2024-09-28 270 views
一早俾呢一間波希米亞餐廳所吸引❤️場內有不少的打卡位,顏色非常柔和,奶油toneBOHOLIC 鳥籠下午茶拼盤$328擺盤非常精美,下面一層是鹹食點心,沙律炸蝦新鮮炸,脆卜卜,非常好味😋另外牛油果鮮蝦撻,配搭好新鮮,鮮蝦仲非常彈牙可口😍上層係甜品,主打係士多啤梨製產品🍓少女心滿滿❤️脆炸薯條配松露蛋黃醬 $58 好有誠意,醬料好多,而且仲有茄汁選擇,香濃嘅蛋黃醬味道配合香脆可口嘅即炸薯條😳老公叫咗一個少女心爆棚嘅士多啤梨牛油果smoothie, 成杯飲品粉紅色 !而我就叫咗清新水果茶!唔係太甜啱啱好🥹
一早俾呢一間波希米亞餐廳所吸引❤️

場內有不少的打卡位,顏色非常柔和,奶油tone

BOHOLIC 鳥籠下午茶拼盤$328

• StrawberryAvocadoSmoothie
2024-09-27 306 views
✳️在長沙灣的Boholic,我和女兒享受了一頓美味的西餐,這裡的環境輕鬆舒適,非常適合親子聚餐。🌟首先,我們點了**芝士焗澳洲薯皮**($88)。這道菜的芝士拉絲效果讓人垂涎欲滴,搭配上脆脆的煙肉粒,味道層次分明。底下的沙律菜清新爽口,為整體增添了不少口感,讓人一口接一口,根本停不下來。🌟接下來是**美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨**($198)。這道主菜的豬肋骨非常嫩滑,肉質鮮美,每一口都能感受到BBQ醬的香氣。洋蔥圈炸得恰到好處,外脆內軟,搭配著新鮮的沙律菜,讓整道菜的口感更加豐富。女兒對這道菜讚不絕口,直呼下次還要再來點。🌟最後,我們選擇了**開心果奶蓋梳乎厘班戟**($138)作為甜品。班戟的柔軟程度剛好,不會過於厚重,奶蓋的creamy質感更是為這道甜品加分。開心果碎的加入,帶來了一絲堅果的香氣,甜度也恰到好處,讓我們在結束這頓美餐時,留下一個愉快的尾聲。✨飲品方面🧋🥤,我們各自點了**Iced Latte**和**凍朱古力鮮奶**(各$55)。凍朱古力鮮奶的濃郁朱古力味道讓人驚喜,完美地平衡了甜與苦,讓人回味無窮。✳️總體而言,Boholic提供的美食不僅美味,還適合家庭聚餐,

✳️總體而言,Boholic提供的美食不僅美味,還適合家庭聚餐,讓我和女兒度過了一個愉快的晚餐時光。下次我一定會帶更多的朋友來品嚐!
2024-09-26 303 views
國慶臨近,股市有番d起色,一於出街食番餐好。長沙灣是一個新舊融合的社區,餐廳佈置走文青路線,佈滿乾花,打卡一流!我點左個限量供應的香濃蟹膏新鮮手捲意大利麵配香焗明太子手拆蟹肉,第一次食咁長咁粗嘅手捲意大利粉,口感嘅煙韌度,醬汁真係幾濃郁,蟹肉部分可見店家的窩心之處,蟹肉已預先拆好,唔使顧客拆殼費時失事,啖啖蟹肉,回味無窮!另外點左香濃開心果巴斯克芝士蛋榚,蛋糕的主體像真正的乳酪一樣潮濕鬆軟,從外側烤至焦黑並具有濃厚的焦糖味,促進血清素合成,令人倍加開心 !白桃奶酪口感幼滑,有濃香桃味,消暑一流!
國慶臨近,股市有番d起色,一於出街食番餐好。
白桃奶酪口感幼滑,有濃香桃味,消暑一流!

