Bochord

同朋友敘舊,揀咗呢間book mark咗好耐嘅打卡餐廳,一入去已經俾佢嘅裝修驚艷到🤩以歐陸式古典藏書閣為靈感,呈現出古典文藝氣息,非常有格調,仲可以飽覽維港海景,非常適合慶祝節慶👍🏻🔵Baked French Escargot & Artichoke法式焗田螺配上爽口嘅雅枝竹,帶俾人獨特既口感同風味。田螺散發出陣陣香草牛油香,中間仲夾左蒜味濃郁既薯蓉,層次感豐富😍🔵Spanish Iberico Pork & Sweet Corn用蒸煮過伊比利亞豬肉同粟米組成,加上煙熏過既茄子泥,帕爾馬火腿的香脆,可以食到唔同烹調手法嘅豬肉,整體口感豐富😍🔵Hummus & Artichoke Bisque湯底好厚實,加入左sun-dried tomatoes、鷹嘴豆同黑蒜,微酸口感,一啲都唔油膩👍🏻🔵Red Wood Charcoal Grilled Canadian Pork Rack** 採用紅木炭烤加拿大豬肋排,表面炙烤得略帶焦香,而肉質保持鮮嫩,千層烤薯都好好食🤤🔵Red Wood Charcoal Grilled New Zealand Angus Striploin Steak**

🔵Hummus & Artichoke Bisque

選用新西蘭安格斯牛肉,經紅木炭烤製,外層略帶焦香而肉質保持鮮嫩,肉味濃郁,叫medium啱啱好😘

🔵Strawberry Mousse Cake
擺盤好靚,mousse口感柔滑,入口即溶,整體口感唔算太甜👍🏻

🔵Lemon Grass and Mango Mousse Cake
擺盤都好靚,芒果味濃郁,mousse好柔滑,加上少少香茅mousse做點,整體口感好清新,一啲都唔膩🥰

2024-11-18 684 views
餐廳以復古圖書館做主題, 擁有維港靚海景,裝潢超有情調, 主打法國菜fine dining. Tasting menu 10道菜用料煮法都十分多元化, 真心有驚喜, 以食物質素加餐廳環境嚟講, 呢個價錢絕對合理.Tasting menu $1388🍽️ Seafood TrioImperial caviar • smoked eel mousse 以粒粒飽滿鮮香既魚子醬配以煙燻鰻魚慕絲, 慕絲口感幼滑, 煙燻香味濃郁.Japanese sea urchin以海膽做主題既海鮮頭盤, 海膽豆腐味道勁濃郁, 上面再舖一片新鮮海膽, 鮮味十足.Spanish octopus carpaccio八瓜魚薄片口感軟腍唔韌, 味道清新, 非常開胃🍽️ Scottish King Razor Clam & King Crab帝王蟹既鮮味同蟹味完全融入慕絲當中, 配以上面既蟶子韃靼同日本三文魚籽, 入口有豐富既海鮮鹹香味.🍽️ Italian Zucchini Flower · Iberico Ham炸脆左既意大利青瓜花, 入面包裹住綿滑既鴨肉薯蓉, 另外再配上油香十足既36個月伊比利亞黑毛豬火腿.🍽️ Boui

Tasting menu $1388

🍽️ Seafood Trio

以粒粒飽滿鮮香既魚子醬配以煙燻鰻魚慕絲,
慕絲口感幼滑, 煙燻香味濃郁.

Japanese sea urchin

Spanish octopus carpaccio
八瓜魚薄片口感軟腍唔韌, 味道清新, 非常開胃

🍽️ Bouillabaisse
自家製蠔肉雲吞, 配以龍蝦湯再加上大粒蜆肉, 做到將鮮味層層堆疊.

🍽️ French Morel & Fish Maw
用西式方法去烹調花膠真係非常有驚喜, 口感札實, 餐廳仲特別加上幾片白松露增添香氣.

🍽️ Charcoal Grilled French Pigeon
一上碟已經聞到香味, 烤香左既乳鴿胸將肉汁鎖死在內, 而且肉質十分嫩滑, 入口仲好香碳烤味. 而乳鴿腿肉以油封方式處理, 所以外層焦香味更加濃郁, 非常好味.

🍽️ Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef
炭燒宮崎A5和牛, 油脂豐富, 分佈平均, 口感緊緻順滑, 有入口即化既感覺, 而且炭燒過後更香.

