咁啱嚟到觀塘 諗住搵吓附近有啲咩食 結果就係openrice book咗呢間Cafe🤣離開先發現原來有訂枱八折優惠‼️但地理位置真係偏遠 行吓行吓發現已經去咗牛頭角😂😂❣️香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 ($148)專誠嚟到想食佢地嘅海寶丼點知已經無咗🥺於是就嗌咗呢個 香煎吞拿魚賣相吸引 仲要有牛油果🥑個餐配味噌湯及前菜 飲品可享半價優惠 所以呢個價錢都算抵食嘅😋都幾欣賞佢嘅味噌湯 味道都幾濃郁 而且前菜係墨魚咀 爽口開胃都幾特別‼️吞拿魚有5大片 份量都算幾多吞拿魚上鋪滿芝麻 邊位微微煎香過 中間保持魚生嘅鮮嫩 芝麻嘅香味令到吞拿魚嘅味道更為昇華🥰丼上面灑上大量嘅紫菜碎 撈埋牛油果蓉、明太子 口感十足😋❣️焙茶latte (原價 $42 半價$21)半價都真係幾抵‼️本身係想試佢啲特色咖啡☕️但焙茶實在太吸引🥺拉花好有誠意 焙茶味都幾濃郁 飲到奶嘅香滑同埋焙茶嘅茶香😋❣️餐廳環境舒適 而且假日嚟到都無咩人 都幾啱係到靜靜地傾下計(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.5/5】
離開先發現原來有訂枱八折優惠‼️
但地理位置真係偏遠 行吓行吓發現已經去咗牛頭角😂😂

❣️香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 ($148)

吞拿魚有5大片 份量都算幾多

丼上面灑上大量嘅紫菜碎 撈埋牛油果蓉、明太子 口感十足😋

❣️焙茶latte (原價 $42 半價$21)
拉花好有誠意 焙茶味都幾濃郁 飲到奶嘅香滑同埋焙茶嘅茶香😋

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
觀塘海濱匯越來越多食肆其中一家日式餐廳 吸引我注意「Break」環境非常雅緻小清新裝修 給人放Break 感覺食物及飲品賣相精緻 餐廳更推出了不用優惠🔅break Friday‼️逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)🔅 下午茶餐堂食,飲品免費添飲💕🔅下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件🍰 ⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆🥪玉子燒吉列豬扒三文治 $88賣相很吸引 ❤️❤️玉子燒好厚實 口感帶甜甜的可中和豬扒油膩感豬扒肉質鬆軟伴碟有少量沙律菜份量都可以2-3人分享🐔南蠻炸雞牛油果醬丼 $118(可改配田園沙拉)飯份量可自選炸雞外皮香脆 內裡肉嫩多汁牛油醬量適中 沒那麼容易膩麵豉湯顏色也偏深紅色口味香濃 風味更濃蛋黃潰蔥吞拿魚茸三文魚子丼 $158.00這丼很飽滿 內有蛋黃配蔥吞拿魚茸 口感香滑 每一口飯 都混合魚茸😍配埋蟹子 紫菜增加脆卜卜口感🤤Pinky Crush $36.4 (原價:$52)打卡一流 粉嫩粉嫩氣色是一杯很濃郁的草莓奶🍓同時也能喝到香蕉、椰子香Lychee Fizz $40.6 (原價:$58)荔枝與玫瑰花🌹混合espre
觀塘海濱匯越來越多食肆
其中一家日式餐廳 吸引我注意
「Break」環境非常雅緻
小清新裝修 給人放Break 感覺
食物及飲品賣相精緻

餐廳更推出了不用優惠
🔅 下午茶餐堂食,飲品免費添飲💕
🔅下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件🍰

⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆

豬扒肉質鬆軟
伴碟有少量沙律菜
份量都可以2-3人分享

🐔南蠻炸雞牛油果醬丼 $118
(可改配田園沙拉)
飯份量可自選

這丼很飽滿
內有蛋黃配蔥吞拿魚茸 口感香滑
每一口飯 都混合魚茸😍
配埋蟹子 紫菜增加脆卜卜口感🤤

Pinky Crush $36.4 (原價:$52)
打卡一流 粉嫩粉嫩氣色
是一杯很濃郁的草莓奶🍓
同時也能喝到香蕉、椰子香

Lychee Fizz $40.6 (原價:$58)
荔枝與玫瑰花🌹混合espresso
讓咖啡苦澀帶一絲花香甜
是這一給我的感覺
頗特別的~

檸啡 lemoffee $27.5 (原價:$55)
檸啡是用完整一顆檸檬放入咖啡之中
再加上蔗糖
口味清新又鮮甜 入口又順滑
2023-09-18 19 views
餐廳以開放式設計,裝潢加入大量木嘅原素,同時有個大玻璃窗採光非常好,坐落好舒服。 ☺️食物方便,都幾多日式輕食,同時有啲特色咖啡。玉子燒吉列猪扒三文治 $88麵包烘到脆身,塗上牛油及沙律醬,再夾住燒厚豬扒及甜玉子,而豬扒炸得好鬆脆,帶點juicy,脂肪比例平均,旁邊嘅沙律菜配搭日式和風汁好清新。 芝麻雞翼 $48一份3隻,外層炸到脆卜卜香噴噴。 Lychee Fizz $58用荔枝、自家製玫瑰糖漿及Espresso調製嘅特式咖啡。味道甜甜帶微酸,好喜歡佢個香甜嘅自家製玫瑰糖漿。 🩷Ramune Koffee $52第一次聽用波子汽水調配咖啡,最有趣係杯邊圍咗一圈爆炸糖,係杯玩味十足嘅特式咖啡。 整體幾喜歡Cafe嘅環境及食物,同時幾欣賞Menu上加入插畫,非常有心思。 另外逢星期五(12pm-2pm除外)買black & white coffee有買一送一,好吸引呀。😍

食物方便,都幾多日式輕食,同時有啲特色咖啡。

玉子燒吉列猪扒三文治 $88

芝麻雞翼 $48
一份3隻,外層炸到脆卜卜香噴噴。

Lychee Fizz $58

Ramune Koffee $52

2023-09-16
Type of Meal
Tea
  • 玉子燒吉列豬扒三文治
哩間野除非你同個餐廳經理或者老板好熟否則我就唔建議大家黎食點解呢因為只要個老板用佢既餐廳招呼佢自己既朋友佢就會完全不顧其他客人嗰日同屋企人諗住飲杯咖啡, 等電車叉車啲侍應淨係招呼老板班朋友唔招呼客人都算啦杯野飲又勁耐先到好啦, 等左15分鐘杯咖啡沖好老板班朋友帶左成班細路仔黎放電我仲以為我去錯左playground鋪頭7、8個三至四歲用左成間餐廳加海濱匯⅓樓層玩捉伊因, 瘋狂大叫同侍應反映, 啲侍應就唔好意思咁話, 啲playground細路係老板既朋友佢地都愛莫能助。結果要主餐廳經理同埋老板過黎話, 無論啲客係咪佢地朋友都好, 都唔會干預客人咁話喎我表示唔同意, 佢就趕我走, 就話唔收我地錢之後我向海濱匯CS投訴, 海濱匯親自睇過商場既CCTV都證實到個情況成立, 仲捉左哩間餐廳經理開會。 附圖就係海濱匯商場CS親自打電話回覆我後再email道歉食野係要適合既環境配合, 如果我係去大排檔酒樓, 我預左嘈吵, 但都唔可能縱容細路當遊樂場亂咁跑同尖叫嚇親其他食客, 更何況定位break既西餐廳cafe?!如果大家睇完之後唔介意餐廳經理同老板根本唔重視客人既, u think u la
哩間野除非你同個餐廳經理或者老板好熟
否則我就唔建議大家黎食
點解呢
因為只要個老板用佢既餐廳招呼佢自己既朋友
佢就會完全不顧其他客人
嗰日同屋企人諗住飲杯咖啡, 等電車叉車
侍應淨係招呼老板班朋友唔招呼客人都算啦
杯野飲又勁耐先到
好啦, 等左15分鐘杯咖啡沖好
老板班朋友帶左成班細路仔黎放電
我仲以為我去錯左playground鋪頭
我表示唔同意, 佢就趕我走, 就話唔收我地錢

