2024-08-06 215 views
根据食評介绍,这里是大隱隱於市的日式西餐廳 ,主打創意日料和西餐 刺身🍣🦪、牛扒、🥩沙律、🥗甜品、🍧🍰酒🍺🍹等一應俱全 。店面樸素 、 但食物絕對能驚艷到你,是一家來了都想私藏的精緻小店。又到了生日月🥳🥳,好友们纷纷相约吃饭庆祝,今天的好友推荐这家小店,说是附近难得的好餐厅。 于是我们预先订位☎️,12点就来到餐厅门口,34度高温下等开门营业。果然是准时开店,热情的店员把我们迎进店内,安顿好我们的座位,送上冰水🧊让我们先凉快一阵。餐厅的冷气不够🥵,这杯冰水着实重要。这家餐厅不大,座位曲尺型擺放,中间是大大的酒吧,放满了酒和酒杯。今天的午餐套餐,有八个选择,价钱从$88到$178不等,选择确实不少。我们选了两个烧西班牙乳猪配薑黃飯$138,另一个是炭烧西班牙黑毛猪扒配大蝦$138,午餐都有田園莎拉和椰菜花湯,还有烤的香香的蒜茸包。分量是小小的,对女生来说是不错的选择。主菜到了,燒西班牙乳猪,卖相很好,烤得油亮油亮的,皮是薄薄脆脆的,没有什么肥肉,瘦肉嫩滑多汁,味道鲜美。黄姜饭鮮黃,颜色很是吸引,还配了些茄子和豆角。🍆🫛燒黑毛猪扒配大虾,一块薄薄的猪扒,上面放了一只大虾🦐,下面是蔬菜,看样子

午餐都有田園莎拉和椰菜花湯,

还有烤的香香的蒜茸包。

没有什么肥肉,瘦肉嫩滑多汁,味道鲜美。黄姜饭鮮黃,

颜色很是吸引,还配了些茄子和豆角。🍆🫛

燒黑毛猪扒配大虾,一块薄薄的猪扒,上面放了一只大虾🦐,下面是蔬菜,看样子也是很美味的。
吃完美味的主食,最后来一杯香浓的咖啡,餐厅的安排很贴心,冻咖啡用的是冻奶,热咖啡用的是热牛奶, 这是很专业的,同类的餐厅很少做到这一点,所以,这里的食評是一至赞好,美中不足的是冷气不够, 所以吃到一身汗,希望下次来的时候有所改善。💪
今天还有优惠,用现金结账,有八五折,真是特别实惠,下次再来。😘😘
2024-07-28 111 views
是日和友人到訪天后共進晚餐Set Dinner $328頭盤~山椒燒大蝦配雜果沙律是日餐湯~忌廉粟米湯主菜~燒紐西蘭頂級肉眼扒甜品~朱古力雪糕配泡芙小食~蜜糖雞翼 $52意粉~炸軟殼蟹意大利扁麵 $118cocktail ~ pina colada $52整體食物質素普普通通,不過不失,餐廳環境尚算舒適。
2024-03-27 387 views
晚餐有湯有沙律,主食+餐茶,加埋唔夠$200(未包+1服務費),性價比高。以前晚餐定價偏貴,300蚊樓上,今次竟然降到$200樓下,真心性價比高。關鍵係有鴨肝,而且食物好味,環境夠靜,可以支持下呢間小餐廳。餐牌入面仲有其他選擇,都係200蚊樓下。另外,午餐更加平

