2021-04-20 63 views
🍲少少伏的酸菜魚以為佢冇薯粉另外加左點知有⋯⋯變左薯粉x2 好蠢🥲嚟到係色香味俱全既~美中不足係魚有少少骨,同太淋身🙈覺得麻麻不過價錢嚟講就ok 酸辣土豆絲我覺得普通可能自己唔太好醋~大家可自行衡量~
🍲
少少伏的酸菜魚
以為佢冇薯粉另外加左點知有⋯⋯
變左薯粉x2 好蠢🥲
嚟到係色香味俱全既~
美中不足係魚有少少骨,同太淋身🙈
覺得麻麻
不過價錢嚟講就ok
酸辣土豆絲我覺得普通
可能自己唔太好醋~

大家可自行衡量~
2021-04-19 42 views
荔枝角一向多小店 今日搵到呢間喺香工嘅川菜館 喺門口已經聞到好香麻辣味🙈有唔同嘅二人晚餐選擇 我地揀咗打邊爐$368主打菜揀咗必食酸菜魚 亦係店鋪嘅招牌我地平時食開譚仔三小辣 就嗌咗bb辣面頭好多花椒同爆香過嘅辣椒🌶️ 勁香 食落湯底好重麻味好惹味 食到一半個嘴已經麻咗🤣🤣湯底愈煲酸菜味愈出 酸菜爽口醃得夠味魚片好嫩滑又唔會散 仲有寬粉 芽菜 金菇等配料喺入面差唔多食完就加湯打邊爐🙈 其實我地兩個女仔就咁食酸菜魚已經好飽 所以細食嘅話我諗3-4人share都夠食😂手切安格斯肥牛 好大碟份量好多 牛肉仲好靚 渌完試咗好嫩滑~仲有蔬菜拼盤同水晶寬粉 $368其實好抵食食辣野緊係要飲野🙈🙈 呢到都有唔少樽裝鑵裝飲品選擇黑豆漿+$8 好重黑芝麻味好好飲咸檸七梳打 +$7 好正好fresh

有唔同嘅二人晚餐選擇 我地揀咗打邊爐$368

食辣野緊係要飲野🙈🙈 呢到都有唔少樽裝鑵裝飲品選擇

黑豆漿+$8 好重黑芝麻味好好飲
咸檸七梳打 +$7 好正好fresh
2021-04-05 85 views
實在很想念酸菜魚今天朋友邀請我到荔枝角品嚐酸菜魚,翻看餐牌,看見二人餐10分化算。BB辣招牌二人餐$318必食酸菜魚回鍋肉酸辣海帶絲紅糖桂花冰粉小食方面,我們選擇了麻辣海帶,海帶不算太爽口,不過麻辣味十足,越吃越滋味。酸菜魚的賣相不錯,而且份量也不少,雖然是生魚,但是骨不算太多,魚肉也頗滑溜呢。我們點選了小辣,感覺是酸味較重,辣味不夠,建議喜歡辣的朋友可以試試中辣或大辣呢。魚肉用筷子夾起也沒有散開,新鮮。 魚肉量方面,沒有偷工減料,這個例牌,魚肉也是挺多的。 吃的時候需要小心,因為會帶有少量魚骨。如果不喜歡生魚可以另外點其他魚類,例如: 桂花魚,但是價錢並不是在這個餐內。酸菜魚的配菜有芽菜及水晶粉。回鍋肉及海帶絲分別也可以點不同辣度。 回鍋用是比較乾身,用來送飯不錯。 海帶絲軟身。套餐還有甜品呢,冰粉實在是解辣的好涼拌,飽餐一頓,吃一碗紅糖冰粉,十分滿足啊!如果想加飲品可以選汽水或涼茶、豆漿等。
實在很想念酸菜魚

BB辣
招牌二人餐$318
必食酸菜魚
回鍋肉
酸辣海帶絲
紅糖桂花冰粉

酸菜魚的配菜有芽菜及水晶粉。

如果想加飲品可以選汽水或涼茶、豆漿等。
2021-04-03 40 views
同事推薦了這間商場餐廳,位置位於小場下層,不算難找,搭一層扶手電梯就到。走進餐廳,燈光光猛,員工制服整齊,這點令我很欣賞的。招牌酸菜魚首先一試它的招牌酸菜魚,叫了例牌,份量ok,魚肉香滑,酸菜比一般酸菜魚多,喜歡吃酸菜的朋友一定喜歡,叫了bb辣,不吃辣的朋友可選這個。炸饅頭饅頭比想像中多,有六個,吃得出是新鮮炸起,配上煉奶的香甜,真的很好味。辣子雞辣子雞吃得出是純正四川風味,滿碟都是辣椒,但叫了小辣的關係,一般OL都能接受,雞肉炒得很香,喜歡吃辣的朋友可來一試。

