2024-09-03 159 views
終於約了朋友嚐嚐名氣cafe👍地道葡式龍蝦海鮮燴飯👍濃濃海鮮燴飯,半隻龍蝦好滋味😋皇家非凡原隻龍蝦尾全日早餐👍居然見有烤菠蘿,驚喜👍蒜香七味咸牛舌粒😋Sesame Latte 非一般拉花圖案😊Long Black 開心果奶蓋梳乎厘班㦸人氣甜品!甜度適中👍👍☀️雖然我們安排坐在樓上角落位,但店員時不時會幫忙清潔枱面!所以服務同食物質素都要讚👍👍
終於約了朋友嚐嚐名氣cafe👍
地道葡式龍蝦海鮮燴飯👍
濃濃海鮮燴飯,半隻龍蝦好滋味😋

皇家非凡原隻龍蝦尾全日早餐👍
居然見有烤菠蘿,驚喜👍

蒜香七味咸牛舌粒😋

Sesame Latte
非一般拉花圖案😊

Long Black

開心果奶蓋梳乎厘班㦸
人氣甜品!甜度適中👍👍

其實之前已經嚟過食,不過近期見佢多左開心果甜品😍就決定再到訪!餐廳裝潢以波希米亞風為主,主要用淺木色同乾花做裝飾~ 店內外都好多打卡💞💞門口仲有半露天座位添!餐廳主打多國菜,但嚟到一定要叫梳乎厘班戟呀🥞開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138梳乎厘勁有空氣感!入口好輕盈又唔會太滯~ 面頭鋪滿開心果奶蓋同少少開心果碎, 唔會太甜之餘,又有啲口感!不過個人希望開心果味可以再濃啲😛美式BBQ 醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198BBQ ribs 焗得啱啱好, 醬汁都好入味~ 仲配上洋蔥圈、沙律菜同烤到好甜嘅燒菠蘿🍍好豐富!芝士焗澳洲薯皮 $88薯皮表面覆滿芝士,配上煙肉脆脆, 好有層次感!而且好少地方有呢個菜式😋靜岡焙茶Latte $55焙茶味好濃!而且唔會太甜😍好飲!

開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138

美式BBQ 醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198
沙律菜同烤到好甜嘅燒菠蘿🍍好豐富!

芝士焗澳洲薯皮 $88
靜岡焙茶Latte $55
焙茶味好濃!而且唔會太甜😍好飲!
2024-09-03 171 views
打卡一流❗️波希米亞風人氣Cafe🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹Bookmark了這間波希米亞風Cafe幾年了,終於一試 !處處都是打卡位,淺木色系裝潢,加上藤織物及乾花作裝飾小清新得來,自帶渡假慵懶感~食物方面最推薦梳乎厘Pancake !① 泰式珍珠奶茶疏乎厘Pancake $148pancake厚身鬆軟,充滿空氣感入口十分輕盈而濕潤泰式珍珠奶茶奶蓋如瀑布傾瀉而下有泰茶味但不會太甜還可以自己倒上珍珠!② Boholic非凡全日早餐 HK$138色彩繽紛,份量十足有香草腸、烤蕃茄、大烤菇、煙三文魚、沙律菜、煎太陽蛋、烤菠蘿及牛角包最喜歡就是燒菠蘿,香甜又開胃③ Boholic小食拼盤 HK$108有炸蝦、炸雞翼及炸魷魚,搭配泰式醬汁炸得酥脆香口📍Boholic長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
打卡一流❗️波希米亞風人氣Cafe

處處都是打卡位,淺木色系裝潢,加上藤織物及乾花作裝飾

小清新得來,自帶渡假慵懶感~

食物方面最推薦梳乎厘Pancake !
① 泰式珍珠奶茶疏乎厘Pancake $148
pancake厚身鬆軟,充滿空氣感
入口十分輕盈而濕潤
泰式珍珠奶茶奶蓋如瀑布傾瀉而下
有泰茶味但不會太甜
還可以自己倒上珍珠!

