Restaurant: Bacaba
Info:

< 📍將軍澳 - BACABA Rastaurant & Bar >餐廳以歐陸式設計,主要供應意粉、繪飯、薄餅、牛扒等-▫️Spaghetti Carbonara $𝟙𝟞𝟘 ▫️Wild Mushroom Risotto $𝟙𝟜𝟘▫️Margarita(L) $𝟙𝟝𝟘-蘑菇燴飯夠晒足料,增加口感卡邦尼意粉就中規中矩薄餅夠晒大份,可以夠三至四個人食-有帶寵物嘅客人可以坐喺室外位置,方便放完狗想搵個地方食吓嘢-👤: $𝟙𝟘𝟘-$𝟚𝟘𝟘
餐廳以歐陸式設計,主要供應意粉、繪飯、薄餅、牛扒等
▫️Spaghetti Carbonara $𝟙𝟞𝟘
▫️Wild Mushroom Risotto $𝟙𝟜𝟘
▫️Margarita(L) $𝟙𝟝𝟘
蘑菇燴飯夠晒足料,增加口感
卡邦尼意粉就中規中矩
薄餅夠晒大份,可以夠三至四個人食
有帶寵物嘅客人可以坐喺室外位置,方便放完狗想搵個地方食吓嘢
👤: $𝟙𝟘𝟘-$𝟚𝟘𝟘
2024-09-04 668 views
這家餐廳位於將軍澳海旁,裡面的裝潢充滿了拉丁美洲的熱情氣息,牆上掛著絢麗多彩的畫作,營造出輕鬆愜意的用餐氛圍。餐牌的選擇很多,除了西餐,還有炒飯,我點了幾款主食。⭐️大蝦燴飯這道菜非常美味,米飯夠濕潤,米飯軟硬適中,加上蒜蓉粒,配上兩隻大蝦,每一啖都能品嘗到海鮮的鮮甜。⭐️招牌披薩餅底厚度適中,搭配各種食材,包括香腸、洋蔥、火腿、菠蘿和青椒等,也有拉絲效果,不錯。⭐️墨西哥鐵板烤肉鐵板烤牛肉,牛肉已經烤好並切好,入口有嚼勁,可以配搭不同的醬料,例如乳酪、番茄辣醬等,再加上墨西哥薄皮,就更有風味了。

餐牌的選擇很多,除了西餐,還有炒飯,我點了幾款主食。

⭐️大蝦燴飯

⭐️招牌披薩

⭐️墨西哥鐵板烤肉

Type of Meal
Dinner
2024-09-03 534 views
今次來到將軍澳新發展區,沿海濱長廊的這間餐廳,餐廳有室內和室外區域,室外歡迎攜帶寵物一起進餐。雖然是下午時間,因為餐廳有提供座地冷氣,加上陣陣的海風吹送,竟然一點也不覺得熱。室外可以望住海景反而增加情趣。泰式柚子沙律$120這道沙律是清新開胃的選擇,主角是新鮮的柚子,搭配了香脆的花生、還有蝦仁作伴,酸酸甜甜的口感充滿層次感,非常適合作為前菜,開啟用餐的好心情。羊肉卷餅$120羊肉卷餅利用薄餅作為外皮,內餡則是嫩滑多汁的羊肉、鮮嫩的生菜和青瓜,再搭配的自選的三種醬料增添了風味。 和牛面頰闊條麵$180首先和牛面頰煮得相當入味,肉質軟嫩,幾乎可以用筷子輕易使可撕開,老人吃都完全無難度,搭配的闊條麵吸收了濃郁的湯汁,讓每一口都充滿了肉香與醬汁的味道。面條的口感彈牙,與和牛的豐富口感形成了完美的搭配。Coconut $55夏天最天然的飲品不外乎是新鮮椰子,清爽的椰子水讓人倍感解渴。還讓人感受到熱帶風情,簡直是夏日必備的消暑飲品。如果不帶寵物可以坐室內,透過落地玻璃窗,可以把窗外景色全部納入眼簾。美食配美景,不亦樂乎。

