2021-09-15 296 views
因為多人  所以一早打去book位 安排左坐樓上之前試過牛骨茶湯麵果個 覺得呢間野都高質所以今次就試另一樣野 - 豬頸肉飯佢份量好多 仲有好多椰菜起底 岩哂我呢D偽健康人士 有菜又有肉佢個sauce都幾辣下 配飯食都一流不過個飯份量就細左DD btw 果日可能太忙 D單追左2,3次 D野食先黎齊 又有限時間食野 所以都食得幾趕下希望可以改善下!
所以今次就試另一樣野 - 豬頸肉飯

佢個sauce都幾辣下 配飯食都一流
不過個飯份量就細左DD

希望可以改善下!
2021-08-21
2021-09-11 244 views
晚餐時間到了,但不是太肚餓,但又想靜靜地食下野丶傾下計丶睇下電影,可以黎呢間。今次講下個環境,店舖有兩層,我們坐上層,有cushion位,我地選了table位置,一路全程也可以睇住電影來送飯食,有projector,全層人也可以看到,有點像迷你私人影院。
2021-09-05 230 views
休閑是這感覺西貢就想休閑編到樓上雅座靠窗咕𠱸席地另一邊長梳發除了三五成群便是一雙一對我仍然一個人螢幕投影著海洋配上輕慢的聲音在這氛圍之中我漸漸沉醉在我的一人之境這一刻不遲也不早蔬菜餅就送到席上香脆但不油也不燙差點忘記枱上甜豉油酸辣醬令它錦上添花招牌牛肉湯飯一流香料濃湯牛骨真材實料其中一支還有少見骨髓加上的腩和展略略未足入味但特配辣椒油立刻滋味無窮最後一件印尼蛋糕一杯檸檬蜜糖好好緩緩完結Edaciousness 6/10還有印尼湯粉和牛丸未試一個人就係這樣不能盡興
休閑是這感覺

Edaciousness 6/10
還有印尼湯粉和牛丸未試
一個人就係這樣不能盡興
2021-09-05
夏天一定係去西貢同陽光玩下遊戲,本身諗住揾間cafe chill chill 地食個晏˙𐃷˙我喺OpenRice見到呢間特色印尼菜🇮🇩仲要係黃店ˊᵕˋ梗係即刻去試吓啦。餐聽有兩層加埋戶外,如果係繁忙時間嘅話,建議大家book咗位先去~店員帶咗我哋去樓上2樓坐,佢個位係要除鞋坐喺軟枕頭上面,寫意到我哋坐左差唔多一個半鐘(最主要係book左2:30玩) 見佢牛骨湯咁出名我哋又唔記得咗試,下次有機會要試!‪ 𓌉◯𓇋🐔印尼雞湯飯 $68湯底比較淡,好香椰子味,味道清清地配搭飯都幾唔錯。不過唔知係咪我食慣濃味少少,如果個咖喱味出啲就好啦。雞肉都算滑,仲有勁多椰菜同埋芽菜,咁多料夠晒撈飯desss‪ 𓌉◯𓇋🐷烤豬頸肉湯粉 $70豬頸肉份量夠多,烤得幾香,咖喱味同湯飯一樣~會鍾意食豬頸肉多啲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)‪ 𓌉◯𓇋粟米墨魚餅 $42外層超級脆!每啖都食到粟米🌽墨魚餅都算彈牙,雖然係炸嘅但唔係好油,加埋辣椒醬食真係好正!我哋四個人,每人一舊就食晒lu~‪ 𓌉◯𓇋蝦多士 $48雖然睇個樣好似好燶,因為啱啱炸起食落真係脆卜卜!睇佢細細舊咁,食落去蝦味都幾濃,點埋個沙律醬食,一流!聽聞蝦膠手打,俾哂心機

‪ 𓌉◯𓇋🐔印尼雞湯飯 $68

‪ 𓌉◯𓇋🐷烤豬頸肉湯粉 $70

‪ 𓌉◯𓇋粟米墨魚餅 $42

‪ 𓌉◯𓇋蝦多士 $48
雖然睇個樣好似好燶,因為啱啱炸起食落真係脆卜卜!睇佢細細舊咁,食落去蝦味都幾濃,點埋個沙律醬食,一流!聽聞蝦膠手打,俾哂心機同誠意整^^ 個人最鍾意食蝦多士~