② Boholic非凡全日早餐 HK$138
色彩繽紛,份量十足
最喜歡就是燒菠蘿,香甜又開胃

③ Boholic小食拼盤 HK$108
有炸蝦、炸雞翼及炸魷魚,搭配泰式醬汁
炸得酥脆香口

📍Boholic
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

2024-09-02 312 views
上網見到餐廳有生日訂座優惠可以送你免費梳乎厘厚班戟即刻約左朋友過黎同佢食餐生日飯!首先叫左個芝士焗澳洲薯皮🥔上一碟已經聞到好香芝士味🧀原來薯皮係切開左一半既薯仔焗脆左再放芝士同煙肉🥓再配埋乳酪醬同火箭菜沙律🥗罪惡感都無哂 仲大啖大啖咁連皮食!好似食緊高級薯格咁🤤美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🐷呢個豬肋骨烤焗時間掌握得好好👍🏼切開都仲有肉汁流出黎肉又keep到juicy唔會乾崢崢咁😋佢個bbq醬亦唔會太酸太濃味暫時係我食過最好食既豬肋骨😍佢既配菜仲有洋蔥圈同燒菠蘿洋蔥圈炸得好脆配埋個少少辣既特調醬汁即刻醒神😂燒菠蘿亦都非常大個🍍咬落去啲汁多到瀉出黎!!超甜又好食最後當然係生日必備甜品開心果奶蓋梳乎厘班戟🥞既有梳乎厘既鬆軟感又有厚班戟既實在感唔會好膩!面頭既開心果奶蓋絕不馬虎除左有好香濃既開心果味外 仲有開心果舖面又睇得又食得!🤩另外有兩杯飲品🍹🍸一杯特製白桃奶酪🍑白桃加奶味好夾 唔算太甜 好好飲!一杯熱情果青檸薄荷梳打🍋‍🟩呢杯好適合夏天 熱情果同青檸既酸甜清新 即刻refresh左個口腔 清爽既感覺!整體店舖都好elegant風野食又好味推介!
上網見到餐廳有生日訂座優惠
可以送你免費梳乎厘厚班戟
即刻約左朋友過黎同佢食餐生日飯!

首先叫左個芝士焗澳洲薯皮🥔
上一碟已經聞到好香芝士味🧀
原來薯皮係切開左一半既薯仔
焗脆左再放芝士同煙肉🥓
再配埋乳酪醬同火箭菜沙律🥗
罪惡感都無哂 仲大啖大啖咁連皮食!
好似食緊高級薯格咁🤤

洋蔥圈炸得好脆
配埋個少少辣既特調醬汁
即刻醒神😂
燒菠蘿亦都非常大個🍍
咬落去啲汁多到瀉出黎!!
超甜又好食

又睇得又食得!🤩
開心果奶蓋梳乎厘班戟

另外有兩杯飲品🍹🍸
一杯特製白桃奶酪🍑
白桃加奶味好夾 唔算太甜 好好飲!
一杯熱情果青檸薄荷梳打🍋‍🟩

• 芝士焗澳洲薯皮
  • 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈
  • 開心果奶蓋梳乎厘班戟
2024-09-02 116 views
終於!嚟到呢間長沙灣近排好hit嘅boholic cafe。波希米亞風嘅裝修真係好靚好靚,每個角落都好適合打卡,甚至乎連食物嘅擺盤都非常精美😍 🤍芝士焗澳洲薯皮薯皮加上拉絲焗芝士,再灑上粒粒脆煙肉同香蔥,配酸忌廉,無可挑剔🤍美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋配洋蔥圈豬肋骨肥瘦適中,除咗微甜嘅燒烤場之外,仲有配一種煙燻香辣醬汁,特別惹味。另外要提嘅大大塊燒菠蘿,香甜多汁🤍開心果奶蓋梳乎厘班戟開心果迷一定要留肚食呢個甜品,開心果奶蓋滿瀉,味道濃郁,雙層班戟軟綿,食完超飽肚 🤍特濃黑芝麻鮮奶拉花係一隻可愛嘅狗狗😍 表面黑芝麻好似芝麻糊咁濃郁,正中我心思🤍士多啤梨牛油果沙冰平時唔鍾意飲有碎冰嘅奶昔,呢杯茶就岩曬。用咗真材實料嘅牛油果加酸酸甜甜嘅士多啤梨醬,兩者味道平衡拿捏得幾好

