2021-09-18 98 views
位於酒店內嘅餐廳,環境唔錯,有空間感仲望到海景😍 可以靜靜地望住靚景,享受晚餐🍴嚟呢度一定要食Dry aged steak 🥩 揀咗二人餐$1,428唔使諗咩都有~有前菜、湯、主菜、甜品及飲品🍸首先有熱辣辣麵包,麵包仲可以refill🥖外脆內軟,香噴噴☺️蘑菇湯夠多蘑菇蓉又creamy🍄之後到煙三文魚沙律🥗沙律份量有好多,夠新鮮~最期待嘅主菜Dry aged 西冷、肉眼每樣都叫咗一份🤤西冷味道牛味最香濃,而且dry aged 嘅味道突出,非常好食😋肉眼肉質比西冷林身,dry aged 就冇咁濃~各有各特色,我就比較推介西冷🥩佢另外會有唔同嘅sauce俾你點,不過我覺得本身牛扒靚,就咁加少少鹽已經相當好食!甜品係cream brûlée ,賣相當靚,有唔少生果伴碟~飲埋個餐飲真係相當滿足!

嚟呢度一定要食Dry aged steak 🥩
揀咗二人餐$1,428
唔使諗咩都有~有前菜、湯、主菜、甜品及飲品🍸

蘑菇湯夠多蘑菇蓉又creamy🍄
之後到煙三文魚沙律🥗沙律份量有好多,夠新鮮~

1K
2021-08-25 100 views
“Dry-aged L-bone Steak(500g)”($638)“Bong Signature Spicy Seafood Linguine”($278)“Peach & Lychee Bubble”($78)之前去紅磡嘉里酒店都係去佢個foodcourt食嘢今次一於試吓喺同一層嘅扒房bong🥩呢道環境好靚,望住海景食嘢特別開心😆入座後隨即送上牛油餐包😚嚟得bong一定要食最出名嘅Dry-aged乾式熟成牛扒🐮我地就揀咗500g嘅L-bone Steak🥩上牛扒之前會先送上6款調味料分別係海鹽,粉紅岩鹽,紫菜鹽,酸瓜,芥末籽同松露牛油塊扒要咗5成熟,一切落去就知岩岩好😍食落牛味香濃,肉質厚實而嫩滑🤤真係幾出色😍個人覺得唔駛再加調味已經好好食🥰另一個主食要咗Bong Signature Spicy Seafood Linguine呢個意粉同樣做得好好😍一上枱已經聞到勁香蒜味🧄食落夠哂香辣惹味🌶海鮮方面有蝦🦐,八爪魚仔🐙,青口最後係好食到連啲湯汁都飲哂😆飲品揀咗杯Peach & Lychee Bubble🍑味道夠哂清甜☺仲有大大粒荔枝肉😝其實呢道都有提供set dinner for
“Peach & Lychee Bubble”($78)

之前去紅磡嘉里酒店都係去佢個foodcourt食嘢
今次一於試吓喺同一層嘅扒房bong🥩
呢道環境好靚,望住海景食嘢特別開心😆
入座後隨即送上牛油餐包😚

嚟得bong一定要食最出名嘅Dry-aged乾式熟成牛扒🐮
我地就揀咗500g嘅L-bone Steak🥩
上牛扒之前會先送上6款調味料
分別係海鹽,粉紅岩鹽,紫菜鹽,酸瓜,芥末籽同松露牛油
塊扒要咗5成熟,一切落去就知岩岩好😍
食落牛味香濃,肉質厚實而嫩滑🤤真係幾出色😍
個人覺得唔駛再加調味已經好好食🥰

呢個意粉同樣做得好好😍
一上枱已經聞到勁香蒜味🧄食落夠哂香辣惹味🌶
海鮮方面有蝦🦐,八爪魚仔🐙,青口
最後係好食到連啲湯汁都飲哂😆

飲品揀咗杯Peach & Lychee Bubble🍑
味道夠哂清甜☺仲有大大粒荔枝肉😝

其實呢道都有提供set dinner for 1/2/4
包咗餐湯,沙律,前菜,主食,甜品同飲品其實幾抵食
不過套餐冇我想食嘅海鮮意粉所以先冇叫set🤣
唔想煩嘅朋友叫set就岩哂😝

