2019-06-19 715 views
今晚同同事突然烤鴨癮起,就係旺角附近找了這家北京老家,結果有點失望。話明烤鴨癮起當然要叫烤鴨啦,不過等左極耐先黎到,烤鴨上檯時不太熱,份量不多但價錢卻很貴。除了烤鴨還叫了拔絲地瓜,也與想像中的拔絲地瓜不一樣。叫了一個酸菜炒粉條,本來以為菜單上沒有辣椒,應是不辣(因其他會註明),結果上檯先發現係辣到流眼淚的級別,最後吃了兩口已經頂唔順,經過今次之後,下次簡烤鴨店都係會簡d大路的好了。
除了烤鴨還叫了拔絲地瓜,也與想像中的拔絲地瓜不一樣。
2019-06-17 573 views
有朋友生日,十人來試一試。Order 左八人餐唔洗唸咁多,再加左幾個送。八人餐其實都夠十人食,都幾大碟。有魚,有牛,有豬,有鴨,有前菜,有餃子,有甜品。最先因爲想食片皮鴨先來,可惜呢味最失色,鴨皮太肥,有一半都很肥食不下去,白色皮唔好食好粉。其他松子魚,牛排都好正!前菜都幾大碟,最後係有剩。我地再叫左小龍包正常味道,同肉醬拌麵就唔知食緊咩咁,怪味!最後拔絲蘋果好味,很少地方有得食
有朋友生日,十人來試一試。

其他松子魚,牛排都好正!

前菜都幾大碟,最後係有剩。

我地再叫左小龍包正常味道,同肉醬拌麵就唔知食緊咩咁,怪味!

最後拔絲蘋果好味,很少地方有得食
拔絲蘋果
喺太子呢頭返工真係好幸福,附近多野食,仲有北京老街呢間又經濟又好食的餐廳,都是我同同事最喜愛食飯的地方。可能佢要上樓,到午飯時間,都唔洗排隊,仲有位,就算多啲人一齊食都唔怕,唔洗迫。通常我地多人就會每人揀一個餸,然後一齊分,一齊食。每個餐$58,有例湯﹑白飯同甜品,免加一同茶錢。周圍裝修都幾標緻。扮下古色古香咁。我最中意食水煮面青,夠哂麻,夠香口,唔算辣,真係想連啲湯都飲埋!入面有大大條花椒好足料,仲有寬粉,豬肉,大白菜,芽菜,夠哂豐料~另一至愛係糖醋魚塊。好多時食呢類咕嚕食物,都會好厚炸粉,或勁多汁整到似食漿糊咁。但呢個真係無,魚好滑,個汁岩岩好唔多唔少。麻婆豆腐﹑欖菜四季豆同蔥爆牛肉,都係送飯一流,煮得好香,夠哂惹味!最後,要趕住走,無影相的糖水,係桂花小丸子,送的小丸子都有好多粒,真係飽到攬住個肚走!而加食個茶記都係五六十蚊一個餐,仲要係頹個種。但係呢度可以食到精緻的小菜,坐得舒適,唔洗趕住交枱,伙記仲好友善,好幫忙,會介紹下啲餸,主動問我地有咩未來幫我地去追。真心推薦~

周圍裝修都幾標緻。扮下古色古香咁。

真心推薦~
2019-06-05
糖醋魚塊
水煮面青
蔥爆牛肉,欖菜四季豆
見到匯豐信用卡滿800有85折 用左電話訂位 最後要原來要網上訂先有.本身都無乜野,但系詢問後店員話要出示相關資料(e.g網頁),搜索後出示咗,佢睇完好似唔想比咁既樣, 我先問佢系咪要上網訂位,佢先話系, 唔知系佢唔想比折定真系要網上訂位..要網上訂先有折既話 一開始講就唔洗咁麻煩
要網上訂先有折既話 一開始講就唔洗咁麻煩
今晚得幾個人係屋企食,當然偷懶唔煮飯啦。好耐無食過北京老家,家中兩老又無食過,就帶佢地去試下。因為搞到好夜先決定過去,好好彩仲book到(差唔多7:30 book 8:30,自己都覺得自己過份 )因為兩老第一次去食,比 d 時間佢地睇下有咩食,之後叫咗 d 京菜正常嘢,好似北京鴨,松仁魚,小龍包,炒飯,刀削麵等。上菜唔耐,等一陣就有,賣相一如以往,不過味道就重咗 d(好似松仁魚個汁甜酸度太重)不過整體都OK。員工好有禮貌,好有耐性,抵讚

