2021-05-12 75 views
今日去咗荔枝角香港工業大廈食酸菜魚😆第一次見到原來酸菜魚都可以打邊爐!😂😂😂 而且所有食物嘅份量都好足夠!非常推薦大家去試吓☺️🔻#必食酸菜魚 $188我哋嗌左呢個係正常size嘅酸菜魚,因為以為佢分量唔係好大😂所以一次過嗌咗好多其他嘢食!點知佢一上枱嘅份量係勁多,我哋仲以為佢俾咗大size🤣🤣入面有酸菜,金菇,芽菜,寬粉 最緊要係真係好多魚片😱😱😱勁足料!啲魚食落都唔會有雪藏味!幾滑嫩😋 而且我哋啱啱叫咗小辣,辣味同酸味恰到好處🤩🤩啲煙韌寬粉吸收完湯底精華後幾開胃🤤🤤🔻#少爺炒飯 $65呢個炒飯勁特別,初頭睇以為咩都會似普通嘅楊州炒飯,但佢食落有少少辣同埋好有獲氣,有四川嘅味道,啲飯粒粒粒分明☺️有蝦、蛋、豆干等嘅配料,都幾好食!🔻#酸辣土豆絲 $65呢個菜就不過不失,個人覺得酸味太濃,搶走左啲辣味🙈🙈不過份量依然好足夠😂😂
#必食酸菜魚 $188
#少爺炒飯 $65
#酸辣土豆絲 $65
2021-05-12 1891 views
好味指數😋😋😋回頭指數⭐️⭐️開心指數🤗🤗😡😡呢間係朋友揀嘅~ 上網睇過評價都唔錯,滿滿期待!隱身響工廈地庫,都算易搵!雖然身處工廈,餐廳都幾乾淨清潔~ 唯一嘅係佢附近嘅廁所都幾驚人... 最好唔好試🙈搵過第二度先去~上咗openrice 訂位,其實個優惠有誤導🙄早鳥時段寫明「主菜餐牌8折」,睇得明丫,即係套餐冇折;然而,6pm 後嘅優惠寫明「全單9折」,雖然有寫優惠不可與其他折扣及優惠同時使用,除非佢解讀「套餐係優惠」,如果係咁,不如細節內容寫埋「優惠並不包括套餐」,又或者同早鳥時段一樣寫「主菜餐牌9折」,我照字面解讀就係整張單9折啦~去到先知套餐係冇優惠嘅,呢個做法令人好唔開心!😡😡 所以我嘅開心指數要加兩個😡😡!當然我唔想做任何爭辯啦,因為「餐廳保留一切有關行使之最終決定」!Anyways 佢冇收加一服務費,我心理當咗9折吧😅招牌2人餐($318)🍴必食酸菜魚(中辣)賣相好靚,有菊花、辣椒同芫茜放面,一鍋有勁多魚,佢係用生魚做嘅,肉質爽,夠厚肉夠大舊同滑,冇食到骨,中辣好正,夠辣,鍋內有芽菜、金菇、薯粉,吸晒湯汁味係幾正嘅~可惜... 佢唔夠酸度,酸菜比較似咸酸菜多D,唔係一片片,有
好味指數😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️
開心指數🤗🤗😡😡

上咗openrice 訂位,其實個優惠有誤導🙄

招牌2人餐($318)
🍴必食酸菜魚(中辣)

可惜... 佢唔夠酸度,酸菜比較似咸酸菜多D,唔係一片片,有幾舊大舊到爆,咸味多過酸味...因為唔夠酸度,所以整體上有少少失望!😞 個湯用嚟撈飯係開心嘅~(如果夠酸度會仲開心)

如果你對酸度冇咩要求,呢個係真心唔錯嘅,因為真心足料~

🍴回鍋肉
用咗大量嘅蔥,加埋五花腩一齊炒,個味係唔錯嘅,好惹味,不過唔知係五花腩太薄... 定係煮過咗火,D肉好乾好硬,有D係硬到咬唔到😓

回鍋肉

🍴酸辣海帶絲
海帶絲好爽,冇咩酸味,反而有少少麻辣味,唔錯!

