星期天出去走走看看。下午沿著中環上半山的自動扶梯,一條直線向上,就直接來到了城中獨一無二的古蹟建築群,位於港島中區開放的景點「大館」。 然後慢慢遊走中上環,因為今晚吃的餐廳位置是在上環站的無限極廣場二樓。到了二樓時在入口處已經見到了人頭湧湧,熱鬧非凡。有的人在排隊等候拎片皮鴨、一邊到自助區拎野食、一邊等待入座。而室內得一個用餐區域,到遲時這個時段已經滿座了,等了一會才有位置入座喔。「$228任食90分鐘京式片皮鴨自助餐」**自助餐時間:逢星期一至日及公眾假期: 18:00-23:00   (自選2小時)**條款及細則︰》小童1米或以下收半價》2小時任食(入座計)》只限堂食(不可外攜)》茶水每位$15》每位加一服務費$29.8.它說除了招牌片皮鴨外,還有多達四十款菜式任食,包括涼菜、蔬菜、主菜、湯羹、主食、點心、甜品和飲品。更額外每位送一份砂窩花膠雞湯及原隻鮑魚花菇特色小菜。入座後依然好多人,出而既野食反而就好少啦,可能太多人,廚房有點應付不過來,不過好彩Refill都算快,如果唔係就會有點失望架啦。砂鍋花膠雞湯+原隻鮑魚花菇先送上,砂鍋花膠雞湯用料十足,厚身大花膠,入口即溶配合砂窩長時

到了二樓時在入口處已經見到了人頭湧湧,熱鬧非凡。

「$228任食90分鐘京式片皮鴨自助餐
**條款及細則︰
》小童1米或以下收半價
》2小時任食(入座計)
》只限堂食(不可外攜)
》茶水每位$15
》每位加一服務費$29.8

砂鍋花膠雞湯+原隻鮑魚花菇先送上砂鍋花膠雞湯用料十足,厚身大花膠,入口即溶配合砂窩長時間燉煮,湯底濃郁鮮甜,都算係滋補養生一流之選。

原隻鮑魚花菇先送上每樣一舊,以蠔油炆製,入口彈牙爽口,香味濃郁,分量絕對令人滿足。
原隻鮑魚花菇

出去睇睇有咩野食先~~~Refill左之後淨係頭盤都見到有花雕醉雞、醉翁蝦、鎮江肴肉、

另外還有多款特色小菜,例如鴨崧叉子燒餅、手撕雞、乾蔥豆豉雞、京蔥牛肉、翡翠炒蝦仁...甜酸魚塊等等,多款選擇等。

試了多種,我最喜歡的是東坡肉及醬茶鴨...東坡肉入口鬆化有即溶口感,肉鮮味美!!!
醬茶鴨色澤金紅,外酥裏嫩,經過醃、熏、蒸、刷、炸等工序實好吃喔。

重頭戲當然是片皮鴨
去咗攞片京式片皮鴨。師傅係即場片既!自家製煙韌餅皮特薄,配搭青瓜、京蔥、京醬﹐香口美味!

片皮鴨醬自取份量,皮脆肉嫩,油香滿溢,香口美味,想拎多少少都唔得,因為已經比人拎晒啦。

片皮鴨

枱面上只有點心和甜品的餐點紙!

多款點心任食,包括山東大包、椰汁饅頭、生煎窩貼、小籠包、上海春卷、北京水餃,我點左小籠包啦、同抄手,皮偏厚身,但肉汁多且味鮮。

吃得好飽呀真係,淺嚐一下D甜品!叫了高力豆沙同酒釀丸子,最想食既驢打滾同豆沙鍋餅賣晒呀竟然...sad...高力豆沙即叫即炸沾上糖粉味道甜甜的...入面既紅豆餡都唔錯。

