2024-08-27 213 views
太子區出名係比較多茶餐廳或者文青cafe,估唔到呢頭都有間環境舒適,裝修充滿日本風味嘅隱世壽喜燒小店,佢裝修風格喺同日本果d 壽喜燒店係完全冇分別,同太子熱到爆嘅出邊完全係兩個世界,唔講真係會以為我去左旅行😂呢度食壽喜燒,職員係會幫手準備,首先佢會用牛脂搽勻鍋面,再落洋蔥🧅煎香,跟住落壽喜燒汁,然後會建議客人壽喜燒最佳食法,好貼心❤️ D牛超靚,食落口淡淡都覺得好幸福☺️本身配嘅日本粉絲真係好好食,我哋再追加左一份😋😋✨ 日本A5黑毛和牛(佐賀西冷) $368👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻👍🏻佐賀牛🐮果然名不虛傳,肥瘦剛好,肉質鬆軟腍身,油花均勻,牛味極香😋😋加埋壽喜燒汁煎煮(佢啲汁唔算好甜👍🏻),再撈埋上日本雞蛋🥚蛋漿一起食,入口即溶、又嫩又滑的口感真係流晒口水🤤✨ 吉列西班牙豬扒 $72👍🏻👍🏻👍🏻熱辣辣,卜卜脆,不過可能size太大舊嘅關係,食落有啲韌✨ 追加讚岐烏冬 $28👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻係日本稻庭烏冬,可以撈埋生雞蛋汁食😋✨ 追加日本粉絲 $32👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻粉絲吸收晒壽喜燒嘅湯汁精華,味道超濃郁🤤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

✨ 日本A5黑毛和牛(佐賀西冷) $368
👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 吉列西班牙豬扒 $72
👍🏻👍🏻👍🏻
熱辣辣,卜卜脆,不過可能size太大舊嘅關係,食落有啲韌

✨ 追加讚岐烏冬 $28
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
係日本稻庭烏冬,可以撈埋生雞蛋汁食😋

✨ 追加日本粉絲 $32
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
粉絲吸收晒壽喜燒嘅湯汁精華,味道超濃郁🤤

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
壽喜燒套餐 ($368)- 日本A5黑毛和牛- 野菜拼盤- 附送生食雞蛋黑毛和牛好香好正,有6大片左右。一食落口,牛肉既柔嫩、豐富的脂肪分佈都令到我心花怒放~好食!店員會幫手用牛油開爐,再煎香洋蔥大蔥,落燒汁。店員仲幫我地燒第一塊,超好心。之後自己落牛都好順利。野菜拼盤有娃娃菜、金針菇、 冬菇 、粉絲、豆腐,可以食完壽喜燒再落清湯。日本磯煮鮑魚-2本 ($98)必叫必叫! 磯煮超好食好彈牙 用濃醬料-日式醬油同和昆布慢火炆煮,所以鮑魚會帶有淡淡的甜味。當前菜特別黎講特別開胃。稻庭烏冬($28)怕唔飽可以好似我咁加!!
壽喜燒套餐 ($368)
- 日本A5黑毛和牛
- 野菜拼盤
- 附送生食雞蛋

日本磯煮鮑魚-2本 ($98)

稻庭烏冬($28)
怕唔飽可以好似我咁加!!
2024-08-24 194 views
平時好鍾意食壽喜燒😍原來太子都有一間壽喜燒專門店🤓今次就去試吓😚壽喜燒套餐 1人份「肉香の追求」和牛封門柳+ 野菜拼盤🥩餐廳配有一樽壽喜燒汁同一樽清湯職員會幫你燒一燒洋蔥先🧅洋蔥嘅香味撲鼻而尼✨之後就到你自己發揮可以根據自己口味調和醬汁牛柳肉質鬆軟🥩配上日本蛋漿好順滑易入口🥚蔬菜有菇類、菜、南瓜等等🥦稍為煎香再配上壽喜燒醬真係好正總結: 食材都幾好一人份量啱啱好職員又會幫手煮第一塊牛整體體驗都唔錯
平時好鍾意食壽喜燒😍

