2018-10-24 67 views
同朋友喺利東街行街,睇到間類似西餐廳的嘅韓國餐廳,一於入去試吓先。落咗單之後,首先嚟咗前菜,辣蘿蔔好爽口,中華沙律好清新,泡菜比較辣,但好惹味。手工泡菜海鮮煎餅 (3件) 一啲都唔油,餅邊煎到脆脆的,每件都有大蝦,食到粒粒泡菜,配上拌咗麻油嘅火煎菜,唔錯! 大邱香辣蒜粒牛肋骨微辣辣,炆得好夠火喉,牛肉味好濃,醬汁甜甜哋,送飯一流。辣炒八爪魚配素冷麵及水芹菜嘅八爪魚有豉味,比較特別,而且辣味十足,適合鍾意食辣嘅朋友。傳統五色石鍋飯有唔蔬菜,而且有飯焦,撈完就咁食都已經ok,配埋牛肋骨一齊食,好正!是晚優惠我哋點咗買一送一嘅hite啤酒,一邊食韓國食物,一邊飲啤酒,真係夾到無朋友。呢晚試咗好多fusion韓國菜,跟朋友邊食邊飲,好盡興!

呢晚試咗好多fusion韓國菜,跟朋友邊食邊飲,好盡興!
2018-10-23
$416 (Dinner)
難得早餐食得飽,晏就係點食嘢嘅豬太郎終於可以港女啲,食返個靚靚下午茶!兩人份都係$288!食完仲有skincare送!勁抵🤭🤭成個set有8款食物+2款飲品,全部都係一人一件,有飯有肉,都幾飽㗎🤣兩款前菜?#香脆芝麻海苔有無人同豬太郎一樣勁鍾意食紫菜!加埋芝麻係上面,好香,海苔都唔會一味得個咸👍🏻👍🏻#牛油果焗釀飛魚籽醬太陽蛋牛油果食得多,拎去焗真係第一次🤭🤭,mix埋飛魚籽醬香味重咗,大陽蛋記得都撈埋一齊食,單食有少少乾~三款咸食!少少濃味#韓式甜辣炸雞塊最鍾意炸雞塊!甜辣醬唔算太辣!可以嘅想嗌大碟嚟食!好滋味👍🏻#烤牛肉餅年糕卷牛肉餅包住年糕係中間,q彈嘅年糕同結實嘅牛肉餅口感好特別!#手工泡菜飯糰注意,呢個有啲辣!食落係啖啖泡菜,係會咬到泡菜嘅爽脆,成個set食埋呢個就一定飽!三款甜點!完全少女心爆發💕三款都好鍾意,特別想提嘅會係乾柿釀芝士及合桃,未食過係其中一個原因🤭,係乾柿入面食到芝士香味同有合桃口感,更加值得介紹#鮮草莓糯米糍 #迷你籃莓奶凍#乾柿釀芝士及合桃#韓統韓國茶飲其實仲有好多酒揀,不過中午就開始飲,就揀咗韓國茶,柚子茶係一壺送上,唔會得一小杯!另外,豬太郎仲揀咗凍

兩款前菜?
#香脆芝麻海苔

#牛油果焗釀飛魚籽醬太陽蛋

三款咸食!少少濃味
#韓式甜辣炸雞

#烤牛肉餅年糕卷

牛肉餅包住年糕係中間,q彈嘅年糕同結實嘅牛肉餅口感好特別!

#手工泡菜飯糰

注意,呢個有啲辣!