餐牌入面仲有其他選擇,都係200蚊樓下。

另外,午餐更加平
2024-03-21 313 views
位於天后木星街 離港鐵站七分鐘 幾方便同朋友相約食好西 我話好耐無食過西餐😭佢地就揀左初味 我仲話個名咁唔西餐既😯餐廳入面唔算太大 不過枱數唔多 所以都唔會迫裝潢就無咩特別 但食物卻係相當有水準 有驚喜😍食物選擇算幾多 份量唔少👍🏻揀左幾款前菜 主食同甜品加勒比野生大蜆🧭個汁帶白酒香同微酸 幾開胃 😙蜆都算大隻 大部份都開左煙法國鵪鶉脾💯當晚既MVP 焦香脆皮 肉嫩得黎有咬口 幾出色 香草牛油焗白菌田螺較一般 薯蓉幾香口 可惜田螺無咩味 比白茹蓋過燒牛肉溫泉蛋雜菜沙律配和風汁溫泉蛋 流心既亦夠味雜菜份量十足 略為油左少少🤏🏻燒牛肉 火喉剛好 肉味濃郁西班牙燒乳豬脆皮嫩滑 油脂較少 幾唔錯🙂炭燒牛腹肉✌🏻牛肉依然燒得好唔錯 熟度岩岩好 夠淋 肉味突出唯獨醬汁太多 就咁牛肉已經好食黑毛豬火腿雜菜芝士薄餅不錯 黑毛豬火腿份量有點少 可以再整焦香D 朱古力心太軟配雪糕正常發揮 有流心 夠朱古力味🍫Overall 份量不少 亦有質素 價錢親民 幾抵食想食親民既西餐 可以黎試下🥳😋方便指數: 4.5/5環境指數: 3.5/5回頭指數: 4/5地址: 天后木星街9號永昇中心地下1-2號舖
位於天后木星街 離港鐵站七分鐘 幾方便

環境指數: 3.5/5
回頭指數: 4/5
地址: 天后木星街9號永昇中心地下1-2號舖
  • 西班牙燒乳豬
雖然餐廳所播放的純音樂都幾好聽,但食物並不便宜,我們由入到去餐廳直至到離開時,全程服務員都沒有笑容我們點了一份大蝦湯,唔知係咪佢地落威士忌落得多咗,所以我飲完個大蝦湯後冇幾耐,個頭開始覺得有d暈,然後慢慢開始臉紅+臉熱,而且個湯都幾鹹下,這個大蝦湯仲要不便宜,$108一碗我哋杯水飲哂好耐,但服務員又唔會主動幫我們斟水,每一次都要我叫佢,佢先幫我們斟水,態度非常被動我們點了一碟煎雞,落單時服務員說碟雞要等20分鐘,我哋ok,但點知過咗三十幾分鐘後,碟雞不但沒有來,連其他食物及湯也還沒來,但服務員卻沒有主動跟我們報告返個情況,直至我主動詢問服務員時,她才告訴我要再等耐少少,還堅持跟我說:「當初我說預20分鐘的時間只係大約的時間。」哦,明白了,原來20分鐘同三十幾分鐘都是差不多的,沒有分別,我們的肚已經好餓,他們仲要全程一句道歉也沒有,還要不停跟我辯駁、跟我吵。其實我並不介意等耐d的,但要早d講囉,就算等等下真係比預期遲咗,都最好主動向我們交代聲,而唔係當冇事發生過,由得客人繼續等等等,唔知等到幾時。後來我忍唔住同個老闆投訴個服務員的態度,但老闆初時都係有佢講冇我講,不停打斷我說話,缺乏聆聽

我們點了一碟煎雞,落單時服務員說碟雞要等20分鐘,我哋ok,但點知過咗三十幾分鐘後,碟雞不但沒有來,連其他食物及湯也還沒來,但服務員卻沒有主動跟我們報告返個情況,直至我主動詢問服務員時,她才告訴我要再等耐少少,還堅持跟我說:「當初我說預20分鐘的時間只係大約的時間。」哦,明白了,原來20分鐘同三十幾分鐘都是差不多的,沒有分別,我們的肚已經好餓,他們仲要全程一句道歉也沒有,還要不停跟我辯駁、跟我吵。其實我並不介意等耐d的,但要早d講囉,就算等等下真係比預期遲咗,都最好主動向我們交代聲,而唔係當冇事發生過,由得客人繼續等等等,唔知等到幾時。後來我忍唔住同個老闆投訴個服務員的態度,但老闆初時都係有佢講冇我講,不停打斷我說話,缺乏聆聽及溝通技巧, ANGRY到我要求即時取消咗張單並離開,貼錢買難受,去到呢一步,個老闆先識話會送甜品俾我當補返,但最後我們埋單到走時連一份甜品都無,真係好有口齒呢 ^_^
怪不得Happy Friday晚上還是門可羅雀,大把空枱,經過這次事件後,我們決定永不再光顧這間餐廳。

