2019-12-18 556 views
有Openrice app 叫外賣自取,非常方面,值得一讚。荳子 Beans 餐廳,是我覺得值得推介的餐廳之一。食物方面,味道非常好味,堂食和外賣的味道,都是一樣的。但我個人覺得,香燒八爪魚意大利飯,相當好吃,有一隻八爪魚腳,煮得剛剛熟,意大利飯又控制得好好。單骨雞翼味道非常好,只是覺得用雞中翼,不 cut 開,覺得好吃d...外賣 app 叫外賣,同堂食的 meum 都是一樣,沒有改,咁樣令人覺得餐廳食物水準是一樣

卡邦里黑松露意大利粉
香燒八爪魚意大利飯
羽衣甘藍沙律
焦糖單骨雞翼
孜然單骨雞翼
2019-12-17
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
$180 (Dinner)
  • 香燒八爪魚意大利飯
  • 黑松露軟殼蟹意粉
2019-12-08 514 views
作為馬鞍山人,每次吃beans都有驚喜,尤其是甜品和吐司類,很用心,好好味,設計很美很特別裝橫亦很獨特。午餐、下午茶、晚餐也來過,每個都值得一讚約會、朋友聚會、獨自吃都很好👍🏻記得之前醫護人員在 beans可獲免費甜品,非常貼心,而埋單他們亦設有捐款袋給有需要的人,而最近亦可計購散水餅,美美的旦糕可買走送人,在馬鞍山有這般窩心高質的餐廳,實在是難得🤗🤗🤗 我好享受這裡環境,和最喜歡的人一起吃🥰
裝橫亦很獨特。午餐、下午茶、晚餐也來過,每個都值得一讚
約會、朋友聚會、獨自吃都很好👍🏻
我好享受這裡環境,和最喜歡的人一起吃🥰
  • 抹茶🍵吐司
2019-11-26 638 views
荳子在馬鞍山來說是較高質的西餐廳,有咖啡☕️又有甜品🍮真係啱晒為食的我。阿囡不去在港,可以和老公拍吓拖撐吓枱腳🥰 這兒裝修簡約舒適,最啱慢慢吃慢慢傾。老公點了黃金蟹肉意粉和凍朱古力,個人覺得這意粉是荳子的壬牌😋因為真的好好味,而且每次都能保持水準!👍👍賣相不錯,咸蛋黃跟蟹肉好夾,還有兩條蟹柳令顏色更靚,真是色香味俱全!😋😍我點的蟹肉牛油果他他味道較清淡,配上煎香的薄餅👍😋是不想吃意粉時的另類選擇,我還點了最愛的熱咖啡☕️但原來冇拍照。🤣🤣

2019-11-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2019-10-18 799 views
以前來吃過午餐,當時點了意粉,覺得很油,所以給了劣評。今晚剛好路過,看到排隊的人不少,決定再多給一次機會嚐嚐,結果成功翻盤食物:4.5/5滿意!下次會再來!「牛油果汁蟹肉班尼迪」牛油果汁輕微帶酸、頗開胃蟹肉鮮甜、不會腥班尼迪蛋做到流心效果!最有驚喜的是底部的英式鬆餅,烘得非常軟熟、香脆(不像平日在麥當勞吃到的那麼硬)「抹茶卷蛋」富有茶味,不會太甜中間的抹茶忌廉很滑,而且不會覺得膩非常適合我!

食物:4.5/5
滿意!下次會再來!

「牛油果汁蟹肉班尼迪」牛油果汁輕微帶酸、頗開胃
蟹肉鮮甜、不會腥
(不像平日在麥當勞吃到的那麼硬

「抹茶卷蛋」富有茶味,不會太甜
中間的抹茶忌廉很滑,而且不會覺得膩
非常適合我!
2019-10-10 567 views
之前去呢嗰度食過晚餐,相當滿意。當時見到甜品餐牌其實都好想食,但已經食飽咗就唯有留番下次。今次同屋企人一齊食終於記得留肚叫甜品,食咗呢個薑汁梳乎厘同 Mango Passion Tart. 兩個賣相都相當吸引。首先呢個薑汁梳乎厘,大大個,面層少少薑粉,少少辣辣地,梳乎厘好滑好軟,啖啖充滿出薑汁香味,但唔辣,味道亦唔會過甜,好鍾意食❤️❤️而呢個Mango passion tart,真係好靚!細細件好精緻,個tart內有朱古力,加上水果嘅鮮味,味道相當不錯,而上碟亦有心思。跟餐加$25都幾抵食,但係如果原價$40幾蚊就唔多抵啦!

