2017-09-25 63 views
星期一梗係要食好嘢!唔理人多走過海去銅鑼灣 平日都好多人呀 嚟到怡和街入啲見呢街環境幾chill 喎 就試吓啦!叫咗一個set 有蕃茄湯好多茄膏 好rich跟餐有沙律好綠好fresh 好新鮮加少少醋冇咁乾同開吓胃Main dish 辣蕃茄肉醬意粉落咗好多芝士粉 正呀!有我最愛嘅Tabasco 辣道啱啱好 意粉爽口質感唔錯 茄醬都好濃+$6 有凍朱古力 好正呀!超濃厚朱古力味 加cream 好滑朋友散叫咗個肉眼扒沙律配自製香橙橄欖油啲牛超嫩 煮得剛剛好!一啲都唔韌 又多肉汁 好好味側邊有好多大粒藍莓同草莓甜品叫埋 伯爵茶creme brûlée好滑好好味鍾意佢唔太甜上面仲有啲大粒水果莓 好有誠意!

叫咗一個set

側邊有好多大粒藍莓同草莓

甜品叫埋 伯爵茶creme brûlée
好滑好好味
鍾意佢唔太甜
上面仲有啲大粒水果莓 好有誠意!
2017-09-24 342 views
社會近日發生連串不愉快事件,教人難過與唏噓。回想一下,自己是如何的渺小,似乎比塵埃更微不足道。既然人生苦短,有時也無謂過份執著,必要時放下所謂的原則,或許,心境會輕鬆一點。到了晚上,就找個舒服的地方吃飯,與朋友吹吹水,睡醒了,又是新的一天。來到銅鑼灣這間cafe,門面因被棚架遮蓋,顯得毫不起眼。店子麻雀雖小,五臟俱全。大門採用落地玻璃,加上明亮的環境、簡約的佈置,空間感足。一室裝修明顯花過心思,水泥地、喉管燈、窩釘木桌、凹凸磚牆,散發陣陣工業風。坐在向街位置,看著熙來攘往的行人、川流不息的交通,感覺份外悠閒。看看餐牌,共有四款套餐,主要食材是三文魚、青口、羊架和豬肋骨,全部包湯、沙律、咖啡或茶,價錢由$108至$148不等,非常扺食。如果沒有心水,則可考慮另一餐牌的Main或Pasta,只需加$35便可升級至套餐。另外,還有小食、沙律、三文治、甜品供應,飲品的選擇亦不少。經過簡單商議,最後決定散點慢煮鴨胸配蘋果泥($108)。店員表明烹調需時約二十分鐘,反正今晚不趕時間,就此落實。成品送上時,大家首先被兩件極厚身的鴨胸吸引,眼光然後落在色彩亮麗的沙律菜上;至於蘋果泥份量不多,而且低調地
經過簡單商議,最後決定散點慢煮鴨胸配蘋果泥($108)。店員表明烹調需時約二十分鐘,反正今晚不趕時間,就此落實。成品送上時,大家首先被兩件極厚身的鴨胸吸引,眼光然後落在色彩亮麗的沙律菜上;至於蘋果泥份量不多,而且低調地站在一角,差點忽略了它的存在。
要把如此豐碩的鴨胸煮得嫩滑,需要相當功架。眼前的鴨胸剛剛熟透,呈現誘人嬌紅色,入口果然柔軟無渣。鴨皮煎得金黃誘人,皮下有一層頗厚的脂肪,帶點點羶,幸有清甜的蘋果泥作中和。不過個人更愛那芥末沙律醬,與鴨胸的味道出奇地夾,即使多吃幾口肉也不覺膩滯。
忌廉羅勒醬紐西蘭青口配法式麵包($108/套餐)份量十足,兩人分享就最適合不過。紐西蘭青口體型中等,肉質嫩滑無比,鮮味突出。忌廉醬極為濃稠,加上羅勒香葉,豐厚之中帶一點清新,配合腍軟甜美的洋蔥絲,尤其可口。法式麵包烘得脆卜卜,沾上惹味的醬汁,令人著迷,恨不得連青口殼也啜得乾乾淨淨。
意猶未盡,走去凍櫃看看有甚麼甜品。我們捨棄了芝士蛋糕和焦糖燉蛋,決定選擇合桃朱古力蛋糕($42)。蛋糕賣相不錯,層次分明,合桃超多,用料豐富。可惜因雪得太久,朱古力有點實淨,而海綿層亦稍乾,花點力度才能切開。幸而榛子忌廉柔滑,合桃粒粒則很香脆,彌補不足。
吃得飽飽,最寫意莫過於叫杯飲品慢慢嘆。小妹不喝咖啡,喜見法國朱古力名牌Valrhona Cocoa (單點$40,跟餐+$6),那就不作他想了。朱古力色澤深,配上靚靚拉花,誠意加分!其熱度適中、濃郁幼細、入口醇香。由於味道沒坊間般甜,店家會配上一包白糖,但本人正愛那種沉厚的蘊味。