泰式柚子沙律$120

羊肉卷餅$120

和牛面頰闊條麵$180

Coconut $55

2024-08-30 438 views
最近跟朋友聚會。選擇了一間將軍澳海景餐廳。因為近海,無論晚上或是早上感覺一樣chill~感覺放鬆。餐廳室內和室外座位,帶寵物就可以坐外面。✪ 慢烤五花腩 ✪ 五花腩經過慢烤處理,肉質鮮嫩多汁,外脆內軟,配上獨特的香料和醃製,每一口都是美味的享受。伴碟的薯蓉口感綿密奶滑。✪ 忌廉汁三文魚闊條麵 ✪ 鮮嫩多汁的三文魚搭配濃郁的忌廉汁和彈牙的闊條麵。份量很多,非常滿足~!【 Bacaba 】將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下9號舖

✪ 慢烤五花腩 ✪

✪ 忌廉汁三文魚闊條麵 ✪

【 Bacaba 】
將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下9號舖

2024-08-30 428 views
難得今日天朗氣清,帶左媽咪去將軍澳海邊chill 下,之前帶過佢去一次念念不忘今次坐海邊餐廳食個lunch 之前路過BaCABA 已經好想食,環境同價錢都ok ,氣氛好chill 食物點左1.白酒煮青口$145嘩,好大份,意料之外,勁香酒香蒜蓉味仲有4塊蒜蓉包,又香又軟2.柚子沙律$120柚子酸酸甜甜,又飽滿,仲有好多nuts 增加口感3. 雞肉卷餅$115可以選三款醬料,我揀左大蒜蛋黄醬 ,千島醬,鷹嘴豆泥醬媽咪第一次食,食得好開心4.Corona$65坐海邊飲啤酒真係好爽原來有優惠,$288/bucket 不過我連一枝都飲吾晒
今次坐海邊餐廳食個lunch

食物點左
1.白酒煮青口$145
嘩,好大份,意料之外,勁香酒香蒜蓉味
仲有4塊蒜蓉包,又香又軟

2.柚子沙律$120
柚子酸酸甜甜,又飽滿,仲有好多nuts 增加口感

3. 雞肉卷餅$115
可以選三款醬料,我揀左
大蒜蛋黄醬 ,千島醬,鷹嘴豆泥醬
媽咪第一次食,食得好開心

4.Corona$65
坐海邊飲啤酒真係好爽
原來有優惠,$288/bucket
不過我連一枝都飲吾晒
2024-08-26 366 views
喺將軍澳海皮附近,搵到間環境幾靚嘅餐廳bacaba. 餐廳有分室內同室外。不過今日好熱呀,所以坐室內涼冷氣好啲。烤雞肉配薯條($135):比較濃味嘅一個菜式。薯條熱辣辣好好食,雞肉醃得好夠味白酒蒜蓉煮青口($145):跟青口配四片蒜蓉包,蒜蓉包鬆脆。啲青口加咗白酒,蒜蓉同啲辣椒落去一齊煮,好惹味。酥炸魷魚圈($130):份量都幾大。外層炸得酥脆,魷魚圈易咬開Lemon squash ($48): 夏日炎炎,飲番酸酸maymay 嘅凍飲就啱喇

2024-08-26 327 views
「Bacaba」 🍽️ 位於澳南,環境幽雅舒適,可以放鬆身心,一邊享受美食,一邊欣賞窗外嘅迷人海景景致。南瓜湯 🍵 濃郁香甜,十分養胃,係一個好開胃嘅菜式。綠色沙律配粟米 🥗 就特別清新開胃,非常健康又營養嘅選擇。新西蘭牛腰肉配西蘭花烤薯仔 🍖 牛肉煎得十分嫩滑,配搭香脆可口嘅烤薯仔,真係好滿足豬肋骨配薯條 🍔 亦都相當出色,肉質鮮嫩多汁,薯條金黃酥脆。烤羊Kebab 🥙 羊肉煮得恰到好處,外層微微焦香,肉質鮮嫩多汁,連同配料一齊食,絕對令人回味「Bacaba」 真係唔錯👍🏻 絕對值得一試😋