2021-08-19 119 views
餐廳裝修以簡約時尚風格, 配上柔和的燈光, 空間感十足,設有戶外用餐區, 無論室內或者室外,用餐時亦可飽覽無敵海景,環境和氣氛都不錯,加上侍應貼心的服務,十分享受。Dinner set for one$788Mini Caesar salad凱撒沙律 ,新鮮爽脆沙律菜,清爽之餘, 配上蒜蓉多士粒粒, 香脆惹味, 更加吸引, 是打開食慾的開胃菜。Sweet pumpkin soup忌廉南瓜湯 , 香甜順滑,啖啖迷人的奶香, 配上熱呼呼的 的自家製麵包, 十分滋味。Meatball puttanesca爽彈牙的肉丸, 以肉碎配搭新鮮蕃茄,製成蕃茄肉醬汁, 清爽帶點酸甜,十分開胃,咬下去,瞬間嘴裏散發出一股濃濃的肉香, 津津回味。Pan fried foie gras w/apple puree鵝肝外脆內軟,豐盛的油花 ,咬下去油香四溢,齒頰留香, 配上清新的蘋果蓉,口感變得清爽, 剛好平衡鵝肝的油膩感, 十分搭配。Dry-aged ribeye 250g餐廳自家招牌熟成牛肉,自設熟成櫃, 親自處理,確保控制肉類質素, 牛肉經過80日後的熟成, 水份流失,能把牛肉本身天然味道更集中,助提升肉

Dinner set for one$788
Mini Caesar salad

Sweet pumpkin soup

Meatball puttanesca

Dry-aged ribeye 250g
餐廳自家招牌熟成牛肉,自設熟成櫃, 親自處理,確保控制肉類質素, 牛肉經過80日後的熟成, 水份流失,能把牛肉本身天然味道更集中,助提升肉質的嫩度、風味及肉汁, 牛肉燒至七成熟, 漂亮深褐色網紋, 令人垂涎, 外層散發著陣陣焦香,牛肉經過熟成之後, 口感特別細嫩,牛味更濃縮,豐沛的肉汁, 仲有六款醬汁跟配, 我覺得原汁原味已經太好味了, 享受到純樸的牛味 ,必食推介。

Daily dessert
芒果奶凍 , 用上新鮮雜莓伴碟點綴, 賣相精緻 , 奶凍香甜柔滑, 啖啖芒果甜香, 冰涼透心,讓人心動。

Pineapple punch$78 and set iced latte
菠蘿賓治, 冰爽解渴, 帶淡淡菠蘿果香。Iced Latte 頂層是豐盈綿密的奶泡,入口順滑, 甜度適中, 滿滿誘人的奶香。
2021-08-19 1552 views
Enjoyed Set Dinner for two 🍽 at Bong pro-dry aging, 酒店既餐廳,環境滿分🌃 睇住海景食晚餐,好chill呀🥂最好就係由黃昏坐到晚上,睇住日落變夜色,好有feel! ❤️ 放工來到呢度,真係乜疲勞都消失哂☺️..今次叫左兩人set dinner,幾抵,都包左幾多野,有餐湯、沙律、主菜、甜品同飲品~主菜方面我地分別叫左一份西冷牛扒同一份鱸魚,除左餐湯同沙律外,另外仲有餐包同牛油..🥩House dry-age Sirloin Steak(250g)肉味濃,有嚼勁幾彈牙,配有唔同醬汁可點,增加風味..🐟Pan fried Seabass Fillet(240g)鱸魚加上調味料一齊烤,好香,皮亦好脆,以為食完牛扒再食魚會顯得魚比較淡,點知又無🤭 好香~..甜品係焦糖燉蛋,簡單的美味;叫左一杯Iced Cappuccino,另一杯就係Breakfast tea,連埋茶壺咁,飲茶可以消瀉🤣 呢度一定係食氣氛食環境,Staff都好好服務,如果大家想靜靜地浪漫一下,呢度係唔錯既選擇呢❣️..食完晚飯仲可以行下海邊,好寫意~原來一直行係行到去尖沙咀海邊🤭 咁
肉味濃,有嚼勁幾彈牙,配有唔同醬汁可點,增加風味.
食完晚飯仲可以行下海邊,好寫意~原來一直行係行到去尖沙咀海邊🤭 咁餐廳呢本身在酒店裡面,亦可以就咁出面直入而唔駛經酒店,最方便去呢度原來係搭船呢!呢度一出就係碼頭,有來往北角同紅磡既班次,原來船程都好快!
2021-08-09
Dinner
  • House Dry-aged Sirloin Steak
2021-07-29 144 views
/ /嘆住海景享美食🤍同朋友生日慶生🎂緊係要食餐好啲呢度個環境超靚,可以望住個海😙一早已經訂左枱,個晚唔算太多人用餐環境都好寧靜,好舒服😍Dry-Aged Sirloin Steak (300g)🐮果然係靚牛扒,叫咗3成熟呢款扒脂肪較少,食落牛肉味好濃郁配有三款唔同嘅海鹽,當中最鍾意係海苔味Bong Signature Spicy Seafood Linguine🍝呢個麵質好特別,好有咬口食落辣辣地,麵掛到好多醬汁仲有唔同嘅海鮮,帶子、墨魚等等Cuba Libre 🍸Sea Breeze 🍹
/ /
嘆住海景享美食🤍
同朋友生日慶生🎂緊係要食餐好啲
呢度個環境超靚,可以望住個海😙
一早已經訂左枱,個晚唔算太多人
用餐環境都好寧靜,好舒服😍

