2023-11-06 769 views
南山邨的品香樓是我的其中一間午餐食堂,原因是一支公可快速攞到位,甚至乎是卡位,今天口淡淡要食D酸野開下胃, 一於叫個「菠蘿咕嚕肉」菜飯餐,連一杯熱㗎啡共銀$48咕嚕肉是即叫即炸的,無錯呀!上桌時仍熱騰騰的。
咕嚕肉是即叫即炸的,無錯呀!上桌時仍熱騰騰的。
菠蘿咕嚕肉菜飯
菠蘿咕嚕肉菜飯餐
2023-10-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
菠蘿咕嚕肉菜飯
菠蘿咕嚕肉菜飯餐
  • 菠蘿咕嚕肉
2023-11-04 318 views
忙裏偷閒又到下午茶時間,靜靜雞行落去南山邨的品香樓蛇一陣,午飯吃得不夠飽,一於就選一個粉麵下午茶餐吧!這間味香樓的炒粉麵都是即叫即炒即上的,香噴噴再配一杯熱啡,夠滿足了。
2023-10-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-11-04 267 views
天氣涼快一點就步行往石硤尾的南山邨, 如果不是邨民,就要花點時間及腳步去找了。如傳統舊式屋邨的茶記在點不同的是,餐牌每天有頗多選擇,我選了是日午餐~蔥油煎蛋炸雞比意粉。雞比夠大隻配蔥油煎蛋,大男人一定夠吃
雞比夠大隻配蔥油煎蛋,大男人一定夠吃

蔥油煎蛋炸雞肶意粉
2023-11-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
蔥油煎蛋炸雞肶意粉
  • 菠蘿咕嚕肉
2023-10-26 560 views
星期六晏晝過去食,有lunch set 大大碟主食加杯野飲,兩個人夾埋都唔駛$100😲😲椒鹽豬扒飯好有鑊氣,上枱嘅時候出晒煙,不過食完就超級口渴,不過佢有跟埋菜好好👍🏻仲要係菜飯🥬茶餐廳店員冇禮貌,好有風味回頭率:👅性價比:👅👅👅👅打卡值:👅

回頭率:👅
性價比:👅👅👅👅
打卡值:👅
2023-10-23 562 views
品香樓是一間屋村內的餐廳,歷史悠久,亦算出名,有大排檔風味,能容納一大班朋友聚會食飯。剛巧朋友生日,差不多8人一張大圓枱,其他座位亦未滿座。西芹炒雞柳,一般蜜桃沙拉骨,排骨炸過,有少少硬蒜蓉炒菜心椒鹽豆腐,香脆好味薯仔牛柳粒,火焰驚喜,薯仔粒出色醒胃小食魷魚,爽口彈牙益力多沙冰,大杯又好味道環境、枱凳、碗碟、設施都比較舊,如果你接受到這種環境食飯,就可以一試無妨。食物價錢相宜,味道質素亦不差。人多的時候,可以叫不同的小菜一齊分享。
西芹炒雞柳,一般

蜜桃沙拉骨,排骨炸過,有少少硬

蒜蓉炒菜心

椒鹽豆腐,香脆好味

薯仔牛柳粒,火焰驚喜,薯仔粒出色

醒胃小食魷魚,爽口彈牙

益力多沙冰,大杯又好味道

2023-06-01
Type of Meal
Dinner
2023-10-05 469 views
品香樓⭐️ 相信唔使多介紹 石硤尾食小菜必選🌝今次同朋友食飯一行人叫左椒鹽🦑鮮魷 大腸煲 薑蔥🐠魚腩 風沙🐓雞 蒜蓉通菜重頭戲椒鹽鮮魷 睇相就知道整得好靚 炸得啱啱好 外表黃金✨ 每件鮮魷都好厚肉 配埋華鹽真係🤭🐓風沙雞都係呢度嘅特色 係炸過既雞配上粒粒炸號房麵包糠 雞炸完都保持到肉質👍 皮脆大腸煲嘅豬大腸係通走曬啲脂肪同油 比較健康 適合平時唔鍾意食肥膏既人🤣 但鍾唔鍾意就見仁見智啦 因為大腸就係食肥膏主角絕對係嗰杯有cream嘅朱古力🍫 每次嚟都必點 口味就係偏甜嘅 但儀式感💯
品香樓⭐️ 相信唔使多介紹 石硤尾食小菜必選🌝