印尼雞湯飯
  • 蝦多士
  • 粟米墨魚餅
  • 白鬚印尼牛丸粉
2021-08-28 414 views
山長水遠入到西貢,本身唸住去碼頭附近餐廳飲酒chill下,點知全部執曬🙃🙃🙃於是係open rice搵到呢間特色印尼菜🇮🇩order左兩個set:牛骨湯飯+春卷小食、白鬚牛丸粉+魚餅,仲有買一送一既大杯鬼佬啤🤩🤩🤩味道大致上都不錯,最好味係個魚餅,佢有個特製既魚露醬,食曬三件係唔夠喉,量太少了~~牛丸粉既牛丸好重牛味,不錯!牛骨飯既牛略嫌唔夠腍,牛骨湯撈飯好好味!我地去食lunch,一人一杯鬼佬啤,好正😌
於是係open rice搵到呢間特色印尼菜🇮🇩
牛丸粉既牛丸好重牛味,不錯!
牛骨飯既牛略嫌唔夠腍,牛骨湯撈飯好好味!
我地去食lunch,一人一杯鬼佬啤,好正😌
📍西貢 𝚂𝚊𝚒 𝙺𝚞𝚗𝚐❝過份吹捧而失望既印尼菜🇮🇩🤯❞係西貢玩完水上活動同朋友黎呢間極受吹捧既印尼菜餐廳🇮🇩聽講要book位先食到😳有d菜式仲要預留🤯食完覺得好普通…幾失望😭🐮🍲牛骨湯飯 $90 (3.5/5)Book位個時預留 聽講通常夜晚會賣晒😳um…係有濃郁牛味既湯 再加幾舊腍身但冇咩味既牛骨🤔覺得要預留就太誇張🤥🐷🍚烤豬頸肉雜菜配白飯 $88 (3.5/5)普通燒豬頸肉 但冇咩特色 點酸辣汁會惹味d😬底下既炒芽菜椰菜餸飯唔錯~😬🐮🍜印尼牛丸粉 $68 (3/5)普通啦🤔重胡椒味 辣辣地 牛丸口感實實的~🌽🦑粟米墨魚餅 $42 (2/5)普通😥👌🏻有d薄同乾🍘🍟小食拼盤 $98 (2.5/5)有薯條 薯角 春卷 泰式魚餅 紫菜雞卷~全部都普通冇咩特別😶🍰印尼千層糕 $15 (1/5)見好多人推介⚠️點知大伏…好乾😑陣味怪怪地🤮有陣香蕉(?)藥水甜味咁…冇野好講🥱꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍白鬚旗艦店西貢灣景街9號地舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_西貢🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_印尼菜
📍西貢 𝚂𝚊𝚒 𝙺𝚞𝚗𝚐
❝過份吹捧而失望既印尼菜🇮🇩🤯❞

牛骨湯飯

🐮🍲牛骨湯飯 $90 (3.5/5)

烤豬頸肉雜菜配白飯

🐷🍚烤豬頸肉雜菜配白飯 $88 (3.5/5)

印尼牛丸粉

🐮🍜印尼牛丸粉 $68 (3/5)
普通啦🤔重胡椒味 辣辣地 牛丸口感實實的~

粟米墨魚餅,  小食拼盤

🌽🦑粟米墨魚餅 $42 (2/5)
普通😥👌🏻有d薄同乾

🍘🍟小食拼盤 $98 (2.5/5)

印尼千層糕
🍰印尼千層糕 $15 (1/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍白鬚旗艦店
西貢灣景街9號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_西貢

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_印尼菜
入西貢玩完緊係要食好d補充體力。呢間印尼菜最近相當出名,除咗好食之外,仲因為佢哋主打特色印尼菜而且💛💛💛Early dinner🍽白鬚牛骨湯飯 $90白鬚印尼牛丸粉 $68味道: 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼環境: 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼服務: 👍🏼👍🏼👍🏼🥢招牌牛骨湯一上台嗰陣,我俾佢嘅份量嚇親!牛肉同牛骨堆左一座山出嚟⛰ 但係!湯先係精華,完全打入我既好球帶⚾️ 清清地但又充滿牛骨香,牛腩牛骨都煮得好軟腍,送飯好正☺️牛丸粉其實都唔錯,但我個心已經撲左向牛骨湯😂🛎Scan QR code自助落單,方便快捷。店鋪裝飾得好有風格,而且夜晚好似會有電影放映,希望下次有機會去蒲參與下🎥
入西貢玩完
緊係要食好d補充體力。