🤍芝士焗澳洲薯皮

🤍美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋
配洋蔥圈
另外要提嘅大大塊燒菠蘿,香甜多汁

🤍開心果奶蓋梳乎厘班戟

🤍特濃黑芝麻鮮奶

🤍士多啤梨牛油果沙冰
2024-09-01 106 views
去cafe 慢慢嘆all day breakfast係一件好chill的事,加上boholic環境都幾好😌有蕃茄、香草腸、大啡菇、太陽蛋、煙三文魚、澳洲沙律;仲有牛角包,及好有驚喜的燒菠蘿🍍好豐富🍤小食拼盤 $108有3項炸物,包括炸雞翼、炸魷魚、炸蝦,脆口,用最簡單的鹽調味,配上甜酸醬👍🏼🥞法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128Boholic的pancake都幾出名,製作時間要15-30分鐘,所以如果後上的話就得提早同店員講一聲😆 口感好rich, 份量好大,可以2-4人Share都好夠📸波希米亞風拍卡香港的確比較少呢類主題的打卡靚點,所以都吸引!見到一家人、一班朋友、情侶都打卡,就知道裝修有特色✨

🍤小食拼盤 $108

🥞法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128

📸波希米亞風拍卡

Very eye-catchy relaxing bistro that is pet-friendly and provides a lot of photo spots for your pets (girls too if you gals love taking pics). Outside seatings available as well if your furry friends come together. My pork plum steak was US premium grade and had charred mayonnaise plum sauce on top, which tasted sweet, creamy and delicious. The steak was really succulent and perfectly seared, layered on very colourful, juicy grilled zucchini squash, cherry tomatoes and new potatoes. Soup of the
Peach  blossom

Mayonnaise  plum  sauce  and  US  premium  pork  plum  steak

Soup of the day: very tasty clam chowder with bits of onions and potatoes. A complimentary piece of sourdough toast was as well included in set lunch.
Clam  chowder

Drink of choice: peach blossom- an iced yogurt drink flavoured with pink peach syrup with a few dried rose petals on top. Fragrant and refreshing; a brunch made proper!
Peach  blossom
2024-08-30 116 views
味道:8/10環境:8/10整體分數:8/10💰人均:$250+———————————————————芝士焗澳洲薯皮 💰88薯皮焗到外脆內軟,加入芝士煙肉乾,可以配埋sour cream一齊食,多重口味大爆發。美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 💰198平時都幾怕食豬肋骨,但見到附近枱嘅人都有order就想試下。豬肋骨焗到好冧身,非常容易就可以切到,啖啖肉好滋味。side dishes有啲洋蔥圈&2塊大燒菠蘿,岩晒攞黎解膩!法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 💰128相信靈感係來自焦糖布甸,表面燒到焦脆,卡士達醬又唔會太死甜,加上空氣感十分嘅梳乎厘班戟,完全係perfect match!Boholic 精選水果茶 💰50菠蘿火龍果沙冰💰58

味道:8/10

法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 💰128

Boholic 精選水果茶 💰50

菠蘿火龍果沙冰💰58
2024-08-28 64 views
服務差 員工冇禮貌食物一般本身坐樓上二樓 同朋友慶祝生日由8點半左右開始職員行過嚟叫埋單就開始自行上埋 本來係叫先上嘅甜品俾我地接住落黎每隔10分鐘 就行埋黎收嘢 本身傾緊計都覺得好騷擾 密集式咁行埋黎 感覺勁壓迫 好有壓力 覺得自己好似阻住人收工?完全冇chill既感覺 到左接近9點半,個員工直接行埋嚟同我地二樓要收,我忍唔住問 其實你地收幾點?員工話收10點,如果想坐可以落樓下坐 咁我同朋友唯有拎袋行落樓喇 點知落到樓下 其實已經做緊清潔 成地濕曬 滿滿刺鼻既消毒味 問號係佢咁樣真心係預俾人落黎仲可以坐? 本身同朋友慶祝生日,我地覺得好掃興當時望到鋪頭門口張紙寫收10點,員工係把口講收10點? 但事實上9點半就全店清左場?如果想早啲關門 可直接講自己收9點半吧 點解表面上話收10點 但實際上做法又唔一樣?如果想同朋友舒服地傾多陣,唔建議揀呢間如果我知佢收早左,我揀餐廳一定唔揀佢 之後睇返d食評,先發現好多人都有相同經歷 😯
服務差
員工冇禮貌
食物一般