之後就到你自己發揮
可以根據自己口味調和醬汁

牛柳肉質鬆軟🥩
配上日本蛋漿好順滑易入口🥚
蔬菜有菇類、菜、南瓜等等🥦
稍為煎香再配上壽喜燒醬真係好正

總結:
食材都幾好
一人份量啱啱好
職員又會幫手煮第一塊牛
整體體驗都唔錯
一直都好想試吓食壽喜燒🍲但大家都知香港壽喜燒一直都偏貴🫣而我男朋友上網睇到呢間八不價錢都幾合理一人餐價錢大約$288-$560而二人餐價錢大約$630-$1088我哋選擇咗極品•八不壽喜燒二人牛盛 $788入邊包括* 日本A5佐賀牛130g* 頂級黑安格斯小排100g* SRF封門柳100g* 野菜盤 一份* 日本蛋 兩隻* 清酒300ml 一支店員首先會幫我哋將牛脂肪煎香放入洋蔥大蔥然後落壽喜燒汁就到我哋自己落牛食喇😋😋一次過試到三款牛 最鍾意就係食A5佐賀牛入口即溶超正!安格斯牛小排就肉味香濃封門柳就肉質比較嫩滑一次過滿足唔同需要最後食晒啲牛放埋啲菜入去煮朔晒啲汁超正呀🤤🤤🤤套餐仲包括一支清酒或者果酒 啱晒我哋呢啲酒鬼🍶🫣
一直都好想試吓食壽喜燒🍲

* 清酒300ml 一支

店員首先會幫我哋將牛脂肪煎香放入洋蔥大蔥
然後落壽喜燒汁就到我哋自己落牛食喇😋😋
一次過試到三款牛

最鍾意就係食A5佐賀牛入口即溶超正!
日本A5佐賀牛

啱晒我哋呢啲酒鬼🍶🫣

日本A5佐賀牛
*頂級黑安格斯小排 & SRF封門柳
2024-08-18 213 views
太子八不.味道:8/10🌟抵食:8/10🌟環境:8/10🌟.第二次到訪呢間超抵食和牛,次次都忍唔住要po😍今次點咗A5佐賀牛一人set🐮份量超足,有十幾塊牛肉😆和牛一如既往,睇相都見到有幾靚!入口即溶,好香口❤️壽喜燒汁同湯嘅調味非常好,唔會太鹹,同和牛好夾😋蔬菜拼盤入面,最好味係豆腐同洋蔥🧅非常吸湯😆小編另外加配咗兩份烏冬,總數唔使$500就夠兩個人食和牛,超級抵!大食d嘅朋友可以另外加配唔同牛肉,都有唔少選擇😀.#香港 #食評 #foodie #食好西 #香港好去處 #拍拖好去處 #香港美食 #打卡 #和牛 #太子 #旺角 #太子美食 #旺角美食 #太子好去處 #旺角好去處
太子
八不
味道:8/10🌟
抵食:8/10🌟
環境:8/10🌟

2024-08-17 181 views
之前個friend介紹呢到~話係食高質牛嘅好地方~今日經過都於試下~🔹日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)🔹 120g牛比我想像中多~佐賀牛果然名不虛傳!入口即溶~啲肉又軟又香~加埋壽喜燒嘅甜(唔算好甜,我鍾意)好回味~🔹野菜拼盤/日本雞蛋🔹個餐仲包呢兩樣~拼盤新鮮,擺盤靚~蛋係勁香蛋味~另個叫多隻真係無錯!🔹野菜天婦羅🔹南瓜勁甜,又軟軟地~冬菇勁多汁~兩樣都係名乎其實嘅外脆內軟~🔹稻庭烏冬🔹個餐另外有支高湯~食完壽喜燒用黎打邊爐~加哂啲野菜同烏冬落去~滿足到不得了~
[太子 - 高質壽喜燒]

之前個friend介紹呢到~
話係食高質牛嘅好地方~
今日經過都於試下~

🔹日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)🔹
120g牛比我想像中多~
佐賀牛果然名不虛傳!
入口即溶~
啲肉又軟又香~
加埋壽喜燒嘅甜
(唔算好甜,我鍾意)
好回味~

🔹野菜拼盤/日本雞蛋🔹
個餐仲包呢兩樣~
拼盤新鮮,擺盤靚~
蛋係勁香蛋味~
另個叫多隻真係無錯!

