2019-03-06 391 views
因為家住青衣,別府已經係我嘅常去飯堂list其中之一,每隔一段時間就會黎食一餐,之前行過見佢推出左新午餐,即刻去左試下啦,今次試左新出嘅「燒汁雞扒丼」,米飯粒粒分明煮得剛剛好,雞肉很嫩滑,調味唔會過鹹,不過略嫌醬汁太少,如果多d汁撈飯會更加好,糖心蛋蛋味好濃同非常流心,見到都覺得好好味,有日式丼飯嘅風味!而我朋友就叫左「汁燒鹿兒島豚肉飯」,個汁同豚肉非常配搭,豚肉幾入味,加埋d飯都好開胃呀,不過都係一樣,如果多d汁撈飯會更加好!食得肉多都要補充番蔬菜,所以加多左一份豆腐胡麻沙律,蔬菜都算新鮮,胡麻醬和豆腐嘅配搭都唔錯!新餐牌仲有幾多新定食,下次黎試下個牛舌火山丼飯先!

新餐牌仲有幾多新定食,下次黎試下個牛舌火山丼飯先!
燒汁雞扒丼
汁燒鹿兒島豚肉飯
2019-03-03
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
燒汁雞扒丼
汁燒鹿兒島豚肉飯
2019-03-05 204 views
刺身唔錯帶子蝦和三文魚都比較新鮮芝士魚餅也很不錯香口、味道濃郁河豚肉還可以但牛舌飯太一般了牛舌乾巴巴汁也很普通大大塊椰菜鋪在白飯上也很不搭總之牛舌飯絕對不會再點。
刺身唔錯

牛舌乾巴巴
汁也很普通
大大塊椰菜鋪在白飯上
也很不搭
總之牛舌飯絕對不會再點。

2019-03-03 146 views
因為我好中意食拉面 所以成日都會黎呢度食野佢啲湯底其實整得幾好 啲面底就有時睇師傅手勢 最中意佢地既泡菜豬頸肉拉面同豬軟骨拉面男朋友就中意食飯 黎親都會叫鰻魚炒飯 仲有好好味既芝士年糕
因為我好中意食拉面 所以成日都會黎呢度食野
男朋友就中意食飯 黎親都會叫鰻魚炒飯 仲有好好味既芝士年糕
2019-02-26 168 views
是日適宜破財,同老婆在外逛完,就在青衣城別府食餐日本便飯。牛肉飯大大碗,雪花肥牛配上濃味的洋蔥,絕對是送飯恩物。雖然溫泉蛋汁並非特別鮮甜,不過加上芝麻令口感提升不少。珍珠飯份量夠,雖然飯香一般但總算不過不失。老婆點了豚肉拉面。豚肉略顯肥膩,湯底偏鹹,可幸拉面質感尚可,頗有咬口,作為填飽肚子的拉面是不錯的。在我認為,如今日本風味小店處處。作為連鎖日本食店,食物質量的穩定反而是首要。可惜別府的食物質素在過去幾年有下滑趨勢,或許是市場定位調整的原因吧。
是日適宜破財,同老婆在外逛完,就在青衣城別府食餐日本便飯。
溫泉玉子牛肉飯
慢煮櫻王豚肉拉面

2019-02-20
Type of Meal
Dinner
溫泉玉子牛肉飯
慢煮櫻王豚肉拉面
2018-12-31 375 views
星期日例牌要陪大大老闆仔仔豬去街街,呢次揀去青衣公園,地方大,BB最重要都係放電,荃灣過去又近,啱哂我。到左兩點零,BB係BB車訓左,我和大老闆皇后娘娘都肚餓,去搵下野食,要搵個地方闊落放到大大老闆,食物其ii次嘅地方。本身無對食物有要求,點知又好正,真係喜出外望。三色三文魚刺身飯,有刺身,火燒三文魚,好像有D沙律醬嘅三文魚。三文魚食落好新鮮,而且厚切,食落勁有口感和滿足,一魚三味,各有特色。環境都坐得舒服,而且兩點幾去,過左忙碌嘅午市,坐左個幾鐘,侍應都不會叫你走,可以比我大大老闆慢慢訓。