Early dinner🍽
白鬚牛骨湯飯 $90
白鬚印尼牛丸粉 $68

味道: 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
環境: 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
服務: 👍🏼👍🏼👍🏼

🥢
牛丸粉其實都唔錯,但我個心已經撲左向牛骨湯😂

🛎

$100 (Dinner)
2021-08-08 676 views
Bakso 白鬚今日去咗西貢,即刻試吓呢間好出名印尼菜嘅白鬚,果然一試難忘,非常值得一試,下次一定會返嚟食🥢☺️白素印尼牛丸粉~$68湯粉係用咗金邊粉,湯底十分濃郁,面上面有啲紅紅橙橙嘅醬,酸酸甜甜,加埋一齊非常之夾白鬚牛骨湯飯~$90一上枱,首先飲啖佢湯底先,牛骨湯清清地,但有牛味👍🏻入邊仲有三大嚿牛骨,送飯啱啱好,清清地係我鍾意嘅類型👏🏻蝦多士~$48入邊係熱辣辣,即叫即整,蝦肉好彈牙,配沙律醬食一流墨魚粟米餅~$42入邊有一粒粒粟米,口感非常豐富,都係熱辣辣,即叫即整,都OK好食白鬚,加朵 Baksogato(Bakso Style Affogato)~$45會有一球雪糕,加入咖啡,甜度適中,好飲Black Mamba~$40(可樂+朱古力雪糕)不過不失,正常口味👏🏻Bakso 白鬚:🏠: 西貢灣景街9號地舖☎️:27203168
Bakso 白鬚

白素印尼牛丸粉~$68

白鬚牛骨湯飯~$90

蝦多士~$48
入邊係熱辣辣,即叫即整,蝦肉好彈牙,配沙律醬食一流

墨魚粟米餅~$42

會有一球雪糕,加入咖啡
,甜度適中,好飲

Black Mamba~$40(可樂+朱古力雪糕)
不過不失,正常口味👏🏻

Bakso 白鬚:
🏠: 西貢灣景街9號地舖
☎️:27203168
2021-08-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
  • 白鬚印尼牛丸粉
  • 蝦多士
  • 白鬚牛骨湯飯
  • 粟米墨魚餅
訂位就基本嘅,餐廳有2層加埋戶外,即使平日都好滿場,唔想等位就一定要book!.訂位可以留埋招牌牛骨湯 HKD$90肉質鮮嫩,湯味濃,飯粒好似比本時嘅細少少,撈埋一齊做湯飯好正.白鬚其實即係牛丸,一定要叫佢個牛丸粉HKD$68個麵底似米粉,帶有少少上海幼麵嘅口感,個湯好濃,牛丸細細粒但好彈牙,一碗粉有埋豆卜、炸牛丸雲吞等配料,好豐富好滿足.印尼雞湯粉個湯底香椰汁味,個粉同牛丸粉一樣,呢個麵好掛汁,加上湯底好味,都係好推介.加$9有當日小食,叫左魚餅同印尼千層蛋糕,魚餅香料味重,千層糕無咩特別.係西貢食寧捨有feel, 店員們好靚女,又有禮貌,入去西貢玩完水上活動可以考慮下呢間
訂位可以留埋招牌牛骨湯 HKD$90
白鬚其實即係牛丸,一定要叫佢個牛丸粉HKD$68
2021-07-16
$125 (Dinner)
2021-07-15 424 views
炎炎夏日 相信大家都會同我一樣會成日份黎西貢玩水嫁啦食得多茶餐廳 今次想試下其他新野朋友仔介紹下 就去左試依間印尼菜聽聞佢個牛骨湯飯係整得好出色環境方面 餐廳本身有2層有幾張戶外枱 可以帶埋狗狗去食室內同上層環境都幾chill又young果日7:30去到 不過好可惜個牛骨湯飯已經賣灑啦。。。最後我地叫左 1 雞湯麵 2 蝦多士 3炒棷菜個雞湯既湯底味道都幾豐富又唔覺好重味精同埋份數都幾大碟又抵食蝦多士無記錯好似58$有咁多舊 叫算係好抵食 不過個人覺得就炸得油左小小最後叫左碟炒棷菜 份數非常之多之外 仲炒得好有蒜味同好野味
炎炎夏日 相信大家都會同我一樣
會成日份黎西貢玩水嫁啦
食得多茶餐廳 今次想試下其他新野
朋友仔介紹下 就去左試依間印尼菜
聽聞佢個牛骨湯飯係整得好出色