薑味疏乎厘

薑味疏乎厘
  • 薑汁梳乎厘
2019-09-22 611 views
今日同老公二人世界撐枱腳, 想搵間環境好少少嘅地方食飯傾吓計。見到BEANS 難得唔多人,唔洗等位就梗係去啦!佢個環境真係幾好mood👍🏻靜靜地啱晒我哋談心💕其實唔算太肚餓,所以只叫咗一個慢煮牛扒、All day breakfast 焦糖香蕉配waffle,晚餐加$10有隻生蠔,幾抵所以都試吓。一上枱,賣相已經好吸引,慢煮牛好有質感又夠Juicy. 唔”Un” 唔”鞋”,真係好鐘意,下次嚟都一定會再食,愛上💕跟餐叫嘅薑茶,味道都唔錯,唔會太甜。加$10 一隻生蠔,size 細細隻,不過都幾甜又有海水味,所以絕對對得住呢個價錢,都算係驚喜👍🏻呢一個早餐又係超鍾意,個焦糖香蕉整得好好食,焦糖夠脆夠薄。冬甩形狀嘅Waffle 好鬆軟。略嫌配煙肉再加炒蛋比較heavy,如果煙肉改為沙律菜,應該會更加醒胃。總括而言今餐好滿意,樣樣都好啱我地口味😋😋

跟餐叫嘅薑茶,味道都唔錯,唔會太甜。

總括而言今餐好滿意,樣樣都好啱我地口味😋😋
2019-09-04 873 views
9月3陰晴不定平日的浪漫繼續第三波,新菜式、舊菜式都依然有水準,令友人都有幸福感,為陰晴不定的一日盡上完美的感嘆號新菜式,野菌芝士奄列配酸種麵包:奄列煎得剛熟,哩個熟成程度保留蛋心的蛋液,再混合芝士在內,刀切落去時,就如切牛角包一樣,層次感分明,而且有芝士拉絲,經已(視覺上)垂涎欲滴,聰明地配上質感粗糙的酸種麵包,獨特的口感,吸收野菌白汁後,猶如脫胎換骨,味道超夾,值得一試,擺盤亦相當出色,超吸睛南瓜鮮蝦意大利飯:飯質感係外國style,外表金黃平凡,但開始食時就會有出奇蛋的感覺,足料、原粒鮮甜南瓜、調味鮮蝦,南瓜汁剛好黏住每粒飯,稀稠程度拿捏得相當出色,令沾滿汁的飯粒間緊緊「團結起黎」,一啖啖食下幸福味道,必試(再度歸隊的)卷·山政小山園:濃郁抹茶卷蛋蛋糕,卷住抹茶法國忌廉,質感比creamy硬身少少,配以紅豆,甜度適中,有追住食的encore衝動,推薦給抹茶甜品忠粉
9月3陰晴不定

