2019-04-25 510 views
跟了老闆出去開會,散會後同客人去了附近的京川滬的餐廳食飯,這間餐廳新推出的任飲任食中菜,二百多元就可以食到十多款的京川滬小食、主菜及甜品,除此之外每位還送上花膠雞湯及鮑魚花菇。大大件的花膠煲得又腍又有豐富膠質,配上濃郁及鮮甜的雞湯。原隻鮑魚彈牙,加上炆得入味又腍的花菇。酸辣湯內材料豐富,但略嫌豆瓣醬蓋過酸味。小食方面,鎮江肴肉膠質甚豐,肉腍不鞋;素鵝香脆不油膩;青瓜及雲耳清新爽脆;醉雞酒味淺入雞內,雞肉嫩滑;醉蝦味道則一般。主菜片皮鴨,不斷出鴨,新鮮熱辣,在面前即片,鴨皮香脆有油脂香,加上青瓜等正好去油膩感。其他主菜炒蝦仁味道比較清新彈牙,其餘的不過不失。小籠包及水餃皮較厚,但裏面充滿肉湯。甜品的香蕉高力豆沙炸得鬆軟不會太甜。

大大件的花膠煲得又腍又有豐富膠質,配上濃郁及鮮甜的雞湯。

原隻鮑魚彈牙,加上炆得入味又腍的花菇。

酸辣湯內材料豐富,但略嫌豆瓣醬蓋過酸味。

小籠包及水餃皮較厚,但裏面充滿肉湯。

甜品的香蕉高力豆沙炸得鬆軟不會太甜。

Type of Meal
Dinner
2019-04-25 682 views
🤤🤤$228任食90分鐘京菜自助餐每位會再送原隻鮑魚花菇及花膠雞湯👅先講花膠雞湯,成個自助餐入邊最喜歡的菜式。飲落似燉湯,老火煲出,飲落香濃而且好足料,值得一提的是滿都會有塊大大的花膠架。而鮑魚花菇的味道也很濃厚,炆煮得好入味。而值得一提的是京式片鴨係任食架🤤🤤淨係食片皮鴨都回本。片鴨的鴨肉新鮮整好,食落熱辣辣,配上面皮醬汁哈密瓜和大蔥夾在一起吃🤣🤣滿足呀!不過片皮鴨吃多了會有點油膩,可以飲杯竹庶水。其他任食菜式則不過不失。.🏠京香閣地點︰上環德輔道中199號無限極廣場2樓

🤤🤤$228任食90分鐘京菜自助餐
🏠京香閣
地點︰上環德輔道中199號無限極廣場2樓
2019-03-12 2359 views
今晚我和香港及日本的親友食晚飯,原本看open rice d comments are bad , 有點擔心,食完之後,我想幫它平反下,酒樓waitress 服務一流,環境地方舒服、乾淨,寧靜。雖然食物水準不是最好,但是物超所值,絕對是中上質素,而且有d 驚喜, lobster d 炒法與別不同,好好味👍👍。因為近寫字樓,酒樓做中午寫字樓客多,相反,晚上冇嘜客,只有一二枱,仲好,又唔駛等位,又靜又好味,why not try try ?! 絕對係晚餐的好選擇!