果然係靚牛扒,叫咗3成熟
呢款扒脂肪較少,食落牛肉味好濃郁
配有三款唔同嘅海鹽,當中最鍾意係海苔味

呢個麵質好特別,好有咬口
食落辣辣地,麵掛到好多醬汁
仲有唔同嘅海鮮,帶子、墨魚等等

Cuba Libre 🍸
Sea Breeze 🍹
成日聽熟成牛扒,但係又冇試過,男朋友專登搵咗呢一間食牛扒嘅餐廳(仲有得望住成個大海景),果然一試難忘!Dry-aged ribeye steak 第一次食,差啲喺餐廳叫咗出嚟。熟成牛扒同一般牛扒口感好有分別,牛香非常集中,口腔飽和住陣陣牛脂感(好似牛油爆谷咁),肉質非常嫩,亦較其他多汁。配上唔同既調味:岩鹽、紫菜鹽、黑椒汁亦都能夠幫牛味提鮮。Side dish +$98 要咗份黑松露薯條,薯條熱辣辣上枱,灑上咗少少鹽,蔥花同大量芝士粉,外配黑松露醬,夠脆夠邪惡!Homemade tagliatelle with house dry-aged beef bolognese sauce呢碟意粉份量遠遠比我想像嘅多,捲成一個小山丘送上枱。由於闊條麵自家製作,所以口感比較硬,且比較粗。味道未去到嘩然,但醬汁用料好足,而且用到風乾牛肉碎,所以連肉碎都能夠品嚐牛肉嘅香盛。記住要借助匙羹去不啲肉碎。Wild mushroom cream soup with truffle oil一上枱碗湯起晒泡,好大浸菇菌已經漂向個鼻,好creamy 好足料既湯,湯底有不少菇菌片,加添湯品的口感。另外飲到餐廳加咗松

Dry-aged ribeye steak

一上枱碗湯起晒泡,好大浸菇菌已經漂向個鼻,好creamy 好足料既湯,湯底有不少菇菌片,加添湯品的口感。另外飲到餐廳加咗松露油,令口感更為順滑。如果雖然價值不菲,但係可以一試!

另外真係好想讚是侍應服務態度真係好好!!食得非常愉快。
上個月儍爸生日 ...我們兩老趁兩隻小魔怪返學又去了撐枱腳慶祝 ...定座的時候與職員講了是慶祝生日希望可以在甜品上寫上祝福語為壽星製作驚喜 ~~這份就是儍爸這個壽星專屬的甜品 ↓餐廳位於紅磡碼頭隔離的嘉里酒店平台,望住海景食個悠閒浪漫的午餐 ~~另一個原因就是想試吓 ... 乾式熟成牛扒店家在香港自設廠房,將牛肉天然發酵熟成 90 天,比一般 30 天更長,酵素更強,味道更濃而經熟成後的牛扒比韓牛更香更濃更美味 ~~午市有兩款套餐 ... Causal Set Lunch (HK$240) & Business Set Lunch (HK$350)包了餐湯、主菜、甜品和飲品兩款套餐的分別在於主菜,商務午餐才有我們想吃的乾式熟成牛扒本來想試哂 sirloin 和 ribeye steak,可惜這日只有 sirloin,所以點了兩份 sirloin steak餐湯 ... 南瓜湯 + 麵包配橄欖油和黑醋儍媽不想飲南瓜湯,所以轉了 ... 紫薯湯沙律 ...主菜 ... House Dry-Aged Sirloin Steak (180g)我們點了七成熟,之後才知道五成才是最好食的 ...
上個月儍爸生日 ...
我們兩老趁兩隻小魔怪返學又去了撐枱腳慶祝 ...

