2024-02-17 1698 views
今次去中環試吓由摩洛哥開過嚟嘅Bacha Coffee☕️ 裝修光鮮得嚟又有啲摩洛哥風情🇲🇦叫takeaway coffee有勁多隻味道揀,咁我就嗌咗杯Tolteca Chocolate Coffee。咖啡味道偏淡,有少少朱古力味,不過唔知點解覺得有云尼拿味,味道一般😗店員建議飲一啖咖啡之後再加cream落去,我反而覺得個cream又香又滑,出色過杯咖啡。佢仲會送一枝咖啡糖,支咖啡糖浸落咖啡度慢慢溶,啲甜味會慢慢出嚟,都幾得意😎整體嚟講,個裝修優秀過杯咖啡好多,影幅相幫襯一次都好足夠😉另外入面有好多咖啡賣,不過價錢一啲都唔平,我自己就唔係好捨得買😜推介指數7/10
今次去中環試吓由摩洛哥開過嚟嘅Bacha Coffee☕️
裝修光鮮得嚟又有啲摩洛哥風情🇲🇦

推介指數7/10
Tolteca  Chocolate  Coffee
2024-02-17
TakeAway
$50 (Dinner)
今日有事黎到中環!見時間尚早,就去飲咖啡,食個包先啦!!好多款揀!其實都唔知有咩特色!不過其實都係喺店度既咖啡包黎,所以買之前可以喺店內聞下d sample先😂😂聞左一輪我揀左Birthday Wish!店內有好多款味道既牛角包,上次試過幾款味,最好食係kaya口味!今次再Encore!!落左單唔駛5分鐘就有得拎喇。第一次買黎飲既時候,捧住兜咖啡唔知去邊度飲好,店員叫我地坐附近既lift上平台花園飲!嗰度風景好,不過天氣太凍就唔去得喇。對咖啡冇乜研究,呢個咖啡聞落唔算香,但就冇乜苦澀味,落埋個Cream加糖都幾好飲呢個kaya牛角包真係大推!喺ifc都係賣廿幾蚊。入面仲有kaya醬!!唔會乾爭爭!!大家如果行過,都可以試下好似我地咁,買個咖啡買個包上去平台花園chill下。幾好享受😎😎
今日有事黎到中環!
見時間尚早,就去飲咖啡,食個包先啦!!

聞左一輪我揀左Birthday Wish!

呢個kaya牛角包真係大推!
喺ifc都係賣廿幾蚊。

入面仲有kaya醬!!唔會乾爭爭!!

2024-02-03
  • Kaya Croissant
2023-12-14 1663 views
🔸Bacha Coffee🔸🔆嗯!依間Tea WG姊妹店前排簡直係佔滿左我IG,大家都走哂去打卡。嗯!我又要去!店舖內的裝修非常之華麗,好有個種阿拉伯rich people嘅feel,金碧輝煌。大家應該都係衝住依個裝修打卡,見到一大堆人拎住成set影相 (Oh yea~我都係其中一個港女,同一個pose幫個咖啡影相😂)。行到埋去拎左佢地個menu睇,嘩!真係花多眼亂,有成20幾種唔同咖啡產地比你揀。😂🔆Sweet Mexico Coffee $50今次我就揀左Sweet Mexico Coffee。咖啡全set有個小小嘅紙托盤,伴隨住一小杯嘅忌廉同一技好似Crystal咁嘅蔗糖攪攪棒,所有的。我地先試左就咁咩都唔加的版本先,嗯...都幾淡,無咖啡香醇。雖然平時我都係飲開齋啡,但見佢個cream同攪攪棒咁靚,點都想用下佢地。而加左cream同糖嘅咖啡就更加無咖啡味,但反而變左做飲緊聖誕又暖又甜嘅熱飲嘅feel,你當係飲緊特色聖誕飲品就ok嘅,但就真係唔好諗住個咖啡好香醇啦。🔆Overall儀式感十足呀,成個環境真係for打卡,咖啡一般,有啲雷聲大雨點小。不過,🦁作為一個唔係好飲咖啡嘅人,
🔸Bacha Coffee🔸

🔆Sweet Mexico Coffee $50

🔆Overall儀式感十足呀,成個環境真係for打卡,咖啡一般,有啲雷聲大雨點小。不過,🦁作為一個唔係好飲咖啡嘅人,反而覺得個濃度幾啱佢口味(因為無咩味🤣),加埋個Cream同糖好舒服喎,嗯....口味嘅野真係人人唔同呀。所以今次我地個分有好大分歧呀!

