2023-08-09 132 views
知道𝟸樓有特大ʟᴇᴅ幕牆,慶祝生日會轉做Happy Birthday背景,特登同朋友泥食飯影相慶祝~🥳▫️飛天炒麵比個樣吸引咗叫咗泥試下,炸過嘅麵用筷子凌空夾著,麵身炸到好酥脆,再淋上酸辣嘅湯汁,同雜錦海鮮、草菇等配料拌勻,食落惹味,口感豐富。▫️基地炒飯炒飯飯粒分明,幾有鑊氣,調味比想像中濃。炒飯配埋半隻龍蝦同龍蝦鉗,肉質都算鮮甜。龍蝦上面鋪滿蟹籽,同炒飯拌勻食落口感多樣化。▫️Sweet Baby以Gin做base,加埋蘋果檸檬汁調味,桃嘅甜味重,酒味唔太濃。整體食物都唔錯,但環境有啲焗促都幾嘈,服務一般性價比唔高🤔

▫️飛天炒麵

▫️基地炒飯

▫️Sweet Baby

整體食物都唔錯,但環境有啲焗促都幾嘈,服務一般性價比唔高🤔
做左幾日煮飯婆 終於可以放低圍裙難得出街食 ٩(๑´3`๑)۶當然揀間靚嫁啦基地貳有𝟚層我地太早到 所以未開放𝟚樓店員有問我地要唔要𝓼𝓱𝓲𝓼𝓱𝓪但男伴對應該煙酒都無興趣所以唯有靜靜地等多十幾分鐘先上𝟚樓用餐上到𝟚樓我地選左坐卡位 可以同個大螢幕近啲🄾🅁🄳🄴🅁 𝟚杯𝓜𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵⥅ 𝔅𝔞𝔰𝔢 𝔠𝔬𝔬𝔩𝔢𝔯 $𝟠𝟠 ⥆𝔐𝔞𝔫𝔤𝔬+ 𝔤𝔦𝔫𝔤𝔢𝔯 𝔞𝔩𝔢⥅𝕾𝖚𝖒𝖒𝖊𝖗 𝖇𝖊𝖆𝖈𝖍 $𝟠𝟠 ⥆𝕭𝖑𝖚𝖊𝖇𝖊𝖗𝖗𝖞+𝖇𝖆𝖘𝖎𝖑+𝖙𝖔𝖓𝖎𝖈因為男伴唔飲酒 又唔想我醉 所以合佢意唯有飲下𝓜𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵解下渴𝟚杯賣相都好靚 都有小花襯托(❛◡❛✿)⥅燒韮菜 $𝟙𝟠 ⥆味道並唔係串燒店既韮菜 無孜然粉係好食又熱辣辣既燒韮菜 (๑´ㅁ`)⥅燒魷魚 $𝟠𝟠 ⥆Seafood係男伴最愛見menu張圖幾靚仔又好似幾大份點知…唔一樣既!(-`д´-)⥅燒大啡菇 $𝟙𝟠 ⥆連一舊菇都有朵花做配襯 我欣賞⥅飛天炒麵 $𝟚𝟛𝟠 ⥆必影相既懸浮炒麵 (ˊo̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ˋ)好彩有叫到個炒麵 如果唔係會唔飽個賣相係好吸精 玩味十足 可以倒啲汁落去影𝔟𝔬𝔬𝔪𝔢𝔯𝔞𝔫𝔤 海鮮算多 但芡汁同個麵唔係好夾 味道有啲遜色( ˘•ω•˘
做左幾日煮飯婆 終於可以放低圍裙

⥅𝕾𝖚𝖒𝖒𝖊𝖗 𝖇𝖊𝖆𝖈𝖍 $𝟠𝟠 ⥆
𝕭𝖑𝖚𝖊𝖇𝖊𝖗𝖗𝖞+𝖇𝖆𝖘𝖎𝖑+𝖙𝖔𝖓𝖎𝖈

因為男伴唔飲酒 又唔想我醉 所以合佢意
唯有飲下𝓜𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵解下渴
𝟚杯賣相都好靚 都有小花襯托(❛◡❛✿)

⥅燒韮菜 $𝟙𝟠 ⥆
味道並唔係串燒店既韮菜 無孜然粉
係好食又熱辣辣既燒韮菜 (๑´ㅁ`)