南瓜湯 🍵 濃郁香甜,十分養胃,係一個好開胃嘅菜式。

綠色沙律配粟米 🥗 就特別清新開胃,非常健康又營養嘅選擇。

「Bacaba」 真係唔錯👍🏻 絕對值得一試😋
2024-08-26 350 views
位於將軍澳海濱的Bacaba 餐廳,擁有優美的海景,環境後寫意。同友人點了三樣菜。大蝦牛油果沙律新鮮大蝦與滑順的牛油果交織,配以清脆的生菜葉,呈現出色彩誘人的視覺效果。沙律中的柑橘醬汁為整道菜增添了清爽的酸甜滋味,突出了食材的原味。主餐方面,點了烤雞肉卷。可自選烤汁、蒜蓉胡椒汁或芝麻醬作為調味。烤雞肉香嫩多汁,搭配上豐富的配料,讓人回味無窮。尤其是蒜蓉胡椒汁,為雞肉帶來了恰到好處的麻辣鮮香,別有一番風味。最後,我們品嚐了番茄辣醬長通粉。通粉醬料濃郁而不膩, 微辣,為這頓土耳其大餐劃上了圓滿的句號。總而言之,Bacaba 餐廳成功地將土耳其傳統美食融入了現代口味,為這個海濱注入了異國情調,特別推介烤卷。

大蝦牛油果沙律

住將軍澳嘅我平時都會去海濱食飯,今次同大家介紹一間多國風味餐廳。呢間餐廳主打唔同國家嘅特色美食,無論你鐘意泰國菜、西式、土耳其什至中菜,呢度都可以滿足到你。———————————————🌟泰式柚子沙律 $120呢個泰式柚子沙律份量十足,尤其係柚子肉真係好多,配埋新鮮彈牙嘅蝦,成個沙律既清新又有豐富口感。加上酸酸甜甜嘅泰式醬汁,非常開胃。另外面頭仲加有花生,令到口感更豐富。🌟和牛面頰寬條麵 $180呢個和牛面頰寬條麵真係無得輸,牛肉超級腍身,牛味濃郁,一食落去已經感受到嗰陣濃厚嘅肉香,完全滿足肉食者嘅味蕾。寬條麵煙韌有嚼勁,吸晒牛肉嘅汁同香味,每一啖都係享受。🌟羊肉卷餅 $120呢個土耳其Kebab都非常之有風味,可以自選三款醬料,我就揀咗鮮薄荷醬、千島醬同火熱辣椒醬。三款醬一齊食,味道真係完美融合,尤其係辣椒醬,辣得嚟唔過火,仲帶出羊肉嘅香味,真心推介!另外不得不說佢好好食嘅地方係佢塊皮,烤得啱啱好非常之香,同時調味都好特別,會帶少少甜味,食落感覺非常香甜。🌟Cookies cream奶昔 $68奶昔味道濃郁,曲奇加上奶香,真係甜到入心。🔸整體食評🔸Bacaba嘅多國風味真係做得出色,

———————————————
🌟泰式柚子沙律 $120

🌟和牛面頰寬條麵 $180

🌟羊肉卷餅 $120

🌟Cookies cream奶昔 $68
奶昔味道濃郁,曲奇加上奶香,真係甜到入心。

🔸整體食評🔸
Bacaba嘅多國風味真係做得出色,無論係泰式、和牛定地中海口味,每一樣都令人滿意。我仲見到佢餐牌仲有中式炒飯,真係有超多款菜式,大家如果同唔同國家文化嘅朋友聚會都可以選擇呢間餐廳啊!
🍗墨西哥鐵板雞肉配粟米餅卷最推薦!成個鐵板上熱辣辣,雞肉煎得啱啱好,外皮香脆,內裡嫩滑,醃得好香。🍕意式辣肉腸批薩 佢可以揀薄批同厚批,我揀咗薄嘅,批底夠脆。辣肉腸嘅鹹香味同芝士融合得好好,仲要邊邊上面都佈滿芝士。🍝卡邦尼意粉忌廉汁好滑,唔會過份厚重,帶出咗煙肉嘅鹹香。🍫Chocolate milkshake 朱古力味都算濃,非常順滑,好重忌廉味。如果好想飲嘅話都可以嗌返過嚟飲嘅,因為佢嗰度都有水提供。

