2023-07-27 472 views
在我最近的一次在九龍城的Blossom餐廳用膳,然而,這次的經歷讓我深感失望。首先,我必須提及這裡的服務員態度問題。他們不僅對客人的需求遲鈍,而且在應對我們的諮詢時更顯得不耐煩,讓我感到非常不悅。一個優質的餐飲體驗應該包含溫暖和專業的服務,但在Blossom,我們找不到這種體驗。再者,食物的質素也不如預期。縱使菜餚的外觀令人期待,但在口感和味道上,我們都感到了明顯的不足。食物的溫度不一,使得口感受損,而調味的不恰當也使得原本應該豐富的味道變得平淡無味。總的來說,Blossom的體驗並未達到我對九龍城餐廳的期望。在這裡,我找不到我想要的舒適用餐環境和優質的食物。我認為,在同樣的價格範圍內,九龍城還有更多其他值得嘗試的餐廳。希望Blossom餐廳能將這次的批評當作改善的契機,提高他們的服務質量和食物質素。我相信,只有這樣,他們才能在競爭激烈的餐飲市場中站穩腳步。

TakeAway
Blossom價錢💲: $128/ $138/ $68好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-為左tiramisu而去的blossom,今次選擇去九龍城分店。星期日的下午店內位置都幾full,但啱啱好唔洗等位。店內木系的裝潢非常舒適,但入面枱與枱之間的距離有D近,聽到曬隔離講咩🤣 飲品上都見到幾多人叫佢哋的手沖,而食物都算多選擇,有唔同定食、小食、麵包等。-✅✅波甚湯咖哩飯定食。個人第一次食湯咖哩,相對上加唔少分☺️ 湯咖哩味道濃郁,日本咖哩唔會太辛辣,但夠咖哩的香味+蔬菜的甜味🤤比起湯,佢更似一個汁同湯的狀態。入面有好多日本蔬菜,例如茄子、翠玉瓜、蓮藕、彩椒、南瓜等等,全部都好甜好新鮮,茄子仲係走過有人,所以特別香口。食素都唔覺得枯燥🥰-✅波甚燒牛肉飯定食。用上美國特級雪花牛頸脊,口感軟滑,油脂分布平均,重油脂味,係片質素唔錯的牛肉🤩 配上牛肉汁同珍珠米,可以食好多飯,都係一個唔會輸的味道🤭 但唔係好驚喜。-✅提拉米蘇。呢個size同價錢成正比,mascarpone cheese好厚好軟滑,個人覺得拍得住page com
價錢💲: $128/ $138/ $68
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅提拉米蘇。呢個size同價錢成正比,mascarpone cheese好厚好軟滑,個人覺得拍得住page common的,好鍾意個cheese🤩入面的ladyfinger濕潤的位置唔係好平均,邊邊位有d乾,中間就夠濕潤,質地都唔會好似蛋糕咁。酒同咖啡的味道幾平衡,食到兩者的味道🤓但兩個味道都係比較含蓄。覺得係中上的tiramisu,唔太差😌

overall食的嘢都唔錯!坐得幾舒服,唔怪得之佢哋有分店。唔追新cafe來講都可以試試呢
2023-06-17 382 views
今日去咗九龍城同朋友影相,順便喺附近搵一間Cafe坐下休息,上網搵咗邊一間咖啡店比較好,朋友就推介去呢一間blossom試吓究竟好唔好餐廳地址位於南角道!我哋下晝去到都發現幾多人,等咗一陣先入到去 不過好彩天氣都唔係太熱我就叫咗一杯iced black! 店員都非常貼心會問每一個客人鍾意飲比較fruity定係nutty嘅口味! 今日我就想試吓比較fruity! 咖啡飲落去非常香口,飲得出餐廳用嘅咖啡豆係優質嘅!after taste就有少少fruity,隻咖啡豆就比較酸,但係總括嚟講都係好飲!餐廳嘅環境嘅都好靚,適合打卡嘅朋友!
不過好彩天氣都唔係太熱

2023-06-17 311 views
老細我知我好鍾意食tiramisu,早前佢同朋友出開九龍城,試過呢間話好好味~本來我叫佢外賣返嚟畀我,佢話唔得!一定要堂食先至食到個真正味道~好!就跟佢嚟試下!個tiramisu真係好好味,唔係一般死實實嘅,但係最特別嘅係佢啲飲品,睇到個名,其實你唔係好夠膽叫…🤣😅不過原來真係好好飲!*想椰椰了$118:有gin,coconut rum ,ocho rum,黑糖同椰奶~竟然仲要係熱飲,味道好似甄沾記椰子糖,但又帶有酒香!😍👍🏻*泰醉$108:有dark rum,芒果汁,菠蘿汁,椰汁同梳打水~好精神真係好有泰國feel其實似一杯酒味更濃嘅peanut butter😅😋*Old Fashion $108:呢杯好有heart嘅old fashion有一陣煙燻嘅味道,幾特別~店主加咗青檸皮,所以又帶有一種酸酸甜甜嘅清新感覺🥰

