1️⃣⭐️Not Melon $65 (8/10)⭐️推介哩個,主打唔落蜜瓜但飲落有蜜瓜味🍈 用咗Kiwi Juice加Coconut Milk,一入口估唔到奇異果汁同椰子奶好夾😍 後勁忽然有少少蜜瓜味🤩 仲落咗牛奶同Thyme,令飲品層次提升👍🏻 朋友幾中意,係咁話點解唔可以再大杯啲🤣2️⃣ Shiba Shake $65 (6/10)Espresso☕️Orange Bitter 🍊Earl Grey Syrup🍵 好似cocktail咁搖完令飲品飲薄濃厚咗🥳 入口無咗espresso嘅苦味,但有少少citrus嘅澀味😲 後勁有少少earl grey味,好特別😂 組合幾新奇,不過應該唔係人人鍾意🤣3️⃣ Mix Berries Pancakes with Coffee Custard $88 (4/10)失望系列非哩個莫屬🥲 哩個價錢哩個份量真係嚇親,三塊好薄嘅pancake😫 薄都算,最慘味道都非常普通,金拱門熱香餅都仲好食過(雖然成年冇食過)🥸 係得個Coffee Custard出色啲😗 唔會太甜不過咖啡味濃😗啲就更好

1️⃣⭐️Not Melon $65 (8/10)⭐️

2️⃣ Shiba Shake $65 (6/10)

• Not  Melon
2021-10-19 248 views
呢間cafe人氣高企,一直想黎試吓~最近黃埔分店新開,趁住平日應該少啲人,同屋企人一齊黎食lunch,最後都要等約20分鐘,相信假日的話等候時間會更長~Cafe位置係奇趣天地後面,周圍有綠色植物包圍,加上近日天氣開始轉涼,微微秋風加上藍天白雲同陽光照耀,感覺十分relax~難得黎到,我哋叫多啲野一齊share~店內用QR code自助下單,好方便~我哋簡左較多人推介嘅卡邦尼意粉、牛面頰長通粉、cheeseburger同巴斯克蛋糕,飲品就叫左熱Americano、Iced Latte轉oat milk同Matcha Dirty。主食價錢就過百蚊,飲品就4-50蚊,蛋糕就四十幾蚊,同坊間cafe定價相若卡邦尼意粉果然係皇牌,十分掛汁,意粉亦好煙韌長通粉亦值得一試,牛面頰好濃味同口味軟淋,配上酸忌廉減少濟膩感覺,不過意粉份量偏細,但食落夠飽,可能因為醬汁同芝士關係Burger就普普通通,薯條夠熱同脆身巴斯克蛋糕亦值得推介,三人分享就岩岩好,蛋糕十分足料,係我鍾意嘅硬身芝士蛋糕Iced Latte就一般,我覺得Blue Bottle最好飲,無記錯轉燕麥奶後兩間價錢差唔多反而Matcha Dir

卡邦尼意粉果然係皇牌,十分掛汁,意粉亦好煙韌

Burger就普普通通,薯條夠熱同脆身

反而Matcha Dirty有驚喜,飲落好滑口,亦有濃濃既抹茶香味,屋企人對Americano評價亦不錯,雖然我無試,但都聞到好濃郁嘅咖啡香味

店內掛左柴犬店長既靚相,令人好懷念去旅行嘅時光🥰希望下次有機會一睹柴犬店長既真身~

So far好滿意呢間cafe既食物同環境,好適合黎過一個悠閑嘅下午~同家人朋友傾吓計~
  • 意粉
  • 巴斯克蛋糕
2021-10-19 153 views
柴犬咖啡店,佢地係旺角東開店時已經開始幫襯架啦。當時係誤打誤撞入去幫襯嘅。都唔知道佢地係咁有名氣。 而家黃埔新開咗一間, 當然亦都要去幫襯一下啦。 下午12點,舖頭已經排曬長龍,本來諗住入去坐低飲杯嘢嘅我,都要即時改變主意,買杯外賣一路行一路飲。 唔同人都會欣賞舖頭唔同嘅產品,而我最喜歡佢哋嘅, 並唔係咖啡,而係呢一杯matcha dirty 啦。 Matcha tea價錢上呢我覺得就偏貴,$58杯, 但係飲落去係真係好好飲。濃厚嘅抹茶味並唔會好似一般咖啡dirty咁樣咁搶,咁苦。 反而一入口即刻有一陣好濃嘅抹茶茶香味,而唔會太苦澀。隨後牛奶嘅鮮甜同香氣,就會喺口腔中爆發,同抹茶結合, 真係一大享受。

