Restaurant: Bamboo Thai (朗豪坊)
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
2025-02-20 998 views
預訂今天座位進食晚餐,座位有開揚、有角落較涼雅座、亦有多一點私隠度的雅座。餐廳安排了多一點私隠度的雅座給我們一行六人,感覺自成一角,光線好亦坐得舒適。先選幾款我們都想食的菜式,很隨意的不須考慮主菜或是開胃菜順序。第一道菜式是泰式香芒炒牛肉粒。泰式香芒炒牛肉粒牛肉粒香味濃味道好,芒果片清新有甜味,雖然是第一道上的菜式,但我們已愛上牛肉的香濃味,連連稱讚!泰式火車頭和牛炒飯 炒飯粒粒分明,和牛是一片片小片散落各方,另有蒜片和蕃茄仔,味道適中;若加入有青辣椒和紅辣椒的調味汁一起拌勻就可以剌激味蕾。脆炸豬肉春卷 春卷皮薄又脆,饀料包得滿滿。想味道更豐富可加點魚露,會有酸酸及微辣味,好味!招牌冬蔭公雞翼見到冬蔭公雞翼時就好似開派對一定會有的主角一樣,雞翼賣相很吸引,有冬蔭公汁包裹得漂亮,味道很辣,是很刺激的衝擊!泰式燒豬頸肉 豬頸肉燒得帶點焦香,可以清楚見到肉脂,油潤度適中,口感帶點爽,有香蒜片、蔥及醬汁令豬頸肉更香!沙嗲雞串燒   五串 雞肉容易咬開,肉質不錯,沙嗲味道非常好味,香味濃有花生碎更有口感!荔枝青檸梳打佳餚有不同程的辣,一定要有飲品舒緩一下。梳打味道清爽,可以沖淡一下口腔的濃味和辣
第一道菜式是泰式香芒炒牛肉粒。

