2021-09-16 113 views
之前去過佢喺西營盤嗰間分店 覺得超好食😛所以就特登去九龍城試吓佢新開嘅cafe啦 唔知好唔好食呢😚👅炸軟殼蟹 伴蟹肉飯 $148軟殼蟹超級大隻 炸得好香脆🤩粉漿亦都唔會太厚 蟹肉嘅份量都幾多 仲有青瓜絲 蟹子同埋沙律醬 食落真係好似軟殼蟹手卷 幾好食🥰👅酥炸墨魚咀 配港式沾醬 $68呢個有啲失望🥺份量好少 調味就正正常常 不過定價真係比較進取🤫👅Tiramisu $68呢個真係好好食‼️喺西營盤已經食過好多次 佢嘅mascarpone cream 好滑😋味道幾濃郁 甜度同苦度平衡得啱啱好 亦都唔會太漏 真係超級推介大家一試😍不過今次賣相就冇平時咁靚 有少少可惜🤭總括嚟講 呢間餐廳嘅食物係幾好食🤤不過就略嫌定價比較高 可能西營盤嗰間分店會抵食啲😛😋 好味:8.12/10🤑 價錢:7.11/10🤗 服務:7.34/10😝 環境:7.68/10😚 衞生:7.54/10🤩 整體:7.73/10

👅炸軟殼蟹 伴蟹肉飯 $148

🤩 整體:7.73/10
炸軟殼蟹 伴蟹肉飯
酥炸墨魚咀 配港式沾醬
炸軟殼蟹 伴蟹肉飯
自從有宋皇臺站,來九龍城方便左好多👍🏻今日又黎覓食😚🐱波甚湯咖哩飯定食 $130😋😋😋😋又係我最愛的定食🤩 一個托盤上有幾款菜式(而且可以獨食)真係令人心情愉悅😌 (中意食飛機餐都係呢個原因)呢個咖哩個咖哩本身就正常發揮,一般日式咖哩都好難唔好食😚出色之處係有好多好多種蔬菜,岩曬無菜不歡的me,而且佢部分蔬菜有事先處理過(炸?焗?),提升左口感同味道層次😊定食中的漬物有助減低味覺疲勞,每當食耐左開始覺得乏味時,食一片漬大根即刻清新曬,味蕾重整後再繼續享用美味的咖喱😇🐱 炸軟殼蟹伴蟹肉飯 $148😋😋😋😋朋友點的,我試咗一啖👍🏻軟殼蟹炸得香脆又唔會油膩,飯就無乜蟹肉但有好多蟹子,都幾唔錯😊🐱Tiramisu $68😋😋乾(望都望到蛋糕/手指餅無色)、無咖啡味、無酒味如果你話我知呢個係海綿蛋糕配marscarpone我都仲可以接受!明明我見其他人分享既相係好濕潤😞呢度有隻可愛的貓,我原本以為係店主的,原來係隔離舖的😂 佢不停自出自入,但又好乖咁坐係門口等人開門比佢出去,係出面又好乖咁等人開門比佢入黎😂 我坐近門口見住佢出入10幾次😆 好cute cute💕
自從有宋皇臺站,來九龍城方便左好多👍🏻
今日又黎覓食😚