🍽️ Japanese Yuzu Mousse Cake
最後既日本柚子慕絲蛋糕,配以法國白朱古力,
慕絲甜而不膩, 口感輕盈順滑, 柚子味道亦夠清新, 賣相亦非常吸引.
2024-11-16 728 views
呢度環境的確唔錯,英倫風的確係享受🥰。啲人係咁影相,打卡一流。👍🏻我食嘅係午餐。侍應服務一般。處理枱上邊餐具嘅時候覺得佢有啲遴迍。兩款前菜擺盤好靚,都好食😋。靚到唔捨得食盆花。個湯就唔好飲,得個咸字。我嘅主菜牛扒好奇怪,冇牛肉味🤪,見佢好靚㗎😅。好唔滿意,唔知自己食緊乜咁。未試過食冇牛味嘅牛扒,真係扣晒分。我先生嘅主菜係燒春雞,就好好多囉,熱辣辣裏便釀咗啲飯,都幾好味。啲食物唔會吸引到我想再去。
2024-11-14 730 views
呢排發現左間好浪漫既餐廳🩷即刻約我既閨密去girls gathering 先💃🏻👯‍♀️一入去餐廳就已經見到全落地玻璃嘅海景,加上佢哋英倫風格嘅設計,真係好有約會嘅氣息呢🌸🌹呢間餐廳同平時嘅Fine dining 有啲唔同, 佢嘅環境氣氛浪漫得來又會有啲輕鬆嘅氣氛,因為去到中段嘅時候佢哋會有live Band,仲可以點歌添🥰🥰今次揀咗佢哋Signature Tasting Menu, 仲共有9道菜式每道菜佢哋都以時令嘅食材,再加上精緻嘅擺碟令到我好期待佢哋每次上菜時候帶俾我嘅驚喜,也看得出廚師嘅用心💓😊
2024-10-17
Dinner
  • Bread
  • Red Wood & Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef
2024-11-11 950 views
約咗好友為她慶生。之前見到好多post 見到裝修好靚,所以想試吓。約咗星期五晚上,一行入到餐廳,嘩好有氣氛喎,有樂隊,有維港夜景,有浪漫嘅燈光。食物方面,有tasting Menu 或 a la carte。我哋今晚選擇咗tasting, 總共有八道菜。 每一道菜都非常之精緻。個人最喜歡French morel and fish maw。 係有少少炭火燒過嘅花膠,配上羊肚菌同松露,加雞湯做芡汁。花膠做得軟硬適中,因為碳燒過所以味道香口,唔同平日食中式做法。加埋羊肚菌和松露味道都好夾。餐廳7:30至到10:30會有樂隊唱歌。個人覺得佢哋嘅音量做得幾好,因為唔會太大聲影響到同朋友傾偈。如果你係慶祝生日或者周年紀念嘅話歌手仲會行到埋嚟同你唱生日歌或者情歌,而且會邀請埋朋友唱歌俾生日嗰個或者男女朋友聽。之後餐廳職員會幫你影一張即影即有相。整體嘅用餐經驗唔錯,侍應亦都好耐心咁樣講解每一度數包含咗啲乜嘢。 唯獨是個人覺得杯裝嘅酒選擇唔多,如果你一班人去剩係得一二個人飲酒嘅話咁選擇就會比較少啲

2024-11-08
$1500 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • French morel  and  fish  maw
今日黎左Bochord食飯☺️平時做嘢咁辛苦,間中都要獎勵下自己🥳呢度嘅環境同服務都超級好,裝修好有氣派之餘,仲有現場live music聽☺️係拍拖同慶祝嘅好地方啊💖*****🌟Tasting Menu $1388 / head Bread 🥖 試左個餐包已經好好食☺️仲有兩款牛油可以配搭添🧈Seafood Trio🐙✨第一個 dish係一係海鮮三重奏,入面仲有餐桌上嘅鑽石💎魚子醬、同埋日本海膽添☺️Scottish King Razor Clam & King Crab 🦀第二個dish有蟶子、三文魚籽同埋皇帝蟹肉,擺盤擺得好靚好似一個花園咁,仲有啲煙噴出黎,好夢幻呀😍Italian Zucchini Flower & Iberico Ham 🥔🥓36個月嘅熟成伊比利亞火腿🍖配上混合鴨肉嘅焗薯🥔同鵝肝醬🦆口感一流又match,可以balance返火腿嘅鹹味☺️Bouillabaisse 🐠🥣呢個馬賽魚湯入面有自家製嘅雲吞🥟同埋好多嘅蜆🦪,配上用龍蝦🦞同魚🐠淆製嘅濃湯,係我最驚喜嘅course💝French Morel & Fish Maw 🍄‍🟫🐟超級多嘅黑松露片🤩勁重本呀Charcoal