⥅燒魷魚 $𝟠𝟠 ⥆
Seafood係男伴最愛
見menu張圖幾靚仔又好似幾大份
點知…唔一樣既!(-`д´-)

⥅燒大啡菇 $𝟙𝟠 ⥆
連一舊菇都有朵花做配襯 我欣賞

⥅飛天炒麵 $𝟚𝟛𝟠 ⥆
必影相既懸浮炒麵 (ˊo̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ˋ)
好彩有叫到個炒麵 如果唔係會唔飽
個賣相係好吸精 玩味十足 可以倒啲汁落去影𝔟𝔬𝔬𝔪𝔢𝔯𝔞𝔫𝔤 海鮮算多 但芡汁同個麵唔係好夾 味道有啲遜色( ˘•ω•˘ )

⥅芒果班蘭糯米飯 $𝟙𝟞𝟠 ⥆
層層疊既糯米飯 賣相靚 但個飯有啲硬唔煙靭 有啲少失望

不過呢間餐廳主打就係賣環境 賣氣氛
所以我地無對食物抱好多期望
無期望就唔會失望
Enjoy 𝟚個人既相處時間就好(๑˙❥˙๑)
我係OpenRice訂咗枱,準時去到,但都要等半個鐘先有得入座。如果大時大節想慶祝真係唔好去,好影響興致。上到二樓係坐角落頭位,打唔到卡。如果大家係想去影靚相真係要三思。食物正常,無特別。去到第二日竟然係OpenRice話我前一日缺席。前一日用餐體驗已經好一般,我都諗住算數。但宜家真係覺得呢間餐廳安排混亂,環境又唔係特別靚,唔會再去。
2023-07-20 138 views
餐廳有2層,上層設有270度環形屏幕,擋放着水母萬花等其他影像,如同置身雲海仙境。一邊聽着流行勁歌,昏暗既環境,有種係基地既感覺!​好型好正!生蝦刺身 $168生蝦刺身底層佈滿乾冰,涌出大量煙霧,好仙好夢幻😎。蝦肉超好味,勁厚肉,爽口彈牙,旁邊有泰式醬汁,好辣但又忍唔住沾,好惹味呀!軟殼蟹柚子沙律 $148軟殼蟹炸得金黃香脆而且唔會太油膩, 柚子肉又甜又多汁,配埋酸辣沙律汁,起左平衡作用,愈食愈開胃。冬陰公虎蝦卡邦尼意粉 $248估唔到冬陰功同卡邦尼可以咁夾!泰式同西式互相融合。意粉非常之掛汁,帶微辣,刺激味蕾。虎蝦都十分厚肉彈牙,好食指數爆燈😋。芒果班蘭糯米飯 $168甜品係第2個胃☻️!糯米飯整得好靚,一共分3層!底層糯米軟糯,中層係滿滿既芒果粒,超級甜。上層係斑蘭糯米飯加左啲椰漿,好香!仲要即叫即整👍🏻夠哂熱,滿滿泰國風情。咁relax既環境叫左2杯cocktail飲🍸Sweet Baby $118加左桃🍑檸檬🍋同埋蘋果🍎汁,好易入口,味道多層次感。Base No. $118加左菠蘿🍍調味,好清新。