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩+0.5
🦁先生:🤩🤩🤩🤩
📌地址:中環金融街8號國際金融中心商場1樓1063號舖

🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure中環
#Pleasurer

#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkong #hongkongfood #Central #中環 #中環咖啡 #IFC #coffee #richpeople #croissants #fancy #igable #過江龍 #華麗 #打卡 #咖啡 #sweetmexiconcoffee #bachacoffee @bachacoffeehk
2023-11-11
2023-12-11 1331 views
每次經過IFC都會被一間新開嘅咖啡店吸引店舖裝修金光閃閃✨食物飲品嘅包裝又非常有異國風情🕌所以同媽咪經過呢間舖梗係要買個包打卡啦!我地買咗3款牛角包分別係牛油、咖啡朱古力同埋開心果睇住職員逐個用隔油紙包好再用紙袋入好俾我地真係處理得好細緻,令我地更加期待不過亦代表真係好浪費紙張😆不過味道方面,三個包都真係非常普通牛油味即係普通麵包舖嘅原味牛角包🥐就算我地係即刻拆開嚟食,都完全冇溫度普通到完全唔值佢嘅定價至於咖啡朱古力,就只係食到朱古力味味道都十分普通,只可以話比原味好食少少🤏🏻而我最期待嘅開心果味包上面嘅開心果碎喺拆包裝嘅時候已經甩咗大部分亦都係同樣唔熱、好普通、好失望😞真係可以唔使再試🥲🥲🥲
每次經過IFC都會被一間新開嘅咖啡店吸引
店舖裝修金光閃閃✨
食物飲品嘅包裝又非常有異國風情🕌
所以同媽咪經過呢間舖
梗係要買個包打卡啦!

我地買咗3款牛角包
分別係牛油、咖啡朱古力同埋開心果
睇住職員逐個用隔油紙包好
再用紙袋入好俾我地
真係處理得好細緻,令我地更加期待
不過亦代表真係好浪費紙張😆

不過味道方面,三個包都真係非常普通
牛油味即係普通麵包舖嘅原味牛角包🥐
就算我地係即刻拆開嚟食,都完全冇溫度
普通到完全唔值佢嘅定價
至於咖啡朱古力,就只係食到朱古力味
味道都十分普通,只可以話比原味好食少少🤏🏻
而我最期待嘅開心果味
包上面嘅開心果碎喺拆包裝嘅時候已經甩咗大部分
亦都係同樣唔熱、好普通、好失望😞
真係可以唔使再試🥲🥲🥲

2023-12-02 1148 views
路過IFC我見到有間好靚嘅咖啡店,外面仲有好多唔同味道嘅牛角包🥐見佢價錢又唔算太貴,就買咗兩個唔牛角包嚟試下~~(。・ω・。)ノ❤️❤️❤️🧡🧡🧡💛💛💛我哋買咗一個raspberry同埋一個kaya❤️💚莓味嗰個牛角包,雖然唔係好大個,但係入邊有果jam餡再加啲玉桂味,成個包嘅味道都好平衡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)Kaya味好好食!!!入邊嘅kaya醬唔係死甜,有椰子嘅味道~~好食!💚💚

我哋買咗一個raspberry同埋一個kaya❤️💚
2023-11-19 1056 views
☕️☕️☕️這家咖啡店擁有寬敞而舒適的空間,提供了多樣化的咖啡品種,而且陳列著許多精美的咖啡杯和咖啡壺。我品嚐了一杯Mount Kenya咖啡,它散發著獨特的香氣,而味道也非常獨特。這種咖啡帶有清晰的果味,給人留下深刻的印象。店內的裝潢設計展現了南洋風情,讓人感到舒適和放鬆。除了咖啡,他們還提供多種點心和甜品。🥐🥧🧁🍰🥯🥨他們的服務也相當出色。員工態度親切且專業,使整體體驗更加完美。🫘🫘🫘咖啡店的選擇性和獨特性確實是吸引人的地方,對於喜歡探索不同風味的咖啡愛好者來說,這是一個不容錯過的地方。无论是咖啡愛好者還是想要放鬆品味獨特風味的人來說,這裡都是一個不錯的選擇。