泰式香芒炒牛肉粒
牛肉粒香味濃味道好,芒果片清新有甜味,
雖然是第一道上的菜式,但我們已愛上牛肉的香濃味,連連稱讚!
泰式火車頭和牛炒飯
若加入有青辣椒和紅辣椒的調味汁一起拌勻就可以剌激味蕾。
泰式火車頭和牛炒飯
招牌冬蔭公雞翼
有冬蔭公汁包裹得漂亮,味道很辣,是很刺激的衝擊!
沙嗲雞串燒   五串
沙嗲雞串燒 五串
荔枝青檸梳打
佳餚有不同程的辣,一定要有飲品舒緩一下。
梳打味道清爽,可以沖淡一下口腔的濃味和辣味,好飲!
軟殼蟹米紙卷
米紙卷內的蔬菜很大塊,好似棵小盤栽,將軟殼蟹都遮蓋。
軟殼蟹米紙卷
夾起一件看清楚,是一件軟殼蟹與新鮮蔬菜並排,用薄薄米紙卷包好,
第一口當然是品嚐軟殼蟹,脆脆軟軟味道適中。
生牛肉湯河
牛肉有數片帶點脂肪,所以口感有點軟滑。湯汁本來是清淡的,但加入洋蔥、蔥、生豆芽菜、
九層塔等,浸下浸下便令湯的味道昇華,所以連湯也飲光了。
大蝦蕃茄蟹肉海鮮湯檬
紅紅緑緑的湯檬有蟹肉碎、已去殼的蝦、豆卜、蔥和九層塔等香料,
最喜歡的反而是蕃茄肉又腍又夠多,所以蕃茄味比海鮮味更突出,更有食慾!
洛神花黑糖姜茶
一壺洛神花黑糖姜茶份量不少,大概有四小杯左右,所以我們每人也可以分一點來品嚐。
洛神花黑糖姜茶
茶很清澈,味道適中不太濃,可以悠閒嘆杯茶讓味蕾稍作休息。
冬蔭公湯
飲下食下好似越食越有胃口,之前的冬蔭公雞翼辣得過癮,這份冬蔭公湯辣味依然過癮!
因為是湯的關係,辣味充滿口腔及喉嚨,感覺都變得熱辣辣連帶胃部都即時覺得溫暖!
馬沙文咖喱慢煮豬肋骨
最吸引的是滿滿的咖喱汁,香味濃郁,豬肋骨多肉,又腍又好味。
旁邊的薯仔也是大家搶食的對象,同樣軟腍,好柔和的咖喱味道。
泰式大蝦炒金邊粉
大蝦有數件已上好美美的色澤,色澤與金邊粉有點分別,
連同旁邊的青檸、香菜及花生等配料混合一起時已顯得很豐富,是有層次感的味道!
泰式大蝦炒金邊粉
食下食下都差不多有個半小時,上菜的速度非常恰當讓進食舒適,
每樣菜式都有不同的味道,有清新、濃郁、刺激,
十多樣菜式都讓我們眼前一亮,富色彩富味道,感謝東南亞風味佳餚!
2051 views
2024-05-05
$265 (Dinner)
沙嗲雞串燒 五串
2025-04-04 195 views
平時好少去朗豪坊,今日去買衫,順便食個泰國菜。首先餐廳佈置典雅,叫咗四樣菜,和牛炒飯好好食,牛肉一啲都唔韌,蒜蓉包好香脆,好好味,椰子雞湯,酸酸鹹鹹,一啲都唔辣,豬頸肉有驚喜,好味。性價比好高,食咗咁多樣嘢, $400都唔使,下次會再嚟過。成間餐廳美中不足就係,雖然播放好多舊英文歌,好好聽,但係因為聲量太大,同家人傾偈都聽唔到對方講嘢,如果可以將餐廳音樂聲量調低少少,整體午餐體驗相當不俗,期待餐廳看到評語稍作改善。
2025-04-04
$150 (Lunch)
🍽️Bamboo Thai有時在朗豪坊睇戲🎬 都會經過見到這一間泰國餐廳 今次終於入去試一試😋精選拼盤 Appetizer Platter💰188包含春卷Spring Rolls、大蝦米紙卷Prawn Rice Paper Rolls、炸魷魚Calamari、沙嗲雞串燒Chicken Satay及炸魚餅Fish Cakes一個拼盤包含了多款小食 每款都可以試少少炸物熱辣辣送上 即叫即炸🔥最欣賞炸蝦餅🍤 煙煙韌韌勁有蝦味🩷選擇困難的你必叫👀泰式大蝦炒金邊粉 Pad Thai with Tiger Prawns 💰128上面的蝦隻隻都得幾大 仲要食得出唔係雪蝦🦐金邊粉乾濕程度適中 但是口味偏淡 不是濃味的金邊粉 可能重口味人士會略介意👀泰式燒豬頸肉 Grilled Pork Neck 💰98豬頸肉燒得勁香 配上醬汁勁惹味😋份量尚可椰林飄香沙冰 Virgin Pina Colada💰62勁香椰子味🥥 食泰菜時配上一杯解咸解辣一流👍🏻青檸荔枝沙冰 Lychee and Lime 💰62見到顏色覺得勁奇怪😂但係味道不錯 青檸味道較突出🍋‍🟩勁解渴總括來說性價比一般 勝在地點方便 睇戲前後肚仔餓都可

🍽️Bamboo Thai

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️ Bamboo Thai (朗豪坊) (旺角)
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊8樓02-03號舖
2025-01-20 1003 views
旺角朗豪坊泰國菜無論環境抑或食物質素都不錯🐼 泰式大蝦金邊粉每次食泰國嘢都必定要嗌金邊粉甜甜辣辣 加埋青檸汁、花生碎更有層次感呢個推薦🤤🫶🏻🐼 泰式燒豬頸肉豬頸肉外皮焦脆 點埋個醬汁更加好食但略嫌肉嘅厚度有啲薄🙈🐼泰式蛋咖喱原隻肉蟹份量唔算好多 但係咖喱汁幾好食 打包咗返屋企配薄餅食整體嚟講都唔錯但唔太推薦 性價比不高
旺角朗豪坊泰國菜
無論環境抑或食物質素都不錯

