2023-07-10 17 views
天氣咁熱,唔係好想食正餐粥粉飯麵,今晚揀咗呢間串燒開餐又幾過癮,格局都算乾淨企理,食完個身一啲油煙味都冇👍🏻👍🏻👍🏻食出有居酒屋嘅味道😌😌😍😍串燒類叫咗小辣,串燒上枱已經聞到香噴噴嘅味道🤤🤤日本一口和牛粒$38/串和牛粒大大件,牛味濃郁,燒完都好滑,有肉汁。牛肉串$28/串牛味十足,肉質鮮嫩。沙嗲雞肉串$28/2串抵食之選,28蚊有2串,雞肉又香又滑。豬頸肉$35/串爽口嘅豬頸肉,燒起嚟特別好味👍重慶酸辣紅薯粉 $65愛辣嘅我唸住點黎唸住填下肚,$65 本身諗以為冇餸,考慮左好耐叫黎試定叫多兩串串燒算,不過最後都係忍唔住想試吓。原來有四粒芝士龍蝦丸(食到底先發現第四粒😆🤣)、有豬肉片、金菇😍😍😍,咁嘅份量都幾扺食。肉片肥瘦相間🤤🤤🤤少辣嘅味道亦不減香濃濃嘅重慶酸辣口味,薯粉亦唔會煮得太淋,煙煙韌韌,口感一流😋😋

日本一口和牛粒$38/串
和牛粒大大件,牛味濃郁,燒完都好滑,有肉汁。

牛肉串$28/串
牛味十足,肉質鮮嫩。

沙嗲雞肉串$28/2串
抵食之選,28蚊有2串,雞肉又香又滑。

豬頸肉$35/串
爽口嘅豬頸肉,燒起嚟特別好味👍

重慶酸辣紅薯粉 $65

2023-06-26 145 views
夜媽媽想食個宵夜, 見門口今夜不回家幾得意就入去試吓, 木系風格, 全部都大枱適合三五知己慢慢坐密密傾~♡鹽燒白鱔魚 $55魚肉爽滑,有4粒大大舊, 個皮燒到又脆又甜~♡秘製麻辣煮花螺 $65麻辣醬汁好入味, 花螺冇沙,大大粒,麻香味好重😋♡脆香雞皮2串 $28抵食,平時呢個價只食到一串,脆卜卜,雞油味好香~♡厚切牛舌心 $45好厚好大塊,質感軟腍~♡阿拉伯羊肉串 $32羊臊味好香, 配孜然粉一絕, 半肥瘦肉質,♡if椰清水 $16 食串燒一定要嗌返枝清熱飲品中和返冇咁內疚🤪

♡鹽燒白鱔魚 $55
魚肉爽滑,有4粒大大舊, 個皮燒到又脆又甜~

♡秘製麻辣煮花螺 $65
麻辣醬汁好入味, 花螺冇沙,大大粒,麻香味好重😋

♡脆香雞皮2串 $28
抵食,平時呢個價只食到一串,脆卜卜,雞油味好香~

♡厚切牛舌心 $45
好厚好大塊,質感軟腍~

♡阿拉伯羊肉串 $32
羊臊味好香, 配孜然粉一絕, 半肥瘦肉質,

♡if椰清水 $16
食串燒一定要嗌返枝清熱飲品中和返冇咁內疚🤪
2023-06-26
  • 鹽燒白鱔魚
串燒王 - 北角店串燒王北角英皇道99號建基大廈地下2號舖📍港鐵炮台山站A出口4分鐘
串燒王 - 北角店

[一粒肉丁/北角/串燒店]

又到糧尾又想食下串燒?一粒肉丁又有新推介

去到無需排隊直入,一看餐牌十幾蚊起一串有交易🤝,都幾相宜!一入餐廳就聞到好香串燒味!

