這是一間專門喝肉骨茶的店舖,但今天太熱了,不想喝湯,所以就沒有點來試試,下次有機會再試試看!檳城炒貴刁(110元)貴刁就是粿條,吃起來味道會有點像河粉,但會更嫩更滑!這裡炒得挺香的,能吃出鑊氣,味道比較濃郁,帶點微辣,這樣吃起來更惹味,會有點像我們平常的干炒牛河的味道,但就加了點辣的感覺!不過這個的配料就特別一點,除了最上面兩隻很明顯的炸鮮蝦,其他還有魚片頭,火腿,臘腸和雞蛋!炸鮮蝦是真的用上了新鮮蝦,不是雪藏的,吃起來挺鮮美和彈牙!其他都挺好,特別是意上不到的臘腸,吃起來是鹹甜口味的!而加了雞蛋就吃起來多了份蛋香也不錯!沙爹串(90元)這個我叫了豬牛雞各兩串,但也可以自由選擇的,看個人口味!串燒吃起來香茅味挺香的,不過最重要的還是沙爹醬,這裡的吃起來的是沙爹味挺香,帶點回甜,而且有一粒粒的花生碎!沙爹醬配上串燒,果然是很不錯,吃起來味道更香!豬肉爽滑,雞肉嫩滑,牛肉有嚼勁帶牛味!

檳城炒貴刁(110元)
檳城炒貴刁

沙爹串(90元)
沙爹串

雞肉串燒
牛肉串燒
豬肉串燒
2022-04-08 43 views
今日又喺銅鑼灣行咗入大坑搵好嘢食🤤今次就去一間食肉骨茶好出名嘅小店食飯,店家都非常熱情和有心,會推介他們的招牌菜,更會主動問我哋要不要加湯👍🏻😍發現餐廳已經開咗15年!佢哋嘅肉骨茶同埋喇沙都非常值得一試🤤下次都想試佢哋嘅海南雞同埋咖喱包‼️招牌肉骨茶 🥘128由於去個日天氣比較涼,店家有同我哋解釋肉骨茶師傅會落多啲羅漢果杞子,令到個湯比較甜啲更係可以潤肺,藥材味就會相對比較淡啲!佢哋嘅肉骨茶配菜亦都非常多,有金菇、肉骨、豆卜和油炸鬼等。我哋另外仲加咗碗白飯來配肉骨茶湯,真的非常好味😋海鮮喇沙摻摻 🍜128海鮮喇沙亦都係非常出色,喇沙嘅湯底微辣,好香海鮮味加上淡淡的椰香味,我哋揀咗摻摻有油面和米粉,兩款麵條軟熟度剛剛好,非常掛汁🤤海鮮亦有非常多種類,有蝦、貝殼類海鮮和豆卜等💯

招牌肉骨茶 🥘128
招牌肉骨茶1-2人份

海鮮喇沙摻摻 🍜128
海鮮亦有非常多種類,有蝦、貝殼類海鮮和豆卜等💯
海鮮喇沙摻摻

$150 (Lunch)
招牌肉骨茶1-2人份
海鮮喇沙摻摻
  • 海鮮喇沙
2022-04-06 37 views
今個星期要去大坑做嘢💼,好順其自然就要係附近覓食😋,經過見到呢間肉骨皇很有東南亞風味🛶,而且午市套餐很吸引🤩,就試試呢間先。💎 檳城炒貴刁 $72今日無揀到肉骨茶同海南雞飯因為檳城炒貴刁相對少見啲,果然無令人失望。兩隻炸過嘅大蝦鮮味十足,粿條配以芽菜,臘腸,韮菜及魚片再用黑醬油炒,色澤均勻,火候十足。味道甜鹹中帶辣,非常惹味。💎 小食拼盤 $128▪️蝦餅,金黃鬆脆,蝦味濃郁▪️魚餅,煎香後非常香口,微辣惹味▪️春卷,皮薄,非常脆口▪️雞翼,炸漿薄,雞皮脆脆,雞肉多汁人均消費💰 : $ 200總結✍ : 午市套餐抵吃,很有東南亞風味的餐廳。

