/person

#ezukokofood #ezukokoprinceedward #ezukoko太子
#ezukokochinese #foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #壽喜燒 #日系 #cp值 #日本和牛 #入口即化 #香港美食
Type of Meal
Dinner
極品·八不壽喜燒二人牛盛
野菜盒
名古屋風味粟米
柑橘汽水
  • 日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)
因為工作太忙,已經成年無去日本🇯🇵,老公話好掛住啲高質和牛壽喜燒🤤。有朋友介紹我地呢間專食和牛壽喜燒嘅餐廳,仲要係老公最愛嘅關西煮法😍!🍲極品•八不壽喜燒二人牛盛 $788🧡日本A5佐賀130g 呢碟和牛一上枱就已經嘩一聲,係超靚嘅油花呀!九洲佐賀嘅和牛係日本Ichiban和牛,仲要係頂級A5和牛!店員會先以牛脂開鍋,之後落大蔥同洋蔥🧅沙香,將甜味迫出,再加入少量壽喜燒汁,最後放入佐賀牛!和牛會先煎香,再吸收壽喜燒汁,到左8-9成熟就可以點蛋汁放入口🤤!會先食到大蔥同洋蔥香味,之後到焦香嘅牛脂,再到甜甜嘅壽喜燒汁味道,最後和牛溶係口腔,再慢慢滲出牛味!口感同味道嘅層次都係完美👍🏻!老公大讚呢碟佐賀和牛💯!🧡和牛封門柳100g 封門柳好有牛味同咬口,而牛嘅油脂都好足夠,食落好juicy!🧡頂級黑安格斯小排 100g係三款牛中最有肉味,同愈𡁻愈有牛肉香味!🧡100g 野菜盤食完關西風嘅和牛,加清湯落野菜打邊爐。野菜新鮮爽甜,平衡返個味蕾。🧡日本雞蛋x2300ml清酒白鹿/果酒自選一支🧡日本木村完熟水蜜桃汽水🧡日本木村靜岡麝香哈蜜瓜汽水📍 八不·壽喜燒 太子大南街52號地舖

🍲極品•八不壽喜燒二人牛盛 $788

🧡日本A5佐賀130g

🧡和牛封門柳100g

🧡頂級黑安格斯小排 100g
係三款牛中最有肉味,同愈𡁻愈有牛肉香味!

🧡100g 野菜盤

📍 八不·壽喜燒
2024-11-30
Type of Meal
Lunch
話說今日行經太子,平時都少發掘呢區嘅餐廳,估唔到行行下見到間裝修幾靚嘅餐廳,而且寫住主打壽喜燒,就決定試試佢。入面格局唔係好大,座位唔算太多,但都裝修得幾四正。主要係佢以木系風格,加上黃色燈光、日式圖案牆紙、繪馬等等,都幾有日本風味。極品•八不壽喜燒二人牛盛 $788(兩位)(免加一)呢個二人盛一共有三種肉:澳洲和牛牛小排和牛封門柳A5佐賀牛亦包含:野菜盤果酒/清酒呢度嘅壽喜燒係用關西風格,一開始店員會用一嚿牛脂幫我哋開鍋,之後放京蔥、洋蔥炒出香味,再放壽喜燒汁。壽喜燒汁味道唔算好濃味,小編會鍾意再重味啲,但鍾意食多啲食材原味嘅話應該會幾鍾意呢度嘅壽喜燒汁。放咗汁就可以開始放肉:澳洲和牛牛小排呢種肉係三款入面油脂第二多,油同肉嘅比例大概係四比六。味道相當平衡,要油香有油香,要肉香有肉香。而且厚薄啱啱好,唔會韌,亦唔易散。佢雖然記憶點唔算好深,但優勝之處係所有嘢都好平衡,作為第一種試嘅肉啱啱好。味道:7.8/10和牛封門柳封門柳一向係小編嘅最愛,呢個和牛封門柳都不負小編期望。即使油脂係三款入面最少,但肉質仍然好軟腍,而且肉味係三款入面最香。加埋蛋汁,就又滑又軟又香肉味~味道:8.1/10

