大坑呢個地方平時都好少去,入去嘅次數一隻手都數得晒🤣之前幾次去都係因為尋覓美食,今次都不例外,朋友話要帶我去食一間好有名嘅星馬泰菜,所以一於入去大坑一趟😌🍲招牌肉骨茶 (細) ($128) 配油飯 ($15)呢煲肉骨茶細份就1-2人,大份就3-4人享用用爐煲住嘅肉骨茶熱辣辣好正🔥真材實料:有豬骨、枝竹、豆卜、冬菇、金菇等😍豬骨燉到好淋完全唔使用力咬😆點埋自家製嘅醬汁,甜甜地帶點蒜蓉更入味🥰煲到一半店員好細心幫我哋熄咗火,以免佢越煲越鹹🤣老闆娘介紹話呢個湯嘅用料係根據香港人口味自家研製,所以飲落唔會太重藥材味,反而帶少許甜,小朋友都啱飲😆而且仲會因應季節調整,減少藥材成份唔會太燥熱;臨近夏天仲放多咗羅漢果,飲完可以幫助去濕,啱哂呢個潮濕嘅天氣!至於呈金黃色嘅油飯,米飯粒粒分明,仲有好香濃嘅雞油味,配肉骨茶食真係一流😍🥘原味油酥餅 配咖喱汁 ($48)呢個咖喱汁都係自家製,好有椰香味,油酥餅薄脆鬆化,配咖喱汁食好惹味,三兩下就清哂😋🍋自家製薏米水 ($35)呢杯薏米水用咗糖冬瓜代替糖,味道微甜,粒粒薏米一啲都唔硬,感覺好清潤,生津解渴🥰🦖美祿恐龍 ($35)呢到既美祿飲法有個特別之處,就係

🍲招牌肉骨茶 (細) ($128) 配油飯 ($15)
呢煲肉骨茶細份就1-2人,大份就3-4人享用
招牌肉骨茶

🥘原味油酥餅 配咖喱汁 ($48)
原味油酥餅 配咖喱汁

🍋自家製薏米水 ($35)

🦖美祿恐龍 ($35)
呢到既美祿飲法有個特別之處,就係飲品頂層會有一個美祿粉小山丘⛰店員表示千祈唔好攪勻黎飲,正確飲法應該係用匙羹先食一啖美祿粉,再慢慢享用😋
呢杯美祿甜度適中,而且唔會出現太水既味道,就算飲到最後啲冰溶晒,都保持到可可既味度,比例不錯👍🏻

總結:呢度菜式選擇好多,星馬泰都有,而且價錢中等、口味亦正宗;另外店員服務體貼,除咗介紹餐牌之外,坐低後亦迅速奉上兩杯熱水清洗餐具,非常細心,值得一讚🥰
2022-03-25
Type of Meal
Lunch
原味油酥餅 配咖喱汁
2022-03-26 53 views
肉骨茶有健脾活血、袪濕抗病的作用,近日天氣潮濕,就去開業超過十年的肉骨皇補吓身先。聽店主講,因為疫情關係,有些食物暫不提供,例如炒蘿蔔糕和咖吔麫包等都要暫停。唔緊要啦,來肉骨皇都係想食肉骨茶啫。我們兩個人叫了一窩細的招牌肉骨茶($128)加配米粉($15)上桌後用小火爐加熱待煮滾,便可享用。以二人份量來說非常足料,有4件一字骨和兩件豬骨,還有豆卜、支竹、金菇、鮮菇和杞子。湯底是加入了黑醬油的黑湯底,雖然藥材味甚淡,但就很濃郁。由於湯底濃郁偏鹹,建議大家加配米粉或白飯,它的米粉是銀絲米粉,軟滑索湯,很好食。另外也建議大家食完肉飲完湯才叫其它食物,一來因為份量足,食完便知自己的飽餓程度,再點其它也未遲;二來肉骨茶會愈煮愈鹹,不適宜等待食完其它再回頭。我們KO完整窩肉骨茶和米粉後,再點了個檳城蝦餅($75)6件圓圓的蝦餅即叫即炸,外皮是麵包糠,非常酥脆,蝦滑爽口得來很鬆化。不過油稍多,瀝油步驟需注意一下。
唔緊要啦,來肉骨皇都係想食肉骨茶啫。

招牌肉骨茶

上桌後用小火爐加熱待煮滾,便可享用。
湯底是加入了黑醬油的黑湯底,雖然藥材味甚淡,但就很濃郁。
另外也建議大家食完肉飲完湯才叫其它食物,
一來因為份量足,食完便知自己的飽餓程度,再點其它也未遲;
二來肉骨茶會愈煮愈鹹,不適宜等待食完其它再回頭。
米粉