扇貝🐚
有海鮮味唔會太鹹唔會乾身
金針菇🍄
份量合理~準備好see you tomorrow
翠玉瓜
新鮮有汁完全唔乾身
雞軟骨2串
燒得好香,有香草味、鹹香
雞肉串2串
雞肉正常唔會鞋
牛肉串
不過不失味道不錯
羊肉串
唔會太騷都唔會完全無羊肉味

整體感覺不錯👍🏻串燒來講完全唔會過鹹,用料雖然唔係超級好,但正正常常唔會有雪味!

飲品
冰紅茶
收費完全合理唔過份

[𝐢𝐧𝐟𝐨]
串燒王
北角英皇道99號建基大廈地下2號舖
📍港鐵炮台山站A出口4分鐘
2023-06-23 38 views
呢日響炮台山附近發現呢間串燒小店,勁多人幫襯,仲有好多外賣單,一於入去食下先。二人點咗幾款串燒小食share,小店每隔一陣就上一兩款食物,即叫即燒,都算快手。日本鹿兒島一口豚($36)- 燒得好香脆,入面肉質好juicy雞軟骨($28)- 入口香脆,有咬口鹽燒鯖花魚($42)- 鯖魚分量十足,燒得香脆,配埋蒜蓉一齊食,好惹味甜蜜玉子燒($28)- 玉子燒得好香,帶少少焦,配以蜜糖,當甜品食一流。日本一口紫薯($18@ x 2) - 必食推介,入口非常甜,帶煙韌感覺,好正。虎皮青椒($13),韮菜($15),泰國BB蘆筍($18)- 整得好味,份量多,香口得來保留咗蔬菜嘅鮮味食物種類多,無論肉類、海鮮、蔬菜及魚類,甚至炒飯都有。食物質素亦唔錯,食飯期間keep住都有人買外賣及堂食,好受歡迎。

雞軟骨($28)- 入口香脆,有咬口

2023-06-22 33 views
唔知點解成日一諗唔到食咩野,就會揀食串燒,可能選擇多掛,今日搵到間串燒在砲台山,地鐵站附近,門口有個打卡位,好得意😊入面裝修係木系風✅韮菜時間控制得岩岩好,個人偏向淋身啲✅雞軟骨外脆內軟,咬落去卜卜脆✅雞腎好有𡁻口👍🏻👍🏻✅蒜蓉燒海蜆蜆係無沙,好新鮮,完全都被蒜蓉帶出鮮味🤭🤭✅蒜蓉茄子🍆每次食串燒必點項目✅美國生蠔新鮮,仲有海水味✅法式焦糖多士鵝肝呢個超級推薦,好好味✅錫紙燒雜菇,雜菇鮮甜,低卡食材😗😗😗

入面裝修係木系風

✅韮菜

時間控制得岩岩好,個人偏向淋身啲
✅雞軟骨

外脆內軟,咬落去卜卜脆
✅雞腎

好有𡁻口👍🏻👍🏻
✅蒜蓉燒海蜆

蜆係無沙,好新鮮,完全都被蒜蓉帶出鮮味🤭🤭
✅蒜蓉茄子🍆

每次食串燒必點項目
✅美國生蠔
新鮮,仲有海水味
✅法式焦糖多士鵝肝

呢個超級推薦,好好味
✅錫紙燒雜菇,雜菇鮮甜,低卡食材😗😗😗
  • 韮菜
  • 雞腎
  • 雞軟骨
  • 蒜蓉茄子
  • 蒜蓉海蜆
  • 法式焦糖鵝肝
  • 蒜蓉燒蠔
2023-06-20 24 views
今日一個人去左北角串燒店食串燒👏🏻🪭蒜蓉燒大海蜆$58 一盤都好多隻🪭蒜蓉燒8吋大虎蝦$48 燒得岩岩好 唔會好乾 仲好juicy 😋🪭燒翠肉瓜 $15 環境裝修好日式🇯🇵🎌仲有好多唔同既選擇 大家經過可以燒下😘
2023-06-20 26 views
串燒王 今晚加班~收工😳好肚餓去左附近間串燒王食返一人宵夜佢地串燒幾多款式選擇~海鮮、蔬菜、特色丸、肉類都有而且仲有錫紙花甲粉😙同埋川式炒飯我叫左以下食物~。燒韮菜 $15 。燒脆香魚腐 $15 。惹味台灣腸 $22串燒類全部即叫即燒~好香口。錫紙花甲粉 $65份量足~除左有大量花甲外、仲有金菇、娃維菜、粉絲~好足料食落帶點微辣~好惹味而且無收加一~價錢相宜見到店內好旺場😁愈夜愈多人幫襯📍北角英皇道99號建基大廈地下2號舖
串燒王