🔹野菜天婦羅🔹
南瓜勁甜,又軟軟地~
冬菇勁多汁~
兩樣都係名乎其實嘅外脆內軟~

🔹稻庭烏冬🔹
個餐另外有支高湯~
食完壽喜燒用黎打邊爐~
加哂啲野菜同烏冬落去~
滿足到不得了~

2024-08-16 189 views
門口招牌都好靚 座位闊落 環境靚 好多細節位 除了擺設 有很多畫 店舖抽風唔錯,食完個人唔會好臭 注意系 入門口小心地下有一級.✨✨壽喜燒套餐 (有 野菜拼盤 日本雞蛋) $288✨和牛封門柳 呢個部位會細塊 同易斷開 但點着醬汁食 都不失風味✨A5黑毛和牛 追加價 $268 肥瘦分布好平均 如果係大大塊就更加正.✨燒肉後 加水 煮蔬菜 甜甜的好味 呢個價錢係實體店食,算不錯適合想過下癮 同朋友慢慢坐既餐廳

門口招牌都好靚
座位闊落 環境靚 好多細節位 除了擺設 有很多畫
店舖抽風唔錯,食完個人唔會好臭
注意系 入門口小心地下有一級
✨✨壽喜燒套餐 (有 野菜拼盤 日本雞蛋) $288
✨和牛封門柳
呢個部位會細塊 同易斷開
但點着醬汁食 都不失風味
✨A5黑毛和牛 追加價 $268
肥瘦分布好平均 如果係大大塊就更加正
✨燒肉後 加水 煮蔬菜 甜甜的好味
呢個價錢係實體店食,算不錯
適合想過下癮 同朋友慢慢坐既餐廳
2024-08-12
$278 (Lunch)
  • 野菜拼盤
呢日係太子見到呢間壽喜燒, 裝潢好日本風, 吸引左我入去🤩💫美國和牛封門柳 壽喜燒併野菜只睇外相, 感覺食材十分高級!我就好享受自己煮既感覺, 味道可以因應自己喜好調教😍先用豬油燒㷫左個鍋, 先放京蔥洋蔥, 緊接就可以倒壽喜燒汁燒靚牛, 咁樣味道可以濃郁啲, 和牛索哂壽喜燒精華, omg 真係好新鮮, 牛肉肉質超級嫩滑, 入口即溶, 而且牛肉薄切得黎, 份量都足夠兩人食😛店員仲提供生雞蛋俾我地, 食飯蘸牛肉食用, 食哂牛肉 之後就會倒湯, 好似打邊爐咁, 洽菜, 豆腐, 南瓜, 金菇等等, 大大的滿足🤤💫刺身三文魚三文魚好新鮮, 片片都厚切好肥美😍💫京都脆炸雞好欣賞呢舊雞, 外層炸得好脆, 裡面雞肉好滑嫩😝🥤麥茶 🥤蘋果汁 - 夠凍又解渴解膩
呢日係太子見到呢間壽喜燒, 裝潢好日本風, 吸引左我入去🤩

💫美國和牛封門柳 壽喜燒併野菜

💫刺身三文魚
三文魚好新鮮, 片片都厚切好肥美😍

💫京都脆炸雞
好欣賞呢舊雞, 外層炸得好脆, 裡面雞肉好滑嫩😝

🥤麥茶 🥤蘋果汁 - 夠凍又解渴解膩

2024-08-13 163 views
平時成日都食到關東風嘅壽喜燒,今次終於喺香港都食到關西風、比較乾身嘅壽喜燒食法💖。今次喺壽喜燒套餐裏面揀咗封門柳,肉質比較瘦身,因為封門柳油脂唔多,不過肉味比較濃郁🫶🏻。而且仲額外追加咗黑安格斯牛小排。呢款切成一片片嘅牛小排,油脂感更加多,食落夾壽喜燒甜香濃郁嘅醬汁✨。喺套餐裏邊可以選擇唔要蔬菜拼盤,換購呢款黑安格斯牛小排。最推薦呢度嘅烏冬,尤其是係呢款用炆煮形式嘅關西壽喜燒風格,配埋烏冬味道真係超濃郁,而且仲有生雞蛋可以撈埋食🫶🏻。💰壽喜燒套餐($438)- 1人份「肉香の追求」和牛封門柳- 野菜拼盤「轉」365日長穀飼•黑安格斯小排100g💰稻庭烏冬(+$28)💰日本Sangaria烏龍茶($30)