酒釀丸子就一般般了,可能味道跟想像中有D唔同,味道甜,但有酒味亦有酸味沒有太恰到好處。

自助餐形式有一點混亂,但每樣食物水準中上,因為味道夠傳統,如果鍾意食上海野既屋企人應該會好喜歡,成班人食既話實回本呀...
Type of Meal
Dinner
原隻鮑魚花菇
2019-05-16 266 views
長輩通常都不太喜歡日式放題或西式自助餐,事關菜式中有很多生冷食物,不合口胃,難得得悉京香閣有做京滬菜自助餐,又有團購優惠,就一試高低。平日晚上已經訂位,想不到人山人海,未有訂位的更要排隊輪候,看來此自助餐頗受歡迎。坐低後見到片皮鴨排著長長的人龍,還是先取為快。師傅差不多不停手片出片皮鴨,取了數塊一試。每一塊餅皮都有一張紙分隔,餅皮微濕帶暖,厚薄適中。片皮鴨略肥,淨食鴨肉的話略帶騷味,包著餅皮則無此問題。食完片皮鴨後,花膠雞湯及鮑魚冬菇剛到。花膠雞湯內有兩塊花膠,有花膠質感,算是不錯。鮑魚冬菇雖然略細,但煙韌彈牙,煮得入味。自助餐冷盤及熱葷可以自取,包點及甜品則劃紙。冷盤大致上有油炆筍、陳醋雲耳、手拍青瓜、四喜烤夫、醉翁蝦、五香牛展、鎮江肴肉、花鵰醉雞、麻辣多春魚、素鵝等,可以任食任取。平日到上海菜館點上冷盤既少又貴,今次可以食過夠本。冷盤大致上味道都不錯,煮得入味。包點即叫即整,點上生煎窩貼、小籠包、上海春卷、北京水餃及紅油抄手,印象比較深的是小籠包,小籠包熱得燙口,皮薄煙韌,肉汁豐富鮮甜。熱葷只淺嚐西芹炒魚柳及上湯翡翠苗。魚柳雖是雪藏魚,但煮得嫩滑入味,西芹亦青綠爽脆。甜點叫了高力豆

甜點叫了高力豆沙及驢打滾,高力豆沙如果炸得鬆軟一點,味道會更佳。驢打滾煙韌少甜,份量大一點會更加品嚐到其煙韌感。

2019-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2019-05-16 3671 views
坐低就有花膠雞湯和原隻鮑魚花菇,花膠雞湯裡面D花膠好滑,雞湯好香好濃鬱,鮑魚雖然細細隻,但勝在鮮味,夠淰。平時係中餐廳食片皮鴨,一般都唔係平价野,估唔到係尼都可以放開肚皮任食,而且品質無因為咁而降低,師傅兜口兜面係面前原隻烤鴨起片,配料一樣齊全,餅皮,京蔥,蜜瓜條,青瓜條樣樣齊全,鴨烤得恰到好處,金黃香口但唔會濃,師傅刀法熟練,每塊皮都有少少肉,鴨皮油份豐富而且富有彈性,咬落啖啖juicy,配埋京蔥,蜜瓜條,青瓜條同埋醬汁,味道新鮮有層次,太不可思議,太有gimmick!以上主角當然精彩,但講明係放題,當然其它都不能錯過,尼度有超多品種任食,湯羹有:酸辣湯涼菜有:五香牛肉,鎮江肉,手拍黃瓜,涼拌雲耳,烤夫,素鵝,麻辣多春魚,花彫醉雞,醉翁蝦蔬菜有:乾扁四季豆,炒土豆絲,上湯翡翠苗主菜有:水煮牛肉,椒鹽排骨,回鍋肉,東坡肉,醬茶鴨,糖醋魚塊,手撕雞,西芹炒魚片,宮保雞丁,翡翠炒蝦仁點心有:山東大包,炸饅頭,生煎鍋貼,小籠包,春捲,水餃,紅油抄手主食有:上海粗炒,上海菜飯,炒年糕甜品有:薑茶湯丸,高力豆沙,酒釀丸子,桂花糕,驢打滾,八寶飯飲品有:竹蔗茅根水,可樂,豆漿,雪碧太多太多,不能盡
坐低就有花膠雞湯和原隻鮑魚花菇,
花膠雞湯裡面D花膠好滑,雞湯好香好濃鬱,
鮑魚雖然細細隻,但勝在鮮味,夠淰。
平時係中餐廳食片皮鴨,
一般都唔係平价野,
估唔到係尼都可以放開肚皮任食,
而且品質無因為咁而降低,
師傅兜口兜面係面前原隻烤鴨起片,
配料一樣齊全,
餅皮,京蔥,蜜瓜條,青瓜條樣樣齊全,
鴨烤得恰到好處,金黃香口但唔會濃,
師傅刀法熟練,每塊皮都有少少肉,
鴨皮油份豐富而且富有彈性,
咬落啖啖juicy,
配埋京蔥,蜜瓜條,青瓜條同埋醬汁,
味道新鮮有層次,
太不可思議,太有gimmick!