💎 檳城炒貴刁 $72

💎 小食拼盤 $128
▪️蝦餅,金黃鬆脆,蝦味濃郁
▪️魚餅,煎香後非常香口,微辣惹味
▪️春卷,皮薄,非常脆口
▪️雞翼,炸漿薄,雞皮脆脆,雞肉多汁

人均消費💰 : $ 200
總結✍ : 午市套餐抵吃,很有東南亞風味的餐廳。
2022-04-06
$200 (Lunch)
2022-04-04 45 views
最近我老闆派左我去天后附件做野,先發現大坑有多間不同小店,行入啲遇到間星馬泰小店 ,所以下午時食個飯,估唔到有驚喜!招牌肉骨茶 我自己一個食所以點了份量細 , $128 都合理,來到見份量好多,足料兩個人都可以呢!用爐煲住肉骨茶熱辣辣,我好喜歡其豬骨好腍好入味,仲有枝竹、豆卜、冬菇、金菇!點埋自家製醬好惹味!店員親善,知我第一次來,介紹肉骨茶以香港人口味自家研製,減少藥材成份唔會太燥熱,天氣熱了多加入羅漢果,真係有心思!油酥餅 配咖喱汁小食叫了呢款夾著新鮮洋蔥,又係新鮮熱辣出爐,好好味😋肉骨皇大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖

招牌肉骨茶
我自己一個食所以點了份量細 , $128 都合理,
來到見份量好多,足料兩個人都可以呢!

油酥餅 配咖喱汁
小食叫了呢款夾著新鮮洋蔥,又係新鮮熱辣出爐,好好味😋

肉骨皇
大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
2022-04-04 62 views
【坑口• 肉骨皇 】————————————————————————#大鄕里岀城之去坑口差啲去咗大坑而我一直以為係同一個地方🤭港島有乜好食歡迎大家推介比呢個大鄉里😂店舖裝修簡單 但濃厚人情味 我估係老闆娘?唔知係咪熟客 佢會枱枱都行去傾幾句 包括我哋講吓店鋪推介 又講吓用咩材料整最好地方係發現我哋碗麵食到冇咩湯主動加湯多謝你🥰🥰🥰🥰🌟招牌肉骨茶HKD128(S) HKD198(L)兩個人叫個細夠哂😌三四個人就叫大啦肉骨茶 補而不燥 健脾養血 散寒去濕 提高免疫力店舖肉骨茶係來自馬來西亞 相比新加坡冇胡椒新加坡傳統口味較濃 呢款比較偏甜 師傅好有心機 因應天氣擺放唔同嘅藥材天氣凍就擺保暖藥材 所以話飲肉骨茶真係可以補一補食嘅時候有個爐煲住 絕對暖胃❤️老闆娘話有啲食客會額外加粉面飯嚟食可惜我哋叫咗麵食唔到咁多如果唔係我實加個靚仔白飯😋絕對match 仲有個肉骨茶有‼️秘製醬汁配蒜蓉本身我食得清淡 吾加都夠味的😌抵我山長水遠過海食❤️🌟海南雞喇沙HKD118 呢度海南雞飯都岀名 但我哋叫咗喇沙🤭油麵/米粉/摻摻 三揀一 「摻」呢個字永遠聽完唔記得次次都講「兩溝啊唔該🤭」海南雞最緊要肉質夠滑嫩而唔
【坑口• 肉骨皇 】
————————————————————————

#大鄕里岀城之去坑口差啲去咗大坑
而我一直以為係同一個地方🤭
港島有乜好食歡迎大家推介比呢個大鄉里😂

店舖裝修簡單 但濃厚人情味 我估係老闆娘?
唔知係咪熟客 佢會枱枱都行去傾幾句 包括我哋
講吓店鋪推介 又講吓用咩材料整
最好地方係發現我哋碗麵食到冇咩湯主動加湯
多謝你🥰🥰🥰🥰