🐱波甚湯咖哩飯定食 $130
😋😋😋😋
呢個咖哩個咖哩本身就正常發揮,一般日式咖哩都好難唔好食😚

炸軟殼蟹伴蟹肉飯

🐱 炸軟殼蟹伴蟹肉飯 $148
😋😋😋😋
朋友點的,我試咗一啖👍🏻

🐱Tiramisu $68
😋😋
乾(望都望到蛋糕/手指餅無色)、無咖啡味、無酒味
明明我見其他人分享既相係好濕潤😞

波甚湯咖哩飯定食
炸軟殼蟹 伴蟹肉飯 HKD 148Deep-Fried Soft Shell Crab with Crab Meat Rice味道一點也不重口味 而且很清新!雖然是炸物 但口感也不油膩👍配上哈蜜瓜作小吃 不錯👍嘗到也是新鮮水果 不是淡而無味不鮮的水果黑松露椰菜花飯 配椒鹽天貝 HKD 118Black Truffle Cauliflower Rice with Spiced Tempeh 黑松露味沒有過鹹 也很欣賞他們有椰菜花飯的菜式☺️近來cafe越來越多 但菜式選擇卻千遍一律😐所以看到有椰菜花飯的確眼前一亮🤗酥炸墨魚咀 配港式沾醬 HKD 68Deep-Fried Cuttlefish lip with Hong Kong Dip味道不錯 可一試!這次嘗了虹吸管咖啡☕️ Siphon coffee和手沖咖啡☕️咖啡味香也不太苦澀可能是選了fruity果味的咖啡豆九龍城的blossom咖啡沖法選擇較多👍若喜歡或想試試虹吸管咖啡 可來九龍城的這一間blossom🤗試了這兩款咖啡豆釀製的 不論虹吸管和手沖 味道都不錯👍El Salvador Amber HKD 140Ethiopia HKD
炸軟殼蟹 伴蟹肉飯 HKD 148
炸軟殼蟹 伴蟹肉飯 Deep-Fried Soft Shell Crab with Crab Meat Rice

味道一點也不重口味 而且很清新!
雖然是炸物 但口感也不油膩👍
配上哈蜜瓜作小吃 不錯👍
嘗到也是新鮮水果 不是淡而無味不鮮的水果

黑松露椰菜花飯 配椒鹽天貝 HKD 118
黑松露椰菜花飯 配椒鹽天貝 Black Truffle Cauliflower Rice with Spiced Tempeh

黑松露味沒有過鹹 也很欣賞他們有椰菜花飯的菜式☺️
近來cafe越來越多 但菜式選擇卻千遍一律😐
所以看到有椰菜花飯的確眼前一亮🤗

酥炸墨魚咀 配港式沾醬 HKD 68
酥炸墨魚咀 配港式沾醬Deep-Fried Cuttlefish lip with Hong Kong Dip

味道不錯 可一試!

這次嘗了虹吸管咖啡☕️ Siphon coffee

試了這兩款咖啡豆釀製的 不論虹吸管和手沖 味道都不錯👍

El Salvador Amber HKD 140
Ethiopia HKD 85

Tiramisu HKD$ 68
這間cafe的Tiramisu出了名是hk挺好吃的👍果然也很不錯🙈

沒有太淋 而且乾身口感顯層次及creamy
🤗🤗🤗
但若更重咖啡味
或重酒味
會更完美😳

This cafe is lovely because there are some different choices of dishes! Especially there are more and more new cafes open, but most of them provide similar food. Therefore, I kind of like their
🌟 Black Truffle Cauliflower Rice with Spiced Tempeh
which tastes good and is not so common in Hong Kong cafes.

Moreover, if you want to try Siphon coffee, here you can come Blossom!

The tiramisu here is excellent and delicious which is creamy, and I can taste the layered texture of the tiramisu👏👏

However, for me, I prefer it tastes more taste of coffee and rum or wines 🤤 that will be much more tastier 💯
Type of Meal
Lunch
2021-08-25 34 views
今日就去咗是一直想試吓嘅Blossom, 屯馬線出口行兩三分鐘就到好方便。今日係閑日午餐時間都冇人排隊,可以安安靜靜食飯。今日叫咗黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝,同埋炸軟殼蟹伴蟹肉飯。先講吓黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝,因為個Menu除咗軟殼蟹全部都係素,唔知揀咩好就揀咗呢一個,黑松露味都幾濃,但天貝真係唔係好識欣賞,食咗都唔知咩嚟😂但味道唔差嘅。另外第二個餐就係炸軟殼蟹伴蟹肉飯,賣相好靚仔,軟殼蟹方面都幾大隻幾多肉,個飯上面就有好多沙律醬,咁多醬喺上面所以個飯味道都唔錯,但整體又未算好吸引。