本身坐樓上二樓 同朋友慶祝生日
由8點半左右開始職員行過嚟叫埋單
就開始自行上埋 本來係叫先上嘅甜品俾我地

本身同朋友慶祝生日,我地覺得好掃興

如果想同朋友舒服地傾多陣,唔建議揀呢間
如果我知佢收早左,我揀餐廳一定唔揀佢
之後睇返d食評,先發現好多人都有相同經歷 😯
2024-08-28 141 views
餐廳介乎荔枝角和長沙灣的中間,一間以波希米亞風格作主題的Cafe,門外設有pet frinedly位置, 樓高兩層。🍯|Boholic非凡全日早餐|HKD 138豐富的All day breakfast,松脆的牛角包,甜到漏汁的燒菠蘿,還有其他食材,夠飽肚。🍯|Boholic小食拼盤|HKD 108炸雞翼,炸蝦和炸魷魚,所有炸物剛剛炸起,新鮮熱辣。🍯|開心果奶蓋疏乎釐班戟|滿滿的開心果奶蓋,邪惡得來令人吃不停口。兩層厚厚的疏乎釐班戟,轉眼間就吃光。

🍯|Boholic非凡全日早餐|HKD 138

🍯|Boholic小食拼盤|HKD 108
炸雞翼,炸蝦和炸魷魚,所有炸物剛剛炸起,新鮮熱辣。

🍯|開心果奶蓋疏乎釐班戟|
2024-08-27 249 views
早兩個星期六跟朋友行香公前,路過這家cafe,已經被他的門面滿吸引住了,又看見滿滿的人潮,於是即時跟朋友約好這晚放工過來朝聖。晚上好像更好看一點,難怪這個火爆,樓下坐滿了,我們被安排到2樓,也是坐滿滿。這麽美的裝潢原來叫波希米亞風,在openrice 看其他食評學的,現學現買😆。總體感覺好溫暖,又有融入了大自然元素,非常舒服。參考了openrice 的食評,我們點了下面的食物,還怕不夠吃呢,原來份量蠻多的,吃飽飽。✴️🥩🧅美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈 $198可以說相當驚豔,豬肋骨煮得骨肉分離,但是還保有獨有的纖維,酸甜酸甜,還配了一個微辣的醬汁,相當惹味,洋蔥圈炸的酥脆,不說還以為是魷魚圈呢,還有很多沙律菜,非常豐富。✴️🧀🥔芝士焗澳洲薯皮 $88焗薯不算大隻,薯蓉沒有很多,不過上面鋪滿芝士跟火腿碎,好神奇的竟然加了蔥花,又幾夾,還配了一個原味乳酪醬,還挺特別的。✴️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟 🥞$145這個寫明需時30分鐘,點餐時可以選擇即上或者餐後上,我們選擇餐後上,吃得差不多就叫侍應可以準備。梳乎厘班戟非常鬆軟,奶味濃,但不會甜,加上煙韌的珍珠,好特別。✴️🍸熱情果青檸薄荷梳打

✴️🥩🧅美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈 $198
美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈

✴️🧀🥔芝士焗澳洲薯皮 $88

✴️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟 🥞$145

熱情果青檸薄荷梳打 /特製白桃奶酪

✴️🍸熱情果青檸薄荷梳打 $52
非常清新的一款飲品,其實熱情果味不濃,不過青檸味突出,非常夏天的一款飲品。

✴️🍹特製白桃奶酪 $58
奶酪應該是乳酪吧,加上白桃,太特別的味道,好Creamy,好好喝。

總結,店內環境非常非常美,打卡一絕,食物質素也是不錯的,看他的下午茶也是好吸了呀,一定會回訪的。
美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈
熱情果青檸薄荷梳打 /特製白桃奶酪
  • 熱情果青檸薄荷梳打/特製白桃奶酪
  • 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈
2024-08-27 115 views
今次和朋友來到長沙灣這間裝修得很漂亮的餐廳,幾乎餐廳的每個點都很適合打卡。餐廳有兩層,連平日的晚上去到下面那層已經坐滿人,難怪限定食一個半小時,因為人太多了,這也是合理的。來到上一層更加舒服,座位與座位之間隔得不是很近,很適合良朋知己聊天。👍👍❇️美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨豬肋骨很嫩滑多汁,美式BBQ燒烤醬令肉質很入味,沙律菜很新鮮,洋蔥圈金黃鬆脆❇️芝士焗澳洲薯皮濃郁的芝士味,色澤金黃,魚皮外脆內軟,芝士的絲滑感和馬鈴薯的飽滿質地完美地結合,令人很有滿足感😋😋😋❇️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟一般的珍珠奶茶會偏甜,但這裏的甜度剛剛好。軟綿的梳乎厘奶油覆蓋在班戟上面,已經令人食慾大開,梳乎厘奶油濃郁順滑,班戟很鬆軟❇️ 熱情果青檸薄荷梳打❇️特製白桃奶醉淡淡的粉色加上濃郁的白桃香味,很適合夏天消暑飲品