極品•八不壽喜燒二人牛盛 $788(兩位)(免加一)

呢個二人盛一共有三種肉:

澳洲和牛牛小排

味道:7.8/10

味道:8.1/10

A5佐賀牛
呢隻牛肉係成個餐嘅重中之重,油花最多,但又未至於成嚿都係,油同肉嘅比例好靚仔。入口嘅時候,油香亦都係最突出,但都有少少嘅肉味,所以未至於好油好膩。肉質方面,佢都係最軟嫩嘅一個,咬兩下已經化開。A5果然有料。

味道:8.3/10

野菜盤
食完所有牛,精華都留晒喺鍋入面。呢個時候就要加清湯同蔬菜,湯底嘅味道偏清淡,會有少少昆布同柴魚香,之後亦會試到牛肉嘅香味。當然嫌太清淡,可以再加壽喜燒汁或者醬油,蔬菜主要係小棠菜、娃娃菜、冬菇、南瓜、豆腐等等。蔬菜整體味道都唔錯,吸收晒湯底精華。

味道:7.7/10

白岳柚子果酒

呢款果酒柑橘嘅酸味幾突出,酒精味唔算太重,都算幾易入口,消濟解膩啱啱好。

味道:7.7/10

抵食:8/10
服務:8.2/10
環境:8.1/10

太子大南街52號地舖

#hk #hongkong #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #旺角 #旺角美食 #mokkok #mkfood #太子 #太子美食 #日本 #日本菜 #すきやき #壽喜燒 #すき焼き #和牛 #鍋料理 #日式料理 #日本 #Japan #大正 #昭和 #wagyu #sukiyaki
#A5 #A5和牛 #封門柳
  • A5佐賀牛
2024-12-06 899 views
行完街,喺附近搵地方 坐低醫下個肚先,上網search 下,見呢間 有幾多好評,於是去試吓。門面裝潢好有風格,主要木系簡約設計,環境氣氛不錯,餐牌上食物價錢,都性價比高。💫飛驒牛飛驒牛特式係霜降部位較多,牛肉既油花分佈如大理萬紋般靚,被評為最高級別牛肉。服務員先用和牛既油脂開爐,再加洋蔥,湯底滾起來,味道香噴噴。飛驒牛既牛肉,肉質柔嫩,甘香油脂,入口即溶既口感。薄切食材新鮮,份量亦頗多,真係值得一試👍

💫飛驒牛

2024-12-06 710 views
朋友生日話想食壽喜燒我二話不說就揀左位於太子既八不這間餐廳以優質既肉同精緻的料理而令我想揀呢間餐廳食今次我地試了兩款頂級既牛,包括飛驒牛同近江牛🤤🤤飛驒牛的肉質極為細膩,入口即化每一片牛肉都充分吸收了壽喜燒的湯汁,令口感更為豐富。至於近江牛,佢既肉質好好,帶有獨特的牛肉鮮香。兩者牛相比,各有千秋,2款都會值得選擇!整體來說,八不的壽喜燒無論在食材同環境上,都係非常舒服既對於想要慶祝特別日子或只是普通聚餐這裡絕對是不二之選!
朋友生日話想食壽喜燒
我二話不說就揀左位於太子既八不
這間餐廳以優質既肉同精緻的料理而令我想揀呢間餐廳食