🔸美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198豬肋骨用BBQ醬烤焗完帶焦香,肉質嫩滑易拆骨,點埋個醬香辣開胃!😌🔸芝士焗澳洲薯皮 $88半溶芝士+煙肉粒再加脆脆薯皮冇得輸!每啖都好滋味🤤🔸泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟 $148黎到梗係要試下新品~奶蓋順滑香濃,茶味清香,加埋粒粒珍珠,好味又特別!最估唔到係生日訂座送pancake! 慶生一流~🥳🎉🔸士多啤梨牛油果沙冰$58士多啤梨🍓嘅清香加左牛油果更加香濃~.🔸特製白桃奶酪 $58呢款飲品有驚喜!白桃味🍑好香,奶味濃郁,同梳乎厘一齊配搭💯

🔸美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198

🔸芝士焗澳洲薯皮 $88
半溶芝士+煙肉粒再加脆脆薯皮冇得輸!每啖都好滋味🤤

🔸泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟 $148

🔸士多啤梨牛油果沙冰$58
士多啤梨🍓嘅清香加左牛油果更加香濃~
🔸特製白桃奶酪 $58
呢款飲品有驚喜!白桃味🍑好香,奶味濃郁,同梳乎厘一齊配搭💯
2024-09-23
美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198豬肋骨好大份夠晒兩個人share食,肉質軟腍,一咬即化,豬肋骨搽上甜甜地嘅BBQ醬非常惹味🐷 伴碟仲有沙律菜同埋焦糖燒菠蘿,菠蘿酸酸甜甜又多汁,正好可以一解豬肋骨嘅肉感🍍芝士焗澳洲薯皮 $88呢道薯皮係一碟好出色嘅小食,薯皮上有滿滿嘅芝士,再蘸上酸忌廉,開胃又惹味法式焦糖卡士達疏乎厘班戟 $128疏乎厘班戟有2大塊,軟乎乎充滿空氣感,蛋香豐富,奶蓋甜味適中,班戟面上嘅焦糖脆脆增添口感Espresso Tonic $52咖啡的甘香與碳酸水的清爽互相配合,飲起來非常提神熱情果青檸薄荷梳打 $52梳打味道清新,熱情果的果香與青檸的酸味十分爽口,薄荷的清香更增添了飲品的層次感📌Boholic (長沙灣)地址:長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #f
美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198

芝士焗澳洲薯皮 $88

法式焦糖卡士達疏乎厘班戟 $128

Espresso Tonic $52
咖啡的甘香與碳酸水的清爽互相配合,飲起來非常提神

熱情果青檸薄荷梳打 $52

📌Boholic (長沙灣)
地址:長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#boholic #長沙灣 #豬肋骨 #薯皮 #疏乎厘班戟 #君凱豪庭 #青檸薄荷梳打 #EspressoTonic
2024-09-21 284 views
芝士焗澳洲薯皮聽個名心諗薯皮有咩好食,但食落原來都好唔錯。佢唔係就咁一塊薯仔皮🤣佢有唔少薯仔肉噶!個薯皮焗的外酥內軟,配埋上面啲芝士同脆口嘅煙肉粒真係好好食,叫多幾份都食得曬🤤美式BBQ醬烤西班牙豬肋骨佢個豬肋骨唔算細份,肋骨肉質鮮嫩,食落幾juicy,BBQ醬汁味道香濃,仲有炸洋蔥圈同埋大大舊嘅燒菠蘿做配菜timm開心果奶蓋梳乎厘近期好興開心果所以叫個試下,真係好surprise!!上菜嘅時候見到佢好大份驚食唔曬🤣奶蓋濃郁香滑,用開心果打成嘅,所以係淡淡嘅綠色,好靚!!勁啱打卡,配上香脆嘅開心果同埋鬆軟嘅梳乎厘,無論味道定口感個層次都好豐富士多啤梨牛油果奶昔奶昔清新爽口,飲曬成杯都唔覺得膩,融合了士多啤梨和牛油果嘅香氣,仲唔會太甜,啱曬怕肥又想飲milkshake嘅人熱情果薄荷青檸梳打薄荷和青檸嘅味道恰到好處,搭配熱情果嘅酸甜好唔錯,夏天行到熱辣辣飲返杯成個人都清爽曬
芝士焗澳洲薯皮

