別府搬左,但一樣沒有令我失望。一般的壽司,不是有什麼的一定要嘗試的東西。好香的三文魚炒飯,向來是我好中意的日式皇牌。拉面,可以接受,始終只是什麼一般的料理好正下,不過係正在個湯底,辣辣地有的看,給妹妹食了~好像還不錯XD雞軟骨餃子,係幾好食的。。。如果不是凍的話。。。一般的手卷,可以接受。重點推薦:鹽燒三文魚腩!!!HOT就一定啦!而且味道剛剛好,唔會太多鹽XD不過會多D油就是了(這東西還要我等很久,不過禁好味就算啦XD)
別府搬左,但一樣沒有令我失望。
一般的壽司,不是有什麼的一定要嘗試的東西。
好香的三文魚炒飯,向來是我好中意的日式皇牌。
拉面,可以接受,始終只是什麼一般的料理
好正下,不過係正在個湯底,辣辣地
有的看,給妹妹食了~好像還不錯XD
雞軟骨餃子,係幾好食的。。。如果不是凍的話。。。
一般的手卷,可以接受。
重點推薦:鹽燒三文魚腩!!!
HOT就一定啦!而且味道剛剛好,唔會太多鹽XD
不過會多D油就是了

(這東西還要我等很久,不過禁好味就算啦XD)
2011-10-22
  • 鹽燒三文魚腩
2011-09-13 32 views
一向對日式連鎖食店沒有特別好感,食物水準一般;學黄子華話齋,「等價交換」,一分錢一分貨。 是日的「別府駅前料理」也沒有例外。什錦刺身盛 ($230)沒期望之下也沒有失望。刺身有海膽魷魚、海膽、三文魚、吞拿魚、甜蝦、劍魚、八爪魚、赤貝,味道是淡出個鳥來,有些不太新鮮,一般啦。豆腐沙律 ($33)清清地,醬汁酸酸甜甜,就是這樣。芥辣餃子無骨雞翼 ($37)雞翼的味道都幾單調,不太有芥辣味。肉質與本少爺塊面一樣,都是那樣乾。串燒牛舌、雞軟骨 ($66)牛舌非常韌,完全唔掂。雞軟骨還好,送酒不錯。鰻魚炒飯 ($63)鰻魚粒已混在飯中,加上蒲燒汁一起炒,算幾惹味,可惜飯炒得太濕。整頓飯最好味的是「浪花正宗大吟嚷」,只賣 $70。想起了「和民」也只是賣 $28 兩杯紅酒。也許「喝酒」就是來日式連鎖食店的唯一原因吧。

什錦刺身盛 ($230)

豆腐沙律 ($33)
清清地,醬汁酸酸甜甜,就是這樣。

芥辣餃子無骨雞翼 ($37)

串燒牛舌、雞軟骨 ($66)
牛舌非常韌,完全唔掂。雞軟骨還好,送酒不錯。

鰻魚炒飯 ($63)

整頓飯最好味的是「浪花正宗大吟嚷」,只賣 $70。
2011-09-12
  • 浪花正宗大吟嚷
2011-08-18 51 views
尋晚係青衣城, 行過已經覺得佢幾okay, 匯合女友後, 她也覺得可以一試, 便上去try一try~去到門口, 要等兩張桌子, 當時我心想, 剛剛7點咋喎, 會唔會有排都無位? 不過跟手望到有一張單邊執緊位, 心想如果係都okay. 果然排在前面那張'飛'已經不在等位, 所以頗快有位坐~坐低左睇右睇, menu上show出來的好似樣樣都好好食, 我十五十六, 女友話不如直接試二人餐啦, 我睇下, 好多野食喎, 梗係say yes啦!落單時侍仔有問我地飲唔飲特飲, 有兩款有優惠, 不過轉頭我已經唔記得左呢件事了, 沒有order drink; 但佢地添水效率好好, 唔會覺得口乾~食物有:蟹籽沙律 - 差不多所有日式食肆都有呢樣野食, 不過呢度d食物質素夠好, 連小小蟹籽都好新鮮, 讚!三色魚生 - 雖然只係小小地每人一樣一片, 但材料一流, 尤其是鮪魚(吞拿魚), 非常肥美, 切得也頗厚, 正!麵市湯 - 味道正宗, 而且服務員一見我開得論盡即時上前幫忙, 好細心.帆立貝串燒 - 雖然小小一串, 但帆立貝材料出奇的好, 食過下次來叫上三兩碟不出奇!番薯天婦羅 - 好好味的炸物, 夠新鮮熱

食物有:
番薯天婦羅 - 好好味的炸物, 夠新鮮熱, 同炸得香口可口, 正!
手卷 - 平凡一點, 不過都合格.
豬軟骨拉麵 - 跟二人餐來的, 當然只是一小碗, 但味道好, 正宗的咸, 麵條口感好, 豬軟骨激讚, 好味!
(另一選擇是三文魚炒飯)
黑豚肉紙鍋 - 小小的爐具&燃料都很骨緻精細, 侍仔亦有提我們紙鍋佔位大, 會等我們叫時上, 很貼心; 有金菇各樣配料, 黑豚肉亦份量大足, 有夠飽的, 味道正好.
(另一選擇是燒火柳粒)
綠茶雪糕 - 可以選擇芝士蛋糕, 但我和女友都覺得食日本料理, 不想配吃太西方的甜品了, 而且喜歡涼快一點, 便要了雪糕; 綠茶雪糕很好味, 很濃, 令人感意.

食完我們還用手機上了好一會fb才走, 感覺良好.

雖然二人餐價錢不便宜, $268之後再加一, 但可以試齊店內各種料理, 著實是不錯的選擇, 推薦!
最重要是食物質素對得上價錢價值, 令人滿意.
蟹籽沙律, 三色魚生, 手卷, 炸物
豬軟骨拉麵, 黑豚肉紙鍋
2011-08-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
蟹籽沙律, 三色魚生, 手卷, 炸物
豬軟骨拉麵, 黑豚肉紙鍋