環境方面 餐廳本身有2層
有幾張戶外枱 可以帶埋狗狗去食
室內同上層環境都幾chill又young

果日7:30去到 不過好可惜個牛骨湯飯已經賣灑啦。。。

最後我地叫左 1 雞湯麵 2 蝦多士 3炒棷菜
雞湯麵

個雞湯既湯底味道都幾豐富又唔覺好重味精
同埋份數都幾大碟又抵食

炒棷菜

最後叫左碟炒棷菜 份數非常之多之外 仲炒得好有蒜味同好野味

•白鬚旗艦店西貢印尼菜🥘🫔🌯🥗🧆💛💛💛💛💛·~~~~~~~~·1️⃣蝦多士($48)*睇個樣好似好燶咁,樣子不太吸引,但食落又幾唔錯,係熱辣辣炸起,啱啱上菜時要小心辣嘴,睇佢細細舊咁,估唔到入邊蝦肉幾彈口,配埋沙律醬食先更一流😍😋😋😍😍(score: 4/5)•2️⃣白鬚印尼牛丸粉🍲($68)*樣貌幾吸引,牛丸質感唔錯,幾彈牙爽口,咬落去都有肉汁,仲有啲黑椒味👍🏽👍🏽😋😍*湯底都幾燶味,除咗牛丸,仲有好似炸雲吞咁嘅物體喺度,炸雲吞入邊有餡係入邊嘅,好似係牛肉黎,面頭有啲橙色嘅醬,係甜酸醬果類咁,食落都幾特別幾好味😋😋😋*湯粉係好似金邊粉咁,面頭有啲配料炸蒜,食落更加惹味😌😌(score:5/5)•3️⃣印尼雞湯粉($62)*湯底比較淡同清,有啲似喇沙湯底咁,有少少淡淡嘅咖喱椰汁味咁,雞肉絲份量都算正常,整體都算唔錯👍🏽(score: 4/5)·其他:*餐廳內部嘅裝修都好特別,以滑浪做主題咁,有唔同嘅擺設,都幾特別同幾chill😌😌😆😆😆🥳🥳🥳·-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~

白鬚旗艦店
西貢印尼菜
🥘🫔🌯🥗🧆
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣蝦多士($48)
(score: 4/5)

2️⃣白鬚印尼牛丸粉🍲($68)
*湯粉係好似金邊粉咁,面頭有啲配料炸蒜,食落更加惹味😌😌
(score:5/5)

3️⃣印尼雞湯粉($62)
(score: 4/5)
其他:
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
印尼雞湯粉
印尼雞湯粉
2021-07-07 295 views
印尼菜真係好少食,今日朋友話想試,就陪佢試試吧。今日假日,天氣又好,藍天白雲,勁多人入黎玩水行山食野chill。間間野食都排晒隊。我地為左避開D人, 未夠6點就出發食飯。不過呢間好似都幾出名,6點未到就已經要排隊等入座。我地係附近公園坐一坐傾傾偈,等左半個鐘左右就入得到去。呢度有2層,上面就日式塌塌米既設計,下面就普通Cafe設計。上面滿左,無計,就係下面食。▧ 泰式魚餅醬好好味,魚餅都好味。▧ 雞翼有6隻,烤得好脆好入味。▧ 沙嗲雞串有3串,味道濃。▧ 烤豬頸肉炒菜 配白飯烤豬頸肉烤得幾入味,菜墊底但爽脆,好食。▧ 白鬚印尼牛丸粉幾粒牛丸,豆腐卜,一片薄脆,湯底普通。▧ 印尼雞湯飯&烤豬頸肉湯粉湯底偏淡。整體價唔貴,都ok既

▧ 泰式魚餅
醬好好味,魚餅都好味。
▧ 雞翼
有6隻,烤得好脆好入味。
▧ 沙嗲雞串
有3串,味道濃。
▧ 烤豬頸肉炒菜 配白飯
烤豬頸肉烤得幾入味,菜墊底但爽脆,好食。
▧ 白鬚印尼牛丸粉
幾粒牛丸,豆腐卜,一片薄脆,湯底普通。
▧ 印尼雞湯飯&烤豬頸肉湯粉
湯底偏淡。