招牌酸菜魚

炸饅頭

辣子雞
2021-03-31
2021-04-02 2094 views
朋友喺荔枝角返工,我哋都好鍾意食辣,今日就去咗香工地庫內嘅小店食川菜。呢度主打招牌當然有酸菜魚,水煮牛肉,麻辣雞煲同埋重慶烤魚,另外仲有一啲小炒,涼菜等。火鍋套餐和二人餐亦很吸引,兩者都能選擇酸菜魚/水煮魚/雞煲,最後我哋決定點二人餐($318),包括左頭盤,主菜兩款及甜品。首先黎碟開胃頭盤,紅油蒜蓉小黃瓜帶有微微嘅辣加上好香蒜味,青瓜亦夠爽口。主菜點左酸菜魚,本來心思思想點水煮魚,不過原來水煮魚要中辣起跳,我哋驚太辣所以就點返酸菜魚。酸菜魚最少辣度係BB辣,我哋今次試左小辣。估唔到例牌又幾大份,魚肉份量也有頗多,兩個人亦已很夠食。魚片食落很有驚喜,除了肉質鮮美外,魚片外面更包住一層薄薄嘅油香,另到肉質和口感非常嫩滑,香而不膩。配料有酸菜,大豆芽,水晶粉,芫荽,金菇和菊花。大豆芽又肥又大顆,吸入湯汁後非常好吃,而湯頭嘅味道亦調較得唔錯,酸酸辣辣,唔會太鹹,辣味亦剛好,很適合香港人嘅口味,唔會辣到搶喉,下次可以再挑戰試吓水煮魚。回鍋肉做法正宗,用上大量的青蒜跟五花肉一起炒,入口濃香,肥而不膩。每一片亦充滿咗豆瓣槳和辣椒嘅香氣,鮮香美味,超好送飯。飲品可另加$8 選擇涼茶或支裝豆漿最後甜品

飲品可另加$8 選擇涼茶或支裝豆漿
最後甜品可以揀黑糖滋粑或者桂花冰粉,
透明嘅冰粉酸酸甜甜,嫩滑爽口,帶有陣陣桂花味,非常滿足。
  • 必食酸菜魚
2021-04-01 56 views
今日收工過來荔枝角香港工業中心呢邊批發睇吓衫,睇吓有咩新款夏天衫可以買下,行行下俾我發現呢度呢度有間BB辣,有酸菜魚又有雞煲食。有2人套餐火鍋$368幾抵食。點左雞煲配一碟手切安格斯牛肉,蔬菜拼盆和水晶寛粉。雞煲點左BB辣,比想像中仲辣,但是越食越好味,雞肉好嫩滑又好入味,雞煲份量又多,食完雞就加湯打邊爐。手切安格斯牛肉竟然係一碟大大碟,牛肉油脂均勻,手切牛肉厚度又幾厚,牛味香濃,肉質嫩滑,用雞煲湯底打邊爐超入味。手切安格斯牛肉,片片都差唔多咁厚度,肉質嫩滑好好味。蔬菜拼盆,食完雞煲和牛肉最後湯底當然要放一些蔬菜去煮可以索湯的精華。水晶寛粉水晶寛粉又好煙韌又彈牙好好味,兩個人已經食咗到好飽。套餐可以加$8換豆漿。