2023-09-09 12 views
🥪玉子燒吉列豬扒三文治 $88賣相吸引😍玉子燒好厚實,食落甜甜地,中和左豬扒ge油膩感😋 豬扒肉質唔鞋,略嫌唔夠juicy~份量十足,一個女仔食唔曬~建議2-3人share!🦪海寶丼 $158lee個定食非常推薦😋 蟹肉夠足料!一大球蟹肉撈飯真係好滿足!蟹肉鮮甜,不過如果多d蟹膏會更吸引~ 另外仲有一大隻軟殼蟹😍 再加上好有口感ge飛魚子,一大碗飯輕鬆KO👍🏻 定食包埋麵豉湯.前菜同甜品添!🍝珍寶北海道帆立貝巴馬臣芝士長通粉 $168長通粉煮得岩岩好~配菜豐富~有煙三文魚.菠菜.本菇. 帆立貝. 巴馬臣芝士令個醬汁更濃稠,食多兩啖就會覺得膩🫠 芝士迷狂推☕️橫濱黑蜜Latte $24 (半價加購)靚拉花😍🥤熱情果冰茶 $17 (半價加購)餐廳同牛頭角地鐵站有一段距離,係商廈入面,不過假日環境幽靜,適合同三五知己傾下計食個lunch👭🏻 食物質素非常唔錯😍 有段小插曲~話說有位廚房同事第一日返工,個餐居然出漏左d飛魚子+帶子,不過經理都好有禮貌道歉解釋返🥹
🥪玉子燒吉列豬扒三文治 $88

🦪海寶丼 $158

🍝珍寶北海道帆立貝巴馬臣芝士長通粉 $168

☕️橫濱黑蜜Latte $24 (半價加購)
靚拉花😍

🥤熱情果冰茶 $17 (半價加購)

其實已經冇咩咖啡味喇,係一杯好濃郁嘅焙茶👍🏻唔知係咪因為remark咗要少甜,口味啱啱好ar perfect! Oh同埋要轉oat milk口感更jeng其貌不揚 但飲落第一啖makes it my wow moment today

凍焙茶拿鐵(燕麥奶)
TakeAway
凍焙茶拿鐵(燕麥奶)
  • 凍焙茶拿鐵
*.+゜𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠* “ 𝑮𝒊𝒗𝒆 𝒚𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆𝒍𝒇 𝒂 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌 ·˚ˎˊ˗ “ * ✿ 珍寶北海道帆立貝・煙三文魚・菠菜・本菇・巴馬臣芝士•長通粉 $ ¹⁶⁸✿ 鰻魚丼 $ ¹²⁸✿ 草莓冰搖茶(跟餐) $ ¹⁷✿ 抹茶拿鐵(跟餐) $ ²¹ꕀ位於海濱匯的一間小cafe裝修以日系、木🪵、以及少量植物作主題好適合假日/下午茶去放自己一個break🌿長通粉的名字超級長XD不過都把裡面所有配料寫出來了\( ᐙ )/上面有2塊芝士味超濃的薄脆配著意粉一起吃 讓整體層次很豐富!!長通粉的巴馬臣芝士份量也給超多🧀喜歡吃cheese的人必點這個!٩(ˊᗜˋ*)و鰻魚丼還有跟一碟小菜和味噌湯小菜是冷的辣味螺肉 味道還不錯~鰻魚丼把醬汁跟飯拌均勻吃比較好吃喔草莓冰搖茶還能喝到裡面帶點果肉味道很清爽ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)Btw 原來break Friday! 逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)很可惜我們去的時候是假日ㅠㅠ很適合跟朋友去買來happy share啊~* 整體 / 🥨🥨🥨🥨 /ꕀ⌫ break (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

*.+゜

𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠

✿ 珍寶北海道帆立貝・煙三文魚・菠菜・本
菇・巴馬臣芝士•長通粉 $ ¹⁶⁸
✿ 鰻魚丼 $ ¹²⁸
✿ 草莓冰搖茶(跟餐) $ ¹⁷
✿ 抹茶拿鐵(跟餐) $ ²¹

位於海濱匯的一間小cafe
裝修以日系、木🪵、以及少量植物作主題
好適合假日/下午茶去放自己一個break🌿
長通粉的名字超級長XD
不過都把裡面所有配料寫出來了\( ᐙ )/
上面有2塊芝士味超濃的薄脆
配著意粉一起吃 讓整體層次很豐富!!
長通粉的巴馬臣芝士份量也給超多🧀
喜歡吃cheese的人必點這個!٩(ˊᗜˋ*)و
鰻魚丼還有跟一碟小菜和味噌湯
小菜是冷的辣味螺肉 味道還不錯~
鰻魚丼把醬汁跟飯拌均勻吃比較好吃喔
草莓冰搖茶還能喝到裡面帶點果肉
味道很清爽ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
很可惜我們去的時候是假日ㅠㅠ
很適合跟朋友去買來happy share啊~