生蝦刺身 $168

軟殼蟹柚子沙律 $148

冬陰公虎蝦卡邦尼意粉 $248

芒果班蘭糯米飯 $168

咁relax既環境叫左2杯cocktail飲🍸
Sweet Baby $118
加左桃🍑檸檬🍋同埋蘋果🍎汁,好易入口,味道多層次感。

Base No. $118
加左菠蘿🍍調味,好清新。
2023-07-20 205 views
Bookmark左呢間一段時間,覺得環境幾靚幾有氣氛😍同friend 嚟吹水飲野幾啱feel~✨生蝦刺身 - 食生蝦就預左口臭😂因為連埋蒜片食真係好正,如果怕辣嘅人可以沾少d個汁吊下味就夠😸d蝦比想像中大隻,而且幾新鮮爽口👍✨軟殼蟹柚子沙律 - 份量好足,軟殼蟹切開左一半分便我同朋友分😚 超多柚子,配埋伴菜同個辣汁食好fresh 好開胃😋✨冬蔭公卡邦尼意粉 - 呢個意粉都幾fusion,冬蔭公味香得嚟唔會蓋過左卡邦尼味,個醬都好creamy入味,有少少食上癮嘅感覺😆 個蝦大大隻好吸睛,口感有,鮮味亦有😻💯✨芒果班蘭糯米飯 - 造型睇得出幾有心思,上層係班蘭味糯米飯,下層係原味糯米飯,中間夾住粒粒芒果肉,面頭亦用左好多芒果肉同椰漿仲有椰子乾砌左個小山丘🤤糯米粉好煙韌,食完都幾飽😛✨Base No. 1 - 杯cocktail個漸變層整得幾靚,菠蘿味幾出,反而唔算好出,幾易入口🍹✨Base Core - 個杯癡左d玫瑰花瓣,帶點高貴嘅感覺🧡呢杯酒味同荔枝味幾balance, 配住個靚view好有feel!

Base No.1

Base No.1
Base Core
朋友介紹話個LED wall好ig-able所以先去試吓,點知就係惡夢嘅開始🥲 真正體驗咗尖沙咀澳牛式服務🥹🥹 鍾意食光速餐嘅朋友歡迎去挑戰下~一坐低已經覺得服務麻麻地,有個短髮後生嘅侍應好似唔知自己喺度做緊咩咁🤷🏼‍♀️當我哋食到仲有10分鐘先夠鐘,其中一個睇落senior 啲嘅侍應已經隊張單黎叫我哋買單…. 重點係!佢同我哋講話下一枱客到咗叫我哋快啲😂Excuse me? 佢早到咗係我哋嘅責任?因為直程係未到還枱時間喎,咁樣催而家食緊嘅客真係恰當咩?完全係喺度比壓力人😂 加上我哋仲好努力咁食緊個好難食嘅飛天炒麵,就係為咗唔想嘥咁多嘢,因為其他嗰啲真係一啲都唔好食☺️買單四個人大拿拿$1200… 但真係完全唔覺得自己食咗啲咩,仲要受氣🤷🏼‍♀️用最後10分鐘慶埋個生日同食生日蛋糕,個短髮男仔仲一枝箭黎諗住收走個飛天炒麵… 但係有個friend仲喺度食緊,同佢講唔使收住,佢即刻拎起又揼返低,仲要幾大力下,真係超級冇禮貌😂唔講以為得罪咗佢全家,真係一定無下次!個senior侍應拎啲蛋糕碟黎俾我哋食蛋糕嘅時候,佢完全係掉低咗個蛋糕同令到啲碟擺喺枱時嘭一聲,完全俾人感覺就係喺度發洩緊⋯⋯俾錢嚟食餐

個senior侍應拎啲蛋糕碟黎俾我哋食蛋糕嘅時候,佢完全係掉低咗個蛋糕同令到啲碟擺喺枱時嘭一聲,完全俾人感覺就係喺度發洩緊⋯⋯俾錢嚟食餐飯姐,仲要輪流受班侍應嘅氣真係請我都唔會再去😂😂

再略略講下我哋嗌咗嘅以下菜式:
1. 生菜包
超級不知所謂😂啲豬肉竟然辣過正常嘅泰式餐廳,食落又唔覺得好新鮮

2. 飛天炒麵
全晚最期待係呢一道菜,因為對筷子會懸空,幾好打卡。點知個芡真係「杰」到懷疑人生😅完全得個樣,極唔好食

3. 炸軟殼蟹咖喱
呢道菜勁油,同時又食唔到咖喱嘅香味,一個字:濟!