今日係閑日午餐時間都冇人排隊,可以安安靜靜食飯。

今日叫咗黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝,同埋炸軟殼蟹伴蟹肉飯。

2021-08-25
2021-08-22 76 views
是日星期6️⃣,中午約🕐1️⃣點,2️⃣人閒唻午餐🍽,場內已座無虛席,幸好只稍等一會就有位。♤ 炸軟殼蟹🦀伴蟹肉飯🍚💲1️⃣4️⃣8️⃣:賣相唔錯,味道亦好,軟殼蟹非常香脆,且份量好足。配少許哈蜜瓜粒及日式蘿蔔片。味噌湯雖內裡只有幾粒豆腐粒,但幾好飲。♡ 黑松露🍄椰菜花飯🥦配椒鹽天貝💲1️⃣1️⃣8️⃣:賣相唔錯,味道亦好,黑松露味不會過濃,內裡有少許什菌。配少許哈蜜瓜粒及日式蘿蔔片。稍嫌天貝好像冇咩椒鹽味 🤔。◇ Tiramisu💲6️⃣8️⃣:賣相唔錯,好食 😋😋😋。♧ Cappuccino🥃💲4️⃣0️⃣:質地好,且很香濃,拉花亦好。☆ Dirty☕💲5️⃣0️⃣:很香濃,有點酸度👍。整體而言,店內環境算整潔,座位雖唔多,但都分有吧枱、餐枱或近店門嘅其他座位。👨‍🍳💁🧏‍♀️🧏店員整體算有禮。🐈‍⬛亦好友善好親近客人。只接受現金付款。整體食物及飲品質素良好。稍嫌枱與枱之間相距↔️較窄,雖設有透明膠板相隔,但左右鄰座傾談就較嘈雜🙉。價格中上,不妨閒唻慢嘆。

☆ Dirty☕💲5️⃣0️⃣:很香濃,有點酸度👍。

炸軟殼蟹🦀伴蟹肉飯🍚 💲1️⃣4️⃣8️⃣
Tiramisu 💲6️⃣8️⃣
Cappuccino☕💲4️⃣0️⃣ Dirty🥃💲5️⃣0️⃣
炸軟殼蟹🦀伴蟹肉飯🍚 💲1️⃣4️⃣8️⃣
2021-08-22 69 views
周日是奔着提拉米苏来的,但到了午饭时间就忍不住想多吃一点点。看到有素食就立刻尝试了,想吃茄子🍆然鹅sold out,只能点黑松露椰菜花了。以个人口味来说比较不推荐椰菜花切得太碎,缺乏了本身的纤维感,原本脆爽的口感没有了,变得绵软而有点腻。菌类搭配OK但因为本身黑松露就比较rich,偏咸反而少了鲜味。天贝是第一次吃,但有一点点不喜欢的味道。个人口味吧~提拉米苏好吃😋!蛋糕体稍微欠缺一点点,其他的完全满分💯!冷萃咖啡走了20分钟的路程,忍不住点了冷萃!赞!以后会再过来试其他咖啡的!服务态度超级好,还会耐心地问食物意见👍

以个人口味来说比较不推荐

提拉米苏
好吃😋!蛋糕体稍微欠缺一点点,其他的完全满分💯!