🐼 泰式大蝦金邊粉
每次食泰國嘢都必定要嗌金邊粉
甜甜辣辣 加埋青檸汁、花生碎更有層次感
呢個推薦🤤🫶🏻

泰式豬頸肉
泰式虎蝦炒金邊粉
泰式豬頸肉
2025-01-19 974 views
食物保持水準, 味道不錯。 可是上菜太快, 冬天食物會比較快變凍。 這個有待改善。但場景氣氛太嘈吵 。 室內播的音樂太嘈。 食飯時間停止播音樂會比較好希望日後會有改善。服務員態度不錯,有禮貌。
服務員態度不錯,有禮貌。
2024-12-21 1320 views
冬大過年一家人團團圓圓,今晚做冬唔食粵菜食泰菜。朗豪坊Bamboo Thai 一間不錯選擇,略嫌只有 90分鐘用餐時間,其實沒人排隊都可以彈性一點,無必要一到 90 分立刻遞上賬單要求結帳。泰式生蝦新鮮爽甜,馬沙文咖哩汁惹味,但同豬肋骨味道不夾,因為豬肋骨本身有燒骨味😃,生菜肉碎包,香辣微酸十分惹味!服務態度很好!
冬大過年一家人團團圓圓,今晚做冬唔食粵菜食泰菜。
服務態度很好!
2024-12-20
$450 (Dinner)
2024-12-04 1239 views
來到郎豪坊,選擇困難諗唔到食乜好,選擇了八樓的Bamboo Thai。上到來,真係充滿住聖誕🎄氣氛!行到攰,可以坐低chill下主食:和牛炒飯夾雜聖女茄$148,炒飯味道都還可以,但和牛就睇圖…蒜茸炒椰菜🥬,不過不失吧。($88)驚喜的是份芒果糯米飯,味道剛剛好!$78 -份。

蒜茸炒椰菜🥬,不過不失吧。($88)

驚喜的是份芒果糯米飯,味道剛剛好!$78 -份。
🐯蟹!蟹!蟹!真·泰國Style蟹肉炒飯🐭 ⭐️按「更多」睇詳細食評😋#今日要食螃蟹 #蟹蟹蟹~ 懶惰二人組聽完呢首歌泰國風情爆棚既「 #蟹の歌」後,就即刻想食返個泰國菜。於是嚟到朗豪坊嘅呢間泰國菜,今年真係俾我哋食到蟹?《泰式肉碎生菜包 Spiced Minced Pork with Lettuce》$88 肉碎五香粉味香濃,少少香辣,肉汁滿滿。加上一點點芫茜🌿同薄荷菜,都幾香口架!用黎包住肉碎既生菜都爽脆新鮮。不過跟埋一齊既炸豬皮就太硬喇!《招牌蟹肉臘腸炒飯 Thai Lap Cheong and Crab Meat Fried Rice》 🦀 $138蟹,蟹,蟹,嚟喇!蛋炒飯炒得比較濕潤。蟹唔算太多,雖然有臘腸,不過就冇想像中咁重口味。如果鍾意食口味濃一啲嘅朋友,可用魚露調味。《馬拉盞通菜 Stir Fried Morning Glory with Shrimp Paste and Chili 》 $78通菜都比預期中大啲,煮得爽口。馬拉盞亦炒出黎既通菜都咸香十足。😋🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟整體 ❤️食物口味都唔錯, 以商場餐廳嚟講亦都算係多。性價比算係唔錯。💚環境裝修都

肉碎五香粉味香濃,少少香辣,肉汁滿滿。
加上一點點芫茜🌿同薄荷菜,都幾香口架!
用黎包住肉碎既生菜都爽脆新鮮。
不過跟埋一齊既炸豬皮就太硬喇!

通菜都比預期中大啲,煮得爽口。
馬拉盞亦炒出黎既通菜都咸香十足。😋

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
整體
💚環境裝修都有格調,餐廳位於朗豪坊,大大個門口,感覺開揚,而且座位十分寬敞。
💛服務方面,職員有禮。如果要等位嘅話,係冇得拎飛仔,要喺門口排隊喔。