今次我地試了兩款頂級既牛,包括飛驒牛同近江牛🤤🤤

飛驒牛的肉質極為細膩,入口即化
每一片牛肉都充分吸收了壽喜燒的湯汁,令口感更為豐富。

整體來說,八不的壽喜燒無論在食材同環境上,都係非常舒服既
對於想要慶祝特別日子或只是普通聚餐
這裡絕對是不二之選!
2024-12-04 703 views
📍八不·壽喜燒嘅日本料理應該大家都不會陌生,薄切的牛肉、豆腐、蔬菜和蒟蒻等食材到我至愛的壽喜燒,都受附近街坊歡迎👏🏻。[食後感]📝壽喜燒的食材豐富,搭配熱騰騰的醬汁,讓人感到非常飽足。我就最鍾意佢哋嘅追加牛肉🤤1. 澳洲9+全血和牛✔️和牛的肉質非常細膩,脂肪分布均勻,咬下去時有著豐富的油脂感。✔️和牛的風味非常獨特,帶有淡淡的甜味和肉香,每一口都充滿了層次感。✔️精緻的切割和美麗的油花使得盤中的和牛看起來非常誘人,增強了用餐的愉悅感。2. 日本和牛封門柳✔️封門柳的肉質非常柔軟,口感如絲般滑順,輕輕咬下去便能感受到肉的細膩。✔️這一部位的油脂分布均勻,帶來了濃郁的肉香和微妙的甜味,每一口都充滿了香氣。✔️封門柳的風味比其他部位更為濃厚,肉味和脂肪的結合使得整體口感層次分明。3. 澳洲和牛牛小排✔️牛牛小排的肉質非常柔軟,纖維分布均勻,咬下去時口感滑順。✔️這一部位的肉味濃郁,帶有自然的油脂香氣,特別是在烤制後,香味四溢。✔️澳洲和牛的小排通常有著良好的油花分布,這使得肉在烹調時更加多汁,增強了整體口感。4. 河東松葉韓牛✔️河東松葉韓牛的肉質非常柔軟,纖維細膩,咬下去時感覺如同融化在口中。✔️牛肉的油脂分

[食後感]📝

1. 澳洲9+全血和牛

2. 日本和牛封門柳

3. 澳洲和牛牛小排

4. 河東松葉韓牛
✔️牛肉的油脂分布均勻,帶來了豐富的風味,脂肪的香氣與肉的鮮美相互融合。
✔️河東松葉牛肉的味道濃郁,帶有微妙的甜味,與韓式調味料搭配時,風味更加突出。

❤️總的來說,壽喜燒不僅是美味的享受,也是大家聚會的完美選擇。
2024-12-03 616 views
八不·壽喜燒 太子日式壽喜燒專門店呢晚同朋友去咗太子一間專門食壽喜燒嘅日式餐廳,叫咗佢哋嘅招牌餐——**『雪室盛』世界最高質牛二人餐**,價錢係$1088,真係名副其實嘅高級享受!呢個套餐入面包括各款頂級和牛,絕對係牛肉控嘅天堂!以下就係我呢晚嘅食評。最稀有的雪室和牛 (150g)呢個雪室和牛真係一試難忘,牛肉經過特別嘅「雪室熟成」處理,肉質非常嫩滑,油花分佈完美,入口即化,係成晚嘅最大亮點。雪室熟成會令牛肉嘅鮮味更加突出,當佢浸落去壽喜燒湯底嗰陣,香味即刻飄滿整個桌面,真係無得輸。澳洲M9+全血和牛 (70g)呢款澳洲M9+和牛,油脂豐富,肉味非常濃郁,燙幾秒已經可以食,嫩度同油香都無得彈。M9+呢個級數嘅牛肉質素好穩定,食落去有一種汁液四溢嘅感覺,真係好滿足。#頂級黑安格斯小排 (70g)黑安格斯牛小排唔算和牛,但肉質一樣唔差,牛味比較濃,帶少少嚼勁,但唔會太硬。呢個小排燙完之後,配埋壽喜燒嘅甜鹹醬汁,味道一流,係另一種風格嘅享受。封門柳和牛封門柳係和牛入面比較少見嘅部位,肉質嫩中帶有少少嚼勁,油脂冇咁多,但牛味好濃郁。呢個部位煮壽喜燒真係啱啱好,唔會太肥膩,係一個幾有驚喜嘅選擇。
八不·壽喜燒

太子日式壽喜燒專門店

最稀有的雪室和牛 (150g)

澳洲M9+全血和牛 (70g)

#頂級黑安格斯小排 (70g)