絕對係晚餐的好選擇!
2019-03-12
$400 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 乾燒波士頓龍蝦
2018-12-17 3889 views
4個大閘蟹粉絲,經過精挑細選選中左呢一間嘅大閘蟹放題,$460一個人,限時兩小時,入到去好冷清,女部長招呼我哋!由於寫住三種口味鹽焗丶花雕丶清蒸女部長話而家開始計時要乜嘢款式?每人每次2隻最尾30分鐘cut單冇得叫,跟住我就問佢係咪每次每人最多都只可以叫兩隻,佢答我係!咁我哋四個人即係每一次會有八隻大閘蟹,即刻答佢清蒸x8滿心期待,等待過程佢話因為係即叫即做㗎每次,個set有隻超迷你鮑魚同埋湯,唔好理食住等!佢講到明話大閘蟹到咗可以即刻叫第二次,所謂嘅任食其實根本就係有規限,唔緊要我哋都計過數即係每人可以食到10隻,已經個心覺得洩底左,因為搵過幾間有大閘蟹食之餘仲有放題仲要係三百幾蚊,諗住呢度始終可能質素好啲,因為主打都係想食大閘蟹,唔緊要苦等25分鐘一上到黎超級細隻,唔理啦即刻再叫花雕x8(呢個等左20分鐘)你家花雕咪算數囉加鹽係個面度咸到就快生腎石,之後即刻再叫鹽焗x8(花雕都已經咸到咁呢個唔使講啦)我哋最後埋單前半個鐘係9:45可以叫最後一次,但係鹽焗上枱嘅時候(9:15左右)我哋計過數即刻叫可以食多一轉就啱啱好10隻,點知個個大陸女部長走過來同我地講,呢一次要乜嘢味呀?最後啦一

滿心期待,等待過程佢話因為係即叫即做㗎每次,個set有隻超迷你鮑魚同埋湯,唔好理食住等!佢講到明話大閘蟹到咗可以即刻叫第二次,所謂嘅任食其實根本就係有規限,唔緊要我哋都計過數即係每人可以食到10隻,已經個心覺得洩底左,因為搵過幾間有大閘蟹食之餘仲有放題仲要係三百幾蚊,諗住呢度始終可能質素好啲,因為主打都係想食大閘蟹,唔緊要苦等25分鐘一上到黎超級細隻,唔理啦即刻再叫花雕x8(呢個等左20分鐘)你家花雕咪算數囉加鹽係個面度咸到就快生腎石,之後即刻再叫鹽焗x8(花雕都已經咸到咁呢個唔使講啦)我哋最後埋單前半個鐘係9:45可以叫最後一次,但係鹽焗上枱嘅時候(9:15左右)我哋計過數即刻叫可以食多一轉就啱啱好10隻,點知個個大陸女部長走過來同我地講,呢一次要乜嘢味呀?最後啦一次過落單,咁我就話要兩隻味啦佢就話,一次過落啦八隻!

佢話計返時間9:45都已經係最後一次半個鐘頭前,咁一次過幫我地落單,跟住懶係好心咁話你哋講啦幫你一次過落晒佢唔使等,跟住我問係咪16隻,佢話八隻不過一次過幫我落!我同事俾佢水到話好啊好啊,我同事以為係八隻八隻即係16隻,我就問你部長而家最後呢一次一次過落單究竟係總共幾多隻?
佢答我八隻,我問佢點解會係八隻?佢話因為9.9到啦而家一次過落單囉!跟住我話咁而家落單嚟咗之後如果9.7我都可以再落,佢話咁樣好麻煩不如一次過落,我就同佢講咁樣咪即係16隻囉?

我真係覺得佢好搞笑,比我個答案係話本身係每人每次一隻㗎,但係因為之前諗住我哋方便可以食快啲所以俾我哋每人每次兩隻咁樣落單,所以而家一次過當返係一隻x兩次,你冇事啊嘛小姐?其實你係覺得我白癡定弱智啊,我都費事同佢嘈!我問咗佢一句你一入到黎嘅時候同我地講每人每次兩隻點解而家會變返一隻,佢一直喺度重複話本身係一隻㗎,諗住比你哋快啲,我想講你個任食係乜嘢嚟㗎?你所謂嘅任食你都冇講到明1人幾多隻咁你就唔好寫任食,講咗話每一次每人兩隻之後又收返句說話唔想比,好有問題囉咁樣去做生意!