這間開設在IFC的咖啡店,差不多是到中環碼頭的必經之路。而且裝潢與一般的咖啡店很不同,很吸引想買一杯咖啡上船慢慢享用。這間咖啡的選擇很多,全部都是以英文命名,若沒有心水,店員會熱心介紹每款咖啡的口味。我們除了點了咖啡還要了一個很精美可愛的開心果味牛角酥,$22/1個。價錢都尚算合理。外賣咖啡一杯要$50,實在有點少貴。但見到整個咖啡的包裝又實在大有驚喜。除了有一杯咖啡外,仲會有鮮忌廉,同一支蔗糖棒。可以自行調配口合。而所有物品,包括承載物品嘅紙托都有燙銀圖案。令整個產品顯得高貴精緻。咖啡不像平時喝到的帶有炭燒味即磨咖啡。這杯咖啡味道偏淡,沒有強烈的焦苦和甘醇,更像坊間的精品咖啡,喝不慣可能會覺得咖啡味道的不足,但精品咖啡一向都是品嚐咖啡豆本身的風味。加了鮮忌廉後令整杯咖啡更滑。感覺上,包裝才是主角,買一次用來打卡已回本。推介指數:5/10評價:包裝吸引途人目光。

牛角酥
開心果味牛角酥
開心果味牛角酥
Sierra Madre

而所有物品,包括承載物品嘅紙托都有燙銀圖案。

令整個產品顯得高貴精緻。

加了鮮忌廉後令整杯咖啡更滑。
感覺上,包裝才是主角,買一次用來打卡已回本。

推介指數:5/10
評價:包裝吸引途人目光。
2023-10-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
近日又來到ifc 睇戲,順道逛逛店鋪。噢!原來來了家新咖啡,咖啡店裝修豪華,感覺如英式茶店,在店內順便走走,周圍都是拍攝美景。由於店內沒有座位,欲拍攝後离開。但眼看咖啡包裝非常华丽,還是買了杯巧克力味咖啡。巧克力咖啡配以店內自制奶油(cream),但以平日美式咖啡的人來说,確實有點兒多了。試著咖啡,感覺味道有点淡,尤如水太多的感覺!後試吃cream,味道不甜不膩,於是放入咖啡中,使咖啡變成凍奶油咖啡。對於本人來說凍奶咖啡可能不太合適,加上咖啡的凍不如真正的冰冷咖啡,這類咖啡不冰不熱,是否能成香港熱氣則難料!
2023-10-24 3144 views
IFC最近新開咗來自摩洛哥百年咖啡品牌Bacha Coffee進軍香港嘅旗艦店,✨金碧輝煌嘅格局好吸引人去打卡📸之前真係未聽過呢個品牌,原來係世界各地都有唔少分店。香港店只有外賣,大部分舖面放滿不同口味咖啡掛耳包,以及一整幅牆嘅咖啡豆「百子櫃」,有超過200種咖啡可以買走🫘Weekday唔算多人,不過買牛角包即叫即翻熱就要等一陣。以外賣嚟講性價比較低,有啲名過其實嘅感覺🥲🥲雖然包裝整得好靚,但盛載pastries嘅紙袋手柄行行下斷咗,成個袋跌落地下救命🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️I love Paris聞落有啲berry果香🫐但係飲落味道較淡,咖啡味唔重,有少少似溝水嘅味道😥每杯咖啡都會配蔗糖棒同cream,打卡係幾好,不過加落咖啡就會變糖水/奶水,同咖啡唔夾🙈Kaya Croissant賣相好靚,七彩繽紛嘅顏色放喺玻璃櫃好吸引。酥皮嘅牛油味好出,可惜咖央味好淡,完全唔可以用香嚟形容,而且size好細,性價比低😅人均消費:$80推介指數(10分為滿分):5分