美式BBQ醬烤西班牙豬肋骨

開心果奶蓋梳乎厘

士多啤梨牛油果奶昔

熱情果薄荷青檸梳打
2024-09-21 220 views
Cafe充滿異國風情,白色同木系基調帶出平和放鬆既舒適感☺️幾適合metime或者同朋友hangout😙裝飾亦都好有心思🤩最鍾意沙發上粗冷針織攬枕,白雪雪又有設計細節🧶慕名而來打卡影相並唔係冇原因。<Lunch Set>日式滑蛋十勝豚肉炸蝦丼 · $108·餐湯·酸種包·當日餐湯係薯仔湯,每啖都飲到薯仔肉👀酸種多士薄薄脆脆☺️午餐Menu有意粉、飯、漢堡、沙律🥗同扒類😉我就簡左日式滑蛋十勝豚肉炸蝦丼💁🏻‍♀️日式滑蛋半生熟,蛋漿撈埋飯同豚肉,真係prefect match! 蔥花、紫菜碎增加惹味程度😀炸蝦香脆可口,炸粉內既蝦剛剛熟透,不會過嚡🍤黑芝麻拿鐵 · $25 (跟餐)美美既拉花make my day! 好可愛😙黑芝麻濃厚,烏髮就岩曬😉

<Lunch Set>
日式滑蛋十勝豚肉炸蝦丼 · $108
·餐湯·酸種包·
當日餐湯係薯仔湯,每啖都飲到薯仔肉👀酸種多士薄薄脆脆☺️

黑芝麻拿鐵 · $25 (跟餐)

Boholic小編今次到長沙灣探店,餐廳位於地鐵站約5分鐘的路程,地理位置方便,餐廳主要為木系設計,亦有數個打卡位置,非常迎合時下打卡文化!🔥芝士焗澳洲薯皮 $88⭐️9/10⭐️薯皮一上枱便香氣撲鼻,外皮焗得香脆,入面加入滿滿的芝士和煙肉粒,非常邪惡!🔥美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198⭐️9/10⭐️非常高性價比的一道菜!豬肋骨軟嫩而不失口感,肉質不會太鬆散,是小編喜愛的質感!餐廳選用的BBQ醬不會太濃味,不會掩蓋豬肋骨本身應有的味道,值得一讚!洋蔥圈炸得香脆可口,香濃的洋蔥味道,作為配菜沒有投訴!最後享用巨型的燒菠蘿,酸酸甜甜,作為解油膩最適合不過!🔥法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128⭐️9/10⭐️疏乎厘班戟富有香濃的蛋香味,質感鬆軟又有空氣感,外層充滿着如瀑布般的焦糖卡士達奶蓋,甜而不膩,必食!🔥桂花鮮奶咖啡 $58⭐️9/10⭐️桂花味道很突出,咖啡充滿花香味道!🔥凍黑糖伯爵茶鮮奶咖啡 $63⭐️8.5/10⭐️
Boholic

🔥芝士焗澳洲薯皮 $88⭐️9/10⭐️

🔥法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128⭐️9/10⭐️

🔥桂花鮮奶咖啡 $58⭐️9/10⭐️
桂花味道很突出,咖啡充滿花香味道!

🔥凍黑糖伯爵茶鮮奶咖啡 $63⭐️8.5/10⭐️
2024-09-20 271 views
這家餐廳在假日好full,一進入Cafe已被波希米亞風格的裝飾吸引,吊椅和長桌上的花布充滿異地風情,好像一個小花園,好relaxed 。~Boholic非凡全日早餐 $158 包含香草腸、扒茄、烤菠蘿、牛角包、大啡菇、太陽蛋和煙三文魚,配上清爽的澳洲沙律菜,好豐富。~小食拼盤 $108 有炸魷魚、炸雞翼和炸蝦,炸得好香脆。~士多啤梨牛油果沙冰 $58菠蘿火龍果沙冰 $58 每啖都有果香,牛油果香滑,菠蘿火龍果的酸酸甜甜,清涼又解渴。

~小食拼盤 $108 有炸魷魚、炸雞翼和炸蝦,炸得好香脆。

2024-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2024-09-20 183 views
今日要去長沙灣做野,放工諗住同同事係附近食埋晚飯,揾到呢間文青打卡cafe,裝修舒服,價錢都唔太貴我地叫左1個前菜,2個主菜同1個甜品,見到餐牌既烤西班牙豬肋骨配燒菠蘿&洋葱圈($198)係招牌,所以我哋都試下,最驚喜佢仲配埋燒菠蘿,非常配~要飽肚就少得叫個pasta😋我哋叫左慢煮紅酒燴牛尾芝士粗通粉($128),都非常不錯!另外,梳乎厘亦都係店內主打,我地就揀左 珍珠奶茶梳乎厘班戟($148),甜品必選!不過製作需時,最好預先叫定後起😎

