2024-11-14 56 views
黎九龍城唔一定要食泰國野,可以食西餐🥰🥰 我地叫左兩杯野飲同兩款主食,呢間餐廳嘅餐點真係好高質!**菠蘿熱情果咖啡梳打**🍍☕️口感清新,果味香甜同咖啡香完美結合**伯爵茶牛奶**🥛濃郁順滑,帶出淡淡茶香😋**蟹肉忌廉意粉**🍝味道豐富,蟹肉鮮美,忌廉醬濃而不膩,每一啖都好滿足。**波甚燒鰻魚飯定食**更係一絕,鰻魚燒得外脆內嫩,配埋飯同小菜,真係一餐豐盛嘅體驗。至於環境方面,呢度嘅裝潢簡約而優雅,採用溫暖嘅燈光,營造出舒適嘅氛圍。無論係朋友聚會定係自己一個人嚟,呢度都係一個理想嘅選擇。

**菠蘿熱情果咖啡梳打**🍍☕️
口感清新,果味香甜同咖啡香完美結合

**伯爵茶牛奶**🥛
濃郁順滑,帶出淡淡茶香😋

**蟹肉忌廉意粉**🍝
味道豐富,蟹肉鮮美,忌廉醬濃而不膩,每一啖都好滿足。

**波甚燒鰻魚飯定食**

2024-11-14
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-11-08 116 views
木系裝修 文清風位置唔算多有吧台同窗口 仲有梳化位朋友介紹話tiramisu好食所以黎朝聖下叫咗個煙三文魚牛油果吐司炸番薯條梗係唔小得個tiramisu啦咖啡方面正常發揮牛油果多士 有 串茄沙律菜同生果跟埋都唔錯炸番薯條 食到停唔到啦幾特別 同埋唔會好油到重點嘅tiramisu分量都算大 唔會細細件幾啖就食完入啦順滑唔會太苦都唔錯忙裏偷閒下都幾好枱面位置有限店員會主動幫手清走食完嘅野如果去開果頭嘅都值得一試港島都好次有分店有機會再去試埋
木系裝修 文清風

有機會再去試埋

• Tiramisu
  • 炸蕃薯條
2024-11-02 183 views
呢間咖啡店一直好好生意,佢啲咖啡沖得幾好,咖啡又好飲,而且佢嘅Tiramisu 都好出名!今日tea Time時間經過九龍城,見有啲時間,就諗住入嚟坐吓!發覺呢間舖頭,去到兩三點返嚟好多人,大家都係叫杯咖啡,叫件蛋糕,或者係食少少嘢,諗住喺度chill 吓!不過今日嘅用餐體驗就一般!一坐低,店員就擺低兩杯水,就叫我自己掃QR code,跟住就話用餐時間90分鐘,雖然我都知道佢都幾多人幫襯,不過感覺上有少少唔舒服!我首先叫咗個主菜,叫咗個蟹肉意粉,叫咗杯Flat White ,我仲特叫單品咖啡,我朋友就嗌咗秋葵蘋果茶,另外甜品方面,Tiramisu之前就成日食,所以諗住試吓其他甜品,以前試過佢嘅雪糕窩夫都唔錯!所以今次再試吓!咖啡好快到咗,一如以往係正!我朋友杯秋葵蘋果茶就一般,我諗始終佢啲咖啡先係最好,下次都係唔好試其他嘢!蟹肉意粉都唔錯,份量少啲,但係都幾creamy! 食完之後,甜品就到啦,我充滿期望咁去切個窩夫,點知切唔斷!個窩夫個底係濕,真係有啲失望!而且份量比之前少好多,下次都係叫返Tiramisu!整體嚟講,咖啡真係唔錯!但明顯感覺其他食物和服務水平也逐漸下降,真的希望店主
咖啡好快到咗,一如以往係正!我朋友杯秋葵蘋果茶就一般,我諗始終佢啲咖啡先係最好,下次都係唔好試其他嘢!蟹肉意粉都唔錯,份量少啲,但係都幾creamy! 食完之後,甜品就到啦,我充滿期望咁去切個窩夫,點知切唔斷!個窩夫個底係濕,真係有啲失望!而且份量比之前少好多,下次都係叫返Tiramisu!整體嚟講,咖啡真係唔錯!但明顯感覺其他食物和服務水平也逐漸下降,真的希望店主能夠提升一下!
蟹肉意粉
秋葵蘋果茶
雪糕窩夫
  • Flat White
2024-08-15 1049 views
呢間鋪頭好似之前佢開係港島個陣已經聽過依家佢開咗係九龍城 近啲就平日過咗嚟試呢間野之前啲frd話啲啡同甜品都唔錯 可惜我就唔飲咖啡嘅🤣就叫咗個Tiramisu嚟試我覺得整體嚟講係偏甜嘅 酒味還好 但份量都算慷慨!呢間價錢算係抵嘅仲叫咗個yogurt bowl 同埋香蕉toast 嚟試味道就正正常常啦 健康嘅味道😂😂呢兩款我覺得香蕉會好啲 靚少少同埋有果仁平時過嚟飲杯咖啡食下甜品 環境都唔錯嘅~但要排長龍就唔洗啦🤣
呢間鋪頭好似之前佢開係港島個陣已經聽過
依家佢開咗係九龍城 近啲就平日過咗嚟試

