2022-01-15
一去到九龍城,老一輩就會諗起泰國菜,但近年九龍城開左好多coffee shop,而大多數都以復古為主題,有大和堂/rings coffee,近期新開嘅南角(但就有D伏🥲),今次就去到呢間blossom,食物質素會唔會比屯馬開通令人更加興奮呢? Blossom 波甚咖啡始店位於西營盤,位於般咸道,係西營盤其中一條最高嘅街道,九龍城店位於南角道,同南角cafe係同一條街。 餐廳裝修有一種古典歐陸風格,以深啡色嘅木系元素為主,店內有幾張皮革櫈子,設有洒吧,牆上就以水泥興建,意外地有一種温暖嘅感覺🥰。Blossom 中文叫做“開花”而中文翻譯嘅“波甚”竟然係一個球員嘅名🤣。 食物主要有日式定食,全日早餐,甜品最出名嘅莫過於tiramisu,早起嘅動物都有得食早餐,款式仲要幾新,唔係只得三文治😮。 杏脯金畢文芝士酸種包$88 一開始以為係open sandwich點知係egg benedict😅,望落就幾吸引,好少見egg Benedict 有咁嘅配搭。價錢同份量就正正常常啦,如果以早餐黎講就有少少高。 荷蘭醬份量足夠,偏向淺色,酸味唔太明顯,但非常香滑,脂香感高,蛋黄味濃,有用火熗燒過,令佢
杏脯金畢文芝士酸種包$88
杏脯金畢文芝士酸種包
荷蘭醬份量足夠,偏向淺色,酸味唔太明顯,但非常香滑,脂香感高,蛋黄味濃,有用火熗燒過,令佢有層焦皮,但作用並不大。水波蛋非常之大隻,入面係完美嘅流心,冇白醋酸味。😋
中間夾住金畢文芝士,類似brie, 但對比之下camembert 比較結實,風味較為濃厚,冇Brie 咁creamy,內裏都冇咁流質,水準都非常之高😛。
杏脯果醬味道比較搶,具有白糖嘅甜美,杏脯嘅果香,加埋芝士/sourdough 咸中帶果甜,簡直絕配🥰。
酸種包外皮非常之難切,有烘過但有部份就燶咗,裏面嘅氣孔密密麻麻,有些少天然嘅酸味,內裏偏向脆身,麵粉香就冇乜,算係正常出品😬。
黑松露炒蛋配日曬蕃茄乾貝果$88
黑松露炒蛋配日曬蕃茄乾貝果
呢個嘅性價比就有少少低,只得炒蛋同bagel,同sourdough 同個價錢,我就會揀sourdough 啦😅。
目光銳利嘅觀眾用眼都應該評估到呢個炒蛋嘅水平如何,雖然仲有少少蛋汁,但都偏向乾身,份量其實唔多,而且調味不足🥲。
上面就有一大pat 黑松露醬,完全冇石油氣味,唔油膩,香口惹味。
$88只有半個bagel,其實唔應該咁孤寒lor😑,齋食呢個餐係唔夠飽嘅。Bagel 應該係自家製,但冇乜蕃茄嘅香味,香料嘅清新,煙韌度適中,有少少乾。
蕃茄就有烤過,冇咗多餘嘅汁液,但又唔係太甜。套餐配上奇亞籽布丁,我就覺得唔係布丁,並且又冇乜味,用上植物奶,黏身滑溜🤔。
Tiramusu $68
tirmaisu
呢度嘅招牌莫過於tiramusu,今次食完亦都認同係近期最正嘅tiramisu🤭,份量適中,兩個人食就最好。
Tirmaisu
面頭嘅cream(本身係Marscopone cheese)呈一個流質狀態,望落幾治癒,口感輕盈,唔甜,為甜品帶來脂香/用來解膩😍。Lady finger用咗cold brew 同Kahlua 浸透,浸得好耐,濕潤綿密,甜中帶些少苦味,係高質之作😋。