2023-09-25 625 views
基本上D嘢食大部份偏咸,冰梅骨唔入味,焗蠔D蠔油未撈好就上碟;風沙雞皮脆但有啲部份雞皮食到D鹽,幾年前食過都ok,唔知係咪D廚換咗人定點;總之我就唔會再去幫襯。基本上D嘢食大部份偏咸,冰梅骨唔入味,焗蠔D蠔油未撈好就上碟;風沙雞皮脆但有啲部份雞皮食到D鹽,幾年前食過都ok,唔知係咪D廚換咗人定點;總之我就唔會再去幫襯。基本上D嘢食大部份偏咸,冰梅骨唔入味,焗蠔D蠔油未撈好就上碟;風沙雞皮脆但有啲部份雞皮食到D鹽,幾年前食過都ok,唔知係咪D廚換咗人定點;總之我就唔會再去幫襯。

2023-09-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 凍朱
2023-09-07 696 views
朋友帶我黎呢間收係屋邨入面嘅餐廳佢多人到少一個都唔入得去座 但都幾多人等位服務不過不失一坐低有啲花生同菠蘿比你但食物質素真的不錯佢係有鑊氣嘅餸菜但就偏向多油 不過如果同朋友黎食飯吹下水都會再黎嘅
朋友帶我黎呢間收係屋邨入面嘅餐廳
不過如果同朋友黎食飯吹下水都會再黎嘅

• 黃金蝦
  • 椒鹽豆腐
2023-08-13 1547 views
《City人必食品香樓👍🏻》-品香樓 - 讀得city嘅冇可能唔識‼️ 大份夾抵食👍🏻🥰我哋都食過幾次🤚🏻所以今次就當回顧,介紹俾冇食過嘅人🫶🏻就入嚟嘅freshman bb可以做定功課先📚-🔹火焰蜜椒牛柳粒🔥🐮 $118 (必點‼️)依個唔講得笑,我俾滿分💯牛柳係入口即溶,我呀婆都食到😂👵🏻完全冇用過力咬,佢啲薯仔仲要係脆邊🥔唔會令人淨係focus喺牛到話明火焰就當然有火啦🔥正正因為佢點住火reheat,食到尾啲牛都係熱嘅👍🏻👍🏻🔹啫啫通菜煲🥬 $88上菜個陣會另外俾一個鑊仔你🍲喺廚房炒完,會再喺你面前落鑊我初頭以為都係gimmick嘢😂 但原來佢本身都好夠啫啫味 (即係落鑊啲炸炒聲😂)鑊氣好夠👍🏻✨送飯一流不過食完身上面會有味😂如果怕嘅就唔好嗌啦🔹風沙雞🐔 (一隻) $268炸外脆內嫩👍🏻加埋面頭嘅蒜粒更加惹味🧄不過覺得有啲偏咸🤏🏻🔹港式脆煎蠔餅🦪 $88炸得幾鬆脆✅蠔仔唔腥👍🏻但因為落得太多油,所以先咁脆,同埋size嚟講有啲細🤏🏻不過都已經係數一數二好食😋🔹菠蘿咕嚕肉🍍 $98今次有啲唔掂👎🏻啲肉偏韌,外皮炸得唔夠爽脆 一咬落去太實,做唔到外脆內軟😾🔹七味椒鹽豆腐✨ $8
《City人必食品香樓👍🏻》
品香樓 - 讀得city嘅冇可能唔識‼️
就入嚟嘅freshman bb可以做定功課先📚
🔹火焰蜜椒牛柳粒🔥🐮 $118 (必點‼️)
依個唔講得笑,我俾滿分💯
牛柳係入口即溶,我呀婆都食到😂👵🏻
完全冇用過力咬,佢啲薯仔仲要係脆邊🥔
唔會令人淨係focus喺牛到
話明火焰就當然有火啦🔥
正正因為佢點住火reheat,食到尾啲牛都係熱嘅👍🏻👍🏻
火焰蜜椒牛柳粒