我們KO完整窩肉骨茶和米粉後,再點了個檳城蝦餅($75)
不過油稍多,瀝油步驟需注意一下。
檳城蝦餅
2022-03-26
2022-03-25 15 views
囡囡好鍾意飲肉骨茶,因為好耐冇飲過😁,佢叫我帶佢去飲。我自己飲過好多間,覺得大坑嘅肉骨皇真係數一數二。👍今日我就同囡囡去到肉骨皇食午餐,呢度嘅環境幾有東南亞味道,播住啲東南亞歌曲,老闆娘幾nice會同客人談話家常。我哋點咗呢度出名嘅海南雞飯 ($120)同埋一碗肉骨茶湯($48)。海南雞飯份量幾多,油飯成個金字塔。雞肉去骨啖啖肉,肉質滑溜,好食👍😁 好鍾意個肉骨茶,味道濃郁,好正宗,裏面有幾嚿豆卜同金菇。
囡囡好鍾意飲肉骨茶,因為好耐冇飲過😁,佢叫我帶佢去飲。

我自己飲過好多間,覺得大坑嘅肉骨皇真係數一數二。👍

老闆娘幾nice會同客人談話家常。

海南雞飯份量幾多,油飯成個金字塔。

雞肉去骨啖啖肉,肉質滑溜,好食👍😁

好鍾意個肉骨茶,味道濃郁,好正宗,裏面有幾嚿豆卜同金菇。

2022-03-25
2022-03-25 14 views
今次想同大家介紹嘅係位於大坑嘅肉骨王。我去呢間餐廳食嘅原因係因為有朋友推薦,佢話呢度嘅肉骨茶相當高質,而且價錢都好親民。難得有機會喺香港食肉骨茶,我就當然唔會錯過啦!喺嘢食方面,我同朋友一共叫咗一個細嘅招牌肉骨茶同埋原味油酥餅。先講講個招牌肉骨茶先,雖然佢嘅份量係細,但係其實都夠兩個人食㗎。講返味道先,我覺得呢間餐廳嘅肉骨茶味道相當正宗,個湯飲落口會有回甘嘅感覺。而材料都相當足夠,唔單止有好多杞子,就連肉嘅份量都好多,仲要全部口感都唔錯!成煲嘢相當開胃,跟住就講吓個原味油酥餅,油酥餅送上嚟嘅時候仲會額外有個咖喱汁,食嘅時候我強烈建議大家一定要點個咖喱汁。講返個油酥餅先,油酥餅食落個口感唔會太油膩,而且仲有少少脆脆地,點埋咖喱汁個味道嘅層次都會有提升!絕對係一個高質素嘅小食!誠意推介大家來呢一間餐廳試吓啦~
2022-03-21 35 views
👦🏻之前晚市已經同同事食過肉骨皇對佢嘅食物印象幾好,今次就介紹埋👧🏻一齊再encore😆!👧🏻就覺得整體感覺良好。店員服務態度良好,又好積極介紹店內菜式,詳細介紹肉骨茶用料,👦🏻👧🏻長知識了📈!🌟招牌肉骨茶- 細 (另加白飯)一直都有錯覺肉骨茶係燥熱嘅食物,尤其是喺疫情期間,大家都會避免進食比較燥熱嘅食物。不過店員解釋廚師會因應季節🍃🍂調整藥材種類和份量,因此可以達到補而不燥,健脾養血!店員仲解釋咗春天比較潮濕,所以落咗啲洋薏米等食材(其他材料👧🏻唔記得啦🤣)。至於其他材料仲包括黨參、當歸、羅漢果、陳皮,所以陣陣藥材味中都能夠滲出羅漢果嘅甘甜味🤗。入返正題講下肉骨茶先!湯底非常醇厚,一睇湯頭顏色較深,就知道係屬於馬來西亞嘅福建派風格。藥材味明顯但容易入口😋。湯內有兩款肉類,有一字排同豬骨,唔好睇少個鍋,最少都有7-8舊排骨!排骨略帶少少脂肪,滲出嘅油份令肉骨茶變得冇咁齋!如果覺得唔夠味,仲可以點下醬料(類似甜醬油+生蒜🧄又略帶少少酸味)。湯嘅配料仲有豆卜、腐竹、金菇,杞子🥣,整體撈飯食真係好正!👦🏻👧🏻清曬成煲湯都唔覺得口渴💦。🌟 檳城炒貴刁由於呢排👧🏻要戒口唔食得咖啡/海鮮,今次就叫