飲飽食醉,回家大覺瞓,期待明天新開始。
$152 (Dinner)
2017-09-19 45 views
今日12點多嚟到銅鑼灣這店原本諗住食個all day breakfast點知原來星期一至五要2點後先有,六日才是真正的全日供應,見佢餐牌無寫以為日日都全日供應添但一心專程嚟到食呢間,所以叫咗杯Peach oolong,一打開蓋桃味就散發出嚟,飯落好香甜仲有烏龍茶香all day breakfast一上檯感覺都幾唔錯,入面有微酸嘅番茄仔,香橙同西柚幾開胃醒神,沙律菜都好新鮮,而煙肉就有點過乾身,芝士大肉腸幾多肉汁,仲有茄汁豆,黑松露伴蛋跟有點過鹹嘅大菇

2017-09-16 352 views
今日同朋友喺銅鑼灣食午飯,佢約左人喺附近有少少文件交收,等候途中我地就去到呢間cafe仔食個午飯,邊食邊等。記得對上一次經過,當時仲未新(?)唔係好多客人,估唔到事隔幾個月,小店生意都唔錯,午飯時間基本上都全滿,連門邊嘅單邊位置都坐滿客人。餐廳裝潢都花過唔少心思,燈光帶黃,坐得幾舒適,大部分係木枱,感覺幾和諧。午市黎到,餐牌選擇比較少,問過店員,只有四款午餐,定價$78-$108,有意粉、長通粉等,啱食就啱食,唔啱食都冇辦法,不過睇番其他人嘅照片得知,款式都會轉換。我同朋友一人點左一份午餐,另外升級左咖啡,人均一百蚊左右,喺銅鑼灣區都算咁上下啦,聞說呢度嘅咖啡質素唔錯,有機會可以試下。套餐會包括餐湯及餐茶,落單不久,店員就送上兩碗新鮮熱辣嘅甘筍湯,用料很足,每一口都食到甘筍嘅質感,味道濃郁,質地比較稠身冬蔭公蟹肉虎蝦意大利麵:意粉用長碟呈上,驟眼睇以為份量會唔夠,點知非常飽肚呢!意粉軟硬適中,煮得乾身,唔會太creamy,質感係我喜歡嘅類型,調味都適中,特別我嗜辣,呢個意粉入口有香濃冬蔭公嘅味道,食落惹味非常,不過唔食得辣嘅要注意啊。旁邊伴有幾顆蕃茄仔,都煮得好入味至於主角虎蝦只有一隻

至於主角虎蝦只有一隻,略嫌份量就少啲,蝦肉去殼並輕輕煎過,食落都依然彈牙。而且每口都食到有蟹肉嘅鹹香,總算搭夠只有一隻蝦嘅空虛感。

鮮茄羅勒意大利麵:相對朋友嘅意大利麵,我呢份就顯得有點dry,因為冇任何配菜,就只有意大利麵,不過~價錢都相差三十蚊,咁視乎個人budget啦,因為兩款其實味道都唔錯。我呢份鮮茄意粉茄味都幾濃,但唔會太多醬汁,個人偏好乾身嘅意粉,所以唔會太膩
意粉嘅份量都好足,所以我地都好飽。但你問我,我就隔離飯香,鐘意朋友嘅冬蔭公意粉多啲。