整體 / 🥨🥨🥨🥨 /

⌫ break (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

#香港咔嚓 #觀塘咔嚓
#hkfoodie #hkfood #觀塘美食
#香港美食
Break位於觀塘海濱附近,主打日式食物同咖啡,例如南蠻炸雞牛油果醬丼🐥、鰻魚丼🎏、是日意粉🍝、手沖咖啡 & 特飲等🍵,亦有輕食提供,例如木魚花半熟蜜火腿芝士多士🥪、鹿兒島甘栗紫薯薯餅🍘、一口炸池魚🍤。餐廳希望打破香港既有午餐劣食文化,秉承「用心煮,良心賣」宗旨,希望喺壓迫生活下為大家提供一個喘息嘅小空間,等大家可以 ”𝘁𝗮𝗸𝗲 𝗮 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸”,放鬆一下🎐☁咖啡店採用開放式設計,整體以木系裝潢為主,配上綠色植物,彷彿融入大自然之中🌿☕️另外值得一提係咖啡店由得獎咖啡拉花師Owen Lui坐鎮,咖啡拉花超級靚😍𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁🐽•玉子燒吉列豬扒三文治• $𝟴𝟴令我諗起日本鐵路三文治🥹 雖然玉子燒同吉列豬扒都唔係十分嫩滑,但配上燒汁好惹味😋 仍然係幸福嘅組合🥰🐟•𝟰𝟴°𝗖慢煮三文魚牛油果醬丼• $𝟭𝟰𝟴又係另一個不敗配搭🌟 慢煮三文魚肉嫩肥美,加上creamy嘅牛油果醬+帶咸香嘅三文魚籽,配白飯一流😚 丼飯配味噌湯及前菜,飲品仲可享半價優惠💖☕️•焙茶拿鐵• $𝟮𝟭🍯•横濱黑蜜拿鐵(熱)• $𝟮𝟰兩杯飲品唔只拉花靚,味道仲好濃郁😋整

🐽•玉子燒吉列豬扒三文治• $𝟴𝟴

🐟•𝟰𝟴°𝗖慢煮三文魚牛油果醬丼• $𝟭𝟰𝟴

☕️•焙茶拿鐵• $𝟮𝟭

🍯•横濱黑蜜拿鐵(熱)• $𝟮𝟰

兩杯飲品唔只拉花靚,味道仲好濃郁😋

整體覺得環境寫意,食物擺盤有心思而且味道唔錯,值得一試👍🏻

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7.8/10
🐽 Revisit : Maybe
Type of Meal
Lunch
  • 玉子燒吉列豬扒三文治
2023-08-30 11 views
去完海濱長廊散散步,再來海濱匯Break一Break,渡過一個寫意的中午。餐廳裝潢以半開放式設計,樓底夠高,採用落地玻璃,讓陽光透進店內,空間感十足,感覺非常舒服寫意。海寶丼($158)好足料,賣相吸引,有原隻軟殼蟹、滿滿的蟹肉、蟹膏、飛魚子。軟殼蟹炸到好香脆,豪不手軟的蟹肉加入了青檸汁,蟹味更提升,蟹味十足。南蠻炸雞牛油果醬丼($118)配以麵豉湯和前菜炸雞有5大件,炸雞炸得外脆內軟,好Juicy ,配上檸檬牛油果醬,可以減低油膩感。單品朱古力($21)❣️break Friday! 逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)❣️下午茶餐時段堂食,飲品免費添飲,每杯堂飲送是日蛋糕一件

海寶丼($158)

南蠻炸雞牛油果醬丼($118)
配以麵豉湯和前菜

單品朱古力($21)