💰壽喜燒套餐($438)
- 1人份「肉香の追求」和牛封門柳
- 野菜拼盤「轉」365日長穀飼•黑安格斯小排100g
💰稻庭烏冬(+$28)
💰日本Sangaria烏龍茶($30)
2024-08-10 176 views
太子呢頭比較多地踎嘅茶餐廳或者文青Cafe,估唔到竟然有間環境舒適,氣氛愜意的小店!店員會首先幫我哋開爐,落咗壽喜燒汁同埋少少清湯落個鍋度。然後好細心咁樣去解釋壽喜燒汁同清湯嘅份量,以便之後我地自己再調校味道。和牛封門柳 壽喜燒套餐 (包野菜拼盤同日本雞蛋) $288 壽喜燒汁,唔會太鹹同太濃,啱啱好。封門柳油脂均勻,入口即溶,撈埋生雞蛋汁食,大快朵頤!野菜拼盤好足料,有南瓜片、小白菜、黃芽白、冬菇、豆腐同水晶麵,尤其大推黃芽白同豆腐,吸收咗燒完後嘅牛汁同壽喜燒汁,非常滋味。追加頂級365日全穀飼黒安格斯牛小排 $188小牛扒嘅肉味重,厚身,好好食!追加烏冬 $28食得出係日本稻庭烏冬,份量亦都充足!📍八不太子大南街52號地舖

和牛封門柳 壽喜燒套餐 (包野菜拼盤同日本雞蛋) $288

追加頂級365日全穀飼黒安格斯牛小排 $188
小牛扒嘅肉味重,厚身,好好食!

追加烏冬 $28
食得出係日本稻庭烏冬,份量亦都充足!

📍八不
太子大南街52號地舖
2024-08-05
$250 (Lunch)
  • 和牛封門柳 壽喜燒
  • 黒安格斯牛小排
2024-08-08 199 views
🌟好耐都冇食壽喜燒喇,心血來潮就搵到一間位於太子既壽喜燒舖頭試試入到去俾佢裝修嚇親,簡直同出面兩個世界,裝修幾特別幾有日本feel,唔同人地講真係以為我去左旅行🧳人氣滿滿二人餐👯‍♀️$630呢個餐有黑安格斯牛小排同M9全血和牛,睇落d牛色水幾好,牛油脂比較均勻🥩,本人鍾意食牛小排多d🥳,佢除左每枱有壽喜燒汁,仲有一樽清湯,非常窩心😍,任君選擇,我就通常用清湯黎整個野菜盤,清清甜甜👍🏻👍🏻👍🏻食到我想大嗌好好味呀!二人餐仲包吉列千層豬一份同清酒白鹿或自選果酒2支,成個套餐真係好豐富呀☺️☺️三文魚刺身🍣$78突然間又想食刺身,就叫左三文魚試下,食落都幾新鮮幾肥美,估唔到除左壽喜燒,刺身都幾好食🤤🏠環境:9/10🌟味道:9/10💰性價比:8/10🙇🏻‍♂️服務:8/10📍八不·壽喜燒 (太子)太子大南街52號地舖

人氣滿滿二人餐👯‍♀️$630

三文魚刺身🍣$78

🏠環境:9/10
🌟味道:9/10
💰性價比:8/10
🙇🏻‍♂️服務:8/10

📍八不·壽喜燒 (太子)
太子大南街52號地舖

• 吉列千層豚
  • 美國安格斯板腱壽喜鍋
2024-08-07 200 views
老老豆豆, 八不呢間餐廳我哋一直都有食開,每次出品嘅質素都好穩定,勝在平靚正❤️ 今次我哋試吓佢哋個主打套餐 - 壽喜燒😋極品•八不壽喜燒二人牛盛 $788呢度嘅壽喜燒係關西風,主打一個字:香!店員先用牛脂開鍋,再落京蔥燒香,然後跟據自己口味落壽喜燒汁去調味,講講呢度個壽喜燒汁先,唔係屬於死甜好甜好甜嗰隻嚟,個甜度都幾適中我哋揀咗呢個套餐,係因為啱哂貪心嘅我哋,可以一次過試晒3款牛🤩日本A5佐賀和牛油花豐富,入口即溶,油脂滿滿,跟住試埋黑安格斯牛小排,呢款油花都好靚,佢牛味夠哂出,仲有適中嘅油脂香,最後就食埋個SPF封門柳,佢係最爽口,牛味最濃,係幾新嘅體驗嚟🤣 最尾個野菜拼盤都好豐富,而且都好新鮮🤤吉列車海老 $78一共兩隻車海老,巨無霸級別,呢個炸法真係好正,食落口熱辣辣,卜卜脆,仲可以連蝦頭蝦尾食,真係一流😍 而炸漿偏薄身,肉質紮實,蝦味又夠濃,無得輸啊真係‼️日本木村靜岡麝香哈蜜瓜汽水日本木村靜岡柑橘汽水今次嘅質素一樣咁穩定,食物即叫即做,確保到枱時都係熱辣辣脆卜卜👍🏻 而且價錢都相當貼地親民,所以佢一直都係我哋太子食堂之一😚