三款甜點!完全少女心爆發💕
#鮮草莓糯米糍

#迷你籃莓奶凍
#乾柿釀芝士及合桃

#韓統韓國茶飲
其實仲有好多酒揀,不過中午就開始飲,就揀咗韓國茶,柚子茶係一壺送上,唔會得一小杯!另外,豬太郎仲揀咗凍梅茶,酸酸甜甜,食完濃味嘅飲返兩啖夠晒fresh!
2018-10-21 57 views
看完朋友在修頓足球埸球隊的比賽後,於是行一行街,看見一間裝修十分有特色的食店便進入,試下高質的韓國美食.食店十分整潔,一坐下來經有熱茶,冷氣又十分足夠,座位十分舒服又好坐的.餐牌也花過心思.有不少韓式肉類的主食.圖片十分清楚,介紹店內的食品.十分吸引.有特色的設計,可給大家享受食飯的樂趣.每人一份前菜,泡菜十分爽囗.豬肋骨鍋,熱辣辣,冬天之選.湯底好味.牛展肉配上麵及沙律.份量十足.加上香濃的醬油.
餐牌也花過心思.
有不少韓式肉類的主食.
圖片十分清楚,介紹店內的食品.
十分吸引.
有特色的設計,可給大家享受食飯的樂趣.
每人一份前菜,泡菜十分爽囗.
豬肋骨鍋,熱辣辣,冬天之選.
湯底好味.
牛展肉配上麵及沙律.份量十足.
加上香濃的醬油.
2018-10-17 118 views
今日去灣仔溫書順便又去去利東街行下,有d鐘意呢個地方!大約係下午3點到,同朋友黎,我地都未食午餐,只好係呢到搵搵好西啦!帶住好餓嘅胃去搵到呢間韓國野食!go!我地去到唔算多人,有得坐大枱卡位!坐得好舒服而且覺得佢地嘅設計好有復古,好靚同一般韓國餐廳一樣都會有前菜!呢個泡菜係比較酸嘅,少少辣!中間係土豆絲,都重麻油味架!而最右應該係白蘿蔔,好爽口,唔會辣,都係較酸!所以前菜都係好開胃的叫咗呢個tea set!同埋試試呢個韓國仁川米酒,第一次飲又幾特別!本身仲驚好難入口,點知又唔會喎,而且飲落去甜甜地,有種奶奶地嘅感覺由於我地真係太餓,所以仲叫咗幾樣野食牛肉拌飯!d牛肉真心超好味,仲有平時冇嘅葉,撈埋有種特別嘅香!呢個係五花肉,好特別嘅食法可以包住d葉,上面都有調味,個人覺得要包住食先好,因為就咁食d五花肉會冇咩味蒜粒醬油雞翼!食落有d似蜜糖雞翼,甜甜地!而且脆脆地架!正泡菜海鮮餅!每一塊都有好大嘅蝦!正呀!爽口,而且又煎得好脆終於黎咗個tea set,哇哇哇!好靚好大,超吸睛!連外國人都係咁望住我地個tea set!其實食完上面果d 已經飽飽地!但我地冇浪費食物架,慢慢食哂!不過提翻手工
前菜
叫咗呢個tea set!

由於我地真係太餓,所以仲叫咗幾樣野食
蒜粒醬油雞翼!食落有d似蜜糖雞翼,甜甜地!而且脆脆地架!正
泡菜海鮮餅!每一塊都有好大嘅蝦!正呀!爽口,而且又煎得好脆
其實食完上面果d 已經飽飽地!但我地冇浪費食物架,慢慢食哂!不過提翻手工泡菜飯糰超辣!其他食物都好好味,其中特別鐘意個奶凍!覺得呢個好適合同閨蜜黎食!
最最最最特別嘅係!叫tea set 送護膚用品,店員話係最近先做送護膚品,所以大家快d去試試!真係估佢唔到!有意思有意思!
前菜
2018-10-17 93 views
喜帖街重建後第一次重回這條街道,重建後多咗一份華麗高貴嘅感覺,街上嘅燈飾配置,好似置身於外國咁。沿路見到依間 首首・韓式小館幾有feel,決定入去一試。餐廳裝潢比較似係西式風格,並唔似一般嘅韓國餐廳,感覺係韓式西式fusion菜的餐廳,亦有紅白餐酒menu。一坐低,店員很快就端上了前菜,分別是醃筍、泡菜和木耳絲。醃荀咬落很爽口,作為前菜幾開胃。而泡菜唔會太辣,幾適合香港人口味。而木耳絲酸酸甜甜都好開胃。第一樣我地嗌咗大邱香辣蒜粒牛肋骨肉質食落一啲都唔韌﹐完全唔會有筋同埋肉味好濃郁。醬汁入面加咗冬菇同埋粟子,有少少辣但又唔會蓋過牛肋骨嘅鮮味,個汁同牛肋骨好夾,超有心思!而第二道菜就係 古法炸美國粟飼春雞配蜜糖芥末醬驟眼看好似係一般嘅炸雞,但其實係經特別製作過嘅春雞,脆皮咬落十分香脆,脆皮包住嘅就係肉質好嫩滑嘅春雞,中間咬開超多肉汁,雞肉好彈牙唔使用力撕開,雞味十分濃郁,一咬開就可以將啖啖雞肉放入口。埋單兩個人加埋都係四百蚊左右,喺利東街依個高消費嘅地方,依間首首・韓式小館性價比都唔錯!