🌟招牌肉骨茶HKD128(S) HKD198(L)
兩個人叫個細夠哂😌三四個人就叫大啦

🌟海南雞喇沙HKD118
呢度海南雞飯都岀名 但我哋叫咗喇沙🤭
油麵/米粉/摻摻 三揀一
「摻」呢個字永遠聽完唔記得
次次都講「兩溝啊唔該🤭」
海南雞最緊要肉質夠滑嫩而唔鞋
好想講呢碗粉真心大碗 同fd食咗勁耐
諗諗吓其實鍾意食米粉多啲 因為索哂湯汁😋
所以食食吓個湯冇咗一大半 好在幫我哋加湯😘

餐廳環境:📸📸📸📸📸
服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD270(連加一)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#nkiki大坑 #nkiki馬來西亞菜
🏠 肉骨皇
📮 大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
2022-04-04 1344 views
《濃郁正宗肉骨茶🇲🇾》———————————————-#肉骨皇 👑 -最近天氣又熱又凍,要健康又養生所以就去咗呢間主打肉骨茶位於大坑嘅小店,非常之有人情味,店員都好熱情🥰-一上枱非常驚喜,竟然係成個煲原個上,唔講仲以為打邊爐,店員好細心,隔咗陣就幫我哋主動熄火,以免越煲越濃煲乾水~-肉骨茶充滿馬拉特色,湯底香濃,做到行氣活血、驅寒袪濕抗氧化嘅功效,風味絕佳😋 入口甘香不苦,使用多種中藥材熬製,聽店員講仲特登落多咗羅漢果,格外香甜潤喉,味道豐富~-排骨分量十足,有好多舊,炆得好淋,輕輕一拉開就可以做到骨肉分離,點埋自家製蒜蓉甜醬汁, 夠哂惹味,另外仲有帶啲肥豬肉,為濃湯增添點油香😚 我哋特登加配左個油飯,粒粒分明,小店撈咗黃薑同香茅,咩都唔會太搶👍🏻-小食方面我哋就叫咗洋蔥油酥餅,略帶點椰香味,中間夾住好多洋蔥,層次豐富,口感鬆脆,點係佢自家製香甜嘅咖喱汁超級夾😆-⭐️ 參考價錢︰招牌肉骨茶:$128洋蔥油酥餅:$48🍌 抵deal 指數:9/10
《濃郁正宗肉骨茶🇲🇾》
洋蔥油酥餅:$48
🍌 抵deal 指數:9/10
2022-04-02
  • 招牌肉骨茶
黎親大坑都係去CAFE CHILL下🤧今日就黎試下久違嘅馬拉菜🤧星期日12點幾來到入邊都有兩三台食緊,而台台都嗌咗招牌肉骨茶,仲有個爐仔持續加熱保温🤓睇落幾正🤓👍🏻招牌肉骨茶 - 細$128我地得兩個人就嗌咗細份嘅一齊飲,店員除擺低肉骨茶及加熱嘅小火爐,更仔細介紹 内里的用料同藥材,更講到會隨季節調整湯料,第一次聽到落羅漢果去煮肉骨茶為咗令其更加清甜~😍都幾期待會係咩味道😂但湯頭飲落甘甜中帶啲鹹味😆入面嘅排骨有成四五舊,燜到軟又爛,一夾起就自動脫骨,食起來好方便☺️配埋吸湯嘅枝竹、豆卜,點上自家醬汁一齊食又覺得百幾蚊個嘅湯都幾抵食兩個人不算肚餓,但飲飲下我實在覺得肉骨茶好味!覺得索湯的米粉浸落濃味的肉骨茶一定會超美味~還是忍不住加配米粉($15)煮得啱好嘅米粉,一浸落個湯度就散開不會結成一塊,軟滑的口感沾上湯就是簡單的好食。好推薦大家加米粉!👌🏻海南雞飯 ($120)金字塔型嘅油飯偏乾身,入口不算太重油香🥲,不過咁食落就唔會覺得太過油膩,飯又係超大份嘅,兩個人都食唔哂😂😂而無骨嘅海南雞份量勁多,🤣件件滑身又啖啖肉,不過雞味比較淡,啱配上一旁的兩種醬汁幾好送飯~無意中將油飯浸埋落肉骨茶一齊
黎親大坑都係去CAFE CHILL下🤧