以上主角當然精彩,
但講明係放題,當然其它都不能錯過,
尼度有超多品種任食,
湯羹有:酸辣湯
蔬菜有:乾扁四季豆,炒土豆絲,上湯翡翠苗
主食有:上海粗炒,上海菜飯,炒年糕
飲品有:竹蔗茅根水,可樂,豆漿,雪碧
太多太多,不能盡錄,每種都好好味,
每樣試少少已經飽都頂唔順,
咁多野食都係每位228蚊,
地方闊落,侍應熱情有禮,
可以話CP值太高了。
2019-04-23
2019-05-16 123 views
住港島區嘅我最近喺上環搵到間京菜嘅自助餐好特別!!分享下先..........一坐低佢會上一碗花膠雞湯同鮑魚花膠雞湯飲落唔係好重味精!感覺幾潤🤣鮑魚調味都唔錯!話到明自助餐 出面梗係有好多可以拎嘅嘢食啦最特別嘅係佢有片皮鴨!片皮鴨好香幾好食👍🏻👍🏻師傅切得都幾快!好快就有得拎🧡另外仲會有水煮牛肉丶醉蝦丶醉雞等等全部都唔錯!水煮牛肉有啲辣🤣🤣醉蝦同醉雞都幾入味!..........除咗出面拎嘅食物之外台面上仲有一張紙係可以剔嘅上面有一D即整嘅點心個人最鍾意就係小籠包!好多汁!熱辣辣非常好食可以任食小籠包係一件幾開心嘅事😂😂..........京香閣上環德輔道中199號無限極廣場2樓
住港島區嘅我最近喺上環搵到間京菜嘅自助餐
好特別!!分享下先
一坐低佢會上一碗花膠雞湯同鮑魚
花膠雞湯飲落唔係好重味精!感覺幾潤🤣
鮑魚調味都唔錯!

話到明自助餐 出面梗係有好多可以拎嘅嘢食啦
最特別嘅係佢有片皮鴨!
片皮鴨好香幾好食👍🏻👍🏻
師傅切得都幾快!好快就有得拎🧡
另外仲會有水煮牛肉丶醉蝦丶醉雞等等
全部都唔錯!
水煮牛肉有啲辣🤣🤣醉蝦同醉雞都幾入味!

除咗出面拎嘅食物之外
台面上仲有一張紙係可以剔嘅
上面有一D即整嘅點心
個人最鍾意就係小籠包!
好多汁!熱辣辣非常好食
可以任食小籠包係一件幾開心嘅事😂😂

京香閣
上環德輔道中199號無限極廣場2樓
2019-05-15 98 views
平時食西式、日式自助餐就食得多今次試下京菜自助餐$228一位 仲有每人一碗花膠雞湯同鮑魚花菇 絕對係回本位黎呢個自助餐仲以片皮鴨做selling point片皮鴨係師傅即場片既 要係出去排隊拎當日既食客唔算好多 所以好快就拎到而且係即燒即片 所以食落好鬆脆食完已經飽左一半出面既自助食物都有好多款式每樣拎d都已經食到好飽了另外仲有一d小食同甜品就要tick紙仔落單當中春卷同芝麻湯圓最出色春卷係即炸嘅 每次拎出嚟都係熱辣辣 而且超級鬆脆芝麻湯圓細細粒 易入口 又唔會好甜
平時食西式、日式自助餐就食得多
今次試下京菜自助餐

