2021-03-17 231 views
📌 Brewed ~上環嗰日經過上環想搵間Cafe同朋友傾計😛見到原本Why50嘅舖位轉左新咖啡店木系裝橫同橙黃色嘅燈光都帶來溫暖的感覺💡雖然環境唔算好大 但座位舒適而且環境寧靜 好適合做吓嘢嘆下啡☕️窗口位亦都可以望吓街景 幾chill食物選擇都幾多 早午餐、輕食同甜品都有😆而且好早就開門 啱晒上班族買咖啡飲見到好多人都有帶電腦嚟做嘢😆又唔少單邊一人座位 幾work-friendly👩🏻‍💻不過係開放式廚房 油煙味會較重😕1️⃣ 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗮𝗿𝘀𝗵𝗺𝗮𝗹𝗹𝗼𝘄 $𝟲𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)賣相很吸引 擺盤精緻😍傳來陣陣棉花糖同肉桂的香氣 😋棉花糖烤至金黃色 仲有拉絲的效果多士有兩層 外脆內軟🍞但欠缺蛋香 玉桂味比較重🤔糖漿有得揀楓糖、朱古力同士多啤梨糖漿最後選擇了楓糖糖漿 味道唔太甜~2️⃣ 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗹𝘂𝘀𝗵 $𝟰𝟵 (𝟳/𝟭𝟬)唔想嗌咖啡就叫咗呢杯 賣相不錯有啲似士多啤梨梳打水 味道清新🍓甜度偏高 味道幾特別~💡整體嚟講 今次淨係食咗甜品 味道不錯下次再嚟試主食 拎電腦過嚟做吓嘢👩🏻‍💻環境寧靜舒適 如果唔介意油
📌 Brewed ~上環

嗰日經過上環想搵間Cafe同朋友傾計😛
見到原本Why50嘅舖位轉左新咖啡店
木系裝橫同橙黃色嘅燈光都帶來溫暖的感覺💡
雖然環境唔算好大 但座位舒適
而且環境寧靜 好適合做吓嘢嘆下啡☕️
窗口位亦都可以望吓街景 幾chill
食物選擇都幾多 早午餐、輕食同甜品都有😆
而且好早就開門 啱晒上班族買咖啡飲

傳來陣陣棉花糖同肉桂的香氣 😋
棉花糖烤至金黃色 仲有拉絲的效果
多士有兩層 外脆內軟🍞
但欠缺蛋香 玉桂味比較重🤔
糖漿有得揀楓糖、朱古力同士多啤梨糖漿
最後選擇了楓糖糖漿 味道唔太甜~

唔想嗌咖啡就叫咗呢杯 賣相不錯
有啲似士多啤梨梳打水 味道清新🍓
甜度偏高 味道幾特別~

💡整體嚟講 今次淨係食咗甜品 味道不錯

環境服務🥂: 7.5/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Brewed
📍: 上環禧利街27號富輝商業中心地下E號舖
🔍: 08:00-18:00(Mon-Fri); 09:00-18:00(Sat-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie上環
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
啡菇太好食喇 因為即刻焗 所以要等耐少少上枱時夠熱 出哂煙 入面有雞肉芝士落咗牛奶 好香好滑.French Toast有兩粒拉絲棉花糖 邪惡到不得了可以揀楓糖漿 朱古力醬 士多啤梨醬伴碟有士多啤梨同埋藍莓份量唔多 輕鬆食哂😋Mocha用75%黑朱古力🍫 唔會好甜.Cafe設計高半層 坐窗口位可以望向人來人往的街道又唔會被路人經過望住門口壁畫外牆 影相靚🌿.Stuffed Portobello Mushrooms $88French Toast $68Mocha $45Dirty $42.
啡菇太好食喇 因為即刻焗 所以要等耐少少
Mocha $45
Dirty $42
French  Toast
2021-03-09 209 views
🌧|𝐁𝐫𝐞𝐰𝐞𝐝|今日嚟咗呢間位於上環嘅cafe,木色系裝橫環境整潔又cozy☺️我尤其喜歡大門後要走上幾階樓梯再到餐廳內部嘅設計❤️Black Truffle Farfalle $98 本人有黑松露就給讚,醬汁同蝴蝶粉幾夾🤣配菜有煎大啡菇、松子仁同羅馬生菜,三樣都為呢款菜式加唔少分👍🏻French Toast with Marshmallow $68叫得marshmallow當然唔會咁簡單灑啲棉花糖落去就算數啦,製作人會將棉花糖烤溶,再鋪上煎香咗嘅肉桂吐司上面,好正啊!推薦Sweet tooth點呢款甜點❤️Strawberry Oat Milk $49點嘅時候其實好怕係藥水味,但嚐到味道後覺得好驚喜,因為好!好!飲!完全唔係藥水味而係真正酸酸甜甜士多啤梨味,之後就會飲到燕麥嘅味,推介!
🌧
|𝐁𝐫𝐞𝐰𝐞𝐝|
Black Truffle Farfalle