封門柳和牛

野菜盤
除咗高級靚牛之外,仲有一份野菜盤,包括豆腐、金菇、蘿蔔、白菜等,食完牛肉後配埋啲蔬菜,感覺好清新,亦都唔會覺得太滯。

太子大南街52號地
2024-12-03 668 views
一直都好鍾意食壽喜燒,朋友介紹咗我嚟呢一間,估唔到味道又幾好喎!佢哋嘅肉質全部都好新鮮,油花脂肪都好均勻,一啖入口確實幾正!入口即溶,而且吸滿晒壽喜燒醬汁嘅甜味,再配埋新鮮嘅蔬菜,又可以解下膩!當日試嘅三款肉都好正,有澳洲和牛牛小排,松阪牛同埋極稀有和牛!如果大家平時鍾意食牛肉,又鍾意食壽喜燒,可以過嚟試試!而且餐廳環境嘅氛圍好好,有時happy Friday想同朋友搵個地方食飯傾吓偈,呢度都係一個好選擇

• 蔬菜拼盤
  • 鹿兒島茶美豚壽喜鍋
‼️太 子 𝐬𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢‼️·① [ 日 本 𝐀𝟓 黑 毛 和 牛 ( 包 野 菜 🥬 🎃 盤) ] | 店主一開始會幫你放洋蔥燒下,之後就有一樽清湯一樽豉油,自己按需要倒。「 日 本 𝐀𝟓 黑 毛 和 牛 」 有8塊,油脂也很平⊹⁺⸜(ᐡ⸝ɞ̴̶̷ ·̮ ɞ̴̶̷⸝ᐡ)⸝⁺⊹野菜盤也有很多款式!自己加咗烏冬+ 🍚最後撈埋蛋食仲正 |𓋪8.5/10•② [ 千 層 脆 豬 柳 ] |幾特別!食落一啲都唔乾,好鬆脆!加埋蛋黃醬更豐富~ |𓋪8/10· 八不·壽喜燒 (太子)太子大南街52號地舖
‼️太 子 𝐬𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢‼️

野菜盤也有很多款式!
自己加咗烏冬+ 🍚最後撈埋蛋食仲正 |
𓋪8.5/10

② [ 千 層 脆 豬 柳 ]

|幾特別!
食落一啲都唔乾,好鬆脆!
加埋蛋黃醬更豐富~ |
𓋪8/10
2024-12-01 580 views
揾到間高質既壽喜燒餐廳,今日試下佢哋A5佐賀牛同埋飛驒牛壽喜燒! 1) 日本黑毛和牛 (A5佐賀牛) 壽喜燒肉質軟嫩, 脂肪細膩, 雪花平均, 入口即溶, 煮到啱啱好,配上特製嘅壽喜燒醬汁,牛味味道更濃郁!2) 飛驒牛壽喜燒飛驒牛肉味比一般和牛更為濃郁,肉質更加細膩! 油脂分佈平均, 色澤好靚! 品嚐到肉既鮮味同脂肪的美味~油脂甘香散晒出黎! 鎖住晒肉汁~呢個真係要必試~ 食到停唔到口!!!下次試下佢其他款既牛先, 餐廳食材新鮮~ 讚👍🏻