❇️美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨

❇️芝士焗澳洲薯皮

❇️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟

❇️ 熱情果青檸薄荷梳打
❇️特製白桃奶醉
淡淡的粉色加上濃郁的白桃香味,很適合夏天消暑飲品

2024-08-27 121 views
📍Boholic長沙灣有間cafe門面好吸引,環境好似幾舒服,好適合同朋友去打卡,而又好多好評,於是放工之後同朋友去咗試!🤭1️⃣美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蒽圈呢個豬肋骨香濃入味,啲肉唔韌,咬落好淋,好容易拆骨,唔會食到好狼狽🩶😙伴碟仲會有兩舊燒菠蘿同炸洋蔥圈!燒菠蘿食落好甜,好清新,洋蔥圈炸得好鬆脆,外脆內軟,絕對值得一試!2️⃣芝士焗澳洲薯皮薯皮外脆內軟,芝士勁多,又有拉絲😋個薯皮仲有啲煙肉乾同蔥,口感更加豐富~3️⃣開心果奶蓋梳乎厘班戟呢個疏乎厘勁多開心果醬,勁邪惡↕️😭仲有啲開心果碎,有啲咬口~個疏乎厘口感鬆軟,偏向較實嗰種😆而生日正日去食,有得免費送疏乎厘!🥹4️⃣ 士多啤梨牛油果沙冰//丸久小山園抹茶鮮奶士多啤梨牛油果沙冰好重士多啤梨味,仲配有啲士多啤梨醬,唔算話好甜,沙冰口感軟滑,入口即溶🍓至於個抹茶鮮奶,抹茶同鮮奶比例啱啱好,幾好飲😚
📍Boholic

1️⃣美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋
蒽圈

2️⃣芝士焗澳洲薯皮

3️⃣開心果奶蓋梳乎厘班戟

4️⃣ 士多啤梨牛油果沙冰//丸久小山園抹茶鮮奶
2024-08-26 161 views
芝士焗澳洲薯皮🥔 薯皮邊做得好脆,啲薯蓉加埋芝士一流😋外脆內軟美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🐷 好豐富 除左有豬肋骨 仲有洋蔥圈 菠蘿🍍 沙拉做配菜 BBQ醬好濃 腌得好入味 食呢啲最麻煩就係要拆肉 佢好容易就拆到肉出黎😝燒菠蘿上面有層焦糖 推薦👍🏻開心果奶蓋梳乎厘班戟 到左我最期待既甜品環節🤩梳乎厘都幾大幾厚身 空氣感十足 不會好膩 個醬有微微開心果香味 食完唔會覺得好heavy🥞

芝士焗澳洲薯皮🥔
薯皮邊做得好脆,啲薯蓉加埋芝士一流😋外脆內軟

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🐷

開心果奶蓋梳乎厘班戟
2024-08-26 82 views
・ 芝士焗澳洲薯皮🥔 ($88)澳洲薯皮的外皮酥脆,內裡軟綿綿,配上熔化的芝士,口感層次豐富😜・ 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🧅 ($198)豬肋骨肉質鮮嫩多汁,烤焗後表層帶有微焦的口感,裡層卻保持了豐厚的肉汁。美式BBQ醬的酸甜滋味完美襯托了肋骨的風味。洋蔥圈的清脆與肉質的軟嫩形成美妙的對比。・ 開心果奶蓋梳乎厘班戟🥞 ($138)蓬鬆軟滑的班戟配上綿密濃郁的奶蓋,表層更鋪有香脆的開心果,層次豐富,令人難以置信的美味。奶蓋的絲滑質感和班戟的蓬鬆度互相呼應,完美融合。・ 特製白桃奶酪🍑 ($58)奶酪質地細緻綿密,白桃的清新酸甜完美平衡了奶酪的濃郁,相得益彰。這杯特飲清新怡人,完美收尾了整頓豐盛的大餐。・ 特濃黑芝麻鮮奶🥛 ($50)濃郁滑順的鮮奶,配上黑芝麻的香醇,口感圓潤而不膩。是一款令人回味無窮的飲品

・ 芝士焗澳洲薯皮🥔 ($88)

・ 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🧅 ($198)

・ 開心果奶蓋梳乎厘班戟🥞 ($138)

・ 特製白桃奶酪🍑 ($58)

・ 特濃黑芝麻鮮奶🥛 ($50)