4. 沙嗲串
有牛同雞,最好食喺呢道菜

另外唔好嗌啲Cocktail,自己個杯同其他朋友嗰啲都覺得唔好飲😅都唔知點解會搞成咁

強烈唔建議大家黎食,真實經歷真係無謂俾錢買難受呀,除非大家本身好鍾意食光速餐同埋鍾意俾人發脾氣😂
2023-07-06
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 星空🌃下嘆番杯 x 仙氣滿滿Fusion菜 】呢個基地上層有星空View好有氣氛,不論食物質素·環境·員工服務,小編都幾滿意😌特別啲既打卡位都好吸睛,值得推介一下~#beerpig尖沙咀 #beerpig多國菜💖想睇更多美食 & 日常分享?快啲Follow @Beerpig.Foodie 留意有咩推介啦🌟—#🍻🍖 質素:🧆火山排骨|$268仙氣滿滿滿到瀉出黎既火山排骨,絕對係打卡必點既菜式📸酸甜酸甜既醬汁幾開胃,餐廳都有手套同濕紙巾附上,食得幾方便🧆泰式燒豬頸肉|$148一份既份量都算多,豬頸肉肉質軟嫩而彈牙,有微微炭燒香,幾香口👍🏻👍🏻🥙泰式肉碎生菜包|$128生菜包惹味辛辣,無辣不歡既朋友仔必點🌶️🍧芒果斑蘭糯米飯|$168小編十分喜歡💕呢個甜品,中層係斑蘭味既糯米飯,配搭鮮甜芒果肉&椰汁一啖食落口,越食越上癮👍🏻🍟黑松露薯條|$128食完主餐就叫多份小食啦,薯條新鮮炸起,脆卜卜夠香口,薯條本身都有啲黑松露味,送酒一流👍🏻🍹BABYCCINO|$88|MILK•SALT CARAMEL SYRUP|無酒精飲品款式之一,岩打卡之餘又幾好飲

#beerpig尖沙咀 #beerpig多國菜

#🍻🍖 質素:

🧆火山排骨|$268

🧆泰式燒豬頸肉|$148

🥙泰式肉碎生菜包|$128
生菜包惹味辛辣,無辣不歡既朋友仔必點🌶️

🍧芒果斑蘭糯米飯|$168

🍟黑松露薯條|$128

🍹BABYCCINO|$88
|MILK•SALT CARAMEL SYRUP|
無酒精飲品款式之一,岩打卡之餘又幾好飲👍🏻味道比想像中好飲,有啲似奶昔😋正中小編既口味,值得續杯

🍹BASE COLADA|$118
|MEKHONG·COCONUT CREAM·PINEAPPLE·SYRUP|
夏日風味既Cocktail又可以打卡啦,菠蘿配椰子口味容易入口

🍻 #基地貳 🍖
📍尖沙咀赫德道17號海信大廈地下及1樓

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先
#foodie #foodporn #hkfoodblogger
#香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #多國菜 #Cocktail #Bar
火山排骨
Base  Colada
Babyccino
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
火山排骨
Base  Colada
Babyccino
  • 黑松露薯條
幾年前去過山林道嗰間base 原來依家已經做到有3間🥳喺酒吧林立嘅赫德道呢間真係好年輕 閃閃發光✨ 裝修設計好 eye catching👀 2樓有個超大LED 打卡一流📸行泰式fusion食物好有質素‼️Cocktail都好飲🍹❣️冬陰功卡邦尼意粉 $248超級推薦‼️ 卡邦尼意粉係我all time最愛嘅fusion菜式😋 已經好耐冇食到咁高質嘅冬陰功意粉😭🔥定價係貴啲 但係份量都幾大 而且冬陰功味超出🌶️醬汁啱啱好嘅調味以及濃稠度 超級精華而且好smooth 很驚喜٩(ˊᗜˋ*)وBtw隻蝦係我見過最大嘅意粉蝦😂🦐 仲有菇菇🍄❣️軟殼蟹柚子沙律 $148佢嘅泰式調味真係好正宗👍🏻 夠辣而且有好多香料🇹🇭有好多柚肉 多汁酸甜好清爽✨軟殼蟹都幾大隻🦀仲要有膏炸得脆 吃得很爽😂❣️生蝦刺身 $168上台會有乾冰 effect🫧 蝦肉新鮮 酸辣開胃🦐❣️芒果斑蘭糯米飯 $168第二個亮點‼️ 應該係食過最 fancy嘅芒果糯米飯🥭 亦都係數一數二好食😋糯米好軟熟 唔係擺到乾晒 芒果新鮮香甜🥭 椰漿加埋椰子乾🥥 好似生日蛋糕嘅造型🎂❣️Base brother $118❣️Earl grey martini $
幾年前去過山林道嗰間base 原來依家已經做到有3間🥳