Black Truffle Farfalle $98
French  Toast  With  Marshmallow

推薦Sweet tooth點呢款甜點❤️
Strawberry  Oat  Milk

Strawberry Oat Milk $49

Black Truffle Farfalle
Strawberry  Oat  Milk
2021-02-03 286 views
因為隔離間Cafe( 上一篇食評)收4:30pm,仲有個幾鐘先搵朋友,經過左幾間Cafe,係門口見到呢間好似有少少Feel,門口既鋪名都油得好靚,就二話不說入左黎。裝修好簡約,好新淨,雖然地方唔大,但空間感都好夠。唔算嘈,至少呢類較文青既Cafe唔會有啲呀姨呀嬸係到大笑大叫(好重要)。一個水吧有4個Staff,Man power max👏🏻。一入去店員就好熱情地Welcome。啱啱食飽冇耐既我就嗌左杯Flat white。Woohoo又係心心拉花👏🏻,心情秒變好。可能放太耐先飲,咖啡味偏酸,明明冇salted但都帶一點點咸味,濃度正常,有回甘,我諗係特別既咖啡豆,愛啡之人真係可以一戰,但可能要店員介紹下試啱自己口味既咖啡。見到隔離既正餐賣相相當吸引,下次會再黎試一試。但係有個相當大既扣分位,就係個雪櫃真係奇臭無比,係十年冇洗雪櫃嗰種噏味。因為佢水吧唔夠位,所以我坐正雪櫃對出嗰張枱,每次店員打開我都會聞到,真係有少少趕客。希望店主睇到食評會去洗下個雪櫃,咁就Perfect👏🏻。

2021-01-27
$50 (Tea)
新cafe開到成行成市😍慢少少就堆到個to eat list滿滿的😝 今日黎到開張無耐嘅「𝘉𝘳𝘦𝘸𝘦𝘥 」,專程黎食佢嘅french toast!朋友們食嘅輕食都有正面評價😎 不過有個地方唔太鍾意係open kitchen嘅抽氣不足,食完衫同頭髮都有少少油煙味😣《𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘢𝘳𝘴𝘩𝘮𝘢𝘭𝘭𝘰𝘸》 $68 4 / 5 🥰🥰🥰🥰賣相絕對係打動到不少少女😍金黃嘅綿花糖,表面烘到微脆,襯熱仲有埋拉絲效果🤤又有邊個可以抵擋燒棉花糖嘅誘惑呢?🤤 糖醬口味有朱古力、士多啤梨同楓糖漿揀,最經典嘅當然係配楓糖漿🍯 最夾而且唔會過甜😋 多士有兩層,份量適中,口感外脆內軟👍🏻 《 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘍𝘢𝘳𝘧𝘢𝘭𝘭𝘦 》$98 3.5 / 5又Creamy又Light嘅松露忌廉醬,加上唔係咁多地方有得食嘅蝴蝶粉!😋 蝴蝶粉軟硬適中,大啡菇烤到軟身,份量輕盈,就算係cream sauce都唔會好膩,可以放心食🥴