唔好講質素,本身員工嘅質素已經不值一提呢間野!竟然可以咁樣做生意,$460大閘蟹限住食啊唔該寫名,開頭話每次兩隻之後可以唔想比就反囗,每次食緊大閘蟹喺度傻等第二次我覺得好冇癮囉,都唔係第一次食呢啲放題都知道食完之後再叫,咁就唔該你第一開始嘅時候就講清楚係一隻咁樣我都會覺得kur d,依家係當你白痴咁玩

唔怪得咁冷清啦,請着啲咁嘅員工,仲要係海報就遮住咗太湖大閘蟹兩個字,到底來源喺邊度?最諷刺係寫住任食

免費都唔會再去

• 如果想生腎石可以叫鹽焗大閘蟹或者花雕大閘蟹
2018-10-19 3260 views
位於無限極廣場的『京香閣』,有非常抵食嘅燒味飯外賣。4草野有黑豚肉叉燒飯,海南雞飯或燒腩仔飯,仲跟一碗醇厚老火湯,性價比非常高。食咗佢完全返唔到轉頭去食連鎖集團。黑豚肉叉燒飯,料頭夠哂大塊,叉燒半肥瘦,肉質軟熟有肉香。蜜汁撈埋少少豉油,非常下飯。一旁的老火例湯亦唔簡單,味道係酒樓晚市嘅級別,好過大部份茶記和燒味店。燒腩仔最重要係舊豬腩肉嘅質素。呢度用肥瘦相間嘅五層肉,而且無『豬』味,應該係上等貨色。豬皮亦燒到脆卜卜,蘸少少芥末醬已經係人間美味。我喺中上環食過唔少燒味鋪,呢間真係唔錯。希望可以保持水準。

2018-08-20
$40 (Lunch)
2018-09-06 3105 views
好耐無食北京填鴨,於是就約埋幾位朋友一齊黎依度食。咁我地就叫左個北京填鴨四人餐。 個餐份量黎講係幾多既,有半隻北京填鴨,北京填鴨皮都幾脆,但係就肥肉多左小小。 京蒽爆鴨件,因為係一鴨二食關係,剩低個D多數都係骨黎,無咩太特別。 仲有京式素鵝,都幾香口涼拌香窩筍 就無咩特別、沙窩雲吞雞就一人一碗,湯榨都會上埋碟比你、宮爆蝦球,依個就唔錯,蝦球都彈牙、胡同生煎飽就不過不失。 不過,椒鹽排骨就唔太ok了,我同朋友都覺得成碟野有咖喱味,好古怪,所以就成碟都無食。 最後有埋甜品薑茶湯丸。埋單一人170左右,其實價錢同份量係ok既,不過味道就真係差左了。