極品•八不壽喜燒二人牛盛 $788

吉列車海老 $78

日本木村靜岡麝香哈蜜瓜汽水
日本木村靜岡柑橘汽水

2024-07-21
Type of Meal
Lunch
2024-08-06 211 views
八不.壽喜燒 - 和牛封門柳同野菜盡情嘗今日經過太子,見到門口有間非常日系裝修嘅壽喜燒餐廳。好掛住日本壽喜燒,所以入去試吓呢一間八不·壽喜燒!意外地發現一間好好食嘅壽喜燒餐廳🤤🤤和牛封門柳套餐($288)和牛肉質非常優質,咬落絕對軟滑鮮甜,仲帶點香氣。一開始餐廳會幫你燒香蔥,然後教你點樣落壽喜燒汁,之後就可以自己落手享受壽喜燒嘅樂趣。和牛封門柳肉質有咬口,脂肪比例一絕,食落口亦都唔會太膩!讚!野菜拼盤就有唔同口味同質感嘅蔬菜,例如番茄、娃娃菜等,清新爽口。 套餐嘅份量都剛剛好,唔會食到好飽。服務員態度也非常親切友善。有機會一定要嚟試下佢哋嘅特色菜式。#太子 #太子美食 #hkfoodie #hkug #foodie #香港美食
八不.壽喜燒 - 和牛封門柳同野菜盡情嘗

和牛封門柳套餐($288)

套餐嘅份量都剛剛好,唔會食到好飽。

2024-08-06 161 views
之前已經聽朋友推介過呢間今日趁住同太太慶祝周年專登黎試下真心滿意,細節到位!!!我地點選左店員推介嘅 ‘’雪室和牛2人餐‘’食物黎到個下的確有點被驚豔到,同老婆同時拎起手機打咭,哈哈。見我地影完相 店員小妹妹幫我地開爐,當時因為太太一句玩笑,話我地未黎食過可唔可以教下點煮?店員小妹妹非常熱情話可以幫我地煎下先,邊煮邊同我地介紹唔同肉類同煮不斷強調要‘’收汁先好食!!‘’最後足足企嚮度幫我地煮左半個鐘,有講有笑非常有禮貌,非常感謝呢位小妹妹,呢個店員真心值得讚一個!食物就唔多形容喇,直接上圖。雪室和牛
之前已經聽朋友推介過呢間

今日趁住同太太慶祝周年專登黎試下
真心滿意,細節到位!!!
我地點選左店員推介嘅 ‘’雪室和牛2人餐‘’
食物黎到個下的確有點被驚豔到,同老婆同
時拎起手機打咭,哈哈。

食物就唔多形容喇,直接上圖

雪室和牛

Celebration
Anniversary
2024-08-05 210 views
🔸A5黑毛和牛(佐賀西冷)    $368呢嗰係經典日本料理一人份量【壽喜燒】,餐廳已經將啲頂级和牛肉切成一片片長方形肉片,職員會幫客人用 嚿肥牛肉同埋大蔥一齊開鑊, 和牛嘅肉質係好靚嘅,肥瘦相間,牛脂豐滿牛味濃郁,放入鍋裏面倒上壽喜燒汁,灸十幾秒就可以上枱,蘸上無菌日本生雞蛋,混和一齊入口,口感嫩滑就係美妙嘅和牛味😚燒完十幾塊 佐賀和牛就會將一大堆菜蔬落鍋煮成鍋物,實行一鍋兩吃👍   有大冬菇、洋蔥、豆腐、秀珍菇、白菜仔同粉絲,由於落咗壽喜燒汁一齊滾,菜蔬咸香味道重。味道:8/10性價比:7/10🔸蒲燒海鰻     $88肥嘟嘟大大舊嘅鰻魚肉有3片,係即叫即做,燒得好香,海鰻本身嘅鰻魚味比較重,而且經過醬燒,甜香味特別濃鬱,鰻魚肉口感爽脆,正!味道:7/10性價比:7/10▪️🔹環境: 居酒屋就喺 大南街街頭,舖位唔算大,裏面係和風裝修,有好多日本裝飾品同埋壁畫,超有日本feel🤪
🔸A5黑毛和牛(佐賀西冷)    $368

性價比:7/10
▪️

2024-07-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$230 (Lunch)