👍🏻招牌肉骨茶 - 細$128

👌🏻海南雞飯 ($120)
金字塔型嘅油飯偏乾身,入口不算太重油香🥲,

無意中將油飯浸埋落肉骨茶一齊食又想像唔到嘅好味,反而突出到油飯嘅香味~

雖然價錢偏貴,但勝在足料野食份量多,店員對每臺客人都會親切介紹餐牌,食材搭配,推薦菜式,又主動幫我地加湯
等,整體氣氛頗爲舒服,一個普通的周日來大坑無飲咖啡,而是來飲碗肉骨茶的決定都做得幾好!
2022-04-03
$150 (Lunch)
2022-04-03 17 views
今日要去大坑買人氣曲奇,於是就周圍逛下,再順便食個午餐,估吾到大坑都幾多餐廳,行行下見到有間星馬餐廳既午餐幾抵食,所以就決定入去試試!海鮮喇沙海鮮喇沙材料豐富,包括有蜆、青口、蝦、魚片頭、豆卜同雞蛋,蝦鮮味又彈牙,而青口和蜆豐富海水味,喇沙湯底好香濃,仲有少少椰香味,辣度剛剛好!粉可以簡米粉、油麵同摻摻,我就簡左摻摻,米粉吾會煮得太腍,油麵夠滑又煙韌。自制龍眼水龍眼肉幾清甜,糖水不會過甜,幾好飲。

自制龍眼水
龍眼肉幾清甜,糖水不會過甜,幾好飲。
2022-04-02 15 views
我好鍾意去大坑覓食,果到有不少既特式同懷舊餐廳,每次試一間都有排試呀!今次就簡左呢間星馬餐廳,好想試下佢既招牌肉骨茶,肉骨茶有調節免疫功能同抗發炎既作用,仲可以提升新陳代謝,疫情期間飲就最岩架喇!招牌肉骨茶(細)見到招牌兩個字就一定要試下,肉骨茶會用個煲仔裝住再用小火爐加熱,夠曬熱辣辣。材料都好豐富,包括有排骨、枝竹、豆卜、冬菇同金菇,排骨炆到好腍好入味,份量都幾多,夠兩個人食,點埋自家製嘅醬汁,甜甜地蒜蓉味又幾惹味。肉骨茶個湯底藥味吾會太重,係帶少少甜味,同平時出面食既有d吾同,至於呈金黃色嘅油飯,米飯粒粒分明,仲有好香濃嘅雞油味,配肉骨茶食真係一流。美祿恐龍 美祿頂層會有一個美祿粉小山丘,超濃郁既美祿令人飲到停吾到口。

招牌肉骨茶(細)