酸辣海帶絲

🍴黑糖糍粑
糍粑係用糯米做嘅甜品,因為油炸咗,外脆內煙韌,上面有花生碎,黑糖分開上,可以隨自己鍾意嘅甜度加,做得幾好味~

黑糖糍粑

本身叫咗汽水(+$7)因為太口渴,再單點咗
🍴柑桔青檸蜜($24)
清新,夠濃郁,幾解渴~

整體上有少少失望嘅~如果佢個酸菜魚嘅酸味出返D... 回鍋肉冇咁硬呢... 就perfect 啦~ 不過兩個主菜冇想像中好,係扣咗分嘅~
二人餐份量都幾大,唔太食得晒~ 如果佢跟埋餐飲會make sense D! 兩個人去,我自己建議可以叫一個酸菜魚、一個白飯、一個小吃、兩杯嘢飲!因為個魚都真係幾足料大鍋嘅~
$190 (Dinner)
酸辣海帶絲
黑糖糍粑
2021-05-12 62 views
荔枝角香工地庫有隱世好嘢食就係我同拍檔不時都嚟幫襯嘅**BB辣**喇我哋都係愛辣之人 一致認為嚟尼間食辣嘢真心正啊 座位又坐得舒服今次我哋收工就去咗食 $368 二人火鍋套餐可以選擇雞煲/ 水煮魚/ 酸菜魚鍋揀咗酸菜魚試吓先🐟辣度就係中辣 都有啲料到🌶🌶採用生魚片 份量都頗多 魚肉鮮嫩 魚湯好喝差唔多食完魚片就開火打邊爐喇🤩套餐包埋手切安格斯肥牛🐂蔬菜拼盤🥬水晶寬粉❄️本身淨叫尼碟咁靚嘅肥牛係 $198,所以套餐價真係好抵食!唔夠喉仲可以另點其他配料㗎😋
荔枝角香工地庫有隱世好嘢食

辣度就係中辣 都有啲料到🌶🌶
採用生魚片 份量都頗多 魚肉鮮嫩 魚湯好喝

差唔多食完魚片就開火打邊爐喇🤩
套餐包埋手切安格斯肥牛🐂蔬菜拼盤🥬水晶寬粉❄️
本身淨叫尼碟咁靚嘅肥牛係 $198,所以套餐價真係好抵食!
唔夠喉仲可以另點其他配料㗎😋
2021-05-10 187 views
香工一向都係平價購物天堂 不過最近先知道 原來佢哋地庫有餐廳食酸菜魚架😱 仲有各款川菜可供選擇👍🏻我地就揀左好耐無食過既必食酸菜魚同幾款小菜🤤 例牌既酸菜魚份量都好多丫 夠哂2個人食😍 辣度可以自由選擇 鍋入面有好多魚塊 酸菜 仲有寬粉 金菇 芽菜等食材😜 有興趣食完酸菜魚仲可以添加配菜打邊爐架😎除左酸菜魚 我地仲試左酸辣土豆絲 干煸肥腸同脆香雞軟骨🤤 全部我地都係揀左BB辣 還好唔會太辣🤣 酸辣土豆絲幾重口味 偏鹹少少 份量好多 都幾爽口👍🏻 干煸肥腸用上炒辣子雞方式 睇落好多辣椒好似好辣 食落其實ok😜 肥腸炸到好脆 好香口☺️ 脆香雞軟骨係大力推薦 大粒香脆 帶麻辣味好惹味丫 食完一粒會想接住食🌟

