2022-12-13 248 views
星期六去九龍城食午餐,無去九龍城最多人食嘅泰國菜,而去咗呢間cafe。環境都幾ok,空間算闊落,唔會好逼。美中不足係隔離枱有個小妹妹,講嘢好大聲而佢阿媽又無好認真教佢細聲啲,好搔擾!食物方面,有啲驚喜。個燒春雞燒得啱啱好,有啲juicy 幾嫩滑。配埋個有少少辣味嘅醬汁,真係好醒胃。另外個炸蕃薯條好脆好香,好好食。飲品方面,我試咗個芝麻 latte ,幾特別!芝麻味幾香,唔飲咖啡嘅朋友可以考慮下。總括黎講,的確唔錯!

總括黎講,的確唔錯!

某個週末,專門過海到九龍城去,心裡想著的餐廳最後沒吃得成,卻迎來了意料之外的驚喜:一直在我to go list上的波甚咖啡,原來就在角落,即管一試,那是個本來帶點失落的晚上,我們走到以深木色系為主﹑長得像小酒館,滿是吧枱,氣氛靜默但又和諧的波甚咖啡,最後也是愉快地離席回家。❝炸軟殼蟹伴蟹肉飯❞ | $148蟹肉飯的質感是偏向濕潤、黏稠的那種,與醬汁混在一起亦做到口感一致。蟹肉份量毫不吝嗇,攪拌均勻之後,啖啖鮮味,炸軟殼蟹也是原隻奉上,特別滿足。❝波甚燒春雞配蕃薯條❞ | $138對我來說,這道菜應該叫做「蕃薯條配波甚燒春雞」,熱哄哄的厚切蕃薯條配以特製mayo醬,太誘人了。面頭的炸粉比一般更為酥化,外層就像是酥餅的口感,而內層的蕃薯質感軟熟,柔和地散落到口腔之中。至於燒春雞,吃到中間部份才發現未完全熟透,店員也主動換上一隻完整的春雞作補償。❝Tiramisu❞ | $68在大學附近,有著另一間同名咖啡店,當時聽了「Blossom的tiramisu很好吃」之言而到訪,失望過後安慰自己,可能別人口中的是九龍城那間才對吧。到九龍城店時又再失望一次,同樣問題:手指餅太厚、太多,也不夠濕潤,芝士
某個週末,專門過海到九龍城去,
心裡想著的餐廳最後沒吃得成,卻迎來了意料之外的驚喜:
那是個本來帶點失落的晚上,我們走到以深木色系為主﹑
長得像小酒館,滿是吧枱,氣氛靜默但又和諧的波甚咖啡,
最後也是愉快地離席回家。

❝炸軟殼蟹伴蟹肉飯❞ | $148
蟹肉飯的質感是偏向濕潤、黏稠的那種,
與醬汁混在一起亦做到口感一致。
蟹肉份量毫不吝嗇,攪拌均勻之後,啖啖鮮味,
炸軟殼蟹也是原隻奉上,特別滿足。

❝波甚燒春雞配蕃薯條❞ | $138
對我來說,這道菜應該叫做「蕃薯條配波甚燒春雞」,
熱哄哄的厚切蕃薯條配以特製mayo醬,太誘人了。
面頭的炸粉比一般更為酥化,外層就像是酥餅的口感,
而內層的蕃薯質感軟熟,柔和地散落到口腔之中。
至於燒春雞,吃到中間部份才發現未完全熟透,
店員也主動換上一隻完整的春雞作補償。

❝Tiramisu❞ | $68
在大學附近,有著另一間同名咖啡店,
失望過後安慰自己,可能別人口中的是九龍城那間才對吧。
到九龍城店時又再失望一次,同樣問題:
手指餅太厚、太多,也不夠濕潤,
芝士香氣也因份量不多而略顯遜色,
但酒味的確比一般濃郁又突出,
如果想為「枕頭tiramisu」打卡,也可一試。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 Blossom 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @blossom.4hk
九龍城南角道45號地舖

#17咖啡店

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
2022-11-14 327 views
有個朋友住啟德,最近去咗幾次九龍城搵食,今次來到呢間南角道《blossom 》,一推門就比我遇到懶洋洋的貓店長,非常可愛😍因為遲咗少少朋友太肚餓,已經食緊佢碗M6燒牛肉定食😝來不及影相,但朋友話超級好味,所以都極力推介👍我就叫咗一個黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝!聽個名都知道係超級健康,所以其實都係偏淡味😅加多兩杯咖啡,傾吓講吓忽然出邊落大雨,襯托埋懶洋洋嘅貓咪,和一杯暖薑咖啡,個feel好正😌