🔹啫啫通菜煲🥬 $88
上菜個陣會另外俾一個鑊仔你🍲
喺廚房炒完,會再喺你面前落鑊
我初頭以為都係gimmick嘢😂

🔹港式脆煎蠔餅🦪 $88
炸得幾鬆脆✅蠔仔唔腥👍🏻
港式脆煎蠔餅

🔹菠蘿咕嚕肉🍍 $98
今次有啲唔掂👎🏻啲肉偏韌,外皮炸得唔夠爽脆
一咬落去太實,做唔到外脆內軟😾
菠蘿咕嚕肉

🔹七味椒鹽豆腐✨ $88
依個就正正常常,係普遍大排檔食到嘅口味
炸得幾脆,豆腐入面又好嫩滑👍🏻
七味椒鹽豆腐

🔹清蒸桂花魚🐟 $113
亦都係普通大排檔水準,不過不失🙊
值得一讚嘅係條魚蒸得幾嫩滑✨
清蒸桂花魚
火焰蜜椒牛柳粒
啫啫通菜煲
港式脆煎蠔餅
七味椒鹽豆腐
  • 火焰牛柳粒
2023-08-12 628 views
去完又一城,好有閑情逸致行去石硤尾,尋找以前返part time放飯嘅回憶~去到餐廳,風味依然~來自五湖四海嘅朋友,仍舊喺到打躉~餐廳嘅鑊氣仍然飄逸~🔹明太子炒飯🔹 超香,好有鑊氣,黃金色炒飯粒粒分明!雖然材料只有蟹柳,蛋,葱同明太子粒,但食落都好滿足,食功架都夠~好味~👍🏻🔹炸脾薯條🔹份量都大,雞脾好夠味,保留到入面肉汁,波浪薯條炸得乾身,唔會太油膩~🔹凍朱古力🔹點解無cream嘅?!不過朱古力味超濃,但又唔會苦~不過會好飽肚~
[石硤尾 - 鑊氣餐廳]

去完又一城,
好有閑情逸致行去石硤尾,
尋找以前返part time放飯嘅回憶~
去到餐廳,風味依然~
來自五湖四海嘅朋友,
仍舊喺到打躉~
餐廳嘅鑊氣仍然飄逸~