手切安格斯牛肉
手切安格斯牛肉,片片都差唔多咁厚度,肉質嫩滑好好味。
蔬菜拼盆
水晶寛粉
水晶寛粉又好煙韌又彈牙好好味,兩個人已經食咗到好飽。
豆漿
套餐可以加$8換豆漿。
2021-03-23
$188 (Dinner)
蔬菜拼盆
豆漿
2021-03-31 42 views
平常多去香工買衫,早就留意到這間四川辣店。然後,又踫著回南天,想食辣袪濕,就決定來這裡!入口有點隱閉,不是因為經常來這裡買衫,很容易miss,所以特意拍了幾張門口的照片。 我們二人點了一個招牌二人套餐 ($332)🐮水煮牛肉(中辣) - 不只有牛肉,還有大量薯粉和芽菜,份量超大,這個辣有很多香料,吃得很過癮!🐮蔥爆牛肉(小辣) - 雖然兩個菜都是牛,但不同煮法,而且我和朋友都是牛魔王,要吃完兩個都不是問題,而且這個牛肉也鮮嫩,好吃!🥒紅油蒜蓉青瓜(小辣) 🍧甜品選了紅糖桂花冰粉 - 四川菜經典甜品,一直都超愛這個,吃四川菜時每每見到這個都一定點!這個是一如往常的好吃!🍚二人餐還包白飯兩碗🥤再配兩罐鹹檸檬梳打 (跟套餐$7@)整個套餐份量很大,吃得超滿足!下次想吃正宗四川菜會再來!

我們二人點了一個招牌二人套餐 ($332)

水煮牛肉(中辣)

蔥爆牛肉(小辣)

🥒紅油蒜蓉青瓜(小辣)
紅油蒜蓉青瓜(小辣)

🍚二人餐還包白飯兩碗

🥤再配兩罐鹹檸檬梳打 (跟套餐$7@)
鹹檸檬梳打

整個套餐份量很大,吃得超滿足!下次想吃正宗四川菜會再來!
2021-03-30
水煮牛肉(中辣)
紅油蒜蓉青瓜(小辣)
鹹檸檬梳打
2021-03-31 52 views
今天想吃辣味小食,這小店性價比高,今天約朋友晚餐辣一番。麻辣蒜蓉青瓜,青瓜爽脆,麻辣味濃,好味。炸墨魚餅,新鮮炸起,而且份量不少,外脆金黃,內里煙韌,正。辣子海蝦,海蝦大大隻,炸得很香脆。麻辣的味道不斷衝擊著舌頭嘴唇,推介。竹蔗茅根水,樽裝夠衛生方便。咸檸檬梳打,他是罐裝另外加一杯冰及檸檬片,抵飲。黑糖糍粑,糍粑外皮脆口,內里口感煙韌。另外黑糖是獨立碟,可隨意加多加少,很貼心。紅糖桂花冰粉,很香桂花味,賣相也很靚,整餐很滿足。
今天想吃辣味小食,這小店性價比高,今天約朋友晚餐辣一番。

麻辣蒜蓉青瓜,青瓜爽脆,麻辣味濃,好味。

炸墨魚餅,新鮮炸起,而且份量不少,外脆金黃,內里煙韌,正。

紅糖桂花冰粉,很香桂花味,賣相也很靚,整餐很滿足。

2021-03-29
Dinner
聽聞這間隱藏在工廈地庫以川味菜主打的小店水準不錯, 今日终可一試, 單看牆上推介便知強項。第一道菜是招牌必食之一酸菜魚,辣度五级可自選,我倆人只點例牌已覺份量足夠,客人亦可選加大版呢,麻辣配酸菜效果極佳,魚片新鮮又爽口,湯内豆芽粉皮作伴令整味菜更有口感。再試了兩個小炒,本想點干煸四季豆但缺貨,改要清炒萵筍片及熗炒油麥菜, 萵筍清甜香爽,熗炒用花椒起鑊令油麥菜香味四溢而不辣,值得一讚。川味菜濃沃口味,我和太座少有地叫了餐飲,柑桔酸梅湯及咸檸檬梳打,令舌頭舒緩不少。又是一餐有回憶的晚飯。

