Restaurant: BAI FUNG BENTO (Cityplaza)
Info:

2022-03-02 368 views
呢間係高性價比之選👍🏻👍🏻台灣鹽酥雞便當好抵食$59有飯有杯台式飲品🍱🧋而且質素好好鹽酥雞炸得岩岩好唔會太乾身,亦唔會食到成口油每件都好香脆😋😋唔會只係食炸粉既感覺便當仲有好多配菜😍😍粟米,菜莆、娃娃菜同粉絲全部都有好好調味,而唔係求其白烚💛💛跟餐免費配杯飲品有2,3款可以揀🧋🧋我飲左茉香綠茶味道偏甜,少甜就岩岩好🙈🙈雖然係跟餐免費送,但比得上出面三四十蚊杯個啲☺️☺️
呢間係高性價比之選👍🏻👍🏻
台灣鹽酥雞便當好抵食
$59有飯有杯台式飲品🍱🧋
而且質素好好
鹽酥雞炸得岩岩好
唔會太乾身,亦唔會食到成口油
每件都好香脆😋😋
唔會只係食炸粉既感覺

便當仲有好多配菜😍😍
粟米,菜莆、娃娃菜同粉絲
全部都有好好調味,而唔係求其白烚💛💛
跟餐免費配杯飲品
有2,3款可以揀🧋🧋
我飲左茉香綠茶
味道偏甜,少甜就岩岩好🙈🙈
雖然係跟餐免費送,但比得上出面三四十蚊杯個啲☺️☺️
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-01-31 439 views
用咗openrice pay外賣自取,雖然早咗落單但都唔能夠係預計時間拎到個外賣,都等咗15-20分鐘先得~開嚟睇都好足料,有齊晒菜、蛋、粟米、蘿蔔乾同大舊肉,唔會好鞋,配埋啲汁都好夠味唔會好鹹~講埋價錢,$60幾蚊一個飯連飲品一個人好夠食,我食唔晒要同朋友分享~下次試埋啲小食
下次試埋啲小食
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2022-01-08 586 views
慢滷豬手便當+泡菜 ($76)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧賣相方面,便當造型美觀,佈置有序用心,粟米雜菜為便當增添色彩。可惜外賣運送過程令便當凌亂了,扣分。味道方面,豬手軟身易咬,滷水味足,不會過鹹,可惜偏骨多肉少。一旁伴碟的肉碎粉絲亦十分入味,伴飯一流。滷水蛋滷水味偏淡不出味。粟米蔬菜新鮮清爽,不錯。香酥豬扒肉燥乾拌台灣麵($79)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧賣相方面,豬扒未經切件原塊奉上,尺寸中規中舉,外表色澤啡黃無燶,不算油膩。可惜採用紙袋包裝,容易焗淋。肉燥醬、台灣麵放在同一外賣紙碗內,未有分盆,佈置尚算整齊。味道方面,豬扒瘦而不韌,肉質軟嫩,調味得當,不會過鹹過膩,可惜外層脆皮已被焗至略淋。肉燥肉大大粒,可惜有一半都是脂肪肥膏。味濃,拌本身無味的台灣麵同食剛剛好,鹹淡適中。台灣麵麵身太淋,一夾即斷,全無麵條應有的彈性和口感。台灣鹽酥雞肉燥乾拌新竹米粉($79)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧賣相方面,跟之前的拌麵大同小異,此處就不多說。味道方面,鹽酥雞頗油膩,炸粉過厚,內裡脂肪多肉少,肉質尙算嫩滑,雞肉入味。新竹米粉口感同樣偏淋,而且由於撈拌的肉燥汁不足,導致一半以上都淡而無味,令人失望。黑
慢滷豬手便當+泡菜
慢滷豬手便當+泡菜 ($76)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

可惜外賣運送過程令便當凌亂了,扣分。

一旁伴碟的肉碎粉絲亦十分入味,伴飯一流。

滷水蛋滷水味偏淡不出味。

粟米蔬菜新鮮清爽,不錯。

香酥豬扒肉燥乾拌台灣麵
香酥豬扒肉燥乾拌台灣麵($79)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