仲有京式素鵝,都幾香口

涼拌香窩筍 就無咩特別、

沙窩雲吞雞就一人一碗,湯榨都會上埋碟比你、

宮爆蝦球,依個就唔錯,蝦球都彈牙、

胡同生煎飽就不過不失。

2018-03-10 5312 views
在同一座大厦工作,同外國同事工作後在這裹晚飯。貪方便,结果非常後悔!叫北京鴨,上台時鴨以在厨房切定,又dry又硬。永遠冇下㳄!其他菜,水煑魚,唔正宗,好免強!干偏四季豆,可以接受。点心,一般。
2018-03-08
$500 (Dinner)
2017-08-27 8318 views
因為在公司左近,近來午餐,晚飯都有幫襯!午餐的套餐,低食!特別是片皮鴨套餐,水凖佳,片皮鴨味道不錯,份量足四人份量,薄餅,柔軟及夠熱,毎片都細心地用紙分隔,不會流失水份,及秥著一大堆!煙燻旦,流心,很夠味👍👍生煎包,包底香脆,饀的肉質滑燻魚,份量不小,雖然魚骨比較多,尚可口若星期六午餐,特選點心,有半價優惠,普遍水凖不錯,價格實惠!食品美味,但招呼實在太差勁...叫極都冇人落單,見到都當睇吾到,或愛理不理...🙁Book 1 點鐘的枱,亦有打電話reconfirm, 12:50到達,已經賣左張枱,要6人擠在4人枱,還要坐門口...😡待應不但不推介,而要說話刻薄,施以白眼(我們毎次去都是正價,並不是團購)今時今日,如此服務態度...😠😠嚇怕人...😱😱
因為在公司左近,近來午餐,晚飯都有幫襯!
煙燻旦,流心,很夠味👍👍
生煎包,包底香脆,饀的肉質滑
燻魚,份量不小,雖然魚骨比較多,尚可口
食品美味,但招呼實在太差勁...
叫極都冇人落單,見到都當睇吾到,或愛理不理...🙁
嚇怕人...😱😱
2017-02-19 8865 views
昨晚一行10人食晚飯、場面非常驚嚇!竟然安排我們坐在收銀處出面~😱連門口走廊位置也怖滿飯枱!見到呢個情況己經心知不妙😔果然人手超級不足~我們7:30pm order了北京填鴨2食、餐廳竟然先送上鴨菘燒餅!結果等了2小時才送上北京填鴨🙄🙄🙄🙄🙄🙄經理還一幅臭臉地說你哋唔要咪取消law~還有我們叫了糖醋排骨、他們竟然拿一碟咕嚕肉來說這是糖醋排骨😒😒😒😒😒我們要求更換、經理還在細心數一數咕嚕肉的件數、驚我哋食完哂先叫佢換、之後一臉囂張咁講我哋既糖醋排骨係咁樣ga!你們想要黑色個d係鎮江骨!但menu上根本就沒有鎮江骨!之後經理仲話我哋challenge 佢冇意思ga wor !食物質素同服務態度強差人意😡😡😡😡😡食物方面的質素與價錢並不相符!$400的北京填鴨的皮非常油而且肉質亦非常鞋口,皮膜亦冰凍上海粗炒淡而冇味四川坦坦麵的麵條已發漲沙鍋雲吞雞的雞亦非常鞋口

食物方面的質素與價錢並不相符!

$400的北京填鴨的皮非常油而且肉質亦非常鞋口,皮膜亦冰凍

上海粗炒淡而冇味

四川坦坦麵的麵條已發漲
沙鍋雲吞雞的雞亦非常鞋口
公司高層為慶祝同事準備生bb, 訂左京香閣食個開心lunch, 京香閣比左間房我地,以為可以盡情傾計,點知入到間房,幾支天花燈係甘閃,完全影響食慾,大肚婆同事仲覺得好暈,所以即刻同職員講,首先有個女職員稱無辦法,佢叫我地同點菜個位職員講,之後有位疑似經理的男職員入左房,我地即刻再同佢講,佢既答覆係,無客人投訴過,得我地1個投訴窩,態度囂張無禮,叫佢熄左個d閃緊既燈,佢就話一熄就連出面D燈都熄晒,所以唔熄得,跟著仲問我地想點,一間甘既酒樓,有d甘既"好"員工,仲點敢叫菜...最後想講,一定唔會有下次...

最後想講,一定唔會有下次...
2017-02-15
Type of Meal
Lunch
今次約客食飯,等到O哂嘴間餐廳其實幾好,裝修得體,員工有禮可惜佢地太忙了,催左好多次耐我地訂左4人,但比張細台我地...2個人坐就差唔多落完單,等左30分鐘都無野黎,一催之下原來無入電腦等佢地入完,又20分鐘先上野食..............食物好好食呀,砂鍋雲"TUNG"雞唔肥,好有雞的香味小籠包,填鴨,小菜等都有水準如果繁忙時間唔趕去食就無問題
今次約客食飯,等到O哂嘴

間餐廳其實幾好,裝修得體,員工有禮

可惜佢地太忙了,催左好多次耐

我地訂左4人,但比張細台我地...2個人坐就差唔多

落完單,等左30分鐘都無野黎,一催之下原來無入電腦

等佢地入完,又20分鐘先上野食..............