糯米好軟熟 唔係擺到乾晒 芒果新鮮香甜🥭
椰漿加埋椰子乾🥥 好似生日蛋糕嘅造型🎂

❣️Base brother $118
❣️Earl grey martini $118
Try try signature cocktail佢💁🏻‍♀️ 都係又靚又好飲🍹🍸
Base brother係用白蘭地青檸姜 好清爽 有🇹🇭 feel😂
Earl grey infuse 嘅 gin 加上橙檸檬🍊🍋 酒感不會太重🍸
冬陰功卡邦尼意粉
  • 軟殼蟹柚子沙律
  • 冬蔭功卡邦尼意粉
2023-07-15 59 views
話說一早已經訂位想安排卡位,職員話當時冇位稍後有位置會安排然後一直有位都冇理我哋咁就算啦 坐最入 食完野就算野食都唔好食😰得個樣然後食完算數 打算埋單埋單後,見出面卡位有位就叫職員問下可唔可以轉催促左幾次…都冇人理咁埋單走人!試了一次永遠無下次了職員態度超差!食物又不好吃…感覺中伏🥲
話說一早已經訂位
想安排卡位,職員話當時冇位
稍後有位置會安排
然後一直有位都冇理我哋
咁就算啦 坐最入 食完野就算
野食都唔好食😰得個樣
然後食完算數 打算埋單
埋單後,見出面卡位有位
就叫職員問下可唔可以轉
催促左幾次…都冇人理咁
埋單走人!
試了一次永遠無下次了

職員態度超差!
食物又不好吃…感覺中伏🥲

2023-07-07
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
「願我可揸火箭,帶你到天空🌃去⋯⋯」又唔洗揸火箭咁誇張,想遨遊星海?尖沙咀呢間酒吧主打沈浸式體驗,有超大投映場景轉換,還有精心設計的光影效果,讓您彷彿置身於宇宙中!小編都被星空、宇宙景象所吸引,難怪餐廳經常full booking 啦!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌿生蝦刺身$168🦐伴上乾冰上碟!仙氣滿溢!打卡一流 幾乎每檯都會點📷新鮮的蝦肉口感Q彈,色澤透亮!味道鮮甜!搭配泰式醬汁更能凸顯蝦肉的鮮美🌿軟殼蟹柚子沙律 $148兩隻大軟殼蟹🦀️外酥內軟 蟹肉鮮美 柚子份量慷慨撒上少許辣椒碎更為醒胃🌿 冬蔭功卡邦尼意粉 $248👍🏻冬陰功是泰國料理不可或缺的元素之一冬陰功就食得多混合卡邦尼意粉你又試過未?這個組合帶點泰意fusion的感覺泰國的冬陰功刺激而且開胃卡邦尼濃郁 兩者配搭毫無違和感推薦大家試下!🌿芒果班蘭糯米飯$168👍🏻不少顧客點來慶生!賣相精美程度不輸西式甜品 味道如是芒果糯米飯分成三層 底層糯米飯 中層則是甜度十足的芒果🥭上層則是班蘭味糯米飯配合椰漿泰國風情滿滿!超級飽肚的呢🌿 ms beauty $88🌿 Babyccino $88ms beauty 用Cranberry ju

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌿生蝦刺身$168🦐
伴上乾冰上碟!仙氣滿溢!
打卡一流 幾乎每檯都會點📷
新鮮的蝦肉口感Q彈,色澤透亮!
味道鮮甜!搭配泰式醬汁

撒上少許辣椒碎更為醒胃

🌿 冬蔭功卡邦尼意粉 $248👍🏻
冬陰功是泰國料理不可或缺的元素之一
冬陰功就食得多
混合卡邦尼意粉你又試過未?
這個組合帶點泰意fusion的感覺
泰國的冬陰功刺激而且開胃
卡邦尼濃郁 兩者配搭毫無違和感
推薦大家試下!

🌿芒果班蘭糯米飯$168👍🏻
不少顧客點來慶生!
賣相精美程度不輸西式甜品 味道如是
芒果糯米飯分成三層 底層糯米飯
中層則是甜度十足的芒果🥭
上層則是班蘭味糯米飯
配合椰漿泰國風情滿滿!
超級飽肚的呢

🌿 ms beauty $88
🌿 Babyccino $88
ms beauty 用Cranberry juice同grapefruit, soda調配而成,味道酸甜,賣相好鮮豔;*
Babyccino 則由Milk 同salt caramel syrup調配而成,奶味適中!