春卷係即炸嘅
每次拎出嚟都係熱辣辣 而且超級鬆脆
芝麻湯圓細細粒 易入口 又唔會好甜

2K
最近放左工同朋友去左『~ #上環京香閣 ~』🔸食飯,💲228任食9️⃣0️⃣分鐘高級京菜自助餐🍴 除了基本任食項目外,⭐️每位送原隻鮑魚花菇🍄及花膠雞湯🐥😍食盡菜式4️⃣0️⃣多款最著數係⭐️依家係「Yahoo購物」可以用優惠價享用片皮鴨自助餐😝‼️ http://bit.ly/2IFs3mg====—====—====—====—👅任食項目:🥗涼菜、🥟點心、🥘主菜、🥬蔬菜、🍲湯羹、🍝主食、🍧甜品、🍹飲品 食物款式比想像中多,令我驚喜的是,食物水準非常高,絕不會因任食而變得馬虎。 推介大家一定要吃以下主打必試食物! 🦢京式片皮鴨︰以地道做法製成🍴﹐皮脆肉嫩﹑油香滿溢🤩﹑大小適中,自家製煙韌餅皮特薄,配搭青瓜🥒、京蔥🍃、京醬🍯﹐香口美味😋 🍄原隻鮑魚花菇︰採用名貴花菇及鮑魚﹑以蠔油炆製﹐入口彈牙爽口❤️﹐香味濃郁🥳 🐥砂窩花膠雞湯︰用料🔟足,採用原隻厚身大花膠🌸,入口即溶,精選靚雞配合砂窩長時間燉煮,湯底濃郁鮮甜😋,滋補養生一流之選💃🏻 🐷東坡肉︰入口鬆化有即溶口感👅,香甜的配料味滲入五花肉,香氣撲鼻👃🏻,肉鮮味美😍👍🏻 涼菜比較推介醉翁蝦

====—====—====—====—

推介大家一定要吃以下主打必試食物!

涼菜比較推介醉翁蝦和油炆筍。

點心推介小籠包,湯汁勁多,鮮甜美味。
紅油抄手、北京水餃和炸春卷也不錯!

主菜推介四川回鍋肉、XO細炒螺片、水煮牛肉、鴨崧叉子燒餅,口味夠正宗,一次過可以吃勻多款京滬美食😝

蔬菜以干扁四季豆最為出色。

湯羹類有酸辣湯,味道不會很辣,非常多料,口味正宗好吃👍🏻

主食推介上海粗炒,麵條爽口煙韌,加埋椰菜一齊炒穫氣十足😋

甜品推介大家一定要試薑茶湯丸和油釀丸子,湯丸是芝麻餡料,外皮薄而煙韌可口。另外高力豆沙、豆沙鍋餅和驢打滾也是不錯的!

飲品有竹庶茅根、豆漿和可樂任飲,超滿足!

====—====—====—====—
2019-05-03
· 上環有間酒樓食京菜自助餐 ✨有北京填鴨新鮮任食超正👍👍皮脆肉勁Juicy!!有砂鍋花膠煲雞湯🐔 鮑魚花菇⭐湯用料十足, 湯底濃郁鮮甜👍花膠厚身好大塊入口即溶❤好滋補養生啊❤鮑魚以蠔油炆制入口爽口彈牙好好味😋👍亦有片皮鴨任食好正呀😍 外脆肉質勁Juicy😍人生第一次食咁多片皮鴨係呢次😂·小籠包充滿滿的湯汁新鮮又好味😋👍有花雕醉雞 和 蝦 食仲有甜品酒釀丸子 和 桂花糕 都是非常不錯·仲有多款特色小菜食真係講唔曬呀😝每位$228 任食90分鐘✨ 價錢質素唔貴又高質👍
· 上環有間酒樓食京菜自助餐
有北京填鴨新鮮任食超正👍👍
皮脆肉勁Juicy!!
有砂鍋花膠煲雞湯🐔 鮑魚花菇⭐