整體價唔貴,都ok既

2021-07-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-07-06 196 views
今日天氣超級好,藍天白雲,就入咗去爬獨木舟。爬完艇好鬼攰又好鬼肚餓,就周圍搵食。不過西貢假日真喺人山人海,呢間店未夠6點都排晒隊,仲話要等9個字。我地見咁早,就只好照等。喺出面既涼亭等左一陣,終於可以入座了。聽聞呢度有2層,上面似日式塌塌米既設計,我就冇上去喇,喺下面聚餐。下面設計就平實啲,都喺木系舒服既設計,座位都好闊落,櫈上有個識變色嘅氣氛燈,都幾浪漫嘅。▧ 烤豬頸肉炒菜 配白飯第一碟上既菜式,烤豬頸肉烤得幾入味,少少脆,喺好食嘅。▧ 白鬚印尼牛丸粉牛丸粉內有一片薄脆,豆腐卜,幾粒牛丸。湯底普通牛湯味,味道都唔錯。▧ 印尼雞湯飯&烤豬頸肉湯粉個湯底我個人覺得偏淡。▧ 泰式魚餅魚餅味道較濃,配個醬好好味。▧ 雞翼一樣都喺烤得好脆好入味。▧ 沙嗲雞串可能烤炸需時,食到尾段先上菜,我就無咩點食,睇落個樣就烤得唔錯。▧ 整體來說,燒烤類食物好食,湯類我覺得偏淡。

▧ 烤豬頸肉炒菜 配白飯
第一碟上既菜式,烤豬頸肉烤得幾入味,少少脆,喺好食嘅。

▧ 白鬚印尼牛丸粉

▧ 印尼雞湯飯&烤豬頸肉湯粉
個湯底我個人覺得偏淡。

▧ 泰式魚餅
魚餅味道較濃,配個醬好好味。

▧ 雞翼
一樣都喺烤得好脆好入味。

▧ 沙嗲雞串

▧ 整體來說,燒烤類食物好食,湯類我覺得偏淡。
2021-07-04
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-07-05 280 views
白鬚印尼牛丸粉($68)自家製牛肉無落豬肉打所以口感係比較實在啲無咁彈咬落係有混合咗黑椒既啖啖牛肉好有特色而佢個粉都唔係平時食開一咬就斷個種米粉而係有啲𡁻口既另外伴碗個塊係腐皮 同埋有粒用腐皮包住豬肉既炸物都係一d平啲未必去其他餐廳食到既味道正就正在成碗粉每一樣野都好食印尼雞湯飯 ($68)你見佢個湯咁深色千祈唔好以為係好似青咖喱汁咁撈飯湯底味道其實係偏淡既椰香雞湯如果你唔鍾意食淡味野嘅話建議唔好嗌呢個沙嗲雞串 ($48)呢個雞串唔係落沙嗲汁去燒而係先用照燒汁燒再另上個沙嗲汁去蘸所以如果唔蘸汁既話會比較似日式雞串多啲而佢個沙嗲汁都真係幾好味因為佢個湯飯味道實在偏淡結果我哋拎咗個沙爹汁黎撈飯🤣
白鬚印尼牛丸粉($68)
自家製牛肉無落豬肉打
而係有啲𡁻口既
另外伴碗個塊係腐皮 同埋有粒用腐皮包住豬肉既炸物
都係一d平啲未必去其他餐廳食到既味道
正就正在成碗粉每一樣野都好食

印尼雞湯飯 ($68)
你見佢個湯咁深色
千祈唔好以為係好似青咖喱汁咁撈飯
湯底味道其實係偏淡既椰香雞湯
如果你唔鍾意食淡味野嘅話
建議唔好嗌呢個

沙嗲雞串 ($48)
呢個雞串唔係落沙嗲汁去燒
結果我哋拎咗個沙爹汁黎撈飯🤣
印尼雞湯飯
沙嗲雞串
2021-07-03 129 views
入到黎西貢,呢日唔想食海鮮,又唔想食西餐,就黎左白鬚食少見啲既印尼野。樓上個層仲有好hea既塌塌米位~上層都有幾多位,下層full左都唔驚~<白鬚牛骨湯飯>牛骨湯係鮮甜既清湯,完全唔會有味精湯既感覺,啲牛骨好大舊,肉既份量唔算好多。入面舊蘿蔔都煮都好淋好入味。<印尼雞湯飯>加左椰奶煮既雞湯,飲落好creamy,好啱送飯食,旁邊仲有一塊大蝦餅🤣對比起牛骨湯飯,我更加鍾意呢個💕<Baksogato>即係咖啡加雪糕
<白鬚牛骨湯飯>

<印尼雞湯飯>