2022-11-13 266 views
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 2分鐘路程🌟#文青木系#打卡able Cafe❣️一入去feel到好濃厚文青氛圍❣️有bar枱位 有得望住咖啡師沖咖啡 正呀!❣️有好多原木傢私 好好feel!❣️聽聞tiramisu 好出名 咁岩經過 梗係要入去試吓啦😛🌼Signature Tiramisu $68- cream 好滑 咖啡味濃-有一股酒ge後勁 係喉嚨徘徊🌼 Dirty $50- Expresso 加凍奶-但係咖啡唔會太酸👍🏻- 但略嫌expresso 唔太熱❣️店入面有2個好得意ge木製天線得得B🤪
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 2分鐘路程
🌟#文青木系#打卡able Cafe

❣️一入去feel到好濃厚文青氛圍
❣️有bar枱位 有得望住咖啡師沖咖啡 正呀!
❣️有好多原木傢私 好好feel!

🌼Signature Tiramisu $68

-但係咖啡唔會太酸👍🏻
- 但略嫌expresso 唔太熱

❣️店入面有2個好得意ge木製天線得得B🤪
2022-11-09
$90 (Tea)
  • Tiramisu
黎到呢間位於宋王臺站B3出口,行5分鐘就到到嘅文青Cafe 。Blossom喺IG度已經經常地見到有人打卡,現場入到去,裏面嘅氣氛有驚艷到我❤️佢有設吧枱,同埋普通枱,裝修以深木色系為主。樓底都夠高,文清嘅氣氛濃厚。因為我哋淨係飲杯咖啡同食個甜品,所以安排咗我哋喺吧枱度坐,反而更加有驚喜。吧枱位除咗好好打卡之外,當你望住個咖啡師幫你調配一杯咖啡,即場聞到香濃嘅咖啡味,係另類嘅感受👍🏻👍🏻今次叫咗Dirty ($50),熱嘅Espresso加上凍嘅鮮奶做出左層次感,入口亦都好香滑,Espresso嘅選豆唔會話過苦澀或者果酸太重👍🏻👍🏻跟住仲叫埋喺IG成日見到人哋打卡嘅Tiramisu,忌廉夠順滑,咖啡Espresso夠香,係一個唔錯嘅Tiramisu。不過可惜嘅係佢用上咗海綿蛋糕底,而唔係lady finger, 同埋如果多番少少冧酒味,就會更加出色。好推薦呢間文青咖啡店,享受一下慢活嘅生活,嘆一杯咖啡食一個甜品,可以係同朋友傾吓計,又或者帶本書,電腦嚟享受下慢活嘅時光👍🏻👍🏻👍🏻

Dirty

Dirty
2022-11-02 252 views
Tiramisu $68上網睇好多人話呢間Tiramisu好好食,身為Tiramisu愛好者梗係要來試吓~ 偏愛入面係用咖啡浸軟既手指餅既Tiramisu 版本,所以對呢個入面係海棉蛋糕既Tiramisu 有啲失望~ Sesame Latte $45Sesame latte芝麻味好濃!飲到底感覺好似食緊即磨黑芝麻糊咁~ 底下會比較杰身~ 好香嘅芝麻味,啱鍾意食芝麻糊嘅朋友仔💕
Tiramisu $68

Sesame Latte $45

Sesame Latte
2021-08-15
$68 (Tea)
Sesame Latte
蟹子沙律醬黃瓜飯ok 如果好d會開胃啲。"蟹 &蟹膏 好X腥.直接吐左出嚟,蟹腳還好,炸物係ok既,調味'味道係OK嘅,不過有少少失望囉.係咪解凍嘅時候嘅問題定係隻蟹本身唔靚係咪解凍嘅時候嘅問題定係隻蟹本身唔靚?從來出街都唔飲湯,試左啖,湯都幾咸,密瓜正常,環境幾舒服,職員都好有善會再嚟一次,下次試吓提拉米蘇不是我喜歡的質感,但味道可以!個醬(?)幾滑 、幾中意隻味 有酒味,但唔識欣賞裡面個「海綿蛋糕」如圖,吾中意呢隻款
蟹腳還好,炸物係ok既,