Mocha:加幾蚊升級嘅mocha,選擇凍飲,而且要忌廉,呢杯mocha值得一讚啊,用上靚料黑朱古力做,甜度唔高,而且忌廉好香滑。

Latte:朋友點嘅熱拿鐵,佢都話味道唔錯,拉花好優美,佢都忍唔住相機食先。咖啡味道香濃,同奶比例剛好,對於一早起左身準備資料嘅佢而言,都算一個醒神作用。
2017-09-15
$100 (Lunch)
2017-09-07 56 views
今日又係過海既日子啦,其實如非必要,我都唔係咁鐘意過海😅,因為好鬼多人🤦🏻‍♀️,除左食野之外😝,咁啱今日約左朋友去買野同下午茶😝😝,咁冇辦法啦😂😂,去到呢間餐廳,感覺唔錯,環境都好舒服,服務員非常有禮貌,1)三文魚闊條麵,三文魚份量好大,好食,唔會話因爲太大個就煮到好干身,內裏仲好嫩👍🏻👍🏻,2)巴馬火腿三文治,我個人就非常喜歡啦😝,裡面有沙律菜,青瓜,蕃茄,再加上火腿鹹鹹地,呢個係最啱我口味既😍,可以一試呀👍🏻👍🏻
2017-09-03 68 views
要在銅鑼灣找一個安靜,食物質素高,價錢合理的餐廳,絕非易事。看圖片見過Beanswork 環境不俗,一試後完全沒有後悔。是晚二人共點了 和 。跟餐的湯要先讚一讚,味道和湯身都十分濃郁,直頭可以做一客鮮茄意粉的醬汁。本來是跟餐的意粉才有湯,但餐廳都給了兩份,正。Parma salad 用料很足,最喜歡它跟水果的配搭;配上西柚的淡淡香味,火腿的脂肪和味道昇華,沙律菜夠新鮮爽脆,而且不會用生菜墊底,很少可以吃這樣滿足的一個沙律。肉眼扒同樣大大塊,肉質鮮嫩,油份高,切開時沒有血水,肉色尚選均勻,以$138的價格來評,絕對值得讚賞。旁邊的薯條完美發揮著綠葉的角色,就是沒甚麼特別地待在一旁。一上枱的一刻,就嗅到陣陣香味,虎蝦絕不欺場,夠份量。相片中可能讓你覺得蝦並不太大,但其實是意大利麵超多,夠三個人吃的份量,美中不足是意大利麵身有點乾,可能是自己吃得太慢的關係吧?豐富,美味又份量足的一餐,兩個人才$330,性價比極高;而且環境安靜又舒服,真的不明白為何當晚只得三枱客人。Beanswork加油吧!你值得更多食客的。

是晚二人共點了[鮮茄珍寶虎蝦意大利麵] [美國頂級肉眼扒8安士] 和 [巴馬火腿沙律]。

2017-08-29 63 views
今日喺銅鑼灣行過,見到呢一間裝修好因為飛,所以就行左入黎!(而且好近糖街CEO😍)已地舖咖啡來講,呢個價錢我覺得超值,有一半嘅人有前菜和主菜!不過最可惜就係包括甜品😭首先送上嘅係一個蘑菇湯,食得出係自己熬出嚟蘑菇辣嘅湯,食得出係有用心經營的!不過我係另一間cafe飲過咁好味嘅蘑菇湯,直接比下去就有啲失色另外前菜嘅沙律只係中規中矩,反而個主菜好比到驚喜我地首先係頭先推介嘅豬肋條,味道唔會泰龍而且醬汁唔會蓋過豬肉本身嘅肉味,而且好多肉唔會淨係喺度食骨🤗🤗🤗另外三個鴨胸意粉,嗰個意粉嘅醬汁味道啱啱好,再配合埋上面嘅芝士粉令到個意粉好好食,而且上面嘅鴨胸應該係要做一啲痛苦所以食落好入味👍🏻最後我哋兩個都到咗會dark cappuccino甜度和奶泡都適中,但係個咖啡底可以再香濃多點
另外前菜嘅沙律只係中規中矩,反而個主菜好比到驚喜我地
最後我哋兩個都到咗會dark cappuccino
甜度和奶泡都適中,但係個咖啡底可以再香濃多點
2017-08-28
$150 (Dinner)
  • 鴨胸闊條麵
2017-08-27 62 views
Tom Yum Gong Spaghetti with Tiger Prawn & Crab Meat | 冬陰公蟹肉虎蝦意大利麵.絕對有驚喜! 先是份量非常足 冬陰公醬汁好惹味 通常的冬陰公意粉都不夠濃 辣度又不夠 但這個很濃味而且有點辣度🤤 蟹肉份量足夠 每一口意粉都能嚐到蟹肉的鮮味! 不過配料只得一隻虎蝦 但其實因爲冬陰公汁夠味 都不會覺得乏味 套餐還包湯或沙津 和飲品一杯Grilled Salmon Fillet with Asparagus in Pesto | 青醬露荀配三文魚扒.三文魚扒要煎得好不容易 火候控制得不好 魚肉便會很乾很韌! 不過幸好沒出現這個問題 近魚皮位置更有油香 擺盤漂亮有心思 整體食物質素不錯 不過座位不多 價位在銅鑼灣來屬正常😉

