Restaurant: Beijing Home
Terms & Details:
Restaurant: Beijing Home
Info:

2020-01-15 715 views
以前食過北京老家,一直想食返搵唔到,原來搬左鋪了,咁啱經過加拿芬道望到,終於有機會再食多次!新鋪地方寬敞,每張枱中間都放置左一盤金魚,同以前一樣咁有情調!午市套餐只係$58,一款小菜,包前菜,例湯,白飯,仲有糖水,今時今日食個茶記都唔只!嗌左十款小菜share 食,糖醋排骨,魚片開胃,虎皮尖椒,麻婆豆腐辣度十足,蔥爆羊肉,四季豆鑊氣夠,但回鍋肉稍嫌油膩,涼瓜炒蛋熟左少少唔夠滑。整體食物質素都唔錯,最後仲飲埋碗紅豆沙先埋單!午市不妨一試!

2019-12-15 1107 views
有朋友食過,佢話要介紹比我地,傾計好地方中午食飯好去處,中午有套餐款式眾多,價錢平過茶餐廳,地方寬曠舒服,淨係裝修都好靚,枱面玻璃看到養金魚,抄刀削麵都唔錯,餃子都ok
2019-12-02 1046 views
一有大群朋友聚會,我總是喜歡去中菜館,圍著吃飯超高興!這間吃北京填鴨的餐廳不是地鋪,環境清幽,可以慢慢坐。北京填鴨 (半隻)$268因為女生比較多所以我們點了半隻來吃,視覺上鴨皮烤得金光閃閃,皮薄酥脆不掛油,鴨肉很有嚼勁,隱約滲出適當的咸香味,配上熱熱的餅皮吃,味道非常出眾,單單是這道菜已經值得一來再來了。宮爆雞丁 $98不吃辣的我而言這算是頗辣了,不過它的辣香很到位,放在桌上已經很濃郁,雞丁入味又有咬口,是很好的配飯小菜,如果每粒可以更大就更好啦。小籠包 $78小籠包外皮不算厚,卻能好好盛住裡面的湯汁,輕輕咬開外皮,濃濃的湯汁露出來,豬肉肉質鮮甜,不錯吃。

北京填鴨 (半隻)$268

宮爆雞丁 $98

小籠包 $78
2019-11-08 865 views
除咗去北京仲有咩地方可以食到片皮鴨呢?朋友就介紹我去呢一間餐廳。一入到門口就見到兩大門神歡迎我門口仲放咗個金魚缸因為我坐大枱所以呢我哋個枱度呢就睇唔到金魚。但係如果初二人或者四人枱枱中間會係玻璃透落下便可以睇到金魚缸一路食飯睇住啲金魚游水,都幾過癮。嗰日食飯同朋友帶咗六至八人餐。所以確實唔係好知每一碟餸幾多錢但係都幾好食。酸菜魚好醒胃,食完開晒個胃呢個牛肉好好食!柔軟又香配埋佢哋嗰個豆瓣醬好夾!呢個豬肚小菜又麻油辣鍾意食辣嘅一定要試!粉皮正正常常青瓜海蜇啲海蜇好大塊。終於去到主題片皮鴨,份量都係幾多,啲片皮鴨油香十足入口,佢好似係你口裏面慢慢 滲出尼咁樣。配埋佢嗰個將蔥同埋青瓜真係不得了😻
一入到門口就見到兩大門神歡迎我
門口仲放咗個金魚缸
酸菜魚好醒胃,食完開晒個胃
呢個牛肉好好食!柔軟又香配埋佢哋嗰個豆瓣醬好夾!
呢個豬肚小菜又麻油辣鍾意食辣嘅一定要試!
粉皮正正常常
青瓜海蜇啲海蜇好大塊。
配埋佢嗰個將蔥同埋青瓜真係不得了😻
2019-11-07
早前星期五晚相約👭好友👬去北京老家🍽相聚一下👭朋友👬未到時,可以👀欣賞👀下🐠大部份枱都會有🐠🦆北京填鴨🦆半隻(價錢$268)好似冇以前禁好味,肉質比較韌🙈,包住北京填鴨既簿餅皮份量少左小籠包皮吾會好薄,吾洗一夾起就整爛塊皮,攪到d 汁流晒出黎呢款🥗前菜,之前食過覺得好味😋👍🏻所以每次黎到都會叫🥗但個名吾係好記得🤣😋好開胃👍🏻 另一款前菜係🔸粉皮涼拌🔸味道都ok👍🏻京燒排骨架推薦👍🏻賣相已經好吸引😍大約有6件左右,醬汁好惹味😋🐽肉質好嫰👍🏻豆沙高力價錢$88 豆沙餡比較小
早前星期五晚相約👭好友👬去
北京老家🍽相聚一下