1) 日本黑毛和牛 (A5佐賀牛) 壽喜燒

2) 飛驒牛壽喜燒

下次試下佢其他款既牛先, 餐廳食材新鮮~ 讚👍🏻
2024-11-29 707 views
天氣開始凍 最啱就梗系食啲熱嘢打下邊爐食下sukiyaki咁🤭不過可能大家對呢間都唔陌生🤣見佢喺社交平台都好似幾hit咁價錢方面算系正常啦~本身嫌佢貴嘅 但食完之後就覺得佢哋牛肉嘅quality系對得住呢個會嘅🤭👍🏿日本A5黑毛和牛 $368店員上咗野菜拼盤同牛肉之後就會開手用牛脂開鍋放入京蔥同洋蔥 令佢釋放出甜味再倒入壽喜燒汁 就到史努比大展身手嘅時間🤪即系可以燒和牛啦🤣🤣雖然電子menu寫住一人份但其實兩個人都夠食🤣粗略數過 大概有10塊和牛齋睇都知唔會差 油脂分布平均!塊塊都有返咁上下厚度非常軟嫩🥰接近入口即融但依然帶有少少肉嘅咬口 油香十足而又不失香濃牛肉味壽喜燒唔會太鹹 亦唔會話太甜啱啱好吊到味 同時突出和牛嘅油香😆點埋蛋汁牛肉更滑身!本身見佢隻生蛋顏色偏黃少少 以為冇乜蛋味點知都唔系喎😳食得出蛋香~最後加入高湯同壽喜燒汁煮菜有娃娃菜 白菜 冬菇 金針菇 豆腐 南瓜 紅蘿蔔同粉絲史努比最鍾意就系菇菌 索晒啲汁入味juicy😚另外值得一提嘅系粉絲比起平時食開嘅寬身啲 煙煙韌韌有咬口~Overall史努比同爸爸👨🏻都好滿意🤭味道: 8.5/10性價比: 7.5/10👍🏿稻庭烏冬
天氣開始凍 最啱就梗系食啲熱嘢
打下邊爐食下sukiyaki咁🤭
不過可能大家對呢間都唔陌生🤣
見佢喺社交平台都好似幾hit咁
價錢方面算系正常啦~
日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)
👍🏿[經典]日本A5黑毛和牛 $368
店員上咗野菜拼盤同牛肉之後就會開手用牛脂開鍋
放入京蔥同洋蔥 令佢釋放出甜味
再倒入壽喜燒汁 就到史努比大展身手嘅時間🤪
即系可以燒和牛啦🤣🤣
雖然電子menu寫住一人份
但其實兩個人都夠食🤣
粗略數過 大概有10塊和牛
齋睇都知唔會差 油脂分布平均!
塊塊都有返咁上下厚度
非常軟嫩🥰
接近入口即融但依然帶有少少肉嘅咬口
油香十足而又不失香濃牛肉味
壽喜燒唔會太鹹 亦唔會話太甜
啱啱好吊到味 同時突出和牛嘅油香😆
點埋蛋汁牛肉更滑身!
本身見佢隻生蛋顏色偏黃少少 以為冇乜蛋味
點知都唔系喎😳食得出蛋香~
最後加入高湯同壽喜燒汁煮菜
有娃娃菜 白菜 冬菇 金針菇 豆腐 南瓜 紅蘿蔔同粉絲
史努比最鍾意就系菇菌 索晒啲汁入味juicy😚
另外值得一提嘅系粉絲
比起平時食開嘅寬身啲 煙煙韌韌有咬口~
Overall史努比同爸爸👨🏻都好滿意🤭
食落系多汁嘅 但真系好油好油
點埋mayonnaise真系邪惡之中嘅極品🤣
鍾意肥肉嘅朋友應該會覺得佢好香
但史努比嫌佢太肥🥴
食咗半舊放棄咗 不過佢其實唔系差~
味道: 6/10
性價比: 6.5/10
吉列千層豚
*另設加一服務費*

Overall確實唔錯!
和牛真系幾靚 呢個價錢史努比覺得make sense~
想食sukiyaki又多個選擇啦🤪
吉列千層豚
整體評分:
味道: 7.9/10
環境: 7.8/10
服務: 7/10
衛生: 7.5/10
抵食: 7/10
日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)
稻庭烏冬
1K
太子最強壽喜燒,光看油花就知道格調高,品質佳,而且自行烹調🥘,對熟度控制更自由壽喜燒套餐

🇯🇵飛驒牛盛🇯🇵2人餐
HK$ 988倒進落薄一層壽喜燒汁,烹調至滾燙放下牛肉,兩邊煎烤一會再放到蛋漿中,然後一口吞下!日本和牛封門柳 - 瘦體肉卻爽脆彈牙,肉味濃郁,薄身烹調時間無需太長澳洲和牛牛小排 - 澳洲🦘和牛不愧為日本🇯🇵跟澳洲牛的精英後代,既有油香又帶肉香,相當平衡日本A5飛驒牛 - 果然甜美之癲的壽喜燒跟日本和牛才是最合拍,在蛋漿的包裹下,和牛一躍流進喉嚨,如絲般幼滑!如糖果鮮甜!壽喜湯用完,到了放雞湯的時間,用湯熬煮野菜葛粉,這刻又變成了居酒屋🏮的壽喜燒,甜美的白菜跟大白菜🥬,吸盡湯汁的葛粉,還有天然甜的湯洋蔥🧅跟蒽,實在太甜美的一餐啦😋
八不·壽喜燒 (太子)太子大南街52號地舖