Rating:
懶惰鼠😻😻😻+0.5
懶惰虎 🤩🤩🤩+0.5

📍Bamboo Thai (朗豪坊)
旺角亞皆老街8號朗豪坊8樓02-03號舖
💰人均消費:$170⏰營業時間:12:00-22:00

#懶惰在香港 #lazifooday #香港泰國菜 #朗豪坊美食 #旺角餐廳 #旺角泰國菜 #hkfoodie #hkfood #hkig #hkrestaurant #hkthaicrusine #hongkongfoodie #朗豪坊  #蟹之歌  #bamboothai #香港好去處  #香港打卡 #打卡餐廳 #留港消費
$170 (Dinner)
2024-10-22 2163 views
星期六1:00嚟到都唔算好full ✨大蝦芒果柚子沙律芒果好甜沙律汁係偏酸嘅同平時食柚子沙律嗰種酸甜甜係唔同我個人覺得加番啲甜味會平衡啲✨火車頭和牛炒飯呢個有驚喜炒飯味道好夠,但又唔會太鹹加埋和牛好好食✨蒜香炒泰國椰菜苗新鮮清爽調味都剛剛好✨泰式燒豬頸肉豬頸肉都幾香口個汁好好味,好夾!✨火山排骨小辣可能因為叫咗小辣個酸味比較突出估計如果有辣味,可能會再惹味啲啲肉係好腍好容易就咬到✨椰香青咖喱雞小辣正常發揮都好足料本身會期待椰汁味再突出啲✨油酥餅偏硬身同乾一啲少咗啲油酥餅嘅煙韌✨蒜蓉包好香,用嚟襯青咖喱真係一流✨芒果糯米飯糯米飯上面有啲炒咗嘅黃豆乾糯米飯嘅軟糯加上炒黃豆嘅脆好有口感!好欣賞呢間餐廳嘅心思!-呢度嘅服務好周到店員都係好親切友善有笑容😆上甜品之前仲會重新佈置新嘅碟同餐具✨食得好舒服👍🏻👍🏻

星期六1:00嚟到

我個人覺得加番啲甜味會平衡啲

火車頭和牛炒飯

✨火車頭和牛炒飯
呢個有驚喜
炒飯味道好夠,但又唔會太鹹
加埋和牛好好食

蒜香炒泰國椰菜苗

✨蒜香炒泰國椰菜苗
新鮮清爽
調味都剛剛好

✨泰式燒豬頸肉
豬頸肉都幾香口
個汁好好味,好夾!

火山排骨小辣

✨火山排骨小辣
可能因為叫咗小辣
個酸味比較突出
估計如果有辣味,可能會再惹味啲
啲肉係好腍

✨油酥餅
偏硬身同乾一啲
少咗啲油酥餅嘅煙韌

✨蒜蓉包
好香,用嚟襯青咖喱真係一流

芒果糯米飯

✨芒果糯米飯
糯米飯上面有啲炒咗嘅黃豆乾
糯米飯嘅軟糯
加上炒黃豆嘅脆
好有口感!
好欣賞呢間餐廳嘅心思!

呢度嘅服務好周到
店員都係好親切友善有笑容😆
甜品之前
仲會重新佈置新嘅碟同餐具✨
食得好舒服👍🏻👍🏻

2024-10-19
$140 (Lunch)
火車頭和牛炒飯
蒜香炒泰國椰菜苗
火山排骨小辣
芒果糯米飯
2024-09-03 3357 views
留港消費,與好友相約到朗豪坊玩樂一番,午餐食泰國菜。泰式拼盤食得多,這個是近期食過最好食的。春卷長到似搖控器,兼且十分酥脆!雞串燒的雞肉仍嫩,沙嗲汁相當好味!大蝦米紙卷很大件,加些魚露是惹味的源頭。炸魚餅與墨魚餅皆勁香口,泰式香料味尤其突出!泰式虎蝦炒金邊粉的虎蝦雖然只有三粒,不過真的好大隻,而且爽彈得很。金邊粉炒得條條分明,不算過油,加上旁邊肥嘟嘟的泰國芽菜及辣粉,可口味美。火山排骨一出場,震撼程度即時獲得大讚,就連鄰桌的食客亦驚嘆不已!外表似是煲湯豬骨的排骨,竟是入味之至,純粹的肉感豐盈,蘸些鹹鹹辣辣的湯汁以及無數的芫荽,已令人食不停口,直中了小人的心!好友的Mocha拉花拉得不錯,咖啡跟奶之間取得適當的的平衡,濃淡得宜。椰青非常清新,食過濃味的食物之後來一口,超凡的感受!首遇火山排骨,驚豔不已,一定要記入單!
留港消費,與好友相約到朗豪坊玩樂一番,午餐食泰國菜。