*****

🌟Tasting Menu $1388 / head
Bread 🥖
試左個餐包已經好好食☺️仲有兩款牛油可以配搭添🧈
Seafood Trio🐙✨

Bouillabaisse 🐠🥣
French Morel & Fish Maw 🍄‍🟫🐟
超級多嘅黑松露片🤩勁重本呀
Charcoal Grilled French Pigeon 🐥
第一次係fine dining食到乳鴿🫣呢個油封餄腿用乳鴿代替左鴨,肉質更加嫩滑入味☺️👍🏻
Charcoal Grilled As Miyazakigyu Beef 🐮🥩
終於黎到我最期待嘅 course啦,用左A5和牛嘅西冷牛扒,我揀左5成熟,燒得外香內嫩😍
Japanese Yuzu Mousse Cake 🍋🍰
Cocktails 🍸
🥃The Gin Shop $128
Rhubarb Gin - Tonic • Salty Plum Apple Cider Foam

🍯The Honey Thief $128
Gin • Curry Leaf - Apricot Marmalade • Lemon • Honeycomb

*****
2024-10-21
$1500 (Dinner)
  • Seafood Bouillabaisse
  • Bread
  • Bouillabaisse
2024-11-08 992 views
在尋找一個配備壯麗維多利亞港景觀的奢華用餐體驗嗎?博烏特擁有圖書館風格的胡桃木內飾和優雅的方格天花板,現場音樂,以及精心策劃的歐洲風格七道菜品嚐味餐單,定能讓您心曠神怡。〘 36-Day Dry-Aged French Beef Hanger Steak Tartare 〙沉醉在精緻的牛肉腩扒塔塔中,它巧妙地擺放在伊比利亞豬骨髓上,搭配青椒和鄉村土司。〘 Lobster Bisque〙品嚐這款豪華的濃湯,鮮美的龍蝦被包裹在柔滑的湯汁中,覆蓋著精緻的酸麵包泡芙,配以白蘭地混合鮮奶油,豐富的風味融合,營造真正奢華的用餐體驗。〘 Red Wood Charcoal Grilled Australian M5 Striploin Steak 〙這款300克的菲力牛扒展現出精心磨研的手藝,帶來無與倫比的風味和嫩滑口感:伴隨鴨油土豆和咸牛肉土豆泥,這件藝術品加入了黑松露醬,是您實際得到所付出代價的一種例證。〘 Dessert of the Day 〙首先呈上奇幻萬聖節主題的點心:一款豐盛的紅桑子慕斯,包裹在鬼形外殼中,搭配迷人的棺材、蝙蝠和眼球形狀的巧克力。接著再品嚐另一款節慶點心:一款橙味慕斯

〘 Lobster Bisque〙

〘 Dessert of the Day 〙
首先呈上奇幻萬聖節主題的點心:一款豐盛的紅桑子慕斯,包裹在鬼形外殼中,搭配迷人的棺材、蝙蝠和眼球形狀的巧克力。接著再品嚐另一款節慶點心:一款橙味慕斯包覆在充滿活力的橙味朱古力外殼中,形狀像南瓜。這對俏皮的甜點不僅滿足視覺,也讓您品嚐到一場樂趣十足的盛宴。