Matcha dirty
TakeAway
Matcha dirty
2021-10-18 834 views
⊹📍𝐵𝐿𝐴𝐶𝐾 𝑆𝑈𝐺𝐴𝑅 𝐶𝑂𝐹𝐹𝐸𝐸 °゚・ᴡʜᴀᴍᴘᴏᴀ🇭🇰 🅒🅐🅕🅔 🅗🅞🅟🅟🅘🅝🅖// 最新黃埔開了不少新餐廳過了午餐時間才到 仍然是坐無虛席其實坐室外都不錯 可惜當日天氣麻麻地 //☕️ 𝕊.𝕆 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟝𝟘🍫 ℂ𝕠𝕔𝕒𝕠 (𝕄𝕒𝕣𝕠𝕦 𝟟𝟝% 𝕊𝕚𝕟𝕘𝕖𝕝 𝕆𝕣𝕚𝕘𝕚𝕟) $𝟝𝟘🍝 𝕋𝕣𝕒𝕕𝕚𝕥𝕠𝕟𝕒𝕝 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 $𝟙𝟚𝟠Carbonara 用上扁意粉 較乾身腩肉碎咸香 食落都唔太漏🥑 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 $𝟙𝟘𝟠味道正常 個人覺得份量偏小 //室內空間位置都幾密如果打算慢慢坐下 應該都比較難゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*・゚

🇭🇰 🅒🅐🅕🅔 🅗🅞🅟🅟🅘🅝🅖

味道正常 個人覺得份量偏小

//室內空間位置都幾密
如果打算慢慢坐下 應該都比較難

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-10-16 152 views
有人同我講紅磡奇趣隔離有間新coffee shop就嚟開張,勁多人影相,唔知係咪出名。咩名? Black乜。Black Sugar? 係呀。第二日我就去買嘩!乜咁多人?! 睇嚟黃埔人真係等咗coffee shop好多年🙈 ideology個counter就唔算多人買,但一開noc就係好多人,宜家black sugar又係.前後去咗兩次☕啡評:1. 熱latte😋新張free upgrade tropical weather豆,藍莓味🫐2. 凍latte 😐唔知係咪唔同豆? 飲唔到有果香,飲到尾有經微沖過龍嘅渣味(唔知關唔關放咗半個鐘先飲嘅事)
第二日我就去買
前後去咗兩次

☕啡評:
1. 熱latte😋

2. 凍latte 😐
唔知係咪唔同豆? 飲唔到有果香,飲到尾有經微沖過龍嘅渣味
(唔知關唔關放咗半個鐘先飲嘅事)
2021-10-01
TakeAway
黃埔分店裝修係偏日系 赤柴木色調為主~店面都幾大 採光度高 坐得好舒服室外座位係pet-friendly 各位可以帶主子去!!!食物同其他分店差唔多~(但甜品冇waffle 改為pancake最特別係有cocktail mocktail !*新開有postcard送!!! 超靚嘅柴犬船長x黃埔號😍收藏收藏!-🍔【BS Cheeseburger】$158Burger整體搭配同質素都唔錯~ 個包鬆軟 微脆安格斯牛外層煎得焦焦哋 少少少少偏乾特別鐘意個漿~ 似千島加少少honey mustard紅洋蔥煮到甜甜地 連我呢個唔鐘意食洋蔥嘅都覺得正~伴碟沙律菜都幾有心 菜新鮮 仲有芝士粒&橙🍊薯條炸得超香脆😋-🍵️【Iced Matcha Latte】$50甜抹茶~ 茶味都香~不過濃茶控可能未必滿足🙈-☕️【Flat White】$40未飲已經聞到好香嘅咖啡豆味試咗飲一啖 幾香 似係fruity嘅豆-✨推薦指數:8/10💰 人均消費:$124⏳等候時間:0mins (早到10mins等開門)
黃埔分店裝修係偏日系 赤柴木色調為主~
店面都幾大 採光度高 坐得好舒服
室外座位係pet-friendly 各位可以帶主子去!!!

最特別係有cocktail mocktail !

*新開有postcard送!!! 超靚嘅柴犬船長x黃埔號😍
收藏收藏!
🍔【BS Cheeseburger】$158
Burger整體搭配同質素都唔錯~ 個包鬆軟 微脆
安格斯牛外層煎得焦焦哋 少少少少偏乾
特別鐘意個漿~ 似千島加少少honey mustard
紅洋蔥煮到甜甜地 連我呢個唔鐘意食洋蔥嘅都覺得正~
伴碟沙律菜都幾有心 菜新鮮 仲有芝士粒&橙🍊
薯條炸得超香脆😋

🍵️【Iced Matcha Latte】$50
甜抹茶~ 茶味都香~
不過濃茶控可能未必滿足🙈

☕️【Flat White】$40
未飲已經聞到好香嘅咖啡豆味
試咗飲一啖 幾香 似係fruity嘅豆

✨推薦指數:8/10
💰 人均消費:$124
⏳等候時間:0mins (早到10mins等開門)
𓇫 𓃣假期前夕迎來Black Sugar Coffee第五分店開張。店子位於黃埔百寶坊拐彎處,一個日光非常充足的舖位。所以室內裝修設計都偏向簡潔,主要以黃銅配搭木材,將焦點放回自然光和特意設計的長吧台。客人們在吧台可和咖啡師交流,也可以近距離欣賞咖啡師的手藝。新店的house blend 沿用Onyx Coffee Lab 的Tropical Weather,是比較重莓果風味和甜茶味的一隻豆子。今日點了Espresso Martini,配上All Day Breakfast。Holiday vibe for long weekend. 𓊯 𓄵
𓇫 𓃣

客人們在吧台可和咖啡師交流,也可以近距離欣賞咖啡師的手藝。

Espresso Martini + All Day Breakfast

𓊯 𓄵

2021-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$210 (Lunch)