冷萃咖啡

服务态度超级好,还会耐心地问食物意见👍

cold  brew
cold  brew
我相信唔少人會比Blossom呢間咖啡店既復古風裝修吸引去打卡。但我反而係想試一下佢地既咖啡同餐點所以排左佢入日程。總店係西環,比較遠一直未搵到機會去。呢間九龍城半新咖啡店裝修比總店復古簡約。復古梳化、三角型既木檯、懷舊吊燈同門口既單車都幾吸引大家眼球。.鳳梨金不文芝士酸種包 💲88⭐️3/5本身因為鍾意🍍+酸種包,所以係為左呢款 Sourdough 決定試早市放棄午市。呢款係餐廳誠意滿滿既招牌早餐set,餐有跟清甜哈密瓜,沙律菜同埋健康奇亞籽。早餐set叫咖啡再會有折扣。.本身以上講既全部原素我都幾喜歡,但我計漏左金不文芝士🧀🧀。初初以為係我平日食開既其中一款芝士,但原來金不文芝士Camembert Cheese 係法國正宗標誌性芝士,口感相對濃烈,帶有強烈既奶香同泥土青草香氣(from google) 。簡單黎講,我食唔慣咁正宗同酥香味咁重既版本,下次再見到會小心一點。另外,大家講得無錯,個酸種麵包幾真材實料,食得出酸度都好硬淨幾難砌開。不過因為呢款多士上面配料比較濕潤唔方便用手食,搞左一輪無完全食完就放棄了🥲.Signature Tiramisu 💲68⭐️4.2/5甜品由開門起全日
鳳梨金不文芝士酸種包 💲88
⭐️3/5
Signature Tiramisu 💲68
⭐️4.2/5
甜品由開門起全日供應。雖然係大清早時份,但為左試下呢個名物明知一個人食唔哂都有叫。上網睇餐廳用左自家Blend Espresso, cold brew同rum 同咖啡酒去浸lady fingers .. 超有酒同咖啡香。Mascarpone cheese 都係上佳之作,香濃潤滑加埋手指餅食唔太甜。個人幾推薦呢個 Tiramisu ,係近期食過上佳出品之一。
Cappuccino 💲40
⭐️3.8/5
咖啡味比較強,對我黎講係適合但如果比較少飲咖啡可能會覺得頗強烈重味偏苦。
總結:淨係睇幾款食物用料質素睇得出呢間啡店出品幾有誠意
鳳梨金不文芝士酸種包
Cappuccino
$100 (Breakfast)
  • Tiramisu
🍴 Blossom🌸—————————————屯馬開通真的很興奮🎤無去九龍城一排 驚覺南角道已經開咗兩間新cafe我梗係唔汁輸 趁閒日有時間去chill 下啦閒日晏就絕對是去cafe的好時機TT(不用返工的話)原本興致勃勃想食蕉糖香蕉🍌酸種包!十二點去到,又比店員聽到我呢句😂😂先知 呀無早餐了TT傷心咗一下!不過唔緊要呢!有得吃就行了😙😙✨黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝 $118素食之選 減肥之選 零澱粉質勁香黑松露味! 見椰菜花飯多 但食就第一次食幾唔錯喔 好過食飯😂😂雖然話啲天貝是椒鹽但我食到無咩味食落就是好健康的豆味道未必個個接受我朋友就唔中意吃了五舊天貝 我犀利啦….食咗四舊lol定食有沙律🥗哈密瓜🍈(筍)掛✨炸軟殼蟹伴蟹肉定食 $148呢排成日去軟殼蟹😂😂😂😂飯好豐富 好多嘢可以攪嚟食完全唔覺得dry 呢排食軟殼蟹食到個人無咩感覺了😂😂定食仲有啲爽口嘅(筍)掛同埋哈密瓜🍈n 麵豉湯✨提拉米蘇 $68完全感覺到外層嘅可可粉上面芝士嘅creamy底層手指餅咖啡濃縮咗嘅濕潤!懷疑是咖啡酒 ??口感豐富!✨Cappuccino $40飲落口 淨係知是靚咖啡☕️😂😂大家可以親身試下間鋪對於咖啡
🍴 Blossom🌸
—————————————

屯馬開通真的很興奮🎤
無去九龍城一排
驚覺南角道已經開咗兩間新cafe
我梗係唔汁輸 趁閒日有時間去chill 下啦
閒日晏就絕對是去cafe的好時機TT
(不用返工的話)

原本興致勃勃想食蕉糖香蕉🍌酸種包!
十二點去到,又比店員聽到我呢句😂😂
先知 呀無早餐了TT傷心咗一下!
不過唔緊要呢!有得吃就行了😙😙

但我食到無咩味
食落就是好健康的豆味道
未必個個接受
我朋友就唔中意吃了
五舊天貝 我犀利啦….
食咗四舊lol

同埋哈密瓜🍈n 麵豉湯

✨提拉米蘇 $68
完全感覺到外層嘅可可粉
上面芝士嘅creamy
底層手指餅咖啡濃縮咗嘅濕潤!
懷疑是咖啡酒 ??
口感豐富!