我地就揀左好耐無食過既必食酸菜魚同幾款小菜🤤

酸辣土豆絲
干煸肥腸
酸辣土豆絲
干煸肥腸
2021-05-07 60 views
見到呢排有唔少人推介呢間餐廳,試試先😆🔖必食酸菜魚(例)💰188今次我哋嗌咗BB辣,成個菜嘅味道酸酸地又帶有少少辣,啱啱好啊🤓魚片份量都好多,全部都無骨😚肉質算係幾滑㗎😋配料有酸菜、芽菜、金菇菜同寬粉,滿足😍💫推薦指數: 8/10​​​🔖少爺炒飯💰65呢個飯有好多配料😍例如有蝦、豆腐乾同午餐肉等等~而且炒得非常有鑊氣😆呢個份量4-5個人share都無問題😂非常抵食!💫推薦指數: 9/10​​🔖清炒油麥菜💰65油麥菜望落去好翠綠,食落都感覺好新鮮啊🥬口感爽甜,唔會好油🙌🏼💫推薦指數: 8/10​​🔖熱枸杞菊花蜜💰18清甜又夠滋潤,可以減卻油膩感😇💫推薦指數: 8.5/10​​
見到呢排有唔少人推介呢間餐廳,試試先😆

🔖必食酸菜魚(例)
💰188

💰65
💫推薦指數: 8/10​​

🔖熱枸杞菊花蜜
💰18
清甜又夠滋潤,可以減卻油膩感😇
💫推薦指數: 8.5/10​​
  • 少爺炒飯
2021-05-07 1054 views
🌶招牌二人套餐 $318👍🏻水煮牛肉 (大辣)嗌左大辣無失望,夠辣仲夠哂麻🔥🔥🔥!牛肉厚切大大塊啖啖肉🤤肉質好嫩滑,一啲都唔韌唔鞋口又無乜筋👍🏻👍🏻👍🏻最正係份量好多,食極都有好足料🤣配菜仲有寬粉、金菇、芽菜、青瓜片樣樣都超入味🔥夠哂辣,好滿足🤪!美中不足係寬粉煮耐左少少再浸係熱辣辣既水煮湯度就無左煙韌口感🥺味道:9/10性價比:9/10-👍🏻蔥爆牛肉 (大辣)好有驚喜!炒得好有鑊氣好香🤩!牛肉大大塊,肉質一樣咁嫩滑無筋唔會炒到乾爭爭😋惹味得黎又唔會無哂牛味,配飯一流👍🏻仲有大量蔥,好香口😛雖然都有辣度揀,但大辣都唔算好辣食唔到辣既朋友都可以放心食🤣食開譚仔中辣或以上既朋友可以直接大辣🌶😈味道:9/10性價比:--👍🏻紅油蒜蓉青瓜(大辣)青瓜粒爽口,浸住紅油但其實唔太辣係比較開胃既涼菜😌味道:7/10性價比:--👍🏻黑糖糍粑即叫即炸熱辣辣,外皮炸到黃金微脆😛包住煙煙韌韌既糯米糍糯米糍本身無甜味,沾埋黑糖糖漿甜度岩岩好😋做飯後甜品好飽肚呀🤰🏻味道:8/10性價比:--📍#BB辣荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室#hkfoodie #foodiehk #hkfood
🌶招牌二人套餐 $318

👍🏻水煮牛肉 (大辣)
嗌左大辣無失望,夠辣仲夠哂麻🔥🔥🔥!
牛肉厚切大大塊啖啖肉🤤
肉質好嫩滑,一啲都唔韌唔鞋口又無乜筋👍🏻👍🏻👍🏻
最正係份量好多,食極都有好足料🤣
配菜仲有寬粉、金菇、芽菜、青瓜片
樣樣都超入味🔥夠哂辣,好滿足🤪!
美中不足係寬粉煮耐左少少
再浸係熱辣辣既水煮湯度就無左煙韌口感🥺
味道:9/10
性價比:9/10