2024-09-09
Type of Meal
Dinner
2024-09-19 184 views
上次食過呢度嘅甜品,食次再同朋友嚟encore 🥞芝士焗澳洲薯皮($88)薯皮外脆內軟,仲有好多軟滑濃郁嘅芝士饀🧀🥔美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈($198)搽滿煙燻BBQ醬嘅豬肋骨肉質鮮嫩🐖,好容易脫骨,洋蔥圈新鮮酥脆🧅,仲有香甜嘅燒菠蘿🍍同沙律菜🥗開心果奶蓋梳乎厘班戟($138)🥞熱辣辣、好Fluffy嘅班戟配上香濃嘅開心果奶蓋,好特別🤤黑糖伯爵茶鮮奶咖啡($58)☕️🫖香甜嘅黑糖同伯爵茶鮮奶咖啡好夾,口感滑順,甜度岩岩好👍士多啤梨牛油果沙冰($58)🍓🥑🥤酸甜嘅士多啤梨同醇厚嘅牛油果好夾,口感清新順滑~
上次食過呢度嘅甜品,食次再同朋友嚟encore 🥞

芝士焗澳洲薯皮($88)
薯皮外脆內軟,仲有好多軟滑濃郁嘅芝士饀🧀🥔

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈($198)

開心果奶蓋梳乎厘班戟($138)🥞

熱辣辣、好Fluffy嘅班戟配上香濃嘅開心果奶蓋,好特別🤤

黑糖伯爵茶鮮奶咖啡($58)☕️🫖
香甜嘅黑糖同伯爵茶鮮奶咖啡好夾,口感滑順,甜度岩岩好👍

士多啤梨牛油果沙冰($58)🍓🥑🥤

酸甜嘅士多啤梨同醇厚嘅牛油果好夾,口感清新順滑~

來了很多次,每次和小姐妹聚餐,都會選擇來這間餐廳,好吃又好看,可以拍很多照片🤗🥩美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198豬肋骨是甜口的,而且烤的剛剛好,肉質軟爛一點都不柴。BBQ醬調配的剛剛好,配上洋蔥圈和燒菠蘿,很解膩🧀芝士焗澳洲薯皮 $88用的是原切帶皮薯仔,中間鋪滿了芝士和調味料,特別香口🥞開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138梳乎厘真的非常推薦,蓬鬆柔軟,在配上開心果奶蓋,做為飯後甜點,越吃越開心🍓士多啤梨牛油果沙冰 $58士多啤梨加牛油果攪在一起,口感像奶昔一樣,味道不錯🍍 菠蘿火龍果沙冰 $58沒想到火龍果和菠蘿也很搭,味道很清爽,也可以解膩

🥩美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198

🧀芝士焗澳洲薯皮 $88
用的是原切帶皮薯仔,中間鋪滿了芝士和調味料,特別香口

🥞開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138

🍓士多啤梨牛油果沙冰 $58
士多啤梨加牛油果攪在一起,口感像奶昔一樣,味道不錯

🍍 菠蘿火龍果沙冰 $58
沒想到火龍果和菠蘿也很搭,味道很清爽,也可以解膩

2024-09-18 197 views
呢間人氣網紅打卡coffee shop,週末過去經常都大排長龍,今日特登訂位同朋友食晚飯👭🥢🧀芝士焗澳洲薯皮($88) 外層香脆,撒上香噴噴的芝士和煙肉碎,味道濃郁,芝士香濃但不膩😋🐖美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 ($198) 西班牙豬肋骨肉質Juicy,燒菠蘿香甜可口,炸洋蔥圈熱脆,搭配辣味BBQ醬,味道惹味😜🍰橙香伯爵茶巴斯克芝士蛋糕($62) 蛋糕精緻,巴斯克芝士質地軟滑,濃郁的伯爵茶香與淡淡橙味交融,恰到好處🥰🥤Passion fruit lime mint soda($52) 熱情果的酸甜與青檸清香完美結合,薄荷葉增添清涼,氣泡感滿滿🍍Pineapple Red Dragon Fruit Smoothie($58) 菠蘿與紅龍果的搭配色彩繽紛,冰沙質地幼滑,清甜味道,健康美味的選擇😋