I love Paris

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):5分
2023-10-20
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$80 (Lunch)
2023-10-23 995 views
Bacha於中環一開業已經人氣極高,始於1910年,歷史悠久,裝修風格華麗,今次專程嚟試一試佢哋嘅咖啡💕.▫️ 𝐌𝐚𝐠𝐝𝐚𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 - 𝐂𝐨𝐥𝐮𝐦𝐛𝐢𝐚 $50咖啡比較淡口清新,適合本身鍾意飲淡咖啡嘅人,值得一讚包裝設計高級用心,配以忌廉可自行加入咖啡,黃糖亦以棒棒糖形式提供, 仲有可重用玻璃吸管,十分精緻🥰.💬由於咖啡比較淡口,喜歡濃味咖啡嘅話就不太適合,但整個體驗同埋包裝都係一個高級享受,推薦👍🏻.Bacha, located in Central, has been extremely popular since its opening. Established in 1910, it has a long history and boasts luxurious decor. This time, I specifically came to try their coffee 💕..▫️ 𝐌𝐚𝐠𝐝𝐚𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 - 𝐂𝐨𝐥𝐮𝐦𝐛𝐢𝐚 $50The coffee is on the lighter side, offering a fresh tast
The coffee is on the lighter side, offering a fresh taste. It's suitable for those who prefer milder coffee. The packaging is exquisite and thoughtful, with the option to add cream to your coffee. They provide brown sugar in the form of a lollipop, and there's also a reusable glass straw, very elegant🥰
💬 If you prefer stronger coffee, this might not be the best choice due to its lighter flavor. However, the overall experience and packaging are of high quality and luxury. Recommend it. 👍🏻
服務態度0,答客問題都唔願答,serve又唔願serve,賣個咖啡覺得自己高人一等,鄙視啲客。買左一杯paris試下,哇難飲到呢,水咁樣,又唔熱,完全金玉其外,祝佢早日閉店大吉!
2023-10-20 663 views
是咁的:見到人頭湧湧,燈光火著,排場十足,唔埋去趁吓熱鬧真係驚蝕底。呢間我估應該唔係開咗好耐嘅咖啡店,用我最鍾意嘅橙色做主調,先入為主,更加吸引我要入去觀摩吓啦。呢個品牌都有番咁上下歷史架,應該係喺摩洛哥馬拉客什起始嘅,其他有佢嘅Coffee Room城市包括新加坡、科威特、卡塔爾、同埋依家香港呢間店。據悉佢哋有二百種Arabica Coffee 阿拉比卡(小果咖啡)嘅選擇,買番屋企試,閒閒地都要試幾年(假設你一個禮拜飲100gram),而Arabica Coffee已經係精品咖啡嘅指標,相信咖啡愛好者應該會有興趣喺呢度尋寶。至於我呢,我就比較硬頸又固步自封,屋企每朝嗰杯Siphon虹吸依然堅持用我一向買開嗰隻咖啡,要我轉其實都好困難。不過,入嚟買杯飲吓就一定會嘅。我對咖啡無乜研究,最佳方法當然係請店鋪介紹啦。咁下面就point form講吓體驗啦:1) 店員幫我揀嗰隻咖啡,我麻麻地。To be fair,佢有問我鍾意乜嘢口味,其實我唔識答,所以呢杯唔啱口味都正常嘅;2) $50蚊杯咖啡,唔十分大杯,夠飲,一定連埋一個卡紙摺成嘅「盆」,跟嚟一杯cream同一支啡糖candy(我唔想寫「

2) $50蚊杯咖啡,唔十分大杯,夠飲,一定連埋一個卡紙摺成嘅「盆」,跟嚟一杯cream同一支啡糖candy(我唔想寫「啡糖糖」,我驚我自己都睇唔明🤣😅)。畀50蚊成盆嘢攞走,成件事係細致嘅,但攞過一次,對我嚟講就夠嘞。下次,我一定唔會再想攞呢盆嘢,之但係menu上面好似無標價錢話可唔可以就咁買一杯咖啡唔要盆嘢(當然你可以照畀50蚊就咁拎杯咖啡走啦)。如果無得平啲就咁買杯咖啡,咁我會喺番對面都係賣阿拉比卡嗰間買;
3) 我估可能係支持推動環保嘅原因,個杯蓋係用啲厚紙質之類或者再生原料嘅嘢做成,唔係膠。我呢啲好想支持環保但始終有啲嘢仲係守舊嘅膠人,隔住佢呢個杯蓋嚟飲有啲唔十分舒適,所以我一可以唔使行住飲就拎走咗個蓋;
4) 呢度有croissant同其他pastry賣,賣相靚到假嘅一樣,勁吸引!勁鍾意食croissant嘅我買咗一個試,幾好,入面有啲甜嘅料搽咗喺內邊,所以偏甜啱晒我!佢賣$23蚊隻,雖然size係細隻過一般,但我覺得喺ifc大地鋪,$23蚊買到乜嘢都好啦,係抵食嘅!

講完咁多,即係使唔使去呀?
嗱,睇到我呢段嘢嘅即係ig人啦,咁咪去打個卡囉。
「你咁講,即係話人啲咖啡唔好飲啦!」
唔好誤會,我無咁講,我唔識啫。其實呢,有得兩百種 Arabica Coffee畀你揀,佢啲咖啡又可以有幾唔好飲呢。我只係無覺得佢特別好飲,而唔係唔好飲。咁既然唔覺得特別好飲,我又點會特別介紹你要去洗50蚊呢,right?
2023-10-13
TakeAway
$50 (Tea)
呢間來自摩洛哥係世界各地都有分店嘅咖啡店最近登陸香港係IFC開咗第一間分店朋友推薦佢哋嘅牛角包今日經過順便買一個試吓😍咖央多士食得多 但牛角包真係第一次外賣返屋企放焗爐加熱 食落外脆內軟🤌🏻入面仲有流心咖央醬 好香但又唔會太甜太膩好有驚喜!雖然$23好細塊 食幾啖就冇曬🥺但係係會想encore嘅牛角包大家想試記得一定加熱!
呢間來自摩洛哥係世界各地都有分店嘅咖啡店

入面仲有流心咖央醬 好香但又唔會太甜太膩
好有驚喜!