✨Cappuccino $40
飲落口 淨係知是靚咖啡☕️😂😂
大家可以親身試下
間鋪對於咖啡好專業
我不懂但我也感覺到!!
召喚咖啡控幫我試下!

✨Ice Mocha $55

推薦:❤️❤️❤️❤️❤️
環境好裝修唔錯食物唔錯咖啡好好👍🏼
要去要去!

📍 九龍城南角道45號地舖
📍西環也有分店呢:Blossom (西環)
西環西營盤般咸道63B-F興漢大厦地下2號舖
2021-08-12
$200 (Lunch)
  • 提拉米蘇
🍽 𝐵𝑙𝑜𝑠𝑠𝑜𝑚•波甚🌸▫️🎼屯馬開通真的很興奮~去九龍城真係方便咗好多!今次去𝙱𝚕𝚘𝚜𝚜𝚘𝚖主要係為着佢地嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞而嚟😚𝙱𝚕𝚘𝚜𝚜𝚘𝚖係一間木調為主嘅𝚌𝚊𝚏𝚎,樓底好高,門口位置打卡一樓❤️▫️▪️波甚湯咖哩飯定食🥘($𝟷𝟸𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶)湯咖哩飯配上切片蔬菜,造型好可愛,當中最愛爽口嘅蓮藕片❤️味道上,可能因為係湯咖哩關係,咖哩味道較稀,不過佢講明係湯,所以都可以接受,不過配飯我都係比較鐘意濃濃嘅咖哩~▪️炸軟殼蟹伴蟹肉飯🦀 ($𝟷𝟺𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶)原隻軟殼蟹,炸得好脆唔會過咗道氣🦀蟹肉伴蟹撈咗沙律醬,𝚘𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕味道正常,無話特別突出嘅地方▪️提拉米蘇𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢($𝟼𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿.𝟻/𝟷𝟶)佢同𝙿𝚊𝚐𝚎 𝙲𝚘𝚖𝚖𝚘𝚗嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞一樣出色!同𝙿𝚊𝚐𝚎 𝙲𝚘𝚖𝚖𝚘𝚗嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞相比,佢酒味比𝙿𝚊𝚐𝚎 𝙲𝚘𝚖𝚖𝚘𝚗較為遜色不過仍然係偏濃𝚁𝚞𝚖嘅,不過我鐘意佢手指餅嘅濕潤💕上次𝙿𝚊𝚐𝚎 𝙲𝚘𝚖𝚖𝚘𝚗較為乾身,所以我會𝚙𝚛𝚎𝚏𝚎𝚛 𝙱𝚕𝚘𝚜𝚜𝚘𝚖呢件多啲!不過其實兩者分數都好接近🤣▪️𝐷𝑖𝑟𝑡𝑦☕️🥛
🍽 𝐵𝑙𝑜𝑠𝑠𝑜𝑚•波甚🌸
▫️
🎼屯馬開通真的很興奮~
去九龍城真係方便咗好多!
今次去𝙱𝚕𝚘𝚜𝚜𝚘𝚖主要係為着佢地嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞而嚟😚
▫️

湯咖哩飯配上切片蔬菜,造型好可愛,當中最愛爽口嘅蓮藕片❤️

▪️𝐷𝑖𝑟𝑡𝑦☕️🥛($𝟻𝟶, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)
第一次飲𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢,不過已經愛上,𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘撞入凍奶,本身唔太好奶嘅我完全唔覺得奶味好重,反而有少少中和咗𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘嘅濃郁苦澀味,成件事變得更加順口,更加溫和❤️之後我一家成日叫🤣不過一杯好嘅𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢好似唔易做

(呢杯唔係Dirty🙈)