從來出街都唔飲湯,試左啖,
湯都幾咸,密瓜正常,

環境幾舒服,職員都好有善
會再嚟一次,下次試吓

提拉米蘇不是我喜歡的質感,但味道可以!
個醬(?)幾滑 、幾中意隻味 有酒味,
但唔識欣賞裡面個「海綿蛋糕」
如圖,吾中意呢隻款
2022-09-21 401 views
BLOSSOM近期九龍城開左勁多靚CAFE,而且自從MTR開通之後,過黎九龍城實在勁方便,今日揀左去呢間人氣CAFE打下卡同食個LUNCH.餐廳樓底好高,不過座位就唔算多,如果想搵個靚打卡位就可能要是D黎揀位喇!餐牌上價格唔算貴,而且種類都唔算多,但食物質素就幾高質!酥炸墨魚嘴配港式沾醬炸得好香脆,咸咸香香咁,配上特製既醬,成件事配搭好FRESH!同埋沾埋個醬就感覺無咁熱氣。軟殼蟹伴蟹肉飯原隻軟殼蟹上,一點都不孤寒,炸得非常可口,而個飯面頭亦配上青瓜絲同蟹籽,又有另外一種清新,唔怕太漏。好特別既一道菜,下次黎一定會再叫!波甚燒春雞配番薯條有半隻燒春雞,隻雞燒到好香而且肉質好嫩滑,配上甜甜的番薯條,炸到好脆得黎又感覺好健康!重會有沙律菜做伴碟,馬上驅走邪惡感。Tiramisucream同蛋糕嘅比例係岩岩好,面頭勁CREAMY,甜度適中重要有少少酒既香甜。
BLOSSOM

酥炸墨魚嘴配港式沾醬

軟殼蟹伴蟹肉飯

波甚燒春雞配番薯條

2022-09-10 414 views
(*´◡`*)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈記錄番月頭遠征九龍城cafe✨終於試到收藏已久的波甚仲好好彩咁遇見到沉睡中的貓店長┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Tiramisu $68 (3.5/5)枕頭形Tiramisu 好可愛咖啡味都頗突出,口感夠creamy 不過食開清淡既我覺得有啲甜🤣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜柚香烏龍泡菜 $55 (3.5/5)柚子香氣很清新,喝下去超解膩不喝咖啡時的好選擇~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈小店仲有好多日式咖哩定食!但礙於容量有限,唯有留待下次再品嚐🤣仲有隻好可愛的胖貓咪,不過一直沉睡中叫都唔醒🐱🫢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
(*´◡`*)
記錄番月頭遠征九龍城cafe✨終於試到收藏已久的波甚
仲好好彩咁遇見到沉睡中的貓店長

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Tiramisu $68 (3.5/5)
枕頭形Tiramisu 好可愛
咖啡味都頗突出,口感夠creamy
不過食開清淡既我覺得有啲甜🤣

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜柚香烏龍泡菜 $55 (3.5/5)
柚子香氣很清新,喝下去超解膩
不喝咖啡時的好選擇~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
小店仲有好多日式咖哩定食!
但礙於容量有限,唯有留待下次再品嚐🤣
仲有隻好可愛的胖貓咪,不過一直沉睡中
叫都唔醒🐱🫢
2022-09-06 345 views
又黎到九龍城區,今次介紹嘅係一間日系cafe,佢港島區分店都幾出名,今次咁啱黎九龍城搵食,又咁啱唔算多人等,就試試佢🤣🍽凍美式咖啡係偏酸嘅味,我個人麻麻,但係正常嘅(純粹個人愛好🤣)🍽酥炸墨魚嘴配港式沾醬墨魚嘴炸得香脆,最特別係個醬,佢係蝦醬味,呢個配搭好新鮮,個醬令到成個菜式錦上添花🤣🍽提拉米蘇呢個係我特登要食嘅目標,想試好耐。真係冇令我失望,大大件,散滿可可粉,個cream好滑,手指餅浸滿咖啡酒,好香有酒味,甜度啱啱好,好滿足😋間cafe見佢有個吧枱,應該夜晚會有酒飲,都很特別,當日都見d枱都full晒,都幾多人食,相信佢其他食物都唔錯,下次經過都可以再幫襯😋

🍽凍美式咖啡

係偏酸嘅味,我個人麻麻,但係正常嘅(純粹個人愛好🤣)