定座的時候與職員講了是慶祝生日
希望可以在甜品上寫上祝福語為壽星製作驚喜 ~~
這份就是儍爸這個壽星專屬的甜品

另一個原因就是想試吓 ... 乾式熟成牛扒
而經熟成後的牛扒比韓牛更香更濃更美味 ~~
包了餐湯、主菜、甜品和飲品

兩款套餐的分別在於主菜,商務午餐才有我們想吃的乾式熟成牛扒
餐湯 ... 南瓜湯 + 麵包配橄欖油和黑醋
儍媽不想飲南瓜湯,所以轉了 ... 紫薯湯
沙律 ...
我們點了七成熟,之後才知道五成才是最好食的 ...
牛肉經過熟成後,肉質變得更細緻,牛味更濃郁
牛肉帶煙燻香氣,食起來帶點嚼勁
附有 6 種配料可按喜好搭配牛扒一起食 ... 海鹽、岩鹽、海藻鹽、酸青瓜、芥末和黑椒汁
接著到甜品和飲品 ...
面層是脆脆的焦糖和軟綿細緻的 ... Creme Brulee

還有味道酸甜又解膩的 ... 紅桑子雪葩
儍媽的 cappuccino + 儍爸的 ice cappuccino

餐廳在紅磡碼頭隔離
食飽飽,望住海景嘆杯飲料,真是幾爽 !!!
之後還可以出去平台花園景吓靚相添 ~~

餐廳不在嘉里酒店內,而在隔離平台位置
可以經由地下 Starbucks 旁的樓梯上一層就搵到 ~~

** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-07-21
Lunch
2021-07-19 107 views
今晚去紅磡嘉里酒店 👩‍❤️‍👨意大利fine dining 撐枱腳, 打頭陣有新鮮香濃嘅南瓜湯同埋香軟麵包🥖, 意式鮮茄肉丸meatball puttanesca 香草 鮮茄味非常fresh, 同肉丸好夾。🌟🌟🌟 最期待嘅係呢度嘅熟成dry aged牛扒🥩, 30天嘅US 熟成ribeye, 最好medium或medium rare🤤, 入口牛肉味 香濃鮮嫩, 質感軟熟, 每一口都充滿非常juicy嘅牛肉甜汁❤️❤️Main course重配埋我哋最鍾意嘅龍蝦尾🦞, 大大啖好滿足~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 9/10🛋️環境:9.5/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 9/10💲人均:$400-800⏪回頭率:80%~~~~~📍bong紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓101號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 9/10
~~~~~
📍bong
紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓101號舖
~~~~~
Kerry Hotel係近幾年先落成既酒店,係正紅磡碼頭有無敵海景,可惜疫情之後一直都做隔離酒店,無機會去staycation,唯有食個晚餐享受下依個景😛餐廳位於地下food court既最深處,一入到去就會見到近乎270度孤型既窗,望哂成個維港🥳餐廳行fine dining 路線,裝修都好有格調,好啱拍拖或者慶祝黎食😘酒店位置近黃埔地鐵站,不過揸車黎亦可以,食滿$800可以免費泊車3個鐘😙—《 #Dry-aged L-bone Steak》$638全晚既重頭戲就係依個L-bone熟成牛扒,小編同朋友都覺得係暫時香港食過最好食既牛扒‼️‼️L-bone其實即係半個T-bone,無咗菲力個邊😗依度既熟成牛扒放咗係佢地既風乾工場足足八十日,而牛扒熟成之後唔單止飽含蛋白質,仲會多咗4倍消化酶(Menu係咁講,不過都知唔係重點👻)原本睇相以為佢份量好少,上枱先知500g係真係相當大份量,兩個人share食就啱哂🙆🏻‍♂️上扒之前侍應會先放咗三款唔同既鹽、燒汁、蜜糖芥末同醃青瓜,即刻充滿期待🤩一上枱影相個陣已經聞到超香既肉味,小編同朋友都吞哂口水🤤牛扒有成幾cm厚,廚師將佢切開咗一半,聽侍應既意見叫咗