食物好好食呀,砂鍋雲"TUNG"雞唔肥,好有雞的香味

小籠包,填鴨,小菜等都有水準

如果繁忙時間唔趕去食就無問題
2017-02-08
$250 (Lunch)
2017-02-08 3636 views
今天胃口不大,不過來這裡吃上海菜也有合適的選擇上海雲吞($58):雲吞皮很滑,不太厚;餡料有菜有點肉,不會太鹹;份量都算多的,有頗多隻雲吞青菜煨麵($58):煨麵很幼滑,配菜有小唐菜粒,有些草菇片,是很清淡的一個麵食,一點也不油膩餐前小吃(下欄)是一小碟涼伴雲耳青瓜,要$20。這個我覺得比較貴,不過也是好吃的。
今天胃口不大,不過來這裡吃上海菜也有合適的選擇

$91 (Lunch)
2017-01-16 4044 views
朋友話這間京菜平靚正, 作為為食鬼梗係找名目去試下啦! 食生日飯囉!我地叫了北京填鴨、鍋塌豆腐、糖心燻蛋 、茶樹菇上湯菜苗、上海素鵝 、火腿炆津白、香煎小黃花 、壽包北京填鴨: 要預早訂, 皮脆不過肉一般, 不過值得一讚, 為保皮膜溫暖濕潤, 特別用水蒸著👍鍋塌豆腐:豆腐外皮炸得脆、味道甜甜的,豆腐內滑嘟嘟糖心燻蛋 :外層燻得淡黃色, 蛋黃呈半液體狀(溫泉蛋), 一定要熱食, 我遲左食, 就好腥呀!😓茶樹菇上湯菜苗: 清淡不過菜苗草青味濃, 好不好味真的見仁見智😅上海素鵝 :皮脆餡多火腿炆津白:金華火腿很鹹,不過配埋津白一齊食, 則鹹淡適中香煎小黃花 :皮脆肉實壽包:一般

鍋塌豆腐:豆腐外皮炸得脆、味道甜甜的,豆腐內滑嘟嘟

上海素鵝 :皮脆餡多

火腿炆津白:金華火腿很鹹,不過配埋津白一齊食, 則鹹淡適中

香煎小黃花 :皮脆肉實

壽包:一般
壽包
炸黃花魚
金華火腿津白
素鵝
2016-09-27 7176 views
週日往上環永安買廚具用品。行到肚都餓扁左、就到無極限廣場「京香閣」吃飯。一進去樓低頗低、但座位還算寬趟舒適。時近十月應該就快有大閘蟹、但還不是當令時節。先吃個六月黃吧!體積身軀較細少。肉質嫰卻欠鮮甜。揭開蟹蓋蟹膏爆晒出來、都算抵食$80一隻。小籠包出奇地好食。皮薄涵靚肉汁狂放鮮甜入味。最大件事是用的老浙不合格、靈魂盡失。以不點淨食原汁原味為佳。上海菜中我慣常會點全家福、因喜歡濃濃湯底內已有娃娃菜及伴了很多以熟能長的配料、魚旦、蛋餃、火腿、豬肚、海參、包羅萬有式的一㷛全上。一下子已給我肚子填得飽飽的。配以當晚點了的上海菜飯。砂窩炒飯軟硬適中、粒粒火腿及菜大兜亂很好味、沒理由會這樣好味的~~~對找到了、原來偷偷加入了乾貝絲、怪不得這樣鮮甜美味👍有機會一定再來。

一進去樓低頗低、但座位還算寬趟舒適。
有機會一定再來。
2016-03-10 13585 views
同男朋友兩個黎食晚餐,平日既晚上唔算多人,唔需要等位。叫左擔擔麵,奶油準白,宮保蝦。擔擔麵只係$48,味道濃郁,配料充足,麵質彈牙,水準一流!不過喜歡食辣嘅我覺得可以再辣啲!宮保蝦原價$2xx,星期四半價優惠$1xx,半價後超抵食!醬汁偏甜,少少辣,同平時嘅宮保味有啲唔同,蝦既外皮用粉炸過,脆卜卜,口感一流!奶油準白,鍾意奶油,牛油,cream嘅人一定會好鍾意,因為佢比出面果啲落左更多奶油,更杰,更濃郁,同埋更濟 。不過我好喜歡!最後埋單$300,咁嘅水準絕對係抵食!

。不過我好喜歡!

最後埋單$300,咁嘅水準絕對係抵食!
擔擔麵
宮保蝦
奶油準白
2016-03-10
$150 (Dinner)
擔擔麵
宮保蝦