👍🏻蔥爆牛肉 (大辣)
好有驚喜!炒得好有鑊氣好香🤩!
牛肉大大塊,肉質一樣咁嫩滑無筋
唔會炒到乾爭爭😋
惹味得黎又唔會無哂牛味,配飯一流👍🏻
仲有大量蔥,好香口😛
雖然都有辣度揀,但大辣都唔算好辣
食唔到辣既朋友都可以放心食🤣
食開譚仔中辣或以上既朋友可以直接大辣🌶😈味道:9/10
性價比:-

👍🏻紅油蒜蓉青瓜(大辣)
青瓜粒爽口,浸住紅油但其實唔太辣
係比較開胃既涼菜😌
味道:7/10

👍🏻黑糖糍粑
即叫即炸熱辣辣,外皮炸到黃金微脆😛
包住煙煙韌韌既糯米糍
糯米糍本身無甜味,沾埋黑糖糖漿甜度岩岩好😋
做飯後甜品好飽肚呀🤰🏻
味道:8/10

📍#BB辣
荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #香港美食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #荔枝角 #荔枝角美食 #長沙灣 #長沙灣美食 #spicy #spicyfood #hkspicyfood #川菜 #四川菜 #四川料理 #麻辣 #麻辣火鍋 #雞煲 #麻辣雞煲 #水煮 #水煮魚 #酸菜魚 #水煮牛肉
2021-05-05
$160 (Dinner)
  • 蔥爆牛肉
  • 黑糖糍粑
朋友同我都係嗜辣之人 尤其是係酸菜魚荔枝角香工有間酸菜魚幾多人讚 就試下餐牌款式都幾多 有套餐/火鍋/小菜/甜品價錢唔貴份量仲勁多食到好飽 相當抵玩-🐾必食酸菜魚🐾 $188好大一窩 賣相幾吸引有啲菊花瓣喺面頭叫咗BB辣唔係好辣唔食得辣嘅人都食到湯底唔錯唔會太重口味 可以飲倒嘅類型魚片極多撈極都仲有 魚無骨啖啖肉幾滑 配菜酸菜金菇芽菜寬粉索哂味 味道唔錯-🐾 火鍋料|萵筍片 $28|炸響鈴 $28 🐾食咗一半魚左右 就用酸菜湯加料打邊爐萵筍薄切菱形好靚仔 爽口美味都幾抵食響鈴大路貨色都可以嘅 份量多到食唔哂-🐾乾煸四季豆🐾 $68肉碎辣椒用油爆過 香口乾身惹味份量夠-🐾咸檸檬梳打 $13🐾同平時唔同 有少少似話梅味幾正夠哂爽
朋友同我都係嗜辣之人 尤其是係酸菜魚

肉碎辣椒用油爆過 香口乾身惹味份量夠

🐾咸檸檬梳打 $13🐾
同平時唔同 有少少似話梅味幾正夠哂爽
2021-04-29
$170 (Dinner)
必食酸菜魚
我哋就係嗌咗二人火鍋套餐($368)咁其實就有三款主打菜可以揀(我哋就揀咗要必食酸菜魚)之後呢個套餐已經包左一碟手切安格斯肥牛、水晶寬粉同埋蔬菜拼盤首先講咗最重點嗰個酸菜魚先啦咁我哋係揀咗BB辣嘅(一嚟係配合返佢哋嘅舖頭名,二嚟係因為我都唔係一個好食得辣嘅人😅😅)但係我想講佢哋水煮魚嘅份量比我想像中多好多重點係真係完全冇骨💕💕啖啖肉嗰種感覺好正同埋佢哋嘅水煮魚食落去好新鮮、彈牙之後呢個辣度就辣得嚟係幾惹味嘅🥰🥰(飲落去味道都唔錯,可以配埋水晶寬粉一齊食)之後就講吓我都好期待嘅安格斯肥牛一嚟到嘅時候我真係幾驚訝因為我冇諗過係有咁多嘅安格斯肥牛😱😱(呢個價錢有咁多嘅話真係勁抵食‼️‼️)同埋佢好重牛肉味之餘又唔會太多肥膏😋😋做到油而不膩嗰種效果同埋我想講呢度好似所有嘢分量超多嗰個水晶寛粉我哋好似食極都仲有咁樣😂😂(食落去幾煙韌)之後又有勁多嘅生菜同埋娃娃菜所以如果大家都想食酸菜魚嘅話不妨嚟試吓呢間
我哋就係嗌咗二人火鍋套餐($368)
咁其實就有三款主打菜可以揀
(我哋就揀咗要必食酸菜魚)