整體食物質素不錯 不過座位不多 價位在銅鑼灣來屬正常😉
2017-08-25 731 views
每次乘巴士來銅鑼灣,下車總是在beanswork的門口,打風過後塞車的情況超嚴重,我足足用了1小時45分鐘才來到銅鑼灣,所以我索性約朋友去beanswork吃飯,我不用再多走路。Beanswork所走的簡約風,令原本心情煩躁的我將焦躁一掃而空。我與朋友都選擇了套餐,感覺比較化算又飽肚。點餐後,店員馬上為我們送上蕃茄湯,蕃茄湯濃厚,幾乎把整個蕃茄打至稠密而去熬煮成湯,自然的蕃茄酸香在口中迴盪不絕。之後當然不少得沙律,整碗都彭湃非常,中間鋪滿火箭菜,旁邊則放了不少鮮亮開胃的橙肉與柚子肉,入口後清脆的火箭菜拌著清爽的果肉激盪,健康美味。愛辣的我不禁被香辣茄蓉配胸牙利黑毛豬腸意粉吸引著,茄蓉的酸甜滋味加上紅椒,蒜頭,橄欖油煮成的香辣茄醬,令爽彈的意粉咀嚼中時散發出酸辣的美味,搭配可口的胸牙利黑毛豬腸吃,多重口感又開胃。朋友吃肉眼在意的不是它的份量多少,而是質量的高低。外表略焦,肉色粉嫩的五分熟肉眼,碟子不見一絲血水。美國頂級肉眼扒的甜度和肉汁充份保留在肉的纖維裡,不用額外調味,直接吃已能享受肉眼的豐腴牛肉香氣。口感上既軟嫩又帶嚼勁的肉質,讓人吃了沒齒難忘。薯條意想不到的好吃,不用任何醬汁光吃已
香辣茄蓉配胸牙利黑毛豬腸意粉,美國頂級肉眼扒8安士

Flat white,Manuka latte

香辣茄蓉配胸牙利黑毛豬腸意粉

美國頂級肉眼扒8安士

薯條意想不到的好吃,不用任何醬汁光吃已很滋味,薯條香脆之餘亦不油膩,微微鹹香,好吃得不行,這就是簡單的美食。
美國頂級肉眼扒8安士

Flat white完整保留了咖啡的原始風味,新鮮的鮮奶融合濃郁香醇的咖啡,精緻且富層次的口感變化,讓人嚐過一次後還想再嚐。
Flat white

很少咖啡店有提供manuka latte,難得beanswork 有供應當然要品味一番。添加了清雅的麥蘆卡蜂蜜的咖啡,latte瞬間變得入口溫馴,聞起來更是清新爽透,咖啡不會過於苦澀,適合怕苦咖啡的朋友喝。
Manuka latte
香辣茄蓉配胸牙利黑毛豬腸意粉,美國頂級肉眼扒8安士
Flat white,Manuka latte
香辣茄蓉配胸牙利黑毛豬腸意粉
Flat white
Manuka latte
假日最鍾意睡個自然醒之後再悠閒地嘆個美味的午餐 ... 上星期周末 在銅鑼灣一間新開的 cafe 嘆了頓悠閒的午餐 Cafe 環境清新舒服,我們特別揀了靠窗的長枱 邊食邊望著街外的行人和車子,完全不覺得自己身處熱鬧的銅鑼灣 這就是我們想要的悠閒寫意感 ~~ 星期六也有提供午餐,不過選擇較少 ... 只有 3 款 但是也有我想食的 ... 冬蔭公蟹肉虎蝦意大利麵 HK$118 午餐附上湯和飲品,飲品先到 ... Valrhona Mocha 雖然跟餐要 +HK$6 但是見到個靚靚拉花已經覺得值得比 仲要是用法國公認至靚的 Valrhona 黑朱力古來做的 所以甜度甜度較低,是我鍾意的 mocha 黑朱古力和咖啡兩者配合得好好,既有濃郁的朱古加味又有咖啡味 餐湯是 ... 足料又有口感的椰菜花忌廉湯 冬蔭公蟹肉虎蝦意大利麵 意大利麵較幼,食落去較有咬口 泰式風味的冬蔭公醬汁很香,帶點辣味,開胃又惹味 朋友仔是牛魔王,本來單點 ... 美國頂級肉眼扒 8 安士 HK$138 服務員貼心的提議 +HK$35 轉為套餐,包餐湯 + 飲品 肉眼扒大大塊,外面煎至焦香,肉汁都鎖住在裡
假日最鍾意睡個自然醒之後
再悠閒地嘆個美味的午餐 ...