約左七個朋友黎到青衣 諗住聚下舊食晚餐🥣行晒成個青衣城 都諗唔到適合🈴️7個人食既野條件係唔好太貴 又可以坐得耐 岩一班後生食既野 行行吓就見到別府 就唔諗咁多即刻過去等位七個人等大枱都要等大約15分鐘💨睇下餐牌先 因為我哋七個人🤔🤔所以一個人叫一款主食 之後再叫啲小食咁share我啲friend就全部都叫晒拉麵 🍜我就嘗試佢啲飯 所以就叫咗鰻魚炒飯🥢1. 鰻魚炒飯自己一個人食一碟鰻魚炒飯 唔知大家睇唔睇到佢嗰份量其實係都幾大碟 一個人食嘅話應該唔會食得晒如果大家鍾意嘅可以share至於佢啲鰻魚炒飯 鰻魚唔係話太多 好似得幾舊細細地但係佢飯都叫做炒得幾好味可以試吓叫一碟大家share 一個人食嘅就可以揀其他2. 飲品 - 雪糕可樂(黑牛)😯我自己就叫咗一杯嚟試吓其實冇乜特別 只係可樂加雪糕🍦係俾佢個名吸引左 試過一次嘅話就唔會再試 食日本料理唔會飲依個朋友叫左杯白牛 3. 各款拉麵🍜4. 小食:😶小食拼盤 - 全部都係冇乜特別好似平時係街食嘅小食一樣唔係話啲咩日本料理嘅特色💡炸雞軟骨 -都係一樣同普通雞軟骨冇乜分別甚至可能會比出邊食差少少⚔️櫻花蝦pizza -呢個算係比較特別少少因為出邊
約左七個朋友黎到青衣