呢間野之前啲frd話啲啡同甜品都唔錯
可惜我就唔飲咖啡嘅🤣
就叫咗個Tiramisu嚟試

仲叫咗個yogurt bowl 同埋香蕉toast 嚟試
味道就正正常常啦 健康嘅味道😂😂
呢兩款我覺得香蕉會好啲 靚少少同埋有果仁

平時過嚟飲杯咖啡食下甜品 環境都唔錯嘅~
但要排長龍就唔洗啦🤣
Tiramisu

Tiramisu
2024-08-08 1581 views
作為 blossom 餐廳既常客,我每次黎都可以享受到舒適嘅環境及優質既咖啡體驗。今次黎到餐廳,正值星期一下午,人流並不多,很慶幸能夠在舒適寧靜的環境中盡情享受這個悠閒的午後時光。餐廳的日式風格裝潢給人一種溫暖舒適的感覺,我選擇坐在門口的小梳化位上,看著窗外放空,寧靜自在。這裡無疑是個消磨時光的好去處。今次我點了兩杯咖啡dirty 咖啡味道不錯,但我覺得鮮奶與咖啡的溫度對比可以更強烈。另一杯 flat white 則是我的常選,每次來都沒有讓我失望。我之前也品嚐過這裡的 cold brew,也是十分不錯👍🏻,亦十分岩夏天飲❣️總括來說,無論是咖啡還是整體用餐環境,餐廳都給了我非常好的印象。我很期待下次再來。

今次我點了兩杯咖啡

2024-07-29
$60 (Tea)
2024-07-23 1704 views
九龍城日系Cafe🤎,裝修幾有feel,可以慢活下。😆😆 咖喱定食不錯,有好多菜😆😆有茄子🍆,蓮藕,翠玉瓜,蘿蔔,南瓜🎃,雞髀菇🍄 咖喱汁甜甜地,唔辣,送飯一流🥰🥰🥰 燒春雞份量足,有成半隻雞😆😆 蕃薯條都好正😍😍😍F͇o͇o͇d͇ 🥘🌟1️⃣波甚湯咖哩飯定食𝘽𝙡𝙤𝙨𝙨𝙤𝙢 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙥 𝙎𝙚𝙩 🍛 🌟2️⃣波甚燒春雞配蕃薯條 🍠🍟𝘽𝙡𝙤𝙨𝙨𝙤𝙢 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙎𝙥𝙧𝙞𝙣𝙜 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣D͇r͇i͇n͇k͇🌟3️⃣冷萃咖啡 ☕️ 𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙬4️⃣草莓梳打配鳳凰單叢奶蓋 🍓 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙎𝙤𝙙𝙖 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙁𝙤𝙖𝙢

F͇o͇o͇d͇ 🥘

冷萃咖啡 ☕️
波甚湯咖哩飯定食  🍛
波甚燒春雞配蕃薯條 🍠🍟
波甚湯咖哩飯定食🍛
我一兩年前已經嚟過呢間Cafe,嗰陣啲咖啡都仲係平平無奇,冇乜特色同選擇,但依家嘅佢煥然一新,好似出咗幾款新咖啡款式,lunch Menu又有不同選擇,對比附近嘅Cafe,呢間性價比都幾高☕️呢杯Iced Americano係炎炎夏日就啱囇☀️,冇加錢都覺得佢嘅House blend幾易入口,唔會over-roasted,咖啡果酸有層次,可能加咗冰嘅關係啦,帶微微bitter,唔會搶focus,中上嘅凍啡👍🏻值得一讚嘅係,佢係外賣杯非常高級,杯身外型靚之餘,硬膠質地挺身,不需飲管都飲到,好體貼嘅設計😋下次要夜晚試吓佢間bar🍸