南瓜鮮蝦意大利飯
卷·  山政小山園
南瓜鮮蝦意大利飯
卷·  山政小山園
2019-08-31 687 views
小朋友生日,諗住三對母子圍內一齊食個靚tea慶祝完就去玩遊樂場😆總共叫左三個餐😚一個窩夫👉🏻小朋友見倒個賣相已經勁開心,個窩夫口感外脆內軟的,仲有兩個醬可以點,一個係士多啤梨醬&另一個我無點嘅唔知乜醬😆,其實唔點都已經好好味🤤雪糕係香草味,好fresh,另外有d透明爆珠,小朋友都搶住食😆一個蘋果酥👉🏻表面睇落燶左dd,但唔影響味道,都係脆口&好味的😋一個Bean’s cake👉🏻我哋諗住意思意思,用e個 cake同小朋友吹蠟燭,送到上枱時,侍應知有小朋友生日,話可以幫我哋寫埋happy birthday、送咭 & 插埋蠟燭比我哋吹😍💗e下真係好驚喜,$42個餐就有咁嘅服務,大讚🤩👏🏼👏🏼👏🏼(雖然個cake荔枝味,我覺得味道一般😙)三杯嘢飲👉🏻我飲黑糖薑茶,幾辣wo,但好味😋
總共叫左三個餐😚
三杯嘢飲👉🏻我飲黑糖薑茶,幾辣wo,但好味😋
2019-08-30
$50 (Tea)
Celebration
Birthday
2019-08-30 506 views
8月30先雨後晴開心星期五,又再光臨私心之選,再有驚喜,叫我如何不愛她(荳子)平日午餐額外加甜品,絕對係超值推介,味道水準、店內環境,超值黑松露軟殼蟹意粉:一直都大愛此菜,意粉堅係符合al dente水準,有嚼勁,黑松露醬汁唔會太水,做好剛好痴住每條意粉,就係哩個剛好,突顯出廚房的功夫,軟殼蟹新鮮炸起,上菜時依然滲透出熱力,配以雜菌,味道無得彈蟹肉牛油果他他:碟底係牛油果混檸檬汁再加一層沙律菜,再上層係厚厚蟹肉沙律,最頂層有蕃茄碎、燈籠椒碎,以黑醋、熱薄餅作伴碟,無論擺盤、味道都有層次,調味好,濃郁蟹肉味中帶有檸檬汁,當薄餅料食,當沙律冷盤食,都一樣超好食套餐可以優惠價追加甜品,每件加$25,超值,今次點咗兩款新甜品Mango Passion Tart:超精緻賣相,以芒果、藍莓,士多啤梨、吉士造型,再有芒果、熱情果mousse 、朱古力脆脆做夾心,曲奇餅底,和諧地結合,酸酸甜甜,甜而不膩甄沾記椰子卷蛋:平凡樣子,但有驚喜味道,軟綿綿蛋糕包圍住法國忌廉,濃郁椰香、椰子味佈滿整件卷蛋,甜度適中,會想encore 的幸福感覺推薦推薦
8月30先雨後晴

蟹肉牛油果他他
Mango  Passion  Tart
甄沾記椰子卷蛋
2019-08-21 421 views
8月20大晴天17:30私心推介精選,美食綠洲之一,平日午餐、下午茶必選名單,依然有水準帆立貝菠菜意大利粒:忠於西式煮法,飯粒外軟內硬,但此硬不同彼硬,係港人易入口的硬道,配以菠菜蓉,煮出清新Tiffany blue,非常creamy,帆立貝調味出色,熟透度拿捏得相當好,推薦流心伯爵茶吐司:厚實的竹炭吐司,竹炭味道相當濃郁,吐司上加入燒溶的綿花糖,薄薄一層,再配一球雪糕,上凍中暖下脆,一切開吐司,伯爵茶經已急不及待搶先出閘,茶味極重感覺到脆朱古力粒,層次感安排得好,美中不足係個人覺得竹炭有點蓋過伯爵茶味,但值得試如果想叫特飲,務必叫下午茶甜品餐,夠划算
8月20大晴天
17:30私心推介精選,美食綠洲之一,
平日午餐、下午茶必選名單,依然有水準

如果想叫特飲,務必叫下午茶甜品餐,夠划算
帆立貝菠菜意大利飯
流心伯爵茶吐司
2019-08-20
帆立貝菠菜意大利飯
流心伯爵茶吐司
2019-08-18 566 views
食物都幾好味環境又舒適,最緊要好難得依家有一間餐廳係好安靜同埋佢唔會講你走。價錢都尚算合理。只係個菠菜意大利飯就普通,好似淡味左少少。跟餐會有一杯免費檸檬蜂蜜或者黑糖薑,如果要轉熱朱古力就要加錢咁就唔化算啦。。
食物都幾好味
2019-07-22 741 views
雖然自己成日出街食,但都好耐無喺馬鞍山食吓啲young少少嘅嘢!😂😂😂今次同朋友3個人去咗馬鞍山廣場嘅”BEANS”食晚飯。3個人,一人揀一樣嘢食再share食!🤘🏻黑松露軟殼蟹意大利粉 $98一送上枱已經勁香黑松露味!軟殼蟹🦀都好食!係份量比較少,如果有多少少軟殼蟹就更好~開心果馬蘇里拉芝士簿餅配蜂蜜 $88呢個薄餅本身我對佢有所保留,點知食落先發覺蜂蜜🐝同pizza🍕幾夾,甜甜咸咸咁幾正!青蘋果煙肉意大利飯 $112食落個感覺幾清新,青蘋果🍏酸酸甜甜配意大利飯都唔錯~食落覺得太清又可以咬返啖煙肉。 🤣不過呢款我試過就可以了,佢應該比較啱啲鍾意食得清少少嘅人。最後講埋,以上幾款主食都有包一杯飲品,我揀凍咖啡幾好飲!☕️