都叫做係食完飯 可以比人坐係到傾下計咁
七個人食平均一個人$150
一般一般♓️♓️
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
鰻魚炒飯
2018-08-08 482 views
同Mr Wong食飯~佢專登等我放飯哦蒲燒鰻魚飯:整體都算可以,但又未係好熱辣辣三文魚粟米千島醬pizza:細細份,作為前菜都唔錯,三文魚碎都幾多,幾好味石鍋赤雞飯:熱辣辣,雞肉碎唔係好雞到~感覺一般
同Mr Wong食飯~佢專登等我放飯哦
蒲燒鰻魚飯:整體都算可以,但又未係好熱辣辣
石鍋赤雞飯:熱辣辣,雞肉碎唔係好雞到~感覺一般
2018-03-16 1172 views
今日出咗青衣城去咗SHOPPING又去買野啦咁時間係啲晏晝時間黎所以我去到雖然叫做午餐但其實係下午茶時間黎既今次冇食個鍋我點咗個炭燒雞扒飯個雞扒啲燒汁幾好味呀食落都唔錯幾好 算係幾好味雞都算好食佢落咗啲幾好味啲燒汁味入口幾香甜甜地 雞肉都好味 幾好咬口 入口唔錯佢仲有個檸檬可以加啲酸味吊下味所以食落仲幾開胃幾好味添覺得呢個午餐唔錯但價錢唔平所以我都會話抵食但唔錯既佢仲有其他啲午餐我都食過整體唔錯但就唔會成日黎食喇真係
今日出咗青衣城去咗SHOPPING
整體唔錯
但就唔會成日黎食喇真係
炭燒雞扒飯
2018-01-27
$68.2 (Tea)
炭燒雞扒飯
2018-01-21 445 views
靑衣城其實都算幾多嘢行都幾岩我行而家仲有埋二期不過二期冇乜嘢行比較細係頂樓有間新戲院二期比較多嘅係食肆今日食個下午茶呀黎到青衣城由於岩岩玩個青衣城抽獎換咗幾張現金券而別府都用得先黎兩個加洲卷食落都唔錯材料尚算新鮮加洲卷用料都足嘅唔會話好細個十六蚊一個加洲卷Wasabi唔算好辣成個加洲卷都爽口牛肉壽喜陶板鍋配白飯牛肉鍋都唔錯 牛肉質素都幾好入口咬落甜甜地佢仲有啲豆腐 仲有隻蛋 佢寫住白飯任添當然佢本身個碗都大碗嘅我冇添到整體都唔錯 但呢啲係午餐黎星期六日應該冇下午餐但本身和民有冇下午茶我都唔知其實
靑衣城其實都算幾多嘢行
但呢啲係午餐黎
星期六日應該冇下午餐
但本身和民有冇下午茶我都唔知其實
2018-01-13
$65 (Tea)
2017-12-03 926 views
青衣城別府,計計數起碼幫襯超過十年有多,當然其間有裝修過,甚至搬過鋪位,價$亦增加左吾少。不過佢有set lunch, set tea, 而且款式亦吾算太少。 我最鍾意食佢嗰度嘅手打烏冬, 所以就算d set 冇烏冬我會加錢轉。 今日一個人去食lunch, 叫左个午餐, 安格斯牛肉烏冬加杯凍奶茶, 另外叫咗一客黃金魷魚軍艦。
2017-12-01
2017-09-14 1055 views
前兩日PPFood生日 近近地去平時食開嘅別府食返餐刺身宴當慶祝😂首先不可少嘅就緊係呢個三文魚盛($208)🤗有齊三文魚刺身、三文魚壽司、火炙三文魚壽司&三文魚沙律壽司😍😍😍 真係好有放題feel 但質素又好過放題😋 當中嘅刺身真係好厚身又新鮮😏 真係停不了😚另外PPFood仲叫左一板海膽($198)😍 係最愛呀! 雖然唔係一大舊果啲 但都好鮮 一啲都唔腥!正!仲有呢個三文魚丼🤓 都係肥美的感覺😎 襯醋飯一流!最後呢個天婦羅三文魚卷就算係一整晚最遜色嘅一角😂 相比其實 呢個食落冇咩感覺 唔係特別好食 算係不過不失~ 不得不提做左會員 喺生日當日仲有全單8折😇

仲有呢個三文魚丼🤓 都係肥美的感覺😎 襯醋飯一流!

不得不提做左會員 喺生日當日仲有全單8折😇
2017-09-12
10 Minutes (Dine In)
$184 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 三文魚盛
  • 海膽
2017-07-13 1027 views
自「別府駅前料理」遷出東涌後,已鮮有光顧其他分店。到了青衣城,在沒頭緒吃什麼的情況下,到了「別府」。等了片刻才入座,這店坐位算是寬敞,沒什壓迫感。看著午市定食的餐牌,又是不知吃什麼好,便看圖選吃好了,我沒有看清楚選吃什麼,只記下定食的號碼便叫了。就在打落單時,經理在我身後訓斥著為何我的桌子沒有茶招呼客人,確是,我在思索著吃什麼也好一段時候了,經理替我們落單,那三杯茶便上桌,並沿著桌子最邊緣的位置放下,這一下子我傻眼了,只好將茶杯自行放回女兒和太座的面前,同時,經理亦替我們完成落單。我的選擇上桌了,我本以為是飯來,卻是拉麵。說實,我並不打算在非拉麵專門店吃拉麵,因為幾可肯定會中伏,而事實上,這個拉麵的豬骨湯,就是了無生氣,除了黑蒜的味兒稍香外,湯頭就只吃到鹹味,骨與豬的鮮味皆感受不到,豬腩肉兩大片,一片肥瘦交融,肥肉使整塊肉香滑起來,非常不錯吃,唯另一塊肉,表皮是經過烤熟的部份,故一邊是烤乾了的,另一邊是軟滑的,頗難吃,拉麵是全蛋拉麵,皂水味沒除去,亦竟然可以不什掛湯,難吃,半隻流芯蛋是整碗麵較像樣的食材,蛋黃呈啫喱狀,味道不錯。餐飲我要了熱咖啡,咖啡並不理想,味道實在不提也罷,反而想提
自「別府駅前料理」遷出東涌後,已鮮有光顧其他分店。