🍽酥炸墨魚嘴配港式沾醬

🍽提拉米蘇

凍美式咖啡
凍美式咖啡
2022-08-26 350 views
😎 小編依個周末想去放鬆一下,專程搭去九龍城漫遊漫遊,首先去Blossom食晏。[ 亂闖試飲試食 ]🍽 炸軟殼蟹 配蟹肉飯 😋😋😋😋坊間好少見🦀炸軟殼蟹係配飯食,大部分都係配意粉,今次見到就即刻叫嚟試試。飯嘅面頭鋪咗少少蟹肉、蟹籽、芝麻、紫菜碎同飯素,唧咗少少沙律醬,整體同炸軟殼蟹伴埋一齊食,鹹香鹹香,係唔錯嘅!☺️ 仲有少醃蘿蔔同青瓜絲,可以消一消炸軟殼蟹嘅油膩感,亦附有哈蜜瓜同湯。🍰 提拉米蘇 😋😋😋😋😋提拉米蘇係小編最愛嘅口感,即係偏軟淋但又會唔成形,餅吸收晒咖啡,食落味道好濃郁,有咖啡嘅微澀同面頭吉士醬嘅甜👍🏻☕️ 泡沫珈琲 😋😋😋泡沫咖啡調配得還好,飲落奶味太重,唔係好飲到咖啡味。咖啡師可能忙得滯,似乎有啲失手。😅午餐 💵💵💵💵💵💵 約港幣$280/人💁🏻‍♀️ 今餐小編自己一個食得有啲豪同多 🙈 咖啡店一向好多食客幫襯,大家要有耐性等位。食物都有啲特色,都值得大家去開九龍城一試!

[ 亂闖試飲試食 ]

提拉米蘇
泡沫咖啡
2022-04-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$280 (Lunch)
炸軟殼蟹 配蟹肉飯
提拉米蘇
2022-08-22 328 views
平日嚟真係超正, 又唔限時, 食下野望下街傾下偈影下貓(來自隔離間舖頭)...咁先係真正嘅悠閒生活。19/8 (五) 約 3PM 到, 可以揀位坐添, 坐門口望街最舒服。TIRAMISU: 想食BLOSSOM嘅TIRAMISU好耐架喇! 見咁多人介紹。雖然唔係食過最好味嘅TIRAMISU, 但都滿意, 起碼係即整, espresso味都重, 同埋唔係雪到硬晒嗰D。但如果係LADY FINGER而唔係海棉蛋糕就更好, 海棉蛋糕同mascarpone有點兒分離。 仲有就係唔覺有酒味。炸蕃薯條: 呢個係驚喜! 必食! 點/唔點醬都超好食, 甜甜地又唔會好硬, 粗度適中, 非常易入口。個醬有少少辣。食完tiramisu食蕃薯條非常滿足。好開心見到店員同顧客都對隔離隻貓咁友善, 隻貓入嚟涼冷氣zzz超搞笑, 成為偽貓店長。

炸蕃薯條
炸蕃薯條
2022-08-20 238 views
一個月內光顧了兩次,星期六的中午時間,剛好bar枱有位,同樣點的是野菜咖喱飯,味道跟上一次一樣好,不太辣,還點了泡沫咖啡,室內坐得舒適,員工態度親切又快手,加埋隻貓貓好可愛,好有日本feel。
2022-08-18 190 views
二次造訪.九龍城呢間日系cafe依然保持水準同同事平日lunch time 時段黎黎到比我哋坐咗近門口的小方桌Sofa 位自成一角,方便傾偈-今次我叫咗窩夫配炸雞厚窩夫香脆,蛋味香炸雞好有驚喜,牛油味好香,炸得剛好Set 仲有是令水果哈蜜瓜食完炸雞再食水果解膩-同事叫咗燒春雞配蕃薯條佢話雞調味好好,香草風味蕃薯條也炸得出色-最後我哋叫埋呢啲名物—Tiramisu 做今餐的總結呢度嘅Tiramisu 係比較濕潤同Creamy 咖啡味不算太濃,有淡淡酒香-地方不算大,但環境舒適入到黎好有日本cafe feel食物味道不錯,可以再來👍🏻
二次造訪.九龍城呢間日系cafe依然保持水準
同同事平日lunch time 時段黎
黎到比我哋坐咗近門口的小方桌
Sofa 位自成一角,方便傾偈
今次我叫咗窩夫配炸雞
厚窩夫香脆,蛋味香
炸雞好有驚喜,牛油味好香,炸得剛好
Set 仲有是令水果哈蜜瓜
食完炸雞再食水果解膩

同事叫咗燒春雞配蕃薯條
佢話雞調味好好,香草風味
蕃薯條也炸得出色

最後我哋叫埋呢啲名物—Tiramisu 做今餐的總結
呢度嘅Tiramisu 係比較濕潤同Creamy
咖啡味不算太濃,有淡淡酒香

地方不算大,但環境舒適
入到黎好有日本cafe feel
食物味道不錯,可以再來👍🏻
2022-08-13 174 views
呢間之前都有網評推介過tiramisu不過就 好/普通 各有今次又黎會一會tiramisusize算中大入落口咖啡粉不會咳到cream算滑但奶味不出有2層面包,中間有濕咖啡個人覺得有點過濕咖啡味不算出結: $68➕1 後$75size ok不過味道不算出眾要入到九龍城不值#tiramisu#blossom
呢間之前都有網評推介過tiramisu
不過就 好/普通 各有