2015-04-03 1331 views
大家為搵食,唔係睇論文。入正題。如實報導。薯飽肉3者有一個共通點:乾飽是暖暖的肉是無味的 薯是超乾的薯格比薯角好吃平時少飲奶昔,原來甜得可怕。致癌棉花糖,唔食唔知身體好所以我選擇唔食。ご馳走様でした‼ 謝謝款待‼
大家為搵食,唔係睇論文。

入正題。如實報導。

薯飽肉3者有一個共通點:乾
飽是暖暖的
肉是無味的
薯是超乾的
薯格比薯角好吃

平時少飲奶昔,原來甜得可怕。
致癌棉花糖,唔食唔知身體好
所以我選擇唔食。

ご馳走様でした‼ 謝謝款待‼

The Classic Combo $158
+$28 配奶昔
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2015-04-01 1108 views
平時食薯條漢堡飽,俾人嘅感覺都係粗枝大葉,質素唔會太好,只求快同埋飽肚,但係呢餐BLT除左飽同快之外,亦具相當嘅質素。薯條熱辣辣係基本,薯味亦濃郁,俾人一種真材實料嘅感覺。煙肉漢堡個份量都幾大,比較細食嘅女士們可能會食唔晒; 味道當然有番咁上下,七成熟嘅漢堡,食得出牛肉應該有嘅香味,亦樣野係出面其他快餐店俾唔到。如果下次再黎,必定會再食呢個咁正嘅餐。
2015-02-12
$100 (Lunch)
2015-04-01 1037 views
Haha, 難得朋友聚會又有兩位朋友仔生日,今次到BLT Burger食生日飯。因為只有walk in,所以去到要等位,已經是八點也要等十五分鐘。等位時看看吃什麼。小吃:buffalo wings, 好入味,不辣。我和朋友share,因為份量十足,而且還有其他食物,BLT Burger ,五成熟,肉質嫩滑,煙肉也焗得剛好,不會乾身。也點了baby ribs, 這個一般,肉質太乾,味道也一般。
等位時看看吃什麼。
小吃:buffalo wings, 好入味,不辣。

2015-03-31
20 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • BLT Burger
2015-03-14 1158 views
平時經過見親都大排長龍筆者今日把心一橫決定點都要黎試下!等左20分鐘終於入得叫左個Burger set厚厚的漢堡都幾足料不過食落味覺有d複雜唔係太食得出有咩材料而且醬汁味道太濃 蓋過肉的鮮味食到一半筆者已經唔記得自己叫左d咩著條反而成為主角著蓉多 食得更滋味感覺都係不外如是

平時經過見親都大排長龍
筆者今日把心一橫
決定點都要黎試下!
等左20分鐘終於入得
著條反而成為主角
著蓉多 食得更滋味
感覺都係不外如是
2015-02-09 1903 views
趁著一週年紀念,打算與女友在尖沙咀找些略有名氣的餐廳慶祝一下,怎麼知道女友一早已經決定了要一嘗好朋友激讚過的BLT Burger。每次經過這條通往海港城的路,都會看見有人龍在這家餐廳等候入座,這天也不例外,外面排了大概十個人,但因為我們願意坐吧檯,所以很快便可以入座。到店內發現桌子也不少,很快就有員工把餐單給了我們,不得不讚一下員工的效率真的很高。和女友點了一個BLT Burger Combo($162)與8隻Buffalo Wings($78)BLT Burger點了Medium,店舖選用的安格斯牛肉肉汁豐富,五成熟的牛肉扒更帶點鮮甜的血水,更能突顯出牛肉本身鮮味。因為本人素來沒有太大的「美國癮」,鮮有機會品嘗貴價美國漢堡,BLT Burger可算是奠定了美國漢堡在我心中的正面形象。而跟餐的薯條亦非常出色,充滿濃郁薯仔味,口感也非常脆,配上附送的酸菜,吃過後就明白為什麼每次路過都會有大批人慕名而來。Buffalo Wings辣度十足,配上藍芝士醬和新鮮可芹。雖然不是每位朋友都能夠承受藍芝士的味道,但像小弟般熱愛芝士的人就會非常喜歡這道菜式,既有雞翼的辣味,又有青瓜的清甜以及濃郁的藍芝