看來這間餐廳的服務員連最基本的待客之道也不懂呢,犀利^_^
Other Info. : 題外話,後來我睇返其他食評,原來都有其他客人留負評,有食評話他們的食物有蟑螂,但服務員全程連一句道歉都沒有,看來這間餐廳的服務員連最基本的待客之道也不懂呢,犀利^_^
2023-07-19 908 views
夜晚路過見到唔多人,試吓先知成功尋寶睇個Menu得啲印得唔清楚嘅字,價錢都唔平,開頭都驚中伏,環境就整潔,正正堂常咁啦。落完單仲要等咗起碼20分鐘都未上菜,心諗搞乜春點知一上菜每一碟都好正,真心好好食從沙律嘅牛肉,調汁,菜嘅選擇到魚嘅調味配菜同火候炒意粉嘅辣鹹平衡嘅調味所有嘢,每件食材嘅處理都好正!下次返嚟香港一定會再嚟食,試埋牛排同意大利飯之類嘅其他嘢。雖然真係上菜慢咗啲,但呢間餐廳係的確做到慢功出細貨。
夜晚路過見到唔多人,試吓先知成功尋寶

落完單仲要等咗起碼20分鐘都未上菜,心諗搞乜春

點知一上菜
每一碟都好正,真心好好食

從沙律嘅牛肉,調汁,菜嘅選擇

到魚嘅調味配菜同火候

炒意粉嘅辣鹹平衡嘅調味

所有嘢,每件食材嘅處理都好正!
下次返嚟香港一定會再嚟食,試埋牛排同意大利飯之類嘅其他嘢。

雖然真係上菜慢咗啲,但呢間餐廳係的確做到慢功出細貨。
2023-07-19
中午約了朋友在天后吃西餐。餐廳開十二點,午飯時間七成客滿。午時套餐選擇頗多,豬、牛、魚、海鮮、沙律都有。先來個㕑師沙律🥗,加餐湯配美味多士。西班牙乳豬配黃姜飯,燒帆立貝:乳豬皮薄肉嫩,但皮略不夠脆口,醬汁不多但算美味。帆立貝一小塊,燒得軟滑。黃姜🫚飯加一口配雜菜吃很好。燒紐西蘭牛牛扒配法國鵝肝:一小塊鵝🪿肝滑溜入口化開,牛扒也燒得可口有肉🥩汁,味道不錯。中午飯套餐除去加一,現金交易🤝實則95折埋單。
中午約了朋友在天后吃西餐。餐廳開十二點,午飯時間七成客滿。
午時套餐選擇頗多,豬、牛、魚、海鮮、沙律都有。
先來個㕑師沙律🥗,加餐湯配美味多士。

中午飯套餐除去加一,現金交易🤝實則95折埋單。
2023-05-25
$150 (Lunch)
2023-05-24 523 views
食到尾先發現,慘不過店員態度好淡定其實佢問我整過一份比我好唔好,我覺得好荒謬嘅,都食完啦,又再食多碟咩?咁佢收咗個碟後十分鐘都冇再理會過我我都心諗,真係當冇事發生過?跟住走埋黎再問我寫咩野飲,我冇乜表情咁答佢唔駛了,佢都係若無其事走開做其他野佢隔多5分鐘走埋黎,話送個甜品比我,我又心諗,我男人老狗lunch time 叫個沙律食都係懶健康食少啲啫,你仲比個甜品我玩野咩?不過我又唔可以expect 佢諗到嘅,所以都係算啦,佢都有補償,不過我唔要啫但佢真係幾淡定,我仲喺餐廳,其實我係等緊一句對唔住,出post 前暫時仲未等到。最後佢遞張單比我係正常收費 🤣🤣🤣而家離開餐廳,最後係仲未道歉嘅。😅
食到尾先發現,慘
不過店員態度好淡定
咁佢收咗個碟後十分鐘都冇再理會過我
我都心諗,真係當冇事發生過?
最後佢遞張單比我係正常收費 🤣🤣🤣
而家離開餐廳,最後係仲未道歉嘅。😅
燒雞沙律
2023-05-24
Lunch
2023-04-16 543 views
食lunch Looks too good 唔記得咗影相叫咗:1)西班牙乳豬配薑黃飯,燒帆立貝- 好脆好味2)微辣蒜片蝦帆立具扁意粉- 蒜片好煙銀,蝦都好食3)炭燒西班牙黑毛豬扒配燒虎蝦- 好林好味4)加$28 叫心太軟- 都可以,但粒提子有D破壞左個餐包沙律 🥗 , 湯 🥣,咖啡或茶連主菜有4個course 抵食係其次,好食係中點!
食lunch

Looks too good 唔記得咗影相

叫咗:
1)西班牙乳豬配薑黃飯,燒帆立貝
- 好脆好味

2)微辣蒜片蝦帆立具扁意粉
- 蒜片好煙銀,蝦都好食

3)炭燒西班牙黑毛豬扒配燒虎蝦
- 好林好味

4)加$28 叫心太軟
- 都可以,但粒提子有D破壞左

個餐包沙律 🥗 , 湯 🥣,咖啡或茶
連主菜有4個course

抵食係其次,好食係中點!