肉燥醬、台灣麵放在同一外賣紙碗內,未有分盆,佈置尚算整齊。

台灣麵麵身太淋,一夾即斷,全無麵條應有的彈性和口感。

台灣鹽酥雞肉燥乾拌新竹米粉
台灣鹽酥雞肉燥乾拌新竹米粉($79)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧

賣相方面,跟之前的拌麵大同小異,此處就不多說。

黑糖珍珠鮮奶($36)、黑糖紅豆鮮奶($37)、珍珠奶茶($26)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

賣相方面,店舖採用不透明自家製紙杯,並以真空形式包裝,外觀頗為悦目吸引。

味道方面,尤其熱飲的黑糖鮮奶系列不能㨂選甜度,100%全糖是甜到苦澀,喝一口已經完全受不了。

凍飲珍珠奶茶㨂選了30%微糖,甜度剛剛好,茶香味濃,奶味不會過膩,珍珠量適中、煙韌偏甜,整體不俗。

外賣等候時間:🐧🐧🐧
外賣送餐需時35分鐘,與外賣apps 預計等待時間相約。

🐧❤️結語:推薦既能打卡、味道又好的台式便當;飲品切記慎選甜度(個人建議選30%微糖或以下)。
2022-01-04
Waiting Time
35 Minutes (Delivery)
慢滷豬手便當+泡菜
2022-01-08 306 views
鹽酥雞肉燥乾拌麵 $79(by 外賣平台)⭐️⭐️鹽酥雞就炸粉比較多,雞既脂肪都多,感覺就有啲油膩,重有佢既椒鹽味唔夠重,感覺只係食緊一粒普通無味既炸雞,而唔係鹽酥雞。而面既質感十分冧身,由於我箍緊牙,食唔到太硬既野,所以我覺得個面都幾好食既,但正常人應該就會覺得個面太冧。而肉燥既汁完全唔夠,撈既時候有一半既面都會係白色無咩味既,要食既時間自己揾d有味夾埋白色既一齊食先得。而肉燥粒食完都唔覺有食過,見都唔係好見到,可能見得兩三粒。佢收成接近80蚊,但係呢個質素,我就覺得唔ok 啦。Ps此圖為已剪開左既雞粒珍珠奶茶 微糖 少冰 $26🌟🌟🌟其實我平時飲開半糖既,但之前都有飲過覺得太甜,所以今次再試下微糖。雖然感覺都係甜左少少,但都比上次好好多。可能係因為佢珍珠用糖水煮,帶埋入去杯奶茶度,所以就會甜左少少啦。微糖會飲到甜味之餘重會有茶香,而珍珠都有好多好多,飲完一杯我都覺得飽啦。下次會再試下無糖,睇下會唔會啱個甜度啦!

鹽酥雞肉燥乾拌麵 $79(by 外賣平台)
⭐️⭐️
Ps此圖為已剪開左既雞粒

珍珠奶茶 微糖 少冰 $26
🌟🌟🌟
Delivery
2022-01-03 270 views
肉燥乾拌麵嘅肉燥份量好少,放淋曬嘅麵撈埋肉燥一齊都係好淡。香酥豬扒好薄唔脆,雞扒又乾又柴,雞定豬扒都係原塊無切。難食到食一半就放底咗。得2個客都出錯餐,好似唔睇單出咁,成間鋪感覺好求其。

2021-11-09 802 views
想搵抵食又飽肚嘅晚餐,我覺得呢個係唔錯嘅選擇!既食得飽又唔難搵位,都幾唔錯!我點咗個肉燥鹽酥雞乾拌麵同碳焙烏龍!$64有野飲又有碗麵!烏龍茶比較甜,我自己就唔太鍾意,鹽酥雞炸粉比較厚,幾乎粒粒雞都係咬到炸粉多於雞!肉燥乾拌麵都正正常常!即使唔太出色也不是差!最起碼食得飽,而且算係坐得舒服唔迫人亦乾淨企理
2021-11-07
2021-10-25 727 views
因為依間池上便當係喺誠品裡面,只要有誠品既會員,點餐係有折(記得講,店員係唔會提你)之前下午喺依間食過佢既鹽酥雞套餐,可能因為lunch 時間人流去得好快,D 雞都係岩岩炸起,好食程度係100,而晚市就微微有D 漏氣,但味道仍然好食勁多豬手好抵食唔同我地平時食開既滑滑豆腐,雖然佢唔滑,但口感好實在便當除左塊豬扒外仲有好多配菜,有D辣得黎又幾惹味,不過唔想太辣,可以食之前將配菜撈好先開始食,唔好好似我咁傻仔,食到最尾先開始食個辣菜脯,辣死人個女