2024-11-08 870 views
Bochord意譯為藏書室、圖書館,進入餐廳後有如穿梭至上世紀嘅優雅貴族圖書室,代入感十足,而且望到靚靚維港景色,建議預先訂位,確保坐近窗邊。晚市仲有駐場歌手演唱,chill 住食晚餐🥳🥳🥳🥳😆😆😆😊😊⭐Tasting Menu $1388⭐🔆Seafood TrioTrio: 首先食日本海膽配泡沫,鮮味十足,然後食魚子醬配煙燻鰻魚mousse,口感幼滑,最後食薄切八爪魚片,味道輕盈清新🔆Scottish King Razor Clam & King Crab: 上枱時煙霧迷漫,儀式感十足。蟶子他他香甜鮮美,帶煙熏味,帝王蟹肉同三文魚子提鮮提香,口感豐富🔆Italian Zucchini Flower & Iberico Ham: 綿滑芋頭內餡包住伊比利亞火腿,外層炸到金黃香脆,口感細膩幼滑,配上意大利櫛瓜,味道清爽解膩🔆Bouillabaisse: 香濃嘅龍蝦湯底作為主調,蜆肉飽滿鮮香,仲兩隻自家製蠔肉意大利餃,好特別,配埋特濃龍蝦湯,鮮上加鮮🔆French Morel & Fish Maw: 黑松露配羊肚菌及魚肚,香氣十足。魚肚嫩滑,吸收雞湯精華,滿滿嘅骨膠原,非常滋潤🔆Charc

⭐Tasting Menu $1388⭐

🔆Charcoal Grilled French Pigeon: 乳鴿胸肉粉嫩鮮香,火候把握極為精準,鮮香得嚟有肉汁,帶煙熏味,非常出色。鴿脾同樣不錯,乳鴿胸肉更為出彩

🔆Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef: A5和牛質素不用懷疑,鮮香嫩滑,牛油香氣十足,入口即化。配上炸牛筋香脆,口感幾特別

🔆Japanese Yuzu Mousse Cake: 精緻小巧,滿滿柚子清香,為完美一餐作結

Bochord
銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1101號舖

@bochord.hk
#bochord #維港靚景 #世貿中心 #chill爆 #銅鑼灣 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣好去處 #渡假 #香港餐廳推介 #bochordhk #hkfood #法國菜 #finedining #香港生活 #香港探店 #香港旅游攻略 #美食 #美食探店 #香港特色酒吧餐廳 #渡假餐廳 #銅鑼灣西餐 #宝藏餐厅分享 #Bochord #香港生活 #香港打卡 #香港必吃美食 #香港生活

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 再次到訪世貿嘅Bochord 🤤 8道菜嘅Tasting Menu ($1,388)1️⃣ 頭盤三重奏 🔥• 魚子醬配煙燻鰻魚慕斯 超級夾• 日本海膽新鮮到癲• 隻八爪魚片薄到穿透人心咁 🤣2️⃣ 蘇格蘭蛤蠣配帝王蟹 🦀個帝王蟹慕斯幾有味,加埋三文魚子都幾爆3️⃣ 意大利翠玉瓜花配黑毛豬火腿36個月黑毛豬火腿勁香!炸得金黃嘅翠玉瓜花好脆口!個鴨肉配芋頭蓉同埋鵝肝泡沫,正👍🏻4️⃣ 法式海鮮湯自家製蠔雲吞大大粒!個湯底濃到癲,飲完連隻碗都想舐!5️⃣ 法國羊肚菌同花膠黑松露片加炭燒花膠入晒味。清雞湯清甜得嚟又香!6️⃣ 炭燒法國乳鴿乳鴿胸肉咁嫩滑。油封鴿髀入味。配埋茴香好開胃 💕7️⃣ 宮崎A5和牛西冷重頭戲嚟啦!🥩軟滑到癲,真係好似食緊牛油咁!有牛筋脆片。罌粟籽蛋黃醬配埋簡直完美!8️⃣ 柚子慕斯蛋糕 🍰輕盈清新貼士 💁‍♀️• 記住早啲book枱,好多人黎依到慶祝生日🎂 慶祝場合必選!• 睇日落🌅 正ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

再次到訪世貿嘅Bochord 🤤
8道菜嘅Tasting Menu ($1,388)

1️⃣ 頭盤三重奏 🔥
• 魚子醬配煙燻鰻魚慕斯 超級夾
• 日本海膽新鮮到癲
• 隻八爪魚片薄到穿透人心咁 🤣

2️⃣ 蘇格蘭蛤蠣配帝王蟹 🦀
個帝王蟹慕斯幾有味,加埋三文魚子都幾爆

3️⃣ 意大利翠玉瓜花配黑毛豬火腿
36個月黑毛豬火腿勁香!
炸得金黃嘅翠玉瓜花好脆口!
個鴨肉配芋頭蓉同埋鵝肝泡沫,正👍🏻

4️⃣ 法式海鮮湯
自家製蠔雲吞大大粒!
個湯底濃到癲,飲完連隻碗都想舐!