美祿恐龍
2022-04-01 46 views
上次去大坑食印度咖喱嗰陣,見到呢間有肉骨茶賣,而且好似都幾多食客就bookmark咗喺我腦入面😂(題外話)講起肉骨茶就諗起以前明珠台播嗰套欲骨查🤣🤣有冇人同我一樣🤣🤣?星期日見有時間就嚟咗肉骨皇星期日1:00都幾多人啊 餐廳9成full 了好在唔洗排隊🔹肉骨茶(小) $128 白飯 $15天氣微涼食返啲有湯嘅野 會開心啲😜用煲上枱 等到滾起熄火食得😛肉骨茶雖然叫咗細size 但都足夠兩個人食有突湯底偏濃味,有啲啲咸配埋飯就啱啱好食得出有啲藥材味但完全唔苦據說可以提升免疫力 係健康嘅湯湯嚟🥰入面仲有豆卜、金菇、菇、杞子等等最鐘意係食啲豬頭骨 炆煮過好軟淋 冇牙力都會mui到🔹印尼香炸雞翼 $80啱啱炸好嘅雞翼好出色熱辣辣之餘,皮薄肉又好嫩滑😆❤️本身想試呢度嘅特色甜品(焗咖椰吐司伴雪糕),但店舖解釋最近因為疫情唔整住,要用奶唔放得,好可惜🥲

就bookmark咗喺我腦入面😂

星期日見有時間就嚟咗肉骨皇
星期日1:00都幾多人啊 餐廳9成full 了
好在唔洗排隊

🔹肉骨茶(小) $128 白飯 $15
天氣微涼食返啲有湯嘅野 會開心啲😜
用煲上枱 等到滾起熄火食得😛
肉骨茶雖然叫咗細size 但都足夠兩個人食有突
湯底偏濃味,有啲啲咸
配埋飯就啱啱好
食得出有啲藥材味但完全唔苦
據說可以提升免疫力 係健康嘅湯湯嚟🥰
入面仲有豆卜、金菇、菇、杞子等等
最鐘意係食啲豬頭骨 炆煮過好軟淋 冇牙力都會mui到

🔹印尼香炸雞翼 $80
啱啱炸好嘅雞翼好出色
熱辣辣之餘,皮薄肉又好嫩滑😆❤️

2022-04-01 18 views
店面裝修簡約,勝在食物質素和服務態度高質👍🏻店舖面有多張大枱,好岩一班朋友去食,座位空間舒適。而食物方面,老闆好推介佢哋嘅肉骨茶同埋海南雞飯,咁我就試咗!二人份量肉骨茶$128,入面有成8舊排骨好足料,味道偏藥材味,我好鐘意,而且為保持味道好準,員工會過嚟關火,因為煮太耐會太重味,非常好服務態度。無骨海南雞飯$120,大大份,雞肉嫩滑和油飯好香,配自製嘅酸辣醬,好夾又開胃。自製薏米水$35,好多薏米。自製龍眼水$35、非常推介龍眼水,龍眼好甜。
店面裝修簡約,勝在食物質素和服務態度高質👍🏻

店舖面有多張大枱,好岩一班朋友去食,座位空間舒適。

自製薏米水$35,好多薏米。
自製龍眼水$35、非常推介龍眼水,龍眼好甜。
  • 自制龍眼水
  • 海南雞飯
2022-03-30 28 views
去大坑排隊買完爆漿抹茶菠蘿包之後😍係附近搵左間星馬餐廳「肉骨皇」食個lunch餐廳環境幾大,裝修以木器為主,比較樸實,牆上有唔同食物同飲品圖案作點綴。餐廳以口味獨特的肉骨茶作為主打食品,亦引入新加坡和馬來西亞多款菜式供食客品嘗,價錢中等、口味亦正宗;另外店員服務非常熱情同埋細心,會介紹餐牌之外,坐低後亦會奉上兩杯熱水清洗餐具,值得一讚👏🏻🥢招牌肉骨茶 - 細$128~ 呢到既招牌菜係肉骨茶,所以我地必食啦🤤呢煲肉骨茶細份比1-2人享用,侍應會先放低個爐,再將煲肉骨茶放上去,用小火爐加熱待煮滾後,便可享用。另外用料好豐富,有排骨、枝竹、豆卜、冬菇、金菇等😍豬骨炆到好淋好入味😆點埋自家製嘅醬汁,甜甜地帶點蒜蓉更惹味🥰肉骨茶個湯底好濃郁好入味,味道係甜甜地既香濃藥材味,同平時出面食既好唔同,出面係好濃胡椒味同好重蒜味,但呢間係又有藥材味,又有甜甜既蒜豬骨味道,味道層次好豐富!🍜扎肉喇沙 (配油麵及米粉,即摻摻)$78~ 朋友叫左扎肉喇沙,配料主要係扎肉,彈牙又新鮮!喇沙湯底好香好濃,仲有少少椰香味🥥,辣度剛剛好!摻摻有油麵又有米粉,份量非常多,唔會煮到太淋,好掛湯汁,絕對啱哂鐘意食辣嘅人👍📍