2023-05-24 449 views
再訪左好多次嘅blossom 味道水準不嬲有保證 今日就試下新野波燒春雞配薯條 $158半隻燒春雞 香焗嘅外皮 keep到飽滿嘅肉汁啖啖嫩滑嘅肉 香草吊味 令人食指大動最食唔停口嘅一定佢個蕃薯條 外脆內軟 仲要好香蕃薯味配上沙律菜解解膩蟹肉忌廉意粉 $128蟹籽蟹肉磨 十分足料意粉好入味 咸淡得宜宇治金時窩夫配抺茶雪糕 $108半份窩夫 焗得好香脆 都好香抺茶味配埋cream 抺茶雪糕 紅豆 士多啤梨仲有以烘過嘅焦糖鋪面嘅香蕉配料好豐富 好滿足
再訪左好多次嘅blossom

配埋cream 抺茶雪糕 紅豆 士多啤梨
仲有以烘過嘅焦糖鋪面嘅香蕉
配料好豐富 好滿足

2023-05-08 341 views
之前冇食過呢間Cafe,見佢係外賣app賣相好似唔錯所以就試吓佢嘅brunch😬我哋嗌左個鱷梨煙三文魚配意式香草包同埋鮮果乳酪碗。鮮果乳酪碗份量合理,乳酪同所有材料比例啱啱好,好夾好好食,個份量女仔食都其實夠飽。鱷梨煙三文魚配意式香草包份量就比我想中中少,佢嘅香草包得半塊唔係好夠,但煙三文魚同牛油果嘅份量正常,亦都有配沙律菜。雖然以呢個價錢嚟講份量少咗啲,但味道係出色👍🏻調味做得真心唔錯,牛油果亦都係熟得啱啱好。如果有多半塊包就完美😂

2023-04-30
Delivery
Type of Meal
Lunch
2023-05-01 281 views
來了一杯泡沫咖啡好好飲,環境舒適,有音樂,樂而忘返,入到去可以把煩惱先掉開,好好享受店員的招待和廚師弄的食物,很喜歡用餐的感覺,物有所值,下次有空會再去光顧,謝謝你們給我一個心情愉快的午餐👍😀
2023-04-28
2023-05-01 341 views
估唔到九龍城都咁多隱世美味cafe,呢間blossom 真係令味蕾有一番新體驗cafe小食正餐比較重味,所以點咗杯mocha唔會偏重朱古力,反而coffee嘅苦味比較出,整體唔會感到油膩同濟。必試炸番薯條,真係好好味,新鮮即炸番薯條,啖啖番薯香味,食唔停口杏脯金文畢芝士酸種包,法式麵包外邊硬脆,中間鬆軟,帶點甜,杏脯醬好香,第一次食真係感到好驚喜,唔同一般cafe咁樣普通水泡蛋加塊包,原來都可以做到咁好食炸軟殼蟹飯,相反冇早餐咁有特色,原隻軟殼蟹炸起,價錢方面都比較抵食。

2023-04-23 284 views
標題與內文無關,但係野食同飲品都符合水準的cafe,值得一試今日無特別試佢咖啡,反而飲左培茶latte,我飲落去有培茶的甜味岀現,淡茶香,可惜沒有凍飲,但係好飲的Latte 正常,啡同奶互相協調balance剛剛好,奶味唔會完全遮蓋咖啡嘅味道炸雞,好食,本身雞肉醃嘅時候已經落咗花椒,咬落去啖啖麻香Tiramisu 落左酒,只要肯落酒,其他嘢點唔得,都一定變好食😂👍🏼全日早餐,推介大啡菇,薯餅,沙律菜個醋,仲有個包同蕃茄好食,芝士雞肉腸難食(建議唔好用水煮🤔❓),其他都可接受
炸雞,好食,本身雞肉醃嘅時候已經落咗花椒,咬落去啖啖麻香
Latte
All  day  breakfast
日式薯餅
培茶latte
川味炸雞
2023-04-20 241 views
今日lunch 揀咗呢試吓,呢度環境好舒服,11點呢個時段人唔太多,感覺好chill! 今次叫咗「波甚全日早餐」,我特別鍾意日式炸薯餅、芝士焗啡菇,好好味😋!可惜今日時間唔多,下次會試吓佢嘅精品咖啡。
2023-04-19 164 views
九龍城高質咖啡店,環境闊落,平日時段去好好hea ,仲有機會見到貓店長,呢度嘢食同咖啡同樣出色,已經第n次幫襯。咖啡好好飲,3倍濃縮泡沫咖啡,入口帶苦,岩晒我,另外必點定食,今日叫左軟殼蟹蟹肉蟹籽飯,軟殼蟹脆而不油,呢點真係估得好出色,另外就係鰻魚飯,鰻魚偏香口,汁剛好不算多,所以唔會搞到飯變得太濕,每個定食都會附贈湯和哈密瓜,食完可解油膩,有心思的搭配,所以值得我一次又一次回頭幫襯,大家食得落可以試埋tiramisu,好出色
2023-04-15 161 views
I love that this place opens so early because it fits my weekend morning schedule. Been here quite often for weekend breakfast before starting my day. My usual go to coffees are either Latte or Americano. Also tried their cold brew which I enjoyed as much. For a light breakfast, their Fresh Fruit Yogurt Bowl is just nice. When I’m craving for something sweet I go for Caramalized Banana Sourdough. Portion wise it is just nice for breakfast. I enjoy the light background music and love to watch the