今晚加班~收工😳好肚餓
去左附近間串燒王食返一人宵夜

佢地串燒幾多款式選擇~
海鮮、蔬菜、特色丸、肉類都有
而且仲有錫紙花甲粉😙同埋川式炒飯

我叫左以下食物~

。燒韮菜 $15

。燒脆香魚腐 $15

。惹味台灣腸 $22
串燒類全部即叫即燒~好香口

。錫紙花甲粉 $65

份量足~除左有大量花甲外、
仲有金菇、娃維菜、粉絲~好足料

食落帶點微辣~好惹味

而且無收加一~價錢相宜
見到店內好旺場😁愈夜愈多人幫襯

📍北角英皇道99號建基大廈地下2號舖
2023-06-19 124 views
barbeque king serves skewers at valuable prices and everything is made to order 💫 spice levels are customizable at no spicy / mild / medium / spicy 🌶串燒王 即叫即整 價錢親民 💫 可以揀辣度 唔辣 / 小辣 / 中辣 / 大辣 🌶🐥 雞全翼 HKD$36 / 2串 外面香脆 裏面肉質嫩滑🐄 牛肉串HKD$28 肉質軟腍🐚 錫紙花甲粉 HKD$65 花甲無沙 份量十足 粉絲吸晒啲湯 仲有金茹同娃娃菜🐓 雞心串 HKD$28 / 2串 嚼勁有彈性🥒 翠王瓜 HKD$15 厚切 爽脆多汁🌱 泰國BB蘆筍 HKD$18 口感脆嫩🍆 蒜蓉原條茄子 HKD$38 口感軟綿嫩滑 大量蒜蓉 📍 北角英皇道99號建基大廈地下2號舖 🇭🇰

🐥 雞全翼 HKD$36 / 2串 外面香脆 裏面肉質嫩滑

🍆 蒜蓉原條茄子 HKD$38 口感軟綿嫩滑 大量蒜蓉

蒜蓉原條茄子

📍 北角英皇道99號建基大廈地下2號舖 🇭🇰
2023-06-19 17 views
深夜營業北角串燒小店,意想不到的地道風味🔺火箭魷魚筒$68❅ 魷魚筒大大條很重秤,加上大量孜然粉非常香魷魚咬下去很juicy,跟外表完全不同,而且煙韌度高,非常彈牙又不老🔺鹽燒白鱔魚$55❅ 鱔魚是串燒必點 - 魚皮烤至微曲微脆,咬下去馬上感覺到魚油和膠原的爆發魚油味很濃卻又不會太膩,調味不太重所以魚肉味很強🔺錫紙蒜蓉金針菇$42❅ 新鮮出爐整個錫紙盒在冒煙,熱辣辣炒好吃大量蒜蓉配上醬油加上吸盡精華的金針菇,而且金針菇很多,是很好吃的蒜蓉金菇🔺 蒜蓉原條茄子$38❅ 這條茄子超級大條,而且蒜蓉量是有史以來最多茄子肉煮得軟軟卻又不黏,掛上大量蒜蓉非常惹味,而且還不是很油🔺 雞腎串$28/2串❅ 雞腎比較細粒不過非常入味,孜然很香但如果可以大粒一些會更滿足🔺甜蜜玉子燒$28❅玉子燒很fluffy,不會太甜而蛋香豐富重點是淋上大量蜜糖,沒有想到這個組合還蠻搭蠻開胃的🔺花甲粉$65❅ 花甲粉超級抵食,這個價錢有大大碗配料有大量花甲,娃娃菜,金菇和粉絲花甲處理得乾淨,沒有沙而且沒有縮水粉絲、娃娃菜和金菇都很入味,重點是超級多湯底味道是帶點花椒又像酸菜魚的湯底,非常惹味
深夜營業北角串燒小店,意想不到的地道風味