BLT Burger
Buffalo Wings辣度十足,配上藍芝士醬和新鮮可芹。雖然不是每位朋友都能夠承受藍芝士的味道,但像小弟般熱愛芝士的人就會非常喜歡這道菜式,既有雞翼的辣味,又有青瓜的清甜以及濃郁的藍芝士味,三種味道混合在一起非常配。
Buffalo Wing
最後侍應在結賬時亦非常細心地提供濕紙巾以及附上親切的笑容,令我和女友這頓慶祝晚餐畫上一個完美的句號。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
Buffalo Wing
2014-12-28 2185 views
周末到海港城逛街,因為太肚餓,所以決定到BLT burger吃漢堡!餐牌提供三個餐,包括Classic Combo, BLT Combo, Australian Wagyu combo,今次選了Classic,牛肉mediumClassic Combo ($158) 包括漢堡、薯條、沙律菜、餐飲。漢堡非常足料,包含了厚厚的牛肉、生菜絲及蕃茄等,夾著隨碟附上的酸青瓜,整體口感豐富。牛肉煎得外皮香脆,牛肉味濃,惟未能鎖住肉汁,稍微扣分;沾上芥辣,味道更有層次 粗薯條夠肥美,炸得不至太燶,下次再嚐嚐薯格可樂是漢堡包的最佳拍檔,夠大杯,配以一片檸檬,胃口大開!

Classic Combo

粗薯條夠肥美,炸得不至太燶,下次再嚐嚐薯格

足料

可樂是漢堡包的最佳拍檔,夠大杯,配以一片檸檬,胃口大開!
餐飲可樂
2014-12-24 2103 views
小時候,快樂何其簡單,小時候眼中只有麥當奴,吃一頓已夠樂半天。長大後,嘴刁了,開始抗拒麥當勞,頂多是光顧摩斯漢堡、Triple O......這天老公帶我走向這不歸路 - Blt Burger。心裏便想 : 食過有質素的漢堡,要回頭便太難了。幸而雖然這兒的漢堡是不錯,但又未去到會吃上癮的程度,試試是無妨的。這天在海港城閒逛,時間尚早,Blt 人不算多,而且老公説它的burger很美味,想到晚一點處處也人滿為患,便試試吧。等了十多分鐘,終於到我們入座了。跟想像中一樣,美式風格的裝潢,帶點懷舊、熱情,人多,是有點吵。芝士條($78)一客四件,長長芝士條裹上金黄脆皮,香脆但不油膩,煙煙靱靭的甚有咬口。󰀃。󰀃Mozzarella芝士條頗軟身,熱辣辣,半溶芝士十分澎湃,󰀃濃稠的芝士,產生不少趣怪造型呢!半溶芝士流出,變成蟲蟲芝士條,有些芝士條更像七孔流血般,這芝士條有趣又美味,三五知己分享就最理想了。水牛雞翼($78)一客有七、八件雞翼與雞鎚,伴吃有沙律醬和西芹,用作解膩。碩大的雞翼啖啖肉,BBQ醬汁甜甜酸酸的,甚為惹味。但没芝士條般味道出眾呢 !之後是主打漢堡了,由於老想讓我試多點美食,當漢堡
小時候,快樂何其簡單,
小時候眼中只有麥當奴,吃一頓已夠樂半天。

長大後,嘴刁了,
開始抗拒麥當勞,
頂多是光顧摩斯漢堡、Triple O......
這天老公帶我走向這不歸路 - Blt Burger。
心裏便想 : 食過有質素的漢堡,要回頭便太難了。

幸而雖然這兒的漢堡是不錯,
但又未去到會吃上癮的程度,試試是無妨的。
這天在海港城閒逛,時間尚早,
Blt 人不算多,而且老公説它的burger很美味,
想到晚一點處處也人滿為患,便試試吧。