5️⃣ 法國羊肚菌同花膠
黑松露片加炭燒花膠入晒味。清雞湯清甜得嚟又香!

6️⃣ 炭燒法國乳鴿
乳鴿胸肉咁嫩滑。油封鴿髀入味。配埋茴香好開胃 💕

7️⃣ 宮崎A5和牛西冷
重頭戲嚟啦!🥩
軟滑到癲,真係好似食緊牛油咁!
有牛筋脆片。罌粟籽蛋黃醬配埋簡直完美!

8️⃣ 柚子慕斯蛋糕 🍰
輕盈清新

貼士 💁‍♀️
• 睇日落🌅 正

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
2024-11-05 847 views
之前朋友去過世貿中心 Bochord 感覺不錯,落地玻璃窗陽光照射下,溫暖而開陽,餐廳裝修以英倫圖書館為主調,櫻桃木傢俬以墨綠色皮梳化為主,高雅大方,亦有壁爐裝飾,散發一陣陣種書卷氣質,店員服務專業殷勤首先我們選了四道菜 (4-course)Bread 餐包;自家製酸種麵包,咬落好鬆軟,新鮮焗製, 外表脆口,牛油分兩種分別是海鹽同Basil , 入口好順滑好香, 另外你可以加黑醋及橄欖油食Appetiser頭盤:Balik Salmon & Baby Spinach Roulade with French Green Asparagus 加拿大三文魚好鮮嫩,菠菜卷好精緻小巧,中間放入蘆筍,口感更加爽脆,面頭加入分子料理點綴,擺盤更加漂亮36 Days Dry Aged French Beef Hanger Steak tartare 牛肉他他肉質鮮嫩,牛味極濃,放在牛骨髓內,賣相特別,連埋country bread 好酥脆美味Soup 湯:Lobster Bisque 酥皮龍蝦湯外型好打卡able , 酥皮非常酥脆而不厚,龍蝦湯足料,味道香而濃郁,加入埋Brandy Whipped C

首先我們選了四道菜 (4-course)

Bread 餐包;

Appetiser頭盤:

Soup 湯:
Lobster Bisque 酥皮龍蝦湯
外型好打卡able , 酥皮非常酥脆而不厚,龍蝦湯足料,味道香而濃郁,加入埋Brandy Whipped Cream , 口感順滑更加creamy, 飲完已經好飽肚

main course 主菜:
Red Wood Charcoal Grilled Canadian Red Snapper
鯛魚煎得皮好脆,魚肉好嫩滑入口即溶化, 用了西西里蕃茄蓉做醬汁及有椰菜花、及薯仔做配菜,非常清新健康

炭燒西冷牛扒,牛味濃郁,煎得火喉掌握得不錯,肉質juicy , 配薯蓉醬汁好味

Dessert 甜品
是日甜品有兩款
芒果雪葩,配合萬聖節南瓜為造型,相當可愛,外皮是芒果脆皮,雪葩是芒果及柚子,味道清新

士多啤梨mouse
鋪滿土多啤梨,mouse好香滑

• Lobster Bisque
2024-11-04 761 views
位於銅鑼灣世貿中心嘅Bochord係一間非常高質的Fine Dine法國菜餐廳🍴浪漫又典雅 室內設計以古老圖書館為主題 用上深啡色的胡桃木 書架上擺放了數百本古典書籍作裝飾 配以真皮沙發、特色復古百褶燈及羅馬數字時鐘擺設等 低調又舒適 充滿文藝氣息走進餐廳 彷如當上了歐陸貴族👸 餐廳逾80個座位 從5:30開始用餐至8點可以穿梭醉人維多利亞港海景的日與夜!這裡的菜式款款也別出心裁 菜式橫跨歐陸多國 坐下後先品嚐熱哄哄且軟綿綿的麵包 牛油軟滑 讓人忍不住連續食了幾片😍特製的Blueberry Chesscake 特飲cocktail確實有藍莓芝士蛋糕的香甜及忌廉奶油感帶有一點點酒的微熏 絕對深受女士歡迎食咗個冷盤西班牙八爪魚 擺盤精緻感覺像置身綠田園一樣 汁醬加上八爪魚開胃可口 有咬口又彈牙最後上的匈牙利200日穀飼頂級牛柳180g $438入口口感非常柔軟 肉汁鮮嫩 沾上一點芥辣及黑椒 入口味道至今令我難以忘記
位於銅鑼灣世貿中心嘅Bochord
係一間非常高質的Fine Dine法國菜餐廳🍴
羅馬數字時鐘擺設等
低調又舒適 充滿文藝氣息
走進餐廳 彷如當上了歐陸貴族👸