黑松露軟殼蟹意大利粉
黑松露軟殼蟹意大利粉 $98

開心果馬蘇里拉芝士簿餅配蜂蜜
開心果馬蘇里拉芝士簿餅配蜂蜜 $88

青蘋果煙肉意大利飯
青蘋果煙肉意大利飯 $112

2019-07-14
$110 (Dinner)
黑松露軟殼蟹意大利粉
開心果馬蘇里拉芝士簿餅配蜂蜜
馬鞍山既Beans開左業都一段時間,前期去食都要排隊,記得食過幾次都覺得食物同環境比其他馬鞍山食肆較好,今次經過見到有$10隻生蠔只限馬鞍山店,所以就揀左Beans再次光顧。平日既關係,七點零鐘入座唔需要排隊。黃金蟹肉意大利粉 $98蛋黃味濃郁,不過食得多會溜,share食就剛剛好班尼狄蛋 黑魚子 煙三文魚 沙律 $89份量唔算多,班尼狄蛋加煙三文魚配沙律口感唔錯另加4隻生蠔 每隻$10生蠔比較細隻,而且仲有蠔殼痴住,不過十蚊隻水準差不多餐飲凍檸檬蜂蜜,清甜可口,不過熱飲味道更香。

平日既關係,七點零鐘入座唔需要排隊。

黃金蟹肉意大利粉 $98
蛋黃味濃郁,不過食得多會溜,share食就剛剛好

班尼狄蛋 黑魚子 煙三文魚 沙律 $89

份量唔算多,班尼狄蛋加煙三文魚配沙律口感唔錯

另加4隻生蠔 每隻$10

生蠔比較細隻,而且仲有蠔殼痴住,不過十蚊隻水準差不多

餐飲凍檸檬蜂蜜,清甜可口,不過熱飲味道更香。

2019-07-18
$125 (Dinner)
2019-06-20 707 views
記得哩間餐廳開幕時好多人排晒長龍, 終於有日我可以食到個brunch, all day breakfast唔係傳統英底個款, 不過我覺得哩款仲正。忌廉同蜜糖都係用黎查個basel, basel個質地好似雞蛋仔咁, 鬆軟有口感。煙肉絕對唔係快餐野, 肥瘦適中又唔會乾柴咁, 好juice!! 牛奶炒滑蛋好濃郁既蛋同牛油香, 最特別係哩個all day breakfast竟然有焦糖香蕉! 通常都係甜品鋪既窩夫先有, 哩個焦糖燒得夠脆, 入口即溶! 要encore!
2019-06-19 474 views
馬鞍山內一間收費一般的食肆,叫人落單,無人理,有人接單時當值經理告訴我由於無人同埋忙,無辦法,這是應該係咁!但是有位女士經過我們面前兩次完全沒有回應,無嘢做,卻扮見不到!直行直過,忙,都要答下我,忙是理由?無人都應該的?落完單之後經理還告訴我食物要等30分鐘以上!這是理想的時間嗎?這間是我去過咁多間荳子最差的一間!記住,我不是食下午茶餐,不過由午餐等到下午茶時間! 絶對不推薦,亦不會推介任何朋友去,除非你有好多時間坐著hea,或者這間餐廳的用意就是這樣,要你坐⋯⋯一個小時以上用膳!

這間是我去過咁多間荳子最差的一間!

記住,我不是食下午茶餐,不過由午餐等到下午茶時間!

2019-06-19
Type of Meal