湯用料十足, 湯底濃郁鮮甜👍
花膠厚身好大塊入口即溶❤好滋補養生啊❤

仲有多款特色小菜食真係講唔曬呀😝
每位$228 任食90分鐘✨
價錢質素唔貴又高質👍
2019-05-10 373 views
今日趁住係工作休息嘅日子,就嚟到中環呢一間京香閣同屋企人食飯。之前都聽講過佢哋有好多唔同類型嘅點心放題,今日,我就食呢一個晚市放題。一嚟到已經有一隻超大鮑魚,同埋冬菇,仲有鮑魚汁,食落去真係好煙韌,多汁,但留意番,鮑魚一定要趁熱食,千祈唔好掛住出去攞嘢食先食啊,同埋鮑魚冇得任食㗎!之後仲嚟咗一碗雞湯花膠湯,我認為佢有啲偏鹹少少,但係花膠都尚算有膠質,清甜,開胃。因為由於有太多類型嘅嘢食啦,所以我哋都攞咗好多唔同嘅,片皮鴨如果大家想食,就一定要排隊啦,真係要趁熱食,佢鮮甜,肉質唔會話好硬,真係好好食。仲有一啲用酒類葉制主城嘅食物,當中有,醉蝦,雖然係一個冷盤,但係佢肉質變得好爽。由於屋企人想試吓控油炒手,我本身唔食得辣,都可以入到口,不過我就比較鍾意自己寫紙落order嘅蒸水餃多啲啦!真係仲有好多其他上海嘢食,例如係考夫,木耳,仲有東坡肉,但係呢啲都比較搶手,好快俾人搶一空。所以除咗中國嘢食,佢嗰度都有好多唔同嘅嘢飲,例如豆漿,同埋西式嘅沙律,全部都係好新鮮,爽口,仲可以自己要想要嘅配料添!最後,如果大家鍾意食中式上海野,北方少少嘅類型食物呢,你哋就可以嚟一試啦,一定要食返夠本!😻😻😻😻

2019-05-10 441 views
伏黎架唔好去!琴日去左,幾十張枱嘅人出去排佢分段出來嘅8隻鴨!有鴨就唔夠包皮。每次得2隻鴨出,幾十隻枱share。出左4次,排到傻,好多人排到最後無,然後繼續排等下一輪。啲自助餐份量小 完全唔夠咁多張枱分,又凍。琴晚仲有個叔叔不滿,「又話有東坡肉!我一舊都無食過就無曬!」野飲得豆漿、竹蔗茅根、幾罐可樂。好似社區中心同樂日自助餐咁。亂到爆!!!啲碟又dirty! 酒饟丸子一碗一粒,springrolls 好似食指咁短。

有鴨就唔夠包皮。

自助餐份量小 完全唔夠咁多張枱分,又凍。

好似社區中心同樂日自助餐咁。亂到爆!!!啲碟又dirty!

酒饟丸子一碗一粒,springrolls 好似食指咁短。
2019-05-09 332 views
星期日和家人四個人來到《京香閣》食京菜自助晚餐,大哥之前在團購買了平一點的優惠,所以我們就來試一下,我們訂了19:30 的枱,來到入座時見到都差不多滿座了,四人枱的位置也很寬闊,枱面上只有點心和甜品的餐點紙,其他食物都是外面自己㨂選的,我首先取的是片皮鴨,排隊的人不算多,很快就輪到我了,我拿了四件鴨片和餅皮,配料有片皮鴨醬哈蜜瓜條及青瓜條和京蔥絲,用餠皮包著鴨件配醬料和配料食,味道相當不錯。食過片皮鴨後,服務員就為我們送上花膠湯,湯很甜而且花膠也好味,隨後送上的是鮑汁鮑魚花菇,飽魚和菇也炆得很入味,可望惜以上兩款每人只有一份,跟著我就出去拿其他食物吃,這𥚃自由選取的食物有三十多款左右,我自己就覺得東坡肉醉翁蝦和花雕醉雞及醬茶鴨就較好味,另外這𥚃的點心一定要試如小蘢包和抄手和甜品大部分都是迷你版本,可能怕我食飽了食不下吧!總括來說這裡絕對可來試!
星期日和家人四個人來到《京香閣》食京菜自助晚餐,