🔹明太子炒飯🔹
超香,好有鑊氣,
黃金色炒飯粒粒分明!
雖然材料只有蟹柳,蛋,葱同明太子粒,
但食落都好滿足,

保留到入面肉汁,
波浪薯條炸得乾身,
唔會太油膩~

🔹凍朱古力🔹
點解無cream嘅?!
不過朱古力味超濃,
但又唔會苦~
不過會好飽肚~
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【石硤尾人氣大排檔|南山邨必食回憶地標🚩】🐨火焰蜜椒牛柳粒 $118推薦度:⭐️⭐️⭐餐廳招牌菜打卡必叫,先係錫紙兜裝上枱喺你面前點火興熱個餸🔥先滿足你嘅視覺享受~黑椒牛柳粒醃得好濃味,不過小編就覺得韌咗少少🙈反而個薯仔外面包咗層蜜糖,外脆內粉好好食😚.️🐨風沙雞 半隻$148推薦度:⭐️⭐️⭐⭐隻雞煮到好嫩滑,外面雞皮炸脆,加埋脆蒜食就好惹味....🐨炸饅頭 $58推薦度:⭐️⭐⭐⭐️唔好以為炸饅頭好易整要好食,其實好難😥佢做到外脆內軟唔會死硬,亦無吸晒啲油,好似小編咁鍾意食炸饅頭嘅,就一定要試吓🤪.🐨凍忌廉朱古力 $28推薦度:⭐️⭐⭐飲得出係開朱古力粉沖嘅,但佢加咗忌廉,令到本身偏淡嘅朱古力輕輕提高返個甜味,而且入口更加滑溜順口,唔係特別話必試但的確比一般茶餐廳高質🍫-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----品香樓中西風味餐廳📍地址:石硤尾南山邨南山商場平台204-205及210-213 號舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5💰人均價格:$100-150🪸環境:👾👾👾🗣️服務:👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡💡🛠️分類:#HTB石
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【石硤尾人氣大排檔|南山邨必食回憶地標🚩】
🐨火焰蜜椒牛柳粒 $118
推薦度:⭐️⭐️⭐
️🐨風沙雞 半隻$148
推薦度:⭐️⭐️⭐⭐
隻雞煮到好嫩滑,外面雞皮炸脆,加埋脆蒜食就好惹味...
🐨炸饅頭 $58
💰人均價格:$100-150
🪸環境:👾👾👾
🗣️服務:👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB石硤尾 #HTB中菜 #HTB大排檔 #HTB朱古力
#石硤尾美食 #石硤尾 #南山邨 #中菜 #大排檔 #朱古力 #風沙雞 #美食推介
  • 火焰蜜椒牛柳粒
  • 風沙雞(半隻)
  • 炸饅頭
2023-08-03 423 views
好耐無嚟過啦😆😆😆咁岩經過就同朋友坐低食少少野👍🏻味道唔錯,價錢又抵,唔錯唔錯👍🏻👍🏻👍🏻呢家都仲見到唔少人嚟食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-07-29 376 views
天氣咁熱,正正常常隨便食個下午茶,加杯凍飲已經冇要求。食物質素唔係今次食評重點,免費加料同火氣十足的服務態度,相信係呢間店既特色之一。食到咁上下先發現,原來加送鮮炸蟑螂即刻叫個收銀呀姐黎睇。呀姐應該見慣大場面,佢一望,搵隻手碎左2下就掉左落地。佢好冷淡加高傲咁問隻野邊到黎,你地想點,一句唔好意思都冇。佢仲非常好心地話換過啲薯條俾你,但錢就照收,真係好窩心。隻野岩岩先係啲油炸死,你再炸幾多都唔食啦,個呀姐再話咁唔收你食物錢,但凍飲錢跟正價照收(24大元),真係好窩心x2。 朋友堅持唔會比油炸蟑螂個餐錢,呀姐立即盡責地將所有食物同飲品一下收走哂,並附送黑面一塊。夏日炎炎,餐廳似乎想加旺客人火的感覺。我就唔會有下次,但想挑戰自己個胃既人不仿一試,祝各位好運!
天氣咁熱,正正常常隨便食個下午茶,加杯凍飲已經冇要求。

食到咁上下先發現,原來加送鮮炸蟑螂

夏日炎炎,餐廳似乎想加旺客人火的感覺。

我就唔會有下次,但想挑戰自己個胃既人不仿一試,祝各位好運!

2023-07-24 329 views
呢度咁旺,但平日宵夜都有做優惠嫁打開餐牌即刻見到蠔仔肉碎泡飯,即點,諗住五十幾蚊,份量應該唔多,點知一黎到係一大湯碗,再加上有好多蠔仔😵,湯底味道剛剛好,加上胡椒粉,真係食清晒(要兩個人)古早味魷魚魚係阿爸點既,佢話食番以前既味道,面豉醬既味道調得適中,配上凍既水魷魚,完全唔會滯沙拉骨同黑椒牛柳都係招牌菜,都做得幾好配料款式又多,試到唔同配搭雖然係坐滿客,但上菜速度都快,又熱,真係難得,呢度應該會變我既飯堂😃
呢度咁旺,但平日宵夜都有做優惠嫁
沙拉骨同黑椒牛柳都係招牌菜,都做得幾好
配料款式又多,試到唔同配搭
雖然係坐滿客,但上菜速度都快,又熱,真係難得
,呢度應該會變我既飯堂😃
2023-07-22 370 views
行到好肚餓,忍唔住走左入去網評出名的南山邨品香樓醫肚。這店在娘家附近,以前成日幫襯系好食既😎。這𥚃位於南山邨街市樓上,系附近學生飯堂。這𥚃地方大,卡位多。有格板圍👍🏻。叫左個茶餐‘干燒伊面’加熱奶茶,正常size,正常味道,杯奶茶普通有澀味!要叫先有水供應。總括來講只系一個好普通醫肚地方無乜特別。
干燒伊面
$45 (Tea)