🍗墨西哥鐵板雞肉配粟米餅卷

🍕意式辣肉腸批薩

🍝卡邦尼意粉
忌廉汁好滑,唔會過份厚重,帶出咗煙肉嘅鹹香。

🍫Chocolate milkshake

2024-08-19 196 views
話說剛剛sunday 下晝得閑, 人超我又超, 超到尼間, 門口menu睇過, 就試試啦我地2條友 叫了青口+炸魚薯條另叫杯hoegaarden draught先上draught, 賣相混濁的?!飲一啖...無啤酒味, 酸的?!老婆試下, 都是這怪味...心諗, 第一次黎 draught都領野轉頭叫staff 換掉, 佢話無晒, 轉了1664,再來是正常的1664了,鬆口氣青口上到, 賣相香味不錯, 但質地是鞋的,我地食過幾間青口, 所以一食就知炸魚薯條, 賣相相當不錯, 份量充滿成隻碟,青豆炒過是一讚, 但主角魚是茶記滑滑的魚柳質數, 惟有靠沙律醬先ko到整體環境舒服, 牆上2幅畫好靚, 坐下真係幾超,食物質數麻麻, 可能今次食唔到佢d拿手野喎見到隔離個 rib 好似好正希望有下次

我地2條友 叫了青口+炸魚薯條
另叫杯hoegaarden draught

先上draught, 賣相混濁的?!
飲一啖...無啤酒味, 酸的?!
老婆試下, 都是這怪味...
心諗, 第一次黎 draught都領野

轉頭叫staff 換掉, 佢話無晒, 轉了1664,
再來是正常的1664了,鬆口氣

青口上到, 賣相香味不錯, 但質地是鞋的,
我地食過幾間青口, 所以一食就知

炸魚薯條, 賣相相當不錯, 份量充滿成隻碟,

整體環境舒服, 牆上2幅畫好靚, 坐下真係幾超,
食物質數麻麻, 可能今次食唔到佢d拿手野喎

見到隔離個 rib 好似好正

希望有下次

2024-08-18 141 views
⭐️卡邦尼意粉:呢個卡邦尼意粉實在好味。意粉煮得岩岩好唔會太硬又唔會太淋,醬汁濃郁,仲有煙肉同埋蘑菇都煮得岩岩好,而奶味又十足。⭐️墨西哥鐵板烤雞像:呢個墨西哥鐵板烤雞肉真係好有風味。雞肉燒得啱啱好,夠哂香,用黎包埋粟米餅卷夠哂特別。⭐️意式辣肉腸批薩:呢款意式辣肉腸批薩真係唔錯。成塊都脆脆嘅,辣肉腸嘅味道夠重,成體驗都好滿足。⭐️朱古力奶昔:呢杯朱古力奶昔真係太正啦!味道濃郁,朱古力味十足,整體口感滑溜溜。