❣️下午茶餐時段堂食,飲品免費添飲,每杯堂飲送是日蛋糕一件

每日咁忙碌,你又有冇比自己take 過break 呢?今次去左近觀塘海濱嘅休閑cafe~餐廳係新型嘅寫字樓裏面,入到去已經有一種舒服,好放鬆嘅感覺,加上假日冇咩人,真係好啱過來食過brunch,放鬆下。餐廳主打一啲日式食物,雖然定價係偏高,但氣氛同餐廳嘅心思都好值得。講真啊,有時去餐廳,氣氛都好重要,如果你想take a break ,I suggest BREAK!◍ 下午茶餐堂食,飲品免費添飲◍ 下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件›···›···›···›···›···›···›···›···›···›···›···›···›···›···›⊹ 玉子燒吉列豬扒三文治║ʜᴋᴅ 𝟾𝟾 ║🜸 𝟹.𝟺/𝟻睇menu原本以為普普通通,食落口感又幾有驚喜喎!三文治包體偏薄身,烘得好脆身,第一啖已經好香口。吉列豬扒雖然炸粉比較薄,不過比起坊間嘅唔算好脆,但豬扒尚算嫩滑,肉質唔太稔。而且搽左沙律醬會無甘乾身,帶微酸,同豬扒好夾。最後唔好忘記玉子燒,睇落平平無奇,食落蛋味還可以,帶少少甜味,口感厚實而不硬,整體口感都頗豐富。⊹ 🅐➎伊藤和牛蓋飯║ʜᴋᴅ 𝟸𝟷𝟾║🜸 𝟹.𝟻/𝟻估唔到竟然有得食和牛啊~

每日咁忙碌,你又有冇比自己take 過break 呢?

◍ 下午茶餐堂食,飲品免費添飲
◍ 下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件

⊹ 玉子燒吉列豬扒三文治║ʜᴋᴅ 𝟾𝟾 ║🜸 𝟹.𝟺/𝟻

⊹ 🅐➎伊藤和牛蓋飯║ʜᴋᴅ 𝟸𝟷𝟾║🜸 𝟹.𝟻/𝟻
估唔到竟然有得食和牛啊~一上菜已經聞到好濃嘅牛味,流晒口水。一共有四塊和牛,厚度適中偏厚少少,所以入口會更有嚼勁。輕咬一啖,牛嘅油脂已經咇晒出來,迅速化為我身體嘅油脂了。牛嘅油脂香突出,另外再配有芥末醬同青檸自行調味。食完和牛,唔好漏左啲飯,索晒和牛嘅油脂,特別香口ヽ(♡‿♡)ノ伴菜仲有三塊脆炸香芋,薄薄地又脆又香。依個餐仲有送面豉湯同前菜,都相當足料~
🅐➎伊藤和牛蓋飯
A5伊藤和牛蓋飯

⊹ 抹茶雪糕配蕨餅白玉蜜紅豆║ʜᴋᴅ 𝟼𝟾 ║🜸 𝟸.𝟺/𝟻
作為一個專業嘅抹茶婊,對依個甜品有少少失望,可以繼續再改良。雪糕口感尚算順滑,但偏重冰感,抹茶雪糕茶味實在不足,無回甘,反而被蜜紅豆嘅甜味搶晒味,整體甜度達4/5,白玉可更煙韌,宜家有啲紮實,似岩岩係冰格拎出嚟未解晒凍,最可惜係蕨餅,竟然仲係過於冰心,過於冰硬,影響左個口感。

⊹ ᴘꞮɴᴋʏ ᴄƦᴜsʜ ║ʜᴋᴅ 𝟹𝟼(sᴇᴛ)║🜸 𝟹.𝟹/𝟻
依杯野飲又靚又好飲!粉紅色嘅飲品加上白色奶蓋,相當吸睛!飲品其實mix左椰子,菠蘿,士多啤梨,香蕉同牛奶。第一啖士多啤梨同菠蘿嘅酸味會比較突出,再細味就可以嚐出椰子同牛奶嘅甜香。每啖都好fresh 好驚喜,值得一試!
Pinky  crush

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎

🔍 店舖資料
☕️ 𝘉𝘙𝘌𝘈𝘒
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
⏰ Mon-Fri: 08:30 - 18:00
⏰ Sat - Sun : 11:00-18:00
☎️ 28860603