勁多豬手好抵食

唔同我地平時食開既滑滑豆腐,雖然佢唔滑,但口感好實在

2021-10-24 413 views
太古城食咗咁多年,食到唔知食咩好… 😵‍💫星期日又周圍咁多人,都係買返公司食好喇🥡岩岩開無耐,即整又足料,但唔夠2個月就加價Lu 🥲真係收入追唔上通脹🙄 好彩你大大份,唔係真係唔想幫襯😂🐽百芳豬扒便當🍱$61香酥豬扒唔會博切切,成個飯有菜、粟米🌽、粉絲、菜莆、仲有半隻滷水蛋😋🥛黑糖珍珠鮮奶$24 跟餐減$8甜就一定㗎喇,但係奶香極濃,又多珍珠✨🐔台式鹽酥雞 $32即叫即炸,熱辣辣好好味🤤
太古城食咗咁多年,食到唔知食咩好… 😵‍💫
星期日又周圍咁多人,都係買返公司食好喇🥡

岩岩開無耐,即整又足料,但唔夠2個月就加價Lu 🥲
真係收入追唔上通脹🙄
好彩你大大份,唔係真係唔想幫襯😂

🐽百芳豬扒便當🍱$61

🥛黑糖珍珠鮮奶$24 跟餐減$8
甜就一定㗎喇,但係奶香極濃,又多珍珠✨

🐔台式鹽酥雞 $32
即叫即炸,熱辣辣好好味🤤
  • 台灣鹽酥雞便當
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 百芳豬扒便當
2021-10-23 323 views
行完誠品覺得有啲掛住台灣 所以就去左百芳池上便當買飯食 叫左個拌面配鹽酥雞 64$ 有面有蛋有菜有肉 感覺健康😂 面比較軟 質地似公仔面🥸 滷汁都足 撈到成碗面 鹽酥雞另裝 雞都嫩但有點多炸粉另外佢跟餐會配茶 如果轉其他飲品 飲品會減8$ 我改人左茶做黑糖珍奶 加左19$ 飲落超甜 吾記得叫小甜😬 但佢既珍珠得不錯!有咬口吾太淋😋環境方面 佢啲枱都多 但系收碟既人收得較慢? 好多空位都充滿污漕托盤…. 吾肯定系自己執定點 但最後食完我直接將托盤拎去擺髒托盤既地方 感覺好似好啲 吾會霸左個位🧐
行完誠品覺得有啲掛住台灣 所以就去左百芳池上便當買飯食

鹽酥雞滷肉拌面加黑糖珍奶

2021-10-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
我吃過百芳好吃多汁的炸雞腿,也吃過(10/10/2021)超級乾柴的百芳炸雞腿(因為過份油炸同時讓雞腿變得很咸)。寫這個review的目的只希望貴餐廳的食物素質可以一直保持像從前一樣好吃,請不要浪費一直喜愛吃你們家便當的顧客心意和金錢,謝謝!
炸雞腿
2021-10-10
2021-10-10 241 views
依間係太古城中心價錢比較合理又好吃的餐廳!雖然等餐等了大概15分鐘,但係食品質量好好,即刻開心唒~而且餐廳係誠品生活店裡面,食完仲可以行下唔同精品☺️講返食物先,我同朋友叫左兩個餐:1️⃣ 滷肉飯便當 ($68)+ 仙草奶茶 ($18)便當有好多黃芽白菜,一啲都唔頹,啲黃芽白仲好新鮮,爽口。滷肉唔會太肥膩,無太多肥豬肉,正!粉絲辣辣地,好開胃。連鹵水蛋都好好食😋粟米都好新鮮,每一啖都好一汁。至於最重要嘅飯 — 係台灣直送嘅,好好食!!!我最後真係成碗食到咩都無剩。2️⃣香酥炸雞腿便當 ($65)+ 珍珠奶茶 ($16)便當材料跟我嘅差不多,就不再評論了。但我試左一下朋友嘅炸雞腿🍗,好!好!吃!食得出係啱啱炸好嘅,雞皮超香脆,雞肉都好新鮮、好嫩🤤奶茶方面,不過不失,跟一般的台灣奶茶差不多。總括而言,依餐食得好滿足!依個價錢、依個水準,絕對值得食!尤其係好掛住台灣嘅朋友們☺️
依間係太古城中心價錢比較合理又好吃的餐廳!