餐廳逾80個座位 從5:30開始用餐至8點
可以穿梭醉人維多利亞港海景的日與夜!
這裡的菜式款款也別出心裁

入口味道至今令我難以忘記

2024-09-25
Dinner
2024-11-04 704 views
餐廳以古代英式圖書館為靈感胡桃木主調,營造文藝舒適氛圍擁有80多個座位,窗邊可欣賞維多利亞港海景增添浪漫氣息今次我淨係食set lunch欣賞唔到佢哋既live band下次夜晚真係要過嚟試吓 4-courses exclusive lunch menuAppetitesCanadian Snow Crab Meat & Miso Tofu豆腐滑嫩綿密,帶有一點鹹香,和蟹肉搭配得剛剛好,口感層次豐富,讓人一口接一口,十分美味! SoupHummus & Artichoke Bisque湯汁滑潤,豆香與蔬菜味平衡適合搭配麵包,增添層次感。 Main Course蟹肉意大利麵用嘅係手工麵,口感彈牙又有韌性,上面散發著濃濃嘅蛋香,再加上新鮮嘅蟹肉和蛋黃,真係好味!DessertMango mousse cakeStrawberry mousse cake兩款蛋糕賣相超美,仲唔會太甜,適合喜歡清新口味嘅你!我哋秒殺咗🤣
餐廳以古代英式圖書館為靈感
胡桃木主調,營造文藝舒適氛圍
欣賞唔到佢哋既live band
下次夜晚真係要過嚟試吓

Appetites

Soup
Hummus & Artichoke Bisque
湯汁滑潤,豆香與蔬菜味平衡
適合搭配麵包,增添層次感。

Main Course

Dessert
Mango mousse cake
Strawberry mousse cake

Lunch
2024-11-03 863 views
Bochord 主打法國精緻菜色,餐廳氛圍感超重。窗邊更可飽覽海景。裝修風格充滿文藝氣息仲有圖書館風~超級有feel. 而且仲有live band 表演🎤超享受Menu 總共有七道菜,整個配搭同擺設都好靚同精緻,味道令人回味。#Seafood Trio✅魚子醬配煙燻鰻魚慕絲結合濃郁的煙燻鰻魚慕絲同鹹香魚子醬,口感細膩而豐富✅日本海膽新鮮海膽巧妙融合係泡沫,鮮甜味十足,突出海鮮純粹。✅西班牙八爪魚薄片薄片的西班牙八爪魚口感煙韌,搭配清爽的醬汁,增添了開胃清新感,---#Scottish King Razor Clam & King Crab以帝王蟹慕絲為基底,搭配蘇格蘭蟶子他他及三文魚籽,鮮甜、清新與鹹香交織,精緻又好味。---#Italian Zucchini Flower & Iberico Ham酥炸的意大利青瓜花外脆內嫩,搭配鴨肝慕絲及風乾火腿,層次豐富,風味獨特。---#Bouillabaisse法國馬賽魚湯將龍蝦湯汁緩緩倒入盛滿蜆肉及意大利雲吞的碗中,濃厚的海鮮香氣滲透每一啖。---#French Morel & Fish Maw炭燒的花膠撒上黑松露片,再加入上湯,花膠的彈性

#Seafood Trio
✅魚子醬配煙燻鰻魚慕絲
結合濃郁的煙燻鰻魚慕絲同鹹香魚子醬,口感細膩而豐富
✅日本海膽
新鮮海膽巧妙融合係泡沫,鮮甜味十足,突出海鮮純粹。
✅西班牙八爪魚薄片

#Bouillabaisse

---
#French Morel & Fish Maw
炭燒的花膠撒上黑松露片,再加入上湯,花膠的彈性與松露的豐厚風味完美結合

---
#Charcoal Grilled French Pigeon
法國鵓鴿腿及胸肉的完美呈現,肉質柔嫩。搭配酸甜的蜜醬,更加提升了肉質的鮮美。

---
#Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef
炭燒A5宮崎牛肉質好嫩滑,豐富油花。而煙燻香氣涉透肉質