👭朋友👬未到時,可以👀欣賞👀下🐠大部份枱都會有🐠

🦆北京填鴨🦆

小籠包
皮吾會好薄,吾洗一夾起就整爛塊皮,攪到d 汁流晒出黎

另一款前菜係🔸粉皮涼拌🔸味道都ok👍🏻

京燒排骨架

豆沙高力
價錢$88 豆沙餡比較小
LOL
2019-10-07 391 views
맛있게 잘먹었습니다한국 사람들 많이오니한국어로 적겠습니다둘이서 세가지 음식을 먹었습니다북경오리 탕추위피엔진장로스 칭따오 2병영어 중국어 제외하고 쓰는거니 이해해주세요분위기는 따뜻했으며 오픈주방등 화장실도 깨끗했습니다 직원 응대도 아주 맘에 들고 메너도 좋았습니다
맛있게 잘먹었습니다
한국 사람들 많이오니
한국어로 적겠습니다
둘이서 세가지 음식을 먹었습니다
북경오리 탕추위피엔
진장로스 칭따오 2병
영어 중국어 제외하고 쓰는거니 이해해주세요
2019-10-06
2019-10-04 244 views
平日間中也來吃午飯,水準不錯,但今天以後會再來,今天午餐叫了水煮肉青套餐,餸可以,碗飯吃了幾啖後,有三份一是生米,硬的,便叫待應換給我,是扎馬尾的女待應,望了碗飯一眼,說是硬不是生米,還說隔離台也是這樣食,後來也換了一碗給我,但態度有代改善
2019-10-04
Chinese Cuisine❤️ Imperial Style Flavor🏯🥢 ..✨北京老家✨一間古色古香`傳統老牌飯店。入到店內 真係有如回到古代,每樣傢俬擺設 營造古時的味道 充滿中國風 真係好復古,好有當時宮廷氣息 富有當代特色 滿有中國色彩。而菜單方面,當然所有都迎合 ll吧。樣樣菜式名字都很有氣派,京菜當然是夠派頭 夠地道 夠正宗💫。而且每枱玻璃圓桌面底下 都有一缸魚🐠,可以讓食客一邊睇魚 一邊吃飯 一邊感受,感覺真的猶如回到北京老家吃飯一樣吧。ll $88"Empress Cixi" Beef Noodles一碗名子滿有宮廷特色既麵🍜,慈禧牛肉麵。現實想當個太后👸🏻沒可能,但想一嚐慈禧吃的麵嗎❓試試也不錯吧。牛肉🐮 是牛𦟌部分,固帶筋又軟淋;麵條是手擀麵🍜,固呈粗身 有咬口有趙勁,煙煙韌韌我喜歡❤️,而且吸湯汁能力還強呢。ll $78Xiao Long Bao (6 pcs)中國代表名菜式之一,上海小籠包✨ 亦都不能少吧。粒粒都充滿肉汁 好juicy💦,是我其中一款愛吃的中式包點。不過小心燙嘴喔👅 請慢用。..想感受一下歷代皇族菜式嗎❓來吧 來皇宮吧 來吃一頓宮廷菜吧💫

而菜單方面,當然所有都迎合 l[宮廷特色主題]l吧。樣樣菜式名字都很有氣派,京菜當然是夠派頭 夠地道 夠正宗💫。而且每枱玻璃圓桌面底下 都有一缸魚🐠,可以讓食客一邊睇魚 一邊吃飯 一邊感受,感覺真的猶如回到北京老家吃飯一樣吧。

l[慈禧牛肉手擀麵]l $88
"Empress Cixi" Beef Noodles

l[小籠包 (6個)]l $78
Xiao Long Bao (6 pcs)