總括嚟講甜品同埋咖啡做得唔錯,主食味道普通不過啱哂打卡🤣
2021-07-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
  • Tiramisu
黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝 HK$118份量多多嘅 #椰菜花飯,而且炒得夠乾身,加埋黑松露超好食!另外椒鹽天貝出奇好食,由大豆為主原料製成嘅天貝含有豐富蛋白質,健康Super Food👍🏻!波甚湯咖喱飯定食 HK$128定食入面,有野菜、豆、漬物、生果,勁豐富!當然唔少得主角咖喱湯同埋珍珠白飯啦。珍珠米好食就唔洗多講。咖喱湯真係好似湯咁,比起其他餐廳嘅咖喱流質少少,但味道絕對唔會因為咁而淡左,整個定食都好豐富好好味。手沖咖啡 KenyaAB HK$85每日或者一段時間都會有唔同豆嘅選擇,每次都好有新鮮感。一入口有種黑加侖子嘅味道,飲到尾有種茶嘅感覺,第二杯凍身少少個茶感更加突出,好有層次。Dirty HK黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝$50咖啡本身好飲,不過整體冇咩特別,普通Dirty一杯,唔大驚喜。Overall黎講,手沖咖啡好出色,而且坐bar枱嘅感覺好正,如果閒日餐廳冇咁full可以同咖啡師傾下計,交流多啲。再者野食都好食,特別係個椰茶花飯,好impressive。📍Blossom @blossom.4hk 九龍城南角道45號地舖
黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝 HK$118
波甚湯咖喱飯定食 HK$128
手沖咖啡 KenyaAB HK$85
Dirty HK黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝$50

📍Blossom @blossom.4hk
九龍城南角道45號地舖
2021-07-17
2021-08-03 84 views
九龍城文青健康之選🏋🏻‍♀️炸軟殼蟹伴蟹肉飯 ($148)軟殼蟹夠大隻,炸得酥脆而唔油膩😋 不過飯入面嘅蟹肉份量好少...撈蛋黃醬好食之餘亦都為呢碟飯倍添脂肪😂😂 總括黎講味道正常,價錢編貴,健康價值更低🏋️黑松露椰菜花飯 配椒鹽天貝 ($88)以椰菜花飯取代白飯,配埋松露炒香, 好味又高纖低卡,飽足感max🥰 天貝係由黃豆製成嘅發酵食品,含豐富蛋白質,呢碟菜最適合低醣/生酮飲食嘅朋友~🏋🏻‍♀️Flat white ($40)拉花拉得唔錯,係屬於較nutty嘅咖啡😋 下次好想試埋佢嘅甜品tiramisu
九龍城文青健康之選

🏋🏻‍♀️炸軟殼蟹伴蟹肉飯 ($148)

🏋️黑松露椰菜花飯 配椒鹽天貝 ($88)

🏋🏻‍♀️Flat white ($40)
2021-07-26 126 views
今天跟親愛的過來了我們點了一份忌廉磨菇酸種包 $88和一份鳳梨金畢文芝士酸種包 $88在下的飲料則是熱的暖薑牛奶咖啡 $50磨菇味滿香的不過有忌廉味?整體而言其實算是不錯 ?畢竟在下最近有點喜歡菇菇(一直都喜歡的)加上要戒口的關係最近的確常吃雜菌而底下的那塊烤麵包..看來比上次的更有硬度看到旁邊桌的女士刀子也鋸不開然後聽到親愛的咬它的聲音..嗯在下決定絕對是不會吃那硬到能打死人的麵包皮所以最後只把中間麵包白被汁泡軟了的部分吃掉了至於那暖薑咖啡的確很有薑的香味不過怎麼加在咖啡裡會變成一種苦良藥嗎 🤔沒想到這對在下而言有點麻麻吃完後沒多坐便離開了感覺親愛的對這裡也是麻麻🤔
今天跟親愛的過來了
我們點了一份忌廉磨菇酸種包 $88
和一份鳳梨金畢文芝士酸種包 $88
在下的飲料則是熱的暖薑牛奶咖啡 $50

磨菇味滿香的
不過有忌廉味?
整體而言其實算是不錯 ?
畢竟在下最近有點喜歡菇菇
(一直都喜歡的)
加上要戒口的關係
最近的確常吃雜菌
而底下的那塊烤麵包..
看來比上次的更有硬度
看到旁邊桌的女士刀子也鋸不開
然後聽到親愛的咬它的聲音..