《 #Dry-aged L-bone Steak》$638

一上枱影相個陣已經聞到超香既肉味,小編同朋友都吞哂口水🤤牛扒有成幾cm厚,廚師將佢切開咗一半,聽侍應既意見叫咗五成熟中間相當粉嫩☺️一放入口,個牛味超級濃,比起出名牛味重既1++韓牛仲更勝一籌,dry-age既關係,牛扒入面多餘既水份都抽走哂,每咬一淡都滲出一股濃烈既肉味,夾雜住淡淡既紅酒同芝士發酵味,超享受💗口感雖然唔係好似慢煮既牛扒咁軟腍,但亦一啲都唔會韌😆就咁食個牛扒已經好夠味,但既然有醬汁提供就每個都點黎試下,最後發現蜜糖芥末反而係最夾🤓最後千企唔好錯過舊骨,貼近骨位既肉係最最最好食,小編同朋友都不顧形象咁搶舊骨去刨哂啲肉落黎😈

《 #Traditional Tiramisu》$60
唔知係咪因為我地有兩個人既關係,餐廳好貼心咁分成兩份 Tiramisu😝面頭仲放咗兩塊好脆身既手指餅😚侍應仲特別同我地講佢地既tiramisu係無落酒,雖然小編中意有酒味既食物,但無咗酒味既tiramisu令咖啡味突出番,味道都尚可以🥸

《 #Seared Scallop & Sauteed Green Asparagus》$178
酒店餐廳一般都會擺碟非常靚,而依道都唔例外😏廚師將蘆筍同帶子疊成咗兩個細既塔咁,淋上少許黑椒同黑醋,中間推開咗一筆芋頭醬,旁邊再用幾樣唔同顏色既水果去點綴,而重中之重就係用一隻好大既盤裝住,成個感覺就超級精緻🤫可惜帶子同蘆筍味道無特別驚喜之處,份量亦都非常少🥲

終於黎到bong食dry aged steak啦🥰期待左呢餐左耐 久仰大名呢度既風乾熟成牛扒除左有好嘢食 仲有靚景睇🌃 黎睇日落最好不過仲好有情調 同男/女朋友慶祝節日正晒❤️.煙三文魚沙律好fresh!!! 沙律菜巨新鮮‼️食完絕對胃口大開🤤.💁🏻‍♀️我地揀左300g 90日肉眼熟成牛扒 5成熟 牛香出色👍🏻肉汁濃郁 肉質鮮嫩啖啖肉🤩仲配左海鹽 岩鹽 紫菜鹽 蜜糖芥末 燒汁同酸瓜可以根據自己喜好點少少落牛扒度食~牛扒坑紋好靚 份量適中 2人share剛好💜再配返個黑松露醬薯條 好邪惡🤣薯條加左少少芝士粉 增加香氣剛炸起既厚切薯條熱辣辣😋一食就停唔到~.🌶香辣海鮮青口意大利麵 口感有韌勁 濃味得黎唔會太咸 每條意粉都有沾滿醬汁~仲有🦐大蝦 墨魚仔🐙等等既海鮮 加埋香草 一個字 掂!!!.下次一定會黎食埋西冷熟成牛扒😍
終於黎到bong食dry aged steak啦🥰
期待左呢餐左耐 久仰大名呢度既風乾熟成牛扒
除左有好嘢食 仲有靚景睇🌃 黎睇日落最好不過
仲好有情調 同男/女朋友慶祝節日正晒❤️
仲配左海鹽 岩鹽 紫菜鹽 蜜糖芥末 燒汁同酸瓜
可以根據自己喜好點少少落牛扒度食~
牛扒坑紋好靚 份量適中 2人share剛好💜
再配返個黑松露醬薯條 好邪惡🤣
薯條加左少少芝士粉 增加香氣
剛炸起既厚切薯條熱辣辣😋一食就停唔到~
仲有🦐大蝦 墨魚仔🐙等等既海鮮 加埋香草 一個字 掂!!!
下次一定會黎食埋西冷熟成牛扒😍
2021-06-30
Dinner
2021-07-05 81 views
印象中係人生第三次食熟成牛,不過講到去熟成牛專門店就真係第一次😗依間坐落係嘉里酒店嘅Bong設有自家嘅牛扒工場,主打乾式熟成90日嘅牛扒,熟成時間越長,可供食用嘅部分就會越少,所以咁矜貴都係不無道理🌞• Grill Octopus Salad with Red Paprika Salsa $178先嚟個沙律打開下個味蕾先!八爪魚燒過之後香氣好突出,口感柔軟唔韌,配上好特別嘅紅波椒醬,酸酸甜甜引起食慾😚• Homemade Tagliatelle with Dry-aged Beef Bolognese $258醬汁稍稀以至牛肉碎未能好好掛係意粉上面,導致食完意粉後剩低大量肉碎,不過味道倒是剛好,微酸嘅蕃茄味道清新又自然,如果濃稠返少少就真係完美😌• Dry-aged Ribeye Steak $538熟成牛扒當然係必點item!入口味道唔算好濃烈,不過餘韻就帶點Nuts同芝士嘅香氣,肉質有少少粗糙,配上六款調味料,包括有醃酸瓜、黃芥末、黑椒汁、海鹽、火山鹽同紫菜鹽,一塊牛扒試到六種唔同嘅風味✨• Today's Dessert $50焦糖燉蛋表現比較普通,好多餐廳都做得更好,所以唔特別