員工好有禮貌,好有耐性,抵讚
北京鴨
小龍包
京牌炒飯
刀削麵
松仁魚
2019-05-25
$250 (Dinner)
北京鴨
小龍包
京牌炒飯
刀削麵
松仁魚
2019-05-22 420 views
餐廳冷氣好細,有部份冷氣機重要無開,香港夏天炎熱,食到邊食邊流汗,好辛苦! 我地叫半隻片皮鴨,實質得1/4隻,我地見隔離檯叫1隻,份量都係得半隻,份量非常不合理 !  !
2019-05-19
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-05-08 603 views
見網上有不小好評,諗住帶呀媽去試下點知中伏。片皮鴨- 冇肉汁又乾又鞋,塊餅皮又乾又硬,好似唔熟,好難食小籠包- 皮好厚,肉汁有d怪味,好難食蔥油餅- 非常之一般,淡而無味水煮魚片 - 汁底OK,但啲魚片滑涮涮,好渣上湯菠菜- 沒有機會失敗的一道菜,但真的比較淡炒刀削麵 - 食到一半,老公問我係咪齋麵,我話係餐牌冇寫有肉,點知食到尾,居然見到兩條肉絲😅,真係得兩條冇厄人高力豆沙- 一般,no comment至於服務態度方便,我一向要求並不高,但當我詢問有沒有信用卡discount的時候,他們的態度突然變差,唔通呢個侍應係老闆🤔🤔🤔總括而言,我肯定唔會返去再幫襯
見網上有不小好評,諗住帶呀媽去試下點知中伏。

片皮鴨- 冇肉汁又乾又鞋,塊餅皮又乾又硬,好似唔熟,好難食

小籠包- 皮好厚,肉汁有d怪味,好難食

蔥油餅- 非常之一般,淡而無味

水煮魚片 - 汁底OK,但啲魚片滑涮涮,好渣

上湯菠菜- 沒有機會失敗的一道菜,但真的比較淡

高力豆沙- 一般,no comment

總括而言,我肯定唔會返去再幫襯

2019-05-08 509 views
今日想介紹既main就係尼個京菜啦,一上到尼成間餐廳都好古色古香既感覺,而且都係一圍圍圓枱感覺特別中式添,非常之有氣氛~一尼先食左2個前菜,雞絲粉皮同醉雞,雞絲粉皮味道唔太濃麻醬味道有點小,反而醉雞味道就非常入味而且仲好滑添大家都爭住食哈哈~🔸 雞絲粉皮 HKD82🔸 醉雞 HKD98之後就到主食了,我地叫左酸菜魚同北京填鴨啦,味道超正der~~~填鴨不過不失,肉汁都幾夠,包起上尼食真的不錯,,之後我地仲叫左個排骨架,超大條,當你覺得夾既時候已經好難夾會唔會好難先食到d肉尼....個答案係唔會架,因為d肉係一下就分離左出尼啦,真係有驚喜,個醬亦都一流,真係值得推介呀~~~🔸  京燒排骨架 HKD108🔸 北京填鴨 (半隻) HKD198之後仲有個酸菜魚,個湯真係超級好飲而且魚都好夠滑,可能因為我地叫左小辣既關係啦,所以酸味較重,不過成個口感都超級好味呀~🔸  酸菜魚 (原條) HKD268Overall尼講成個dinner都非常之有質素我地都仲叫左小籠包同擔擔麵,,都非常之不錯(一睇到冇相就知咩事啦hahaha),所以真係可以尼試一下呀!

🔸 雞絲粉皮 HKD82
🔸 醉雞 HKD98

🔸  京燒排骨架 HKD108
🔸 北京填鴨 (半隻) HKD198

🔸  酸菜魚 (原條) HKD268

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 京燒排骨架
  • 酸菜魚
2019-04-28 655 views
一家五口點了八樣菜,包括酸泥白肉(肉少丶好薄而且粉皮多)片皮鴨(乾到一個點,皮又粉丶幾十歲人食過三十次片皮鴨最難食今次)丶糖醋排骨(味道ok,但肉質簡直是煲湯豬肉一樣鞋)丶葱爆牛肉(算正常,但又唔算得好食)丶菲菜盒子(真係鹹到吐出來)丶拔絲士多啤梨(算入得口,同其他北京菜舖洒家做法有點不同,其實好似冰糖胡蘆一樣)...沒有一樣好食。大家一邊吃一邊彈,大家認為是中伏的一餐,老人家吃得很失望,講完。唉!
2019-04-27 460 views
星期六一家人去旺角北京老家食晚飯,這裹裝修很古典,很有北京菜館的風味,坐位都很舒適。我地叫左幾个菜,還有甜品呢!這裏最出名北京填鸭,叫左半隻,唔算太肥,幾好食!冷盤有豬皮凍,幾特别,好爽口!另外一客雞粉皮,味道不錯。還有紅燒牛肉麵,這个較差,味道一般!😏最後拔丝士多啤梨甜品,賣相很靚,😋味道不錯,士多啤梨好甜好新鲜。這裏菜式好多選擇可以一試!👍