第一樣我地嗌咗大邱香辣蒜粒牛肋骨

肉質食落一啲都唔韌﹐完全唔會有筋同埋肉味好濃郁。

而第二道菜就係 古法炸美國粟飼春雞配蜜糖芥末醬

2018-10-09 2666 views
星期六下晝做完運動,又來到肚餓嘅時候!於是自己就去咗灣仔度睇下有咩好食。行行吓就發現咗一間仙氣度十足嘅韓國餐廳!Bistro Seoul ,顧名思義當然係食韓國菜架啦!店內大玩工業風,一盞盞鎢絲燈泡懸掛在餐廳。柔和既烏絲燈光下,心情特別relax。枱與枱之間空間十足,環境完全冇侷促嘅感覺,非常之適合同朋友gathering !有別於一般嘅韓式餐廳,呢度仲有一個吧枱嘅位置,畀bartender炮製cocktail 畀客人!翻開menu,由於啱啱做完運動嘅關係,我都唔夠膽食得太heavy,所以就簡單帶咗個海鮮豆腐鍋,另外再叫多咗一個白飯添!近期秋意漸濃,於是着嗌咗個雪梨人蔘茶,淨係聽個名就覺得好滋潤!叫完嘢食之後,每位客人就會有一份前菜,除咗泡菜之外,仲有黑豆同埋酸蘿蔔,非常之開胃!之後侍應就向我呈上人蔘雪梨茶。暖暖既人蔘雪梨茶甜度剛剛好,飲完之後喉嚨非常滋潤舒服,推介!等多陣海鮮豆腐鍋到啦!上枱就覺得整份鍋物用料非常豐富!除咗有三隻大大隻嘅鮮蝦之外,仲有帶子同青口⋯全部海鮮嘅份量都剛好,味道鮮甜,清清地唔錯!加多一個飯(連蛋花湯$20),飽肚感即是level up !夠哂滿足呀!
星期六下晝做完運動,又來到肚餓嘅時候

之後侍應就向我呈上人蔘雪梨茶。
暖暖既人蔘雪梨茶甜度剛剛好,飲完之後喉嚨非常滋潤舒服,推介
等多陣海鮮豆腐鍋到啦!上枱就覺得整份鍋物用料非常豐富!
除咗有三隻大大隻嘅鮮蝦之外,仲有帶子同青口⋯
全部海鮮嘅份量都剛好,味道鮮甜,清清地唔錯
2018-10-06
$250 (Tea)
我每年都要係中秋節來利東街睇燈飾,雖然今年嘅兔仔燈飾平平無奇令人有啲失望,但係就塞翁失馬,俾我發現到間好有格調嘅韓國餐廳!前菜罷設精緻,有牛蒡、黑豆同爽口嘅泡菜,又健康又醒胃。傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯($118)牛腩又淋又香,另有蛋花、厥菜乾、粉絲和蘿蔔片在內,口感豐富。湯底酸酸辣辣,異常開胃,用來撈白飯,好正!韓式宮廷煎蠔($188)生蠔用蛋汁封煎,上碟金金黃黃,難怪叫宮廷菜。生蠔味道鲜甜,啖啖肉,味道剛好,可以不用沾上備有的豉油進食也可以。韓國酒香醬汁燜豬腩肉($148)豬腩肉係韓國人的喜愛肉食之一,多數是燒嚟食。今次係用酒燜煮。雖然係燜,但啲肥肉完全冇溶化,反而結結實實地在皮和肉中間。侍應細心地介紹點樣食這道菜,原來係用芝麻葉放上配菜和豬腩肉捲起一齊食,果然這樣食唔會覺得好肥膩,而且好好味。這裏8:00前 order cocktail 有七折,未飲過韓式cocktail, 所以叫咗杯試吓。Pinapple Moscow Mule($78)冰冰涼涼嘅菠蘿汁混入韓國燒酒,酒味不算太濃烈,帶有陣陣的果香,飲落好舒服。