下次要夜晚試吓佢間bar🍸
Iced  Americano
2024-07-01
TakeAway
$35 (Lunch)
Iced  Americano
2024-05-08 1543 views
🥜cafe環境好舒服,幾好坐🥜果日星期六3:30去都唔洗等位提拉米蘇 $68 ⭐️⭐️⭐️🥜份量好夠大,夠曬2個人share🥜外圍奶味太重,酒同啡味唔夠,仲有d乾🥜入面有1-2啖夠酒同啡味,可惜唔夠突出🥜不會encore平白珈琲 $40 ⭐️⭐️⭐️泡沫珈琲 $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Change Oat Milk🥜轉左oat milk 都預左個奶泡唔會好出🥜真係飲到oat milk味同啡味,唔會側重一邊🥜呢個有驚喜
🥜cafe環境好舒服,幾好坐
🥜果日星期六3:30去都唔洗等位

提拉米蘇 $68 ⭐️⭐️⭐️

🥜份量好夠大,夠曬2個人share
🥜外圍奶味太重,酒同啡味唔夠,仲有d乾
🥜入面有1-2啖夠酒同啡味,可惜唔夠突出
🥜不會encore

平白珈琲 $40 ⭐️⭐️⭐️

泡沫珈琲 $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Change Oat Milk
🥜轉左oat milk 都預左個奶泡唔會好出
🥜真係飲到oat milk味同啡味,唔會側重一邊
🥜呢個有驚喜
2024-05-07 1423 views
我們於6/5(一)約11:30左右到達餐廳,內裏也有bar枱,用QR code落單。由於未到lunch時間,QR code未有午餐,所以先order brunch早午餐、甜品,之後才叫午餐。❶全日早餐(炒蛋、煙肉、意式香草包、日式炸薯餅、芝士焗啡菇、沙律、鮮果、香草牛肉腸、芝士雞肉腸)($138):炒蛋好味,啡菇有一些黑胡椒味,香草包較脆。擺盤很漂亮,十分colorful。❷是日蛋糕:老陳戚風蛋糕(茉莉味)($58):沒有什麼茉莉味,但蛋糕鬆軟,搭配了藍莓及士多啤梨和忌廉。❸波甚燒鰻魚丼定食(日式燒鰻魚、珍珠白飯、清物、玉子、湯品、鮮果)($128):鮮果為哈蜜瓜,但不甜,鰻魚不算大條,也沒什麼味道,反而白飯吸了燒汁醬🤣,但覺得白飯有點少,亦附有麵豉湯。埋單要加一,價錢偏貴,餐廳氛圍感十足。適合打卡
埋單要加一,價錢偏貴,餐廳氛圍感十足。
適合打卡
全日早餐
老陳戚風蛋糕(茉莉味)
波甚燒鰻魚丼定食
2024-05-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$178 (Lunch)
全日早餐
2024-04-24 1176 views
Blossom 🌸🌺鮮果乳酪碗🍓🫐 [$68]Cafe light meal系列老是常出現的granola bowl🤍 是蜜糖野莓口味 有穀物脆脆日版卡樂B那款 吃下去是甜的那種 不會酸的生果 有新鮮蜜瓜 藍莓 士多啤梨 有杞子和蜜糖 最底下的是希臘乳酪 整個混合起來吃味道不單調 吃米通脆脆的口感和大量的穀物也很飽肚呢 杏脯金文畢芝士酸種包🍞 [$118]這個all day breakfast🍳 超級飽肚 烘過的蒜蓉薄脆Sourdough吐司 蓋上兩隻水波蛋 上面還有金文畢芝士 🧀另外還有牛油果 配搭素菜沙律一起吃就沒有那麼膩 附送生果和奇亞籽布丁增加飽肚感 一定是很受歡迎的早餐combo😋
Blossom 🌸🌺

鮮果乳酪碗🍓🫐 [$68]