🔺火箭魷魚筒

❅ 魷魚筒大大條很重秤,加上大量孜然粉非常香

🔺鹽燒白鱔魚

魚油味很濃卻又不會太膩,調味不太重所以魚肉味很強

🔺錫紙蒜蓉金針菇

❅ 新鮮出爐整個錫紙盒在冒煙,熱辣辣炒好吃

🔺 蒜蓉原條茄子

❅ 這條茄子超級大條,而且蒜蓉量是有史以來最多

🔺 雞腎串
$28/2串

🔺甜蜜玉子燒

❅玉子燒很fluffy,不會太甜而蛋香豐富
重點是淋上大量蜜糖,沒有想到這個組合還蠻搭蠻開胃的

🔺花甲粉

❅ 花甲粉超級抵食,這個價錢有大大碗
配料有大量花甲,娃娃菜,金菇和粉絲
花甲處理得乾淨,沒有沙而且沒有縮水
粉絲、娃娃菜和金菇都很入味,重點是超級多
湯底味道是帶點花椒又像酸菜魚的湯底,非常惹味
見屋企附近開左間串燒,就約住附近嘅朋友去簡簡單單食個便飯,邊食串燒邊傾計~估唔到又幾抵食同惹味。當日都有其他人邊飲酒邊傾計食串燒,幾熱鬧下。 少辣串燒全部撒上孜然粉,夠香口惹味。個人推介以下款式:🍢鷄心串 $28/2串-燒到剛剛好,入面軟嫩juicy🍢五花腩肉串 $42/3串-$42有成3串真係超級抵食! -雖然話係腩肉,但肥瘦均勻,外層夠脆香🍢雞軟骨 $28/2串-難得嘅係多軟骨,少少肥,粒粒夠爽脆🍢阿拉伯羊肉串$32/串-粒粒羊肉都軟嫩入味,肉質唔錯一路食串燒,一路傾計,都係唔錯體驗!

當日都有其他人邊飲酒邊傾計食串燒,幾熱鬧下。

少辣串燒全部撒上孜然粉,夠香口惹味。個人推介以下款式:

🍢鷄心串 $28/2串
鷄心串

-燒到剛剛好,入面軟嫩juicy

🍢五花腩肉串 $42/3串
五花腩肉串

-$42有成3串真係超級抵食!
-雖然話係腩肉,但肥瘦均勻,外層夠脆香

🍢雞軟骨 $28/2串
雞軟骨

-難得嘅係多軟骨,少少肥,粒粒夠爽脆

🍢阿拉伯羊肉串$32/串
-粒粒羊肉都軟嫩入味,肉質唔錯

一路食串燒,一路傾計,都係唔錯體驗!
鷄心串
雞軟骨
2023-06-14 13 views
都幾多野食揀~ 基本上想食ge都有齊曬~因為唔係好食得辣,都係點孜然味~必點蒜蓉原條茄子🍆!蒜蓉份量十足~ 雞軟骨都脆口~ 28蚊2串價錢都ok雞中翼都可以點!脆皮入口正火候適中土豆🥔串幾鍾意個厚度~韭菜去燒烤一定會點!呢間調味都唔錯~怕濃味ge朋友可以剔走少少粉再入口牛舌個厚度對得起價錢豬頸肉好味😋大家可以點我個人幾鍾意個調味味道濃ge,最好叫野飲環境還可以~整體d裝飾燈幾靚ge貓貓鯨魚牆紙見到都開心ge
都幾多野食揀~ 基本上想食ge都有齊曬~
因為唔係好食得辣,都係點孜然味~