招牌必食之一酸菜魚

清炒萵筍片

熗炒油麥菜

柑桔酸梅湯及咸檸檬梳打

又是一餐有回憶的晚飯。

2021-03-25
$170 (Dinner)
招牌必食之一酸菜魚
清炒萵筍片
熗炒油麥菜
柑桔酸梅湯及咸檸檬梳打
2021-03-24 41 views
今日天氣突然凍了好多,路過見到呢間「BB辣」的廣告牌幾吸引,喜歡食辣野既我同朋友就即管試吓!加上食辣也是暖身一個不錯的選擇!一入店內,覺得店內空間很寬敞,光線很光明,很舒服!夫妻肺片(少辣)夫妻肺片每片大而薄,配上红油和酱油,恰到好處,十分惹味!麻辣水煮魚我們叫了中辣的麻辣水煮魚,每片魚肉完全吸收麻辣湯汁,食起來會食到啖啖辣味和魚肉的口感很滑嫩,再加上煲內巳有多種配料,有金菇,芽菜,芫荽,寬粉等等,全部和香麻的滋味很合拍!之後我們直接把水煮魚的鍋底當成麻辣鍋,加點火鍋配料打邊爐!我們點了手切肥牛及萵筍片! 火鍋料份量很充足, 肥牛不但看起來相當誘人,食落去牛很有有質素,油脂適量,肉味又很濃郁。而萵筍切得簿簿均勻,而由於萵筍非常易入味,波入麻辣火鍋中,簡單令我食不停口!

一入店內,覺得店內空間很寬敞,光線很光明,很舒服!
夫妻肺片(少辣)
夫妻肺片每片大而薄,配上红油和酱油,恰到好處,十分惹味!
麻辣水煮魚

2021-03-22
2021-03-23 44 views
和友人來到了位於荔枝角這間BB辣,久嚐了正宗的川菜,這間舖頭主打的是四川風味菜,也有特色雞煲邊爐。我們還是點了小菜來吃。我們點了半隻無骨口水雞,例牌酸菜桂花魚,炸饅頭,手撕包菜。食物方面:無骨口水雞,醬汁豐滿,雞肉鮮嫩,店家很貼心地去了骨,食的時候超級方便酸菜魚,豐富材料,有豆芽、水晶寬粉,而且份量十足,即使是例牌也有很多魚塊。炸饅頭,香脆可口,配上煉奶,十分推薦!手撕包菜,酸辣適中!我們還是了招牌菊花蜜,十分下火但是較甜。侍應們服務態度很好,值得一讚

食物方面:

炸饅頭,香脆可口,配上煉奶,十分推薦!

手撕包菜,酸辣適中!
我們還是了招牌菊花蜜,十分下火但是較甜。
侍應們服務態度很好,值得一讚
2021-03-23 37 views
今天下班後,時間尚早,便約了朋友到荔枝角站附近的「BB辣」川菜館。記得上次到來的時候,還是禁晚市堂食,只好買外賣回家。嘗過之後,覺得味道不錯,今次再來幫襯堂食。我們看見餐牌,毫不猶疑地點了二人套餐,當中包括前菜、主菜一及二、甜品(全部二選一)和加8元一瓶自家製涼茶。“蒜蓉黃瓜”,清脆爽口,加上微辣的蒜蓉味,非常開胃。“必食酸菜魚”,說到必食,當然是招牌菜了。魚肉很嫩滑,配料除了鹹酸菜外,還有大豆芽、粉皮、芫荽、菊花、金菇菜等。魚湯的味道調校得相當好,不鹹不膩。“蔥爆牛肉”,炒得很香,很夠鑊氣。大蔥爽口,牛肉嫩而不老,但有質感,非常好味。“黑糖糍粑”,外皮鬆化,內裏軟綿綿,是非常可口的甜品。“杞子六花茶”和“銀花雞骨草”,真是地地道道的涼茶,絕對不是一般甜耶耶的飲品,值得一試。很多人都以為川菜一定是麻辣,但「BB辣」的川菜卻說明了一點:微辣的餸菜更能讓人品嘗它的原味。

“蒜蓉黃瓜”,清脆爽口,加上微辣的蒜蓉味,非常開胃。

“黑糖糍粑”,外皮鬆化,內裏軟綿綿,是非常可口的甜品

今日同朋友起荔枝角香工買平靚正衫。行完搵晚餐地方,見原來地庫有一間餐廳就入去試。見個2人火鍋套餐有我們至愛的麻辣雞煲,幾吸引就嗌咗。(唔揀雞煲仲可以揀酸菜魚/麻辣水煮魚)火鍋餐跟一碟手切安格斯肥牛,原本以為好細碟,來到原來好大碟,感覺有磅半。雞煲我們嗌咗BB辣,其實比想像中辣,但鍾意食辣的我覺得好正。味道香濃,雞都幾滑,只係略嫌細件左D。食完雞後加湯食火鍋,唔洗豉油都夠味。最驚喜竟然係安格斯牛,好食爽口!食哂整碟真係大滿足。餐牌將肥牛擺配料果行,以為係普通細碟,無唸過咁大碟,睇番原來碟牛都要二舊水,同雞煲都係主角!所以呢個2人餐其實係雙主打,有雞又有牛!最後要讚下個水晶寬粉,好襯雞煲的味,勁彈牙!如果兩個女仔食,其實呢個餐有點多肉,建議其實可以少D牛,但多些配菜,例如加少少餃子/豆皮/响鈴,會更吸引。跟餐加$7有咸檸梳打,以為係比一罐我哋,竟然比冰杯,抵飲!埋單3百幾每人唔洗2舊水,性價比算高。