前菜罷設精緻,有牛蒡、黑豆同爽口嘅泡菜,又健康又醒胃。

傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯($118)

韓式宮廷煎蠔($188)

韓國酒香醬汁燜豬腩肉($148)

Pinapple Moscow Mule($78)
2018-10-05 82 views
东西都还挺一般的环境也不错诶服务员态度都很好但经理很瞧不起人 态度不好呀西冷牛扒脆片也挺一般的。。千万不要点这个菜,传统的海鲜豆腐火锅也一般般。。只能说如果你在附近特别想吃韩国菜可以勉强来 但真的不好吃 态度也冰冰冷冷的我是周五晚上来的 人很少点了rice wine 还ok伙伴点的soju mary就是最难喝的东西了。。bloody mary改成了泡菜+黄瓜 真的不知道怎么想的japchae 分量很小 但味道够西冷牛扒很一般 做的比较嫩而已 别的没什么海鲜饼可以点别的,不要这个海鲜饼
东西都还挺一般的
环境也不错诶
服务员态度都很好
但经理很瞧不起人 态度不好呀

我是周五晚上来的 人很少
点了rice wine 还ok

japchae 分量很小 但味道够
西冷牛扒很一般 做的比较嫩而已 别的没什么
海鲜饼可以点别的,不要这个海鲜饼
2018-10-05 85 views
一個風和日麗嘅下午!秋風輕輕吹過!令你覺得成個人好輕鬆!秋天終於來臨了!告別夏日嘅炎炎!一個懶洋洋嘅下午梗係要配上一個懶洋洋嘅high Tea ☕ 😎就最perfect啦⋯⋯位於利東街一間韓式餐廳🍴🎈🎈首首.韓式小館🎈🎈係充滿童話式嘅感覺嘅一條小街!有五光十色嘅外牆!保留左古物古蹟新舊交錯睇到都心花怒放!餐廳佈置得琳琅滿目!樓底非常寬闊👍高!設計時尚!係柔和嘅燈光下!非常優美!令人非常放鬆!係嘆一個懶洋洋嘅下午茶☕嘅好選擇⋯⋯傳統韓國下午茶☕☕兩位用$288香翠芝麻海苔韓式甜酸炸雞塊燒牛肉餅年糕卷手工泡菜飯團🍙牛油果焗釀飛魚子醬太陽蛋迷你藍莓奶凍乾柿釀芝士及合桃鮮草莓糯米糍賣相非常精緻!雖然係下午茶但一啲都唔馬虎⋯⋯有甜有咸😋😋飲品仲有好多選擇添原本想試吓韓國仁川米酒🍶都係免費㗎!但我哋就選擇咗凍咖啡☕但係如果咖啡可以濃啲就會更好😬韓式燒牛肉拌飯$128燒牛肉又嫩又多汁😋配上韓式辣蘿蔔非常爽脆香口丶紫菜丶雜菇丶大豆芽丶新鮮蔬菜!飯粒晶凝通透!配上特製韓式辣醬yummy😋拌後每粒飯都沾上醬汁非常柔潤光澤!超水準👍👍
位於利東街一間韓式餐廳🍴

🎈🎈首首.韓式小館🎈🎈
睇到都心花怒放!
餐廳佈置得琳琅

滿目!
樓底非常寬闊👍高!設計時尚!