小食拼盤

春卷、墨魚圈

大蝦米紙卷

炸魚餅、沙嗲雞串燒

泰式海虎蝦炒金邊粉

2035 views

Mocha

椰青

首遇火山排骨,驚豔不已,一定要記入單!
Type of Meal
泰式海虎蝦炒金邊粉
Mocha
椰青
2024-09-02 2235 views
呢間泰國餐廳幾好坐,又唔會人來人往好多人,可能門面畀人嘅感覺係一啲貴價餐廳,但係其實都唔算貴,物有所值,而且啲嘢食都唔錯。我哋今日叫咗啲輕食,分別有脆皮牛油雞翼、泰式小食拼盤同馬拉盞炒通菜。個泰式小食拼盤入面有泰式春捲、炸魷魚圈、泰式炸魚餅、串燒雞沙嗲同埋大蝦米紙卷。咁多樣嘢入面我最鍾意佢個泰式炸魚餅,點埋嗰個泰式甜酸醬真係好正。第二好食係個大蝦米紙卷,屬於清爽型嘅小食,啲蝦都幾新鮮。魷魚圈同埋春捲就屬於正常發揮水平。佢個拉盞炒通菜都幾大碟,所以我話呢度唔算貴,咁嘅價錢有返咁上下份量非常合理。呢度嘅脆皮牛油雞翼都幾好食,一啲都唔辣,雞翼脹卜卜,真係脆皮㗎。最後我想講佢個香茅薑茶都幾正,對於唔想飲甜嘢唔想飲凍嘢嘅我真係fit到爆,仲有成壺畀你慢慢斟。

作為餐廳 又五係快餐 入得去埋單都五百蚊。我唔認為要等齊人先入得去囉!7:50pm攞位, 個伴侶8:15pm 就可以到, 都唔可以入去? 咩玩法?? 其他餐廳要多謝佢趕走我呢個客,即上8樓bamboo Thai消費800蚊😁餐廳高層見到就自己檢討下個前台,拜
餐廳高層見到就自己檢討下個前台,拜
一坐低,問佢令杯水,侍應話係水喉水,你仲要吾要,咁都得,今時今日香港飲食業甘差真係多得你呢啲人,完全無個心去做好一間餐廳,迫人飲貴嘢,價錢已經吾係平仲要甘既態度,有乜辦法想食好西和享受好服務嘅人吾北上丫,香港人,檢討吓吧!😡真係好後悔吾即刻走,食物質數好一般,又細碟,乜嘢青檸梳打都五十幾蚊一杯,四杯飲嘢都二百幾三百,難怪比水喉水你飲。呢間餐廳直頭係趕客,令人有不舒服的感覺,給客人一杯清水真的這麼困難嗎😓
2024-08-26
2024-08-23 1645 views
呢一間位於旺角朗豪坊上面旋轉層的泰國菜館環境唔錯,估唔到星期六下午食Tea時間唔係好多人,可以靜靜地座低同朋友仔傾吓計,最重要係D waiter好好唔會因為你無再加野而比眼色你睇趕你走,我地都兩點幾坐到差不多五點架,喺旺角區黎講都真係有D難度。下午茶時間都係食少少野兼飲杯野啦,野食就叫了沙嗲,係雞肉黎嘅,半打少一串。佢個沙嗲都幾惹味。跟住再叫咗一份雞翼,唔係炸嘅,唔洗咁熱氣。飲品點了芒果沙冰同埋Cappuccino沙冰,無叫少甜都唔會好甜,咁就可以過一個愉快的星期六下午了。
跟住再叫咗一份雞翼,唔係炸嘅,唔洗咁熱氣。
2024-08-21 1249 views
呢間位於朗豪坊嘅泰國菜無論喺食物嘅味道、餐廳嘅環境、侍應嘅服務都算唔錯,不過我最欣賞就係佢播嘅歌,因為大部分都係我好鍾意嘅heavy metal,一邊食嘢一邊聽呢啲歌瞓外醒神。食物方面就叫咗兩樣嘢,都係一啲大路嘅泰國菜,做得算係有水準,一個就係泰式炒金邊粉,至於另一個就係泰式肉碎生菜包。金邊粉炒得夠香夠乾身,而佢啲蝦都算大隻同埋肉質有彈性,真係幾新鮮幾好食。肉碎生菜包少少辣,生菜新鮮爽脆,包住啲肉碎味道唔錯,佢啲肉碎嘅份量都幾多,反而生菜唔係好夠。