因為好朋友生日 見到報導話呢度好靚 所以一定要來試試 我哋已訂位及安排了在二樓的位置Order 了signature 的食物 1.新鮮生蝦 2. 飛天炒麵3. 菠蘿炒飯 4.牛油果沙律5. 軟殼蟹餅6. 冬陰功湯 食物整體味道是吸引但是不知道原來酒吧是容許室內吸煙食食下,場內有大約七八人同時吸煙 之後因為煙味太濃 吃不下去 速速結帳離開 意興闌珊 也忍不住問待應:室內不是早已禁煙? 待應說: 我地某個時間開始是可以抽煙的,樓下還是有人吸水煙下到下層 的確有人在水煙。經一事 長一智 非吸煙人士 可能不要考慮此間餐廳。
因為好朋友生日 見到報導話呢度好靚 所以一定要來試試
5. 軟殼蟹餅
6. 冬陰功湯

食物整體味道是吸引
但是不知道原來酒吧是容許室內吸煙
食食下,場內有大約七八人同時吸煙
之後因為煙味太濃 吃不下去
速速結帳離開
意興闌珊

也忍不住問待應:室內不是早已禁煙?
待應說: 我地某個時間開始是可以抽煙的,樓下還是有人吸水煙
下到下層 的確有人在水煙。

經一事 長一智
非吸煙人士 可能不要考慮此間餐廳。
2023-07-11 61 views
#chuchu食在尖沙咀📍基地貳Base 2 Bar & Restaurant分咗上下兩層,一行到上去已經wow一聲,因為有個270度嘅無邊際環形螢幕,好似置身銀河星空入面,仲有識郁嘅流星🤣💡視覺味覺都好享受一定要加入 #chuchu推介—————————————————————❣️生蝦刺身 $168一上枱,店員會倒啲類似液態乾冰落去,視覺享受!好大隻肥美,點埋泰式辣醬,酸酸辣辣咁好開胃,咬落好厚肉好彈牙,仲好新鮮添!.❣️泰式牛油果大蝦沙律 $128超好食,好fresh,啲蝦好新鮮,好彈牙,牛油果都好新鮮,溝埋啲生洋蔥,酸甜又有小小辣,超開胃!.❣️冬陰功虎蝦卡邦尼意粉 $248好有驚喜嘅配搭!超濃冬陰功超掛汁,每一條意粉都掛滿濃濃嘅冬蔭公汁,酸酸辣辣!虎蝦好新鮮,肉質好彈牙,仲有蝦膏!再撈埋個蛋黃,中和左酸辣,越食越惹味!原來冬蔭公同意粉係可以咁夾🥰.❣️ 芒果班蘭糯米飯 $168喺menu見到張相已經超期待!食落超高水準,同泰國當地嘅有得輝!好香椰汁同班蘭味,未食已經聞到,食落好煙靭,夾埋新鮮芒果粒同椰子脆片,超正!#chuchu食甜品 .❣️ Base cooler $88呢杯芒果加Gi
#chuchu食在尖沙咀
📍基地貳Base 2 Bar & Restaurant

💡視覺味覺都好享受一定要加入 #chuchu推介

❣️生蝦刺身 $168

❣️泰式牛油果大蝦沙律 $128

❣️冬陰功虎蝦卡邦尼意粉 $248

❣️ 芒果班蘭糯米飯 $168

❣️ Base cooler $88
呢杯芒果加Ginger Ale溝埋,飲落好fresh特別,🐷飲得出真係用新鮮芒果打成汁!
❣️ Ms beauty $88
用紅莓整嘅,成杯紅色及透透地,杯面仲有果肉作點綴,好靚,飲落酸酸甜甜!