傳統韓國下午茶☕☕兩位用$288

飲品仲有好多選擇添

韓式燒牛肉拌飯$128

• 韓式燒牛肉拌飯
2018-09-28 70 views
灣仔利東街每逢過節前後都會成為大家的打卡熱點,今年中秋節也不例外。五彩繽紛的燈籠裝飾和大型兔兔也吸引了不少打卡人士,我們也來趁過個熱鬧。打完卡就在兔兔隔離的一間韓國餐廳開餐。餐廳位於利東街中央,地位優越,所以食客絡繹不絕。餐廳有兩層,環境唔錯,樓底高,座位舒適,客人還可選擇坐室外,在燈飾下進餐,另有一番滋味。前菜:泡菜、黑豆、牛蒡坐下都立刻有前菜奉上,傳統泡菜少不了,爽脆頗辣,而黑豆和牛蒡則是少見的前菜菜式,營養價值高。酒炆豬腩肉($148)豬腩肉用酒燜過,格外香口,肉質實而彈牙,雖有層肥肉,但當卷上芝麻葉和配菜一齊食,不覺肥膩。還要讚的是灑在上面的炸蒜片,非常甘香鬆脆。韓式宮廷煎𧐢($188)蠔身有半隻手掌咁大,沾上蛋汁來煎是第一次食,感覺實在,唔似薑蔥蠔一啖就冇,𧐢味甚出,食兩件已經有啲飽肚感。可夾埋火箭菜一齊食,略減油煎的膩感。牛肉餅配蜜糖醬油汁($168)牛肉餅是用免冶牛肉煎成,有兩大塊,周邊煎得香脆,再淋上蜜糖醬油汁,份外惹味。韓式年糕貌似腸粉,煙煙銀銀,是我那杯茶,Mango Sour ($78)這不單單是杯透心涼的cocktail, 微微的芒果香中滲有燒酒的香味,令整杯c

打完卡就在兔兔隔離的一間韓國餐廳開餐。

前菜:泡菜、黑豆、牛蒡

酒炆豬腩肉($148)

韓式宮廷煎𧐢($188)

牛肉餅配蜜糖醬油汁($168)

Mango Sour ($78)
這不單單是杯透心涼的cocktail, 微微的芒果香中滲有燒酒的香味,令整杯cocktail 即時韓風盡顯。
2018-09-27
2018-09-26 67 views
今晚約左朋友去灣仔睇下「月兔.秋燈」主題展覽,主辦單合搵咗著名澳洲藝術家Amanda Parer,展出10隻月兔仲要隻隻唔同造型,最高高達7米。為左方便,今次揀咗附近位於利東街首首韓式小館,睇完月兔行兩步就可以去食飯。近排想食下素,所以叫左個傳統五色石鍋飯,服務員話Happy hour 叫啤酒有折,我朋友就叫左一杯,好大杯下,加上個飯又好飽肚,最後叫多個甜品自家製雲呢拿雪糕伴甜合桃及黑白芝麻脆片,兩個就已經飽晒😅。

2018-09-24
2018-09-26 90 views
中秋節去完利東街睇花燈隨便搵咗呢間餐廳嚟食晚飯韓國餐廳多數有好多一碟碟嘅前菜, 不過呢到得3樣我鍾意食泡菜, 佢地醃得好好味~韓國山野菜拌飯 $1085款菜配上大醬自己撈飯簡單得嚟都幾好味, 而且感覺好似食咗好多菜咁牛肉餅配蜜糖醬油汁 $168唔係好食到蜜糖味同埋D牛肉有D嚡, 麻麻哋年糕要襯熱食, 凍咗變得好硬手工泡菜海鮮煎餅 $108第一啖食落係有D辣, 好惹味但除咗面頭有一隻蝦之外, 我只係食到泡菜無食到其他海鮮鍾意食辣嘅話都唔錯嘅。 唔可以話難食, 不過2 個人食咗$444, 我就覺得唔抵食
中秋節去完利東街睇花燈
隨便搵咗呢間餐廳嚟食晚飯
韓國餐廳多數有好多一碟碟嘅前菜, 不過呢到得3樣
我鍾意食泡菜, 佢地醃得好好味~