上星期周末
在銅鑼灣一間新開的 cafe 嘆了頓悠閒的午餐

Cafe 環境清新舒服,我們特別揀了靠窗的長枱
邊食邊望著街外的行人和車子,完全不覺得自己身處熱鬧的銅鑼灣
這就是我們想要的悠閒寫意感 ~~

星期六也有提供午餐,不過選擇較少 ... 只有 3 款

雖然跟餐要 +HK$6 但是見到個靚靚拉花已經覺得值得比
仲要是用法國公認至靚的 Valrhona 黑朱力古來做的
所以甜度甜度較低,是我鍾意的 mocha
黑朱古力和咖啡兩者配合得好好,既有濃郁的朱古加味又有咖啡味

餐湯是 ... 足料又有口感的椰菜花忌廉湯

冬蔭公蟹肉虎蝦意大利麵

意大利麵較幼,食落去較有咬口
泰式風味的冬蔭公醬汁很香,帶點辣味,開胃又惹味

服務員貼心的提議 +HK$35 轉為套餐,包餐湯 + 飲品

肉眼扒大大塊,外面煎至焦香,肉汁都鎖住在裡面
肉味濃郁又帶點油脂,不需任何醬汁就咁食已經好好食

伴碟的蔬菜沙律亦無添加醬汁,但有香甜的香橙粒和酸味的西柚粒
蔬菜伴著多汁香橙和西柚粒一起食,味道酸酸甜甜,清新又解膩

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2017-08-19
Type of Meal
Lunch
  • Valrhona Mocha
  • 美國頂級肉眼扒 8 安士
2017-08-20 605 views
星期六約左朋友到銅鑼灣午餐,我先到,就搵餐廳坐低先。雖然出面搭緊棚,睇唔清招牌,但店面係落地大玻璃,清楚見到有外國人正在用餐,又見到全店有九成滿客人,應該不錯吧! 加上天氣酷熱,即刻衝入去啦。餐廳店面不大,有不少特色裝飾。套餐只有三款,全日供應,已包餐湯同餐飲。而主餐牌PASTA同MAIN加$35可以轉為套餐,包餐湯同餐飲。全Menu都係免加一。Drink List都有唔少選擇︰我哋坐吧枱,見到店員喺度沖調飲品,每一杯都係大杯得嚟又超級滿,差唔多滿瀉,店員要小心翼翼先可將飲品送上枱。最驚喜係見佢沖朱古力飲品,每杯都落勁多朱古力粉,絕不手軟,滿滿幸福。原來呢度朱古力飲品係用法國 VALRHONA品牌,咁梗係要一試啦~Hot VALRHONA Mocha  餐飲轉配加$6,朱古力味好濃郁,極富層次感。入口醇香,又帶一點微苦,係濃度好高嘅朱古力,令人回味。Iced VALRHONA Cocoa$40 餐飲轉配加$8。面頭加左忌廉,仲有一層厚厚可可粉,大滿足。椰菜花忌廉湯,份量少。但都幾稠密,用料十足。慢煮鴨胸配蘋果泥$108,加$35可以轉為套餐!鴨皮煎得金黄色,香脆可口。鴨肉好肥美,而且好

餐廳店面不大,有不少特色裝飾。

套餐只有三款,全日供應,已包餐湯同餐飲。

Drink List都有唔少選擇︰

面頭加左忌廉,仲有一層厚厚可可粉,大滿足。

椰菜花忌廉湯,份量少。
但都幾稠密,用料十足。

慢煮鴨胸配蘋果泥$108,加$35可以轉為套餐!