心太軟
2023-04-16
約咗朋友食生日飯,緊係揀間特色餐廳🤣今次揀得好正確👍食得好開心❤️多謝朋友請食飯,今餐好滿足一行4人踏入餐廳,聽到柔和音樂,巳把工作抛於腦後,坐近窗邊,氣氛好好原來7點前有happy hour, 野飲小食又抵又香口,緊係叫多幾杯把酒談心慢慢歎 小食包括:-炸蝦多士-香脆而不膩,要encore-炸雞軟骨-好香口,配酒一流-黑松露薯條-每一條薯條都擁抱住香濃的黑松露,正呀!-炸雞翼-入口有蜜糖味又有些咸味,幾特別,又香脆,唔錯以上小食真係好好味另外order咗炸軟殼蟹沙律 - 香口鬆脆的軟殼蟹,配以蕃茄沙律菜,沒有半點油膩,好醒胃流心海膽意大利飯 - 微暖的海膽混入意大利飯,入口回甘,相當出色! 西班牙黑毛豬扒 - 不算太多汁,煎得好香口好淋,色澤均勻,唔錯芝士牛肝菌pizza - 一見到"牛肝菌"3個字就知幾有益,不得不叫一客,果然又香又脆,正呀再order熱飲, 竟然有花茶,,照顧唔同客人的口味。可自選味道,朋友揀了甘桔檸檬桂花茶,好足料!

慢慢歎
小食包括:
-炸蝦多士-香脆而不膩,要encore

炸蝦多士

-炸雞軟骨-好香口,配酒一流

炸雞軟骨

-黑松露薯條-每一條薯條都擁抱住香濃的黑松露,正呀!

黑松露薯條

-炸雞翼-入口有蜜糖味又有些咸味,幾特別,又香脆,唔錯

炸雞翼

以上小食真係好好味

另外order咗炸軟殼蟹沙律 - 香
口鬆脆的軟殼蟹,配以蕃茄沙律菜,沒有半點油膩,好醒胃

炸軟殼蟹蕃茄沙律

• 牛肝菌pizza
  • 心太軟甜品
  • 炸軟殼蟹沙律
2022-05-01 1354 views
隨意咁行炮台山搵到呢間餐廳,裝修懷舊但我很喜歡🫶🏻本以為係一間普通西餐廳,估唔到食物咁有心思又冇味精。最正係個蒜蓉包,烤到金黃色一啲燶都冇。另外熱飲佢地好有品味,用左類似英式嘅茶杯,真係幾賞心悅目🤣🙈
因有親戚生日 所以提早 book 咗枱嚟呢度食飯嗰日可能因為平日關係 顧客唔多 坐得都幾疏落同舒服餐廳唔屬於喺大街位置 裝修亦較為樸實但係食物質素就一啲都唔普通!- 燒牛舌沙律🥗 -呢個似季係比較日式嘅菜式以胡麻醬伴入沙律菜同蕃茄牛舌不過不失 成道菜酸酸甜甜食落幾開胃用嚟做前菜啱晒- Tasmania 生蠔🦪 - 又大隻又肥美 食到海水味嘅同時一啲都唔會覺得腥食完仲留有一陣餘韻鐘意食蠔嘅人一定要試我而家諗起都想食🤤下次有機會試埋熟蠔先得!- 西班牙燒乳豬🐷 -好多時食乳豬 一係就個皮脆但下面冇乜肉一係就有肉但好乾呢度嘅乳豬真係做到皮脆肉嫩、肉香味美!肉質食落 Juicy 仲唔會一陣豬除難怪係招牌菜之一- 蒜香大蝦炒意粉🍝 - 以上個啲都咁好食呢個相對上簡單嘅菜式都一定唔會考起廚師蝦都算大隻 意粉炒得乾身整體好惹味 又好食- 海膽意大利飯🍚 -廚師一啲都唔孤寒 可見海膽份量非常多鐘意就咁食咗幾啖淨海膽 再留啲用嚟配意大利飯都唔怕唔夠食意大利飯軟身味濃 但完全唔會蓋過海膽嘅鮮甜味兩者一拍即合 係推介之選- 安格斯牛扒🥩- 個人比較偏好成塊牛扒上 再自己慢慢切不過可能方便我哋 6 個人分 就
顧客唔多 坐得都幾疏落同舒服
餐廳唔屬於喺大街位置 裝修亦較為樸實
但係食物質素就一啲都唔普通!