2021-01-14 300 views
⿻⿻𝘉𝘳𝘦𝘸𝘦𝘥𓏲𓏱𓏭𓏭上環Why50嘅鋪位而家開咗間新咖啡店 ⸜(๑⃙⃘'ᵕ'๑⃙⃘)⸝⋆︎*裝修係簡潔嘅風格 位置幾好坐 同埋有唔少單人座位 好適合自己一個嚟食 佢地除咗咖啡同輕食之外仲有Breakfast&Brunch Set同十二點後供應嘅Lunch Set 包埋一杯Long Black或者English Breakfast 嘢食款式都唔少 係食午餐或者歎brunch嘅好去處 今次試咗kale salad 羽衣甘藍、番薯、鷹嘴豆、番茄仔 全部都係健康又好食嘅材料 焗番薯甜甜地 沙律幾清新 如果午餐唔想食太飽嘅話呢個可以食呢個~Seasonal嘅Ginger Latte好啱而家嘅天氣 暖笠笠加薑嘅辣味 飲完成個人都暖晒𓎃 𓏲𓏱𓏭𓏭Kale Salad on Sweet Potato w/ Hot Long Black $88Fresh Ginger Latte (Oat milk) $50
⿻⿻
𝘉𝘳𝘦𝘸𝘦𝘥
𓏲𓏱𓏭𓏭

嘢食款式都唔少 係食午餐或者歎brunch嘅好去處

𓏲𓏱𓏭𓏭
2021-01-10 281 views
假日指定動作就係同閨蜜嘆杯咖啡同brunch☺️今次就試吓喺上環新開嘅Cafe,地點方便,喺地鐵站A2出口附近~路痴嘅我都搵到路🤪有冇人會同我一樣每次睇餐牌都沉思咗好耐⋯⋯因為好似樣樣都好好食咁~沉思完之後我決定食,Egg Benedict😆見到都好肚餓~有兩種唔同嘅egg Benedict😍見到egg Benedict 好開心😚一個係煙三文魚配牛油果醬~我幾鍾意佢哋嘅牛油果醬,除咗牛油果好味😋,仲有我鍾意嘅紅洋蔥😋😋😋加分~另一個就少見啲,係煙肉包住蛋~切開流心蛋~好正😝,配上香脆的煙肉,滿足🥳我覺得貼心嘅係,個醬汁係另上~咁就自己鍾意落幾多就落幾多,少d醬健康d,不過真係好開胃😂配埋Flat White,Perfect 🥰 咖啡味香~飲落都香滑又濃🤪閨蜜揀咗一個輕食,估唔到食落幾驚人,因為好juicy,入邊有雞肉絲,仲有Mozzarella cheese😍,雖然加咗芝士,但食落好light,感覺負擔冇咁重~所以如果唔想食太多可以試呢款mushrooms😆近期好多Cafe都有1+1 combo即係一杯espresso + piccolo (濃縮版嘅latte) 如果想飲white co
假日指定動作就係同閨蜜嘆杯咖啡同brunch☺️

有冇人會同我一樣每次睇餐牌都沉思咗好耐⋯⋯
因為好似樣樣都好好食咁~

Duo  eggs  Benedict  &  Flat  White

沉思完之後我決定食,Egg Benedict😆
見到都好肚餓~有兩種唔同嘅egg Benedict😍

見到egg Benedict 好開心😚
Duo  Eggs  Benedict

一個係煙三文魚配牛油果醬~

另一個就少見啲,係煙肉包住蛋~
切開流心蛋~好正😝,配上香脆的煙肉,滿足🥳
Flat  white

配埋Flat White,Perfect 🥰
咖啡味香~飲落都香滑又濃🤪
Stuffed  Portobello  Mushrooms

所以如果唔想食太多可以試呢款mushrooms😆

近期好多Cafe都有1+1 combo
1+1  combo

如果想飲white coffee又想試espresso,不坊叫個1+1 ,一次過滿足你兩個慾望~

閨蜜一飲杯espresso,佢話成個人醒神晒,哈哈,佢覺得對佢來講太濃~要加落piccolo🤣

其實我平時都係咁,就會變左extra shot version!