🫧 評分(10分最高💯)
💰價錢: 6.5/10
👅味道: 6/10
🌱賣相: 7/10
❣️回頭: 6/10

⁂ 真 實 食 評 , 絕 無 做 假 ⁂
➷ 𝙁𝙊𝙇𝙇𝙊𝙒 @hknous.foodie
➷ 𝙎𝘼𝙑𝙀, 𝙇𝙄𝙆𝙀, 𝙎𝙃𝘼𝙍𝙀

⁂ 想 搵 同 類 型 嘅 餐 廳 ⁂
♡ #eatwithnous_觀塘
♡ #eatwithnous_cafe
#hkfoodie #desserts #cafe #break #breakcoffee #hkcoffeeshop #hkcoffee #coffeeholic #hkcafe #latteartworkshop #hklatteart #小店 #觀塘美食 #美食 #相機食先 #甜品 #咖啡 #和牛 #吃貨
2023-08-26
$220 (Lunch)
🅐➎伊藤和牛蓋飯
A5伊藤和牛蓋飯
Pinky  crush
2023-08-28 19 views
假日同朋友到了觀塘海濱附近 ᴛᴀᴋᴇ ᴀ 「ʙʀᴇᴀᴋ」,觀塘近年變化都好大,海濱匯有好多不同類型的餐廳,不過位於商廈區的原因,大部分餐廳都是週末休息,而營業的幾乎都變獨市生意,其中就有這間。.店面帶點悠閑、小清新感,採光度足夠,十分舒適,主要提供日式料理及輕食的咖啡店。..✤ 香煎半熟牛側腹 · 洋蔥 · 鹽漬柚子皮 · 香蔥葡萄柚醬油 · 珍珠米 $168 頗有驚喜的香煎牛側腹,熟度煎得恰好,軟熟入口即溶,肉味香濃。米飯內的配搭都是酸度較高的食材,平衡濃郁的肉味,其中帶有檸檬酸味的透明珠珠最為有趣。擺盤整齊點會更理想。.✤ 玉子燒吉列豬扒三文治 $88不要以為三文治是輕食之選🤣 份量相當足夠,幸好三文治皮較薄,吉列豬扒正正常常,玉子燒單看表面好像比較乾,意想不到內裡仍是滑蛋的狀態,做得真的很不錯👍🏻.✤ ʟʏᴄʜᴇᴇ ꜰɪᴢᴢ $58近年四處都有不同的 ᴇsᴘʀᴇssᴏ 味道配搭,今次試到有荔枝味,都頗有新鮮感,加上有少許玫瑰味襯托,苦澀中帶一點甜,亦沒什麼違和感。.✤ ʀᴀᴍᴜɴᴇ ᴋᴏꜰꜰᴇᴇ $52這杯亦是另一杯驚喜之作:波子汽水加 ᴇsᴘʀᴇssᴏ!顏色上有保留 ʟᴏʟʟ

✤ 玉子燒吉列豬扒三文治 $88

✤ ʟʏᴄʜᴇᴇ ꜰɪᴢᴢ $58

✤ ʀᴀᴍᴜɴᴇ ᴋᴏꜰꜰᴇᴇ $52
這杯亦是另一杯驚喜之作:波子汽水加 ᴇsᴘʀᴇssᴏ!顏色上有保留 ʟᴏʟʟ 不過味道上是可以的,而且杯邊加了爆炸糖。整杯創作都是很有兒時回憶的。

食物整體上水準都不錯,頗有驚喜。不定時還有以時令食材更新 ᴍᴇɴᴜ,可見其誠意。與店員閒聊間更得知平日下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件,附近上班族有福了。
2023-08-27 11 views
同朋友去咗觀塘海旁海濱匯cafe,感覺好chill,如果坐窗口位可以望到海☀️海濱匯weekend比較少人,但係呢間cafe都差唔多坐滿,見到佢啲價錢都合理,而且飲品又有七折,性價比算高🌸🥪玉子燒吉列豬扒三文治好厚嘅玉子同埋吉列豬扒,吉列豬扒唔會太油膩肉質唔嚡,夾埋玉子甜甜地幾好味,仲有少少沙律菜伴碟。本身以為三文治唔飽,但係一個人食一份都飽。🍱南蠻炸雞牛油果醬丼 有成六七粒炸雞啖啖肉,香脆得嚟唔油膩,底部有少少牛油果醬,平衡返成個飯嘅油膩感。另外有個小小嘅頭盤係墨魚咀同埋麵豉湯。🍫Tarapoto 50% iced 呢個凍朱古力落足料,真係有黑朱古力味,又唔會濃到好似飲緊甜品咁,朱古力控嘅我表示好飲。🍑Peach 冰搖茶好清新好peachy,夏天飲就最啱。