想感受一下歷代皇族菜式嗎❓
來吧 來皇宮吧 來吃一頓宮廷菜吧💫。
2019-09-18 297 views
難得家姐請食飯,當然食好些啦先來前菜,好特別,好醒胃一隻片皮鴨,皮油多脂肪香帶入味食埋果魚翅加少少醋,好開胃超好食一大條魚嫩滑厚肉今晚餸大份夾好食值得來聚會,環境舒適
難得家姐請食飯,當然食好些啦
四寶
先來前菜,好特別,好醒胃
片皮鴨
一隻片皮鴨,皮油多脂肪
香帶入味
食埋果魚翅
加少少醋,好開胃
超好食一大條魚
嫩滑厚肉

今晚餸大份夾好食
值得來聚會,環境舒適
四寶
片皮鴨
對於京菜,小妹我有一定要求,爆、烤、涮、溜、炸、燒、醬、拔絲等一概做到一絲不拘,北京烤鴨、京醬肉絲、涮羊肉、芥末墩兒、罈子肉... ...只要試過純正老北京風味嘅菜餚,必定一試難忘,而喺香港,要搵到一間好食而純正嘅京菜館,真係非常唔容易,而呢一間位於尖沙咀嘅京菜館,喺香港可以話係其中一間較出名嘅店鋪。有別於新派嘅京菜館,呢度堅持以老北京裝潢,紅木桌椅、硬木相間嘅天花、棕色奢華浮雕、京劇面譜、灰綠色磚牆、仿老虎皮毛... ...畀人一種嚴謹穩重、氣勢威嚴、古色古香嘅感覺,每張枱下都有一個金魚缸,琉璃桌面可以盡觀魚兒百態,客人可以一邊用餐,一邊觀賞金魚,寧靜別致中又帶有一點生機。可惜嘅係,招牌北京烤鴨做得一般,鴨皮烤得未夠香脆,油脂散而肥膩,欠甘香,鴨肉肉汁未有充分保留,令口感乾「鞋」,即便香港無法做到北京嘅果木加大燜/掛爐烤焗,一般焗爐我亦不相信會做成這樣。這個烤鴨只有一食,就係用大蔥絲、青瓜絲、甜麵醬同薄餅卷住食,略顯單調。另外嗌咗個炸醬麵,味道不過不失。如此喺裝潢上一絲不拘嘅餐廳,理應喺食物上都要花啲心機,咁先可以為客人帶嚟色、香、味俱全嘅體驗。小妹我只係為呢間京菜館抱不平,大感可惜

如此喺裝潢上一絲不拘嘅餐廳,理應喺食物上都要花啲心機,咁先可以為客人帶嚟色、香、味俱全嘅體驗。小妹我只係為呢間京菜館抱不平,大感可惜。

2019-09-12
2019-08-16 262 views
第二次食北京老家, 之前食過旺角分店, 今次帶朋友嚟試下我哋兩個人食, 叫咗水煮魚, 香辣雞丁同老家炒年糕😛三樣都係新嘗試, 因為我哋兩個都好食得辣水煮魚肉質鮮嫩, 配上香辣濃郁嘅湯底, 一流! 😋另外仲加入大量配菜同薯粉, 又美味又飽肚之前試過宮爆雞丁, 覺得好夠火喉, 今次就拉住朋友試下香辣雞丁, 感覺好似喺深圳經常食到嘅干炒鍋, 加入大量辣椒乾, 千祈唔好俾佢個樣嚇親, 其實並冇睇落去咁辣, 反而好香口😋炒年糕係我食北京菜同上海菜必點, 作為一個年糕控, 我就覺得佢嘅年糕不過不失, 調味方面唔錯, 亦夠哂火喉, 但年糕切得有少少粗幼不一, 令到有部份年糕片太薄, 質感偏淋
第二次食北京老家, 之前食過旺角分店, 今次帶朋友嚟試下