🥢招牌肉骨茶 - 細$128

🍜扎肉喇沙 (配油麵及米粉,即摻摻)$78

📍肉骨皇 (大坑)
大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
2022-03-29 64 views
肉骨皇地址: 大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖電話: 29722122🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹我好鐘意大坑架!自成一角,夠靜,但行十幾分鐘又會去到好繁榮嘅天后銅鑼灣!大坑好多特色小店,同朋友去開大坑買曲奇,見到有間餐廳在浣沙街街尾,門面東南亞feel,就入去試下食個lunch!💫無骨海南雞飯(散嗌$1️⃣2️⃣0️⃣,星期一至五有午市套餐連熱飲$6️⃣8️⃣)雞肉無骨,嫩滑有光澤,飯有油香但乾爽,唔會好膩。個飯整到金字塔咁,好presentable。💫檳城蝦餅($75)炸蝦餅有驚喜,即炸熱辣辣,蝦肉彈牙,點下酸辣醬,眨吓眼成碟無咗!價錢另收加一。

肉骨皇
地址: 大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
電話: 29722122

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

無骨海南雞飯

💫檳城蝦餅($75)

檳城蝦餅

檳城蝦餅

價錢另收加一。
2022-03-29
  • 檳城蝦餅
2022-03-29 83 views
假期到大坑,除了附近一帶的CAFÉ外,還可以試試這間馬來西亞菜餐廳。有不少網絡紅人也介紹過的。海鮮喇沙 - $128濃厚的蝦香湯頭呈黃色,面層有橙黃的辣油,散發出陣陣香甜椰醬,帶微微辣勁。海鮮材料豐富,特別是兩隻海蝦,大得來又鮮味彈牙,勁易去殼;兩隻青口和蜆肉啖啖肉有海水味;還有三片切片的魚片頭好軟腍;麵底可選油麵或米粉,又或者兩者都有的摻摻,米粉不易腍斷,油麵滑而煙韌。無骨海南雞飯 - $120無骨的海南雞盡是啖啖肉,油亮的雞皮好軟滑,內藏著一層雞汁,雪白的肉身好甜美多汁,微黃的雞油飯充滿油香,配黑醬油及酸辣汁。

海鮮喇沙 - $128

無骨海南雞飯 - $120
2022-03-29
2022-03-28 25 views
大坑美食多,今次就搵咗一間馬來西亞菜試吓佢嘅肉骨茶,間舖頭係沅紗街尾,唔係好起眼。老闆娘好熱情咁推介佢哋嘅肉骨茶,本身想食乾肉骨茶,但佢話近期濕氣重,飲啖湯會好啲,所以叫咗個細份肉骨茶,仲叫咗個‘辣死你媽’怕唔夠飽肉骨茶有分星加坡同馬拉派別,星加坡就淺色一D,胡椒味比較重,呢套就係馬來西亞版本,深色一啲同埋藥材味比較重。肉骨茶好重肉味,加埋D支竹、豆卜一齊飲非常暖身,椰漿飯過椰子味好濃。兩款都好有馬來西亞嘅風味。臨走嗰陣,老闆娘話乾肉骨茶等返下次有晚市嘅時候,餸下啤酒咁先正。

• 肉骨茶