等了十多分鐘,終於到我們入座了。
吃Burger薯條,茄汁、芥末必備
小食不多但甚吸引
餐牌中的Burger用牛的質素區分
芝士條($78)
一客四件,長長芝士條裹上金黄脆皮,
香脆但不油膩,煙煙靱靭的甚有咬口。󰀃。
󰀃Mozzarella芝士條頗軟身,熱辣辣,
半溶芝士十分澎湃,󰀃濃稠的芝士,產生不少趣怪造型呢!
半溶芝士流出,變成蟲蟲芝士條,
有些芝士條更像七孔流血般,
這芝士條有趣又美味,三五知己分享就最理想了。
芝士條
芝士澎湃
七孔流血
蟲蟲芝士條 ! 你食我,我要瞪住你 !
水牛雞翼($78)
一客有七、八件雞翼與雞鎚,伴吃有沙律醬和西芹,用作解膩。
碩大的雞翼啖啖肉,BBQ醬汁甜甜酸酸的,甚為惹味。
但没芝士條般味道出眾呢 !
水牛雞翼
個人較愛雞翼多於雞鎚
之後是主打漢堡了,由於老想讓我試多點美食,
當漢堡來的時候,還伴有薯塊,感覺是吃不消呢。

我的是Australian Wagyu($142)
有7安士澳洲燒牛肉漢堡扒,
肉味算濃有肉汁,但跟Blt版本分別不大。
加上厚厚的蕃茄和洋蔥,還有味道不錯的青瓜,口感十分豐富。
伴吃的酸椰菜是我的最愛,不會太酸,甜甜的十分可口。
Australian Wagyu set($142)
厚厚的漢堡扒
豐富的配料
不過肉厚的關係,已吃不下薯條,只淺嚐一口便由老公代勞。
薯條是肥厚的一種,用原個薯仔去做,夠脆而且有薯香。
跟餐的蘋果汁是鮮打的,小小的一杯,略甜了。
薯條也太多了吧
最愛酸椰菜
不錯,但多吃會膩
蘋果汁
跟餐,沒甚麼特別,總比點汽水好。
老公則單點Blt Burger($102)
7安士的漢堡扒,
特色是伴有煎香了的煙肉,也有蕃茄洋蔥菜絲和醬汁。
肉味稍有不足,但有煙肉脂香搭救,個人認為也是不錯的選擇。
其實跟Wangu差不了多少
由於怒食關係,埋單不便宜。
兩個人其實不用點那麼多小食,套餐份量也太大了。

其實Blt跟和牛食味分別不大,
如果只是想吃好一點點的漢堡,Blt版本其實已能滿足口慾了。

總的來說Blt Burger 是值得一試,但又未到令人驚艷的程度。
反而它的小食頗為出色,
下次再來,二人分享一份漢堡再加點小食已足夠呢。
總結 : 想不到是小食最為吸引
2014-11-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
芝士條
水牛雞翼
Australian Wagyu set($142)
2014-12-07 1860 views
百幾一個 burger. medium 景然是全熟,唔好話要肉汁,紅色都唔覺有。熟都算,但 "鞋"的肉,點攪??薯仔 淋曬。好彩,杯飲品不錯。員工冇笑容,好彩不用人齊就可以入座。
熟都算,但 "鞋"的肉,點攪??

薯仔 淋曬。

好彩,杯飲品不錯。
員工冇笑容,好彩不用人齊就可以入座。

2014-12-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2014-11-01 3320 views
Wanted to have burgers and chips. Wide range of choices for burger. Tried the BLT burger and salmon burger. The salmon one was a bit too dry. But still it tasted o.k. Buffalo chicken wings were juicy and not too sour. Love it. Chicken salad was ok but portion was a bit small. Fat potato fries just ordinary one. Nothing special.Pinot Noir from Australia was nice though! Very fruity.Will go there again.
Salomon Burger
BLT burger and fat chips

buffalo chicken wings
chicken salad

Will go there again.
2014-10-27
$250 (Dinner)
Salomon Burger
BLT burger and fat chips
buffalo chicken wings
2014-10-05 2784 views
今日和朋友一齊去尖沙咀行街,見到平日很長人龍的BLT條隊短左一半,便決定一試!排隊時會派餐牌,自然會諗定點什麼。我們只有兩個女仔便決定只點一個BLT burger、另外一份fat fries and mozzarella sticks。而最後事實證明每人吃一半包已很夠了!BLT burger and fat fries $102+48Burger用的是安格斯牛,要了八成熟。牛偏乾,個人覺得唔錯好易入口。雖然是八成熟,但還呈微紅色。麵包屬普通貨色,如果可以有不同種類嘅包供選擇會更好。煙肉反而有驚喜,很香脆不會吃到滿口油。包嘅醬無咩特別,像普通千島醬。最想讚嘅係拌碟的那條酸瓜,雖然很酸但很醒胃,吃到有點飽滯時咬一口,胃口馬上又回來了!但薯條真的讓人很失望,一點都不外脆內軟亦不夠熱,外面有點硬,相信不是即炸的。朋友說mos buger的薯條比他更好吃。 mozzarella sticks $78我們兩個芝士迷在雞翼和這個之間想了很久,最後還是被它誘惑了,果然沒讓人失望。咬開每一口都是厚厚的 mozzarella cheese,之前吃 mozzarella都是吃pizza時才吃到,只知道他可