🧀芝士焗澳洲薯皮($88)

🐖美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 ($198)

🍰橙香伯爵茶巴斯克芝士蛋糕($62)

熱情果的酸甜與青檸清香完美結合,薄荷葉增添清涼,氣泡感滿滿

• 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈
2024-09-17 212 views
[ ✨長沙灣Boholic🌸]🤎芝士焗澳洲薯皮 $88薯仔半切入面釀左滿滿嘅芝士,焗至外脆內軟,層次豐富,創意十足嘅一份前菜🥰💕🤎美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198豬肋骨火候岩岩好,煮到好腍好入味;加上豐富嘅配菜好似脆炸洋蔥圈同大大份嘅燒菠蘿,尤其係佢呢個燒菠蘿真係勁鮮甜,推薦度👍🏼👍🏼👍🏼🤎泰式珍珠奶茶疏乎厘班戟 $148比想像中大份,而且顏色勁夢幻😳兩層軟綿綿嘅pancake,食落茶味濃郁,加埋香滑嘅珍珠煙靱十足,好食又好睇🤩💓🤎熱情果青檸薄荷梳打 $52味道唔會太酸,加埋青檸薄荷,開胃又好飲🤎靜岡焙茶鮮奶 $55焙茶味道香濃,質地細滑,好出色————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳佈置好有心思💕打卡一流;食物質素有水準,坐得又寬敞舒適,值得推薦👍🏻💫📍Boholic🏠長沙灣福華街561號1樓君凱豪庭地舖
[ ✨長沙灣Boholic🌸]

🤎芝士焗澳洲薯皮 $88

🤎美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198

🤎泰式珍珠奶茶疏乎厘班戟 $148

🤎熱情果青檸薄荷梳打 $52
味道唔會太酸,加埋青檸薄荷,開胃又好飲

🤎靜岡焙茶鮮奶 $55
焙茶味道香濃,質地細滑,好出色

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍Boholic
🏠長沙灣福華街561號1樓君凱豪庭地舖
1987 views
2024-09-15 364 views
今日約左朋友帶埋狗狗去Cafe打卡~呢間波希米亞風餐廳唔止裝修得好靚, 嘢食都幾好食~我哋今次叫咗ribs, 焗薯皮同疏乎厘班戟!美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨肉質好嫩, 唔會好乾而且佢, 醬汁好惹味,好好食! 而且佢啲配菜都好好味~ 菠蘿燒得剛剛好, 又甜又多汁! 炸洋蔥圈又熱又脆, 好香口好好味! 沙律菜,甜甜酸酸好開胃~芝士焗澳洲薯皮外皮好香脆, 薯仔好綿滑, 加埋芝士好好食~ 法式焦糖卡士達疏乎厘班戟好重空氣感, 味道唔會好甜~疏乎厘上邊仲有啲焦糖脆脆, 口感好有層次, 幾好味~ 下次要試吓其他味道😆嘢飲我哋叫咗黑糖伯爵茶鮮奶咖啡同特濃黑芝麻鮮奶~黑糖伯爵茶鮮奶咖啡有濃濃既黑糖味, 估唔到同咖啡都幾夾, 幾特別!特濃黑芝麻鮮奶, 好香黑芝麻味, 飲到最底都仲有好多黑芝麻~真係真材實料! 門口有個靚靚打卡位, 有好多乾花裝飾~
今日約左朋友帶埋狗狗去Cafe打卡~
呢間波希米亞風餐廳唔止裝修得好靚, 嘢食都幾好食~
我哋今次叫咗ribs, 焗薯皮同疏乎厘班戟!

芝士焗澳洲薯皮外皮好香脆, 薯仔好綿滑, 加埋芝士好好食~

嘢飲我哋叫咗黑糖伯爵茶鮮奶咖啡同特濃黑芝麻鮮奶~

門口有個靚靚打卡位, 有好多乾花裝飾~