2020-01-14 767 views
時常都見到「八方雲集」這間店舖,但都未試過他們的食品。今日想吃點東西才去辨事,就入去試試。叫了一個招牌水餃餐,餐飲叫了凍豆漿。水餃味道ok,肉碎、蔬菜,我亦吃到好多薑米的味道,整體可以的。凍豆漿豆味濃郁,甜度適中。$38有10隻水餃,一個便宜的水餃午餐。

時常都見到「八方雲集」這間店舖,但都未試過他們的食品。

2019-10-05 1008 views
一直唔明,點解荃灣梗多一間賣餃子,食飯時間都係依間連鎖餃子最爆?最近食咗好多間,雖然未到食哂,但根據過往記憶,除咗地點真係夠便利外,水準亦都最平衡。水餃唔係鍾意類型,每次都食鍋貼,皮薄、肉夠,味濃,多年來唔覺變化,係皮方面常有包唔實,但本身就無話有肉汁,所以實唔實都無影響。招牌鍋貼調味唔夠,陣肉味唔太鍾意,韓式辣味鍋貼係泡菜運用上當年已行得好前,直到今天都未有邊間做到更好。前幾年都成日有煎燶情況,最近一次改革後就未試過。而湯方面其實較鍾意粟米湯,但以成本考慮又覺紫菜鱈魚丸湯最抵,而且鱈魚丸都唔係度度食到,你又點睇?

TakeAway
2019-04-27 1163 views
收工想食啲嘢但又唔想食正餐咁heavy,行過就買左八方雲集做宵夜填下肚,發現真係都唔錯。🥳🥳🥳🥳🥳我就咁叫左10隻招牌餃子,返到屋企都仲熱熱地,證明係即整,抵讚。😍😍😍😍😍今次食落同之前唔同,唔知點解今次脆好多同埋香口啲,可能唔同分店都會有影響,如果行開呢邊可以試下呢間個水準係咪會高小小。😝😝😝呢個價位有10隻,收工時又唔想食咁多真係可以考慮下,平平地咁又一餐仲幾飽肚,正🥳

2019-04-12 638 views
諗唔倒食咩,又滯滯地,食個輕食晚餐係荃灣,又唔洗等位,雖然環境衛生有d差叫左招牌配麵線套餐有生菜的,正合想均衡飲食的我,加上都係較便宜的選擇,一般茶餐廳加個菜都幾十蚊
2019-03-18 701 views
我對餃子可以係0抗體,一見到就要食好多!而八方雲集嘅餃子有好多味,價錢實惠,我叫左咁多野食都只係54蚊,所以真係抵!不過我最唔鐘意係佢地用太多即棄餐具,咁大集團,堂食都用紙碟木筷子,好浪費呀!
我對餃子可以係0抗體,一見到就要食好多!

雙拼餐跟多5隻招牌餃
2018-12-25 898 views
八方雲集係臺灣過江龍,在香港亦多分店,雖然味道加入咗D香港源素,不及臺灣的正中,價格亦偏貴,但都一吃無防,於是叫個有營套餐回家止下隱~油菜夠青綠,大腸麵線除咗大腸同麵線外,仲有香姑貢丸,金牌餃子煎得不夠香脆,豆漿都算甜,可能因為食過臺灣版本,所以覺得有分別,不算差的。但要吃飽的話,不建議叫有營套餐,份量太小,係輕食之選,店鋪除餃子麵線外,都有牛肉麵同飯類,除豆漿外亦有台式飲料提供。而且亦都趕上潮流,有黑糖珍奶添,三五不時都會有D新款式同口味提供嫁。
2018-12-13 652 views
餃子真是種神奇食物,小小的一顆已包含碳水化合物、蛋白質和纖維,滿足人體一天營養!好,其實我是不看營養的。但是餃子這麼好吃,到底素食人士口痕時可以怎樣做呢?當然是光顧開到「成行成市」的八方雲集,點CP值極高的田園餃子!田園餃子表皮是綠色的,絕不會和肉餃弄混——這點很重要,因為曾光顧一家餃子店,叫了素餃外賣,回家咬了一口發現是肉餃,拿回去換很麻煩。這款餃子有蒸餃和鍋貼選擇,味道不俗,調味不會太重口味,但我卻最愛蘸醋和辣椒醬來吃,豆漿卻是不考慮的,豆味淡之餘還太甜。總言而之,八方雲集的好處就是:平、周街有、味道不錯!可一解素食者對餃子的口腹之慾。
2018-10-23 614 views
突然非常想食餃子,就近近地食八方雲集。對上一次食真係幾年前,只記得泡菜餃唔錯,但今日見佢推介栗米餃就試試。點左套餐有兩款餃子加豆漿,我點完先見到有下午茶餐...唉招牌餃子先上,等左大概五分鐘。白菜豬肉餡,不過不失,煎得香口,餡裡肉比例都大,但可惜真係太油。到栗米餃子,外表同招牌好似,食落多栗米有口感,但栗米味不濃,有少少失望。豆漿,非常普通,豆味唔濃,但勝在甜味適中,配餃子唔錯。總結而言,都係太油,食到第三隻就覺得膩,一般般,間中食下都ok。
突然非常想食餃子,就近近地食八方雲集。