• 香辣雞丁
2019-08-16 197 views
同朋友喺尖沙咀食飯, 講起想食辣, 於是佢帶咗我去試下呢一間北京菜😛老家炒年糕雖然材料上同一般嘅上海炒年糕大致差唔多, 但味道上有好大嘅分別, 佢嘅炒年糕帶有微辣, 醬油嘅味道較濃, 有種令人好開胃嘅感覺👍🏻水煮魚片係三碟之中最辣, 味道好有北方風味😋係一般好難喺香港食到嘅水煮魚味, 因為佢嘅香料味好重, 而且辣得好過癮👍🏻而且一翻起底部仲內有乾坤, 下面仲有菇, 芽菜同闊薯粉, 配料索晒水煮魚汁嘅味道, 嗜辣嘅你一定要嚟挑戰下😛香辣雞丁朋友建議叫呢道香辣雞丁, 我本來想拒絕, 因為通常香辣雞丁都得好少雞肉, 一般以乾辣椒為主, 我覺得好唔抵😂點知一上枱發現原來都幾足料, 而且佢係三碟之中我最鍾意嘅, 雞丁外面爆得好香脆, 但入面又好嫩滑, 香辣之餘又有好重嘅芝麻香, 令人食唔停😋

老家炒年糕

水煮魚片

香辣雞丁
2019-07-19 403 views
平時好少出街食中菜,今次就試試新意思,揀左去北京老家食晚飯。一出黎就見到一張披住虎皮既椅子,裝潢有古代的氣氛。一坐底,就有一壺茶同前菜送上黎。叫左四樣野:宮爆雞丁,醬汁好惹味,雞丁亦嫩滑。孜然羊肉,有好多蔥同莞茜,羊肉唔太羶,孜然都好入味,連我唔太好羊肉既人都覺得好食。紅油抄手,第一次食甜甜地既紅油抄手,幾特別,而且塊皮好滑,好易入口。最後拔絲蘋果令人驚豔,脆而不黏牙既糖漿,配上清香既暖蘋果,好夾!
一出黎就見到一張披住虎皮既椅子,裝潢有古代的氣氛。
一坐底,就有一壺茶同前菜送上黎。
叫左四樣野:
宮爆雞丁,醬汁好惹味,雞丁亦嫩滑。
宮爆雞丁
孜然羊肉
紅油抄手
拔絲蘋果
2019-07-18
$200 (Dinner)
宮爆雞丁
孜然羊肉
紅油抄手
拔絲蘋果
2019-07-11 275 views
最伏的片皮鴨,一心食片皮鴨。但非常失望。當日明明訂咗位但竟然安排我同人地搭枱,服務質素已經有問題。賣相勁差,返大陸食都好食過佢。啲皮一啲都唔脆,非常失望。乾身又路脆呢個反而唔錯,幾特別,啲醬汁都幾開胃。不過嚟呢度最主要食片皮鴨,似平時係燒味店食嘅燒鴨。小籠包啲皮太厚,而且湯汁唔夠,已經冇全部食物影晒相,費事逐樣講因為認真失望。價錢亦都偏貴,雖然裝修好靚。但係始終食物不合格👎🏻,希望餐廳好好改善食物質素,而且價格一啲都唔平,香港大把店好食過佢。

2019-07-09 312 views
好友推介到北京老家食京菜,餐廳名稱好有趣,容易令人留下印象。若果一大班人去,仲可以訂到主題房間,好特別。餐廳裝修具有中國風情,連隻碟的花紋、顏色,都似俾古人用,有穿越時空,回到古代的錯覺。職員介紹草綑牛骨,甚少地方有得賣,果然好食,味道一絕,吃起來嫩口又有咬口,索價三百幾蚊,雖然有啲貴,但真喺好正,值得推介!!松子魚炸得脆口,芡汁調得剛剛好,不濃不稀。北京菜最出名應該喺北京填鴨,但依到就麻麻,無味又肥膩,不值一試。

松子魚炸得脆口,芡汁調得剛剛好,不濃不稀。