- 燒牛舌沙律🥗 -

食到海水味嘅同時一啲都唔會覺得腥
食完仲留有一陣餘韻
鐘意食蠔嘅人一定要試
我而家諗起都想食🤤
下次有機會試埋熟蠔先得!

- 西班牙燒乳豬🐷 -
好多時食乳豬
一係就個皮脆但下面冇乜肉
一係就有肉但好乾
呢度嘅乳豬真係做到皮脆肉嫩、肉香味美!
肉質食落 Juicy 仲唔會一陣豬除

加埋雪糕味道香甜
就算食咗咁多嘢再食呢個批都唔會覺得漏

所有菜式都好滿意 一定會再嚟食
店員亦好 Nice 好健談 服務態度好好
就嚟收工都冇催我哋走~
2021-10-26
Celebration
Birthday
2021-11-03 1001 views
以為係一般西餐廳,但食咗個set dinner, 好有heart, 由前菜到甜品都食得出廚師嘅用心。雖然裝修唔華麗,但都坐得好舒服,食啲嘢,飲杯酒,傾吓計,唔錯嘅選擇

2021-08-12 1637 views
約表哥食晚飯,表哥帶咗我去天后一間餐廳到晚餐,餐單表哥早1日巳經為我地準備好,一坐低已經可以上菜, 當晚有法式燒龍蝦,燒西班牙聖子,南非燒鮑魚(海鮮需早1日同餐廳預訂), 煙肉焗蠔 ,黑松露蘑菇湯, 燒鵪鶉髀, 燒西班牙乳豬等等...... 龍蝦聖子做得特別出色, 煙肉焗蠔同出面有啲分別,煙肉好香口,重蠔味,好夾湯就一般,黑松露味唔夠,跟住食咗餐廳嘅招牌菜西班牙燒乳豬,表哥特別推介, 真係好正 跟住order龍蝦汁大蝦意粉加鮮果waffle作結尾, 當晚服務好好,唯獨是上菜有點慢!我哋會再返嚟食! 真心值得推介餐廳
約表哥食晚飯,表哥帶咗我去天后一間餐廳到晚餐,
湯就一般,黑松露味唔夠,
跟住食咗餐廳嘅招牌菜西班牙燒乳豬,表哥特別推介, 真係好正
2021-07-22
Dinner
  • 西班牙燒乳豬
2021-03-06 2663 views
上星期六午餐食得太飽,決定散步去銅鑼灣先搭車,就係咁邊行邊睇,比我發現呢條街有幾間食肆,行去睇吓門外嘅餐牌都好吸引,今日放工就過嚟試吓啦我揀咗燒西班牙乳豬配黃薑飯,燒凡立貝女店員落單時話今日黃薑飯改咗白飯(係有少少失望)之後送上廚師沙律同餐湯餐湯係蕃蕃茄南瓜湯沙律菜新鮮配上黑醋好好味主角到啦!試吓乳豬先即刻燒嘅熱辣辣,外皮香脆,肉香仲好juicy店員好貼心見差唔多食飽先問餐飲要咩熱咖啡作結希望下次有緣黃薑飯🙏🏻🙏🏻埋單時店員話現金有九折

我揀咗燒西班牙乳豬配黃薑飯,燒凡立貝
女店員落單時話今日黃薑飯改咗白飯
(係有少少失望

之後送上廚師沙律同餐湯

餐湯係蕃蕃茄南瓜湯
沙律菜新鮮配上黑醋好好味

主角到啦!
試吓乳豬先即刻燒嘅熱辣辣,外皮香脆,肉香仲好juicy

店員好貼心見差唔多食飽先問餐飲要咩

熱咖啡作結