I enjoy the light background music and love to watch the shops’ ‘master’ - a.k.a. the cat - walking around and scheming his next escape via the shop’s front door.
Cold  Brew
Fresh  Fruit  Yogurt  Bowl
Caramelized  Banana  Sourdough
Apricot  Camembert  Cheese  Sourdough
2023-04-15
Type of Meal
Breakfast
Cold  Brew
Fresh  Fruit  Yogurt  Bowl
2023-04-09 160 views
我自己冇飲咖啡,朋友叫咗三杯唔同嘅咖啡,包括latte,americano同mocha,但係我都冇聽到佢哋特別表示話好飲定唔好飲,所以我相信係一般冇特別。我主要想講一講個tiramisu, 我個人覺得都幾不值一試,因為一食落去第一個感覺就覺得好乾,味道嚟講唔係難食嘅,但係個質感完全唔係tiramisu應有嘅質感, lady fingers係有浸過咖啡,但係浸嘅時間應該唔夠長,所以兩層嘅lady fingers食落去都好乾同埋好嚡口,成個質地都唔好

九龍城雖少但有不少有特色的隱世餐廳,而Blossom 是其中一間。在朋友推介下,終於帶仔仔來試下。下午茶時段人流不多,我們簡單點了一個Blossom All day breakfast 及自家製窩夫配焦糖海鹽雪糕。前者有車厘茄、炒蛋、煙肉、意式香草包、日式炸薯餅、芝士焗啡菇、沙律、鮮果、香草牛肉腸、芝士雞肉腸。非常豐富,味道也不錯。甜品非常值得推介,焦糖海鹽雪糕不會太甜,又香又滑,配合香脆及熱騰騰的窩夫,簡單是人間美食。下次有機會要試吓定食
自家製窩夫  焦糖海鹽雪糕
2023-03-30
$100 (Tea)
自家製窩夫  焦糖海鹽雪糕
.🌸🌸🌸影相記得坐窗口位🌸🌸🌸.🍯炸軟殼蟹伴蟹肉飯 $148 另加 半個牛油果 🥑 賣相靚到暈😍成件事好match💓炸軟殼蟹非常酥脆香口,蟹肉份量都唔少,仲有新鮮橙色嘅蟹子🤩另外加個綠色牛油果配埋落去勁靚,有啲黑椒做點綴,味道還可以👍🏻仲有個小小麵豉湯同埋哈密瓜,哈密瓜係貼心之舉,食完之後即刻覺得清新咗開心咗😌🤣.🍯自家製窩夫配焦糖海鹽雪糕 $98藍色嘅餐碟載住啡黃色嘅自家製窩夫,上面仲有紅色嘅士多啤梨🍓點綴😍自家製窩夫口感微微煙韌,密度適中,配埋焦糖海鹽雪糕🤩正.🍯莓果洛神花泡茶 $55清甜清新🥰舒服嘅感覺,一個小茶杯同埋一個透明玻璃茶壺,載住紅紅地色嘅花茶,仲要有個刻着自己舖頭名嘅小托盤☺️靚靚儀式感滿滿☺️🌸.🍯抹茶牛奶 $50個拉花好靚🥰味道啱啱好,唔會話甜到漏😌.嗰個味道 😍😍😍😍嗰個環境 😍😍😍😍嗰個服務 😍😍😍嗰個性價比 😍😍😍😍.🥢Blossom (九龍城)九龍城南角道45號地舖🌸TUE - SAT 08:00-23:00🌸MON & SUN 08:00-18:00.

🌸🌸🌸影相記得坐窗口位🌸🌸🌸
🍯炸軟殼蟹伴蟹肉飯 $148 另加 半個牛油果 🥑
🍯自家製窩夫配焦糖海鹽雪糕 $98
🍯莓果洛神花泡茶 $55
🍯抹茶牛奶 $50
個拉花好靚🥰味道啱啱好,唔會話甜到漏😌
嗰個味道 😍😍😍😍
嗰個環境 😍😍😍😍
嗰個服務 😍😍😍
嗰個性價比 😍😍😍😍
🥢Blossom (九龍城)
九龍城南角道45號地舖
🌸TUE - SAT 08:00-23:00