無論食物質素,賣相,價錢,都真係唔錯~
唯一缺點就真係環境。

由於係開放式廚房,所以當佢煮嘢食嗰陣,油煙味真係幾大。大到係戴住口罩都會咳,可能因為我哋坐近廚房隔離啦。😶

本身cafe主打慢活,啲職員都冇催你走,又有禮貌,但啲油煙真係幾大下,我都頂唔順,食完成身都係有油煙味,呢點真係扣分。⚠️

真係要改善下抽油煙機呢一個部份,無論對於員工或者食客來講都係重要~
Duo  Eggs  Benedict
Flat  white
2021-01-03 204 views
無意間係IG發現呢間新開cafe,就提意老公不如去試下,又睇到OpenRice 既食評都係偏向好,所以琴日就去試食。呢間cafe既裝橫好簡約,坐位亦都唔多,十幾個左右,我哋揀咗窗口位,可以望下外面街境,嘆下咖啡,chill一chill。Cafe既菜單選擇唔算多,一張睇晒,早餐、午餐、甜品、飲品。我哋就order咗一客Egg Benedict,一客French Toast,兩杯咖啡。我個人覺得賣相係靚,精美~一邊蛋係配煙三文魚同牛油果蓉;另一邊係煙肉配沙律菜,仲要整到成個花咁,係唔錯,但點解隻蛋係凍既?我覺得蛋要暖暖地食先好味,呢度我扣咗分。再黎就係棉花糖伴法式多士(揀楓糖漿)攞款都係幾唔錯,鬆軟既多士伴有甜蜜蜜既棉花糖整體上,味道係好普通,甚至乎我覺得可以係屋企自己整都得;而兩杯咖啡亦都無咩特別,無咩賣點可言。另一個問題係個廚房位,因為佢哋係open kitchen,抽氣麻麻,所以當一煎煮就好多油煙味,濃罩住成間餐廳,我哋坐得近廚房,所以都幾頂唔順,買單走人,希望會改善下,總括而言呢間唔係我杯茶環境:💡💡💡味道:💡💡💡性價比:💡💡衛生:💡💡💡服務:💡💡💡

我個人覺得賣相係靚,精美~

再黎就係棉花糖伴法式多士(揀楓糖漿)
攞款都係幾唔錯,鬆軟既多士伴有甜蜜蜜既棉花糖

環境:💡💡💡
味道:💡💡💡
性價比:💡💡
衛生:💡💡💡
服務:💡💡💡

2021-01-02
$160 (Breakfast)
平安夜下午到訪的新咖啡店✋🏿最近新開咖啡店的價錢都有點偏高🤔這家真心𝙲𝙿真心蠻高的~.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍 🍴.𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙼𝚊𝚛𝚜𝚑𝚖𝚊𝚕𝚕𝚘𝚠 $𝟼𝟾可以選配楓糖漿 /朱古力醬 /士多啤梨醬🥰好貼心~烤得外脆內軟 邊邊嘅烤焦部份也好好吃!加埋超邪惡嘅烤棉花糖 拉絲超治癒😍配番水果嘅𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑剛剛好!感覺不會太甜膩🤟🏻𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟺𝟸𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾啡好喝~入口滑 也沒有太酸☕️還有𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢的漸層也很分明 也𝚑𝚘𝚕𝚍住了一段時間哈哈📸順帶一提門面很簡潔~打卡able喔📸📸
平安夜下午到訪的新咖啡店✋🏿
最近新開咖啡店的價錢都有點偏高🤔
這家真心𝙲𝙿真心蠻高的~

可以選配楓糖漿 /朱古力醬 /士多啤梨醬🥰
好貼心~
烤得外脆內軟 邊邊嘅烤焦部份也好好吃!
加埋超邪惡嘅烤棉花糖 拉絲超治癒😍
配番水果嘅𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑剛剛好!
感覺不會太甜膩🤟🏻
French  Toast  with  Marshmallow

𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟺𝟸
𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾
啡好喝~
入口滑 也沒有太酸☕️
還有𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢的漸層也很分明 也𝚑𝚘𝚕𝚍住了一段時間哈哈📸
Caffe  latte
Dirty