杏脯金文畢芝士酸種包🍞 [$118]
2024-04-06 1304 views
呢間Cafe喺宋王臺站B出口行2分鐘就到🚶‍♀️。我哋星期六下晝一點去到,坐吧枱嘅話就唔使等位⌛️。我叫咗一個湯咖喱飯定食🍛。湯咖喱入邊有薯仔粒🥔、紅蘿蔔粒🥕、茄子🍆、雞髀菇🍄、南瓜🎃、翠玉瓜🥒、同埋蓮藕🌸。咖喱汁唔算多,微甜唔辣。薯仔同紅蘿蔔都好入味👌,而其他嘅蔬菜都有烤過或者烹調過,幾好味。尤其係茄子超級好食!😋朋友叫咗黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝🍚。黑松露味超濃,整體味道不錯👍。另外每人仲叫咗一杯飲品☕️。我叫咗杯熱嘅black coffee☕️,佢係偏fruity但係又唔算好fruity嗰種,個人覺得還好。朋友叫咗雪片梨香冷泡烏龍茶🍵,$60估唔到勁細杯😅,唔值得叫❌。間餐廳內部環境幾舒服,假日同朋友嚟chill下都OK👌。不過佢限時一個半鐘⌛️,個人覺得太短⏰。

湯咖喱飯定食

黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝

原木🪵系的裝潢,極多打卡位,東西便宜又好吃,還要很大份量!M7波甚燒春雞配蕃薯條:$158,絕對係對得起呢個價錢,足足有半隻雞,好惹味,不鞋口,很嫩滑。蕃薯條,夠粗夠甜,好正,同埋有沙律菜中和番油膩感!M4炸軟殻蟹伴蟹肉飯定食:$148,軟殼蟹好大隻,炸粉簿肉厚,🍚除了蟹肉還有蟹子,沙律醬吃起來超開胃的,定食還包含一碗小湯,醃蘿蔔,哈密瓜好清甜,讓人好滿足的定食!宇治金時窩夫配抹茶雪糕:吃完豐富的主食,當然要來份飯後甜品啦,種類豐富的宇治金時窩夫配抹茶雪糕最適合不過了,有紅豆🫘,抹茶雪糕,抹茶🍵窩夫,忌廉,香蕉🍌,超級滿足的!
原木🪵系的裝潢,極多打卡位,東西便宜又好吃,還要很大份量!

M7波甚燒春雞配蕃薯條:

M4炸軟殻蟹伴蟹肉飯定食:

宇治金時窩夫配抹茶雪糕:
講起Tiramisu就不得不提Blossom🌸作為提拉米蘇愛好者嘅我當然要試試佢啦☺️1. 提拉米蘇 Signature Tiramisu $68入口好creamy,濕潤度適中🤎帶有好香嘅咖啡味同埋酒味,質感同味道都恰到好處✨2. 特調冰搖咖啡 Viva la Vida $60入面有Espresso, Cold Brew Coffee, Shikuwasa, Citrus Cordial☕️飲落好似一杯咖啡嘅mocktail咁,咖啡味好濃之餘仲有香檸嘅酸味🤪

2. 特調冰搖咖啡 Viva la Vida $60

特調冰搖咖啡
特調冰搖咖啡
健人可以黎一食個沙律!減脂之選佢雞胸係大過華御結size 多過100g黑醋唔係頹黑醋 係aged左一段時間既意大利黑醋 帶有甜味同濃稠度隔離仲有蜜瓜做side 低卡高protein飽肚之選😎
健人可以黎一食個沙律!減脂之選
佢雞胸係大過華御結size 多過100g

隔離仲有蜜瓜做side 低卡高protein飽肚之選😎
雞胸沙律
Flat  white
Cold  brew
雞胸沙律
Flat  white
Cold  brew
2024-02-18 919 views
 一直以為佢係一間café賣咖同啡蛋糕,點知佢啲主菜又幾出色!    M3 波甚湯咖喱飯定食 $128    佢碗濃郁既咖喱濃湯真係好靚,好多疏菜配料,咖喱又無死辣蓋住配菜味,配上有住點點飯素的白飯,恰到好處。仲有飯後果送添!    M6 波甚燒牛肉丼定食 $138    佢既燒牛肉送到上後仲好熱出晒煙,一啖咬落去勁多汁,正。呢個餐係配埋濃濃既麵豉湯。    提拉米蘇 $68  提拉米蘇上面灑滿晒可可粉,每一啖都感受到蛋糕既鬆軟濕潤,聞到濃濃既奶油香,作為結尾既甜品,剛剛好。
M3 波甚湯咖喱飯定食 $128
波甚湯咖喱飯定食