##Japanese Yuzu Mousse Cake
最後以清新的柚子慕絲蛋糕作結,搭配多種熱帶水果的慕絲,口感清新且擺盤精緻
2024-11-03 1016 views
請媽咪食生日飯,特意book咗依間餐廳唸住試下佢既lunch menu😂提前要餐廳幫我地安排咗窗口位,裝修及窗外風景都非常好!!!食物方面,前菜、湯、意粉都唔錯,尤其係兩款前菜(beef tartare & octopus)非常優秀!但main course同dessert就差少少啦🥺main選擇咗red snapper,魚皮有啲焦,食落有苦味👎整體都比較普通,無咩驚喜😭dessert個樣真係好好睇!!!味道就麻麻啦😂但我好鍾意依個南瓜❤️除左main course比較失望,另一個唔滿意既point係餐廳係我地仲食緊意粉既時候就將main course端咗過黎……😓不過後面影相既時候服務員都好熱心,用即影即有相機幫我地影咗一張相!媽咪都幾滿意👍整體中規中矩啦,唔算差!

整體中規中矩啦,唔算差!
2024-10-31
$500 (Lunch)
Celebration
Birthday
#港女覓食到銅鑼灣📍 Bochord🏠 銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1101號舖鍾意儀式感嘅你,一定要同朋友試下呢間餐廳!呢間西餐廳好啱約埋重要嘅人一齊嚟食餐好~享受一餐有儀式感嘅飯局,如果你重視儀式感!要求有海景、有牛扒、有寫字甜品、有即影即有,選擇呢間實冇問題!呢到除左有靚景之外,仲有歐陸風古典圖書館,旁邊有個火爐,充滿古典風。今次嘅tasting menu 有8道菜好豐富,環境典雅,重點有LIVE BAND 非常有情調,好CHILL,係一個慶祝生日又可以放鬆自己嘅體驗。✨ 8 Course Tasting Menu $1388/每位❁ Bread❁ Seafood Trio Ke Japanese Sea Urchin由淡至咸開始食,海膽配玉子,連玉子都滿滿海膽鮮味,好綿密而且鮮甜味。❁ Spanish Octopus Carpaccio八爪魚伴住新鮮魚子,有wasabii同檸檬汁,係好清新嘅凍盤。❁ Aged Daurenki Tsar Impérial Caviar & Smoked Eel Mousse魚子醬唔會好咸,薯蓉配蒲燒汁好夾,令成碟口感豐富。❁ Scot
#港女覓食到銅鑼灣

📍 Bochord
🏠 銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1101號舖

鍾意儀式感嘅你,一定要同朋友試下呢間餐廳!

呢間西餐廳好啱約埋重要嘅人一齊嚟食餐好~
享受一餐有儀式感嘅飯局,如果你重視儀式感!

❁ Bread
❁ Spanish Octopus Carpaccio
魚子醬唔會好咸,薯蓉配蒲燒汁好夾,令成碟口感豐富。
❁ Scottish King Razor Clam & King Crab
以蘇格蘭蟶子王他他特製,有別一般牛肉他他,旁邊有帝王蟹慕絲,啖啖鮮味。
❁ Italian Zucchini Flower & Iberico Ham
幾有誠意的炸物,餡料有芋頭、萵筍、洋蔥等,外脆內軟,topping 配上36個月火腿伊比利亞火腿,有驚喜。
❁ Bouillabaisse
蜆肉鮮甜,龍蝦汁味道濃郁,可以暖胃。
❁ French Morel & Fish Maw
法國黑松露配魚肚,淋上濃郁雞湯,入口嫩滑。

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::

❁ Charcoal Grilled French Pigeon
低溫慢煮嘅油封鴿腿,肉質彈牙不會太淋,少少鹹香的外表,只係用咗基本調味已經好食。
❁ Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef
A5黑毛宮崎和牛,五成熟好粉嫩軟,入口即溶,牛味濃郁。

❁ Japanese Yuzu Mousse Cake
柚子白朱古力慕斯蛋糕帶有莓味,清新解膩,攞盤別具心思。

❁ The Honey Thief
比較重烈酒味,可飲一口再咬一口以蜂蜜煉成的焦糖脆脆 ,飲落幾特別
❁ The Basket of Apples $128
呢杯配青蘋果伏特,有陣陣肉桂同檸檬草味,好fresh偏容易入口。

#銅鑼灣#慶祝節日#香港餐廳推介 #bochordhk #hkfood #法國菜 #finedining