鴨皮煎得金黄色,香脆可口。
鴨肉好肥美,而且好豐厚,有兩大件。

左上角係蘋果泥,清新簡單。仲加上黃色嘅芥末沙律醬

要讚一讚係沙律唔單止有沙律菜,仲有鮮橙肉同西柚肉。

冬蔭公蟹肉虎蝦意大利麵$118,意粉幾大碟。
意粉充滿冬蔭公味,味道好重,偏辣,但只有一隻虎蝦有啲失望。

幸好意粉中有真蟹肉,增加鮮味。
甜品櫃睇吓,除左果汁仲有幾款甜品

揀左合桃朱古力蛋糕$42,層次分明,一層層好厚實嘅朱古力層,極濃滑。中間夾層係好足料嘅合桃層,咬口十足。而且都算大件,兩個人開心share都OK嘅~
臨走時見到有下午茶menu,$48起,已經包野飲,好抵食。
$159 (Lunch)
2017-08-20 93 views
點左Carbonara同香蕉朱古力榛子醬窩夫,意粉點完一分鐘即上,幾分鐘後先上餐湯,意粉食左一半先上沙律😑窩夫等左最少20分鐘,黎到只有微溫,食唔出有榛子醬味,但食到一點點臊味,類似芝士果種臊味,勉強食左一半再食唔落,極失望!😞
2017-08-20
$110 (Tea)
2017-08-19 457 views
宜家無論係平日抑或係假日周街都迫滿人,有時真係想搵個寧靜d既地方休息下,嘆杯咖啡,整頓一下個思緒。今晚落左銅鑼灣,經過怡和街,發現呢間裝修別緻既小小咖啡店,環境舒適,而且有個落地大玻璃望番人來車往既街景,感覺更加悠然自得雖然咖啡店面積比較細,但係一d都唔覺得侷促。menu呢度除左all day breakfast之外,仲有pasta,main,salad同小食,甜品,種類都算多元化。如果set 唔arm食,可以揀番menu加35轉做set都得。至於set就包一個餐湯,沙律同餐飲,如果要揀埋特飲就要另加$6。Iced Chocolate$46呢杯凍朱古力,味道濃郁,加埋cream係面,入口就更加香滑Lemon water (set)呢杯跟餐熱檸水就冇特別蕃茄甘荀忌廉湯(set)呢個餐湯比較杰身,味道香濃,好重蕃茄味,仲會飲到有dd蕃茄溶tim雜菜沙律(set)呢個跟set沙律佢地撈左黑醋,少少酸,d雜菜都好fresh,感覺好健康,而且好開胃美國頂級肉眼扒8安士$138呢個肉眼扒,牛味算濃,肉質鮮嫩,而且juicy,食落有d黑椒味tim,不過略嫌咸左少少。伴碟有脆卜卜薯味重既薯條同西柚伴雜

雖然咖啡店面積比較細,但係一d都唔覺得侷促。
menu

Iced Chocolate$46
呢杯凍朱古力,味道濃郁,加埋cream係面,入口就更加香滑

Lemon water (set)
呢杯跟餐熱檸水就冇特別

蕃茄甘荀忌廉湯(set)

雜菜沙律(set)

美國頂級肉眼扒8安士$138
呢個肉眼扒,牛味算濃,肉質鮮嫩,而且juicy,食落有d黑椒味tim,不過略嫌咸左少少。伴碟有脆卜卜薯味重既薯條同西柚伴雜菜沙律,正

龍蝦汁虎蝦意大利麵$108
呢個意粉好大碟好抵食,超濃既龍蝦汁意粉,仲有洋蔥同炸蒜粒撈埋一齊炒,所以食落好香口。至於虎蝦有三大隻,蝦肉彈牙而且鮮味

法式焦糖布甸$52
呢個creme brulee賣相好靚,佢地好有心咁係粒士多啤梨度雕左花
而且份量又大,好抵食,味道係佢地自家制既紅茶味,茶味香濃,而且會有回甘tim