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8.5/10
—————————————————————
🏡地址: 基地貳 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道17號海信大廈地下及1樓
🕑營業時間: 15:00 - 02:00
#chuchu食泰國嘢 #chuchu飲品
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好乙食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #eatwithfoodiez
2023-06-29
  • 生蝦刺身
  • 冬陰功卡邦尼意粉
  • 泰式牛油果大蝦沙律
2023-07-03 2416 views
之前去過Base 3,喜歡他們嘅裝修同燈光帶出嘅氛圍,今次去他們的姊妹店Base 2,更驚喜係那幅LED牆,好大好狀觀好吸睛,太喜歡了。Base 2主打泰式fusion菜,那種泰式特有酸甜辣味道確實好開胃好吸引,今次叫咗幾道菜,有齊這幾種味道,好滿足。◇ 生蝦刺身上枱一陣煙霧好吸睛,生蝦新鮮,少少微辣有提鮮作用◇ 軟殼蟹柚子沙律兩隻大大軟殼蟹,表面炸得酥脆,內裏蟹肉保持鮮美,配上份量極多的柚子,加上少許辣椒碎,比起一般沙律菜為主嘅沙律更開胃更吸引◇ 冬䕃功卡邦尼意粉明顯係泰意fusion,將泰菜獨有冬䕃功風味放在意粉上,結果好夾冇一點違和感,味道特出反而令隻蝦變咗配角,必食◇ 芒果班蘭糯米飯另一吸睛菜式,賣相似西式他他,底層糯米飯黏黏的,中層芒果甜滑清爽,上層班蘭味糯米飯,一口咬落,享受三重不同口感同味道,滿足極了◇ Base CoreSignature cocktail之一,用香檳杯顯高貴,入口前香濃荔枝氣味已經吸引,入口後延續荔枝味道,清新可口◇ Ms Beauty紅莓為主西柚為副嘅Mocktail,味道有層次,紅色為主調漸變到透明,賣相美麗

◇ 生蝦刺身
上枱一陣煙霧好吸睛,生蝦新鮮,少少微辣有提鮮作用

◇ 軟殼蟹柚子沙律

◇ 冬䕃功卡邦尼意粉

◇ 芒果班蘭糯米飯

◇ Base Core

◇ Ms Beauty
Base Core / Ms Beauty
Base Core / Ms Beauty
2023-07-03 46 views
這間簡直是靚的餐廳,以外太空的主題,超有空間感和型格.💠生蝦刺身 $168味道清爽、甜美,具有鮮風味和口感.生蝦本身的鮮味和口感,只需沾上少少特製醬料就能豐富口感☺️💠軟殼蟹柚子沙律 $148軟殼蟹經過炸製後,有酥脆的外殼,内部有蟹肉的鮮美.柚子有香氣和酸度,所以味道清爽、爽口,融合了蟹肉的鮮味,增加口感的層次和豐富度.💠冬蔭功卡邦尼意粉 $248有辛辣和酸甜的口味,口感豐富濃郁,意粉有濃郁和冬蔭功的辛辣和酸甜相互融合,有獨特的風味.大蝦大大隻,肉質香軟,味道有冬蔭功的味道🥰💠芒果班蘭糯米飯 $168糯米飯有黏性,吸收芒果和班蘭葉的香氣和味道味道鮮美、口感綿密,香甜可口,色彩鮮豔、擺盤美觀.💠Ms. Beauty $88名字跟賣相一樣,超美,加了西柚味,味道酸甜.💠Sweet Baby $118加入了桃味、蘋果汁和檸檬汁,多味多層次,而且賣相也是很特別.
這間簡直是靚的餐廳,以外太空的主題,超有空間感和型格.

💠生蝦刺身 $168

💠軟殼蟹柚子沙律 $148

💠冬蔭功卡邦尼意粉 $248

💠芒果班蘭糯米飯 $168

💠Ms. Beauty $88
名字跟賣相一樣,超美,加了西柚味,味道酸甜.

💠Sweet Baby $118

2023-07-02 38 views
環境:食飯時有180度無邊際螢幕展示迷幻太空、水母,係時下好hit 既沉浸式體驗.//生蝦刺身//泰國菜必吃!.//軟殼蟹柚子沙律//柚子清甜唔苦,最特別加咗椰子片增添咬口.//冬陰功卡邦尼意粉//呢個有驚喜!估唔到泰國菜與西菜結合係咁夾,卡邦尼意粉creamy 香濃,搭配冬陰功醬汁香辣惹味.//香蕉煎餅//餅皮包裹着原條香蕉,淋上朱古力醬,熱辣辣又香甜.//Base Colada////Mojito//Base Colada係椰子水,打卡必叫,杯子外型超可愛!
//生蝦刺身//
泰國菜必吃!
//軟殼蟹柚子沙律//
柚子清甜唔苦,最特別加咗椰子片增添咬口
//冬陰功卡邦尼意粉//
//香蕉煎餅//
餅皮包裹着原條香蕉,淋上朱古力醬,熱辣辣又香甜
//Base Colada//
//Mojito//
Base Colada係椰子水,打卡必叫,杯子外型超可愛!