2019-05-09 834 views
今晚帶爸爸到上環呢間京香閣食京菜放題十分期待爸爸一向愛吃中菜,而且呢度仲有片皮鴨、小籠包、餃子、著名京菜都可任點任食。第一次聽京菜都有放題可以食。所以就約了爸爸來吃。當來到餐廳,看到人山人海,坐滿食客了。不過食客都好有秩序地拎食物。食物有好多款式,宣傳菜單上的食物,全部都有,而且食物上菜得很好,不用怕食物被食客拎光光,餐廳不會補給。每碟食物都十分衛生,以食物罩蓋著。片皮鴨區,看到師傅把一隻鴨慢慢地一片一片把肉片出,食客可從碟上隨便任夾,片皮鴨數量源源不絕。吃片皮鴨都值回票價。仲有包皮、配菜自供配製。正除了片皮鴨必食外,每位食客有一碗花膠雞湯跟鮑魚冬菇,正。十分滋補。除外,食物紙上還有點心可點,即點即做即蒸。正小籠包、紅油抄手、水餃、山東大包、全部都熱辣辣送上。仲有甜品。京菜任食又抵食,而且又好味,不錯不錯。
今晚帶爸爸到上環呢間京香閣食京菜放題
十分期待

除外,食物紙上還有點心可點,即點即做即蒸。正

京菜任食又抵食,而且又好味,不錯不錯。
2019-05-03
$250 (Dinner)
2019-05-08 167 views
窮遊香港-任食40款京菜自助餐.平時日式放題就食得多今日講下京菜自助餐今次呢間有主打即切片皮鴨任40多款京菜 每位有1份鮑魚花菇同花膠雞湯原價$298 優惠$228 (其他價錢睇圖)有時團購有優惠(外加茶位同加一)基本資料講完 開始講野食講講重點.....一入坐即上左⭐️鮑魚花菇同⭐️花膠雞湯👍🏻鮑魚入味 彈牙 花菇 大舊 入味 唔硬👍🏻花膠 唔係廢廢膠 有膠感🤔湯好飲 但似落左小小味精.小菜⭐️片皮鴨 👍🏻做到皮脆肉嫩加埋青瓜京蔥 京醬 哈蜜瓜好食餅皮 煙韌 係一塊一塊咁蒸 冇痴埋一舊(‼️但記住要趁熱食 凍左唔好食)⭐️花雕醉雞 ⭐️醉蝦 👍🏻重酒香 雞肉滑(經常被清碟 必食)⭐️東坡肉 👍🏻夠肥 入口即溶 夠入味⭐️醬茶鴨 👍🏻外酥裏嫩 熏得唔錯⭐️鎮江肴肉 未食過 好特別幾層口感 好食 一間肉一層啫喱但食多2舊會覺 🤦🏻‍♀️啫喱好鹹試一舊好啦⭐️水煮牛肉 bb辣 👍🏻牛肉勁滑入味👍🏻但底下吸左味既闊粉條 更好食⭐️桂花糕 👍🏻花味幾香 甜甜地就算好飽都仲食到好多舊⭐️蒸饅頭 咪就係饅頭味 冇特別唔好學我點舊試下⭐️小籠包 👍🏻入面勁多湯汁👍🏻中間有個洞比你吸完湯再食 ‼️小心湯好熱⭐️西芹炒魚片 👍🏻似炒班
窮遊香港-任食40款京菜自助餐
平時日式放題就食得多
今日講下京菜自助餐
今次呢間有主打即切片皮鴨
任40多款京菜 每位有1份鮑魚花菇同花膠雞湯
原價$298 優惠$228 (其他價錢睇圖)
有時團購有優惠
(外加茶位同加一)
基本資料講完 開始講野食
講講重點....
一入坐即上左
小菜
⭐️片皮鴨 👍🏻做到皮脆肉嫩
加埋青瓜京蔥 京醬 哈蜜瓜好食
餅皮 煙韌 係一塊一塊咁蒸 冇痴埋一舊