2017-08-17
$190 (Dinner)
2017-08-15 88 views
平時出開銅鑼灣都未曾發現電車站附有間Cafe,可能係因為樓宇維修使餐廳位置變得隱密起來,毫不起眼。但係openrice上見到評價不錯,又不用等位,決定入去試試😀。餐廳環境幾令,好有風格,如果唔係D棚架的話,坐在向門口位置必有另一番風味。meun食物個人黎講真係超級鍾意食薯條!!特別係岩岩炸出黎既薯條,又脆又香!而呢碟薯條當然冇令我失望,非常香脆可口!搭上他他醬也不錯!同男朋友都一起叫左Set,大家都選了餐湯。哈哈!外觀似唔似一隻熟左既雞蛋半切呢!好值得讚既係佢地既碗碗碟碟都好令🤣是日餐湯係南瓜湯~入口有好幼細既南瓜蓉,口感十足。😋男朋友嗌的,偷食左幾啖,個人覺得意粉味道可以再加蛋小小汁食落更濃一點😜呢個擺碟真係好花心思,要將雞肉一塊塊咁碟上去!再加上大量既椰絲,真係好精緻😝。食落闊條麵口感差小小,椰絲多左D!但男朋友話唔錯🤣雞肉方面雖然食落味道較淡,但整體黎講呢個配搭食落口都幾健康既feel!好香濃既咖啡味😋拉花仲好令💓用心經營的小店😀希望有更多人發現喇😋

meun

食物
粗炸薯條配他他醬

同男朋友都一起叫左Set,大家都選了餐湯。
是日餐湯係南瓜湯~入口有好幼細既南瓜蓉,口感十足。😋

龍蝦汁虎蝦意大利麵

粗炸薯條配他他醬
龍蝦汁虎蝦意大利麵
意大利白醬配慢煮無骨雞腿闊條麵
2017-08-12 294 views
星期六可以瞓到自然醒先慢慢出去見朋友,悠悠閒閒咁享受下放假既步伐假日既第一步我地就揀左間cafe坐低,準備食返個brunch,飲下野先再行下街呢度既裝修佈置帶點清新得黎又不失型格除左有正常既雙人檯之外,係店內既周邊仲有一啲長檯高椅,自己一個人黎飲杯野都好正meun除左有set之外,單點既食物都有唔少,輕食同主菜都有齊曬店員仲好主動咁同我地介紹meun添我同朋友睇左一陣就決定要一個set“特製龍蝦汁配波士頓龍蝦闊條麵”HKd$118同一份“ 美國頂級肉眼扒沙律配自製香橙橄欖油”HKd$108 share黎食set會包埋飲品同餐湯,今日既餐湯係蕃茄湯,味道帶微辣,酸酸辣辣,飲完個胃即刻醒一醒Set既“特製龍蝦汁配波士頓龍蝦闊條麵”份量好大呀有足半邊龍蝦之餘,龍蝦下面擺滿沾上香氣十足既闊條麵!!就算係大男生食完都一定會飽闊條麵比較乾身,未算好出色...但龍蝦肉質彈牙而加上芝士之後再拎去焗過龍蝦頭更加係不容忽視~~龍蝦膏配上芝士仲有肉質嫩滑嘅龍蝦頭肉,實在令人回味!!而“美國頂級肉眼扒沙律配自製香橙橄欖油”份量同樣不少!牛扒煎得好出色!肉質嫩腍無筋富牛味,加上有清新既水果雜菜沙律,味道的確唔錯

呢度既裝修佈置帶點清新得黎又不失型格

店員仲好主動咁同我地介紹meun添

闊條麵比較乾身,未算好出色...但龍蝦肉質彈牙

而“美國頂級肉眼扒沙律配自製香橙橄欖油”份量同樣不少!

牛扒與沙律~集合邪惡同健康於一身

我跟set加HKd$6要左杯“Valrhona Cocoa”
又濃又香既dark choco加上打得細滑既奶泡同拉花,既係視覺又係味覺既享受

朋友就單點左杯“Ice Leamon Tea”HKd$36

朋友唔好甜野,但我就意猶未盡啵~
所以就自己叫左件light啲既“Lemon Tart ”HKd$30 黎獨食

甜甜酸酸既檸檬撻亦無令人失望

呢度唔單止食物同飲品質素幾好之外,店員既服務更加值得大力表揚!
主動有禮之餘,仲好重視客人,會詢問我地對佢地出品既意見!
喺香港做餐廳食肆的確唔易,咁有heart同誠意既小店的確需要支持
2017-08-12
$150 (Lunch)
  • 美國頂級肉眼扒沙律配自製香橙橄欖油