首先講咗最重點嗰個酸菜魚先啦
但係我想講佢哋水煮魚嘅份量比我想像中多好多
重點係真係完全冇骨💕💕
啖啖肉嗰種感覺好正
同埋佢哋嘅水煮魚食落去好新鮮、彈牙
之後呢個辣度就辣得嚟係幾惹味嘅🥰🥰
(飲落去味道都唔錯,可以配埋水晶寬粉一齊食)

之後就講吓我都好期待嘅安格斯肥牛
一嚟到嘅時候我真係幾驚訝
因為我冇諗過係有咁多嘅安格斯肥牛😱😱
(呢個價錢有咁多嘅話真係勁抵食‼️‼️)
同埋佢好重牛肉味之餘又唔會太多肥膏😋😋
做到油而不膩嗰種效果

同埋我想講呢度好似所有嘢分量超多
嗰個水晶寛粉我哋好似食極都仲有咁樣😂😂(食落去幾煙韌)
之後又有勁多嘅生菜同埋娃娃菜
所以如果大家都想食酸菜魚嘅話
不妨嚟試吓呢間
2021-05-06 102 views
最近愛上咗食辣😍 今日黎到荔枝角香工內嘅川菜館-「BB辣」餐廳地方幾大,光猛企理。食物選擇多,一般嘅川菜小食都有😍 食完主菜仲可以加湯加配料打邊爐😍 麻辣火鍋正丫!🍲 除咗酸菜魚揀咗小辣,其他都揀BB辣😃手撕雞涼麵 $58呢份涼麵麻香醬濃,辣辣地醬汁足夠撈涼麵,要每一條涼麵都佔上醬汁,食落先係最正😁手撕雞份量適中,雞肉滑,好味😋 麻辣蒜蓉青瓜 $32青瓜爽脆,麻辣醬汁酸辣開胃,辣度一般,可以再辣啲🤣 蒜蓉切得較大片,好香口惹味😆麻辣肚絲 $58豬肚切到一絲絲,彈牙口感十足,麻辣醬汁好特別😃 好味到食唔停口😆酸菜魚 $188魚肉超級多,滿滿嘅一盤。每一塊魚肉都大大片,食落嫩滑入味。揀咗小辣,都唔算太辣,我諗食得辣嘅朋友可以揀大辣都冇問題😆 鍋裏面除咗香料豐富,配料都唔馬虎😄 有寛粉,金針菇,芽菜,莞x,份量多到兩個人真係食唔晒🤣