必點蒜蓉原條茄子🍆!
蒜蓉份量十足~

雞軟骨都脆口~ 28蚊2串價錢都ok
雞中翼都可以點!脆皮入口正
火候適中

土豆🥔串幾鍾意個厚度~
韭菜去燒烤一定會點!
呢間調味都唔錯~
怕濃味ge朋友可以剔走少少粉再入口

牛舌個厚度對得起價錢
豬頸肉好味😋大家可以點

我個人幾鍾意個調味
味道濃ge,最好叫野飲

環境還可以~
整體d裝飾燈幾靚ge
貓貓鯨魚牆紙見到都開心ge

2023-06-13 15 views
具有特色的木屋串燒店,在港島區算係抵食的串燒店!木製家具特別有feel!點了小辣,辣度剛剛好!魷魚鬚魷魚🦑燒到脆卜卜!蒜蓉原條茄子🍆超多蒜蓉味道濃郁!紐西蘭羊架🐑紐西蘭羊架係幾厚肉,蘇蘇地好好食!牛肉串🐮牛肉串不會靭!雞中翼🐔雞中翼一串有四隻,非常抵食!錫紙花甲粉花甲很新鮮,粉絲入曬味!音樂非常澎湃,越吃越爽!下班跟朋友來喝杯啤酒🍻真捧!大熱天時,辛苦廚師在廚房密密燒!好吃😋份量夠!
具有特色的木屋串燒店,在港島區算係抵食的串燒店!
木製家具特別有feel!

點了小辣,辣度剛剛好!

魷魚鬚
魷魚🦑燒到脆卜卜!

蒜蓉原條茄子🍆
超多蒜蓉味道濃郁!

紐西蘭羊架🐑
紐西蘭羊架係幾厚肉,蘇蘇地好好食!

牛肉串🐮
牛肉串不會靭!

雞中翼🐔
雞中翼一串有四隻,非常抵食!

錫紙花甲粉
花甲很新鮮,粉絲入曬味!

音樂非常澎湃,越吃越爽!下班跟朋友來喝杯啤酒🍻真捧!
大熱天時,辛苦廚師在廚房密密燒!
好吃😋份量夠!

2023-06-11 394 views
好耐都無食過串燒啦 😋 同男友去完油街實現,經過見到呢間串燒王幾吸引,而且價錢都唔貴,所以就入去試下啦 😆 蒜蓉原條茄子每次食串燒都一定會叫的 😍 呢度嘅燒茄子係爆多蒜蓉 🤤 每一啖都勁香蒜味,茄子肉食曬都仲有好多蒜蓉喺度,可想而知係幾咁足料 😆土豆片薄身嘅土豆片燒完之後好脆 😍 好似食緊大塊版薯片咁 🤤 因為好大塊,所以可以有好多調味料係上面,味道好濃好惹味 😋五花腩肉串五花腩肉肥瘦適中,燒到好 juicy 個邊脆脆地 🤤 小辣對我黎講剛剛好,入口又香滿滿又有少少辣,真心唔錯 👍🏻 雞肉串雞肉串火侯都控制幾好,肉質有咬口之後 keep 到少少 juicy 😋惹味饅頭片饅頭燒到外面少少脆入面好煙靭 😍 第一次食辣辣地嘅饅頭,燒過嘅口感配合辣味好啊 🤤 川北炒米粉超米粉夠曬鑊氣 😍 炒得香口又夠乾身 👍🏻 配料有雞蛋、腸仔、生菜同埋洋蔥,好足料大大兜勁滿足 😋 鹹鹹香香味道好唔錯 🤤今次我地叫左小辣,味道剛剛適合我地(利申譚仔十小辣 d friend),佢仲有中辣同大辣,怕辣嘅佢地都有唔辣㗎 😆 而且店員都好貼心的,如果怕辣可以叫佢地輕手 d,到時唔夠辣佢地就會再幫你加多少少辣,所以一定