事實證明每人吃一半包已很夠了!

BLT burger and fat fries

BLT burget

但薯條真的讓人很失望

mozzarella sticks $78
mozzarella sticks

咬開每一口都是厚厚的 mozzarella cheese,之前吃 mozzarella都是吃pizza時才吃到,只知道他可以拉出很長的絲;這個炸來吃口感像在吃年糕,每人吃三條都不覺溜,真是太滿足了。

餐廳值得一讚是坐得很舒適,即使只有兩個人,外面還有人排隊,我們都被安排到四人座,坐得寬敞談得自在。
下次會帶食肉獸弟弟來!
$126 (Dinner)
mozzarella sticks
喺香港,好食嘅漢堡包好多,但係大部份都好貴!照呢個價錢嚟講就真係好難接受。今日第一次幫襯,兩個人唔敢點太多嘢,先點了一份 mix vegetables salad, 一份 Classic Burger combos, 一份CAB burger同埋一杯 milk shake, 结果全軍覆沒!首先個saIad啲菜全部"淋"嘅,一啲都唔脆口,個汁醬酸到不得了 ,零分!蔬菜如果太早切好又唔做好保鲜工作嘅話就會攪成咁,汁醬就肯定無試味就比客人食!再嚟杯 milk shake 實在太甜,甜到頂唔順先叫人換過一杯 好彩啲服務員都好有禮貌,加分 第三樣就係薯條,上抬時先食一條,又係唔脆嘅, 零分!到最後主角漢堡包,兩個包都唔錯,不過我哋叫五成熟,但咬開只見到少少红色,肉汁更加欠奉!不過濃郁嘅美國牛肉味挽回唔少分數 !總括黎講,收呢個價錢我唔會再幫襯!食材唔錯,但係煮得差,浪費!
好彩啲服務員都好有禮貌,加分
第三樣就係薯條,上抬時先食一條,又係唔脆嘅,
2014-09-25
$220 (Dinner)
2014-09-19 2518 views
中秋夜,與男友到BLT Burger做節 之前已經想試,但成日都覺得百幾蚊食個burger好貴。 雖然今次都覺得真係好貴,但諗唔到有咩其他想食,而又無乜人排隊,所以揀左BLT. 我地叫左個Classic burger 同 Australian Wagyu Buger combo, 要左粗薯條同加錢轉Monkey Business milkshake, 兩個burger都叫左七成熟. 首先嚟左杯Monkey Business,佢係 chocolate icecream, peanut butter and banana blend埋,好好飲,但香蕉味就唔係好夠 和牛漢堡都算重牛味,亦都夠juicy. 薯角仲有薯仔皮,好香薯味。 Classic burger 係安格斯牛,牛味更重,但依個就dry 左d. 鐘意安格斯定和牛就見人見智,我就鐘意和牛多d.仲有佢配埋個兜好細嘅沙律,好好食,相比起之下,反而沙律同奶昔比burger更出色。
中秋夜,與男友到BLT Burger做節

2014-09-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
本應諗住去海港城行街但係一去到已經餓到無力行於事係果度周圍搵野食睇過好多間餐廳都唔係幾岩食咁岩經過BLT burger 見咁難得無人排隊於事急急腳衝入去本身對佢地嘅食物無太大期望心諗都係burger 一個姐點知飲左一啖我跟餐order 嘅vanilla mikeshake 之後對呢間野360度改觀個野飲有驚喜,唔係求其整,好足料好好味 (咁足料應該好肥好高卡路里 )個burger 都ok呀唔似其他食評咁講話好dry其實舊扒佢有問你要幾成熟架我嗌左5成熟,ok juicyd 薯條佢都炸得好脆另外個包其實係要自己加芥末同茄汁架如果唔係會無乜味(除非你純粹想感受下塊augus beef 嘅肉味啦)另外價錢方面有人話佢唔值其實都係睇你點睇架姐,呢度係海港城佢收呢個價已經算合理係外國嘅餐廳單叫個burger都要二百幾啦無得同mcdonald 果d價錢比佢個環境都ok 食得開心,係d侍應呆左d所以價錢都合理嘅如果無人排隊的話可以再試
本應諗住去海港城行街
於事急急腳衝入去