手撕雞涼麵 $58

麻辣蒜蓉青瓜 $32

麻辣肚絲 $58

酸菜魚 $188
2021-05-06 67 views
#酸菜魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️#蔥爆牛肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️#麻辣肚絲 ⭐️⭐️⭐️⭐️一講荔枝角香工大家都會知道批發,原來除左衫,裡面地庫仲有間川菜館,鍾意食川菜嘅朋友仔注意喇❗️⭕️酸菜魚足料,而且魚肉夠滑⭕️自選辣度,配合唔同人嘅需要,怕辣都唔洗驚,即使小辣都夠味架⭕️蔥爆牛肉好有鑊氣好香好惹味,送飯一流⭕️雪山西多炸得好脆好香口⭕️套餐仲有唔同嘅小食可以加,唔怕唔夠餸⭕️價錢平民,好抵食⭕️除左川菜仲有茶餐廳嘅下午茶餐總括來講,值得去❗️
#酸菜魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#蔥爆牛肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#麻辣肚絲 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️酸菜魚足料,而且魚肉夠滑
⭕️蔥爆牛肉好有鑊氣好香好惹味,送飯一流
⭕️雪山西多炸得好脆好香口
⭕️套餐仲有唔同嘅小食可以加,唔怕唔夠餸
⭕️價錢平民,好抵食
⭕️除左川菜仲有茶餐廳嘅下午茶餐
總括來講,值得去❗️
2021-05-05 124 views
好久沒吃川菜所以放工和朋友去荔枝角吃酸菜魚餐廳位於香港工業中心的C座地庫位置頗隱蔽的不過進到餐廳內又是另一種感覺餐廳座位舒適,光線明亮橙燈和白燈交織出明亮醒目的感覺💮酸菜魚 💰$188 (例)除了主角酸菜魚還加入了辣椒、芫荽、芽菜、水晶粉、菊花瓣等伴料加了菊花瓣的酸菜魚樣子變得豐富了至於魚肉方面口感嫰滑而且份量也不少這道酸菜魚我們點了少辣下次來的話我會想試試中辣感覺再辣一點味道會再出一點水晶粉吸收酸咪咪和微辣的酸菜湯底十分搭我和朋友都很賞他們的水晶粉💮脆香雞軟骨 💰$55這道雞軟骨必需點一個讚!我和朋友都好喜歡他們的雞軟骨雞軟骨炸得香脆可口調味恰到好處而且咬下去吃出一種很香的雞油味道外層香脆,內裡juicy多吃也不會覺膩💮夫妻肺片 💰$58夫妻肺片是由多種牛隻部位配搭出來的川式料理一碟可以嚐到多種不同口感這款夫妻肺片的川汁相當惹味而且表面撒上了芫荽、芝麻和蔥花讓夫妻肺片味道更香更惹味了💮凍蜂蜜柚子茶 💰$24吃川式料理當然要配上一杯凍飲才夠爽我點了他們的凍蜂蜜柚子茶這杯飲料柚子味道突出甜甜的,不過甜而不膩十分適合配搭辣味料理
好久沒吃川菜
所以放工和朋友去荔枝角吃酸菜魚
餐廳位於香港工業中心的C座地庫
位置頗隱蔽的
不過進到餐廳內又是另一種感覺
餐廳座位舒適,光線明亮
橙燈和白燈交織出明亮醒目的感覺

酸菜魚
💮酸菜魚 💰$188 (例)
除了主角酸菜魚
還加入了辣椒、芫荽、芽菜、水晶粉、菊花瓣等伴料
加了菊花瓣的酸菜魚樣子變得豐富了
感覺再辣一點味道會再出一點
水晶粉吸收酸咪咪和微辣的酸菜湯底十分搭
我和朋友都很賞他們的水晶粉

💮脆香雞軟骨 💰$55
這道雞軟骨必需點一個讚!
我和朋友都好喜歡他們的雞軟骨
雞軟骨炸得香脆可口
調味恰到好處
而且咬下去吃出一種很香的雞油味道
外層香脆,內裡juicy
多吃也不會覺膩

夫妻肺片
💮夫妻肺片 💰$58
夫妻肺片是由多種牛隻部位配搭出來的川式料理
一碟可以嚐到多種不同口感
這款夫妻肺片的川汁相當惹味
而且表面撒上了芫荽、芝麻和蔥花
讓夫妻肺片味道更香更惹味了