順帶一提門面很簡潔~
打卡able喔📸📸

Caffe  latte
  • Caffe  Latte
2020-12-26 176 views
今日行經上環見到一間去咗幾次的咖啡室,諗住入去飲杯咖啡。點知遇到很冇禮貌的侍應生,氣急敗壞地離開。沿路上行落地鐵站便見到呢間新開的咖啡店。我同友人入去,咖啡師及各員工有禮貌地招呼我們打招呼,已經有一份很好的親切感。地方唔係好華麗但感覺很親切、很舒服。點了兩杯ice lattes 及甜西多士。咖啡味道很濃不會被奶蓋過。西多士也出奇地好味。很高興幫襯了一間有禮貌及好味的咖啡店。其實發覺很多咖啡店的年青服務員都很冇禮貌,難得有一間,真的值得推薦
2020-12-24 164 views
2020-12-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
Duo Eggs Benedict
Stuffed Portobello Mushroom
Strawberry Slush
1+1 Combo
Spiced Baked Sweet Potato
Dirty
Honeycomb Croissant + Butterfly Pea Lemonade
French Toast + Flat White
  • French Toast and Honeycomb Croissant
最近,我經過上環禧利街,見到屹立禧利街5年的咖啡店 Why50 結業,上星期,新咖啡店 Brewed 正在裝修中,意想不到!冬至當日開業!果然是好日子開業的好開始!營業時間 供應:咖啡、茶、早餐、早午餐、午餐、輕食、甜品...等!不論食物抑或飲品,算是多元化!比街尾開了一個月的另一間新咖啡店更多美食飲品!設有堂食及外賣這裡設有透明隔板分隔的一人吧枱、2人枱及4人枱午餐:Stuffed Portobello Mushrooms & Hot Uji Matcha Latte: $109Stuffed Portobello Mushrooms $88大大個的大啡菇,放上雞絲、紅燈籠椒粒、加上 Mozzarella cheese 焗製,雞肉有醃製過,提升肉味,既清新又夾味!Hot Uji Matcha Latte $42 (set 半價 $21)翠綠色的抹茶跟白色的牛奶心形拉花,清晰分明;入口濃稠,甘中帶甜,質感順喉綿密!喝後回甘!正合我口味!Honeycomb croissant & Hot Earl grey latte: $72Honeycomb croissant $30見到賣相,令我

營業時間
供應:咖啡、茶、早餐、早午餐、午餐、輕食、甜品...等!
不論食物抑或飲品,算是多元化!

比街尾開了一個月的另一間新咖啡店更多美食飲品!

設有堂食及外賣
這裡設有透明隔板分隔的一人吧枱、2人枱及4人枱
午餐:
Hot Uji Matcha Latte & Stuffed Portobello Mushrooms

Stuffed Portobello Mushrooms
正合我口味!

Hot Uji Matcha Latte

Honeycomb croissant $30
見到賣相,令我覺得店員好有心機弄製!

散發牛油芳香的牛角包,包身鬆軟;配上硬身的楓糖脆粒粒,淋上朱古力醬,簡單的美味與甜美!

Honeycomb croissant

Hot Earl grey latte $42
散發伯爵茶清香,混合牛奶,香滑濃稠又順喉!

Hot Earl grey latte
Scrambled eggs and mushrooms on toast & Ginger Latte: $123
Scrambled eggs and mushrooms on toast & Ginger Latte

Scrambled eggs and mushrooms on toast $78
炒蛋滑溜富蛋漿,火候恰到好處!蘑菇薄切輕烤,配健康的酸種麵包!

Ginger Latte $45
薑味辛味香濃,混合咖啡,男店員提醒我,灑上肉桂粉,如果接受唔到肉桂粉,可以用茶匙舀走;反而配上肉桂粉,多一份獨特的香甜,兩者都好夾!
Ginger Latte

The Brewed Big Breakfast & Prana Chai Latte with Oat milk: $153

The Brewed Big Breakfast $128
賣相色彩繽紛又豐富!

火候恰好的煎太陽蛋、鹹香脆口的煙肉、包身脆身的酸種麵包、烤蘑菇菌香濃郁、酸香醒胃的烤車厘茄、加上蜜糖及黑醋的沙律及最特別的雞肉腸,加入雞脾骨,脆皮富肉汁!

The Brewed Big Breakfast
雞肉腸
 Prana Chai Latte with Oat milk $50  (set 半價 $25)
印度香料茶配燕麥奶,頗熱的水溫,散發獨特的香氣及口味,
 兩者亦好配合,看起來質感綿滑細膩,喝了好幾啖,突然覺得有些東西浮上來,原來是八角!
整體香滑微甜!

2020-12-21
$109 (Lunch)
Stuffed Portobello Mushrooms
Hot Uji Matcha Latte