🥪玉子燒吉列豬扒三文治

🍱南蠻炸雞牛油果醬丼

🍫Tarapoto 50% iced

🍑Peach 冰搖茶
好清新好peachy,夏天飲就最啱。
2023-08-25 17 views
今次去左間日式cafe,最特別之處係佢地會定期推出掂唔同既丼飯,都幾靚😆。而且我地去果日係星期五見到佢地有一個優惠係break Friday! 逢星期五全日black & white coffee買一送一(除左lunchtime 12pm-2pm)。💸$ 364 💁🏼‍♀️人均$100-150整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆整體食物不錯,份量都好足料。服務態度:★ ★ ★ ☆ ☆服務員態度正常。環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆因為大廈係寫字樓,所以環境都幾舒適安靜。🥯食物方面海寶丼 $158丼飯超足料,而且海寶丼飯會隨上青檸汁勾起蟹膏同蟹肉既鮮味,再配搭紫菜飯😝。香煎牛柳腹&洋梨&香蔥葡萄柚醬油&珍珠米 $168牛柳唔韌,牛肉都幾香🤤,而且飯入面有一粒粒透明似西米既珠珠,味道微酸,意外地好襯牛肉🤭。☕️飲品方面Lychee fizz$ 34依個係荔枝咖啡,咖啡味道係比較酸甜。Pinky crush $28係配搭唔同水果有香蕉、椰子、菠蘿同士多啤梨奶,面層灑左少少脆脆,甜甜地幾好飲😍。

💸$ 364 💁🏼‍♀️人均$100-150

整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆
整體食物不錯,份量都好足料。

服務態度:★ ★ ★ ☆ ☆
服務員態度正常。

環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆
因為大廈係寫字樓,所以環境都幾舒適安靜。

🥯食物方面

海寶丼 $158

香煎牛柳腹&洋梨&香蔥葡萄柚醬油&珍珠米 $168

☕️飲品方面

Lychee fizz$ 34
依個係荔枝咖啡,咖啡味道係比較酸甜。

Pinky crush $28
2023-08-23 9 views
Break 係一間位於觀塘商業中心嘅一間cafe,入面嘅裝修都係以木系為主,令人感覺好舒服~ 佢平日係收6點嘅,所以我地就選擇咗假日去食~😛我地咗個✅海寶丼,入面有軟殼蟹、蟹肉、蟹膏、飛魚籽同蛋黃醬~ 軟殼蟹有拳頭咁大隻而且食落脆卜卜~ 蟹肉mix 埋咗蛋黃醬份量好多~ 食之前最好mix 面頭嘅飛魚籽同飯一齊食就更加好啦~😳我地仲order 咗個✅南蠻炸雞牛油果丼,個炸雞外面皮脆而入面依然仲好滑嫩~ 中間嘅牛油果醬同炸雞醬汁配埋一齊,味道唔錯,都幾開胃~ 🥰我地叫咗兩個set lunch,所以就可以半價叫野飲啦~ ✅Pinky Crush 同Lychee Fizz 兩杯都係幾啱打卡~ 我地都鍾意pinky crush 因為佢味道比較好,而且唔會過甜~ 🤩

2023-08-20 17 views
周末的觀塘海濱匯人流不多可以靜靜的跟朋友享用下午茶店家裝修充滿日系風格餐牌是手繪圖案很有心思周末更有限定餐單❤️南蠻炸雞牛油果醬配田園沙律炸雞剛炸起很香脆肉嫩沙律菜新鮮吃起來很輕盈❤️是日意大利麵這天是炸軟壳蟹魚子海膽汁意粉醬汁creamy香辣惹味意粉軟硬適中炸軟壳蟹肉厚夠大隻很是滿足❤️lychee fizz有玫瑰香氣入口是香甜荔枝果汁味之後是咖啡整體清爽好飲❤️ramune koffee波子汽水加咖啡是幾得意特別但整體味道我覺得沒有lychee fizz好飲平日更加有不同的優惠:❤️ break Friday! 逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)❤️下午茶餐堂食,飲品免費添飲❤️下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件
周末的觀塘海濱匯人流不多

波子汽水加咖啡
是幾得意特別
但整體味道我覺得沒有lychee fizz好飲

平日更加有不同的優惠:
❤️ break Friday!
❤️下午茶餐堂食,飲品免費添飲
❤️下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件
2023-07-22
$100 (Tea)