• Dry-aged Ribeye Steak $538

• Today's Dessert $50
焦糖燉蛋表現比較普通,好多餐廳都做得更好,所以唔特別推介😗
六月份嚟到我嘅生日月,朋友都好有心同我慶生🥰。佢專登揀咗我想食好耐嘅扒房同我食,呢間餐廳就係位於紅磡嘉里酒店嘅「bong」。佢有兩個入口,分別係經美食廣場室內進入,又或者上樓梯後轉右邊沿住外圍直行。餐廳環境唔錯,雖則樓層位置唔高,但都可以望到紅磡碼頭對出嘅海景,當然亦不乏黃埔樓景🌃。餐枱擺放嘅距離唔密集,食客坐落有空間感,整體氣氛令人好放鬆,一啲都唔拘謹。呢度嘅餐牌並唔複雜,拜訪得呢度九成都係食熟成牛扒㗎啦😜。單點一件扒要$500以上,反觀晚餐價人均$7XX就多幾樣菜式,感覺比較完整,兼且繽紛啲🍽。因此,我哋叫咗Set Dinner for 2,承惠$1428。由於牛扒係主角🥩,所以我決定先介紹主菜,然後再分享其他菜式。Dry-aged乾式熟成牛扒係指將牛扒放喺溫度、相對濕度以及空氣對流都受到嚴格監控嘅熟成室進行熟成,當中需要硬件嘅配合以及耗時。bong自設工場,牛扒嘅風乾程序時間比其他餐廳更長,平均需時80日或以上,實際則視乎牛肉本身嘅脂肪分佈而訂。考慮到呢個長時間嘅熟成計劃,定價實屬合理,畢竟花上大量心機同時間啊。House Dry-aged Ribeye Steak (250g)
House Dry-aged Ribeye Steak
House Dry-aged Ribeye Steak (250g),二人餐有三款主菜可以揀,分別係肉眼、西冷以及鱸魚。我哋選擇左兩款扒各一,而兩款都要咗Medium五成熟。Ribeye肉眼扒嘅位置有先天優勢,近肋骨位油花豐富,簡單啲講即係肥美啲,食落明顯比較多汁,肉質細嫩,亦相對惹味。除咗牛扒質素高之外,廚師嘅烹調手法亦係關鍵,牛扒外層帶有燒烤嘅香氣,內裡就肉香滿滿。
House Dry-aged Sirloin Steak
House Dry-aged Sirloin Steak (250g),Sirloin西冷扒係後腰脊肉,脂肪比例低,即係瘦啲,肉味就更為濃郁,食落感覺到肉質富有彈性,幾有咬口。我相信係熟成嘅製法先令到兩款牛扒嘅特徵如此突出,能夠讓人品嚐到食物嘅原汁原味。如果喺其他餐廳食,我未必咁易分辨到兩者。
我上網參考咗唔少資料📃,大概歸納以下兩點解釋熟成點樣令牛扒昇華。喺熟成嘅過程中,能逼走牛肉多餘嘅水份,令到肉汁更為濃縮鎖住喺肉入面。同時,發酵亦能分解肌肉纖維,令肉質變得軟嫩。呢兩點正好反映咗喺呢兩件牛扒身上!
餐廳另外會隨牛扒奉上調味料同醬汁,總共有六款,包括三色鹽、黑椒燒汁、芥辣同埋醃漬。其實我就無乜沾佢哋嚟食,因為塊扒本身已經好夠味😉。之後我再會逐一講吓前菜部份。
Smoked Salmon Salad with Wasabi Mayonnaise Dressing,煙三文魚沙律擺盤好靚,色彩鮮艷🍣🥗。雖然餐廳無話三文魚係自家煙燻製作,但食落唔似一般市面上賣嗰啲,味道無咁死鹹,又有口感,幾香。沙律菜以水果作伴,配合埋日式芥末蛋黃醬食好開胃。