韓國山野菜拌飯 $108
5款菜配上大醬自己撈飯
簡單得嚟都幾好味, 而且感覺好似食咗好多菜咁

牛肉餅配蜜糖醬油汁 $168
唔係好食到蜜糖味
同埋D牛肉有D嚡, 麻麻哋
年糕要襯熱食, 凍咗變得好硬

手工泡菜海鮮煎餅 $108
第一啖食落係有D辣, 好惹味
但除咗面頭有一隻蝦之外, 我只係食到泡菜無食到其他海鮮
鍾意食辣嘅話都唔錯嘅。

唔可以話難食, 不過2 個人食咗$444, 我就覺得唔抵食

2018-09-26 86 views
係利東街同朋友行街,行行下見到間好有格調既餐廳,細看一下原來係間韓式餐館。點了幾道韓國既套餐,午市套餐送上前菜、湯及餐茶。 韓式魚片蘿蔔湯好清甜,滿滿既韓式感覺。 燒牛肉伴飯,牛肉相當夠味,配上獨特既香葉,厭唔夠飯食添。 泡菜牛腩辣湯,泡菜味濃,牛腩品質高,入口即溶。最後一個牛𦟌冷麵,牛𦟌是冷食的,配上冷麵,岩晒夏天品嚐。 不得不提佢既韓國茶,麥香好特別。雖然佢成間餐廳design 唔算好韓式,但卻好有我係韓國果時啲餐廳既味道
燒牛肉伴飯,牛肉相當夠味,配上獨特既香葉,厭唔夠飯食添。
泡菜牛腩辣湯,泡菜味濃,牛腩品質高,入口即溶。
最後一個牛𦟌冷麵,牛𦟌是冷食的,配上冷麵,岩晒夏天品嚐。
2018-09-13
Dinner
之前去利東街都有留意這餐廳,當初還以為是西餐廳,因為門面裝修都好歐陸feel,仲有戶外坐,內裏環境氣氛都不錯,座位寬敞,而且還有樓上一層,十分多位置和好多坐卡位上,所以坐得都好舒適!香煎韓式薯仔脆餅(3件 )$108薯仔切成幼條再整成餅,薯仔脆餅煎得好香脆,內裏就好軟身,薯仔味都幾濃,上面仲加有幾塊粟米片點綴😉~烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁$168牛肉餅煎香,有點似漢堡扒,配蜜糖醬油汁,幾香,仲有四片用醬油燒過韓國年糕,好煙韌又惹味☺️~韓式燒牛肉拌飯$128拌飯除咗有主角燒牛肉,仲有好多配料,如芽菜,醃蘿蔔,香菇同紫菜等,拌均吃,口感好豐富,調味也不錯👍🏻韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢拿雪糕$68這甜品底層是暖暖的傳統的韓式米糕,好煙韌有咬口,加上凍冰冰的自家製雲呢拿雪糕,冰火交融!呢個配搭又幾特別,而且味道都好好😋

香煎韓式薯仔脆餅(3件 )$108
上面仲加有幾塊粟米片點綴😉~

烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁$168
好煙韌又惹味☺️~

韓式燒牛肉拌飯$128

韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢拿雪糕$68
$259.6 (Dinner)
2018-09-25 47 views
灣仔囍帖街開左好多唔同類型餐廳 成條街而家都好有歐陸feel 空內亦同樣噤stylish 呢間主要為現代韓式料理為主 擺盤好精美 價格亦好合理 特別想提下佢有會員制度🤩 join member 餐廳會送炸雞🐥雖然唔係full size 但作為前菜都幾開胃!😋 特別一提 Waitress服務態度好好安排得好好 坐得好舒服 我地今餐叫左人蔘雞湯 份量好大 而且不得不提係個雞肉嫩滑到不得了 非常入味飲完個湯成個人都熱曬 推介! 佢個涼拌素麵都一定要食 由一啲大葱同辣魷魚做配料 個醬夠辣 再襯埋個涼麵 口感同食味配合得相當好 炸薯餅 炸得鬆脆 唔油膩 食到一絲絲薯條 好正 最後個五色拌飯 味道嚟講不過不失 但勝在一做好就上菜 熱辣辣 滿足咗一定要有飯落肚嘅我😋食完大滿足

呢間主要為現代韓式料理為主 擺盤好精美 價格亦好合理

特別想提下佢有會員制度🤩

特別一提 Waitress服務態度好好
安排得好好 坐得好舒服

飲完個湯成個人都熱曬 推介!

炸薯餅 炸得鬆脆 唔油膩 食到一絲絲薯條 好正

食完大滿足