豆漿,非常普通,豆味唔濃,但勝在甜味適中,配餃子唔錯。

2018-08-27 455 views
Ordered the boiled pork dumplings with tapioca green tea drink. was deleicious and cheap. will come again.
每个月必帮衬嘅台湾餐厅~最近八方又出了新品!!今年点香港咁早变热, 食甚么都觉得好热,冇胃口,突然就想到嚟食八方!!!珍奶听讲热量都有点高,睇到新嘅饮品超开心, 点了必点嘅抄手跟招牌锅贴水饺,跟酸梅绿茶!!哇!!颜色好美!!! 之前就觉得八方酸梅汤很好饮了,但就系有点甜...依家呢个酸梅绿茶实喺太解腻跟符合夏天了!!!!
每个月必帮衬嘅台湾餐厅~最近八方又出了新品!!
酸梅绿茶
最愛紅油抄手
酸梅綠茶
2018-06-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$11 (Tea)
酸梅绿茶
最愛紅油抄手
酸梅綠茶
2018-03-30 1030 views
要數我最鍾意食吃水餃 韭菜餃一定係第一位! 而香港其中一間出名食水餃專門店~ 一定係八方雲集~ 今日我就去開開心心食水餃而且加咗碗魚丸湯~ 韭菜餃圓碌碌~ 包裹著大量嘅韭菜同肉碎~~ 墨魚丸彈牙 湯清甜好好味呀
要數我最鍾意食吃水餃
2018-03-13 751 views
一到中午時間好肚餓。誒香港未試過臺灣食店,今日同朋友試下食過臺灣鍋貼同埋臺灣麵線。一口咬落個鍋貼好多肉汁,感覺唔太油膩。個皮做得好靚,煎得唔係太過火,可以保留肉嘅鮮味。你冇得彈係有豆瓣醬附送。簡直係完美配合perfect match.值得一提,臺灣麵線裏邊有大腸,但份量太少。我懷疑只夠女士食。對於我身高六尺,的確係細碗咗啲。我只可以調節自己個胃,變返女士。飲品飲咗熱豆漿, 好濃郁芬香。我覺得飲熱嘅好過飲凍。總括而言都算滿意。個餐對減肥有幫助。😊
好耐冇去八方云集食酥脆脆嘅锅贴!琴日经过荃湾店就被很可爱(仲系邪恶?)嘅海报吸引住!!唔睇海报还唔知黑糖有咁多好处?? 爱美嘅我,一定要买嚟饮睇睇,再睇仔细啲,原嚟还有饮法三步骤,太搞笑了.
協惡黑糖珍珠奶茶
邪恶其实唔邪恶
2018-02-08
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
協惡黑糖珍珠奶茶
邪恶其实唔邪恶
  • 邪惡黑糖珍珠奶茶
2017-12-05 760 views
窩貼不夠脆,肉質太淋無肉味,油菜太少蠔油及菜太老,麵線無酸味,豆漿不夠甜,令人太失望,質素太些,最慘是,收銀員的問題,在收銀時講+$2轉湯,我亦覆咗佢ok,最後收咗+$6,好過去份!叫我怎樣再幫襯呢!
油菜
2017-07-25 1057 views
八方雲集。 見到佢啲廣告咁推佢個粟米水餃一於試下啦☺。 其實我食呢個餐主要都係為咗碗麵線㗎咋😍😍。 餃子就有啲失望了 同招牌水餃好似冇乜分別 粟米味唔太濃同突出 反而我更加鍾意食佢哋嘅咖哩同泡菜水餃。 雖然八方雲集基本上所有嘢所有味道都係差唔多 但係嗰度嘅豆漿就經歷咗好多次變遷。 今時今日八方雲集嘅豆漿 畀我感覺似係豆漿粉 但都算幾香濃
八方雲集
。 見到佢啲廣告咁推佢個粟米水餃一於試下啦☺
。 其實我食呢個餐主要都係為咗碗麵線㗎咋😍😍