House Dry-aged Beef Carpaccio with Sesame Dressing,原來前菜係一人一份,店員超好人問我哋想唔想食另一款,我哋當然話好啦🙏🏻。呢個Carpaccio生牛肉片並唔係鮮紅色嗰種,相反佢係偏熟,卷狀中間就包住啲菜。但我略嫌呢道菜嘅調味較重,稍為蓋過咗牛肉嘅原味。
Wild Mushroom Cream Soup with Truffle Oil,🍄蘑菇湯好濃味,飲得出係用上好多菇菌打溶製成,佢唔重忌廉味,所以飲落無咁膩。另外,佢面層望落油油哋,但其實係因為落咗松露油。
Handmade Dinner Roll
Handmade Dinner Roll,🥖餐包係餐廳自家烘焙,不過佢就相對其他菜式無咁特別,屬正正常常水平啦。
Today’s Dessert是日甜品Tiramisu☕️,實在太好喇,因為佢係我最鍾意食嘅甜品,沒有之一。可能由於呢度係意大利餐廳,所以佢嘅提拉米蘇真係整得好出色🤤。Tiramisu濕潤度高、芝士軟滑、咖啡同酒嘅比例得宜,上面再搭多條手指餅,兩個字講哂:好食。份量而言,佢比較的骰,但作為飯後甜品都夠嘅。
Tiramisu
餐廳為我喺其中一隻甜品碟上面寫上Happy Birthday🎂,啲字體超靚啊,望見就好開心。店員全程嘅服務態度都好專業,會問及食物啱唔啱食,仲好主動幫我哋影相添(P.S.拍攝技術非常好📸),哈哈。
飲品方面,我哋嗌咗兩杯無酒精嘅Mocktail($78)🍹,分別係Peach & Lychee Bubble同埋Lemon Lime Bitter,飲品造型比較平實。個人鍾意檸檬嗰杯多啲🍋,皆因味道較為清新,讓人提提神。🍑桃嗰杯嘅荔枝味好出,我自己就麻麻哋。
套餐有包正常餐飲,我哋要咗Peppermint TeaHot Americano,飲埋佢哋就為呢餐正式作結🍵。
總括嚟講,呢晚我享受咗一個不能要求更多嘅熟成牛扒生日晚餐,生日食好啲是常識吧😋。Bong嘅牛扒果然係名不虛傳,🐮嗜牛者點都要嚟食一次呢!
2021-06-16
$750 (Dinner)
Celebration
Birthday
Tiramisu
五月份慶祝周年紀念,諗咗好耐,最後決定去呢度試吓牛扒。我哋叫咗一份牛扒同一份pasta。前菜嘅湯同沙律都一般,唔算好impressive。dry aged牛扒180g 份量唔多,烹調時間略嫌太長,不似預期。meat ball pasta 味道可以,但真係未去到酒店級水準。嘢飲方面係最唔滿意嘅!!我哋嗌咗latte,但係嚟到之後咖啡上面嘅泡超級厚,試飲咗一兩啖,真係厚到頂唔順,我哋就request換一杯,但點知都係一樣……(忍唔住影咗張相),真係好無奈,普通Cafe都做到嘅latte,但係一間酒店西餐廳,竟然都冇杯正常嘅…最後甜品都好一般,tiramisu 冇乜酒香味。試過一次,其實真係唔使再黎😓😓相信唔少Cafe都好味過佢。
五月份慶祝周年紀念,諗咗好耐,最後決定去呢度試吓牛扒。