在下決定絕對是不會吃那硬到能打死人的麵包皮

沒想到這對在下而言有點麻麻

吃完後沒多坐便離開了
感覺親愛的對這裡也是麻麻🤔
2021-07-24 146 views
Blossom (九龍城)九龍城南角道45號地舖見到OP list新開!即刻去試下先~~當日都唔洗等位太耐!黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝生酮選擇!椰菜花飯混合了粒粒雞髀菇~調味淡~黑松露味不強~ 天貝的椒鹽味亦不明顯突出~比較多油~炸軟殼蟹伴蟹肉飯上枱時軟殼蟹仲熱辣辣~😋炸粉份量適中~軟殼蟹都大隻!蟹肉飯就有幾絲蟹肉,少量蟹籽同沙律醬喺上面~髒髒咖啡☕️最滿意嘅~咖啡豆味偏酸啱我口味~上枱已經即刻品嚐~dirty黎講冷熱之間嘅層次可以做得更加分明~
Blossom (九龍城)
九龍城南角道45號地舖

見到OP list新開!
即刻去試下先~~當日都唔洗等位太耐!

生酮選擇!
椰菜花飯混合了粒粒雞髀菇~

炸軟殼蟹伴蟹肉飯
上枱時軟殼蟹仲熱辣辣~😋
炸粉份量適中~軟殼蟹都大隻!
蟹肉飯就有幾絲蟹肉,少量蟹籽同沙律醬喺上面~

髒髒咖啡☕️
最滿意嘅~
咖啡豆味偏酸啱我口味~
🅱🅻🅾🆂🆂🅾🅼🌺九龍城新開的餐廳😍😍主打日式料理 原本心思思諗緊食蕎麥麵好定咖哩雞好🍛蕎麥麵已下架🤧咁就點了後者同事叫咗軟殼蟹🦀 咖喱好微辣 可走辣入面有3-4件小雞扒塊 仲有啲紅蘿蔔🥕南瓜🎃薯仔🥔咖哩汁同飯嘅比例係2:1唔會好結又唔會太稀 有好多餸食食下飽了 飯剩下3分1結帳時店員仲話遲吓會轉ᴍᴇɴᴜ可以再去食☺️.試埋店內の人気提拉米蘇ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ🤩上枱嘅時候有手掌咁大份🤚🏻心心眼咗👁👁♥️蛋糕軟綿綿 仲有陣陣冧酒味🍾食埋超圓滿 係幸福嘅味道🤤
🅱🅻🅾🆂🆂🅾🅼🌺
軟綿綿 仲有陣陣冧酒味🍾
食埋超圓滿 係幸福嘅味道🤤
  • 提拉米蘇
2021-07-21 98 views
有事經過九龍城,看上這間餐廳已多時、理應正合時機偏偏遇上當日的身體狀況不佳,所以只能容納一杯咖啡。。。當日所見因為蓉蓉細雨入座人數不多,正值中午時分看見只有兩枱客人,本身想叫(酸種麵包),可惜又過了早餐的時間、胃口不佳所以最終都是決定叫了一杯咖啡還了自己心願。。。看慣我的食文人士一般都知我會叫上Flat white HK$40.冇錯,今次亦不例外,送上來的咖啡面層咖啡豆濃得一個極點,呷一口十分醒神,味道屬於偏苦一邊、整個咖啡杯沒有什麼花巧,裝修方面其實都略有心思,由平凡的餐桌以至到高枱的皮座椅,雖然坐落於一個平平無奇的舊區九龍城,但是價錢一點都不手軟,(跟上旺角/佐敦與及尖沙咀的價錢平起平坐),幸好重點這杯咖啡都算不錯,希望下次身體好一點再回來試試他們的食品。
Flat White

$40 (Lunch)