(‼️但記住要趁熱食 凍左唔好食)
⭐️花雕醉雞 ⭐️醉蝦 👍🏻重酒香 雞肉滑
(經常被清碟 必食)
⭐️東坡肉 👍🏻夠肥 入口即溶 夠入味
坐得舒服 服務都ok 但冷氣好凍
大食既你 食慣日式放題
轉下口味食京菜
都係唔錯選擇
#京香閣 (上環)
地址:上環德輔道中199號無限極廣場2樓
⭐️評分:
味道:4/5
環境:4.5/5
服務:4.5/5
抵食:4/5
2019-05-08 219 views
今天和朋友來到位於上環無限極商場內的《京香閣》食飯是因為之前在綱上團以優惠價$198買了價值$298的京菜自助餐,18:00 才可進內,我們17:50 來到已經有二十多人在排隊了,18:00 開始入座,雖然人多也很快安排我們入座,坐下一會服務員就先為我們送上了,每位1份的原隻鮑魚花菇及花膠雞湯,鮑魚不算大隻但勝在夠入味,清甜的花膠雞湯亦不錯,之後我們就先出去排隊取即場切的片皮鴨,我們每一取了三件,片皮鴨香脆美味,餅皮又薄又夠熱,另外配埋片皮鴨醬、哈蜜瓜條、青瓜絲同京蔥絲一齊食真是相當好味,重點是我們食到走,片皮鴨依然供應不斷,隨後我們就開始試他們在外面供我們自取的食物了,我覺得較好味的有醉翁蝦、花雕醉雞、東坡肉、回鍋肉和水煮牛肉,另外這裡的點心和甜品,是需要劃紙仔點的,因為食片皮鴨和自取的也可得很飽了,所以我只是各款點心甜品才點了兩粒,我覺得最好味一定要試的是皮薄夠味的小籠包、香辣的紅油抄手、香脆的炸饅頭和豆沙鍋餅,我們食了一個半小時已經很飽地走了!
片皮鴨加京菜自助餐你食過未?我都係第一次食😂呢度食中菜,但無酒樓甘嘈,適合同朋友黎慢慢食,慢慢傾!片皮鴨長食長有!師傅見食得差不多就會拎只熱辣辣既鴨出黎切,超香!中間可以夾大蔥、青瓜同我第一次試既蜜瓜!甜甜地,都幾特別!片皮鴨唔算好肥,啲皮好脆!入口即化既感覺!好好食!係真係脆皮既片皮鴨!每位客人都會有一份鮑魚同花膠湯!花菇好香,又大只又厚身!鮑魚都係好大只,好爽口,好入味!正!另一個焦點就係花膠雞湯!好濃雞同花膠味!花膠超大只,超厚身,好正!自助枱有不同既小食同菜式!鎮江肴肉平時一碟都幾十蚊,呢度可以任食!做得都唔錯,唔肥,好爽口!醉翁蝦大只,好香酒味!蝦肉新鮮又爽口!除左自己夾既野食外,仲可以落紙叫即叫既蒸既包點同甜品!又點會少得小籠包呢?睇相都見到好重手,湯汁好多,皮又薄,好好食!炸饅頭唔係好大件,一口饅頭,炸到好香口同外脆內軟!煎餃較大只,煎到個底好香口。薑茶湯丸勁薑!正!湯丸煙韌柔軟高力豆沙球好好食!入面唔止有紅豆沙,仲夾住香蕉,所以好香!呢個配搭好夾!每人二百幾,價錢唔貴!聽到隔離枱好似係買團購,$198到,仲抵呀!

中間可以夾大蔥、青瓜同我第一次試既蜜瓜!甜甜地,都幾特別!

片皮鴨唔算好肥,啲皮好脆!入口即化既感覺!好好食!
係真係脆皮既片皮鴨!

每位客人都會有一份鮑魚同花膠湯!

花菇好香,又大只又厚身!