💮凍蜂蜜柚子茶 💰$24
吃川式料理當然要配上一杯凍飲才夠爽
我點了他們的凍蜂蜜柚子茶
這杯飲料柚子味道突出
甜甜的,不過甜而不膩
十分適合配搭辣味料理
2021-05-03 85 views
話說我喺荔枝角學畫畫發現嗰頭工廈超多抵食餐廳兩條友打邊爐癮起又想食啲重口味嘅嘢就搵到呢間勁抵食火鍋套餐2人火鍋套餐 $368呢度嘅酸菜魚好似雞煲咁食食下可以加料打邊爐吸收哂湯底嘅日月精華,超正超重口味!鍋底有3款選擇,我哋揀咗酸菜魚嘅小辣魚嘅份量超多!兩個人夠哂架喇魚片係切得啱啱好,一口size仲啖啖肉添,好嫩滑食哂成餐都係得2,3條骨我算係好滿意呢個餐仲包咗勁大碟手切安格斯肥牛牛肉雪花分布好平均,肉質淋身除咗煲入面本身有寬粉之外餐都包咗一大兜不過真係食極都唔夠喉因為啲寬粉吸哂個湯,好惹味仲有個蔬菜拼盤添,真係好抵食雖然餐廳位置喺工廈地庫但其實真係好近地鐵站,好方便架而且呢個價錢抵玩,性價比高值得過嚟try try
話說我喺荔枝角學畫畫
發現嗰頭工廈超多抵食餐廳
兩條友打邊爐癮起又想食啲重口味嘅嘢
就搵到呢間勁抵食火鍋套餐

2人火鍋套餐 $368
呢度嘅酸菜魚好似雞煲
食食下可以加料打邊爐
吸收哂湯底嘅日月精華,超正超重口味!
鍋底有3款選擇,我哋揀咗酸菜魚嘅小辣
魚嘅份量超多!兩個人夠哂架喇
魚片係切得啱啱好,一口size
仲啖啖肉添,好嫩滑
食哂成餐都係得2,3條骨
我算係好滿意
呢個餐仲包咗勁大碟手切安格斯肥牛
牛肉雪花分布好平均,肉質淋身
除咗煲入面本身有寬粉之外
餐都包咗一大兜
不過真係食極都唔夠喉
因為啲寬粉吸哂個湯,好惹味
仲有個蔬菜拼盤添,真係好抵食

雖然餐廳位置喺工廈地庫
但其實真係好近地鐵站,好方便架
而且呢個價錢抵玩,性價比高
值得過嚟try try

2021-04-28
Type of Meal
Dinner
2021-05-02 71 views
間中就會想食下辣野過過口癮 今次黎左食川菜🌶呢間餐廳比較隱閉 估唔到荔枝角香工入面除左衫都仲有餐廳😯我地叫左個二人餐加炸饅頭, 但係份量多到可以3個人食!勁飽🤰🏼🥢炸小饅頭 ($36)男朋友本身好中意食炸饅頭 就叫左份試試😋一份有6個 炸到金黃色 好脆口!! 沾煉奶食好正🤩不過饅頭本身冇乜包既香味 扣左小小分招牌二人餐 ($318)🥢必食酸菜魚 💮推薦酸菜魚好大鍋 入面有酸菜,金菇,芽菜,寬粉 最緊要係好多魚片 勁足料😍我地叫左小辣🌶 其實唔太辣 不過就越食越麻👅 酸味唔會過重 魚片又冇骨好嫩滑 好抵食😙🥢蔥爆牛肉 💮推薦超級惹味!必試 牛肉用京蔥絲炒過 真係好香口 有鑊氣!!☺️ 送飯一流 應該可以自己清一碟😛😛🥢酸辣海帶絲海帶絲軟身 辣油睇落幾多但其實唔太辣😛🍚白飯 2碗🥢黑糖糍粑叫上既時侯先即炸 上枱熱辣辣🥰 外層炸到好脆 入面軟糯煙靭 好qq😍 面層潵上黃豆粉 自己加埋黑糖醬 成個都唔會太甜 讚👍🏻🥤黑芝麻豆漿 (+$8)🥤竹蔗茅根水 (+$8)
間中就會想食下辣野過過口癮 今次黎左食川菜🌶
呢間餐廳比較隱閉 估唔到荔枝角香工入面除左衫都仲有餐廳😯