🌟招牌肉骨茶- 細 (另加白飯)

🌟 檳城炒貴刁
由於呢排👧🏻要戒口唔食得咖啡/海鮮,今次就叫咗個炒貴刁一齊食!炒貴刁有唔少配料,包括炸蝦🍤、臘腸、魚片、火腿。粉麵唔會話碎濕濕又夠煙靭彈牙,加上用黑醬油、芽菜、蔥、蛋花一齊炒,如果嘗辣仲可以點啲是拉差醬一齊食,會食極唔停架🤣🤣
2022-03-19 29 views
今日同朋友過咗嚟大坑搵食入到去店員介紹佢哋嘅主打菜有肉骨茶、海南雞飯等等我同朋友都唔想食飯就叫咗佢哋嘅招牌肉骨茶試試另外仲叫咗份檳城蝦餅同米粉招牌肉骨茶 $128好足料,豬骨有成6-7舊咁多,豬肉好軟腍,藥材味唔會太重,入口味道帶甜,啱晒我🤤配料仲有杞子、枝竹、豆卜、金菇等等杞子好甜,枝竹同豆卜索晒肉骨茶嘅味道🤤米粉 $15米粉放落肉骨茶度索晒湯汁,好正😍檳城蝦餅 $75蝦餅有6件,外脆內嫩,超彈牙,好好味😋呢個真係必點呀!
今日同朋友過咗嚟大坑搵食

入到去店員介紹佢哋嘅主打菜有
肉骨茶、海南雞飯等等

我同朋友都唔想食飯就叫咗佢哋嘅招牌肉骨茶試試
另外仲叫咗份檳城蝦餅同米粉

招牌肉骨茶 $128
配料仲有杞子、枝竹、豆卜、金菇等等
杞子好甜,枝竹同豆卜索晒肉骨茶嘅味道🤤

米粉 $15
米粉放落肉骨茶度索晒湯汁,好正😍

檳城蝦餅 $75
蝦餅有6件,外脆內嫩,超彈牙,好好味😋
呢個真係必點呀!
2022-03-19 33 views
周末又過來大坑吃美食,每次都好像去了旅行一樣。雖然在市中心,這裏的環境很像是離島,充滿了生活氣息。路邊的花開滿了,陽光斜斜照下來,就特別溫馨。 肉骨皇的門口裝飾也是超級東南亞風情,木製的大門,門口也有盆栽,假裝去旅行一點不為過。 之前吃過肉骨茶,吃過大麵包咖喱,今天超級想吃咖啡骨,就點了一份,配了米粉。是用黃金骨經過熱油現炸而成,外面包裹了新鮮咖啡的調味,簡直就是一流。 米粉給我配了一碗湯,味道瞬間就更加豐富了。最近做生意不容易,不過小店還是兢兢業業,努力服務好每一個客人,值得點讚肉骨皇大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖

米粉給我配了一碗湯,味道瞬間就更加豐富了。

肉骨皇
2022-03-18 15 views
今日去完大坑做嘢 就一個人搵食啦經過呢間肉骨皇 見到裝修非常之有特色 於是就入去食下 餐廳係食星馬菜夠曬特別 入面嘅枱櫈都用咗好多木 非常有旅行嘅感覺海南雞飯 海南雞預先已經去骨十分貼心 個皮同肉非常嫩滑多汁 油飯 造型係金字塔咁 好得意 值得一讚 雞味濃郁同時帶點淡淡嘅椰香氣 再配上特調黑醬油撈飯 簡直絕配怡保咖啡骨 豬肋排預先炸過再沾上苦甜香氣十足嘅咖啡汁 外脆內多汁一啲都唔油膩 仲有份量超大建議兩個人先好叫怡保白咖啡 咖啡口感細滑奶味濃郁 同時不失咖啡香氣
今日去完大坑做嘢 就一個人搵食啦

怡保白咖啡 咖啡口感細滑奶味濃郁 同時不失咖啡香氣

2022-03-17 20 views
去親大坑都係飲咖啡多,難得今次就中午時份到,醒起以前食過肉骨茶,就一於去食個飽飯啦~店子小小,但午餐時間都相當多人食幫襯。招牌肉骨茶(細)$128有個爐仔煲熱個湯,湯頭帶有藥材味,而且好鮮甜,雖然係1-2人份,但係都有好多嚿煲到肉質腍嘅骨,加上豆卜、金菇等等,兩個人分享好飽肚。無骨海南雞飯 $120海南雞無骨好方便又夠滑,蘸點醬更好味,而配搭的薑黃飯食得到啖啖薑黃味。咸檸七咸檸有獨有的鹹酸味,滋味又解喝。餐牌都有好多嘢食揀~門口參考~