講返食物先,我同朋友叫左兩個餐:
1️⃣ 滷肉飯便當 ($68)+ 仙草奶茶 ($18)

2️⃣香酥炸雞腿便當 ($65)+ 珍珠奶茶 ($16)

2021-10-07 178 views
行誠品行到腳軟口乾,決定坐低抖下飲杯野再戰經過見到池上便當,之前食過佢啲炸物便當覺得好好味,但就未飲過啲台式飲品~~今次同朋友都一齊嗌左金桔檸檬🍋,想飲啲開胃啲酸酸甜甜既野!我果杯加左珍珠。以20幾蚊又大杯來講我覺得都可以接受既~ 我嗌微糖我覺得都有啲偏甜,之後我再試下朋友嗌果杯正常味啦,甜到飛起麻麻地,所以咁大杯飲飲下都dump左了><聽朋友講佢既芋頭系列好出色,啖啖芋泥又足料。下次都係試返啲有保證既先
行誠品行到腳軟口乾,決定坐低抖下飲杯野再戰

麻麻地,所以咁大杯飲飲下都dump左了><

金桔檸檬🍋
2021-09-22 284 views
朋友說這間的炸雞脾很好吃, 但外賣送餐的餐單沒有炸雞脾, 只好透過openrice外賣自取落單。 炸雞脾質素很高, 朋友沒介紹錯, 其他食品也不差。最大的問題是時間。 我落單時要求12點取餐, 12:05分到達, 向店員查詢時, 店員轉頭問廚師, 廚師反問“什麼炸脾”?。 店員拿單給他看, 他才說要等20分鐘, 或要其他雞扒等。我惟有等。其他現場叫外賣的有些比我遲也拿到食物走了, 結果我差不多12:30才拿到食物, 網上落單就是想省時間, 若餐廳不理會網上訂單, 就不要提供這服務, 以免人白等。

炸雞脾質素很高, 朋友沒介紹錯, 其他食品也不差。

最大的問題是時間。 我落單時要求12點取餐, 12:05分到達, 向店員查詢時, 店員轉頭問廚師廚師反問“什麼炸脾”?。 店員拿單給他看, 他才說要等20分鐘, 或要其他雞扒等。我惟有等。

2021-09-16 225 views
💥濃濃的台灣味📍百芳池上便當|太古城📍埋單 $ 1 X X|平均價格 $ 5 X#CL太古 #CL四圍食 #CL台灣野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️呢間係台灣朋友都推介台灣特色野食😍通常都開係food court 既,之前食再抵啲而家加左少少價🤏今次叫左兩款唔同既套餐比拼下🙉💟 鹽酥雞便當 $ 6 1鹽酥雞份量超多呀,有落調味料,咸咸脆脆好開胃👅入面有唔同既配料例如雞蛋、粉絲、菜、粟米粒、炸菜粒✨撈埋黎食超正❗️💟 滷雞翼便當 $ 5 5相較之下雞翼都大大隻不過就只有三隻,不過都叫係咁咖喇🤣配菜同鹽酥雞便當都係一樣😬所以大家簡餸就可以啦💛🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌕🌕性價比🌕🌕🌕🌕🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥濃濃的台灣味

回頭率🌕🌕🌕🌕🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-09-12 191 views
已經第二次了,喺openrice落完order, 根據時間去拎外賣,兩次都係去到店員先如夢初醒,漏左openrice既order,即場先check機,再整,要再等20分鐘。。。