• 重慶麻辣雞煲
2021-03-01 95 views
今晚黎到香工地庫嘅一間川菜食晚餐。主打雞煲、酸菜魚、水煮魚、爐魚等招牌菜單點都幾多選擇,所有菜式都可以揀唔辣、BB辣至大辣!食煲就可以考慮火鍋套餐$368 包一碟肥牛、蔬菜拼盤、水晶寬粉!招牌二人餐靈活度都幾高。無骨口水雞 例$68是晚最出色一道,就因為想食口水雞而無叫雞煲或酸菜魚打邊爐,變了散叫。雞皮薄肉質嫩滑,重點無骨啖啖肉。炸三鮮餃 $36/6隻食落菇菌類味道較濃郁,皮薄酥脆。脆香雞軟骨 $55雞軟骨炸漿唔算厚粉,都夠熱辣辣。麻辣海蜇 $38 可選麻油唔辣口味,份量都幾多!仲有青瓜絲墊底~回鍋肉 $78 相對來說甘多碟較為遜色嘅一碟,味道是好,但火喉有點過,回鍋肉質地偏硬左。BB辣炒飯 $65 用左酸菜同牛肉做配料,感覺都幾襯川菜店出品,而且都幾惹味!
今晚黎到香工地庫嘅一間川菜食晚餐。

主打雞煲、酸菜魚、水煮魚、爐魚等招牌菜

單點都幾多選擇,所有菜式都可以揀唔辣、BB辣至大辣!

招牌二人餐靈活度都幾高。

無骨口水雞 例$68

雞皮薄肉質嫩滑,重點無骨啖啖肉。

炸三鮮餃 $36/6隻

食落菇菌類味道較濃郁,皮薄酥脆。

脆香雞軟骨 $55
雞軟骨炸漿唔算厚粉,都夠熱辣辣。

麻辣海蜇 $38
可選麻油唔辣口味,份量都幾多!仲有青瓜絲墊底~

回鍋肉 $78

BB辣炒飯 $65
用左酸菜同牛肉做配料,感覺都幾襯川菜店出品,而且都幾惹味!
2021-02-24
$170 (Dinner)
  • 無骨口水雞
2021-02-06 107 views
天氣涼涼地最好就食下辣野,今日係荔枝角做完國就黎BB辣買辣野番屋企食!今次買左好多野食!有.......回鍋肉(小辣)$78,麻婆豆腐(小辣)$65,農家小炒肉(小辣)$78,蕃茄炒蛋$66,蔥爆牛肉(小辣)$89咁多餸都只係$379!回鍋肉辣味到位,豬腩肉又爽口,不覺肥膩,餸飯一流麻婆豆腐醒胃醒神,豆腐充滿左辣椒味,伴埋豬肉碎,完美組合!農家小炒肉別有一番風味,肉質細嫩,麻辣鮮香,滑嫩適口!蕃茄炒蛋充滿新鮮蕃茄既炒蛋,已分不出那是主角!只係覺得又健康又好味!蔥爆牛肉牛肉好juicy,加上大蔥既香味,又辣又香!食到停唔到口!我地真係好鐘意食...so yummy

有.......

咁多餸都只係$379!

回鍋肉
辣味到位,豬腩肉又爽口,不覺肥膩,餸飯一流

麻婆豆腐
醒胃醒神,豆腐充滿左辣椒味,伴埋豬肉碎,完美組合!

農家小炒肉
別有一番風味,肉質細嫩,麻辣鮮香,滑嫩適口!

蕃茄炒蛋

蔥爆牛肉
牛肉好juicy,加上大蔥既香味,又辣又香!食到停唔到口!

我地真係好鐘意食...so yummy
TakeAway