2024-08-17 177 views
趁假期約舊朋友食嗰lunch,去咗將軍澳海濱長廊搵食,揀咗間舒適嘅餐廳。分室外室內,大熱天時必定坐室內,地方寬敞,牆上嘅油畫好搶眼。選擇多,有土耳其烤肉、前菜、沙律、意麵、意式燴飯、主菜、牛排、三文治、批薩、甜品等。羊肉卷餅 ($120)可配三款醬,揀咗微辣辣椒醬、鮮薄荷醬及鷹嘴豆泥醬,味道配搭美味!大大卷,用料好足!柔韌微脆嘅餅皮捲着腍嫩嘅羊肉,還有清爽嘅生菜、蕃茄、青瓜、紫洋蔥等,一啖咬落去好豐富。羊肉有少少羊羶,配上鮮薄荷醬,最佳拍檔!三文魚沙律($170)滿滿一大盤,色彩豐富。三文魚好厚身,用水煮方式烹調,食到三文魚鮮味。沙律用料多變,有雜沙律菜外,仲有西蘭花、紫洋蔥、青瓜、車厘茄、甘荀絲、三色藜麥等,清新爽脆。揀咗薄底提卡咖喱雞肉批薩($145/medium),再加兩款蔬菜(+$20)更加豐富。批底香脆可口;雞肉香辣惹味,加埋鹹香嘅芝士和清爽嘅青椒和紫洋蔥,配搭最岩。
薄底提卡咖喱雞肉批薩
薄底提卡咖喱雞肉批薩
2024-08-08
$252 (Lunch)
2024-08-15 184 views
跟好友共聚,選擇了面對靚景的#Bacaba 食印度菜,餐廳環境優雅,望住靚景進食,胃口都大開。牛扒沙律,牛扒微熱中間有點粉紅色,咬落軟淋牛味香濃,沙律食材豐富選用新鮮沙律菜外,還有芝士、西蘭花、小黃瓜、藜麥、紅葱頭,清新的車厘茄,醬汁酸爽口感令人開胃,美味大碟又健康。羊肉咖喱配印度香米,羊肉煮得入味夠淋,咖哩濃郁中等辣度,除了印度飯,還配搭薄薄烤香的薄餅,包埋一齊食,口感層次分明,美味的配搭。海鮮pizza(厚批),厚薄適中,芝士香軟濃郁,比起連鎖店的更有口感,口味更勝一籌。食飽再到海旁散步吹吹風,又過了一個好捧的假日了☺️。
跟好友共聚,選擇了面對靚景的

包埋一齊食,口感層次分明,美味的配搭。

食飽再到海旁散步吹吹風,又過了一個好捧的假日了☺️。
2024-08-11
Type of Meal
Dinner
2024-08-12 257 views
大響里而家先去遊覽下將藍大橋~順道喺呢邊搵間靚靚嘅海景餐廳嘆吓間餐廳超闊落 我由天光坐到天黑 慢慢傾計hea一下✔️ 墨西哥鐵板烤牛肉 跟flour tortillas配sour cream, salsa & guacamole 睇下啲煙就知起菜嘅時候有幾香 鋪咗啲洋蔥同埋青椒喺底下 吸晒啲牛肉嘅肉汁 牛肉份量好多 用塊餅皮點埋啲牛油果蓉、酸忌廉食,簡直一流 Salsa帶少少辣 食落好開胃✔️Chicken Tikka Pizza🍕 即叫即做 仲可以簡厚底或者薄底點咗厚底 但其實唔會話超級厚 食落嗰邊都好脆口芝士份量好慷慨 雞肉醃得好入味配埋啲墨西哥辣椒食一流不過兩個人 點一個細嘅就好了唔好學我眼闊肚窄 叫咗個大最後又打包✔️coffee milkshake 驚喜嘅位係 師傅落咗焦糖嚟帶出個甜味飲落好Rich好滑~
大響里而家先去遊覽下將藍大橋~
順道喺呢邊搵間靚靚嘅海景餐廳嘆吓

間餐廳超闊落 我由天光坐到天黑 慢慢傾計hea一下

✔️ 墨西哥鐵板烤牛肉
睇下啲煙就知起菜嘅時候有幾香
鋪咗啲洋蔥同埋青椒喺底下
吸晒啲牛肉嘅肉汁 牛肉份量好多
用塊餅皮點埋啲牛油果蓉、酸忌廉食,簡直一流
Salsa帶少少辣 食落好開胃

不過兩個人 點一個細嘅就好了
唔好學我眼闊肚窄 叫咗個大最後又打包

✔️coffee milkshake
驚喜嘅位係 師傅落咗焦糖嚟帶出個甜味
飲落好Rich好滑~