到了青衣城,在沒頭緒吃什麼的情況下,到了「別府」。

等了片刻才入座,這店坐位算是寬敞,沒什壓迫感。

黑蒜油腩肉拉麵 午市定食

餐飲我要了熱咖啡,咖啡並不理想,味道實在不提也罷,反而想提出一樣事情,盛載咖啡的杯邊殘留著花奶,看似不太衛生,敢說,這些事情不會發生在對飲食有誠意的食店吧,對於在別府這類日系的食店享受著港式劣質茶餐廳服務,實在無言。

經理走來,見我吃畢沒精打采地坐著,便問我有什麼可以幫手,對於她的熱誠,我是無限欣賞,我表示需要熱茶,她很快便奉上,這杯茶,亦是這餐最美味的了。

結賬後,走出店子前,另一位店員表示謝意,並說道下次再見,心中想道,希望這幾位像樣的店員,下次再見面時是在別的食店。
2017-07-13
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2017-06-21 636 views
兩口子假日外出吃午餐,發現四周都是人多擠逼,選了較少人輪候的別府,取票後約五分鐘就有位了。總覺得別府的裝潢有點間沉,可能因為是日式料理的關係,黑紅配對的餐具就要以黑色為裝修用色的主調。一碗牛柳粒的拉麵,感覺很「單薄」同樣是季節限定的炒牛肉配薯餅的便當,配上白飯到肚,相對實在一點薯餅是即炸的,沒有叫人失望魚生尚算新鮮,三文魚也有一定厚度蟹柳小卷,沒有什麼驚喜惹味的牛柳,配上洋蔥炒煮,份外開胃日本珍珠米,沒有偷工減料

一碗牛柳粒的拉麵,感覺很「單薄」

薯餅是即炸的,沒有叫人失望

魚生尚算新鮮,三文魚也有一定厚度

蟹柳小卷,沒有什麼驚喜

惹味的牛柳,配上洋蔥炒煮,份外開胃

日本珍珠米,沒有偷工減料
2017-06-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2017-05-27 392 views
We ordered 3 lunch set that comes with a drink on a lazy Sat:---1) Pork Belly Black Garlic Oil Ramen 😑Very generous with lots of seaweed and shallots. But pork belly was hard, egg was not properly done and I could not taste the Black Garlic Oil! Quite a disappointment 😖😖--2) Grilled Chicken and Scrambled Egg Rice Bowl So so only - Rated 6/10 👌🏻--3) Grilled Okinawa Pork Rice Bowl 👍🏻Pork is well marinated. Quite a generous portion. Value for money
---

So so only - Rated 6/10 👌🏻

2017-05-27
2017-04-29 428 views
曾幾何時別府都係其中一間受歡迎嘅日本餐廳,但隨着食物質素越嚟越差,真係好少再食了。今次嚟到青衣城,想食日本野,但又唔想等板長,所以決定食久違了的別府。先來一個小食拼盤,有雞軟骨、年糕、炸蠔。年糕有驚喜,年糕唔痴牙,夾埋好脆嘅紫菜食都幾好食,炸蠔都好食👍🏼三文魚軟殼蟹卷,一盒四件夠大件,其實夾埋食都唔係好食到軟殼蟹味,不過就好脆,但呢度嘅豉油係我好唔鍾意嘅昆布豉油呢😖牛油炒雜菇,基本上可以話係冇牛油味,而且菇係苦嘅😪壽喜燒中規中矩

牛油炒雜菇,基本上可以話係冇牛油味,而且菇係苦嘅😪

壽喜燒中規中矩