本身對佢地嘅食物無太大期望
心諗都係burger 一個姐

對呢間野360度改觀
個野飲有驚喜,唔係求其整,好足料好好味

(咁足料應該好肥好高卡路里
個burger 都ok呀
唔似其他食評咁講話好dry
其實舊扒佢有問你要幾成熟架
我嗌左5成熟,ok juicy
d 薯條佢都炸得好脆

另外個包其實係要自己加芥末同茄汁架

另外價錢方面有人話佢唔值
其實都係睇你點睇架姐,呢度係海港城佢收呢個價已經算合理
係外國嘅餐廳單叫個burger都要二百幾啦
無得同mcdonald 果d價錢比

佢個環境都ok 食得開心,係d侍應呆左d
所以價錢都合理嘅
如果無人排隊的話可以再試
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2014-09-03 1622 views
上一次到此店食Burger是大約4年前,印象中價錢雖然頗貴,但食物質素不錯的!平時行經門外見太多內地自由行在排隊,已大大減低我再去光顧的衝動,難得剛剛的星期六沒有人排隊,便決定食個開心Burger!點了藍芝士漢堡及澳洲和牛漢堡,包身鬆軟,充滿彈性,上下也灑了很多芝麻,增加多層口感,裡面漢堡煎得過熟,咬下去沒有豐盈肉汁,又不夠醬汁,咬下去十分乾,味道淡,差!這杯檸檬梳打淡如水,杯又大只有一塊細檸檬,怪不得沒有味道!原來粗薯條是等於薯角,薯皮夠脆又充滿薯香,令人食不停口,最好味是洋蔥圈,炸得夠香脆,加上外面薄薄的炸粉,食後沒有油膩感!
這杯檸檬梳打淡如水,杯又大只有一塊細檸檬,怪不得沒有味道!
2014-08-30
$200 (Tea)
今晚難得約左周副經食dinner,選擇了到BLT BURGER開餐。平時經過時永遠都有條長龍,今晚大約6點幾到, 好難得冇人龍, 問過職員會否有交檯時間,佢表示 “冇”, SO GOOD!! 即刻入去坐!今晚點左一份”BLT” COMBO, 加轉Rocky Road Milkshake特飲, 另再黎一份Baby Rib.COMBO包有一份薯條/ 薯格, (薯條可選粗或幼) ,有一杯小沙律, 一款漢堡包及一杯飲品. 包內我地再EXTRA加芝士及蘑菇。薯格熱辣辣又香脆漢堡包加上其他配料味道可口, 不過牛肉有少許偏乾, 但好在加左蘑菇, 有蘑菇的汁, 可以中和一下!不得不讚這杯Rocky Road milkshake, 實在係太好味! 飲品中有brownie粒粒, 有口感, 仲有雲呢拿, 朱古力味,飲到尾都係味道濃郁, 真係一飲難忘, !!另一份Baby rib連corn cake, 味道甜而有微辣! 由於掛住傾計加上自己食得慢既關係, 份rib都擺到凍左! 不過都仍然覺得好味! 肉很嫰, 易離骨!雖然飽, 但仍很想食埋件蛋糕, 望落去仲以為好硬, 但其實蛋糕很鬆軟, 一邊傾計, 一邊啄件蛋
薯格熱辣辣又香脆
雖然飽, 但仍很想食埋件蛋糕, 望落去仲以為好硬, 但其實蛋糕很鬆軟, 一邊傾計, 一邊啄件蛋糕, 味道甜甜, 一叉就散, 話咁快就食晒!
食到尾聲時, 仍然見到外面仲有人排隊! 利害利害!
2014-08-12
Delivery
$150 (Dinner)