最後甜品都好一般,tiramisu 冇乜酒香味。

試過一次,其實真係唔使再黎😓😓相信唔少Cafe都好味過佢。

2021-06-17 1424 views
誠意推介呢間有靚海景,有情調,又可以享用美食嘅餐廳~~餐廳喺Kerry Hotel入面,臨近維港,可以望到美麗嘅海景。餐廳主打90日風乾熟成牛扒。佢哋自設工場,好少有地方可以做到90日風乾熟成! 最近仲推出咗晚市二人餐、四人餐,可以用更優惠價錢,享用更多唔用嘅菜式😋Set Dinner for 2 ($1428)餐前麵包🥯, 熱辣辣又焗得好香脆! Mushroom Cream soup 好濃郁嘅蘑菇湯,入面仲有蘑菇薄片及酥脆麵包粒😋 Smoked SalmonBeef Carpaccio煙三文魚滑順絲柔,油香滿溢,沙律🥗菜新鮮爽甜。生牛肉片係我好鍾意嘅菜式,今次都有驚喜😍 生牛肉薄片肉質細嫩,佢包住火箭菜及合桃,再配上芝麻醬,令整體更有口感。Dry-aged Sirloin 250g熟成牛扒要用上好多時間及功夫,所以一般都比較珍貴。 食落牛扒牛肉香味更濃郁,仲有淡淡奶油及果香,好似芝士嘅香咁,停留係口中回味。 肉質亦都會更軟嫩多汁,味道難忘!真係值得一試!Pan fried Seabass Fillet 240g除咗牛扒,套餐都有魚選擇。 海鱸魚好大條,味道鮮甜,有少少魚脂,增加

誠意推介呢間有靚海景,有情調,又可以享用美食嘅餐廳~~

Set Dinner for 2 ($1428)
餐前麵包🥯, 熱辣辣又焗得好香脆!

Mushroom Cream soup
好濃郁嘅蘑菇湯,入面仲有蘑菇薄片及酥脆麵包粒😋

Smoked Salmon
Beef Carpaccio
煙三文魚滑順絲柔,油香滿溢,沙律🥗菜新鮮爽甜。

Dry-aged Sirloin 250g

Pan fried Seabass Fillet 240g
除咗牛扒,套餐都有魚選擇。 海鱸魚好大條,味道鮮甜,有少少魚脂,增加香滑感,肉質軟腍多汁。配上酸甜秘製醬汁,更惹味

Daily Dessert - Tiramisu
甜品係軟滑無比嘅意大利芝士蛋糕及新鮮生果。

套餐包括咖啡或茶
Cappuccino
Peppermint Tea
  • Dry-aged Sirloin Steak
  • Beef  Carpaccio
  • Mushroom Cream soup
  • Pan fried Seabass Fillet
2021-06-08 165 views
剛剛週末朋友帶我去靚景食靚牛扒🥩聽講呢間係全港only one 90日韓國風乾牛扒餐廳,位於嘉里酒店一樓我地點了2個set lunch🍽Casual set lunch $240🥖餐前2個熱辣辣餐包非常鬆軟😋平時少吃餐包嘅我竟然食哂🥣Soup of the day 餐湯係番茄湯🍅番茄好香濃好creamLinguine pasta with house dry aged beef meatballs(cream sauce)肉丸意粉個意粉份量十足,配cream sauce其實都好溜好飽個肉丸真材實料😋吃落肉汁好juicy🍮Today's dessert☕Cappuccino 🍽Business set lunch $350🥗Seasonal salad沙律菜好新鮮,吃落好爽脆,配上西抽同小番茄,非常開胃🥣Sweet pumpkin soup南瓜湯打成茸,飲落啖啖好香濃非常之甜🥩House Dry-aged Sirloin steak(180g)牛扒點了5成熟🥩但我地覺得唔似5成,好似熟咗少少唔夠生🤭不過配以唔同調味吃落都重牛味嘅😋伴埋6款調味品,自由配搭有不同口味🍨Sorbet🍋檸檬雪葩

我地點了2個set lunch

🍽Casual set lunch $240

🥖餐前2個熱辣辣餐包非常鬆軟😋平時少吃餐包嘅我竟然食哂

🥣Soup of the day
餐湯係番茄湯🍅
番茄好香濃好cream

肉丸意粉
個意粉份量十足,配cream sauce其實都好溜好飽
個肉丸真材實料😋吃落肉汁好juicy

🍮Today's dessert
☕Cappuccino

🍽Business set lunch $350

🥗Seasonal salad
沙律菜好新鮮,吃落好爽脆,配上西抽同小番茄,非常開胃

🥣Sweet pumpkin soup
南瓜湯打成茸,飲落啖啖好香濃非常之甜

伴埋6款調味品,自由配搭有不同口味

🍨Sorbet🍋檸檬雪葩好清新仲有幾粒生果伴碟
🍮Today's dessert味道似奶凍

☕peppermint🌿薄荷茶

估唔到假日午餐都仲有15% discount,餐廳又靚景又高質食物,店員又好有禮貌,而且仲有折真係好抵食👍
2021-06-06
$280 (Lunch)
  • Dry-agedSirloinSteak
  • Sweetpumpkincreamsoup