2021-11-02
自己一路都幾鍾意去唔同地方搵嘢食,上次食過呢間餐廳嘅黃埔分店,黃埔嘅朋友同我講埋一定要去葵芳食佢哋呢間分店,話係兩間舖唔同路線嘅。所以今日就黎試下。呢度嘅午餐我覺得其實唔算貴, $100內都會有找,重點就係,佢一個餐裏面包含餐湯、主菜同埋飲品。我就叫咗一個經典全日早餐。出嚟嘅餐湯係粟米湯,個湯都幾結下,應該都落咗唔少生粉。飲落去嘅時候都見到有粟米粒,總括而言,我覺得都幾好飲。呢一款經典全日早餐,有齊炒蛋、炸雞扒、德國腸、煙肉、薯餅、茄汁豆、煙三文魚沙律、格仔餅配蜂蜜糖漿,我覺得係非常大份,自己亦都食唔晒🙃通常我估所有人同我一樣,第一樣都一定會食塊蛋先,因為蛋炒得好唔好,好決定呢一份早餐嘅質素。我幾欣賞佢個炒蛋冇用好重嘅牛油去炒,其他餐廳會用好重嘅人造牛油,因為落咗牛油嘅炒蛋會比較滑,但係佢明顯冇咁樣做,值得欣賞。雞扒大大塊,新鮮炸,炸得非常香脆。我自己就因為做緊健身,所以就對呢塊雞扒特別編好。煙三文魚沙律,我覺得係食油膩野嘅過程裏面,可以食到沙律,係一個幾唔錯嘅配搭,佢嘅煙三文魚有濃濃嘅魚香,作為配搭而言,算係幾唔錯。煙肉好香,我幾鍾意將煙肉配埋蜜糖一齊食,呢一種新嘅配搭我覺得幾好。最
最後叫咗杯黑糖咖啡,唔使落糖,已經好甜。由於我自己編號龍尾苦味嘅咖啡,所以自己覺得,依家杯咖啡應該比較大眾化,都應該幾適合女士飲。