雖然$23好細塊 食幾啖就冇曬🥺
但係係會想encore嘅牛角包
大家想試記得一定加熱!
2023-10-17 770 views
BACHA COFFEE門面真的很輝煌,金光閃閃✨的!內裡的產品包裝全都是一個模樣,選擇困難的我根本不知道怎選才好😅🤫🤔幸好這裡的咖啡師很友善,為我介紹了好幾款Drip Coffee ☕️,最後選了以下兩款:🧡YEMEN - GRAND МОКА MATARI味道較Malty ,濃醇的咖啡,喝後精神滿滿,入口順喉,是大人的味道。🧡FINE FLAVOURED COFFEE - CARAMELO MORNING是甜焦糖的天然麥芽香氣,聞起來心情會特別快樂,喝時淡淡的微微的香甜,很令人鍾愛😍咖啡精表示很喜歡!
BACHA COFFEE門面真的很輝煌,金光閃閃✨的!

🧡YEMEN - GRAND МОКА MATARI

咖啡精表示很喜歡!

本豬幾個星期前經過ifc見到新開咗一間咖啡店裝修超靚美輪美奐、金碧輝煌、閃閃發光呢堆奢華嘅形容詞求其揀一個都非常貼切✨決定要試下之後發現佢哋係冇latte/ cappucino/ mocha之類嘅叫法亦都冇non coffee例如hot chocolate🍵嗜甜嘅本豬為大家做好功課同店員請教咗如果想要偏甜就叫I Love Paris/ Blue Danube因為佢哋比較重berries香但注意⚠️係香,唔係味所以本豬懷疑飲落同其他味差唔多 ʕ •̀ ں •́ ʕ 結果任性叫一個有chocolate字眼嘅Milano Morning以下附上人話版嘅menu keke✧ Milano Morning Coffee ($50)每杯齋啡都會配上一盒vanilla cream同一枝原糖棒棒🍡🥡而且係用一個啱啱好擺得曬呢幾格嘢嘅tray去裝住☕️Presentation十分靚仔~冇諗住試齋啡嘅本豬直接開哂所有pacakaging撈埋佢🍭Vanilla cream好香,而且見到好多雲呢拿籽原糖棒棒就可以直接放落杯啡等佢溶溫馨提示大家未必要成枝溶哂佢因為本豬咁鐘意甜品都覺得落大半已經多咗少少🤏🏻Mix咗之
本豬幾個星期前經過ifc見到新開咗一間咖啡店裝修超靚
亦都冇non coffee例如hot chocolate🍵
嗜甜嘅本豬為大家做好功課同店員請教咗
因為佢哋比較重berries香
但注意⚠️係香,唔係味
所以本豬懷疑飲落同其他味差唔多 ʕ •̀ ں •́ ʕ
以下附上人話版嘅menu keke

✧ Milano Morning Coffee ($50)
而且係用一個啱啱好擺得曬呢幾格嘢嘅tray去裝住☕️
Presentation十分靚仔~

冇諗住試齋啡嘅本豬直接開哂所有pacakaging撈埋佢🍭
Vanilla cream好香,而且見到好多雲呢拿籽
原糖棒棒就可以直接放落杯啡等佢溶
溫馨提示大家未必要成枝溶哂佢
因為本豬咁鐘意甜品都覺得落大半已經多咗少少🤏🏻
Mix咗之後望落隻色都似latte🥛
飲落比較nutty比較酸
大家可以考慮下揀其他咖啡豆~
Milano Morning Coffee

✧ Kaya Croissant ($23)
咖央味嘅croissant本豬真係第一次食🥐
班蘭椰子香味,on top再配啲椰絲🌴🥥
餡唔係平時咖央多士嗰啲好厚嘅醬🥪
而係軟滑嘅咖央味 custard~
雖然相對其他coffee shop 細嚿但20蚊左右絕對ok (๑˘ ₃˘๑)
下次仲打算試下開心果味!

另外其他pastry都好靚㗎🎂🍰

唯一不足嘅點係
雖然明白Bacha只做takeaway
但成間鋪頭一張枱都冇
變相大家一係拎走飲(但default只係得tray俾你捧住走)
一係就要好狼狽咁mix咗啲材料之後先可以丢個tray淨係拎住杯啡走
對跨區打卡嘅朋友唔係幾friendly(´ω`)
2023-10-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)