2019-04-24 417 views
今晚又相約了一班舊同事食飯。好多年前都試過一次北京老家,已經覺得所有菜都好好味所以今晚再黎。當然一定要食招牌菜片皮鴨,片皮鴨的皮烤得好香脆,而且肥膩適中,唔會食到一口油。小食方面的蒜泥白肉,有好香的麻醬,下層放滿了粉皮,還有雞絲粉皮,滿滿的麻醬,與爽口的粉皮十分夾而且室內環境都好有特式,細心留意會見到枱中間飼養了金魚,真是賞心悅目。還有餐廳環境一d 都唔嘈吵,所以好適合聚會,一邊說說笑笑,一邊享用美食。
今晚又相約了一班舊同事食飯
。好多年前都試過一次北京老家,已經覺得所有菜都好好味
所以今晚再黎。

2019-04-23
$333 (Dinner)
2019-04-15 391 views
主角片皮鴨太干,沒有肉汁,所以包埋粉皮食會吸干口腔所有水份。其他菜式做得不到位,如北京炸醬面的炸醬不夠濃和咸香,面條亦彈性不足。醋溜白菜不夠酸也沒鑊氣,普通得很。比較好的是蟹粉小籠包,皮不會很厚,有韌性,蟹粉的咸鮮食得出來,亦有肉汁但略油。 不評餘下的了,香港很難食到出色的京菜。#test_mk.🔔 Beijing Home.📍 3/F, 220 Sai Yeung Choi St S, Mong Kok.☎️ 2970 0500

醋溜白菜不夠酸也沒鑊氣,普通得很。

比較好的是蟹粉小籠包,皮不會很厚,有韌
性,蟹粉的咸鮮食得出來,亦有肉汁但略油。

不評餘下的了,香港很難食到出色的京菜。

#test_mk
🔔 Beijing Home
☎️ 2970 0500
2019-04-12 581 views
已經第三次光顧, 每一碟餸菜都穩定水準 香椿拌豆腐(凍嘅! 味道帶出胃口)素鵝(一般)京城豬皮凍(好味, 有d似上海菜嘅餚肉)北京填鴨(半隻,但份量感覺偏少,沒有鴨香味)京燒排骨架(帶甜味,不濃味, 排骨炆到好腍)胡同炸脆雞(好香,味道似炸子雞)小籠包 (一般)京東肉餅(味道似鍋貼,好香口,好味)鍋貼(一般)水餃 (好味)蔥油餅(唔夠香,較乾身)擔擔麵(一般)慈禧牛肉手擀麵(味道清淡,麵質較硬)拔絲蘋果 (蘋果較腍,味道可以已)高力豆沙 (好味)
已經第三次光顧, 每一碟餸菜都穩定水準

香椿拌豆腐(凍嘅! 味道帶出胃口)
素鵝(一般)
京城豬皮凍(好味, 有d似上海菜嘅餚肉)
北京填鴨(半隻,但份量感覺偏少,沒有鴨香味)
京燒排骨架(帶甜味,不濃味, 排骨炆到好腍)
胡同炸脆雞(好香,味道似炸子雞)
小籠包 (一般)
京東肉餅(味道似鍋貼,好香口,好味)
鍋貼(一般)
水餃 (好味)
蔥油餅(唔夠香,較乾身)
擔擔麵(一般)
慈禧牛肉手擀麵(味道清淡,麵質較硬)
拔絲蘋果 (蘋果較腍,味道可以已)
高力豆沙 (好味)
京東肉餅
香椿拌豆腐
小籠包
京燒排骨
2019-04-06 284 views
回鍋牛肉之前都食過,覺得好味決定再叫,需然有辣味,但係唔食辣既人都接受到,唔會入唔到口。雞肉炆香菇係第一次叫,原來係有粉絲既,香濃的汁加上粉絲,配搭啱啱好。今次糖水轉左湯圓,都唔錯。

今次糖水轉左湯圓,都唔錯。
$70 (Lunch)
2019-03-28 335 views
呢間食過好多次,今次先至寫食評。佢既午市套餐,選一個主菜配白飯,有湯有茶有甜品,雖然要收茶錢,性價比都係高既。先講干扁四季豆,如果你對呢味餸情有獨中,就要黎試下,佢個汁好野味,啱晒送飯。如果你係無肉不歡,最好成碟都係肉,就要試下呢個唐醋豬軟骨。個人喜歡咬埋d軟骨,呢度就做到啦,呢個餸一樣咁啱送飯。
呢間食過好多次,今次先至寫食評。

$70 (Lunch)