🥢炸小饅頭 ($36)
男朋友本身好中意食炸饅頭 就叫左份試試😋
一份有6個 炸到金黃色 好脆口!! 沾煉奶食好正🤩
不過饅頭本身冇乜包既香味 扣左小小分

招牌二人餐 ($318)
🥢必食酸菜魚 💮推薦

🥢蔥爆牛肉 💮推薦

🥢酸辣海帶絲
海帶絲軟身 辣油睇落幾多但其實唔太辣😛

🍚白飯 2碗

🥢黑糖糍粑

🥤黑芝麻豆漿 (+$8)
🥤竹蔗茅根水 (+$8)
估唔到喺荔枝角香工大廈,簡稱女人買衫嘅天堂👼🏻男人嘅地獄😆,地底下有間食四川菜嘅餐廳,主打雞煲/烤魚/酸菜魚/水煮魚!除咗四川小菜外,晚市分別有兩款套餐都幾抵食!⤑2人火鍋套餐 $ 368套餐可以選擇要酸菜魚🐟/麻辣水煮魚🌶/重慶麻辣雞煲🐔一款,再配上一份手切安格斯牛肉🐮、蔬菜拼盤🥬、水晶寬粉!⤑都係第一次食酸菜魚 x 打邊爐🍲,辣度可以自由選擇,中辣對我食開三小辣🌶🌶🌶來講啱啱好,食得辣嘅朋友仔不妨可以叫大辣😬!酸菜同魚份量都好足料,魚片新鮮好嫩滑而且冇骨😍,湯底酸中帶麻🥶,越食會越想食好鬼爽~雖然配料已經會有一份水晶粉,但湯底下都有少量粉所以食完個酸菜魚基本上都已經好飽😆!⤑飲品要另外加錢$7-$8,最估唔到碟安格斯牛肉都勁大碟,油脂分布平均色澤都唔錯,入口牛味都好濃郁!跟餐食係最抵,因為單叫一份都要$200咁滯😏!去開行街買衫嘅話都可以一戰👏🏻,依家Openrice訂位仲有九折添!
除咗四川小菜外,晚市分別有兩款套餐都幾抵食!

2人火鍋套餐 $ 368

套餐可以選擇要酸菜魚🐟/麻辣水煮魚🌶/重慶麻辣雞煲🐔一款,
再配上一份手切安格斯牛肉🐮、蔬菜拼盤🥬、水晶寬粉!

2021-05-01 109 views
上星期六同朋友去荔枝角食野。唔好以為呢頭得工廠🏭大廈好悶,其實依家工廈入面有商場,又有美食街!今次就介紹一間川菜小店比大家認識下!呢間「BB辣」店舖座位舒適、闊大,好光猛,俾人一種好舒服乾淨😌既感覺!由店名得知,佢係專食辣野啦🌶!酸菜魚魚片好滑,湯底都夠酸。因為我地怕辣,所以叫左BB辣,都食到微微既香辣,岩哂好怕辣既朋友👍🏻!食得辣嘅朋友不妨試下加辣🔥🔥!除左配白飯外,更可以配紅薯粉,食落滑嘟嘟!除左夠香辣外,份量亦好大碗😯,做午餐🥣一定夠飽!我地配左一份皇牌口水雞,真心好好味😋!作為一道冷盤,雞皮爽,雞肉滑,而餐廳都採用左較多肉既部分🙂!醬汁方面,似乎都落足辣椒、花椒、油,令口水汁具備「香、辣、麻」,食完令人食慾大增,趕走悶熱嘅感覺,啱晒依家嘅天氣!餐廳🍴幾款菜式中,香味比辣味更突出,真不概為「BB👶🏻辣」!因為我個人鐘意食酸野,如果魚片更酸會更惹味!餐廳總體表現都唔錯👍🏻,係附近返工同經過既朋友不妨去試試!

皇牌口水雞
招牌酸菜魚