蒜蓉原條茄子

土豆片

雞肉串

惹味饅頭片

川北炒米粉

今次我地叫左小辣,味道剛剛適合我地(利申譚仔十小辣 d friend),佢仲有中辣同大辣,怕辣嘅佢地都有唔辣㗎 😆 而且店員都好貼心的,如果怕辣可以叫佢地輕手 d,到時唔夠辣佢地就會再幫你加多少少辣,所以一定會食到適合自己口味嘅辣度 🙆🏻‍♀️
朋友介紹炮台山同天后之間有一間串燒小店,價錢親民,最平$1x有交易,而且食材足料~今次屋企無煮飯,就同屋企人去試一試😋清酒花甲蜆肉size 雖然較小,但更加能吸收湯汁😚湯汁好惹味,係好好嘅佐酒小食~鹽燒多春魚一客有六條,我覺得多春魚一向都好難掌握火候😳呢到整得好脆,魚尾都可以直接食埋~重點係中間啲魚子好爽口,同外面香脆嘅感覺有兩種口感✨鮮冬菇冬菇軟熟,唔干~上面灑上燒烤粉,問過店員可以揀少少辣👍🏼泰國BB蘆苟好似係第一次食😳估唔到bb 原來係咁長😝質感爽口~雞全翼呢個外面香脆,但入面肉質唔會干😚 而且雞全翼係燒烤必點😛厚切牛舌心係牛舌中間部位~雖然厚切,佢有口感得黎唔會韌👍🏼烏龍茶食咁多串燒肉類,飲返啲茶解解渴🤣推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

清酒花甲

鹽燒多春魚

鮮冬菇
冬菇軟熟,唔干~上面灑上燒烤粉,問過店員可以揀少少辣👍🏼

泰國BB蘆苟
好似係第一次食😳估唔到bb 原來係咁長😝質感爽口~

雞全翼
呢個外面香脆,但入面肉質唔會干😚 而且雞全翼係燒烤必點😛

厚切牛舌心
係牛舌中間部位~雖然厚切,佢有口感得黎唔會韌👍🏼

烏龍茶
食咁多串燒肉類,飲返啲茶解解渴🤣

推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 厚切牛舌心
  • 雞全翼
  • 鹽燒多春魚
📍 串燒王 (建基大廈) (北角)北角英皇道99號建基大廈地下2號舖———————————————秘製麻辣煮花螺(💰: 65 hkd/ 1份)呢款簡直係全晚性價比最高嘅一樣🤩🤩 啲花螺份量超級超級多,我諗有成至少20幾隻!!!✨入口食落好鮮味,加埋麻辣嘅醬汁又香又夾,下次嚟一定會再encore🤭厚切牛舌心(💰: 45 hkd/ 1串)燒牛舌夠晒厚切,食落煙韌得嚟超juicy,調味方面唔太濃但都好惹味🤤 食到唔停口!雞中翼(💰: 36 hkd/ 4隻)雞翼外皮脆卜卜燒得香脆,肉質嫩滑多汁,食落好香口,簡直係外脆內嫩😍錫紙花甲粉(💰: 65hkd)花甲粉味道反而冇麻辣煮花螺咁惹味,但都超級足料好大碗,完全唔驚唔夠飽,花甲份量好多之餘粉絲亦都俾咗好多😜燒韭菜(💰: 15 hkd)韭菜好好食好多汁,唔會太乾身,值得一試👏🏻整體評分 (6個🐽為滿分)味道:🐽🐽🐽🐽🐽抵食:🐽🐽🐽🐽🐽環境:🐽🐽🐽🐽服務:🐽🐽🐽🐽🐾: 炮台山站A出口步行4分鐘
📍 串燒王 (建基大廈) (北角)
北角英皇道99號建基大廈地下2號舖
———————————————
秘製麻辣煮花螺
(💰: 65 hkd/ 1份)

厚切牛舌心
(💰: 45 hkd/ 1串)

雞中翼
(💰: 36 hkd/ 4隻)

錫紙花甲粉
(💰: 65hkd)

燒韭菜
(💰: 15 hkd)
韭菜好好食好多汁,唔會太乾身,值得一試👏🏻

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