壽喜燒套餐

🇯🇵飛驒牛盛🇯🇵2人餐
HK$ 988

太子大南街52號地舖
🎨 環境八不的裝修風格散發著濃郁的和風氣息,在整條街中格外顯眼。門口放著兩張木椅,供等候的客人稍作歇息。走進店內,映入眼簾的是和風的畫作和可愛的貓咪擺設,佈置十分精巧,令人放鬆。餐廳內的座位不多,僅有2張卡座和5張兩人桌,卻營造出一種溫馨而私密的用餐氛圍。🍲 食物食物端上來後,店員姐姐會先為我們開鍋。首先將和牛脂肪放入鍋中煎出油脂,隨後再將蔥及洋蔥爆香,瞬間濃香四溢。接著倒入調好的壽喜燒汁。壽喜燒汁味道濃郁香氣撲鼻,剛好適中。吃壽喜燒最怕就是煮久會太鹹,店家貼心的準備了清湯調和。🥩 壽喜燒套餐:日本A5黑毛和牛-佐賀西冷|$368A5佐賀牛的油花分布均勻,牛肉香氣濃郁,入口即溶,份量剛剛好。沾上雞蛋一起吃,滑順口感更為美味。🍽京都脆雞|$78炸的薄脆的炸衣包裹著火候恰到好處的炸雞。外皮香脆,內裡的雞肉淌著誘人邪惡的油脂,十分juicy嫰滑。芥末醬沒有太重的芥末味,搭配一流。
🎨 環境
八不的裝修風格散發著濃郁的和風氣息,在整條街中格外顯眼。
門口放著兩張木椅,供等候的客人稍作歇息。

🍲 食物
食物端上來後,店員姐姐會先為我們開鍋。
接著倒入調好的壽喜燒汁。
壽喜燒汁味道濃郁香氣撲鼻,剛好適中。
吃壽喜燒最怕就是煮久會太鹹,店家貼心的準備了清湯調和。

🥩 壽喜燒套餐:日本A5黑毛和牛-佐賀西冷|$368

🍽京都脆雞|$78
炸的薄脆的炸衣包裹著火候恰到好處的炸雞
芥末醬沒有太重的芥末味,搭配一流。

• 野菜拼盤
  • 京都脆雞
  • 日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)
2024-11-18 524 views
餐廳:八不(太子)地址: 太子大南街52號地舖好耐之前跟同事食過,還記得那裏的牛牛好好味,今日難得早收工,又一齊去encore😬「八不」係太子地鐵站附近,真係太方便了,水準keep 得相當不錯👍~壽喜燒套餐日本A5黒毛牛(佐賀西冷)及野菜拼盤好掂啊!🍲來自日本的A5黑毛牛肉質超級細嫩,真的入口即化!🥩 每一口咬下去,都能感受到豐富的香氣和濃郁的肉汁,油花分佈得也恰到好處,吃得很滿足😋✨野菜拼盤色彩繽紛,擺盤精緻,有娃娃菜、胡蘿蔔、南瓜、香菇、豆腐、金針菇、青菜和洋蔥等,每種蔬菜都保留了原本的鮮甜味道,食呢個感覺好健康🥗🍄🥕😋~日式酒煮蠔烏冬日式酒煮蠔烏冬配上日式辛辣湯非常配搭👍烏冬麵條有彈性,湯頭濃郁,帶有清酒的香氣;新鮮的四粒蠔肉鮮甜多汁,整體口感豐富,微辣又能滿足我哋嘅味蕾,相當不錯🍲🍶🦪😋
餐廳:八不(太子)
地址: 太子大南街52號地舖

~壽喜燒套餐