招牌肉骨茶(細)$128

無骨海南雞飯 $120

咸檸七
咸檸有獨有的鹹酸味,滋味又解喝。

餐牌都有好多嘢食揀~

門口參考~
2022-03-17 24 views
#肉骨茶去大坑食嘢 多數都係西式餐廳 咖啡小店之類 今日轉口味 嚟一round東南亞風午膳😎-🥘招牌肉骨茶 $128海南雞飯通常係我嘅首選 難得呢度嘅肉骨茶 有大又有細 一個人食飯 我揀咗個細嘅(一至二人份量) 白飯油飯另叫$15 配料豐富 有: 冬菇 枝竹 豆卜金菇 杞子 骨排腍身 肉質唔嚡 可以點蒜蓉老抽一齊食 肉骨茶色澤深邃 藥膳味唔濃 熱度鹹度反而好強勁😅-🍤泰式炸蝦餅 $75餐牌上有星馬食品 亦有泰式小食 炸蝦餅大大件 蝦滑爽口彈牙 點甜酸醬食👍 一個人將佢K.O. 完全冇難度-🥤熱龍眼水 $33飲完肉骨茶 喉嚨有些少乾涸 呢個時候 叫杯飲龍眼水 滋潤一下最啱 底都有好多龍眼肉 鮮甜耐嚼-📍肉骨皇(大坑)大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
#肉骨茶
🥘招牌肉骨茶 $128

🍤泰式炸蝦餅 $75

一個人將佢K.O. 完全冇難度

🥤熱龍眼水 $33

📍肉骨皇(大坑)
2022-03-14 23 views
週日嚟到大坑呢一個地方,感覺總比其他地方嚟得特別,同樣都係港島區,但成個大坑就似係一個有旅行feel嘅地方, 😎周圍嘅餐廳食肆都主打悠遊輕鬆感覺, 喺呢一度嘅時間頓時就慢咗落嚟。 成條浣紗街都佈滿大大小小嘅店舖,除咗有越南菜西餐呢一類常見嘅餐廳之外仲有肉骨王呢一間馬來西亞兼新加坡餐廳。🍴嚟到呢一度當然就係必試肉骨茶, 🍲冬天飲絕對係暖身特別有幫助,就算夏天飲都可以有清潤解渴潤喉潤肺功用。肉骨茶裏面就會混合中藥枸杞、黨參同香料包括甘草、羅漢果,令到個味更加鮮同埋更加甜, 😋至於肉就係用瘦肉,但長時間嘅慢火煮就已經做到非常淋身,肉骨茶通常撈白飯或蘸湯來吃。🍚仲會點醬油蒜蓉一齊調味,食落去就更加豐滿🥣洋蔥油酥餅—— 呢一味嘅菜式就似印度,😋喺酥餅裏面再包住大量嘅洋蔥碎, 咁就唔會剩係得油酥餅嘅牛油味,增加左洋蔥就可以大大降低油膩感,🧅仲可以為下一啖提供清新嘅作用,當然唔少得旁邊嘅咖喱汁,酥餅同咖喱絕對係必不可少嘅配搭。🍛肉骨皇 (大坑)大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖

肉骨皇 (大坑)
2022-03-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 肉骨茶
  • 洋蔥油酥餅
2022-03-13 662 views
看過張小姐的十點半馬拉MOI節目, 心癢難耐, 今天就帶小米到大坑這邊, 嚐嚐馬拉美食!     店內客人不多, 反而有很多外賣訂單.還聽到職員打電話逐人通知客人 : 可以拎得啦!檳城炒貴刁   當年在檳城關仔, 姓氏穚, 巴刹的FOOD COURT, MAMAK檔, 主力是<隊> ASAM LAKSA, NASI LEMAK, 魷魚甕菜.偏偏没有嚐過炒粿條KWAY TEOW.   KWAY TEOW=廣東話<貴刁>. 檳城當地是用豬油炒粿條, 但個人覺得<我要健康囉>! 現在豈能用豬油呢!   雖然餐牌上標示有辣椒, 真身其實是不辣. 檳城當地炒粿條都係不加辣呢!   點算配料 : 魚片, 臘腸, 蛋, 火腿, 芽菜, 韮菜.  幼身粿條, 跟泰國PAD THAI, 越南PHO, HK 河粉, 廣州銀記基本同宗, 都是米漿整出來的.  只是煙韌度之別! 有了黑醬油的加持, 啡色炒粿條帶有淡淡的焦糖甜味和香味. 粿條/貴刁夠煙韌彈口, 要多咀嚼几次呢!   而小米最喜歡卻是臘腸和雞蛋............    泰式春卷  大大碟炒粿條
看過張小姐的十點半馬拉MOI節目, 心癢難耐,
今天就帶小米到大坑這邊, 嚐嚐馬拉美食!
店內客人不多, 反而有很多外賣訂單.
還聽到職員打電話逐人通知客人 : 可以拎得啦!
檳城炒貴刁
偏偏没有嚐過炒粿條KWAY TEOW.
KWAY TEOW=廣東話<貴刁>.
檳城當地是用豬油炒粿條, 但個人覺得<我要健康囉>!
現在豈能用豬油呢!
點算配料 : 魚片, 臘腸, 蛋, 火腿, 芽菜, 韮菜.
幼身粿條,
跟泰國PAD THAI,
越南PHO,
HK 河粉,
廣州銀記基本同宗,
都是米漿整出來的.
只是煙韌度之別!
檳城炒貴刁
有了黑醬油的加持, 啡色炒粿條帶有淡淡的焦糖甜味和香味.
粿條/貴刁夠煙韌彈口, 要多咀嚼几次呢!
而小米最喜歡卻是臘腸和雞蛋............
泰式春卷
大大碟炒粿條份量很足, 但小米想多加一份小食.
本想點焗KAYA麵包伴雪糕, 可是小米對奶類敏感, 最後小米選擇春卷.
一碟6件配泰式雞醬.
餡料是蔬菜素菜系列, 熱辣辣上枱, 配甜辣雞醬~正!
香口小食勁邪惡!

嚐過東南亞風味的午餐後, 要去姨媽傢俬入貨了!
2022-03-12
$104 (Lunch)
泰式春卷
肉骨皇位於大坑浣紗街,周圍都係住宅,十分寧靜既小區,疫情期間餐廳外賣有8折,但不包括套餐,當天12點去到,餐廳人流寥寥可數,去光顧多數都係大坑的街坊,店員服務好好,照顧周到招牌肉骨茶 $128肉骨茶不包括飯和米粉,如果想食需要單點,落單後店員就送上細鍋肉骨茶連埋熱爐,額外仲有甜豉油,滾後就熄火,否則一直加熱湯底會變得好咸🙈材料都豐富,有肉骨、枝竹、豆卜、杞子、冬菇和金菇,口味偏馬來西亞風,湯底深色帶有藥材味,味道幾醇厚和回甘😋主角骨排有5-6件,近軟骨位置好軟腍,夾上來就會自動化開,點上秘製醬油更帶出肉味🤤豆卜同腐竹都好吸味,唔會煮到太腍檳城蝦餅 $75一份有四件蝦餅,比較扁身,炸得金黃色🥰香脆肉質爽彈,不過比較油膩桔仔酸梅水 $32店員推介桔仔酸梅水👍🏻味道鹹中帶甜,幾清爽開胃

招牌肉骨茶 $128
豆卜同腐竹都好吸味,唔會煮到太腍

檳城蝦餅 $75

桔仔酸梅水 $32
店員推介桔仔酸梅水👍🏻味道鹹中帶甜,幾清爽開胃
2022-03-12
$100 (Lunch)
2022-02-13 133 views
睇完ViuTV 肥谷想食肉骨茶,但星期日鰂魚涌兩間都冇開,唯有去大坑買外賣,見網上正評,仲特登買多客淨湯,點知個肉骨茶得個咸字,藥材味唔夠,雖然細size份量足,但係冇下次
2022-02-13
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$150 (Other)
2022-02-13 95 views
就係見食評寫到咁好,今日專程去買外賣,買咗個細嘅肉骨茶再加個海南雞飯。肉骨茶第一口飲時覺得偏甜,再飲就覺得係好咸、好濃味,仲係咸到爆炸,自己加水都依然咸☹️,同其他堪稱自己係地道嘅又或者係馬拉當地嘅都偏咸🥴至於海南雞飯,食到有生米😢,啲雞係斬唔斷,件件都黐刀😪

至於海南雞飯,食到有生米😢,啲雞係斬唔斷,件件都黐刀😪
2022-02-13
TakeAway