鮑魚都係好大只,好爽口,好入味!正!

另一個焦點就係花膠雞湯!
好濃雞同花膠味!花膠超大只,超厚身,好正!

自助枱有不同既小食同菜式!

鎮江肴肉
平時一碟都幾十蚊,呢度可以任食!做得都唔錯,唔肥,好爽口!

醉翁蝦
大只,好香酒味!蝦肉新鮮又爽口!

除左自己夾既野食外,仲可以落紙叫即叫既蒸既包點同甜品

又點會少得小籠包呢?
睇相都見到好重手,湯汁好多,皮又薄,好好食!

炸饅頭
唔係好大件,一口饅頭,炸到好香口同外脆內軟!

煎餃
較大只,煎到個底好香口。

薑茶湯丸
勁薑!正!湯丸煙韌柔軟

高力豆沙球

2019-05-05 2028 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。京香閣.任食片皮鴨。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 聽上環工作的朋友說,近日發現一家不錯的中式自助餐 說要一起去試,也好,反正很久沒去上環 星期五一於去品嘗一下不得了!原來可以任食片皮鴨! 每人都只是$228/位!抵! 一入內即見到片皮鴨的位置有人在排隊未夠7點半已全場滿座!勁!很多涼菜、熱葷、飲品都是以自助餐形式放好 整齊乾淨,添菜速度亦快﹛任君自取我們每人更有花膠雞湯及原隻鮑魚花菇 原隻鮑魚夠入味彈牙,花菇亦是非常濃香 花膠雞湯夠滋潤,花膠亦算厚味道亦很不錯片皮鴨的質素亦不錯 師傅係即場片鴨肉,熱辣辣 可選連肉的皮,亦可選淨皮的位置自行加入青瓜、蜜瓜、香蔥,非常好吃五香牛肉、蒜香木耳、水晶肴肉等涼菜也很是開胃 最令人回味是醉酒花雕雞以及醉蝦 花雕雞肉質鮮,醉蝦肉質爽口彈牙XO醬炒螺片、炒甜豆、都非常令人流口水此外更有即點即製的點心甜品 山東大包味道不錯,炸饅頭小小的一口一個 窩

雜感女生   好味日記
˚*。京香閣.任食片皮鴨。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

聽上環工作的朋友說,近日發現一家不錯的中式自助餐
說要一起去試,也好,反正很久沒去上環
星期五一於去品嘗一下
不得了!原來可以任食片皮鴨!
每人都只是$228/位!抵!
一入內即見到片皮鴨的位置有人在排隊

未夠7點半已全場滿座!勁!
很多涼菜、熱葷、飲品都是以自助餐形式放好
整齊乾淨,添菜速度亦快﹛任君自取
我們每人更有花膠雞湯及原隻鮑魚花菇
原隻鮑魚夠入味彈牙,花菇亦是非常濃香
花膠雞湯夠滋潤,花膠亦算厚

味道亦很不錯
片皮鴨的質素亦不錯
師傅係即場片鴨肉,熱辣辣
可選連肉的皮,亦可選淨皮的位置

自行加入青瓜、蜜瓜、香蔥,非常好吃
五香牛肉、蒜香木耳、水晶肴肉等涼菜也很是開胃
最令人回味是醉酒花雕雞以及醉蝦
花雕雞肉質鮮,醉蝦肉質爽口彈牙

XO醬炒螺片、炒甜豆、都非常令人流口水
此外更有即點即製的點心甜品
山東大包味道不錯,炸饅頭小小的一口一個
窩貼與小籠包都肉汁多多,很不錯!
即點的高力豆沙質素也不錯
而桂花糕更是一上自取區就很快被掃光的食品

手快有手慢冇,一定要快!
此店整體感覺不錯,由於中午吃太多了
今晚我們只試了部份正菜
有食力的朋友一定要試勻所有菜式
下次我們再戰上環!

#京香閣 #京菜自助餐 #鮑魚 #花菇 #花膠雞湯 #手撕雞 #京蔥牛肉 #片皮鴨 #東坡肉

小評:
味道:★★★★☆